top of page

Dagens indholdsløse, løsrevne, og ubegrundede formodninger

03/04 kl. 01:00 - Opdatering om krigen i Ukraine.

Kun dokumenteret med geolokaliseret metadata bearbejdet af eksperter, og andet godt. Intet "information" direkte fra Sandhedsvidnet Kreml, beklager. Såfremt du er daglig småfuld, og får din info fra førnævnte Vodka-Venner, er der kun tilbage at ønske; Held og lykke med det hele. Kære læser, hvis du til gengæld overvejer at læse videre, så tjek evt. mine to seneste indlæg, før du læser dette her.

Det er dag 36 af russernes 3-dages mission i Ukraine. Alt kører som på skinner. Ved Kyiv, Chernihiv, Sumy og Kharkiv, avancerer Kremls Finest baglæns. Siden invasionen er over 2000 russiske køretøjer bekræftet tabt, og hele kampgrupper kan stryges fra kortet. Russerne angreb Ukraine med knap 72% af deres samlede professionelle hær. Savvy genius, som den Orange Mussolini proklamerede. Hvis den russiske "skinmanøvre" mod Kyiv og Kharkiv, med mindst 40.000 tropper, havde som mål at overraske militær- og efterretningsfolk verden over, så er den absolut lykkedes. Der er nok også en del afrikanske generaler der sidder og sveder lidt, selvom der er maks klaff på deres aircondition. Jeg har haft fri i dag, så har ikke dugfriske nyheder at berette. Men, der er stadig lidt info der er værd at dele. Fredag var en stram dag for flere russiske enheder. 113 bekræftede tab af materiel alene på de 24 timer. 113 er minimumsantallet. Listen kan ses her:

Panelet bemærker især følgende: tre styks helikoptere af varierende rotation, to styks UR-77 mineryddere fra før Putin var født, 1 styk PPRU-M radarenhed, 3*R149Ma1 Command Vehicle etc. etc. Honorable mentions går til de mindst 18 kampvogne som blev uenige med deres tårne. Men dagens Will-Slap går til de hele tre styks TOS-1A 220 mm. Termoborarisk Stalinorgel: https://en.wikipedia.org/wiki/TOS-1 Der er kun én ting at sige: Du mister kun tre af den slags på rekordtid, hvis dine enheder er totalt på røven. Eller hvis du rykker fremad, baglæns. Jeg påstod i går af Ukraines enheder omkring Kyiv og Chernihiv i disse dage vokser. Det gør de dels, fordi de ikke tager mange tab, dels fordi der står erfarne veteraner og tripper for at slås, og dels fordi russerne har stukket halen mellem benene og er blevet løbet over ende. Lad os tage et kig på lidt af lootet fra i dag. Swipe til højre og se enkelte eksempler på, hvad der kan sættes ind på lagerlisten:

Bemærk den første ballademager. Det er vores Husfavorit, 2S19 Msta Howitzer, som før har været omtalt herinde. Med sine 42 tons kampvægt og en 152 mm. dødbringende Susan der kan levere mindst 6-10 skud i minuttet afhængigt af loaderen, er det her et virkelig godt tilskud til det, der desværre snart skal ske i Donbas.

Her ses lidt andet godt fra det som Kremls Papegøjer, påstår var en skinmanøvre på Kyiv. Hvis dette angreb mod Kyiv, af tre forskellige akser, var en afledningsmanøvre, så det en af militærhistoriens dyreste og mest elendigt udførte af slagsen. Udover at få gedigne tæsk, hvad var det så lige, russiske enheder afledt? Hvor blev vi overrasket?

En en eller anden dag, når jeg får 26 timer på en torsdag, så laver jeg et indlæg med de ukrainske farmere. Selvom det er sjovt at se de frygtløse folk hente milliondyrt grej hjem, så spiller de faktisk en helt central rolle i at få Ukraines hær til at holde på den lange bane.På nuværende tidspunkt kunne jeg jo lukke opdateringen fra den nordlige front, ved at konstatere at det kollapsede for russerne her, eller poste endeløse billedsamlinger af smadret materiel og loot. Men, vi mangler nogle godbidder.

Blandt andet denne her, som viser os hvorfor amerikanske Javelin er et overlegent ATGM-system. Jeg har tidligere beskrevet Fire&Forget. Selvfølgelig opfundet af folket der opfandt Drive-Thru. Convenience, kaldes det. Bemærk i denne video, at skytten er væk fra positionen, før målet rammes omkring 1.5 kilometer væk. Selv hønen når væk! I modsætning til det mere simple, men dog hamrende effektive NLAW, kan Javelin målsøge i samarbejde med op til flere UAVs samtidigt, som i øvrigt også kan vise os impact:

Det er et overlegent våben, designet til at eliminere russiske tanks. Bonusvideo af hele forløbet, set fra samme UAV flere kilometer væk:

"Hell hath no fury like a woman scorned", skrev Shakespeare. Tag ikke fejl af kvindelige soldater. De brokker sig mindre, de kan køre længere på literen og de slås som om de intet har at miste. Her er det en særlig video, som viser en frihedskæmper, som ikke længere kan klandres for begynderheld. Det er nemlig hendes tank nummer to, med hjemmelavede Stugna:

I denne her video er det værd at bemærke, at den russiske kolonne allerede har fået store tæsk. Den tank der rammes, har intet valg. Den ved, den er fanget. Det kan godt være, at target-lock ikke blinker, men de ved at deres tid er kommet. Skal de måske vende om og køre bagud mod Kyiv? Det er sådan her, en kill-zone ser ud, når arbejdet er veludført. Det er i øvrigt blevet bekræftet, at det var britiske Starstreak der nappede den der russiske kamphelikopter jeg viste i sidste opdatering. Jeg håber virkelig, at de har sendt mange systemer, og rigtig meget ammunition med, for Starstreak spiser russiske helikoptere til morgenmad.

Deres flares er stort set ineffektive, fordi Starstreak har software der fatter hvad der er hvad. Derudover sender den ikke bare et, men tre projektiler af sted. Held og lykke til de russiske helikopterpiloter. Denne video kræver et re-run, og bemærk nu endelig at han smider sine flares og håber på det bedste (vil jeg tro). Crew’et overlevede, i øvrigt. Så det gjorde han nok:

Det russiske militær har bevist, at det ikke kan slås på gadeniveau uden at smadre hele lortet. Det kan kun affyre store mængder artilleri, runder, missiler og bomber. Se her, hvordan de klumper sig sammen. Se også her, hvis du aldrig har set hvordan der ser ud cirka 10 minutter efter at omkring 30 soldater er blevet omringet og elimineret:

Den russiske hær er dygtige til at få fattige unge mænd til at lade Stalinorglet og sende artilleri afsted med dispersion op til 100 meter. Men man er et tåbeligt, russisk tågehorn, hvis man tror de ikke går efter at ramme civile og civil infrastruktur.


Det er ikke en bug ved deres militær. Det er en feature. Så snart det kommer til lokale taktiske manøvrer og aktioner, så udstilles deres planlægning, lederskab, kommunikation, og taktik. Det er helt tydeligt.

bottom of page