top of page

Krigen i Ukraine - August 2022 (part 1)

Følg krigen i Ukraine her.


Tråden fokuserer på begivenheder der er sket i august 2022. Opdateres løbende med video og nyheder.


Krigen i Ukraine har stået på længe, men eskalerede kraftigt da Rusland invaderede Ukraine over flere fronter den 24. februar 2022. På denne side kan du følge udviklingen på de enkelte frontafsnit, samt få historier og video du normalt ikke finder andre steder i Danmark. De første fire tråde kan du læse her: Krigen i Ukraine - Maj 2022 , Krigen i Ukraine - Juni 2022 (part 1) og Krigen i Ukraine - Juni 2022 (part 2), Krigen i Ukraine - Juli 2022.


Der kommer som oftest daglige opdateringer til denne tråd. Hvis der ikke gør, så kommer de igen senere, så vend endelig tilbage. Ingen nyheder er, som udgangspunkt, gode nyheder.


14. august - 2022: Ny tråd er oprettet

Der er sporændring, og derfor skal du fremover følge med via den nye tråd: https://www.krigeniukraine.org/post/krigen-i-ukraine-august-2022-2


Det er blot for at tråden er nemmere at håndtere via en dårlig forbindelse og enhed.


13. august - 2022: Stadig grej på vej

Der er stadig masser af materiel på vej til de ukrainske styrker ved fronten, og de mange enheder der trænes i det vestlige Ukraine. Indenfor de seneste fem dage er 17 militærfly landet i Rzeszow, Polen.


Som bekendt blev det under en konference i København derudover vedtaget at støtte det ukrainske militær med €1.5 milliard, herunder til påbegyndelse af ammunitionsproduktion i Europa.


12. august - 2022: Ultrapræcist hit eliminerer russisk patrulje

Bemærk nøjagtigheden her. Lige to-tre meter for lavt, men ellers helt klart inden for skiven. Det er vigtigt at det første nedslag er præcist da dygtige infanterister vil sprede sig under et mortér eller artilleriangreb.
12. august - 2022: "Ram dem hvor de er svagest"

Den russiske hærs tiltagende problemer med logistikken, herunder særligt til artilleriet, er som bekendt resultatet af en målrettet indsats. Den indsats stopper ikke, og det handler især om depoter, jernbaner, og lastbiler. Her er det en halfuld af russiske Ural-trucks som er brændt op efter et præcisionsangreb. Det ligner umiddelbart resultatet af et af de angreb vi så i går:12. august - 2022: Fremskudt ammunitionslager elimineret

Som bekendt har det været lidt sølle med den russiske indsats omkring Kharkiv i august måned. De mange små angreb i juni/juli og ukrainsk artilleri har hvis ikke umuliggjort, så i hvert fald besværliggjort, succesfulde offensive aktioner. I stedet for en egentlig regruppering, har de fodret bæstet drypvist. Det har de ikke opnået særligt meget ved. Her har de dog fået en god omgang motion da kasserne skulle læsses og stables. Jeg tænker igen på ham der Sisyfos:12. august - 2022: Det var Javelin

Spydkast og løb. To klassiske atletikdiscipliner. Skru lidt ned for lyden og se med her:
12. august - 2022: Hurtig frontopdatering om Donbas

 • Ved Bakhmut har russiske styrker vundet terræn op mod byen, både fra øst og sydøst. Der har været kampe i byens yderste bebyggelser, men umiddelbart har ukrainske enheder sikret det område igen. Situationen skærper til for forsvaret. Omvendt er Bakhmut også en mundfuld at indtage hvis de ukrainske enheder vælger, eller kan vælge, bykampen.

 • Ved Sivertsk lidt længere nordpå har russisk artilleri genoptaget bombardementet

 • Ved Pisky holder forsvaret stadig stand på trods af omfattende bombardementer, herunder med TOS-1A Buratino termobarisk stalinorgel. Cirka halvdelen af byen er på russiske hænder. Stadig hårde kampe med Marinka og Avdiivka, hvor de ukrainske tropper har holdt linjerne i de seneste par dage.

 • I Horlivka, der ligger praktisk placeret mellem fronten ved Bakhmut og Marinka/Avdiivka blev endnu et russisk ammunitionsdepot ramt i dag. Det er vigtigt for de ukrainske soldater i stillingerne ved disse byer:


Her er det den stakkels by, Pisky, og hvem der end måtte befinde sig i området, der bliver udsat for et brutalt angreb fra TOS-1A:


Ved Bakhmut går ukrainske enheder gennem et område i byens udkant:
11. august - 2022: Nyt indlæg: Angrebet på lufthavnen i Saki

Det er et ,meget omfattende angreb som Ukraine lykkedes med her. Derfor har jeg ganske kort opsummeret noget at det, som vi kan udlede af angrebet. Læs mere her.


11. august - 2022: Ordnung muss sein?

Det er nu bekræftet af det tyske forsvarsministerium, at de har overført i alt 12 styk Flugabwehrkanonenpanzer Gepard 1A2 til forsvaret af Ukraine. Et lille antal når frontlinjen tages i betragtning, men et stort antal når den tyske nølen tages i betragtning. På trods af et udsultet tysk Bundeswehr, så har de stadig en hel del materiel og udstyr rundt omkring. Tyskland har også en mægtig logistik beregnet til vejnettet, og har også overført en stribe vældig fine bjærgningskøretøjer der kan trække kampvogne etc. ud af sumpen, og op på ladet til videre behandling.


11. august - 2022: Stor kritik af PzH2000

Kun fem af de i alt 15 leverede PzH2000 er operationelle. Der meldes om store behov for løbende reparationer, hydrauliske væsker og reservedele. Det er dårlige nyheder. Forhåbentligt kan de kommende leveringer af AHS Krab fra Polen overtage jobbet, mens PzH2000 må få en skamfuld overhaling og opgradering hos producenten i Tyskland.


11. august - 2022: Flere gode hits

Ukraines kampagne mod kritiske russiske mål, herunder ammunitionsdepoter, flybaser, broer, brændstofdepoter, kommandocentraler, AA-systemer, radarsystemer og jernbaneknudepunkter fortsætter.


Læs lige den sætning igen, ok? Mmmmmm. Det kommer til at gøre rigtig ondt over tid. Det er daglige, voldsomme indhug i vigtigt materiel og kritisk personel. Det er mange elementer der kontinuerligt skal erstattes, hvis de skal etablere en offensiv. Det er også mange elementer de mangler, hvis deres fjende planlægger en offensiv. Ved at gå målrettet efter artilleriets kampkraft har de ukrainske styrker flere steder fået et pusterum. Ved at gå efter det russiske flyvevåben og luftforsvar åbnes mulighed for modoffensiv. Ukraine er simpelthen på metodisk vis ved at tage brodden af den russiske invasion, og samtidigt kridte banen op til modangreb.


Angrebet på flybasen har taget en del opmærksomhed (mere om angrebet senere), men det var ikke det eneste store mål der blev ramt. Mellem Krim og det ukrainske fastland er der flere overgange. Ved en af dem, Chonhar, blev broen ramt, hvilket pt. sender eventuelle russiske forstærkninger til fronten ved Zap eller til Melitopol ud på en ret stor omvej. Den anden dag så vi et et russisk flådefartøj i brand. Alle tre mål ligger langt fra fronten. Der kan derfor ikke herske tvivl om at Ukraine har fået noget nyt og langtrækkende i sit arsenal. Her er det hhv. skibet, flybasen og broen der er markeret:


Hov, og så en nyklassiker fra HIMARS. Her i Donetsk hvor et russisk lager i går gik op i røg:

11. august - 2022: Danmark og Sverige sender hjælp

Både Danmark og Sverige har besluttet at sende 120 mand over til England for at hjælpe med træning af ukrainske rekrutter. I parentes bemærket er der stadigvæk lang venteliste for optagelse i den ukrainske hær. Mange tusinde frivillige venter blot på chancen for at blive optaget, trænet og sendt til forsvaret af deres land.


11. august - 2022: Nye S-400 på plads på Krim

For at undgå flere langtrækkende gæster, oplyser det russiske luftforsvar at de er klar med nyt grej. Det kører for dem:10. august - 2022: Om angrebet på flybasen på Krim

Det flyver selvfølgelig med spekulationer efter så spektakulært et angreb. Jeg vil forsøge at samle trådene senere når krigens tåger er lettet lidt. Men med to meget store primære detonationer efterfulgt af mindst seks mindre detonationer, så ser det ikke umiddelbart ret godt ud for den russiske flybase. Radarbilleder taget fire timer før angrebet viser store mængder russisk materiel. Optagelser efter angrebet af parkeringspladsen udenfor viser totalt udbrændte biler. Med lidt held er samme skæbne overgået de mere end 40 fly, helikoptere og køretøjer der befandt sig på den anden side af security. De første rygter går på 8-10 mistede jagerfly. Vi får se. Det skal man huske på, er at fragmenter kan flyve ret langt og ved sådanne detonationer kan trykket også levere kritisk skade på materiel, elektronik og sensitivt udstyr. Alt sammen noget som jagerfly og helikoptere har en del af. Vi får se, men jeg tror tabslisten er rigtig grim. Sådan historisk grim:Og her fra en anden vinkel:
10. august - 2022: Nyt indlæg: Om Initiativ & Kulmination

Født optimist og med et glas der er halvt fyldt, så tror jeg på sagen. Det har jeg hele tiden gjort, og det begynder så småt at vende, synes jeg. Har skrevet lidt om tendenser, indicier, indikationer, spekulationer og det jeg normalt afholder mig fra: spådomme og tidsperspektiver. Men jeg faldt i. Så skynd dig at læse med, før jeg ombestemmer mig. Det handler om den russiske hær i Ukraine.


10. august - 2022: Langtrækkende udvikling #2

Det er blevet bekræftet at USA har leveret AGM-88 HARM luft-til-jord missiller og at de er i brug. Hvorfor er det interessant? Jo, dette våben er designet til selv at opsnappe positionen af fjendtlige EW- og radarsystemer, og herefter eliminere dem. Især omkring Kherson er russiske mobile radarstationer og AA-systemer blevet systematisk ødelagt i de seneste 5-6 dage. Syv positioner syd for Kherson er blevet elimineret. Det er endnu en langtrækkende og interessant udvikling.


For elimineringen af russiske radarsystemer kan øge rækkevidden for aktionsmulighederne for Ukraines flyvevåben. Det vil også besværliggøre en lang række andre kampfunktioner for russerne, herunder dirigering af artilleri, EW mod fjendtlige droner, AA-indsatsen, egen rækkevidde osv. De får ganske enkelt sværere ved at se hvad der sker på slagmarken. Har det medvirket til angrebet på lufthavnen?


10. august - 2022: Langtrækkende udvikling

Der har været store eksplosioner i lufthavnen Saki, der ligger på Krim cirka 200 km. fra frontlinjen. Det er interessant. Kan Ukraine have ramt dette yderst saftige mål? Er det sabotage? Hvor mange fly gik tabt?


En ting er sikkert; Det har gjort ondt på russerne. For ellers havde deres forsvarsministerium ikke straks udsendt denne her besked, hvor de lige hurtigt slår fast, at de kæmpe store eksplosioner faktisk slet ikke betød noget.

Igen. Hvis Kreml benægter det ... så er det nok sandt. Men lad os antage at de ikke lyver. Så har de i hvert fald været heldige med de minimale tab af udstyr og mandskab. For de her eksplosioner, tager normalt lidt med sig:Og her fra en anden vinkel:


Der er også sluppet lidt video ud fra selve stedet. Her er det en ødelagt Su-24. Det interessante ved denne ultrakorte optagelse er, at via satellitbilleder kan placeringen af dette fly afsløres. Mellem dette fly som er totalskadet og den mindre af de to eksplosioner, stod der otte fly i alt. Det er derfor ikke usandsynligt at det russiske flyvevåben har fået en rigtig mavepuster, med tab for over en milliard dollars og udstyr de ikke lige kan erstatte. Det er også enormt interessant at få afklaret hvordan Ukraine kunne gennemføre dette præcisionsangreb på lufthavnen. Var det med langtrækkende til HIMARS? Et luftangreb? Sabotage? Ombyggede harpoons? Spekulationer er der nok af. Vi kan nøjes med at konstatere at det er endnu en udvikling i Ukraines favør.

9. august - 2022: Pentagon annoncerer øget støtte

Ganske kort; Pentagon har annonceret deres til dato største enkeltstående pakke af forsyninger til forsvaret af Ukraine. Sakset fra U.S. DoD:

 • Additional ammunition for High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS);

 • 75,000 rounds of 155mm artillery ammunition;

 • 20 120mm mortar systems and 20,000 rounds of 120mm mortar ammunition;

 • Munitions for National Advanced Surface-to-Air Missile Systems (NASAMS);

 • 1,000 Javelin and hundreds of AT4 anti-armor systems;

 • 50 armored medical treatment vehicles;

 • Claymore anti-personnel munitions;

 • C-4 explosives, demolition munitions, and demolition equipment;

 • Medical supplies, to include first aid kits, bandages, monitors, and other equipment.

Værdien oplyses til at ligge på omkring en millard $$$, hvilket trods alt er en slat. Udover krudt til vigtige HIMARS, 155mm til artilleriet og 120mm mortér, er det værd at bemærke de 1000 Javelins.


Onde tunger påstod i marts at USA ville løbe tør for Javelins. USA? Løbe tør? For våben på 22 kilo der dagligt ødelægger tonsvis af russisk materiel? Jeg må le.


Det her er altså Raytheon & Lockheed Martins våde drøm vi er vidne til. De sidder næppe blot og kigger på til deres egen fest.


9. august - 2022: Længere pauser i opdateringerne

I den kommende periode er der en del transport og logistik involveret. Der kan derfor forekomme længere pauser i opdateringerne. Vores nye køretøj er bestilt og efter et grundigt servicetjek skal det nu registreres og igennem diverse bureaukrati. Derefter modificeres det for at kunne håndtere i alt otte sårede soldater, medicinsk personale, diverse kritisk udstyr - og en kopholder til chaufføren.


9. august - 2022: Reparation af Antonovskybroen

Det er med schweizisk statsgaranti ikke sidst gang at vi hører om denne bro. På en sagapotentialeskala gående fra nul til Lufthavnen i Chornobaivka ligger denne bro pt. på en solid tre'er med gode muligheder for avancement. Her ser vi reparationsarbejde udført. Bemærk at det er før vi så betonen brænde i forgårs...
9. august - 2022: Mere hjælp til selvhjælp

Det svenske forsvarsministerium oplyser at den svenske hær af to omgange sender 60 instruktører til træningsindsatsen i England. De skal deltage i træning af ukrainske enheder året ud.


9. august - 2022: Russisk ammunitionsdepot yderligere decentraliseret

Efter at HIMARS ødelagde en lang række rigtig store ammunitionsdepoter, er Rusland i stigende grad tvunget til at decentralisere deres lagre. Her har de besat en lokal farm, og bruger landmandens bygninger til opmagasinering af deres krudt. Tsk tsk.
9. august - 2022: Tyrkiske APC som forstærkning

Det er efterhånden et voldsomt kludetæppe af materiel som skal håndteres af den ukrainske hær. Det må være en logistisk lakmusprøve af helt særlig karakter når leveringer og brugen af køretøjer og diverse materiel fra nu mere end 50 lande foretages. Der skal koordineres, sammensættes og repareres med tusindevis af forskellige dele, og ofte foretages det under svære forhold. Den gode nyhed er at forsyninger stadig ruller ind til Ukraine. Her er det topmoderne tyrkiske BMC Kirpi MRAP der er på plads i Ukraine. En minesikret og pansret mandskabsvogn udviklet for blot 12-13 år siden:
8. august - 2022: OOoooooohhhlaaalalaaa! Eller hvad...?

De fleste af os har sikkert set nogle helt fantastiske syn i vores levetid. Vi kan have set børn blive født, udsigten fra toppen af Mount Everest, Kim Vilfort score til 2-0, smukke solnedgange over Korsika og/eller centrum i Fakse Ladesplads kl. 04:35 en søndag morgen efter 3-4 dages lokaldruk med både lim og bonghoveder som sidevogne. For en god ordens skyld: Det sidste er ikke en personlig oplevelse, men dog en observation. Omend en sjælden én af slagsen.


Og nu også dette her syn fra Rumænien. Hvis ikke det var fordi jeg generelt er pacifistisk anlagt, kunne jeg være tilbøjelig til at kalde det for Verdens Niende Vidunder. Men det er trods alt lige i overkanten, da de bringer død og ødelæggelse med sig. Så hellere nogle hængende haver og en eller anden gammel statue. Til gengæld er de her et betryggende syn. Især hvis man gerne ser at Ruslands historiske, nærmest maniske, trang til invasioner af diverse nabolande får en gennemkold tyrker i Ukraine: HIMARS på road-trip i Rumænien. Og nej, det er ikke en moderne version af Tordenskjolds Soldater på løbetur i Marstrand. Der er bare mange på vejen. Jeg tæller 12 før videoen ender:


Opdatering: Øv. Disse enheder kan være en del af en amerikansk levering til Rumænien, og ikke en konkret levering til Ukraine. Redaktionen følger sagen...

Opdatering 2: Jeg går stadig ud fra at disse systemer ender i Ukraine. De køres trods alt af amerikanske soldater og har ikke rumænsk sløring. Rumænien har bestilt HIMARS fra USA men i så fald vil det være en lynlevering.8. august - 2022: Fronten skubbes sydpå

Faste og opmærksomme læsere vil vide, at ukrainske enheder i de seneste 8-10 uger langsomt har trykket frontlinjen syd for Zap længere og længere sydpå. Ikke meget, og uden det store postyr. Men de er visse steder nået op til 20 klik længere frem, og det giver muligheder for at rykke HIMARS længere frem og nappe et par depoter hist og her. Metoden ved dette frontafsnit har indtil videre været at holde sig ude af direkte kampe, og samtidigt forbedre den taktiske position ved at eliminere fremskudte russiske stillinger, og ødelægge deres forsyninger bag deres linjer. Der er ingen grund til, i hvert fald lige nu, at risikere for meget materiel og mandskab, når nu artilleriet og UAVs har overraskende frit spil.


De russiske enheder på dette afsnit har ikke lavet en eneste offensiv aktion i meget lang tid nu. Det er efter min vurdering ganske enkelt fordi de ikke er i stand til det. For der er ellers, på papiret, gode muligheder for at komme deres kollegaer i Donbas til hjælp. Men de sidder fast, og bliver pt. udsultet af både egne generaler og af ukrainsk artilleri. Her er det ved byen Tokmak, omkring 55 klik sydøst for Zap, at et lager ryger i luften. Jeg tænker ikke at det er SÅ kontroversiel en holdning, når jeg påstår, at det er svært at gøre forretninger hvis dine konkurrenter konstant smadrer dine lagre og varebeholdning:


8. august - 2022: HIMARS bliver ved og ved

I besatte Donetsk ramte ukrainske HIMARS igen plet, og denne gang gik det udover et ammunitions- og brændstofdepot. Der findes ikke et wünderwaffen. Men der findes våben der kan give dig en bedre hånd når kortene deles ud. HIMARS er trumfen, der kan rydde bordet, før der deles kort igen. Desperate tilhængere af Kreml vil påstå noget andet. Men det er heller ikke dem, der manuelt vader rundt med brændbare trækasser fulde af artilleriammunition fra forrige årtusinde. Jeg gætter på, og det er et forsigtigt gæt, at de russiske lagerfolk har en lidt anden opfattelse af den situation. Det kan de så diskutere videre i toget på vej hjem:
8. august - 2022: Ukrainske modangreb giver bonus

Som beskrevet er den russiske hær i gang med en logistisk kraftanstrengelse som består i at føre tropper og materiel fra fronterne ved Kharkiv, Izyum/Slavjansk og Zap over til fronten ved Kherson. Det betyder at enhederne ved disse afsnit, i øjeblikket bliver materielt udsultet. Og det er ikke fordi at de ligefrem havde for mange forsyninger inden da. Vi ved, at enhederne ved Izyum har været under voldsomt pres længe og de er kraftigt decimerede ift. deres udgangspunkt. De er også hårdt ramt på moralen efter flere måneders kampe og offensive aktioner uden at opnå bare en minimal taktisk sejr. Det har været et skridt frem og to tilbage for dem i længere tid nu.


En sådan situation er guf for en modoffensiv, da underbemandede og underforsynede enheder på udebane, traditionelt er nogle af dem, der vil folde hurtigt hvis de kommer under et tungt angreb. Som i forgårs, da ukrainske enheder fra Slavjansk, igen støttet af artilleri fra 45. angreb de russiske stillinger ved Mazanivka, omkring 22 kilometer stik syd for Izyum. De invaderende russiske enheder blev sendt på flugt, og som traditionen byder, efterlod de undervejs lidt materiel som et par kvikke mekanikere med hænderne skruet rigtigt på, nok skal få operationelle igen. Andet af det efterladte kommer nok ikke videre. Det interessante er, at ukrainske enheder er i stand til at befri områder forholdsvist enkelt, selvom den russiske hær har siddet tungt på det i månedsvis. Det kan skyldes mange ting, herunder en taktisk retræte. Men jeg er ret sikker på, at det skyldes at de russiske enheder ved Izyum slet ikke er i en tilstand hvor de kan yde 100%. Jeg forventer derfor også yderligere ukrainske offensive aktioner her, mens mange russiske soldater sidder i tog og bus på ved mod Kherson:8. august - 2022: Sisyfos ville være stolt.

Antonovskybroen over Dnepr blev som bekendt ramt af HIMARS og har været ubrugelig lige siden. Russiske enheder har selvfølgelig forsøgt at reparere den, da den er meget vigtig når tungt materiel skal først den ene vej og senere, forhåbentligt, den anden vej. Det her billede er fra lørdag nat, hvor et pletskud fra ukrainske enheder ramte den igen. Mig bekendt, er beton ikke SÅ brændbart, og derfor må det nødvendigvis være noget af deres udstyr, som nu også kræver hjælp fra en mekaniker. Russisk stædighed møder præcision. Hvem holder længst?8. august - 2022: En eksplosion af smag

Russiske tropper scorede sig en ko til aftensmaden. Sådan én er tung, så der skal gerne 6-7 gutter til at løfte den. Det gør processen til et saftigt mål. Er det pastrami der skal sprænges før yderligere tilberedning?7. august - 2022: 50% til Kherson

Det anslås at omkring halvdelen af den russiske kampkraft i form af mandskab og materiel i Ukraine nu befinder sig, eller er på vej til, enten nord, vest eller syd for Kherson og som reserver i regionen Kherson. Det er samlet set knap halvdelen af deres tilbageværende omkring 110k tropper i Ukraine - cirka 50.000 mand i alt. Skal disse 50.000 mennesker blot forsvare sig mod den *ukrainske offensiv* som end ikke 1000 trompeter kunne have overdøvet informationerne omkring? Det bliver nogle stille dage, og de kan nok regne med at skulle vente længe på dét angreb.


50.000 mand vil over tid være ret mange der skal forsynes. Blot for at forsvare mod en offensiv der formentligt slet ikke findes. Igen; enten så angriber man eller også så forsvarer man sig. Krigen er ikke i en fase hvor man blot kigger på hinanden. Er det lykkedes Ukraine at lokke store mængder russisk kampkraft væk fra Donbas og Zap, fordi offensiven mod Kherson har fået så utraditionelt meget opmærksomhed? Jeg skriver lidt om det her, hvis den gled under din radar. Ukraine har været på hælene i Donbas. Det er de slet ikke på samme måde længere, nu da de russiske enheder, forstærkninger og reserver dirigeres mod Kherson, og ikke mod Izyum og Popasna.


7. august - 2022: Nyt indlæg: Om Makabre Mærkedage

Et ganske banalt og kort indlæg er online. Det omhandler russiske tab, og en kort undren over hvornår deres højdevandstand er nået.


Hvornår de rammer det punkt hvor initiativet er stort set overladt til den ukrainske hær, og hvor de ikke længere, på både det strategiske og operationelle niveau, definerer hvor og hvornår der skal kæmpes?


Som beskrevet tidligere tror jeg at den markør befinder sig omkring byerne Slavjansk og Kramatorsk. Jeg tror derfor også at den tid nærmer sig, for det ligner at de har opgivet reelle angreb på de to byer. Ikke af lyst, men af nød. Og dét er interessant. Begge byer skal indtages for at de kan påstå at have sejret i regionen Donetsk. Begge byer er trods alt store byer ... og ligger i regionen Donetsk. Uden at indtage disse to, vil der ikke være mange russere der, trods alt, tror på at Donetsk er 'befriet'. Begge byer er i øvrigt militære knudepunkter og vil derfor blive brugt til en modoffensiv, hvis de ikke bliver angrebet/indtaget. Min pointe er; lysten og behovet for at angribe Slavjansk/Kramatorsk er stort og til stede lige nu. Evnerne og ressourcerne lige nu - not so much.


Udover alt det der moderne og nye med HIMARS, og detonerende depoter, brændende brændstof, kollapsende kommandoposter, afskudte AA-enheder, og totale togsæt i brand, er der jo også det daglige grind. Og det er stadig højt. Du kan følge med i udviklingen via de kilder der inkluderes i indlægget om de makabre mærkedage.


7. august - 2022: De uforståelige angreb

Jeg har kort været inde på det undervejs i opdateringerne for juli og august; De russiske enheder nord og nordøst for Kharkiv bliver ved med at foretage mindre angreb på de ukrainske forsvarslinjer. Ofte med grupper af mindre end 40-50 mand og et antal materiel langt under deres egen doktrin, og hvad vi tidligere har set dem føre frem. Det er næppe ISR-missioner, for de følges ikke som sådan op af et tungt bombardement på de ukrainske stillinger. Set udefra, så ligner det et nærmest desperat forsøg på 1) at kunne levere en eller anden form for succes til dem højere oppe i systemet og 2) et forsøg på at fastholde en del ukrainske enheder i området.


Men de mister dagligt både materiel, mandskab og moral på disse dødsdømte angreb der ofte foretages uden nævneværdig støtte fra for eksempel luften. Hvilket alt anden lige er meget rart at have under en offensiv, trods alt. For nyligt så vi en kapret T-90M og her er det en mere som tages ud af ligningen af Javelin. Det skete syd for Izyum, ved Sulyhivky. Med et operationelt antal før krigen på omkring 50-70 styk er det som beskrevet, ikke ligefrem fordi at den russiske hær svømmer i disse moderne kampvogne. De opnår pt. intet andet ved Kharkiv og Izyum end at binde en hel del ukrainske forsvarstropper. Men det er formentlig ikke sandsynligt at Ukraine ville flytte disse tropper (som i vid udstrækning består af lokale enheder fra TDF) uanset hvad. De kan selvfølgelig ikke kan efterlade Kharkiv uden masser af tropper rundt om sig, idet storbyen jo ligger blot 30 km. fra Rusland.

Jeg kan ikke se andre væsentlige taktiske fordele ved de russiske angreb end at de trods alt holder ukrainske forsvarsstillinger beskæftigede. Men den slags gør altså ondt. Derfor er det ret svært for mig at forstå pointen med, at de lader deres enheder ved denne front drypvist forlade denne verden.Og her er det mere fra samme slags skuffe. En pansret mandskabsvogn, en BTR-80 (mener jeg) og et tredje ukendt køretøj (det der brænder) bliver udsat for præcis ild. Husk på, at i nogle af disse zoner og flaskehalse der har de ukrainske artillerister efterhånden dirigeret ild ind i månedsvis. Øvelse gør mester:


Det er klart at fra dag til dag kan antallet af destrueret russisk materiel svinge op og ned. Men trenden over perioden er ret klar; de mister stadig enorme mængder materiel.


7. august - 2022: Javelin og miner før sit indhug

De store russiske tabstal fra juli måned ser ikke ud til at aftage selvom august er i gang. Grafen er stabil. Rusland har stadig det offensive initiativ på to frontafsnit (Bakhmut og Marinka/Avdiivka). Og selvom de nok ikke burde, så laver de også stadig mindre operationer nord for Kharkiv. For at indtage et land som Ukraine, kræver det at der tilbagelægges en del kilometer i åbent og fladt terræn. Derudover skal der køres udenom, eller igennem, en del naturlige flaskehalse mellem marker, dræn og diverse.


Som en lille sidenote, så brugte både tyske og allierede styrker de massive brombærkrat og markskel i Frankrig som skydestillinger, til baghold etc. under 2. verdenskrig. Nogle steder var brombærkrattene så massive at de kunne stoppe Shermankampvogne! På helt gamle militære oversigtskort over danske skove er 4-5 meter brede brombærkrat også indtegnet som nærmest uoverkommelige barrierer. Nåh, men du kan uanset hvad, plukke modne brombær i de danske skove lige. Så er der andre, der plukker russiske IFV'er som for eksempel denne her BMP-3 der bliver ramt af et Javelin, eller den anden som rammer en velplaceret mine i en indsnævring.

Og her er en russisk kampvogn tilsyneladende kørt på en mine, mistet fremdriften og rullet et par meter. En kollega forsøger at evakuere et medlem af mandskabet, mens en BMP venter ved siden af:
6. august - 2022: Hurtig frontopdatering

 • Ved Kherson fortsætter begge sider med at fylde mandskab og materiel ind i området. Antonovskybroen over Dnepr modtager reparationer, men ellers foregår al russisk transport over floden på pramme. Pontonbroen er pt. ikke i brug. Ukrainske enheder udfører mindre lokale aktioner nord for byen, i hvad der primært ligner et forsøg på at forbedre deres taktiske position og muligheder. Russiske stillinger langs kontaktlinjen bliver løbende genopfyldt og forstærket, især lige nord byen. En taktisk vigtig by er Davydiv Brid, hvor den russiske hær har oprettet befæstede forsvarsstillinger. Før en ukrainsk landoffensiv kan gennemføres, skal denne by erobres for at muliggøre sikker transport af materiel og mandskab frem til Kherson. Ukraine har i den seneste tid fortsat kampagnen med HIMARS, og rammer nærmest dagligt kritiske mål på frontafsnit Kherson. For eksempel føromtalte ammunitionstog, men også mindre depoter rundt omkring. Senest i går og i nat. Lufthavnen i Chornobaivka (den fysiske manifestation på en nærmest manisk og ekstrem russisk stædighed) er også blevet ramt to gange indenfor den sidste uges tid. Vi skal nødig have stoppet den tradition, så de må endelig fylde op her.

 • Længere østpå, ved Zaporizjzja er tendensen fra juli fortsat; Den russiske hær fører mandskab og især materiel væk fra kontaktlinjen her og over til Kherson. Samtidigt sendes også store mængder materiel fra deres depoter i Melitopol. Alt sammen venligt dokumenteret for os. Denne udsultning af frontafsnittet har stået på længe. Samtidigt har de ukrainske styrker stille og roligt presset fronten 10-15 kilometer længere frem og rammer kritisk materiel som AA, C&C-enheder og artilleristillinger.

 • I Donbas. Mere specifikt ved den mere sydøstlige del af fronten, har den russiske hær som beskrevet opnået en række taktiske gennembrud både lige syd for Marinka, og nord for dette vigtige ukrainske stronghold, hvor de er trængt frem til byen Piske. Piske har dog vist sig svære at ... svinge rundt end først antaget, og de har endnu ikke erobret byen. Deres plan er helt tydeligt at drive kiler ind mellem de forskellige ukrainske forsvarscentre for derved at kunne øge antallet af angrebsvinkler. Det er svært at forudsige hvad der kommer til at ske her, men et stort overtal af russisk artilleri sender formentlig situationen deres vej, med mindre den fordel kan minimeres betydeligt inden for få uger.

 • Længere nordpå, ved Frontafsnit Slavjansk, der angriber Wagner PMC stadig Bakhmut, og stadig uden afgørende succes. Men de kommer tættere og tættere på. Der er ikke kampe inde i Bakhmut, og byen angribes nu blot fra to mindre vinkler; sydøst og øst for byen. Sydøst for byen har Wagner nået frem til omkring bygrænsen. Hvis ikke den russiske indsats øges betragteligt her, så både tror og håber jeg på, at Wagners lejesoldater kan få en solid røvfuld serveret i august. Det er et blot et stille håb, for de er dygtige og mobile, men de har før taget nogle gevaldige tab, blandt andet i Popasna. Det kan de også risikere i Bakhmut. I samme åndedrag bør det nævnes, at Sivertsk, forposten længere nordpå, i de sidste 30-40 timer ikke har oplevet reelle forsøg på offensiver mod byen. Det er interessant, for samme "operationelle pause" (læs: de er ude og hænge i tovene) er tilfældet ved Izyum/Slavjansk hvor de russiske enheder i snart fire måneder har siddet ubehjælpeligt fast i og omkring Izyum. Rapporterne herfra er at disse enheder nu er så forkrøblede af tab og mangel på forsyninger, at de reelt set er ukampdygtige når det kommer til offensive aktioner. Det er russiske rapporter herfra som fortæller om helt grundlæggende og omfattende tab på op til 80% af de enkelte, oprindelige enheder. De fortæller også, at infanteriet i Izyum ofte genopfyldes af helt utrænede rekrutter. De situationsbeskrivelser flugter helt fint med hvad der kan observeres; De russiske enheder ved Izyum er ikke lykkedes med én offensiv aktion siden de indtog Lyman for lang tid siden. Selv mindre stillinger volder dem voldsomme tab. Og omvendt så presser ukrainske enheder fra Slavjansk nu fronten nordpå, samtidigt med at ukrainske enheder vestfra stadig presser på og har bragt mortércrews og diverse artilleri inden for rækkevidde af de russiske stillinger i Izyum. Min vurdering er, og har været det længe, at de russiske enheder ved Izyum er færdige - de skal bare lige overbevises om det.

 • Ved Kharkiv er der ikke meget nyt at berette, udover at ingen af parterne foretager offensive aktioner af særlig karat. Min vurdering er stadig at de russiske enheder ikke kan foretage dem, og de ukrainske forsvarstropper har ikke behov for at foretage dem. Det er langt mere givtigt at være gravet ned i gode stillinger og forsvare sig mod forkølede angreb, foretaget af fjendtlige enheder der ikke er i en god operationel tilstand, og som har kritiske mangler på deres udstyrstjekliste. Vi har faktisk set en del video i den forgange uge herfra, hvor det er tydeligt at de russiske kampgrupper langt fra er komplette her og at deres angreb nærmest ligner små ISR-missioner.


5. august - 2022: Nyt indlæg: Godnatlæsning

Jeg har gået og tænkt lidt over det med tid og rum. Om at være i tiden med den manøvre som potentielt kan afgøre en stor krig, men uden at vide, at man befinder sig i manøvren.

Om en mulig stor manøvre og aktion, samt rene rygter og ammestuesnak. Læs lidt røverhistorie her.


5. august - 2022: Ukrainsk kontra-artilleri i aktion

Et af den russiske hærs mest dødbringende stykker artilleri er i min optik Uragan BM-27, et tungt Stalinorgel som kan affyre 16 styks 220mm raketter på meget kort tid, alt inklusiv. Derfor er dette her hit vigtigt, og det viser også at ukrainsk artilleri har mulighed for at slå kontra på noget af den russiske hærs bedste materiel:
5. august - 2022: Russisk skib i brand ved Sevastopol

Der er noget der brænder. Om det er på grund af angreb eller uheld er pt. uklart. Men det er interessant at et russisk skib brænder i nærhed af flådebasen, et godt stykke fra ukrainske harpuner... Mon ikke der dukker mere info op i løbet af dagen:

5. august - 2022: Bombardement af Pisky

Russiske enheder har som bekendt kæmpet sig ind i Pisky, i et forsøg på at drive en kile ind mellem de to strongpoints i Marinka og Avdiivka. De har indtaget omkring halvdelen af byen efter at have udsat de ukrainske linjer for omfattende bombardementer. Bemærk den nærmest minutiøse destruktion af alle bygninger:5. august - 2022: Ukrainsk baghold på russisk C&C

To køretøjer, angiveligt med officerer og soldater retur fra et møde ved fronten overvåges af ukrainsk UAV, og angribes med ATGM. Igen et eksempel på at der er forskel på at besætte et område, og kontrollere et område:


Nu er jeg ikke en gambling-man (i hvert fald lige i dag), men mine penge er på at sikkerhedsselerne i bil nummer to ikke var i brug og så kan det gøre ondt at trille sådan rundt.


5. august - 2022: Wagner PMC i udkanten af Bakhmut

Efter at have indtaget Prokovske for nyligt, er Wagnergruppen rykket videre vestpå mod Bakhmut og der rapporteres om kampe i udkanten af byen. En svær situation mod en dygtig modstander. Samtidigt rykkes der igen mod særdeles udsatte Sivertsk lidt længere nordøst på linjen. Jeg følger snart op med en status omkring fronterne ved Slavjansk/Kramatorsk.


5. august - 2022: Endnu et tegn på store tab

Ruslands formentlig bedste kamphelikopter, Ka-52, har været rigtig meget i kamp indtil videre. Før krigen havde Rusland mellem 120-145 operationelle af dem. De har 16 bekræftede tab, men det reelle tal er nok et sted i midt-tyverne da langt fra alle tab er dokumenteret. Realistisk set et tab på omkring 20-25% af flåden. Og så har jeg sat det i den formentligt lidt lave ende, da det antager at resten af dem er operationelle. Hvilket er usandsynligt. Samtidigt er der indikationer på at de mangler dygtige piloter. I går afholdtes nemlig begravelsen for en som blev skudt ned et sted i Donbas for nyligt.


Det her var Vasily Kleshchenko, næstkommanderende i 344th Center for Combat Use and Retraining of Flight Personnel (Army Aviation). Det er interessant at vedkommende fra sådan en en enhed var i kamp i så varm en zone. Det kan sagtens tolkes som mod og kampiver, eller en nobel mand, der ikke vil sende unge eller uerfarne piloter derind alene. Uanset hvad årsagen er, så ser jeg det som en indikation på mangel på erfarne piloter, for ellers sætter man næppe ham her ind som normalt vil varetage andre opgaver end kampmissioner i så aktiv en sektor. Han ligner i øvrigt en man ligeså godt kunne have mødt på den lokale, og delt en øl eller to med mens en eller anden søvnig fodboldkamp eller et amatørboksestævne kørte på storskærmen. Forbandede krig.


📌4. august - 2022: Indsamlingen er overstået!

En hurtig besked fra mig: Tusind tak til alle jer der har bidraget. Vi har lige modtaget en særdeles flot donation. Vi er derfor i mål med indsamlingen, og indkøb af køretøj bliver sat i gang med det samme. Jeg takker ydmygt for alle jeres bidrag. Hver og ét af bidragene er et boost til moralen. Det er Formel1-juice til den indre motor. Som altid er jeg både enormt glad og stolt over at i læser med, og hjælper til. TAK!


Jeg vender selvsagt tilbage med mere information. Jeg beklager de forsinkede svar via mailen. Jeg har fået en del henvendelser og vil sørge for at besvare jer alle sammen snarest.


4. august - 2022: Canada sender instruktører til England

Som det formentlig er flere af jer bekendt, så træner engelske instruktører for tiden et væsentligt antal ukrainske soldater op, rundt omkring på baser i England. De har tidligere meldt ud at det samlede antal ville være omkring 10.000 i kvartalet. Jeg har ikke andre oplysninger om det specifikke antal. Canada har nu besluttet at støtte projektet med op til 225 instruktører, hvoraf de første 90 er på vej. Det oplyste den canadiske forsvarsminister i dag.


Med tanke på hvad der også trænes andre steder i Europa og USA er det ikke et helt uvæsentligt antal der kan trænes i England. Jeg forestiller mig, at der især er fokus på at etablere dygtige NCOs. Primært målrettet infanteriet som jo altid tager de største og fleste tæsk.


Jeg siger ikke at det kunne være fedt hvis den danske hær gjorde det samme. Men det kunne være fedt hvis den danske hær gjorde det samme. Vi kunne eventuelt nøjes med at fokusere på at hjælpe med helt specifikke evner som for eksempel minerydning eller personlig førstehjælp. Begge dele er evner der redder mange liv og lemmer. Også efter en krig. Vi har ret solide kompetencer og viden indenfor begge områder her til lands, og har selvfølgelig også de økonomiske ressourcer der skal til for at bidrage med træning og vidensdeling. Jeg ved der er mindre aktiviteter i gang, men indsatsen kan helt sikkert udvides.


4. august - 2022: Mere russisk succes i Donbas

Lige sydøst for Marinka har ukrainske enheder i årevis haft en meget stærk forsvarslinje. Den er i dag bukket under efter mere end 72 timer totalbombardement fra det russiske artilleri og enkelte helikoptere. De ukrainske styrker trak sig i nat og tidligt i morges tilbage til selve byen Marinka og har dermed opgivet denne vigtige position der dækkede den syd-østlige flanke. Det er ekstremt svært at modstå så omfattende bombardementer over en længere periode uden at modtage frygtelige tab. Igen ser vi russerne forfalde til deres dødeligt effektive meter-for-meter strategi hvor de simpelthen udjævner og planerer alt hvad der står op. Herefter sendes infanteri og kampvogne ind mod forsvarsstillingerne hvor alt lider under omfattende granatchok efter flere dages tung beskydning. Her er en del af det føromtalte bombardement:


Det er brutalt. Men det kan være effektivt ift. at få nogle taktiske sejre og nogle meget lokale gennembrud. For det kræver trods alt lidt for den russiske hær at udføre disse længerevarende og omfattende bombardementer, særligt med tanke på deres pressede logistik og truslen fra HIMARS ift. store opmagasineringer af materiel og ammunition.


Den aktive kontaktlinje er meget lang, og det er kun er lige her ved Pisky og Marinka, samt ved Bakhmut længere nordpå, at den russiske hær har opnået de taktiske sejre under de seneste ugers kampe. Det er ganske få kilometer de er rykket frem i disse områder, og alle gange har ukrainske enheder faldet tilbage til nye stillinger før de blev indelukket. Det er nogle heftige kraftanstrengelser på begge sider der dels muliggør det fortsatte russiske angreb, og dels muliggør et fortsat ukrainsk forsvar. En meget indædt kamp fra begge sider som i intensitet begynder at overgå Slaget om Severodonetsk.


"There are occasions when it pays better to fight and be beaten, than not to fight at all" - George Orwell


4. august - 2022: Flere russiske forstærkninger på vej til Kherson

I denne video ses en stor håndfuld S219 Msta 152mm selvkørende sataner fragtet over Krimbroen fra det russiske fastland til det besatte Krim. Det er forholdsvis tungt artilleri på vej mod fronten ved Kherson. S219 Msta blev sat i produktion lige før Sovjets lukketid, og er bestemt et godt stykke artilleri, som dog kræver en del indsats og erfaring fra mandskabet. Mandskabet får, modsat systemer som PzH2000 og CAESAR, ikke meget hjælp fra computeren. På de vestlige systemer udføres det stort set automatisk med hensyn til indstillinger og affyringer, og systemerne skal 'blot' skal have koordinater (eventuelt fra AWACS, UAV, SoF etc.), fyldes op med krudt, og få et tryk på den lille røde knap.


S219 Msta 152mm er et meget dødbringende stykke artilleri i hænderne på et erfarent crew. Våben fra Sovjet og Rusland er i vid udstrækning bygget ordentligt. Men manglen på automatisering fra computersystemet betyder til gengæld også, at effektiviteten nedsættes betragteligt hvis mandskabet ikke er godt trænet i brugen, og har erfaring med de mere fine og delikate indstillinger, der kan afgøre om du rammer plet, eller rammer 100 meter skævt. Vi får se hvad de løber tør for først. Odds er 1.20 på at det mandskabet, for det tager trods alt tid at blive erfaren. Og erfaringsindsamling på slagmarken er selvsagt en potentiel ret dødelig proces. De har til gengæld formentlig en hel del S219 på lager. Vi får se:
4. august - 2022: Når høsten skal i hus...

Nu er jeg ikke landmand, men jeg har da gået mine ture langs marker med modent korn. Det har i helt sikkert også. Eller også har i været en tur i høet med jeres udkårne. Hvad siger panelet derude, er dette korn modent eller ej? I parentes bemærket, er der så også lige fire ukrainske HIMARS der tænder op i fuldt dagslys. Husk på, at 99% af dem rammer deres mål:

Udover den dødbringende ild vi ser affyret her, så er der en underliggende ret simpel pointe med at vise det. Det siger noget om stillingen i denne krig. HIMARS er meget kostbare systemer og Ukraine har kun fået leveret 20+ styks. Det er ikke et system de har lyst til at miste eller kaste rundt i grams som en gnedslidt Grad BM-21. Derfor fortæller sådan en aktion her, med massiv ild og i nogenlunde dagslys, at de er overbeviste om at den russiske hær ikke har noget modsvar mod dem i denne situation. Nogle vil kalde det nærmest overlegent at gøre. Det kan også bare have været nødvendigt.


Det eneste modsvar det russiske indsats pt. har, er kontra-artilleri og deres flyvevåben. Men det første er enten for upræcist, for langsomt eller for kortrækkende til at det realistisk set kan lade sig gøre. Med massiv held og forudgående intel, så kan deres artilleri måske en dag få et par skud ind på dem. Det russiske flyvevåben opererer kun ganske få kilometer ind over kontaktlinjen, og så er det jo lidt svært, det hele. Især fordi HIMARS-enhederne holdes i hånden af ukrainsk AA.


Det styrker selvfølgelig Kremls incitament til indkøb af iranske droner (=UCAV). Og det iranske styre kan have guldrandede dollartegn i øjnene over udsigten til nogle meget lukrative ordrer i hård valuta, fra et Kreml der pt. ikke kan købe boliger på rivieraen i Monaco. Sådan, i overført betydning. I denne situation, overfor en tiltagende desperat russisk krigsindsats, der er det nok ikke en journalistisk stramning hvis jeg kalder det for sælgers marked.


Vi får se. Jeg ved ikke om de UCAV er på vej til Ruslands arsenal. Det er de formentlig.


4. august - 2022: Dengang, da de ramte toget

Den 1. august beskrev jeg hvordan Ukraine havde ramt et tog på vej mod Kherson. Scroll eventuelt ned for at læse det, hvis du ikke allerede har gjort det. Der går rygter om at op til 40 togvogne, og at en masse materiel samt mandskab blev elimineret. 40 togvogne er formentlig en overdrivelse, men der er ikke tvivl om at der røg en hel del i luften. Vi må afvente satellitbilleder for et bedre overblik. Der er dog kommet lidt mere video ud hvor det er ret tydeligt, at det er meget store tab. Husk lyd på! Og husk også på, at bare fordi videoen stopper så fortsætter detonationerne. Hold da helt op. Der er altså virkelig, virkelig tryk på kedlen her og nærområdet må være totalt smadret:
4. august - 2022: Omfattende russiske angreb i Donbas

Russiske enheder bakket op af artilleri, helikoptere og jagerfly har opnået en række taktiske sejre i regionen Donetsk. Som tidligere nævnt har de kæmpet sig ind til byen Pisky og umiddelbart virker det, trods forskellige meldinger, til at byen er faldet nu. Dette giver dem mulighed for at forsøge knibtange på både Avdiiva og Marinka, to byer med omfattende ukrainske forsvarsstillinger. Der er en melding om at russiske enheder i skrivende stund foretager et angreb frontalt mod Avdiivka, formentligt i et forsøg på at udnytte initiativet. Det virker dog umiddelbart ulogisk, da samtlige frontalangreb mod byen har fejlet indtil videre. Mere om dette frontafsnit senere.


4. august - 2022: Russiske ingeniørtropper på vej mod Kherson

Denne kommende video er fire dage gammel, og viser os russiske ingeniørtropper på vej mod fronten. Der ses blandt andet lidt at grave med, flere mobile pontonbro-enheder og sgu da også et feltkøkken, hvis jeg ikke tager helt fejl. Der er efterhånden massive beviser på at den russiske hær på ingen måde har tænkt sig at opgive Kherson, og derfor må en modoffensiv mod de fremrykkende ukrainske enheder være både et sandsynligt og realistisk scenarie.


I en aktiv krigszone, der fungerer det ganske enkelt som i forretningsverden; Hvis man ikke vokser, så vil man blive mindre over tid. Status quo findes ikke i en aktiv krig. Hvis ikke man angriber, så forsvarer man sig. Krigen er på ingen måde på vej ind i en kold, eller bare halvkølig, fase. Begge parter tror helt evident på at de kan opnå en bedre position end de har nu.


Så derfor er det min vurdering, og som jeg prøvede at beskrive lidt mere indgående for et par dage siden, at Rusland vil forsøge at optrappe deres angreb. De bliver ganske enkelt nødt til at knække de ukrainske enheder nord for Kherson, for ellers skal de blive ved med at slås mod dem, og konstant hælde nyt materiel og mandskab ind i deres egne stillinger. Det er de ikke tjent med, og det kan de i øvrigt ikke blive ved med uden en direkte national mobilisering. Ukraine vil selvfølgelig have strategisk enormt vigtige Kherson tilbage. Dermed kan vi formentlig forvente at se endnu en særdeles aktiv og blodig front som i Donbas. Hvornår det virkelig bryder løs her, det vil jeg til gengæld afholde mig fra at spå om.
3. august - 2022: Kære læser, jeg bliver nødt til det igen


Jeg har svært ved at bede om hjælp. Vil gerne ordne det meste selv. Men vi har stadig for brug din hjælp. Vi mangler midler til et evakueringskøretøj som skal redde gutterne og gutindernes liv ved fronten. Venligst se om du kan undvære lidt. ALT hjælper. Sammen er vi stærke, og vi skal have sikret freden i Europa så vores børn kan vokse op under samme gode vilkår som de flest af os i Danmark selv har været begunstiget med. Læs mere her, og del indlægget på dine egne sociale medier. Samlet har i tusindvis af venner, bekendt, familie, og følgere. Langt flere end jeg selv kan nå ud til.


Udover dem der bliver afhentet af køretøjet, er det også meget vigtigt for mig personligt. Jeg skal også hjem til mine egen familie. I levende live. Det har jeg lovet dem. Jeg vil gerne undgå at sidde fast i mudderet når efteråret sætter ind. Russerne elsker at beskyde ambulancer og evakueringspersonale. Så vi skal have noget bedre at køre i. Vi køber det i udlandet for at spare penge. Vi gør hvad vi kan for at få det maksimale ud af donationerne. Du kan trække dit bidrag fra i skat. What's not to like?


3. august - 2022: Russere under pres ved Kherson

De omfattende forberedelser ved Kherson er stadig undervejs. Det er ikke et område man bare lige løber over ende, specielt ikke når fjenden har haft måneder til at bygge stillinger op. Men de kommer stadigt nærmere, og russerne kan ikke vide sig sikre. For de kommer efter dem, det er helt sikkert. Her er det nordøst for Kherson, ved Starosillya, at russiske enheder får en Fladfisk fra Hirtshals, et Amagerkys, og/eller et Postkort fra Randers. Kært barn, mange navne. Starosillya er en vigtig position at få ryddet, da floden nordfor byen udgør et naturligt terrænforsvar. De ukrainske enheder har behov for at rydde disse områder, så de sikkert kan sende materiel og mandskab frem. Her er det to BMP'er der får saltvand i motoren:3. august - 2022: Jeg glemmer, men forsøger at huske

I er efterhånden rigtig mange der læser med. Det sætter jeg stor pris på. Jeg forsøger at huske, at vi alle er forskellige, og har forskellige interesser. Hvad der er vigtigt for mig, er formentlig ikke vigtigt for dig. Så jeg skal fremover (igen) forsøge at huske på at inkludere lidt forskelligt. Her er det en gennemgang af AHS Krab 155mm som er et avanceret polsk artillerisystem som via moderne målsøgning og -styring kan levere præcis og dødbringende ildkraft. Jeg vil forsøge at finde én med undertekster på, men indtil da kan du se med her:3. august - 2022: Bliv i bare ved med at løbe.

Og gerne hele vejen hjem til Rusland, ok? HIMARS har den ret interessante evne, at systemet kan give folk løbesko på. Det er sådan en lidt overset feature ved systemet. Måske ECCO kunne overveje at erstatte de russiske løbesko når de er slidt ned? ECCO har jo ikke noget problem med at sælge deres sager i Rusland. De har faktisk lukket ned for kommentarer på en række af deres sociale medier, formentlig fordi de så håber på at folk ikke længere vil påpege at de tjener en masse penge, der drypper af blod. Nåh, men det er anden historie. Min pointe er at russerne skal ud, og at de ligeså godt kan blive ved med at løbe hele vejen hjem. Og at HIMARS kan give både løbesko, brune bukser og svedige undertrøjer:
3. august - 2022: De får klø ved Zaporizjzja

Som tidligere beskrevet havde den russiske hær store ambitioner om at indtage Zap. Efter Slaget om Mariupol, førte de masser af materiel og mandskab herop. Men efter at deres offensiv på andre frontafsnit kom i kæmpe problemer, så har de stille og roligt ført materiel væk herfra igen for at styrke deres positioner andetsteds. Det har givet de ukrainske forsvarsenheder mulighed for at tampe løs på de russiske stillinger, da der ikke er meget artilleri eller mange kampvogne tilbage til at holde linjerne og levere tung ild den anden vej. Derfor har mindre ukrainske enheder stille og roligt gjort efterhånden væsentlige indhug på de nedgravede russere. Som her ved landsbyen Marfopil, hvor en stationær russisk antitank-stilling får én på snuden og både den og dens ammunition ryger til vejrs:3. august - 2022: Javelin vil også lege med igen.

I starten af krigen var Javelin på alles læber, samtidigt med at den var på oversiden af russiske kampvogne. Systemet er direkte designet til at eliminere russiske kampvogne ved at ramme oppe fra og ned, der hvor deres kampvogne er svagest. På grund af den fritlagte ammunition i de russiske kampvogne, giver det et forventet resultat: total destruktion. Men så kom HIMARS på alles læber, og Javelin røg lidt i glemmebogen. Men man skal ikke glemme en gammel elsker. De skal blot skrives i den sorte bog, og gemmes til en regnvejrsdag.


Om det regner lige nu, det ved jeg faktisk ikke, men eftersom at de russiske kampvogne igen er begyndt at røre på sig, så er Javelin tilbage i aktion:Om det næste klip er en Javelin er jeg lidt i tvivl om. Det ligner det, men det kan også være en tysk anti-tankmine, PARM, som er en såkaldt anti-tank directional mine som opstilles i nærheden af for eksempel en vej, og som dermed kan dække et større område end traditionelle miner. Bemærk i dette korte klip hvordan runden affyres fra toppen og ned:
3. august - 2022: Stugna-P er kaldt på job igen

Sommerferien er slut for et af Ukraines mest succesfulde våben. Som tidligere beskrevet, så var Stugna-P ærdeles aktivt under især de første 8-10 uger af invasionen. Det var gode tider for de mobile crews, for de russiske kolonner kørte frem med hjelmen under armen, uden særlig støtte fra russisk infanteri, UAV, eller flyvevåbnet. Så gik russerne over til at deres meter-for-meter taktik med artilleriet. Delvist tvunget til det, fordi de har mistet så absurd mange operationelle kampvogne og fordi deres infanteri (minus Wagner-gruppen) ikke opnåede andet end at blive skudt i småstykker.


Eftersom at de ikke længere kan affyre op mod 70.000(!) artillerigranater om dagen, takket være HIMARS, så er de nu nødsaget til igen at sende kolonner af efterhånden halvgammelt stål frem mod de ukrainske linjer hvis de vil opnå operationelle gennembrud på visse frontafsnit. Som den gode Einstein sagde, i hvert fald sådan nogenlunde citeret korrekt; "Du er sgu et ærkefjols hvis du gør det samme igen og igen, og forventer et nyt resultat":

Normalt er det sådan, at den russiske kommandør over en kolonne kører forrest. Det har de ikke haft SÅ meget held med at gøre indtil videre. De har helt sikkert haft brune bukser. Jeg tvivler på at de stadig kører forrest, men igen, en doktrin er en doktrin, og den er svær at ændre mens det stormer.


Og her er i øvrigt endnu et, lidt ældre, eksempel på Stugna-Ps fremragende evner udi blodig vold:Hvis du er en af mine nyere læsere (velkommen til!), så kan jeg anbefale lige at smide øjnene over på dette her indlæg som omhandler Stugna-P.3. august - 2022: Infanterister i kamp nord for Kharkiv

Nord for Kharkiv, hvor fronten er næsten låst fast, er der stadig daglige kampe mellem infanteriet. Ingen af siderne har overtaget, og langt det meste russiske artilleri er i kamp andetsteds. Det giver en anden form for krig, hvor infanteristerne slås tæt på hinanden. Som min salig farfar, der var modstandsdreng under Krigen, altid sagde: "vent med at skyd til du kan se det hvide i deres øjne":3. august - 2022: Brutalt hårde kampe i Donetsk

De russiske styrker har indledt et særligt brutalt angreb for at knække de meget omfattende ukrainske forsvarslinjer i de ukrainsk-kontrollerede byer vest for hovedbyen Donetsk. Her har Ukraine i årevis opbygget deres linjer ved især Marinka, Avdiivka og Pisky. Det er i Pisky at der lige nu foregår særligt blodige kampe. Pisky ligger en spytklat (i medvind) fra lufthavnen i Donetsk, som også oplevede nogle helt igennem horrible kampe i 2014. Jeg kan anbefale at læse om de kampe her.


Det russiske artilleri har smadret løs på Pisky i snart 48 timer nu, og de ukrainske infanterister i de nedgravede stillinger har desværre modtaget mange tab. Meldingerne derfra er ikke rar læsning. Forsvaret er under voldsomt pres og har stort set ikke mulighed for at lave kontra-artilleri, da det russiske flyvevåben som et af de få steder rent faktisk kan operere her. Efter artilleriet kommer stormen, og det lykkedes i går russisk infanteri og kampvogne at overløbe de forreste ukrainske stillinger. Den eneste gode nyhed, hvis man overhovedet kan tale om gode nyheder i et slagtehus, er at det lykkedes Ukraines hær at sende friske soldater frem som forstærkning, og sammen med de overlevende forsvarsstyrker fik de faktisk smidt det russiske angreb tilbage, og undervejs påførte de dem voldsomme tab. På blot to dage er flere hundrede soldater på begge sider blevet slået ihjel eller gjort ukampdygtige. Det er frygtelige kampe, som virkelig understreger hvor grimt krig kan være når ingen af parterne har tænkt sig at give op. Fy for helvede. "Why do they always send the poor?"


Der er ingen tvivl om, at hvis russerne fortsætter deres omfattende offensiv her, så vil området falde, og så bliver det endnu sværere for Ukraine at modstå angreb på Marinka og Avdiivka. Det vil skabe en kile mellem de to bastioner, og i højere grad muliggøre en omringningstaktik for de russiske officerer. Den russiske hær forsøger nærmest desperat at opnå et gennembrud her, efter at deres styrker har fået voldsomme klø siden marts i år. Det er blandt her, at vi har set de der håbløse kampvognskolonner køre direkte ind i artilleristernes kill-zones. Det ligner, at de nu har besluttet sig for at jævne hele området med jorden, for at afslutte kampene her. Bemærk hvor tæt stillingerne ligger på Donetsk, og det er faktisk lidt vanvittigt at de stadig holder stand efter så lang tid med hårde kampe. Det siger noget om, hvor indædt de ukrainske soldater forsvarer sig mod overmagten:1. august - 2022: Præcist artilleri igen-igen

Der er rigtig mange videoer med præcist ukrainsk artilleri der rammer plet. Flere af dem er dog af så dårlig kvalitet at det er ligegyldigt at vise dem her. Det interessante er, at vi helt tydeligt ser integrationen af vestlige systemer, især PzH2000, Krab og CAESAR. Her er det nord for Kharkiv at et russisk AA-system, Tunguska, bliver udsat for et rent pletskud. Tunguska er et fremragende våben mod helikoptere, lavtflyvende jagere og krydsermissiler. Opdateret version koster lige over 15 millioner dollars. Det beløb kan man nok ikke få for denne her længere:1. august - 2022: Rygterne om knudepunktet

Syd for Kherson, ved Brylivka, der ligger et meget centralt jernbaneknudepunkt. Det er centrum for alt materiel og ammunition der er sendt til fronten via tog. Det er ret meget, der løber igennem her. Udfordringen består i, at der kun er et spor nordpå. Det var det spor, som ukrainske enheder bag de russiske linjer ødelagde for et par dage siden.


Fordi der kun er et spor, så er der i Brylivka, en række af sideløbende spor, hvor lange toge kan parkeres (hedder det parkeres?) mens et modkørende tog kører forbi. Efter at de ukrainske enheder fik bremset togdriften ved at ødelægge jernbanen længere nordpå, så har russernes måtte køre en række ammunitionstoge ind på sidesporene og afvente de nødvendige reparationer af sporet længere fremme. Sådan en omgang togvogne fulde af ammunition er et meget saftigt mål. Især for HIMARS. Der har løbet nogle rygter om at Ukraine fik ramt mindst et af togene.


Jeg har ventet med at skrive det, indtil det blev bekræftet. Det er det nu. Det er simpelthen en mindre genistreg de har foretaget. Nogle vil nok kalde det heldigt at der stod en masse toge der. Men held det opstår når grundig forberedelse møder gunstige forhold. Her bestod forberedelsen i at ødelægge sporet og skabe en flaskehals det eneste sted med flere toglinjer. De gunstige forhold består i den ekstremt hierarkiske opbygning af den russiske hær, og den russiske kultur. Lad være med at stille spørgsmål, og gør hvad der bliver sagt. Som for eksempel at køre toge lastet med ammunition inden for rækkevidde af fjendens bedste våbensystem, uanset at der er en trafikprop længere fremme.


Resultatet er ret forudsigeligt. Desværre er videoen ret kort, men det er store mængder krudt der går i luften her:1. august - 2022: Er det bedste forsvar et angreb?

I de seneste 10 dages tid, har den russiske hær ført store mængder materiel og en smule infanteri frem mod Kherson. De har sultet linjerne ved Zap, og taget næsten rub og stub fra Melitopol. En kampgruppe fra Krim er ført op, og man skulle næsten tro, at de pønser på at angribe de ukrainske stillinger nord for Kherson, i stedet for blot at ligge og vente på, at ukrainerne udsulter deres egne kampgrupper. Det vil i så fald være en væsentlig udvikling på denne front. Et eller andet sted vil det give mening for dem at forsøge. De kan ikke acceptere situationen som den er nu, for det vil ende med at Kherson bliver befriet. Så de kan enten forlade Kherson for at undgå at de svækkede stillinger får et forsmædeligt nederlag, eller også kan de gå i offensiven. Hvis man venter, så mister man initiativet og det er særligt vigtigt at have det, hvis man er på udebane. Momentum, tror jeg fodboldmesteren Morten Bruun ville kalde det.


Men en tilbagetrækning fra Kherson er udelukket, for det er absolut politisk uacceptabelt for Kreml at miste Kherson. Generalerne får simpelthen ikke lov til at beordre en tilbagetrækning. Det vil jeg gerne vædde en kasse vodka på. Og hvis de alligevel gør det, så falder der pludseligt generaler ud af en lejlighed på sjette sal. En anden mulighed er at Kreml kan bede (beordre) hæren forsøge at sprænge banken med deres sidste jetoner ved at angribe Mykolajiv (mod nordvest) og mod Kryvyi Rih (mod nordøst). Det bliver interessant at se, om de russiske styrker kan mønstre nok kampkraft til at sådan en omfattende manøvre bliver succesfuld. Det vurderer jeg personligt som værende komplet umuligt, da de hverken har den artilleri eller logistik der er nødvendig for at gøre det. Igen virker det til, at der er et gabende stort misforhold mellem det som Kreml ønsker, og det som deres hær kan levere.


Bemærk at Ukraine har over 45.000 mand nord for Kherson, herunder en hel ny kampvognsbrigade, og at de ukrainske enheder har været særdeles aktive med HIMARS der har udjævnet russiske ammunitionsdepoter efter behov. Det forekommer komplet umuligt at et russisk angreb skal have succes, men på den anden side har den russiske hær leveret så mange eklatante kæmpefejl under denne krig, at det ikke kan udelukkes at de gerne vil tilføje endnu én til listen. Hvem tæller alligevel, ik?


Her ser vi fra en frisk video, at en del grej bliver flyttet fra linjerne ved Zap over til baglandet syd for Kherson:1. august - 2022: Nyt grej klar til kamp for Ukraine

Den tyske hær har trænet ukrainske enheder og overført tre styks M270 MARS II (MLRS). Det må de næsten have gjort mens Scholz enten har sovet over sig, eller været på ferie. Forhåbentligt betyder det at når de ukrainske enheder har bevist at de kan benytte dem effektivt, at Tyskland så sender en omgang mere afsted. Det er jeg ret sikker på at de vil gøre, selvom det nok tager lidt tid og interne diskussioner først. Men uanset mit brok og mismod, og uanset at det kun er tre styks, så er det avanceret kram der i familie med M142 HIMARS. Der er produceret over 1300 styks af dem, og mindst 750.000 runder ammunition.


Modsat M142, så kører M270 på larvefødder og har 12 raketter i stedet for 6. Den er noget langsommere og noget ældre end M142, men den kan stadig levere brutal ildkraft over mere end 80 km. og ramme indenfor 3x3 meter omkring 98% af gangene. Det er ikke så lidt. Teknologien inde i bassen er opgraderet for nyligt med EFCS (European Fire Control System). Larvefødderne bliver gode af have under sig, når vejret snart begynder at blive dårligere. Amerikanerne har også en del af disse systemer, og det er bestemt ikke utænkeligt at de er ved at føre nogle af dem frem til Rammstein i Tyskland, således at de er tættere på fronten og kan overføres hurtigere efter behov:1. august - 2022: Stadig stilstand ved Kharkiv

Mens kampene raser i Donetsk og ved Kherson, og mens de russiske linjer ved Zap får klø af mortérenheder, så er der stort set stilstand nordpå ved Kharkiv. Den russiske offensiv her er gået helt i stå, og deres fokus er pt. at afholde ukrainske enheder fra at smide dem væk fra deres stillinger. Der graves skyttegrave, og det er helt tydeligt at de mange små russiske angreb i de seneste uger fuldstændig har tømt den russiske hærgruppe i dette område for offensiv kampkraft. Det er en mærkelig strategi, den med at angribe med så små enheder at offensiv succes er umulig. Man skal ikke stoppe fjenden når de kvajer sig, men nu er de dog selv stoppet med at forsøge angreb mod mindre bebyggelser med 40-50 mand af gangen. Det gav dem intet andet end tæsk. De har ikke opnået nogle fordele via de angreb de har foretaget her i gennem juli. I stedet bruger de tiden på at terrorisere civilbefolkningen inde i millionbyen med næsten daglige, men dog mindre, artilleriangreb.


De ukrainske enheder har ikke travlt ved dette frontafsnit. De er stadig velforsynede, enhederne roteres og der bringes nyt udstyr frem via de helt åbne forsyningslinjer. Samtidigt giver det Ukraine mulighed for at træne nye enheder ordentligt op før de skal i kamp. På dette afsnit arbejder tiden ikke for russerne, for de bliver pt. ikke stærkere, men svagere. Det er interessant, at de har opgivet offensive aktioner mod byen som blot ligger 30 km. fra Rusland. Det siger noget om deres nuværende fokus, og om deres efterhånden noget magre offensive kampkraft.


1. august - 2022: Ukrainske enheder kaprer T-90

Den mest avancerede russiske kampvogn ved fronten er T-90. Det er ikke én, de har særligt mange af. Den er til gengæld spækket med avanceret udstyr herunder målsøgning og optik. Også derfor, er det en god gevinst når sådan én kan kapres i operationel tilstand:
1. august - 2022: Russisk succes ved Bakhmut

Den strategisk vigtige by som har været under angreb i omkring måneder nu, er blevet yderligere presset efter at russiske enheder har indtaget forstaden Prokovske, og er nu i direkte kamp med de yderste linjer i selve Bakhmut. Som beskrevet, så vil Bakhmut med al sandsynlighed falde. Det er her at russerne har det meste af deres tilgængelige artilleri fokuseret, og de skal indtage byen hvis de vil presse Kramatorsk og Slavjansk - de to sidste store byer i regionen Donetsk. Spørgsmålet er, hvor meget det vil koste russerne, og herunder hvor meget de ukrainske enheder er villige til at slås for den.1. august - 2022: Flere våben og materiel på vej

Jeg har god tid i disse dage, og har siddet og fulgt lidt med i aktiviteten omkring lufthavnen i Rzeszow. Det er her hvor det meste militærudstyr landes før det sendes mod fronterne. Og der har været smæk på henover weekenden. Blandt andre er fly fra USA, Frankrig, England, Norge og Belgien er landet der. Så mens den russiske hær flere steder før nærmest antikt materiel frem, så får Ukraine leveret nyt grej. Det er sådan, det skal være. Fortæl det til din lokale politiker, hvis du kender en. Danmark kan godt sende mere udstyr afsted. Opdateret:


Hmmmmm. Troede det var på vej til Rzeszow, men Serbien er begyndt at gøre som Kreml har befalet.


Angående russisk udstyr er det her en LuAZ-969M 4x4 jeep fra nogenlunde dengang Stalin stadig levede. Og et par nyere BMP'er.


Sådan her ser den ud, før den er ... kørt galt i Ukraine:1. august - 2022: Nyt indlæg. En indtrængende bøn om hjælp.

Vi har brug for din hjælp. Så læs venligst dette her indlæg.


Og del venligst dette link på dine egne sociale medier. På Facebook. Instagram. Snapchat. WhatsApp. Tinder. SMS og brevdue. Og hvad de nu ellers hedder alle sammen.


https://www.krigeniukraine.org/post/din-chance-for-at-redde-liv


Jeg lover at der kommer masser af nyheder senere. Frontopdateringer og -vurderinger. Men jeg har brug for at få lukket denne her, og få det køretøj i stand.


1. august - 2022: Det var russisk Navy Day. Baaah.

Den 31/7 er dagen for den årlige russiske markering af, og hyldest til, deres flåde. På vanlig elendig vis, har de selvfølgelig udgivet noget propaganda. Jeg ved godt, at det er til hjemmemarkedet, og at det derfor sikkert virker fint nogle steder. Men det forekommer mig mere og mere absurd, at der er folk i Danmark der kan støtte sådan et komplet idiotisk regime. Ikke nok med at det er brutalt og befolket af simple tyveknægte; det er også befolket af tåber.


Husk på, at i Ruslands regime der belønnes loyalitet mere end kompetencer gør. Det betyder, at der sidder rigtig mange tumpede nikkedukker som kun bader på lavt vand rundt omkring på ledende poster. Jeg tænker det er derfor at man både kan udgive sådan noget nonsens, og at der er folk der tror på det. Den første plakat er et billede af det amerikanske hangarskib USS George H.W. Bush. Flot hyldest til ærkefjenden:


Og det næste billede er af Sortehavsflådens tidligere flagskib, Moskva, som er blevet ommøbleret til en kommende dykkerattraktion. Men det er der nok ikke så mange i målgruppen der ved:


1. august - 2022: Lad os starte med Darwin

Komitéen for Uddeling af Darwin Awards (KUDA) vil gerne sende sine hilsener til denne kandidat, som slet ikke formåede at komme helt med i opløbet på trods af en flot, idiotisk og tåbelig indsats. Men i det mindste fik han da lidt med hjem på sideflæsket:1. august - 2022: Ny tråd, husk at skrive

Kære læser. Hjemmesider og design er, som du nok har bemærket, ikke min stærkeste side. Hvis du oplever problemer eller har forslag til forbedringer, så tøv endelig ikke med at skrive til mig. Jeg vil meget gerne høre nærmere.


31. juli - 2022: "If you tolerate this, then your children will be next."

Hvis du er vokset op i slutfirserne eller 90'erne, kan du måske huske bandet Manic Street Preachers. Jeg var ikke ung i firserne, og har egentligt aldrig været en stor fan af dem da jeg hørte noget lidt tungere i mine yngre dage. Men af en eller anden årsag har sætningen i overskriften altid hængt ved. Som voksne mennesker er det vores ansvar at efterlade en verden som børn kan tåle at leve videre i. Det er en sang med store undertoner af anti-krig. Personligt afskyr jeg vold. Det bringer sjældent noget godt med sig.


Men omvendt har jeg det også sådan, at skal det være, så lad det være. Det er Rusland der har bragt den ekstreme vold til vores fordør. Og det er, desværre, kun ekstrem vold der kan få sendt dem væk. Historien har vist os, at fredsforhandlinger med Rusland er udsigtsløse. Vi ved alle hvilke uhyrligheder den russiske hær har begået. I Tjetjenien slog de en femtedel af landets civilbefolkning ihjel, før landet gik i knæ.


I Ukraine lader de ikke fortiden holde sig tilbage, senest illustreret i den sidste uges grufulde handlinger, som de tilmed ikke skammer sig over at filme og dele på deres sociale medier. Jeg har bevidst ikke delt det herinde, da brutaliteten er for udtalt, for absurd og for eksplicit. Men vær forvisset om, at det kun styrker kamplysten hos de soldater der dagligt kæmper dernede i mudderet for os.

"If I can shoot rabbits, I can shoot fascists"

Derfor, kære læser. Jeg har brug for din hjælp.

Det er første gang jeg beder om hjælp. Det gør jeg, fordi dette her er vigtigt. Jeg ved at priserne i DK er steget, og at mange har svært ved at holde for. Men jeg har brug for din hjælp, så vi sammen kan hjælpe med at få smidt Rusland ud af Ukraine, og undervejs tildele dem den gigantiske røvfuld der skal til, for at landet stopper med at invadere sine naboer.


Vi mangler et køretøj der kan afhente sårede soldater ved en meget specifik front og køre dem retur til et centralt opsamlingssted, hvor de stabiliseres og efterfølgende afhentes af ambulancer. Det er umuligt for ambulancer og normale civile biler at komme frem i dette terræn.


Det er en 100% legitim indsamling, der går ubeskåret til køretøjet. Jeg vil gerne understrege, at det er ikke mig der beder om penge fra dig, men at det derimod er via den registrerede organisation Bevar Ukraine at der indsamles og indkøbes udstyr. Men det er formentlig mig der skal køre i den, og jeg beder dig derfor inderligt om et bidrag. Mange har allerede bidraget, og hvis du også kan undvære en halvtredser eller en hundredemand, så bliver jeg meget taknemmelig. Du kan med dette bidrag direkte være med til at redde ukrainske soldaters liv og højne moralen på frontafsnittet. Når man som soldat ved at man bliver hentet, hvis man bliver såret, så kan man kæmpe endnu mere indædt.


Det nedenstående udklip er sakset fra Bevar Ukraines opslag. Jeg beder dig støtte med en skilling via MobilePay på 46778 og HUSK at skrive Ambulance i kommentarfeltet. Så indkøber de udstyret til os. Det er meget vigtigt at du skriver Ambulance i kommentarfeltet. (Men hvis du glemmer det, så bliver pengene brugt på civil nødhjælp, så de er ikke spildt uanset hvad.)


På forhånd tusind tak. Din støtte vil direkte redde soldaterliv, og lemmer. Tag eventuelt et screenshot af din overførsel, da jeg senere meget gerne vil takke alle dem der har støttet. Jeg vil gerne understrege, at intet bidrag er for småt. Man skal absolut ikke skamme sig over at sende en fisk, blot fordi andre sender en plovmand. Vi hjælper med hvad vi kan. Og mange bække små, du ved. Sammen er vi stærke, og vi bliver nødt til at stå sammen for at sikre freden i Europa.

bottom of page