top of page

Katastrofen ved Bilohorivka

Opdateret: 19. maj 2022

En historie fra krigen i Ukraine.


To dage før det gik løs, vidste Ukraine besked. Det var umuligt for de russiske enheder at skjule deres hensigt. Da først begivenhederne begyndte at rulle, var katastrofen uundgåelig.


Krigen i Ukraine kæmpes over mange fronter og på mange afsnit, og det er umuligt at give et komplet og opdateret billede. Mit fokus er derfor som bekendt på enkelte frontafsnit, samt at give et indblik i nogle af de mere væsentlige slag der udkæmpes i krigen. Den opmærksomme følger vil vide, at russiske enheder presser hårdt på for at omringe Severodonetsk.


For at dette kan lade sig gøre, skal de krydse floden Severskiy Donets. Det forsøgte de at gøre flere steder, blandt andet nord for byen Bilohorivka:

For at forstå den absolutte katastrofe som de russiske enheder rendte ind i, skal tiden skrues et par dage tilbage, til tiden før deres overgangsforsøg udspillede sig. Kære læser, husk på at en russisk kampgruppe indeholder store mængder køretøjer. Helt op til 100 enheder. Når sådan én rykker frem, er det umuligt at skjule.


Tydelige satellitefterretninger og andet opsnappet intel gav umiskendelige tegn på et kommende fremstød og overgangsforsøg. Floden er bred, og der skal en del specielt materiel til for at lave en længere pontonbro. Den slags materiel er meget synligt på oversigtsbilleder da det skiller sig markant ud fra de gængse køretøjer.


Ukrainske specialstyrker i området udpegede de mest oplagte steder for en russisk overgang, og artilleriet indstillede herefter killzones. Samtidigt blev der ført ekstra materiel frem til de ukrainske stillinger i området.


Russiske enheder antændte skovområder og græsarealer i området for at sløre fremrykningen, hvilket til dels lykkedes, men også tydeliggjorde at nu blev der rykket. Samtidigt droppede de store mængder røggranater for at sløre konstruktionen af pontonbroen. Hvad der herefter skete er så småt begyndt at dukke frem af røgskyerne.


Lad mig prøve at tage dig igennem slaget. Russiske enheder forsøgte at opsætte tre pontonbroer samtidigt. Hvad der skete før den sidste pontonbro bliver ramt, er pt. en smule uklart men de første to pontonbroer mislykkedes i hvert fald. En væsentlig mængde russiske køretøjer (+50 styks) nåede at krydse den eneste funktionelle pontonbro, da den bliver sat ud af spillet:

Det efterlader en russiske kampgruppe med enheder på begge sider af floden. Her efter går det ukrainske artilleri i gang med at nedkæmpe russiske enheder på begge sider af floden. Ukrainske infanterister i forberedte stillinger åbner ild mod de køretøjer der er kommet over. Forsvaret bliver i starten af kampene derudover støttet af et regulært luftbombardement. I panik og disarray begynder russiske enheder at forsøge en undsætning ved at re-etablere en pontonbro. Dette mislykkedes, og de enheder der ikke bliver slagtet på flodens sydlige bredder må svømme retur over floden.


Resultatet er omfattende tab af russisk mandskab og materiel. Formentlig det største enkeltstående tab i umindelige tider. På meget kort tid bliver de knap 100 russiske køretøjer mødt af tung, præcis og velforberedt beskydning. Det skaber så omfattende panik og et rædselskaos, der gør at kun få russiske enheder formår at besvare ilden fra de ukrainske forsvarsstillinger. Kampene foregår over cirka 35 timer. Et heftigt slag, med ringe mulighed for defensive positioner for de russiske tropper.


Ødelæggelserne er derfor enorme. Et velforberedt artilleriangreb i kombination med landtropper og flystøtte efterlader de russiske invasionsstyrker fuldstændigt sønderskudte. Desværre er denne her video ikke af særlig god kvalitet, men bemærk hvordan soldaterne løber frem og tilbage, hvordan enkelte er i floden og hvordan køretøjerne er i en kaotisk stilling efter angrebet:

Og her en bedre video, efter slaget:


Det kan være svært at skabe et overblik ud fra sådan en video. Dygtige mennesker mener at have talt 82, men det kan jeg ikke helt. 71 får jeg det til. Det spiller ingen rolle for mig, for det er uanset hvad et gigantisk nederlag. Det er resultatet af dygtige ukrainske enheder og ledelse. Gode efterretninger og forberedelse. Og en fjende, der har umådeligt svært ved at lave store koordinerede aktioner.


Lad os tage et kig på nogle af de tab, som den russiske hær led på noget nær rekordtid:

Det er intet mindre end et historisk nederlag, som der formentlig vil blive skrevet kapitler om, så husk Overgangen ved Bilohorivka hvis du går og drømmer om at blive historielærer en dag.


Tak fordi du læser med. Husk, at du altid kan følge mig via https://twitter.com/DanishGonzo hvor der dagligt opdateres med diverse fra krigen i Ukraine. Lad os håbe der snart bliver fred.


Opdateret: En collage af billederne, sat sammen for at give en forståelse af forløbet. Der er optalt 92 køretøjer, 2 både og 3 pontonbroer. Omkring 450 mand.

1 kommentar
bottom of page