top of page

Flugten fra Kharkiv

Nyheder om krigen i Ukraine. Om Frontafsnit Kharkiv.


I den seneste opdatering fra Frontafsnit Kharkiv, bemærkede jeg at en af de primære 'sidegevinster' ved den ukrainske modoffensiv ved Kharkiv, er at det primære russiske artilleri ikke længere er i stand til at foretage bombardementer af byen. Dette er nu en realitet, efter at ukrainske enheder har befriet byerne Oleksandrivka, Ukrainka, Fedorivka, Shestakovo, Peremoha og Tyskhy. Det er gode nyheder for civilbefolkningen i den hårdt prøvede storby.


Her et udklip fra overblikskortet. Det viser os, at de russiske enheder snart kan være presset helt tilbage til udgangspunktet - ved den internationale landegrænse.


Jeg gik mig sgu en tur i skoven i går. Der var, underligt nok for årstiden, en del russiske papegøjer der skræppede op hver gang jeg mosede lidt rundt i underskoven. Nu er jeg ikke ornitolog, men det lød umiskendeligt som om at de peb noget omkring at Kharkiv var en afledningsmanøvre. Jeg er ret sikker på, at det var sådan det lød, for jeg hørte nogenlunde samme klagesang dengang den russiske hær fik smæk ved Kyiv.


Derudover vil nogle nok påstå, at de russiske enheder trak sig frivilligt tilbage og dermed pænt efterlod de stillinger de har kæmpet om i over to måneder. Lad os lege med, og antage at denne russiske tilbagetrækning ved Kharkiv er en del af en større, strategisk plan og ikke en operationel fadæse. I så fald, vil selv en rødvinsinduceret, over-the-hill advokat for djævlen, jo nok mene, at følgende materiale ikke indikerer at linjerne er brudt. Eller påpege at tilbagetrækningen er et velkoordineret returløb, og ikke en regulær, panisk flugt. Døm selv:

I denne video, som er optaget af en russisk soldat, ser vi russiske enheder som er fastlåst i deres flugt. Med store tab til følge.


Ved byen Vesele tæt ved Kharkiv, gemte den russiske hær store mængder materiel. Umiddelbart over 30 køretøjer. De var ikke i gang med en taktisk retræte, men derimod en ... operationel blunder. Det er mig stadig ufatteligt, at de vælger denne her tætpakkede tilgang:


Det gør ondt på dine manøvremuligheder, når din modstander rammer dine forsyninger så hårdt. Med tanke på hvor meget der skal til for at forsyne 30.000 mand under en offensiv, så er det slag som dette her, der er afgørende elementer i krigen. Her ses ovenstående område ramt af tungt artilleri:


Det var også ved Kharkiv, at russerne mistede deres første T-90M kampvogn. Det er deres mest moderne kampvogn, eftersom at Armata T-14 aldrig rigtig er kommet ud af produktionshallen. Det er ikke sådan, når store dele af militærbudgettet går til at fylde lommerne på enkeltpersoner. Den russiske hær råder over omtrent 40 T-90M kampvogne, så det er ikke nogen, de bare lige smider rundt som en gammel sovjetisk sardindåse, selvom den umiskendeligt ligner sine forfædre:


Jeg kan godt blive ved, men det bør være tydeligt for enhver, at den russiske hær igen har fået smæk på et centralt frontafsnit. De forsøgte først at omringe Kharkiv, hvilket mislykkedes. Derefter forsøgte de at tvinge forsvaret og byen i knæ via omfattende bombardementer. Det mislykkedes. Så forsøgte de at holde linjerne for at hjælpe egen offensiv sydligere ved Izyum. Det mislykkedes sørme også, for linjerne er løbet over ende nu.


Hvad der for nogle uger siden startede som mindre, taktiske sejre for de ukrainske enheder omkring Kharkiv, har nu udviklet sig til en regulær operationel succes, i den forstand at modoffensiven åbner op for nye mål og giver nye muligheder ift. at true den russiske offensiv i Donbas. Derudover har den ukrainske hær leveret nogle dybe nyrehug til de russiske enheder ved Kharkiv. En ukoordineret flugt gør stort set altid et større indhug i mandskab og materiel.


Som for eksempel her, hvor flygtende russiske enheder bliver spottet og kommer under heftig beskydning. Fem russiske kampvogne og et TOS-1 Termobarisk system bliver elimineret. Det er heftige tab for en enkelt situation:

Og her ser vi området efterfølgende:


En oversigt over nylige russiske tab, og det er kun de opdaterede tal fra i går (0605-22), viser os at den russiske hær mistede (mindst) 18 kampvogne. Det er voldsomt store tab, og det stiller igen samme spørgsmål som ved Kyiv: Hvor længe kan de holde til det?


Ukrainske enheder i området er meget langt fra de forsyninger der strømmer ind via den polske grænse. Men det betyder ikke, at de har mistet adgangen til effektive ATGM. Bemærk i denne video, hvor to russiske kampvogne og en BMP har fået smæk, at der er tydelige indikationer på, at de er ramt med ATGM. Manglen på tætte kratere, og indgangshullet på den nederste indikerer brugen af ATGM. Eller ultrapræcist artilleri. Dog ligner det, at den øverste kampvogn har forsøgt at besvare ilden, hvilket igen indikerer brugen af ATGM fra en nærliggende stilling:


Hvad situationen omkring Kharkiv åbner af muligheder for de ukrainske styrker, og hvad det russiske modsvar bliver, er interessant at gisne om. Jeg har ikke tænkt mig at gøre det, men blot konstatere at det på papiret bør frigive ukrainsk kampkraft til at fokusere på forsyningslinjerne til Frontafsnit Izyum, og måske endda lancere flere modangreb mod de linjer. Mere om det senere.


Jeg vil slutte af med at konstatere, at den russiske hær på nuværende tidspunkt heller ikke lykkedes med at overmande Kharkiv. En by blot 30 kilometer fra den russiske grænse.


Husk, at du kan følge os på Twitter via https://twitter.com/DanishGonzo


Bonusvideo! En russisk 2S3 Akatsiya selvkørende satan af en howizter blev lige nappet lidt i sækken. Den slags kilder godt i maven:


bottom of page