top of page

En lille smule nyt fra Østfronten

Opdatering om krigen i Ukraine.


I dag med Zaporizhzhia, Izyum og Kharkiv.

I Kharkiv, millionbyen som har været under konstant russisk bombardement siden invasionen startede, har en meget afgørende strategisk placering. For at den russiske hær kan få forsyninger og forstærkninger ind til offensiven ved Izyum fra deres egne baser i Belgorod, skal de via vejnet der ikke ligger langt fra ukrainske stillinger ved Kharkiv:

Det gør selvsagt ruten derhen yderst farlig for de russiske forsyningsenheder. Vi har set mange angreb på ruterne herunder ved Kup'yansk som vist herinde.


Ved at angribe Kharkiv, kan russiske enheder binde ukrainske enheder til forsvaret og dermed minimere angreb på egne forsyningslinjer. Husk på, at de russiske BTGs bruger store mængder brændstof for at manøvrere, og adgang til konstante forsyninger er helt afgørende for den russiske offensiv. I den seneste uges tid har de derfor intensiveret deres angreb på byen.


Som tidligere beskrevet, og som vi har set utallige eksempler på nu, så er de russiske BTGs ikke egnet, eller i hvert fald udrustet, til at holde defensive stillinger i længere perioder. De har ikke det nødvendige materiel til rådighed. Samtidigt prioriterer de tilsyneladende ikke at befæste deres midlertidige stillinger - formentlig fordi er ... midlertidige.


Udfordringen er blot den, at hvis man ikke rykker frem i sin offensiv, så går der ikke længe før du godt kan regne med at være i defensiven. Rusland har i en periode bombarderet Kharkov fra byen Rus'ka Lozova stik nord. Ukrainske enheder overløb i dag de russiske stillinger og gjorde en ende på deres artilleri og TSA, fra de enheder der har bombet civile boligområder i gennem rigtig lang tid.


Opmærksomme læsere vil have set de videoer jeg har delt, hvor boligområder i Kharkiv bliver beskudt af klyngeminer, klyngebomber og Grad Stalinorgel. Dette skete ofte fra Rus'ka Lozova. Det var en målrettet aktion mod disse russiske enheder, der tabte knap 50 mand, og rigtig meget materiel. Samtidigt skærer den fremskudte position en mindre kile ind i de russiske enheder. Interessant udvikling ved dette lidt fastlåste afsnit.


Ved Izyum, hvor den russiske hær som bekendt har knap 18.000 mand, kæmper de fortsat for at få afgørende gennembrud syd mod de større ukrainske byer, Kramatorsk og Slavjansk. De forsøger at indtage Sulyhivka for at komme tættere på Barvinkove - det sidste store stop inden den vinkel på Kramatorsk kan lukkes.


Den ukrainske taktik ved Severodonetsk, Slavjansk og Kramatorsk er at opgive land for fjendens soldater. Det betyder ganske kort, at man hellere trækker sig tilbage end at holde komplet håbløse positioner. Når fjenden rykker frem er de sårbare, og det ukrainske artilleri delte mange tæsk ud i dag og i går. Ved Slavjansk er der dog ikke længere mulighed for at rykke bagud. Nu skal kampen i den by snart tages.


Rusland har tilført store mængder materiel til dette område. Op mod 500 nye køretøjer er ankommet som støtte til offensiven. En udfordring, som kun vil blive større for dem, det er at de har mistet rigtig mange crews i deres kampvogne. Over 1000 mand. Det er sværere at erstatte et erfarent crew, end en russisk kampvogn. Også derfor trænes deres nyindsatte enheder tæt ved fronten. Her ved Izyum:

Det er smart at snyde. Det er dumt at blive opdaget. Her ses de nøjagtigt samme tanks, lidt længere sydpå under en fremrykning. Der blev holdt øje med dem, og de kørte direkte ind i killzone:

Bemærk de mange anslag fra tidligere kampe. Der bliver virkelig gået til stålet ved dette frontafsnit syd for Izyum / nord for Kramatorsk. Rusland vinder frem. Men stadig i et lavt tempo, og med store tab.

Syd for de tre byer, kæmpes der stadig i Popasna. Det er der snart blevet længe. Ukrainske enheder trækker sig tilbage mode Severodonetsk, og har i dag foretaget sprængning af den sidste store forbindelse over floden Donets. Rusland vil være nødt til at oprette pontonbroer for at føre nok materiel over, og for at kunne sikre deres forsyningslinjer. Dette har de tidligere haft svært ved længere nordpå, og tiden arbejder igen for Ukraine, som konstant forbedrer forsvaret af de større byer Severodonetsk, Slavjansk og Kramatorsk.


Det balancerer på et knivsæg i Donbas, og afgørelsen skal stadig findes i byerne.


Den overordnede russiske strategi for Donbas, ligner stadig deres mål om at skabe en kedel for de ukrainske styrker og civile. I stedet for at jeg ævler længe om omringningstaktik, lommer og konvolutter, har lånt disse to simple tegninger til at forklare deres strategi.


Fordi de også angriber nordfra fra Kharkiv, og nu forstærker fronten ved Zap med tropperne fra Mariupol er det min vurdering at de forsøger den store manøvre. Det er sandsynligt, at det er den mindre manøvre der vil lykkedes for dem:

Kilde: Anatolyi @ UAF Mapping


Det betyder også, at Zaporizhzhia er alvorligt truet nu, for russiske enheder bliver i disse dage frigivet fra Mariupol og indsat her, og ved Severodonetsk. Dermed er Ukraine hårdt pressede fra flere vinkler, og forsyningsmulighederne svinder ind.


Derfor er det virkelig vigtigt at ramme den russiske hær, hvor det gør ondt på deres kampkraft og manøvreevne: deres logistik og depoter. Her er det Irmino i Luhansk som bliver ramt af artilleri. Detonationerne forsatte natten igennem og stoppede først op af formiddagen. Mindst 10 russiske køretøjer, herunder Grad BM-21, blev ødelagt:


Tag ikke fejl. Selvom Ukraine er hårdt pressede, så modtager den russiske hær dagligt store klø. Den eneste grund at de stadig er i stand til at angribe, er fordi det er så kæmpe stor en hær. Langt de fleste andre hære i verden ville havde foldet sig sammen på nuværende tidspunkt.

De har for eksempel kæmpet for indtage Severodonetsk i rigtig lang tid nu, men sidder virkelig fast i forstaden Rubizhne. Når de i så lang tid sidder fast inde i fjendeland, så opstår der muligheder for modangreb på samlingerne af køretøjer:


Jeg bliver nødt til at slutte nu, før jeg for alvor kommer ind på fronten ved Zap. Det må blive næste gang, afhængigt af hvordan natten udvikler sig. Der skal kæmpes ved Velyka Novosilka eller Novopil.

Ukrainsk ATV med Stugna-P ATGM monteret. Fremragende til at jage vigtige mål med, især om natten.

bottom of page