top of page

Kommer Kavalleriet?

Opdateret: 20. jan. 2023

Om Ruslands invasion af Ukraine


Det er snart et år siden, at Rusland iværksatte en fuldskala invasion af et selvstændigt europæisk land. Det er efterhånden blevet klart, at hverken Ukraine eller Rusland har planer om at give sig. Eventuelle fredsforhandlinger foretages på slagmarken. Store militære bidrag er nødvendige for en ukrainsk offensiv. Her får du et overblik over de seneste tilsagn. Opdateret fredag 20/1.


Det var en mørk og stormfuld aften. Den tyske lagerchef, Olaf Scholz, sad og scholzede den. Det var ikke noget nyt. Et lynopslag i ordbogen viser os, at scholzing (verbum) betyder at man håber på at alt går over uden at gøre noget ved det. Der sad Olaf, med hænderene solidt placeret under rumpetten, i et efterhånden nærmest manisk forsøg på at afholde sig selv fra at gøre noget som helst. Han havde prøvet klassikeren; Fosterstillingen på gulvet, med fingre i ørerne, udelukkende lyttende til 99 Luftballons på repeat. Det virkede ikke. Det virkede ellers for Mutti Merkel da stemmerne ævlede om problematisk russisk energiafhængighed. Men stemmerne hos Scholz er der endnu. Og de bliver højere og højere. Dag og nat hjemsøger de Scholz' inderste tanker, nu de ikke kunne finde hans klodser at råbe af.


Selv træerne og de stedsegrønne Bauhausbuske i Scholz' sirligt anlagte ligusterhave synger med når dagen går på hæld...


Freeeee thheeeee Leeeeoooooppaaaarddsssss FREEEEEE THE LEOOOOOOooparrdsss.


Men indtil det sker, må vi nøjes. Det meste er bedre end ingenting. Jeg lover at holde min spirende og nagende mistanke om at hjælpen bevidst forhales indtil Rusland er totalt involveret med hele banden af mobilister, reservister, værnepligtige, Wagners Worst, og alt hvad der kan køre af militært stål fra Sovjettiden, således at de ikke kan slippe ud med så meget som én enkelt riffel i behold - for mig selv. Det er nok bare mig der er lidt pessimistisk anlagt når det kommer til brugen af empati, moral og etik i global storpolitik. Eller manglen på samme. Nåh, men mine rablerier betyder jo ikke, at der ikke sendes noget. Den sidste uges tid har givet en del tilsagn. Tillad mig at forsøge med et overblik der indeholder korte kommentarer om de vigtigste enkelte elementer, samt eventuelle links hvor du kan læse mere om specifikationer etc.


Jeg synes i øvrigt det var passende, at det største våbenbidrag til Ukraine til dato blev beskrevet i indlæg nummer 100. Men jeg blev forsinket. Så dette er indlæg nummer 101. Yay.


Nye amerikanske bidrag

Amerikanerne fik sat en fin liste sammen. Og i morgen, fredag den 20/1, kommer der endnu mere. Nok til at flere russiske generaler formentlig får morgenvodkaen galt i halsen. De vigtigste dele inkluderer:

 • Bradley A2 ODS. En opgraderet version efter Operation Desert Storm (heraf ODS), med væsentligt bedre målsøgning og optik. Bradley er ikke en kampvogn, men et tungt kampkøretøj der under heftig beskydning kan bringe infanterister frem til en position. Samtidigt kan den levere seriøs ildstøtte i form af en 25mm Bushmaster Autocannon der gerne rydder op i en afstand af op til tre kilometer, og to styks BGM-71 TOW antitank missiler. Et M240 7.62mm maskingevær hjælper til med eventuelle lette mål. Bradley er bredt anerkendt som et de bedste kampkøretøjer, og amerikanerne har både rigtig mange af dem, og rigtig meget ammunition til dem. Et virkeligt stærkt og gennemtestet bidrag, med foreløbig 50 styks der forventes i aktion omkring midten af marts. • 100 stk. M113 pansrede mandskabsvogne. Den samme som tidligere, og som DK også har sendt versioner af. Må nok gå under betegnelsen "bedre end ingenting", men dog brugbar når store mængder infanteri skal flyttes fremad i uvejsomt terræn. • M109 Paladin 155mm. selvkørende howitser. Afhængigt af hvor opgraderet en udgave de får, så har de nyeste af dem omtrent de samme kapaciteter som CAESAR og AHS Krab som Ukraine allerede har god gavn af, og som dagligt tænder op under russiske stillinger. Amerikanerne sender i første omgang 18 styks + diverse supportenheder. • 55 styk MaxxPro Mine Resistant Ambush Protected Vehicle (MRAPs). Dem har Ukraine tidligere modtaget en hel del af, og de er nødvendige under offensive aktioner, og kan i øvrigt bruges til evakueringer etc. Den har fået gode brugeranmeldelser, skulle jeg hilse og sige, og du kan læse mere om den her.


 • 138 Humvees (HMMWVs). Yes, den ikoniske. Men ikke den til privat brug, der har både varme og køling i kopholderne. De her er noget mere skrabede, men igen, de er bedre end civile biler som eller er alternativet.

 • 70,000 155mm artillerigranater. Og disse er allerede på vej. Ganske snart vil de med al sandsynlighed oplyse, at de er begyndt at tømme deres hæm'lige lager i Israel, hvor de formentlig har i omegnen af 1 million 155mm granater liggende. Produktionen af disse granater SKAL opskaleres i Europa, hvis ikke Ukraine skal løbe tør. Og denne her krig, den er 80% artilleri, så hermed en opfordring til at ¤&&%¤%! Hvis vi sender flere, end vi gør nu, så kan Ukraine også ramme flere mål. De rationerer deres ammunition hvilket er en stor operationel hindring når nu der er så mange oplagte, mindre mål.

 • 500 styks M092 Excalibur 155mm præcisionsommøbleringsgranat. Den trofaste læser kender godt denne her, og hvordan den fikser russisk materiel. Men lad os da tage et dugfriskt eksempel, hvor en russisk Gvozdika 122mm selvkørende og en 2A36 Giatsint-B 152mm knap-så-selvkørende howizter bliver ramt. Hvis jeg skal sætte det lidt på spidsen, og indrømmet, det kan jeg godt have en kedelig tendens til, så ville i ikke behøve at læse videre på denne her blog særligt meget længere, hvis Ukraine fik 500 styks relevante artillerikanoner, og 20.000-30.000 af disse granater. De rammer nemlig i langt de fleste tilfælde, de flyver langt, og de demobiliserer som minimum deres mål. Ukraine har erfarne artillerister, de overvåger fronten effektivt, og de er på hjemmebane. Så en fjende der kommer kørende i stort set hvad-som-helst ville møde muren, hvis vi virkelig gad at udruste nok artillerienheder. Efter den russiske tilbagetrækning fra Kherson er frontlinjen blevet markant kortere. En heftig koncentration af vestligt artilleri og ammunition langs den nuværende aktive linje ville gøre eventuelle russiske offensive tiltag med store mængder materiel til en rullende dødsfælde, og eventuelle faste russiske forsvarsstillinger ville være som at skyde fisk i en tønde. • 36 styk 105mm howitzers med tilhørende 95.000 granater. Nødvendigt, særligt til forsvar mod stormløb som i Soledar.

 • 1,200 styk 155mm Remote Anti-Armor Mine (RAAM). Denne her er interessant, og vigtig, for det skal bruges til forsvaret mod de kommende kolonner af russisk materiel (sæson 2). Affyres af artilleriet, og ukrainske forsvarsenheder kan dermed placere miner på russisk-besat territorie, hvilket selvsagt kan øge overraskelseseffekten for en små-søvnig mobilist der kommer trillende på vej op mod vedkommendes angrebsformation et godt stykke fra fronten.

 • 4,000 Zuni FFAR raketter. Jeg har taget denne her med, blot for at vise, at de amerikanske lagre har alt muligt liggende. Og en masse af det er gammelt grej, som nu bliver endt østpå. Personligt ved jeg ikke hvordan disse her skal anvendes. Anyone? De er ikke-guidede. Måske de har et billigt guide-kit der kan sættes på, og transformere dem til en form for UCAV i stil med Shahed-136? Uanset hvad, så kan de bruges på MiG-kampfly og det er nok fordi Ukraine selv er ved at løbe tør for egen, bulgarsk og rumænsk ammunition til deres luftvåben.


Nye europæiske bidrag


 • Tyskland sender 40 Marder kampkøretøjer. Jeg har været lidt hård ved Scholz, men det er primært fordi de blokerer for andre landes leveringer. Hvad de selv leverer, det må de jo ultimativt selv rode med. Men det virker noget fjollet og stillen-sig-på-bagbenene at sige, at amerikanerne skal levere Abrams (der kører på muddafåking jetfuel og er et gigantisk logistisk projekt sammenlignet med Leoparderne) før de vil tillade andre at levere Leoparder. Står vi og diskuterer slikuddeling ned i skolegården, eller hvad sker der her? NATO har over 2000 Leoparder, og Rheinmetal ligger i Tyskland. Vi har reservedelene, mekanikerne, logistikken, brændstoffet, alle de andre dyre væsker der skal bruges, ammunitionen, elektronikken og hvad ved jeg. Ikke nok, åbenbart. For jeg fatter ham ikke. Men Marder er efter sigende god og fin, og kan jo åbne døren ind til et støre lager af Marder, og måske en større dør ind til kampvogne. Den kan bringe 12 soldater frem under en offensiv, og er helt tydeligt blevet efterspurgt af den ukrainske hærledelse fordi de selvfølgelig planlægger en offensiv. Der skal Marder samarbejde med blandt andre Bradley om at nedkæmpe russiske kampkøretøjer og faste stillinger, hvorefter infanteri kan bringes i position til at rydde op. • Tyskland forsøger at skaffe 30 ekstra Flugabwehrkanonenpanzer Gepard (det er her meningen, at du skal råbe navnet mens du læser det). Flugabwehrkanonenpanzer Gepard er virkelig effektiv mod de der satans iranske droner, og er rost til skyerne. De kan købes hps private forhandlere for blot 3-4 millioner kroner per styk hvis du har de rette licenser. Har du det? Send mig straks en mail. Har du også noget krudt til dem? Skynd dig at ring. Her en Flugabwehrkanonenpanzer Gepard i aktion i Ukraine: • Holland og et andet land som jeg lige har glemt, sender nu også Patriot. De skal forhåbentligt beskytte ukrainske storbyer mod den slags terrorisme Dnipro oplevede den anden dag hvor mere end halvtreds uskyldige kvinder, mænd og børn blev myrdet. De er formentlig først klar til kamp om 5-6 måneder.

 • Franskmændende sender AMX-10 RC kampkøretøjer. Et oplagt stykke materiel til offensive formål, men endnu et bidrag til det logistiske mareridt. Det ville være væsentligt nemmere, hvis vi kunne blive enige om et større antal - af færre systemer. AMX-10 er formentlig udviklet fordi der var en eller anden der sagde: vi har brug for en kæmpe kanon og vi har det her chassis samt seks dæk. Den er så 'tilfældigvis' endt op med at være primært udviklet og beregnet til at destruere fjendtlige kampvogne. Hvilket selvsagt er ikke-vestlige kampvogne. Hvilket selvsagt betyder russiske kampvogne af arten T-something. Et godt bidrag, logistikken til trods: • England sender 14 Challenger2 kampvogne. En tung satan, som, igen-igen, er skabt til at kunne modstå sit russiske modstykke. Ulempen er her at sætte en forsyningskæde i gang for for blot 14 kampvogne. Det er et meget lavt antal. Challenger2 er der tilgengæld ikke noget i vejen med, når det kommer til eliminering af russiske og sovjetiske kampvogne. Den har masser af dem på samvittigheden fra Irak og eks-Yugoslavien mens de russiske kampvogne derimod aldrig har destrueret en Challenger. Gode odds for et kampvognscrew at starte ud med. Betryggende. Det er nok ikke en statistik der kommer til at holde i Ukraine, men den er de fleste T-modeller markant overlegen. Læs mere om den her.


 • Lille Danmark bidrager stort med levering af i alt 19 CAESAR systemer. Det er alle dem vi råder over og har på vej. De skal igennem en større omgang før de er klar, men de er specifikt efterspurgt af Ukraines hær som virkelig sætter pris på deres træfsikkerhed og hurtighed. 19 styks er et godt bidrag, og gør os med ét til den største europæiske donor målt per indbygger (skulle jeg mene). Det er også et bidrag der kan mærkes, for det vil give direkte effekt på Ukraines muligheder for effektivt kontra-artilleri, og både offensive og defensive aktioner. Et artillerisystem, der er de russiske overlegne og som beskrevet andetsteds kan levere 5-6 præcise skud i minuttet, og som tager cirka et minut at sætte op, og under et minut at pille ned. Russerne har mig bekendt kun ramt et CAESAR-system indtil videre selvom de har været involveret i aktive kampe i lang tid nu. En læser spurgte for et stykke tid siden hvad det vigtigste var vi kunne give Ukraine. Her er svaret. De bad om seks. De fik dem alle sammen. Sådan. Det gør mig stolt, og jeg skal bære Dannebrog med rankere ryg nu.Som nævnt, bliver der i morgen, fredag den 20. januar, givet yderligere tilsagn. Blandt andet om længererækkende ammunition til HIMARS (YES!), 200 canadiske Senator trucks, Stryker kampkøretøjer, Archer artilleri fra Sverige (YES!) og en masse andet så hele møllen af forsvar, angreb, død og ødelæggelse kan holdes kørende, men forhåbentligt få det endelige, og retfærdige resultat der er nødvendigt for at vinde freden og europæisk sikkerhed.


Jeg opdaterer derfor dette indlæg løbende, så hvis du er nået her til, så først og fremmest må jeg kvittere for dit tålmod og læselyst, og dernæst opfordre til at du vender retur en dag.


Opdatering 20/1 kl. 09:


 • USA har løftet sløret for endnu en hjælpepakke. Den er rigtig stor. Udover hvad der er beskrevet ovenstående, så se lige dette her udklip. Jeg går i dybden med det senere.3 kommentarer
bottom of page