top of page

Knivsæg ved Frontafsnit Izyum

Opdateret: 8. maj 2022

En opdatering om krigen i Ukraine.


Denne gang om situationen syd for Izyum, og lidt om Severodonetsk, hvor nogle af krigens hårdeste kampe udspiller sig. Den russiske offensiv er som bekendt målrettet byerne Severodonetsk, Kramatorsk og Slavjansk. I et forsøg på at kvæle den ukrainske modstand forsøger de russiske styrker at gå vest om Kramatorsk, samtidigt med at Severodonetsk angribes fra tre vinkler; syd, nord og øst.


Den fornyede russiske offensiv i området har varet i små 20 dage nu, og byerne Rubizhne og Popasna oplever stadig ekstremt hårde kampe. Byen er næsten 100% under russisk kontrol nu. Især ved Popasna, har blandt andet Wagner Gruppen taget tunge tab:

Siden den seneste opdatering om disse frontafsnit, hvor jeg beskrev de brutale kampe ved Izyum, har frontlinjerne ikke ændret sig meget. Barvinkove nordvest for Kramatorsk er stadig under ukrainsk kontrol, og russiske enheder er flere gange sendt retur fra Lyman nord for Slavjansk med svære tab.


Det store spørgsmål er selvfølgelig, om den russiske offensiv er gået i stå, eller om de blot er meget tålmodige og benytter deres ildkraft til langsomt, men sikkert, at mørne de ukrainske linjer. Det er utvivlsomt ikke sjovt at være ukrainsk soldat ved fronten lige nu. Der er tryk på det russiske bombardement. Men den russiske offensiv er efter min vurdering for langsom, og giver kun mindre taktiske gevinster i forhold til de tab, som påføres de russiske kampgrupper.


Små 30.000 mand og deres materiel skal forsynes, og hvis offensiven staller, så vil det over tid uvægerligt give ukrainerne øgede muligheder for at ramme de russiske baglinjer. Samtidigt er det ikke givet, at styrkeforholdet på artillerifronten nødvendigvis fortsat vil være i russisk favør hvis det lykkedes Ukraine at forstyrre forsyningslinjerne.


Artilleriet er brutalt, men sultent. I tillæg til dette styrkeforhold og dets indflydelse på slagmarken, kan vi se, at de ukrainske enheder i stigende grad har fået adgang til moderne vestligt artilleri, herunder de amerikanske M777 howizters, der kan affyre excaliburprojektiler.


Lad mig vise lidt af, hvad der er sket i Izyum i de seneste dage, som indikerer at den russiske offensiv er ved at stalle, og at det begynder at give dem alvorlige problemer. De har virkelig brug for et gennembrud ved Popasna. En af udfordringer består i, at den offensive part skal flytte sig for at indtage områderne. Opdatering 08/05: Popasna er nu under russisk kontrol


Der er store åbne marker i området, og derfor er de russiske enheder ofte tvunget til at tage ophold i midlertidige defensive stillinger, der ikke yder meget terrænmæssig beskyttelse. Som her, hvor fire billeder viser et fremstød der blev stoppet af 93rd Mechanized Brigade:


Et andet sted, lykkedes det ukrainske enheder at overrumple en russisk stilling vest for de primære styrker. Det er her, hvor lette, motoriserede ukrainske styrker forsøger at infiltrere russiske forsyningslinjer bag fronten ved Izyum:

Den russiske offensiv kræver som nævnt omfattende forsyninger, da de russiske BTGs i overvejende grad består af tunge køretøjer med et højt brændstofforbrug. Derfor er det afgørende for forsvaret af de store byer, at fremskudte enheder er i stand til at lancere taktiske modangreb. Her et hurtigt overblik over situationen ved Izyum, som illustrerer hvor de ukrainske enheder søger at sætte ind:


På de følgende billeder, kan vi se kraftige indicier på, at der pt. foregår disse operationer. Jeg kan også personligt bekræfte, at ukrainske enheder i skrivende stund er i modoffensiv i området. Det første billede viser frontlinjen markeret med sort, og tydelige tegn på kampe nordfor. Der er her, de russiske enheder befinder sig. Billede to viser nogle af de nedslag der har været. Det er ukrainske modangreb, mod primære russiske TSA. Og det er tydelige tegn på, at offensiven ikke går som planlagt.


Min vurdering er stadig, at russerne ikke vi lykkedes med deres målsætning her, og den hypotese forstærkes af ovenstående. Det er ukrainske modangreb mod et af de vigtigste russiske frontafsnit, og det er modangreb mod deres baglinjer.


Samtidigt ser vi klare indikationer på, at ukrainske styrker i området har adgang til effektiv kontra-ild fra eget artilleri. Bemærk i denne video, hvor præcist nedslaget er:


Og i denne her video, hvor vi ser op til flere kampvogne blive udsat for ganske præcis beskydning. De værste scener er klippet ud. Bemærk præcisionen, der med moderne overvågning efterlader ringe mulighed for at gemme sit materiel (og sig selv) under en offensiv:


Og her, hvor en fremskudt russisk TSA bliver taget under kærlig behandling. Det kunne ligne et forestående kollaps, med mindre de enten får markante forstærkninger til området eller lykkedes med et par afgørende gennembrud:


De kan i hvert fald ikke være tålt med så langsom en fremdrift. Dagligt mister de store mængder materiel, og enheder som ukrainske Aerovidska er særdeles aktive i området. Det er dybt demoraliserende for en soldat at sidde fast i en offensiv, og samtidigt få tæsk fra oven:


Når den russiske hær så samtidigt er begyndt at miste deres mest moderne, operationelle kampvogn, så begynder det at ligne et militært kollaps på dette afsnit. Her er det T-90M som er blevet ommøbleret, og det var ikke helt meningen at den model skulle udsættes for den slags. Når det kommer til fremtidige våbensalg, så er al omtale ikke god omtale:


Det kan være, at der ikke går længe, før vi begynder at opleve scener som pt. ved Kharkiv, hvor flugten ikke er særlig velorganiseret, og hvor store mængder russiske kampvogne får klask. Næste opdateringer kan være om Zap, Kherson og Mariupol, men det er Slaget om Donbas og Flugten fra Kharkiv som har min personlige opmærksomhed.


Og med den udvikling der ikke er sket i den russiske offensiv, er det værd at holde et vågent øje på situationen. Jeg vil dog gerne understrege, at frontafsnittet balancerer på et knivsæg. De ukrainske enheder er under ekstremt hårdt pres, og har været det længe. Der er virkelig hårde kampe, over hele linjen her. Se blot oversigten over lokale brande de sidste 24 timer, fra NASA FIRMS:


Det er her, at afgørelsen er i gang med at blive formet. Husk, at du kan følge os på Twitter via https://twitter.com/DanishGonzo hvor vi løbende fortæller røverhistorier.


bottom of page