top of page

Generel orientering om krigen i Ukraine

28/3 01:15 - Et par militære aspekter ved det efterladte russiske udstyr.

Jeg har tidligere påpeget at russerne ikke bruger lastesystemer eller kraner til deres basale udstyr og ammunition, og vil derfor undgå at dokumentere det her igen. Men der er en militær pointe i, hvorfor, og at, de taber så meget udstyr. Det er hårdt for hvilken som helst hær for et land, som ikke er totalt mobiliseret, at miste så meget udstyr som de gør.

Når den offensive part indtager store mængder land som russerne gjorde på dag 1-5, så giver det udover nogle gevinster også en række udfordringer. Kort sagt, så har russerne selvfølgelig oprettet hundredevis af mindre stillinger rundt omkring langs fronten. De angreb trods alt med mere end 100.000 mand, så der skal en del mindre, fremskudte stillinger til for at opretholde sådan en styrke over så lang tid. Disse stillinger kan være sårbare, da forsvareren kender området og kan vælge de stillinger hvor den offensive part er svagest, og undgå at angribe hans stærkeste stillinger. Selv overflyvning med simple, kommercielle droner kan afsløre hans svage punkter. Når du angriber bredt, med deraf mange stillinger, vil der også være mange muligheder for fjenden for at slå på dig for du har ikke haft lang tid til at bygge forsvarsværn op om for eksempel dine stillinger:


Når russiske stillinger bliver løbet over ende, så er det stort set umuligt for dem at tage deres udstyr med, for du kan ikke manuelt laste flere tons mens du er under beskydning. Det er den logistiske årsag til deres efterladte udstyr. En anden helt central detalje ved de mange billeder af for eksempel tonsvis af efterladt ammunition viser os, at rigtig mange russiske enheder stikker af. Og det er for mig tydeligt, at de ikke gider slås, for de synes formentligt ikke, at ukrainerne er deres fjende. Hvis du hader din fjende og virkelig kæmper din kamp, så sørger du for Scorched Earth når du forlader din stilling. Du efterlader ikke enorme mængder krudt. Se godt på dette her billede:

Udover en russisk artilleriposition der er overløbet af halvrunde hjemmeværnsfolk, hvad ser du så? Tonsvis af kugler. Ikke en træpalle i sigte. Alle de der runder er løftet og stablet manuelt, en efter en. Og så er de efterladt til fjenden. Og nu får de det tilbage igen. En efter en. Enhver der har arbejdet ude på Brugsens lager omkring 1995 for 37.5 krone i timen ved, at det er meget nemmere at loote ting uden at blive nuppet, hvis tingene ikke er på paller eller i faste systemer som for eksempel 3x3. Du kan ikke lige nappe en kasse fra hjørnet af den der 12*12 med optiske sigter eller starbajere uden at det er tydeligt. Men hvis du ikke bruger pallesystemer, men enkeltsystemer, så er der open season for flaskedrengene for det er umuligt at holde styr på. Der er en årsag til det meste, og her ser vi simpelthen dønninger fra det russiske kleptokrati og en Sovjethær der var vant til rigelige mængder mandskab. Samlet viser den store mængde efterladte udstyr, for mig også et tydeligt tegn på meget lav kampmoral blandt visse russiske enheder, formentlig dem med mange menige i. Den russiske hær proklamerede i fredags nye mål og aktioner. Lad os se, om de overhovedet kan mønstre store, offensive aktioner på dette tidspunkt, eller om de simpelthen skal berede sig på at få benene på nakken.

bottom of page