top of page

Dagens opdatering om fronterne

29/3 kl. 00:45

Grundlæggende er Ukraine i offensiven, mens den russiske knibtang udebliver. Russerne vinder frem syd for Kharkiv og inde i Mariupol, men har ikke siden sidst leveret yderligere, store offensive aktioner. Russerne formår stadig ikke at presse nordpå fra Mariupol mod Kharkiv.


En lille teaser, til de kommende videoer. Et absolut træningseksempel viser de udfordringer kampvogne står overfor, når man vælger at bruge dem til bykamp:


Vanvittige billeder fra Mariupol. Som det ses af følgende billede (og som du selv kan se, hvis pauser videoen efter fire sekunder, bruger skytten en NLAW ATGM. Dette normalt effektive våben har en sikkerhedsafstand på 50 meter. NLAW er som nævnt udviklet af svenske SAAB. Missillet har simpelthen sikkerhedssele på. Det bliver ikke mere svensk. Fremragende teknologi, med sikkerhedsline:


Tidligere har jeg beskrevet, hvordan russiske enheder i de første dage satte tungt ind mod det strategisk helt centrale område omkring de to byer lige nordvest for Kyiv; Bucha og Irpin. Jeg viste, hvordan de to byer sammen med lufthavnen Hostomel, udgør en meget vigtig position, fordi de store mængder russisk materiel der skulle frem til Kyiv, kunne køres og flyves ind via områdets gode, moderne infrastruktur.


I krigens først fase – russernes offensive aktion – lykkedes det dem efter at indtage disse tre positioner efter særdeles hårde kampe som undervejs bølgede frem og tilbage.


I dag lykkedes det Ukraine at befri Irpin, den sydligste af de tre positioner. Jeg beskrev i et indlæg den 24. marts, hvordan jeg vurderede at Ukraine ville være i stand til at påføre den russiske hær store tab i den periode vi er i lige nu, og det især på den nord- og nordøstlige front, simpelthen fordi den russiske hær i mange områder er trukket langt ud i mange stillinger, og fordi deres forsyningskolonner har lidt så omfattende, dokumenterede tab.


Jeg påstod dengang, at de enheder ved fronterne må have haft kritisk få ressourcer som diesel og ammunition til rådighed. De russiske køretøjer bruger enorme mængder diesel, og i mange stillinger på især den nordlige front har de ikke kunne forsyne linjerne ordentligt i ugevis. Jeg viste i går, hvordan det på yderst brutal vis gik udover russiske enheder omkring Kharkiv og Sumy.


Det der foregår på den nordlige og nordøstlige front lige nu, er nøjagtigt det scenarie enhver general frygter; Tropperne er i disarray. Linjerne er brudt. Du er tvunget til rykke baglæns. Ellers vil den fremrykkende fjende hurtigt skabe fatale lommer af dine mindre kontingenter, og udsætte dem for krydsild og bombardement.


Efter så lang tid i krig, og med baglinjer der blev skudt i stykker, har flere russiske ikke ressourcer til en kontrolleret tilbagetrækning. Det sidste er tydeligt qua de store mængder intakt materiel der efterlades og den måde, deres nuværende tilbagetrækning foregår på.


Samtidigt er deres BTG (Battalion Tactical Group) ikke anlagt til defensiv kamp, men til offensive aktioner. De har kun ringe tid til at etablere et forsvar på udebanen. Fjenden, han lugter blod.


Og så de har en helt særlig udfordring, som den tålmodige læser vil kunne læse mere om senere. Hint: Det handler om antal infanterister i deres BTGs og … diesel. Det er præcis denne detalje, der gør at Ukraine fik den rådgivning og de våben som de har fået.


Ved Kherson er ukrainske infanterister i kamp med marinetropper fra den russiske flåde, og er mens dette skrives, ikke brudt igennem linjerne. Enhederne der deltager i disse kampe vil snart bekræftet via insignier fra faldne tropper.


Det må formodes, at det er nogle af de tropper, som russerne oprindeligt ville havde dedikeret til Odessa og Mykolajiv. Interessant udvikling. De russiske tropper i dette område bør være velforsynede.


I Mariupol har russerne overtaget en nordligere beliggende AZOV base efter kampe i området. Dog er det tydeligt, at AZOV ikke havde tænkt sig at virkelig at forsvare denne position, da den selvsagt er alt for oplagt et mål for det rigtig tunge skyts. Se blot denne video fra russerne, hvor de går rundt derinde:

Der har været kampe, men sådan en bygning er ikke et strategisk vigtigt mål og den står da også op endnu. Det er ren symbolik. Bemærk de mange afskudte NLAWs der ligger og flyder.

Det er altså lykkedes ukrainerne at få svenske NLAWs frem til Mariupol, formentligt efter at byen blev omringet. Interwesting. Wery interwesting.Her en anden video fra området, som også viser at den enhed ikke bare er Hr.hvem-som-helst som russerne har dedikeret til slaget om Mariupol i Ukraine.


Der er ikke umiddelbart andet interessant at berette fra de forskellige frontafsnit.

bottom of page