top of page

Åben Slagudveksling i Ukraine

Til lands, til vands, og særligt i luften.


Kender du det, når du arrangerer en stor fest, og der er problemer med levering af drikkevarerne?


Hvor bliver offensiven af?

Et spørgsmål, der både er relevant, påtrængende, og mildt irriterende. For den russiske hær er stadig med i ligningen, og de vil selvsagt gøre deres til at udskyde den alt for omtalte 'ukrainske forårsoffensiv' i et forsøg på at ændre narrativet og dermed 'Vestens' våbenstøtte.


Udfordringen for Rusland består i, at støtten til Ukraine aldrig har været større. De har derfor behov for at vise, at Ukraine ikke vil være i stand til at smide dem ud. Dermed kan de opnå en bedre forhandlingsposition når den dag kommer. Tanken er selvfølgelig, at Vesten får den opfattelse, at krigen er godt og grundigt bogged down og at der dermed ikke er udsigt til fred men istedet en årelang og drænende krig.


Strategien er tydelig; forpur de ukrainske planer og få derigennem skiftet de politiske vinde i Europa og USA. Vinde, som mildt sagt ikke ligefrem blæser Ruslands vej lige nu. Du kan roligt regne med, at Kreml ikke regnede med, at NATO-lande ville sende kampvogne og jagerfly som støtte. Det er nok ikke en overdrivelse, hvis jeg kalder den udvikling en mindre streg i deres regning. Også derfor, gør de for tiden alt hvad de kan, for at forpurre forberedelserne til ukrainske angreb. Og som du ved, så kræver en offensiv med 30-40.000 mand enorme mængder materiel, ammunition, brændstof, og forsyninger. Det er ikke lige sådan at samle alt dette sammen og føre det sikkert frem til startlinjen, mens himlen er fyldt op af fjendtlige missiler.


I maj har vi set et hidtil uset hidsigt bombardement af ukrainske positioner i baglandet og Kyiv. De russiske bombardementer foretages hovedsageligt af strategiske bombefly, som affyrer deres payloads blandt andet fra affyringspositioner over det Kaspiske Hav. Fordi Ukraine er pålagt begrænsninger i brugen af vestlige våben (og kun modtager begrænsende eksportversioner) er det ikke muligt for dem at stoppe disse angreb i opløbet. Vi har dermed en situation, hvor Rusland forsøger at trække de ukrainske forberedelser i langdrag for at opnå både politiske og militære fordele, og hvor det ukrainske luftforsvar er bundet op på at forsvare strategiske mål i baglandet.


Det er derfor, at ser vi en åben slagsudveksling i luften lige nu. Russiske missiler og iranske droner regner ned over Ukraine i et tydeligt mønster, som dels har til formål at afsløre det ukrainske luftforsvars taktik og positioner, overvælde dem, og herefter forsøge at ødelægge dem. Dette månedlange bombardement har selvfølgelig forsinket den ukrainske offensiv. Det er ikke tilladt for mig at oplyse hvilke mål russerne har ramt, men husk på at der skal bruges store mængder brændstof under en offensiv, og at denne brændstof er både brændbar og fylder en del. Det ukrainske luftforsvar skyder langt de fleste incomings ned. Men, selv en nedskydningsrate på 90% vil betyde at hver tiende slipper igennem, og så kan man selv regne ud om det gør ondt eller ej, når Rusland har affyret over 500 langtrækkende sataner mod ukrainske mål - blot i maj.


Jeg kan i øvrigt bekræfte at luftforsvarssystemet MIM-104 Patriot, som er skabt til at ramme ballistiske missiler, ikke overraskende, har ramt ballistiske missiler. Blandt andet Kinzhal, det hypede russiske wünderwaffen. Det er her værd at huske på, at russerne har et behov for at oversælge deres militære kapaciteter (Armata T-14, anyone?), mens USA har haft et behov for at underspille de enkelte systemers kapaciteter (HIMARS). Hvorfor kan Patriot ramme Kinzhal som jo, i følge det russiske Ministerium for Evig Sandhed, skulle flyve 49 gange lysets hastighed mens det spiller den russiske nationalmelodi, genbruger plastik fra havet og redder babyer fra brændende biler? Det kan Patriot fordi Kinzhal er et ballistisk missil, der ikke cruiser afsted henover landskabet, men som derimod har en nogenlunde fast rute. Og så er det et spørgsmål om radardækning, matematik, vinkelmålere, hurtige computere, og fuld spade på systemet. Russerne kan i øvrigt ikke ødelægge Patriot med ét missil. Systemet er spredt udover fire kvadratkilometer. Kom igen, Kreml. Vi har gaffer-tape på lager.


Desværre fastholder de vedvarende bombardementer det ukrainske luftforsvar i en defensiv rolle. Enheder, som ellers skulle rykke med frem under en offensiv, for dermed at dække de fremrykkende ukrainske enheder. Husk på, at under en ukrainsk offensiv vil det russiske luftvåben igen få bedre mulighed for at yde nærkampstøtte til de forsvarende russiske tropper. Derfor skal den ukrainske offensiv indeholde et mobilt luftforsvar. Såfremt NATO havde leveret flere luftforsvarsenheder, herunder flere Patriotsystemer, så ville vi ikke have denne situation lige nu hvor luftforsvaret er tvunget i defensiven under de heftige bombardementer. Denne forsinkelse af ukrainske aktioner giver desværre også den russiske hær mulighed for yderligere at forberede sig, og slikke sårene efter de store smæk deres mobiliserede enheder har fået de seneste seks måneder.


Igen må jeg derfor udtrykke en stille frustration over de begrænsninger der bliver pålagt og den dryppende facon hvorpå støtten ankommer. Det burde være tydeligt, at det efterhånden er lidt enten-eller; Ukraine overgiver sig ikke, og Rusland stopper ikke frivilligt. Vi har valgt at armere Ukraine. Så må vi også gå den fulde mil i stedet for at lade deres hær sidde på kogepladen og vente på at de russiske luftangreb måske aftager så de kan angribe. For der er ingen garanti for at de aftager. Tværtimod.


Nåh, men der var lissom' alt det negative. Lige om lidt kommer der noget om alt det positive der sker. For i ly af det russiske bombardement, sker der en hel del som ikke når standardmediernes umiddelbare lys. Det rimer på det engelske krydsermissil, Storm Shadow. 300 kilometers ondskab som gør livet surt for russiske officerer og troppekoncentrationer i reserven. Vi skal derfor også se på, hvilke saftige mål der er blevet ramt, og hvordan det russiske luftvåben fik en ordentlig omgang prygl for nyligt - tilmed på egen banehalvdel.


Fordi jeg ikke har så meget tid for tiden, eller, jeg har jo samme mængde tid som før, men den skal bare buges lidt anderledes, så er de daglige opdateringer fra slagmarken pt. sat på pause. Det kan ikke udelukkes, at de genoptages, hvis udviklingen på et tidspunkt går tilpas hurtigt til at det giver mening. I stedet vil jeg forsøge at skrive enkelte, forhåbentligt nogenlunde interesante, indlæg hver uge.EN DJI Mavic 2e drone filmer en russisk kampvogn som bliver gennemboret af et Javelin. Det er nok ikke for meget at konkludere, at mandskabet ikke længere er iblandt os.

2 kommentarer
bottom of page