top of page

Brutale kampe ved Frontafsnit Izyum

Opdatering om krigen i Ukraine.


Det er nu omkring to uger siden, at den russiske hær påbegyndte fornyede offensive aktioner i Donbas. Som beskrevet havde de dengang samlet 22 BTGs ved Izyum. Disse kampgrupper har siden da forsøgt at bryde igennem til Slavjansk og Kramatorsk.


Hvis jeg nu tager mine ukrainske blå-gule briller af, og er en smule mere objektiv end normalt, så kan jeg konstatere at deres offensiv syd fra Izyum er, pænt sagt, tæt på at ende i endnu et absolut gigantisk clusterfuck for den russiske hær. Over en bred kam er de nået 11-13 kilometer frem. På 12 dage.


Til ejere af ligusterhække og velfriserede jordbærbede, kan jeg oplyse at en dræbersnegl kan flytte sig ni meter i timen. Lidt over 200 meter om dagen. Måske de skulle have trænet en hær af dem, i stedet for delfiner.


De russiske enheder har som beskrevet forsøgt at presse sig øst og vest om disse byer. Derudover et angreb direkte mod Slavjansk. Ukraine bytter stadig territorie for russiske tab, og påfører fjenden enorme omkostninger. Her er det en russisk TSA med C&C center ved Izyum som bliver udraderet. Bemærk, at endnu en general måtte lade livet her:


Nord for Slavjansk og den strategisk vigtige mindre by, Barvinkove er det russiske enheder fra 1st Guards Tank Regiment og 1st Guards Motorized Rifle Regiment, samt 76th Guards Air Assault Division fra VDV. Derudover forsøger 13th Guards Tank Regiment at komme vest rundt om Barvinkove, men de sidder fast nordfor ved Velyka Komyshuvavka, hvor der har været hårde kampe i de sidste omkring 30 timer nu.


Ukrainske forsyningslinjer til Slavjansk, Kramatorsk og Severodonetsk er stadig åbne, og her arbejder tiden for Ukraine, da opgraderet artilleri er på vej til området. Herudover ankommer der i skrivende stund Switchblade og Phoenix Ghost våbensystemer til de ukrainske forsvarsstillinger. Igen arbejder tiden for Ukraine, for disse to våben er et trumfkort i forhold til at ramme centrale russiske enheder og skabe kaos i deres linjer.


Spørgsmålet er som altid hvor længe at den russiske hær kan holde deres offensiv kørende uden at skabe egentlige gennembrud ved disse frontafsnit. Ikke længe, vurderer jeg. Maksimalt to uger. Vi ser allerede tegn på afmatning på de nordlige frontafsnit, i øvrigt godt hjulpet på vej af ukrainske modangreb ved Kharkiv (mere om det senere). De har mistet over 130 kampvogne og over 400 APV/IFV/AFV på de seneste 12 dage(!)


Igen skal vi skele til brændstofforbruget hos en russisk BTG, og sammensætningen af disse. Læs eventuelt ved lejlighed dette her indlæg om de russiske kampgrupper. Der skal enorme mængder forsyninger til for at holde dem manøvredygtige, og derudover vurderer jeg stadig at de har alt for lidt infanteri inkorporeret, til effektivt at kunne rydde større bebyggelser hurtigt og uden store tab. Samtidigt har de svært ved at samle større troppekontingenter på fremskudte TSA, uden at blive udsat for artilleriangreb. Denne situation vil kun forstærkes yderligere af det nye langtrækkende artilleri med Excalibur præcisionsrunder.


Den russiske hær magter stadig ikke at udføre effektive, kombinerede offensive aktioner. De har ikke luftherredømmet i Donbas, og har svært ved at levere effektiv støtte. Her ser vi igen(!) et Stugna-P ATGM eliminere en russisk KA-52 kamphelikopter:

De russiske piloter flyver ekstremt lavt over Donbas, i et forsøg på at undgå antiluftskyts i området. Det er bare noget rod, når fjenden så har effektive anti-tank systemer som også kan nappe kamphelikoptere.


Igen, det store tab på dette tidspunkt i krigen er piloterne. De er ikke nemme at erstatte, og det er helikopteren i øvrigt heller ikke. Omkring 18% af det arsenal det russiske luftvåben havde på papiret er elimineret. Et konservativt bud er at omkring 70% af deres flåde af 131 KA-52 var operationelle før invasionen, så det begynder at svinde ind.


Med mindre de ukrainske enheder ved frontafsnit Izyum er degraderet i en sådan grad at de nærmer sig et kollaps (hint: det er de ikke), så vil linjerne formentlig ikke rykke sig meget de næste par dage. Jeg kan personligt garantere for, at forsvaret ved Kramatorsk er klar til kamp, og at denne vigtige by ikke overgiver sig uden kamp.


Rusland har travlt, for som den angribende part er de mest udsat. De skal bevæge sig frem, og de skal opholde sig i midlertidige stillinger som ikke nødvendigvis er beregnet til forsvarskamp. De ukrainske enheder i området laver dagligt nålestiksaktioner med droner. Dette er udover vigtige, taktiske sejre også med til at demoralisere de russiske enheder yderligere:

Derudover bruges de effektivt til at ramme sårbart, kritisk materiel:


Jeg har god tid i dag, og vil senere opdatere omkring Kharkiv hvor ukrainske enheder har lanceret flere modangreb i nat. I de sidste tre dage, er russiske enheder i defensiven her, og det er helt centralt for udviklingen for frontafsnit Izyum, og forsvaret af Kramatorsk og Slavjansk.


Udvidet ukrainsk kontrol over området omkring Kharkiv betyder dels mindre artilleribeskydning af Kharkiv, og dels giver det ukrainske enheder gode muligheder for at ramme russiske forsyningslinjer fra Belgorod til Izyum. Mere om det senere.


Hvis du virkelig keder dig, så lav dig en kop, og kig på dette her lille udpluk over indflyvninger til basen i Rzeszow, Polen. Det er friske forsyninger til gutterne ved fronten. Og det er ikke så lidt der er ankommet i de seneste par dage, herunder formentlig nye TB-2 fra Tyrkiet:


Hav en god søndag!

bottom of page