top of page

Kampen om Severodonetsk

Opdateret: 5. jun. 2022

Hvorfor roder den russiske hær rundt i en by der er mindre end Odense?


Da Rusland invaderede Ukraine, foregik det som bekendt over en massiv frontlinje. Russiske kampvogne rykkede frem både fra nord, syd og øst, og herunder i mange retninger mod flere forskellige frontafsnit. Med en angrebsstyrke på omkring 190.000 alt inklusiv, var det, set med de militære briller på, en gigantisk aktion. Hvis man beholder de briller på, vil man også se at aktionen slet ikke var gigantisk nok i forhold til den absurd store opgave, som hæren blev stillet. For Ukraine er bare et kæmpe land, og 190.000 mand er ikke nok til så omfattende en frontlinje mod en solidt kæmpende modstander..


Om den russiske misære skyldes fejlbehæftede efterretninger, arrogance overfor modstanderen, korruption i hæren, enevælde i Kreml eller andet godt, skal jeg ikke spekulere i her, udover at slå fast at det formentlig er en heftigt blendet smoothie af alle disse ingredienser.


Uanset hvad, så har vi nu en situation, hvor den russiske hær kun laver store offensive aktioner i ét enkelt område (Luhansk), mens det kommer til mindre aktioner ved et andet område (Marinka, Donetsk). Det er absolut ikke for at undervurdere jer, mine kære læsere, men jeg tror det er de færreste der havde hørt om Severodonetsk før krigen. Men ikke desto mindre er byen nu blevet lige dele vidt berømt og bredt berygtet, for det er her, at den russiske hær er i gang med noget der ligner et desperat forsøg på at score bare en minimal sejr i denne krig; Nemlig besættelsen af regionen Luhansk.


De har derfor åbenlyst besluttet at sætte størstedelen af deres tilbageværende, nuværende, offensive kampkraft ind mod Severodonetsk, efter at kæmpet om den nordliggende naboby, Rubizhne i månedsvis. Den ser i øvrigt sådan her ud nu. Det er en by, som Rusland ville befri:


Tilbage til dags dato. Udover lidt møffen ved Izyum og Marinka, er det kun ved Severodonetsk at russiske enheder for alvor forsøger at avancere. Det er ikke for at være hoven, men altså, Rusland for helvede. Hvad er det her for et latterligt cirkus vi modvilligt har har indløst billet til? Tillad mig at illustrere. Her er et kort over Ukraines regioner. Jeg har sat en rød prik hvor Severodonetsk er, og der er bonus til vedkommende, der finder den først:

Som min fysiklærer konstaterede efter omkring 20 minutters skamfuld optræden til en eksamen om spaltning af atomer; ”Det der, det var fandeme ikke ret imponerende”. (yes, han udtalte tydeligt det der ekstra ’e’ i fandEme, som man kun gør når ordet lissom’ skal trækkes lidt ud, så modtageren ikke er i tvivl).


Men altså Rusland, efter 100 dage er vi et optimistisk ejendomsmæglerstenkast fra jeres grænse. Det er sgu’ ikke ret imponerende klaret af en hær, der i den grad har pustet sig op inden slagsmålet begyndte. Den russiske hærledelse har fokuseret de sidste krampetrækninger af deres nuværende offensive kampkraft på en by der er mindre end Odense. Så meget for det russiske forår i Paris, som Kremls papegøjer ævlede om på TV.


Bemærk venligst at jeg igen kursiverede ’nuværende’ i ovenstående, da det jo trods alt vil være muligt for den russiske hær at omgruppere og genopbygge kampkraft, både inde i Ukraine og selvfølgelig også i Rusland. Men det vil tage noget tid, og i den tid vil Ukraine modtage flere våben, flere soldater og bygge bedre stillinger.


"Tilbage til dags dato", sagde jeg, og begyndte at ævle. Vi skal kigge på kampen om Severodonetsk. Den faste læser af tråden med daglige opdateringer fra krigen i Ukraine vil vide, at slaget har været i gang meget længe. Mod nord har Kadyrovs TikTokTropper fået deres at se til i Rubizhne, mens Wagner og VDV har haft travlt med Popasna syd for Sev.donestk. Wagner og VDV er blandt eliten af de enheder Rusland har i Ukraine (og i det hele taget) og begge har modtaget store tab i og omkring Popasna.


Før kampene nåede ind i byen, har den russiske hær brugt enorme ressourcer på at omringe den. Hvilket endnu ikke er lykkedes. Det har kostet ubeskrivelige tab på begge sider. I de seneste to uger er omkring 1000 ukrainske soldater blevet dræbt i kampene om byen, mens Rusland har omkring 2800 døde. Disse tal inkluderer de dage, hvor Rusland valgte at indlede en enorm storm på Severodonetsk fra den nordlige og sydøstlige vinkel.


Da de gjorde det, fik de etableret et nogenlunde angrebspunkt, hvor de kan opmarchere tropper, grej og køretøjer. Kampene fortsatte i to dage, indtil vi begyndte at se videoer fra centrum af byen, hvor russiske enheder går rundt. Det er tydeligt at der har været kampe, men det er også tydeligt, at der ikke har været længerevarende bykampe i området for så ville det være totalt smadret:


Tag ikke fejl. Byen er mere eller mindre totalskadet. Men der har på dette tidspunkt ikke været kampe fra hus til hus. Endnu... For igen må vi tage et kig på krigshistorien. For Ukraine lavede en klassisk manøvre, som er brugt i mange krige, i hundredevis af år;

En manøvre hvor de forsvarende tropper umiddelbart tager kampen op i et stykke tid, for derefter stort set at fortrække i en koordineret 'flugt', afvente fjendens offensiv, for herefter at overfalde dem i et heftigt modangreb når de befinder sig i en udtrukken, offensiv tilstand.


Det er fristende at forfølge en flygtende fjende i et forsøg på at gøre det af med dem. Der er mange eksempler på at det er lykkedes. Men hvis fjenden ikke flygter, men i stedet laver en taktisk retræte til bedre stillinger, kan man komme i alvorlige problemer hvis ens enheder fortsætter jagten. Jagtende enheder får hurtigt langt til forsyninger, de kan nemt blive afskåret og omringet, og de befinder sig ikke i defensive stillinger. Lige pludselig er 2 kilometer igennem en by til dine venner med mad og ammunition rigtig, rigtig langt væk.


I Severodonetsk, trak ukrainske enheder sig langt tilbage efter de russiske enheder havde brudt igennem de ydre forsvarslinjer. De rømmede store dele af byen, herunder mindre forstæder. De russiske enheder kløede på, og nåede længere frem end centrum. Så kom modangrebet. Det startede for små 30 timer siden, og ukrainske enheder har skubbet den russiske offensiv tilbage over centrum. Derudover er de mindre byer Metolkine og Bilohorivka (Ja! Det er den Bilohovrika du tænker på hehe) blevet befriet under modoffensiven.


Det er et fremragende tidspunkt at ramme den angribende part på. De var begyndt at tage en lille puster i byen, det lignede sejren var hjemme og vi ved, at flere enheder skulle roteres ud efterfølgende. Det kommer ikke til at ske, for nu raser kampene igen inde i byen, og den slags taktiske fejltagelser gør ondt på moralen - og dermed på kampkraften. Her ses ukrainske soldater sammen udenlandske frivillige soldater på vej fra Lysychansk ind i Severodonetsk for at tage kampen op:


Der er også kommet en del billeder ud af nye russiske krigsfanger fra modoffensiven, hvilket tydeligt indikerer at den angribende part blev overløbet og/eller omringet da fælden klappede. Det der gør det yderligere interessant, det er at disse krigsfanger med en alder omkring 20 somre, tydeligvis er reserver og ikke veltrænede professionelle kontraktsoldater med ordentligt grej.


Jeg påstod, ganske dumdristigt, at Severodonetsk kunne blive højdepunktet for den russiske invasion, i hvert fald på denne side af sommeren. Men der begynder at tegne sig et billede af byen som en slagmark, der rent faktisk kan suge de sidste offensive kræfter ud af de involverede enheder. Det bliver interessant at se, om Ukraine rømmer byen igen og bakker tilbage til Lysychansk, eller om de har besluttet for alvor at tage kampen op inde i Severodonetsk. Hvis det sidste er tilfældet, kan det blive en lang og blodig kamp. Med de troppetransporter der foregår, er der noget der tyder på det.


Det er skam ikke fordi, den russiske hær er stoppet med deres mere overordnede knibtangsmanøvre hvor Lysychansk og Severodonetsk forsøges omringet. Den manøvre er skam stadig i gang, men det har vist sig særdeles omkostningstungt at komme videre fra Popasna og floden mod nord var heller ikke venligt stemt...


Såfremt Rusland skal lancere flere, store offensive aktioner i en nær fremtid så skal de ikke hænge fast her, eller også skal de angribe med helt nye kampgrupper fra Belarus og eget territorium. Det er min personlige vurdering pt. Det ligner at andre med stjerner på skuldrene har foretaget samme overvejelser, og besluttet at den russiske hær helst skal sidde lidt længere fast i Severodonetsk, da bykamp bare gør rigtig ondt på den angribende part.


De russiske enheder har ikke udvist exceptionelt gode evner i bykamp indtil videre. Er det virkelig lykkedes for den ukrainske hær at lokke tusindvis af russiske tropper ind i Severodonetsk?


Fortsættelse følger... formentlig her: https://www.krigeniukraine.org/post/krigen-i-ukraine-juni-2022


Husk at du kan få flere opdateringer, video, billeder og dumsmarte kommentarer her: https://twitter.com/DanishGonzo


Billede af den sidste farbare bro fra Lysychansk mod Severodonetsk. Ukendt fotograf.


2 kommentarer
bottom of page