top of page

Hurtig opdatering fra den nordlige front

1/4 kl. 09:45

Som beskrevet var torsdag en hård dag for de russiske enheder nord for Kyiv, og især syd og sydøst for Sumy som også ligger blot 35 km. fra Rusland. Her har Ukraine i nat brudt ud i flere retninger, og russiske stillinger er kollapset. Mere om det senere. Jeg har markeret to ting på denne liste af visuelt bekræftede tab af russiske køretøjer, men det er også værd at notere at de tabte tre af de moderne BTR-82A. Det var den jeg viste i seneste opdatering, og hvor deres afbrændte våben indikerede en specialenhed. Her gårsdagens bekræftede russiske minimumtab, opdateret i går aftes:

Den ene af to markerede, er de 152mm Msta-S Howizter jeg tidligere har omtalt. En howitzer er et generelt begreb for en artillerienhed, hvor du basalt set har sat en kæmpe kanon oven på et eller andet chassis med larvefødder.

Denne her model har laser-guidet raketsystem, eget AA-skyts, og 360 graders tårnrotation. Det er tungt materiel, som du skal søge at holde bag de mest aktive frontafsnit, da de er præcise og dødbringende på afstand. Se eventuelt mere her. https://www.army-technology.com/projects/mstas Her er det en mine-resistent og moderne Typhoon-K MRAP truck, som er en af de svære at få ram på ved partisantaktik, fordi den blandt andet har diverse elektronisk beskyttelsesudstyr. Derudover kører den hurtigt, når den kan. Russerne har omkring 300 i deres hær. Jeg ville gerne have bare en enkelt:

Den andet tal jeg har markeret, er for at vise omfanget af tabene. 13 BMP-2 IFV (Infantry Fighting Vehicle) er et betydeligt minimumstab, på så kort tid. Det er denne model med et crew på tre, og op til syv infanterister: https://en.wikipedia.org/wiki/BMP-2 Jeg har set bevis på, at føromtalte Browning 0.50 MG på få sekunder kan skrælle siden op på denne her, og vi har tidligere set 30mm. HE ammunition tage to af dem ud på under 30 sekunder, med frontal ild. Kan i huske den video, hvor der står 4-5 gutter bag en IFV, og hvor den ukrainske gunner lige justerer lidt op og ned? Jeg ville hellere være på fod, end inde i sådan en BMP-2. Siden i lørdags, hvor flere af deres sektorer begyndte at kollapse, har russerne tabt mindst 35 køretøjer om dagen. Vi ser stadig tydelige indikationer/beviser på forsyningsproblemer hvilket giver tab af kritisk materiel, her en selvkørende AA nemlig ZSU-23 Shilka:

Det er en gammel svend, men når man stadig kæmper om luftherredømmet, er det ikke en fordel at give din fjende funktionelt AA-udstyr.

Her til morgen ukrainsk tid, forlod en kolonne på omkring 700 russiske køretøjer området nord for Zavorychi, den by som Ukraine tidligere havde angrebet. Disse russiske kolonner, som må siges at indeholde en del materiel og mandskab er hastigt på ved mod Belarus. Det er vigtigt for Ukraine, at få ram på så mange som muligt. Det næste klip viser nogle af de russiske troppers forhold ved fronten. Obs, den er ikke blodig eller dødelig, den viser blot forholdene for nogle af deres enheder, når/hvis Ukraine lykkedes med at forstyrre forsyningslinjerne.

Russiske enheder skal køre omkring 200 km. for at nå ud. Ukrainske tropper kæmper lige nu for at bryde belejringen af Chernihiv, som dele af den russiske kolonne vil passere forbi. Ukrainerne har brudt de sydlige linjer enkelte steder, og dette er utvivlsomt et forsøg på at få mulighed for, at afskære de russiske tropper flugten til Belarus. Mere om disse kolonner senere. De bliver fulgte hele vejen til dørs, men der er trods alt ikke SÅ langt ud. Der er rapporter om at russerne har haft store brande på et ammunitionsdepot og et brændstofslager i Belgorod, russisk moderland. Der er kommet en del videoer frem fra angrebet på oliedepotet, som viser at det ukrainske luftvåben stadig er operativt. Det er dog stadig tvivlsomt, hvem der udført angrebet.

Nogle vil kalde det en eskalering, at Ukraine rammer russiske mål i Rusland. Andre vil kalde det selvforsvar. Jeg synes, at begge holdninger er korrekte.

bottom of page