top of page

Comeback ved Kharkiv

Ny opdatering fra krigen i Ukraine.


Mens fronterne ved Kherson og Zap er statiske, og den russiske offensiv ved Izyum trækker ud, er det værd at tage et hurtigt kig på Kharkiv. Det er Ukraines næststørste by med knap 1½ million indbyggere før invasionens start. I krigens første dage blev byen forsøgt omringet af russiske enheder. Dette lykkedes til dels, men Ukraine fik i starten af april åbnet op mod vest og kunne bringe forsyninger ind, og flygtninge ud, via motorvejen.


Som en sidebemærkning, var det i Kharkiv at russiske enheder på de første dage valgte at køre direkte mod byen i lette køretøjer, formentlig i den forventning at det ukrainske forsvar for længst var foldet sammen. Det var de ... ikke.

Det var rigtig mange lette køretøjer, der i invasionens første timer forsøgte at indtage Kharkiv. Tydelige tegn på at dem der forberedte invasionen, havde bællet lidt rigeligt af den der dødsensfarlige cocktail der blandes af arrogance og dårlige efterretninger, og herefter krydres med en generel undervurdering af modstanderen. Komplet absurd at angribe en forberedt, veltrænet og topmotiveret fjende med en kolonne af lette køretøjer. Men ikke desto mindre:


Russerne fik dog kampvogne frem, men linjerne ved Kharkiv blev hurtigt fastlåst. Samtidigt med at det gik galt for den russiske hær ved Kyiv, begyndte det også at smuldre for dem ved Sumy og Kharkiv. Læs eventuelt mere her, fra dengang. Udover massakren ved Trostianets gav ukrainske enheder dengang også to russiske kampgrupper grove smæk lige øst for Kharkiv, ved Malaya Rohan, og åbnede dermed op mod de russiske forsyningslinjer på den front.


Efter at luften begyndte at gå ud af den fornyede, og blandt pressen særdeles omtalte, russiske offensiv i Donbas, gik ukrainske enheder fra Kharkiv støttet af TDF-enheder fra Sumy igen til modangreb mod de russiske stillinger nordøst for storbyen. Som tidligere dokumenteret, har de har længe bombarderet civile boligområder, blandt andet med klyngeminer, klyngebomber og Grad BM-21 MLRS Stalinorgel. Når man gør den slags, så fortjener man en gedigen røvfuld.


Så det fik de. I løbet af de seneste dage er flere byer nord og nordøst for Kharkiv blev befriet og russiske enheder løbet over ende. Blandt andet er Rohanka, Ruska Lozova, Slobidske, og Prilesne blevet taget tilbage. Her en gruppe ukrainske soldater fra TDF-gruppen Kraken med en kapret russisk Grad BM-21 efter at have befriet Ruska Lozova.


Ukrainske enheder fortsætter modoffensiven for dels at sikre Kharkiv mod bombardementer (som for eksempel ved at løbe deres Grad BM-21 stillinger over som i ovenstående eksempel), og dels at minimere russiske muligheder for at bringe forsyninger til fronterne ved Izyum og Severodonetsk.

Russisk artilleristilling nordøst for Kharkiv. Mere om den senere...


Ved Topol'ske fik ukrainsk artilleri også ram på en række russiske enheder, efter en længere og hård udveksling. Den indirekte beskydning som forårsager ødelæggelsen af køretøjet tyder på at ukrainsk artilleri i området har fået adgang til mere avanceret artilleriammunition:


Vi ser stadig at russiske kampvognsenheder ofte må operere helt uden luftstøtte og helt eller delvist uden infanteristøtte. Bemærk i dette eksempel, hvor isoleret kampvognen er. Hvis kommunikationen til andre enheder og kommando samtidigt ikke er optimal, så kommer man hurtigt i problemer mod mobile enheder, som er på hjemmebane og velforberedte:


Det bliver interessant at se hvor langt nord og øst, det ukrainske modangreb kan komme. Kharkiv ligger som nævnt tæt på russiske Belgorod, hvor mange af deres forsyninger kommer fra. Kan Ukraine lykkedes med yderligere at ødelægge russisk logistik, så kan de få rigtig svært ved at forsyne de omkring 30.000 tropper der befinder sig ved Izyum og Severodonetsk.


Mere om det, når udviklingen tillader det. Også mere om Kryvyi Rih, en større by nordøst for Kherson. Her har russiske enheder i et stykke tid tilsyneladende bygget op til en angreb på Kryvyi Rih. Dette vil åbne op nord for floden Dnepr, og muliggøre en større aktion mod Zap og Dnipro.


bottom of page