top of page

Det Ukrainske Artilleri - del 1

Disclaimer: Hvis man gerne vil nyde sin weekend, og håber på at Ruslands invasion af Ukraine fører til en russisk sejr, så skal man ikke læse videre her. Dette indlæg handler dels om forstærkninger til Ukraine, dels eksempler på deres artilleri før disse forstærkninger ankommer.


Til at starte med, tag et kig på de nogle af artilleristykker som den russiske hær har indsat i Ukraine:

  • 9A52-4 “Tornado” MLRS: op til 90 km.

  • BM-30 “Smerch” MLRS: fra 75 km. til 90 km.

  • 2S7 “Pion” 203mm: 35 km. til 55 km.

  • TOS-1 220mm MLRS (den der termobariske satan) 0.5 km. til 6 km.

  • 2S19 Msta 152.4mm howitzer: 45 km. til 62 km.

  • BM-21 Grad 122 mm. MLRS: op til 32 km.

Som kendere ved, så står MLRS for Multiple Launch Rocket System. I russisk udgave populært kaldet Stalinorglet, og så har de fleste interesserede nok set hvad de kan, når de tænder op. Bemærk, at ovenstående maksimale affyringslængder er afhængigt af hvilken ammunition der bruges. Alle disse systemer kan bruge semi-guidet ammunition, som betyder at de i forskellige grader er målsøgende og styrbare undervejs.


Ulempen ved den ammunition er, at det i visse tilfælde kan lykkedes fjendtligt EW-udstyr at forvirre dit system. Ammunitionen er også langt, langt dyrere at producere end simple, dumme runder. Russerne har klart flest dumme runder, og det samme med Ukraine.


Bemærk også at de fire første enheder, ikke er nogle de har mange af i teatret. Især de to øverste er kæmpe systemer, som man ikke lige sådan fører rundt ind i fjendeland. Det primære russiske artilleri i Donbas består lige nu af Msta Howizter og BM-21 Grad. Begge har vi set mange eksempler på herinde, primært i brændt tilstand nord for Kyiv og ved Sumy.


De to banditter giver Ukraine store problemer, for de kan begge levere tung ildkraft på meget kort tid, og de er i praksis ude af rækkevidde for de fleste ukrainske enheder. Hvis ikke det var for UAV, overløb og angreb mod baglinjerne, så ville Rusland principielt set i ro og mag kunne rykke sig frem meter efter meter indtil de løb tør for krudt.


Det er også derfor, at den ukrainske hær har brølet op om hjælp til tunge våben siden dag 1 af Ruslands invasion. Og nu er de på vej. Holland, Frankrig og USA sender artilleri afsted som er langt det meste russiske artilleri overlegent. Ikke distancemæssigt, men præcisions, mobilitets og affyringsmæssigt. Det er en vanvittig god nyhed for Ukraine, og for Baltikum og Moldova, i øvrigt. Her er hvad de får. 120 styks i alt:

  • Panzerhaubitze 2000 155 mm. howitzer

  • CAESAR 155 mm. howitzer

  • M777A2 155 mm. howitzer

Særligt interesserede kan selv læse nærmere, men det er værd at nævne at disse systemer er moderne og kommunikerer med den overvågning af russiske enheder der foretages. Her er det amerikanske M777A2, som i øvrigt er en forbedret letvægtsudgave af M777. Perfekt til ukrainske forhold:


Bemærk at det er Holland der donerer tyskproducerede Panzerhabutizte. Forhåbentligt vågner Tyskland op til dåd og følger Hollands eksempel. Tyskland er verdens fjerdestørste eksportør af våben, så at kalde dem for et pacifistisk land der ikke vil bidrage til krige er i bedste fald grinagtigt, i værste fald at gå Ruslands ærinde. Det er denne her model, her i tysk camo, som Holland donerer til Ukraine:


Franske CAESAR (yes, jeg ved det), kan via et system der kan oversættes til automatisk ildsøgning selv besvare ild indenfor et på forhånd givent område på helt ned til 4 sekunder efter at fjenden har afgivet sit skud, og herefter affyre 5-6 skud i minuttet direkte mod målet.


CAESAR kan med visse ammunitionstyper nå op til 44 km (mindes jeg - det kan godt være 42 km.) og via avanceret affyringsteknik sikre at flere skud rammer samme mål nogenlunde samtidigt. Dette øger chancen for succes. Som en sidenote får Danmark også CAESAR leveret løbende til vores eget forsvar. Se det her:

120 styks i alt lyder måske ikke af meget, men det er værd at bemærke at blot de amerikanske M777 er nok til hele fem amerikanske bataljoner. M777 kommer i øvrigt med egne droner som selv finder mål, rapporterer retur og kan påbegynde affyring med ultrapræcist guidet ammunition.


Det er et meget seriøst bidrag til Ukraines selvforsvar. Det er moderne, hurtigtgående, langtrækkende, stabile, præcise og særdeles dødbringende systemer, som kan kommunikere selvstændigt med den overvågning der foretages. Forhåbentligt følges de op af flere systemer af samme slags.


Vi kan forvente at se de første i brug omkring 10-14 dage. Kombineret med MANPADS som Stinger og Igla, vil Ukraine også være i stand til at beskytte dem, da det primært vil være det russiske luftvåben der kan true dem. Husk på, at de er på hjul, og kan flyttes hurtigt hvis der kommer fjendtlig ild.


Hvis Ukraine benytter dem klogt og forsigtigt, får den russiske hær svært ved at tage mange af dem ud af spillet. 144.000 stykker ammunition har Ukraine fået med.


Udover artilleriet kommer der også 120 styks UAVs der selvstændigt kan opsøge russiske artilleristykker og ramme let til medium armerede køretøjer. Det er nemmere end at koge ris på bål. Du skal groft sagt blot pakke dem ud, tænde dem, indtaste lidt koordinater på et område, vælg dine russiske enheder fra en forudindstillet(!) oversigt og så letter de selv lodret, og gør resten af arbejdet.

Min personlige holdning er, at fordi de er så simple og effektive, så er det vanvittigt farligt våben at producere og sprede ud i konfliktområder. De her kommer helt sikkert til at ende op alle mulige steder indenfor et par år. Dødens Købmænd skal da have noget nyt i vinduet.


Men på den anden side; De skal direkte bruges til at fjerne russisk artilleri og dermed vil de redde civile liv, og hvis de russiske enheder ikke har deres effektive artilleri, så har de altså ikke meget tilbage.


Dette våbensystem, der ikke slår særlig hårdt, bliver smidt ind i kampen udelukkende meddet formål at eliminere russisk artilleri, antiluftskyts og bestemt også C&C enheder. I kombination med førnævnte artilleri kan de give ukrainerne en afgørende fordel for de 120 er første levering.


Nåh, nok ævl. Lad mig tage fat i hvad ukrainske enheder kan af tricks med det, de har til rådighed lige nu. Det er trods alt ikke så lidt, og kommer nok som en overraskelse for den gode Sergei i det russiske forsvarsministerium.


Edit: Mere om ukrainsk artilleri, når nettet ikke driller. Det regner helt vildt i Rumænien i dag. Del to kommer i morgen.

bottom of page