top of page

KRIGEN I UKRAINE

Opdateret: 29. maj 2022

Følg krigen i Ukraine her. Opdateres løbende med video og nyheder.


Krigen i Ukraine har stået på længe, men eskalerede kraftigt da Rusland invaderede Ukraine over flere fronter den 24. februar 2022. På denne side kan du følge udviklingen på de enkelte frontafsnit, samt få historier og video du normalt ikke finder andre steder i Danmark.


29. Maj - 2022: Ny livetråd oprettet29. Maj - 2022: NYT INDLÆG: Hold nu din kæft!

Det er problematisk når eksperter og rådgivere sætter dato på en slagmark. Læs hvorfor her.: https://www.krigeniukraine.org/post/hold-nu-din-k%C3%A6ft-ekspert


28. Maj - 2022: Hurtig frontopdatering

Lyman er faldet. Russiske tropper fra Izyum forstærker offensiven og fører artilleri frem for at kunne beskyde Slavjansk. Russiske angreb på Severodonetsk, Toshivka og Oskolonivka blev stoppet og modoffensiv tvang de russiske styrker retur til tidligere positioner. Bahkmut stadig under ukrainsk kontrol men russiske enheder forbereder nye artilleristillinger.


Sydpå, ved Marinka, forsøgte styrker fra Donetsk støttet af russisk militær endnu en offensiv mod byen, men blev sendt retur med tab. Ved Zap bygger russiske enheder stadig op, og det samme ved Melitopol længere sydpå. Ved Kherson angreb ukrainske styrker de russiske linjer i går, og fortsatte til Davydid Brid. En mindre russisk enhed på omkring 50 mand blev omringet og senere taget som krigsfanger.


27. Maj - 2022: Pædagogisk gennemgang af ukrainsk artilleri

Se denne her video hvor russiske enheder bliver ramt af præcist artilleri. Vi er omkring 45 kilometer øst for Zaporizjzja, i byen Huljajpole. Russiske enheder er ved at samle sig syd for Zap i et muligt forsøg på en kommende offensiv:


27. Maj - 2022: Mindre Ukrainsk modoffensiv ved Kherson

Ukrainske enheder har krydset floden Inhulets og har angrebet en russisk stilling nord for Kherson med mortér.


27. Maj - 2022: Luftrummet over Kherson er aktivt

En ukrainsk pilot i sin ældre MiG-29 fik ramt et topmoderne SU-35 jagerfly og skudt det ned over Kherson. En påmindelse om at luftrummet ikke kontrolleres af Rusland.


27. Maj - 2022: Ultra-præcist artilleri fra Ukraine

Vanvittige droneoptagelser viser os ukrainsk artilleri fra 54. brigade hamre løs på flere russiske køretøjer og infanteri. Bemærk også de totale ødelæggelser i byen. Der kommer ikke til at være noget tilbage i området når denne krig en dag er slut.
27. Maj - 2022: Lyman er næsten faldet

Strategisk vigtige Lyman er stort set faldet til de russiske styrker. Det omfattende angreb på byen tvang ukrainske styrker til retræte over floden. De sprang broen i luften efter sidste mand forlod byen. Der er enkelte enheder tilbage i byen. Det ligner ikke umiddelbart at Ukraine vil opgive Severodonetsk og Lysychansk på trods af den talmæssigt enormt overlegne fjende, der angriber fra tre vinkler. Hvis Bakhmut falder, vil det være umuligt at undsætte området. Bemærk, der er store mængder russiske tropper ved Popasna, Kreminna og Izyum. Omkring 35.000 mand i alt:26. Maj - 2022: Præcist artilleri ved fronten

Selvom både Tyskland og Frankrig nøler med hjælp til Ukraine, er der kommet moderne artilleri frem til fronten. Bemærk i dette klip hvor mange tidligere anslag der er i området, og sammenlign så med præcisionen på det vi ser her. Det er den slags der skal til, hvis ikke russerne skal stå i Kyiv om et års tid.26. Maj - 2022: Udenlandske soldater i kamp

En lille sekvens viser os en gruppe udenlandske soldater i kamp mod en russisk BMP og infanteri. Håber på at modtage resten senere.


26. Maj - 2022: Lille ukrainsk lys i mørket

Endnu en hård dag for forsvaret er ved at gå på hæld. Den russiske hær smider alt hvad den har mod de ukrainske stillinger i Bakhmut og omkring Severodonetsk. Umiddelbart ligner det ikke at Ukraine har tænkt sig at opgive Severodonetsk uden bykamp. Snart vil det ikke længere være muligt at foretage en kontrolleret tilbagetrækning. Så det ligner et blodigt final stand.


Mod nord fra Bakhmut løber en vigtig forsyningsrute til Lysychansk og Severodonetsk. En russisk enhed på knap 60 mand havde opsat et checkpoint og begyndt at grave stilling, i et forsøg på at bremse ukrainske forsyninger. Et ukrainsk overraskelsesangreb med mortér, artilleri og infanteri fik udslettet hele den russiske enhed, som mistede alle mand og materiel. En lille, men vigtig, sejr i en periode hvor den talmæssigt enormt overlegne russiske hær vinder frem i området.


26. Maj - 2022: Fornyet troppeopbygning i Belarus

Kyiv frygter stadig et nyt angreb på byen. Dette forstærkes af både russisk og hviderussisk troppeopbygning nord for grænsen til Ukraine, ved Chernihiv.


26. Maj - 2022: NYT INDLÆG: Hvad fanden er det der summer?

Læs lidt om dronernes betydning for det ukrainske forsvar: https://www.krigeniukraine.org/post/hvad-fanden-er-det-der-summer


26. Maj - 2022: Lyman nord for Sev.donetsk falder i dag

De omfattende mængder russiske tropper og mandskab i området omkring Lysychansk og Severodonetsk vinder fortsat terræn. Det er det eneste frontafsnit hvor Rusland angriber, og de har samlet stort set alt deres offensive kapacitet her, mens de genopbygger andre steder. Mere end 25.000 mand er i aktion mod et ukrainsk forsvar i stort undertal.


25. Maj - 2022: Pessimisme og hårde tider forude

Ukraine er i heftige problemer i Donbas, hvor store mængder tropper er i fare for at blive omringet. Samtidigt lykkedes Rusland med at rekruttere nye soldater til fronten, og deres offensiv i Donbas har momentum. Hvis Rusland vinder en stor sejr her, kan det ikke udelukkes at de fortsætter mod Kyiv. Ukraine har hårdt brug for våben fra især Tyskland og Frankrig, men begge lande tøver med at levere. Juni kan blive den hårdeste måned for Ukraine indtil videre, med mindre forstærkninger og forsyninger når frem til fronten.


25. Maj - 2022: Bekræftet: Rusland kalder T-62 til Ukraine

Russiske museumsgenstande i form af T-62 kampvogne er på vej til fronterne i Ukraine. Det er interessant, dels fordi de er virkelig gamle, og dels fordi de kræver anden ammunition og dermed yderligere pres på logistikken. Det bliver spændende at se om de kommer i kamp:25. Maj - 2022: Fortsat russisk momentum

I Luhanskprovinsen er det ukrainske forsvar tvunget retur under hårde kampe. Ved Popasna-Bahkmut forsøger begge sider at konsolidere sig før fornyede russiske angreb. Nord og øst for Severodonetsk kæmper russisk infanteri for at trænge ind i byen. Ved Izyum har den russiske hær nu samlet omkring 20.000 mand og omfattende mængder materiel. De er i stand til at rotere kamtrætte tropper, og har store mængder artilleri til rådighed. Det er ikke tilfældet for de ukrainske enheder i den sektor.24. Maj - 2022: Ukrainsk mortércrew er meget aktivt

Som vi efterhånden har set en del eksempler på, er enheder fra Ukraines 30. brigade særdeles aktive med mortéren. Her er det ved Volodymyrivka, i Donetsk:Jeg bringer normalt ikke rygter, men da der er billeder af denne museumsgenstand på togvogne på vej mod Ukraine, er rygtet hermed viderebragt til jer. Lad os se, om de kommer i kamp. Hvis det er tilfældet, så har de altså virkelig kigget dybt ind i lageret for at nå der til. Den sidste T-62 blev produceret i 1975, og selvom de efterfølgende kan være blevet opgraderet med lidt elektronik og sigteudstyr, så har de kampvogne så mange mangler, at jeg laver et indlæg om dem - hvis vi ser dem på slagmarken.


24. Maj - 2022: Ukrainsk modangreb ved Zap

Syd for Zap, gik en ukrainsk enhed i aktion mod et fremskudt russisk kontingent. Tre styks BMP-3, et af de mere moderne stykker materiel, blev erobret. Derudover fik de grisen tilbage:24. Maj - 2022: Overblik over fronten ved Sev.donetsk

Syd for Severodonetsk har ukrainske enheder taget Toshkivka tilbage. Der er pt. kampe i udkanten. Ved Bakhmut vest for Popasna er russiske enheder i stilling ved hovedvejen ind til byen.


Nord for Severodonetsk er der stadig heftige kampe i Lyman, og ukrainske enheder har forladt Svitlodarsk. Enheder fra Wagner Gruppen er i aktion ved Luhanske og Svitlodarsk.


Alt i alt, stadig russiske fremskridt i denne sektor og hårde kampe over hele linjen. Både Severodonetsk og Lysychansk kan svært undgå at blive omringet. Ukrainsk artilleri forsøger desperat at bremse offensiven ved Bakhmut.


24. Maj - 2022: Russiske modangreb nord for Kharkiv

I de seneste par dage har russiske enheder stoppet den ukrainske modoffensiv nord for Kharkiv. De står cirka 10 km. inde i landet, ved meget usikre stillinger. Ukraine afventer her deres næste træk. Øst for Kharkiv er der kampe ved floden og i retning mod Vovchansk.


24. Maj - 2022: Russisk angreb ved Donetsk

Ved Novoselivka, nord for byen Donetsk (kan være svær at finde, så her er koordinaterne: 48.268313, 37.849233) forsøgte en russisk enhed et fremstød mod nord. Klargøring af en mindre styrke pansrede køretøjer og artilleri kom under ukrainsk mortérbeskydning fra 30. mekaniserede brigade:24. Maj - 2022: Russisk angreb ved Izyum fik smæk

Et mindre russisk angreb ud fra Izyum mod Dovhenke blev mødt af hård ild og måtte fortrække efter tab.


24. Maj - 2022: Russisk aktivitet på den sydlige front

Ved Kherson trækker det op til en konfrontation. Ukrainske enheder har forbedret forsvaret af Mykolajiv og samler kampvognsenheder i Kryvyi Rih. Samtidigt konsoliderer russiske styrker deres linjer og bringer materiel frem til lufthavnen nord for Kherson. Ved Vasylivka, stik syd for Zap har tre friske kampgrupper tilsluttet sig de russiske enheder. Det er enten for at angribe Zap, eller øge presset længere nordpå via en nordøstlig manøvre:


24. Maj - 2022: Massivt artilleri tvinger Ukraine retur

Metodiske bombardementer langs hele kontaktlinjen i Donbas gør ondt på de ukrainske forsvarsstillinger. Det er stadigvæk Lysychansk og Severodonetsk der er målet for den russiske offensiv. Nord for disse byer falder Lyman snart, og syd for rykker store mængder russiske enheder mod nord og vest mod strategisk vigtige Bakhmut.


Bakhmut er under bombardement, og kun et enkelt højdedrag og et fladt stykke land adskiller de russiske invasionsstyrker fra de ukrainske linjer. Umiddelbart en kort distance, men trods alt en svær forcering der kan koste angriberne dyrt. Jeg vurderer de russiske enheder vil bruge et par dage på at forstærke fronten og gøre forsvaret møre med artilleriet.


Nord for Popasna angreb russiske enheder fra VDV og Wagner Oleksandropillia, men mødte hård modstand og måtte fortrække efter tab. Det samme var tilfældet ved Lypove, hvor forsvaret holdt stand.


Det er enormt brutale kampe, og det er ikke behageligt at følge med på tickeren.


23. Maj - 2022: NYT INDLÆG: Chatlogs, Conti og Cyberkrig

Læs lidt om den cyberkrig der foregår, og forstå hvad det er som russiske virksomheder bliver udsat for. Læs mere her: https://www.krigeniukraine.org/post/chatlogs-conti-og-cyberkrig


23. Maj - 2022: Russiske enheder stormer Lyman

Et voldsomt artilleribombardement er fulgt op af en storm på byens nordlige side. Lyman er en af de sidste bastioner før Slavjansk, og er nødvendig at indtage hvis russerne vil omringe Severodonetsk. Det ligner at de bruger termobarisk ammunition mod byen:


23. Maj - 2022: Ukrainske luftbårne styrker i aktion

En deling luftbårne ukrainske tropper fra Lyiv, indsat via helikopter, lagde et baghold for 14 russiske soldater og to pansrede køretøjer:23. Maj - 2022: Hvis nogen er i tvivl om hensigten...

Der har været ufatteligt meget ævl omkring årsagen til den russiske invasion af Ukraine. Mange underkender det basale faktum, at det handler om imperialisme, ekspansionisme og en grundlæggende russisk racisme overfor de folkefærd der bor i tidligere og nuværende russiske republikker som Dagestan, Tjetjenien, Buryatia, Ukraine etc. Se eventuelt disse to videoer som kommer dels fra en udsendt 'ekspert' fra Kreml, og en udsendt 'soldat' fra Kreml:
23. Maj - 2022: Stadig kamp om Snake Island

Russiske enheder forsøger stadig at oprette et luftforsvar på øen, som de mener har væsentlig strategisk betydning. Eller, det går jeg ud fra at de mener, eftersom de er villige til at miste en hel del materiel og mandskab i forsøget på at holde den. 'Admiral Makarov', Sortehavsflådens nye flagskib efter 'Moskva' blev sænket, meldes også på vej nordpå efter at have været i havn ved Sevastopol. Mere om dette følger senere.


23. Maj - 2022: En periode med hårde angreb

Efter at den russiske hær smed alt hvad den havde ind i Popasna, og efterfølgende foretog en del aktioner i området, har der ikke været større forandringer på afsnittene i området i weekenden. Særdeles hårde kampe omkring Severodonetsk og Hirske/Toshkivka. Jeg påstod for en uges tid siden, at den russiske offensiv snart ville nå sin kulmination og at de på grund af manglende kampkraft ville være nødsaget til at omstille sig til defensive aktioner og stillinger. Er det kulminationen vi ser lige nu? Bliver de bremset i drabelig bykamp i og omkring Lysychansk og Severodonetsk? Eller er de blot ved at reorganisere sig før yderligere offensive aktioner? Vi får svar i den kommende periode. Men lige nu, på dette frontafsnit, der har den russiske hær initiativet.23. Maj - 2022: Russisk konsolidering før stormen?

Russiske enheder foretog ikke mange angreb i nat, men artilleriet bombarderede de ukrainske stillinger langs det meste af kontaktlinjen. Russerne opbygger tropper før fornyede angreb på Soledar, Lyman og Severodonetsk. Bakhmut stadig under ukrainsk kontrol lidt endnu. Ekstremt hårde tider for forsvaret som oplever sine største tab indtil videre i krigen. Det er vigtigt, at Ukraine ikke svigtes internationalt nu!


22. Maj - 2022: Russisk crew overlever mirakuløst eksplosion

Se denne her to-delte video, hvor en russisk kampvogn forsøger at slippe væk. I hvert fald to fra mandskabet overlever. Sluk din lyd før du ser med:22. Maj - 2022: Bombardement af Bakhmut

Byen Bahkmut vest for Popasna og sydvest for Lysychansk og Severodonetsk er under hård beskydning. Hvis byen falder er vejen for en omringning af L+S klarlagt. Det ser ikke godt ud på dette frontafsnit lige nu. Øst for Severodonetsk forsøger russiske enheder stadig at trænge ind i byen.22. Maj - 2022: Hårde bombardementer langs kontaktlinjen

Russisk artilleri fortsætter med at bombardere ukrainske stillinger stort set langs hele kontaktlinjen i Donbas. Severodonetsk er stadig under ukrainsk kontrol efter to russiske angreb blev afvist.


22. Maj - 2022: Stadig omfattende russiske tab per dag

Her den opdaterede liste, blot for i går. Det viser os at de daglige russiske tab stadig er omfattende set i forhold til de fremskridt de opnår:

Kilde: oryxspioenkop.com/2022/02/attack-on-europe-documenting-equipment.html


22. Maj - 2022: Tjekkiske MLRS i aktion for Ukraine

Et RM-70 122mm. Multi Launch Rocket System fra Tjekkiet sender 40 raketter afsted mod russiske stillinger i Donbas:


22. Maj - 2022: Kommende konfrontation ved Kherson og Zap

Russisk troppeopbygning syd for Huliapole indikerer en kommende offensiv mod byen, og dermed fornyet offensiv mod Zaporizjzja.


Samtidigt konsoliderer russiske enheder deres positioner ved Vysokopillia nordøst for Kherson, hvor et ukrainsk modangreb har været under opsejling


22. Maj - 2022: Nyt overgangsforsøg over Siversky Donetsk

Små ti kilometer vest for Bilohorivka, forsøgte russiske enheder på ny at etablere en pontonbro over floden. Denne gange ved Serebrianka. Der rapporteres om omfattende russiske tab, idet overgangen mislykkedes. De russiske enheder skal krydse floden for at mødes med russiske styrker fra syd. Mere om dette senere.


21. Maj - 2022: Når operationel sikkerhed er en by i Rusland...

En papegøje fra russisk propagandakanal rapporterer stolt om brugen af en selvkørende tung mortér, 2S4 Tyulpan:


Det er jo alt sammen meget fint, hvis ikke det var fordi det er enormt nemt at spotte hvor sådan en film er optaget. Så her er resultatet fra i dag:21. Maj - 2022: Russiske modangreb nord for Kharkiv

Russiske enheder gik til modangreb på nyligt befriede områder, men blev slået retur. Russisk artilleri fortsætter med at beskyde civile boligområder. Ukrainske enheder trænger langsomt sydover mod Izyum og øst mod Vovchansk21. Maj - 2022: Ukraine opruster ved Kherson

Ukraines 5. kampvogns brigade, som hidtil har været holdt i reserve, har modtaget knap 100 kampvogne fra Polen. Disse er i gang med at blive finjusteret ved fronterne i Kherson, og det trækker op til et muligt modangreb henover sommeren.


21. Maj - 2022: Rusland sætter alt ind mod Sev.donetsk

Den russiske hær og luftvåben smider alt ind mod de ukrainske forsvarslinjer syd for Lysychansk og Severodonetks. Ved Popasna angriber de Bahkmut mod vest for at afskære ukrainske forsyninger, og de har indtaget flere mindre byer i området. Russerne har fordelen af terrænet, da Popasna ligger højt. Et stort antal kamphelikoptere støtter aktionerne, og luftbårne tropper fra VDV er i spidsen. Et overvældende angreb, og et kritisk tidspunkt for de ukrainske forsvarslinjer. Omringning af store mængder ukrainske tropper er sandsynlig. I skrivende stund er der kampe inde i selve Sev.donetsk, og undsætning af ukrainske enheder er svær, da russiske styrker har ødelagt en bro ud mod Lysychansk:21. Maj - 2022: Store russiske fremstød i Donbas

Russiske enheder støttet af store mængder artilleri fortsætter deres succesfulde fremrykning fra Popasna mod vest og nord. De har indtaget flere små byer og har sendt de ukrainske enheder bagud mod andre stillinger. Stor risiko for at ukrainske enheder bliver omringet, og at Lysychansk og Severodonetsk ikke kan undsættes.20. Maj - 2022: Ukrainsk frontsoldat napper forsyningstruck

Helt oppe på den varme linje ved Rubizhne, fangede en ukrainsk soldat en russisk lastbil. "En hær marcherer på sin mave" - Napoleon Bonaparte20. Maj - 2022: Ukrainske modangreb på Izyum TSA

Mens russiske enheder rykker frem syd for Slavjansk og Severodonetsk, går ukrainske enheder til modangreb på russiske depoter og enheder ved Izyum, nord for de to byer:
20. Maj - 2022: Store russiske gennembrud i Donbas

Russiske enheder fra Popasna fortsætter deres offensiv både mod vest og nordvest fra byen. Hirske og Torshivka er i stor fare for at blive omringet. I så fald er Lysychansk og Severodonetsk afskåret. Der meldes om heftige kampe og store tab på begge sider. Det ukrainske forsvar er overløbet mod vest, og er i stort undertal mod nord. Det bliver en hård og afgørende periode hvor den russiske offensiv vil forsøge at omringe tusindvis af ukrainske soldater. Kan Ukraine bringe materiel og forstærkninger frem til forsvarslinjerne? Kan de lykkedes med mod angreb mod Izyum? Det bliver afgørende detaljer hvis den massive offensiv skal bremses. Hvis den bliver bremset, kommer den ikke i gang igen lige foreløbigt. Det er et knivsæg, slagmarken balancerer på.


20. Maj - 2022: Stadig kampe i Mariupol

Det er ikke alle de ukrainske enheder har overgivet sig. Der er i skrivende stund kampe samt bombardement af den sidste lomme. Formentlig er det ledelsen af Azov der ikke vil overgive sig. Opdt: Nu rapporteres det at alle har overgivet sig, men det er ubekræftet.


20. Maj - 2022: Ukrainske Stugna-P er stadig i aktion

Det ukrainskproducerede ATGM-system, Stugna-P, har efterhånden elimineret flere hundrede russiske køretøjer. Hvis du ikke har læst om det, så kan du her få mere information om Stugna-P . I disse to klip ser vi en BMP-2 med infanterister siddende ovenpå, samt en russisk kampvogn:

20. Maj - 2022: Nye billeder fra Katastrofen ved Bilohorivka

Efterhånden som røgskyerne fra brændende russiske kampvogne løfter sig i takt med Krigens Tåge, begynder der at sive billeder og video ud fra området omkring de russiske overgangsforsøg ved Bilohorivka. Døm selv:


20. Maj - 2022: Store russiske angreb mod Severodonetsk

Hele natten har russiske tropper forsøgt både direkte og indirekte angreb på byen. Syd for, ved Popasna brød de russiske styrker igennem forsvarslinjerne, og rykkede omkring 15 kilometer mod vest. Det var de VDV-enheder jeg viste den anden dag.


Nord for Sev.Donetsk brød de igennem byens første forsvarslinjer og de ukrainske styrker faldt tilbage til deres sekundære stillinger. Det er som nævnt en hård periode for forsvaret, hvor Rusland prøver at opnå afgørende gennembrud med hvad der ligner nogle af de sidste krampetrækninger for enhederne i området omkring Izyum, hvor de går efter at omringe Lyman før videre angreb på Slavjansk:19. Maj - 2022: HUSK: Nyt indlæg oppe nu: Om den russiske kampkraft

Kampkraft er et begreb der indeholder mere end blot antal soldater og kampvogne. Læs del to om den russiske kampkraft her. Og læs eventuelt del et her, hvis du ikke allerede har gjort det. Følg https://twitter.com/DanishGonzo for daglige opdateringer fra Ukraine.


19. Maj - 2022: Hårde uger i sigte for forsvaret

Det kan blive en særdeles hård periode for det ukrainske forsvar omkring Severodonetsk, Lysychansk og alle de mindre byer i området. Russiske styrker presser på fra mange vinkler, og med mindre Ukraine lykkedes med modangreb fra Kharkiv og ved Izyum, må der forventes russisk fremgang i området. Det kan indebære betydelige tab for den ukrainske hær, som i en del tilfælde er afskåret fra at forstærke enhederne. Hvis Rusland derimod mislykkedes med aktionerne, kan det være den foreløbige kulmination på deres kampkraft.


19. Maj - 2022: Oversigt over kampe

Via NASA FIRMS kan vi se, hvor det brænder på slagmarken, her fra de seneste 48 timer. Det giver en indikation af hvor der kæmpes. Tydelige kampe syd for Lysychansk. Det er ved Popasna, hvor russiske enheder angriber ud fra tre-fire forskellige vinkler mod nord og vest. Bemærk også nordvest for Izyum, hvor ukrainske enheder angriber russiske stillinger og materiel:19. Maj - 2022: Russiske enheder i Orikhove

Russiske soldater hænger det sovjetiske sejrsflag op i landsbyen Orikhove, knap 25 kilometer sydøst for Severodonetsk. Landsbyen er den sidste by før Hirske, hvor ukrainske enheder har antaget forsvarsstillinger og forventes at forsvare Severodonetsk og Lysychansk fra den sydlige vinkel.

18. Maj - 2022: Russiske VDV-tropper i Popasna

Den russiske hær fortsætter med at føde tropper ind syd for Severodonetsk. Her er det de luftbårne tropper fra VDV der kommer kørende(!):


18. Maj - 2022: Ukrainske styrker i fare for at blive omringet

De næste 10-14 dage kan blive afgørende for Donbas. Kampene raser mange steder på linjen, og flere ukrainske enheder er udsatte i følgende byer. Kan de holde, så ser det godt ud for Ukraine. Hvis de ikke kan, så er det med store tab til følge:

  • Severodonetsk (2500 mand)

  • Lyschansk (4500 mand)

  • Hirske + Toshkivka (3000 mand)

  • Svitlodarsk (1500 mand)

  • Avdiivka + Vasilievka (3800 mand)

(angivet i cirka antal)


18. Maj - 2022: Armeret tog afsporet i Melitopol

Ukrainske enheder bag fronten placerede sprængstof på skinnerne, og lykkedes med at ramme det russiske pansrede tog med en del soldater ombord. Mere om episoden følger.


18. Maj - 2022: Enlig russisk kampvogn kommer på afveje

Det er ikke en god position at befinde sig, hvis du er enlig kampvogn i et bevokset område. Her i kamp mod ukrainsk infanteri:

Og her ser vi aktionen, filmet oppe fra:18. Maj - 2022: Ukrainsk SoF viser os sprængningen af broen

I en opsigtsvækkende video ser vi specialstyrker sprænge den store bro ved Severodonetsk. Det er interessant, at ukrainske enheder kan operere forholdsvist frit i det område, i dagslys. Broen blev sprunget den 15/5 (se længere nede). Video frigivet i dag:
18. Maj - 2022: NYT INDLÆG: Om den russiske kampkraft

Kampkraft er et begreb der indeholder mere end blot antal soldater og kampvogne. Læs del to om den russiske kampkraft her. Og læs eventuelt del et her, hvis du ikke allerede har gjort det.


18. Maj - 2022: Kommende russiske offensiv

Russiske enheder forbereder en offensiv mod Avriivka. Samtidigt har næsten omringet to byer længere nordpå. Mere info følger senere.


18. Maj - 2022: Ukrainsk modoffensiv klør på

Som beskrevet i går, har ukrainske enheder krydset floden øst for Kharkiv. De rykker i skrivende stund mod strategisk vigtige Vovchansk. Den russiske kommando er i gang med at føre styrker retur fra angrebet ved Izyum/Sev.donetsk tilbage for at modstå offensiven. Hvis Ukraine kan forstyrre forsyningslinjerne her, vil den russiske offensiv i Donbas går yderligere i stå:17. Maj - 2022: Brimstone i aktion i Donbas

Det er blevet bekræftet at det britiskproducerede missilsystem, Brimstone, har været i aktion i Ukraine. Det kan være en potentiel gamechanger, afhængigt af hvor mange systemer Ukraine har fået leveret til aktion:17. Maj - 2022: Ukrainske enheder kan godt krydse floder

Øst for Kharkiv ligger som nævnt et stort jernbaneknudepunkt. For at ukrainske styrker kan true denne blodåre til den russiske offensiv i Donbas, skal de krydse en flod. Som bekendt, kan den slags være ret svært. I dag er det dog lykkedes for Ukraine at få tropper over to steder, og er i skrivende stund omkring 10 km. fra Vovchansk:


17. Maj - 2022: NYT INDLÆG: Lidt anekdoter om krigen

Læs lidt om de hvordan den russiske hærs kapacitet er ved at kulminere. Og få sat nogle citater i sammenhæng. Mere følger i morgen. Husk at du kan følge os på twitter, med flere løbende opdateringer: https://twitter.com/DanishGonzo17. Maj - 2022: Billeder fra Azovstal

Efter sigende de først 52 af de mest sårede soldater. De er taget til en russisk militærhospital og skal senere udveksles med russiske krigsfanger. Resten af de sårede og garnisonen er også i gang med at blive sendt til russiske hospitaler og fængsler:17. Maj - 2022: Rusland erklærer Mariupol for indtaget

Forsvaret i Azovstal har efter sigende nedlagt deres våben, og overgivet sig til de russiske styrker. De sårede er i gang med at blive evakueret, og det forventes at resten af garnisonen overgiver sig efterfølgende.


16. Maj - 2022: Eksempel på pansermine

En russisk BMP er ramt af en mine. En anden BMP forsøger at køre forbi. Man skal ikke køre videre ind i et minefelt.16. Maj - 2022: Russisk opbygning ved Sev.donetsk

Den russiske hær stoppede deres fremrykning mod Slavjansk efter endnu et gennembrudsforsøg mislykkedes. Fokus ligner at være skiftet til Sev.donetsk, hvor heftige bykampe må forventes.


16. Maj - 2022: Er det enden for Azovstal?

Ukrainske enheder fra den sidste lomme i Mariupol er begyndt at overgive sig. Sårede soldater bliver sendt med russiske busser væk fra kampzonen. Det tyder på, at forsyningerne er ved at slippe op og er kampen om Mariupol endelig nærmer sig sin foreløbige afslutning.


16. Maj - 2022: Den russiske hær i stå ved Zap

Byen Zaporizjzja, med et navn som er perfekt at udtale klokken halv fire mens den ene hånd holder fast i bardisken og den anden fumler med gashåndtaget på den kolde, har i et stykke tid været mål for russiske angreb. Enheder fra slaget om Mariupol er blevet dirigeret derop, men der er ingen fremdrift, og de russiske enheder er begyndt at grave forsvarsstilinger.


16. Maj - 2022: Oversigtsvideo fra Bilohorivka

Katastrofen ved Bilohorivka er efterhånden veldokumenteret. Se denne her oversigtsvideo fra området, som viser os enorme russiske tab. Bemærk især tabet af det kritiske materiel fra ingeniørtropperne. Disse kan ikke umiddelbart erstattes og tabet bremser derfor yderligere de russiske operationer i området:

Kilde: Yuri Butusov


16. Maj - 2022: Ukrainsk luftvåben i aktion

I nat har det ukrainske luftvåben bombet flere mål både øst og vest for Izyum. Det er interessant, at Ukraine stadig har et aktivt luftvåben så tæt på det russiske luftforsvar. Rusland har absolut ikke kontrollen over luftrummet i Donbas, og det besværliggør yderligere deres offensive aktioner.


15. Maj - 2022: Ukrainske specialenheder flytter beton

En krigsmaskine som den russiske skal fødes via jernbanen. Rusland er et gigantisk land, og det er jernbanen, modsat vejnettet der flytter langt det meste udstyr. Jernbaner er lange, og er oplagte mål for sabotage. Her ses et godt eksempel på, hvorfor det er et problem for Rusland at de er blevet trykket retur ved Kharkiv. Denne bro er en vigtig overgang øst for Severodonetsk, og blev benyttet til at forstærke russiske enheder her.15. Maj - 2022: Ukrainske enheder når den russiske grænse

Nord for Kharkiv har ukrainske enheder nået den russiske grænse, og så er det jo tid til lidt symbolik:15. Maj - 2022: Heftige kampe i Severodonetsk

Russiske enheder trængt ind i udkanten af byen, og kampen om kontrollen med Sev.donetsk er reelt i gang. Det er ikke sikkert at byen vil falde, men det er sandsynligt.


15. Maj - 2022: NYT INDLÆG: Frontopdatering fra Izyum og Kharkiv

Læs om udviklingen ved de to frontafsnit lige her. Mere følger i morgen. Husk at du kan følge os på twitter, med flere løbende opdateringer: https://twitter.com/DanishGonzo


15. Maj - 2022: Når det er 50/50 mellem dig og din makker

Ukrainske enheder bruger i stor stil UAVs til at ramme russiske enheder med. De helt små UAV har meget begrænset effekt på selve slagmarken, men har en kraftig psykologisk effekt. Især over tid, er det enormt stressende og udmarvende konstant at være på vagt efter den der svage summen, efterfulgt af den umiskendelige lyd af en granat der falder. Se denne her video, hvor den ene valgte den rigtige vej, men det gjorde den anden ikke. Som altid, så kig på det, der ikke umiddelbart er det interessante. I dette tilfælde er det tydeligt at granaten kan registreres før den rammer:15. Maj - 2022: Skrap sekvens fra ukrainsk forsvarsstilling

Se denne her video fra en ukrainsk forsvarsstilling, hvor nærkampen er helt tydelig. Bemærk håndgranaten, og de forskellige typer våben og kaliber der kan høres. Der er tryk på, og det viser os at kampene ikke kun er via skærme og artilleri. Det er brutale kampe, stilling mod stilling, mand mod mand:15. Maj - 2022: Opdatering om kommende indlæg

Masser af nyt fra Østfronten! Der er sket ting og sager siden den russiske hær fik en mavepuster ved Bilohorivka. Det ligner i øvrigt at jeg skal opdatere den beretning, for der er kommet flere detaljer frem som jeg ikke kendte til da jeg skrev den. Der kommer en frontopdatering sent i aften dansk tid, så der enten er godnatlæsning eller lidt til morgenkaffen.


Går og summer lidt inden næste afgang, og går snart i gang med at skrive om de vestlige våbenleverancer - hvad kan de, og hvad kan de ikke? Derudover et indlæg om de frivillige enheder i Ukraine og deres betydning på slagmarken. På et tidspunkt et indlæg om forholdende for de russiske soldater ved fronterne. Det er ikke noget, jeg ved særligt meget om, så der skal laves lidt research inden tasterne skal tæskes.


14. Maj - 2022: Kort pause i opdateringerne

Skal ud på en længere køretur og derfor en kortere pause i opdateringerne. Håber du vil læse med igen senere!


13. Maj - 2022: Ukrainske specialenheder eliminerer russisk position

Der er mange videoer af store brag og detonationer fra krigen. Dette kunne bare være endnu én i rækken. Men jeg ved at du er en kræsen læser, så jeg viser dig ikke hvad som helst, bare for at vise dig det. Næh, du fortjener noget mere end blot fyrværkeri, død og ødelæggelse. Så her ser vi en stor russisk stilling med ammunition og brændstof ryge i luften. Men bemærk især slutningen af videoen:

Det går hurtigt, det medgiver jeg. Så tag et kig på dette udklip:

Her ser vi en hel stribe af russiske lastbiler. Parkeret helt klods op af hinanden. I fjendeland. Hvad sker der, hvis der går ild i materiel og brændstof? I må ikke sige dette her til de russiske forsyningstropper, men ild, det spreder sig. Udover at det er en tåbelig metode, så viser det os samtidigt at de ikke, i hvert fald i dette her tilfælde, tager ved lære af 80 dages smæk. Det er ikke første gang, at de mister +20 lastbiler etc. på grund af manglende afstand i opstillingen.
13. Maj - 2022: Om de russiske tabstal

En følger stillede et godt spørgsmål angående styrkeforholdene ift. mandskab, og nævnte i den forbindelse de russiske tabstal. Det er vigtigt at huske på, at når de mere gængse medier nævner tabstal så er det antal døde, de refererer til. Når en hær eller en enhed vurderer tabstal, så kigges der på antal ukampdygtige; Døde, sårede, POWs, desertører etc.


Det kan godt være, at du ikke er død, men hvis du mangler begge arme, er du en smule udfordret i forhold til eksempelvis at håndtere en håndgranat. Hjernerystelser i størrelse Oslo Færge Tømmermænd fra artilleriet kan også tage meget lang tid, hvis overhovedet, at komme sig over.


Mere om styrkeforholdende senere.


13. Maj - 2022: Mindre russisk fremstød forpurret

Skrap video viser os en forsvarsoperation mod tre russiske kampvogne og infanteri. 18+ indhold. Bemærk igen fordelingen af tab. Der er ingen ukrainske tab i dette slag.13. Maj - 2022: Severodonetsk næsten omringet

Hårde kampe syd og nord for byen har resulteret i at russiske enheder er i udkanten af byen flere steder. Det er kun mod vest, at der stadig er åbent. Forsyningslinjer er ikke sikre. Det nærmer sig en blodig bykamp. Ukrainske enheder forsøger at presse offensiven ved at trykke mod Izyum længere mod nord.


13. Maj - 2022: Ukrainsk modangreb ved Izyum

Nord for Barvinkove, som russiske enheder har opgivet at indtage, lykkedes det ukrainske enheder at trænge fem kilometer tættere på Izyum gennem et skovområde. Den russiske hær har opgivet deres tre-vejs angreb på området, og fokuserer nu på Slavjansk og Severodonetsk.


13. Maj - 2022: NYT INDLÆG: Katastrofen ved Bilohovrika

Store mængder russiske enheder forsøgte en overgang nord for byen Bilohovrika. Det endte i en gigantisk katastrofe for dem. Læs mere her: https://www.krigeniukraine.org/post/katastrofen-ved-bilohorivka


Husk at du kan følge os her, med flere opdateringer: https://twitter.com/DanishGonzo


12. Maj - 2022: Ukrainsk UCAV sprænger russisk kommandopost

Som vist benytter ukrainske enheder i vid udstrækning diverse droner (UAV) på slagmarken. Her ser vi en UCAV (unmanned combat arial vehicle) ramme plet på et russisk ammunitionsdepot. Den UCAV der benyttes har i test ramt plet fra 300 meters højde:


Bemærk i dette udklip hvor mange mål der befinder sig ved stillingen:


Ukrainsk drone bomber russisk stilling


12. Maj - 2022: Opgørelse over russiske tab, opgjort fra 10/05 til 11/05

20 kampvogne. Enough said?


12. Maj - 2022: Ny russisk overgangsforsøg

Som beskrevet i går, fik russiske enheder store smæk da de forsøgte at krydse floden Seversky Donets. De forsøger her til formiddag at etablere nye overgange. Mere om denne situation senere.


12. Maj - 2022: Russisk succes i Rubizhne

Russiske enheder har vundet kontrol med denne by lige nord for Severodonetsk, og der er i skrivende stund (kl. 11:45 lokal tid) kampe i udkanten af byen. Samtidigt presser russiske enheder på fra syd, og situationen er kritisk for det ukrainske forsvar.


11. Maj - 2022: Helt katastrofal russisk overgangsforsøg

Store mængder russiske enheder skal krydse floden Seversky Donets for at komme videre i offensiven mod blandt andet Bilohorivka. Tjek eventuelt koordinaterne 48.951207, 38.226982 hvis du virkelig vil nørde med her. Og bemærk ellers hvor stort et clusterfuck de har skabt ud af ingenting. Hvor mange køretøjer tæller du i denne video?


Og lidt zoom:

Læs eventuelt mere om ovenstående her, om den russiske Blitzkrieg eller Blyatskrieg. Hvis du vil i kontakt med undertegnede, kan du råbe af mig her: https://twitter.com/DanishGonzo


11. Maj - 2022: Eksempel på 'cook-off'

En bekendt spurgte mig, hvad jeg mener, når jeg snakker om at en kampvogn koger over. Det er et fænomen der indtræder, når ammunitionen antændes uden at det leder til en detonation. Her et nyligt eksempel, efter kampvognen er ramt af en ukrainsk Stugna ATGM:

Og her en lidt mere brutal én af slagsen, hvor en af mandskabet løber væk derfra mens han brænder:11. Maj - 2022: NYT INDLÆG: Blitzkrieg eller Blyatskrieg?

En opdatering fra fronterne ved Kharkiv og Izyum er klar til dig. Jeg synes ikke, jeg har fået nok kredit for den overskrift, men verden er jo utaknemmelig. Du kan enten råbe vredt af mig, eller give et klap på skulderen her: https://twitter.com/DanishGonzo


11. Maj - 2022: Russisk kolonne fik store smæk i Marinka

Af uransagelige årsager, oplever vi stadig at de russiske fremstød foregår på en facon der først ville gøre selveste Marskal Zhukov stolt, og derefter alvorligt deprimeret. Bemærk i denne video, hvordan kolonnen reagerer (eller ikke reagerer) på de første angreb.


Igen ser vi oplagte ledelses- og taktiske mangler. Der bliver ganske enkelt ikke reageret korrekt på at kolonnen kommer under angreb. Russernes kampvognskommandør sidder i den forreste kampvogn. Når den er ramt, opstår der straks forvirring, og - det er altså komplet absurd at overvære - så fortsætter de andre kampvogne videre ind i zonen. Bemærk i videoen, at der er store mængder infanteri der sidder ovenpå nogle af køretøjerne. Bemærk også, hvordan artilleriet er i stand til at ramme de kørende mål. Et klart bevis på laserguidet ammunition. Igen, hvis der sidder en eller anden i din omgangskreds og benægter de omfattende russiske tab - så vis Vodkaklovnen denne her video:


11. Maj - 2022: Ny kandidat til Tårnkast 2022

Et klip optaget af en kinesisk journalist, viser en russisk kampvogn i et forsøg på at sende sit tårn op i stratosfæren. Igen er fadæsen udløst af autoloaderen, den russiske kampvogns Hybris:10. Maj - 2022: Russisk T-90M kampvogn møder Carl Gustav

For nogle dage siden så vi det første vrag af den moderne russiske T-90M kampvogn, som de kun har ganske få operationelle af. Her er videoen, hvor en Carl Gustav M/48 ATGM napper den:


10. Maj - 2022: Fortsat ukrainsk succes ved Kharkiv

Ukrainske enheder fortsætter deres modoffensiv. Kharkiv er nu ude af rækkevidde for det russiske artilleri. Samtidigt er den sydlige rute afskåret, således at den eneste flugtvej for de russiske enheder er tilbage til Rusland. Med lidt snilde og mod, kan det formentlig lykkedes Ukraine at afskære en central forsyningsrute fra Belgorod i Rusland til fronten ved Severodonetsk og Izyum. Men det kræver stadig nogle kraftanstrengelser. Mere om det senere, i dagens frontopdaterin.


10. Maj - 2022: Øget russiske flådeaktivitet i Sortehavet

Der er øget aktivitet blandt enheder fra den russiske flåde. Kilden er http://www.hisutton.com/, en trovædig og grundig kilde i forhold til flådeaktiviteter. Bemærk de to enheder ved Snake Island:


10. Maj - 2022: Russisk succes i Donbas.

Rusland fortsætter deres fremrykning i Donbas. De ukrainske forsvarsstillinger er hårdt pressede, og soldaterne er trætte efter snart 80 dage ved fronten. Det er meget lang tid at være i kamp. Nord for Severodonetsk og Slavjansk forsøgte russsiske enheder at etablere pontonbroer over Dneprfloden. Fire steder på samme tid, og de lykkedes efter hårde kampe at få en del materiel over. Mere om det senere. Længere sydpå presser russiske enheder på, men angrebet blev bremset ved Novoselivka:9. Maj - 2022: NYT INDLÆG: Historien om Snake Island

Læs den sande røverhistorie om den lille ø, Snake Island. Det er her, hvor russiske flådeenheder i starten af krigen blev bedt om at skride: Historien om Snake Island i Ukraine.9. Maj - 2022: Russiske enheder samler kræfter

Både nord og syd for Kramatorsk og Slavjansk samler russiske enheder sig. I syd ligner det et kommende fremstød fra Popasna mod strategisk vigtige Bakhmut.9. Maj - 2022: Ukrainsk tilbagetog fra Severodonetsk

Jeg modtager efterretninger om at det ukrainske forsvar forlader Severodonetsk, og falder tilbage mod Slavjansk og Kramatorsk. Dette for at undgå at blive omringet af tusindvis af russiske tropper. Tab af Severodonetsk vil være et alvorligt knæk, men det giver mening at konsolidere forsvaret i bedre stillinger end at blive omringet og modtage store tæsk af artilleriet. Mere info følger.


8. Maj - 2022: Tilbage i Danmark

Ja, beklager, men der er lige lidt ananas i egen juice til morgenmaden i dag. Jeg er tilbage i Danmark og nyder denne fine forårsmorgen. Er i gang med at samle kræfter og diesel til næste tur. Indtil da, vil jeg forsøge at komme med flere opdateringer, anekdoter og andre sager fra den brutale krig i Ukraine. Har mere end 2500 billeder der bliver processeret, og sendt rundt til diverse modtagere. Vil forsøge at dele nogle af dem her.


8. Maj - 2022: Popasna indtaget af russiske styrker

Popasna er natten til i dag blevet indtaget af russiske enheder. Byen på omkring 20.000 indbyggere er en vigtig brik for forsvaret af Severodonetsk.


7. Maj - 2022: Severodonetsk i fare for omringning

Ved Popasna syd for byen er store russiske kontingenter begyndt at samle sig. Det ligner en kommende offensiv. Rubizhne nord for er stadig præget af ødelæggende kampe. Der er omkring 15.000 civile tilbage i Severodonetsk ud af mere end 110.000 før krigen start. De er alle blevet opfordret til at forlade byen, før et omfattende bombardement forventes indledt. Herefter er det bykamp. Mand mod mand, som i Mariupol.


7. Maj - 2022: NYT INDLÆG: Om Knivsæggen ved Izyum

Ved Izyum og ved Popasna foregår nogle af krigens hidtil hårdeste kampe. Læs denne opdatering fra Izyum, hvor linjerne balancerer for begge sider.7. Maj- 2022: Få direkte opdateringer, hurtigere.

Husk, at du kan følge os på Twitter via https://twitter.com/DanishGonzo hvor vi løbende fortæller røverhistorier og viser lidt af hvert.


7. Maj - 2022: NYT INDLÆG: Om Flugten fra Kharkiv

Russiske enheder var Kharkiv er over en bred kam på flugt fra deres stillinger. Det har stået på i nogle dage nu, og udviklingen er interessant. Læs mere om den russiske flugt fra Kharkiv her.


7. Maj - 2022: Ukrainsk succes med Bayraktar TB-2

Der har været stille omkring dem i et stykke tid, men nu begynder vi at se mere til dem igen. Tyrkisk-producerede Bayraktar TB-2 UAV . I det følgende eksempel ser vi systemet brugt mod et russisk flådefartøj, ligesom for nogle få dage siden. Ganske effektivt, for et trods alt mindre missil, da skibet, et landgangsfartøj af Sernaklassen (Project 11770) har et særdeles kostbart TOR SAM-system ombord:5. Maj - 2022: Ukraine moser på ved Kharkiv

Jeg har de seneste dage beskrevet den ukrainske modoffensiv ved Kharkiv. Her er friske billeder efter et af slagene, hvor russiske køretøjer blev fanget i en lomme ved floden. De kunne ikke slippe væk:5. Maj - 2022: NYT INDLÆG: om Kadyrovs TikTikTropper

Det er ikke en hemmelighed, at min respekt for Kadyrovs tjetjenske soldater kan ligge på et meget lille sted. Jeg synes du skal se nogle eksempler på, hvorfor de er nogle tåber som kun kan slagte civile og være brutale overfor krigsfanger. Læs om Kadyrovs tjetjenske hær her.

En god del af deres kommandører har allerede fået smæk og er omdannet til gødning på ukrainske marker. Her en lille koncert, til ære for dem:

Image credit: @christlet


5. Maj - 2022: Rusland sidder fast i Popasna og Rubizhne

De to strategisk vigtige byer har oplevet heftige kampe i de seneste par uger. De er begge afgørende for den russiske offensiv mod Severodonetsk og Kramatorsk.

Jeg har fået bekræftet af Wagner Gruppen er i aktion i Popasna. De ankommer altid i eget materiel, med eget grej. Små 500 af dem ankom, og halvdelen røg i kamp med det samme. Deres lager blev senere ramt af 152mm. artilleri, og mindst 50 omkom på stedet. På grund af det clusterfuck som den russiske hær befinder sig i, valgte flere soldater fra Wagner ikke at deltage i kampene. Det har de ret til, jvf. deres kontrakt. Det vidner om ekstremt hårde kampe, for professionelle lejesoldater kaster sig ikke frivilligt ind i et dødeligt kaos hvis de kan undgå det. Det bliver man ikke gammel af, og det ved de godt.

Billede fra NASA FIRMS viser hvor det har brændt i Popasna. Det er en indikator på hårde kampe,4. Maj - 2022: Rusland planlægger stadig offensiv nord for Kherson

Som tidligere beskrevet, planlægger den russiske hær fornyede offensive aktioner nord for Kherson.Selvfølgelig mod Mykolaiv, og som nævnt også Kryvyi Rih for at afskære Ukraine den nordlige del af Dnepr hen mod Nikopol og Zap.


4. Maj - 2022: Ukraine igen ramt af mange missilangreb

Pentagon og andre internationale kilder påstår at Rusland er ved at løbe tør for præcisionsmissiler. Virkeligheden er en anden i Ukraine. I skrivende stund luftalarmer over det meste af Ukraine. Angrebet er målrettet våbenleverancer samt infrastruktur som jernbaner, broer og elnettet. Dnipro hårdt ramt.


4. Maj - 2022: Rusland mister den første T-90M

Ukraines modoffensiv ved Kharkiv fortsætter, og for at binde ukrainske enheder begynder Rusland i stigende grad at sende nye enheder til disse frontlinjer. For et par dage siden annoncerede de at deres T-90M kampvogn, deres mest moderne satan som de har omkring 40 operationelle af, ville indtræde i kampen. Det tog ikke længe, før det gik, som det bør:


4. Maj - 2022: "Du skal ændre din taktik", sagde de.

Russiske enheder der klumpede sig sammen nord for Kyiv fik læsterlige klø. Mildt sagt. Derfor forekommer det naturligt at tænke, at denne taktik med at parkere trucks med højeksplosivt indhold tæt på hinanden ville ændre sig.


Jeg vil her blot bemærke, at der ikke findes en omfattende forandringsparat, agil, start-up mentalitet i den russiske hær, som har en helt absurd hierarkisk opbygning og silo-inddelt top-down ledelsesstruktur. Der er ingen selvkørende teams, der arbejder projektorienteret med tværfaglige analyser for at kunne pivotere og agere handlingsorienteret på pludseligt opståede problemer eller fejltagelser. Jeg kan garantere jer for, at danske DJØF'ere ville gå på kollektivt kampdruk hvis de skulle arbejde under de vilkår. Men ikke desto mindre, er der iagttagere der mener, at man på kort tid kan ændre kursen på en tonstung rusten supertanker i Bubbers Badekar. Hint: Det kan man ikke.


Det her billede viser russiske forsyninger ved Frontafsnit Izyum. Det er selvfølgelig kun en påstand fra min side, men jeg vover pelsen: Den russiske hær har brug for dem.


Hvis min påstand er korrekt, så skal de skaffe nogle andre:

4. Maj - 2022: Forøget russisk koncentration af tropper

Linjerne ved Izyum og Severodonetsk fortsætter med at blive forstærket af russiske enheder, og deres artilleri arbejder næsten 24/7 på de ukrainske forsvarsstillinger. Fronten balancerer på en knivsæg, da ukrainske enheder i området har svært ved at modtage nye forsyninger. Den russiske hær er tættere på egne forsyningslinjer og forbereder i skrivende stund endnu en kraftanstrengelse mod de vigtige byer Barvinkove, Rubizhsne, og Severodonetsk. Stadig kampe syd for Severo i byen Popazna. Det er vigtigt for Ukraine, at kampene trækker ud så de kan få manøvreret mere udstyr til forsvaret, og udbygge stillingerne. Se her, hvordan en nedgravet ukrainsk forsvarsstilling modstår et russisk artilleriangreb med 152 mm. Der skal tungere midler til for at nedbryde sådan en stilling:3. Maj - 2022: Norsk Mistral Anti-luftskyts ankommet til fronten

Norge har afsendt 100 styks Mistral anti-luftskyts til Ukraine. En del af disse er nu operationelle ved fronten:
3. Maj - 2022: Ukraine får leveret Malloy Heavy Lift UAV

Det er umiddelbart en mindre detalje, at Ukraine får leveret britiske UAV (droner) der kan løfte op til 70 kg, for eksempel forsyninger til en fremskudt stilling. Men disse droner kan også løfte torpedoer, der kan benyttes mod den russiske flåde. Det bliver interessant at se om, de bliver aktive, for deres rækkevide er ikke umiddelbart lang nok:3. Maj - 2022: Russisk stilling øst for Kharkiv ødelagt

Før en offensiv blev russiske stillinger mørnet med ukrainsk artilleri. Størstedelen af stillingen blev ødelagt eller rømmet før området blev indtaget af ukrainske infanterister:


3. Maj - 2022: Ukrainske modangreb ved Kharkiv fortsætter

Ukrainske enheder har gang i en større modoffensiv ved Kharkiv. Tidligere i dag befriede de byen Molodava, og kæmper i Stara Saltiv øst for storbyen.

Russiske enheder er på retræte, og det kan godt blive problematisk, da broerne over floden Donets er ødelagt. Dermed er den eneste vej væk nord mod grænsen og 'hjem' til Belgorod. Det bliver interessant at følge udviklingen her, for Ukraine går efter at påvirke russiske forsyningslinjer til Slaget om Donbas.


3. Maj - 2022: Ukrainske enheder er pressede i Donbas

Fronten i Donbas giver Rusland muligheder for at benytte deres artilleri, en central del af deres overordnede militære doktrin. Ukrainske enheder ved fronten er hårdt ramt, og efter mere end to måneders krig begynder trætheden for alvor at melde sig. Det er de omfattende artilleriangreb som mørner forsvarsstillingerne. De kan godt modstå direkte angreb fra kampvogne og infanteri, men tungt artilleri 24/7 er en anden snak.


Det kan godt blive en afgørende periode for Donbas i de næste 10-14 dage. Kan den russiske hær blive ved med at forsyne deres artilleri? Kan Ukraine lykkedes med at ramme kritisk materiel hos den russiske hær? Holder forsvaret ved Severodonetsk?


3. Maj - 2022: Ukraine ramt af mange missilangreb

Luftalarmer over det meste af Ukraine er i gang her kl. 23 lokal tid. Det er det største angreb med missiler som Rusland har lanceret siden invasionens start. Angrebet er målrettet våbenleverancer samt infrastruktur som jernbaner og elnettet.


3. Maj - 2022: Russisk offensiv mod Kryvyi Rih

Kryvyi Rih er en by på den nordlige side af Dneprfloden, og nordøst for Kherson. Det er også byen, der har et navn, du ikke kan udtale i en brandert. Mere om det senere. Russiske enheder forsøger at etablere en offensiv mod området, så de kan etablere yderlige fremstød mod Zaporizjzja (apropos udtale...). Ukraine er forberedt på disse angreb, som pt. kun antager form af efterretningsangreb, hvor de ukrainske linjer testes. Det skal dog ikke afholde det ukrainske forsvar fra 79th Air Assault Brigade i at byde dem velkomne:3. Maj - 2022: Ukrainsk præcisionsartilleri ved fronten i Izyum

Igen et eksempel på, hvorfor det er forbandet svært at opretholde sikkerhed i midlertidige stillinger under en offensiv. Russiske infanterienheder bliver spottet, og udsat for mortérangreb:


3. Maj - 2022: Ukrainsk præcisionsartilleri ved fronten i Donetsk

Ukraine har i den seneste periode modtaget præcisionsartilleri, herunder Excalibur-ammunition der kan ramme mål med to meters afvigelse på distancer op til 40 km. Det er stadig uvist, om denne ammunition er nået helt til fronten sammen med de andre leveringer af artillerimateriel som du kan læse mere om her: Ukrainsk artilleri ved fronten.


Her rammer ukrainsk artilleri fra 25th Separate Airborne Brigade to russiske kampvogne og en IFV. Bemærk de mange tidligere anslag i området, og præcisionen på de anslag i videoen:


3. Maj - 2022: Hurtig opdatering

Russiske enheder ved Izyum og Severodonetsk gjorde kun meget små fremskridt i går. Det ligner, at de samler sammen til et fornyet, stort angreb via disse vinkler. Derudover presser de stadig på sydfra ved Popasna. Kramatorsk, Slavjansk og Severodonetsk stadig i overhængende fare for at blive omringet.


Ukrainske modangreb ved Kharkiv fortsætter både nordpå og østpå, især med succes på den østlige flanke. Mere om det senere.2. Maj - 2022: Ukraine sænker to russiske patruljebåde

Ved brug af tyrkisk-producerede Bayraktar TB-2 UAV (droner) lykkedes det her til morgen dansk tid for det ukrainske luftvåben at sænke to russiske patruljefartøjer af Raptor-klassen. Militært set ikke umiddelbart et kæmpe tab for Rusland, men det stækker deres evne til at opretholde blokaden af ukrainske havne. Derudover er det selvfølgelig et stort tab rent imagemæssigt, da det igen viser de russiske styrkers utilstrækkelighed når det kommer til operationel sikkerhed, overvågning, og luftforsvar. Se mere her:2. Maj - 2022: Ukrainsk artilleri smasker russisk stilling

Se nærmere på dette billede her. Markeret er antallet af russiske køretøjer ved denne stilling. Der er mindst 17 i denne frame:


Se så her, hvorfor det er dødsensfarligt når ens offensiv staller og man skal opholde sig i midlertidige defensive stillinger inden for rækkevide at fjendes artilleri:1. Maj - 2022: Ukrainsk artilleri destruerer russisk kommandocenter

Ukrainske enheder fik ram på adskillige officerer og kritisk materiel, da de udsatte et russisk C&C for et større bombardement.


1. Maj - 2022: Ukrainsk drone dropper granater på russiske tropper

Ukraine benytter i stor stil kommercielle droner der modificeres til at kunne droppe granater af mindre kaliber på infanteri og kritisk, let-pansret materiel. Se her, hvordan det kan udspille sig:1. Maj - 2022: Ukrainsk artilleri rammer russisk artilleri

Bemærk i denne video, hvordan et indirekte træf på det russiske termobariske TOS-1 artillerisystem får raketterne til at udløse ind i de russiske enheders egne tropper. Stor destruktion på denne stilling, som efterfølgende er ukampdygtig. Det illustrerer russernes problemer med hastigheden på deres offensiv:

Og så lige et af de skrappe klip fra krigen, blot for at runde hele tråden. NLAW på vej mod russisk kampvogn i Mariupol:

.

bottom of page