top of page

Krigen i Ukraine - August 2022 (part 2)

Opdateret: 1. sep. 2022

Følg krigen i Ukraine her.


Daglige opdateringer, vurderinger og røverhistorier.


På denne side kan du følge udviklingen på de enkelte frontafsnit, samt få historier og video du normalt ikke finder andre steder i Danmark. De første fire tråde kan du læse her: Krigen i Ukraine - Maj 2022 , Krigen i Ukraine - Juni 2022 (part 1) og Krigen i Ukraine - Juni 2022 (part 2), Krigen i Ukraine - Juli 2022, Krigen i Ukraine - August 2022 (part 1)


Der kommer som oftest daglige opdateringer til denne tråd. Hvis der ikke gør, så kommer de igen senere, så vend endelig tilbage. Ingen nyheder er, som udgangspunkt, gode nyheder.


01 september - 2022: Ny tråd er oprettet

Kære læser - læs venligst videre her:28 august - 2022: Oscar Mike

Jeg er paa farten og kan ikke levere opdateringer omkring situationen pt. Haaber paa at faa mulighed for det igen senere i dag, i nat, eller i morgen tidlig. Vaer taalmodig, for den nuvaerende aktion kan godt traekke ud.


28 august - 2022: De vil så gerne en tur sydpå

Ved Izyum forsøger de hårdt prøvede russiske enheder stadig at opnå noget der kan kvalificeres som en succes. De anstrengelser foregår primært sydover, forbi føromtalte Kamyanka, med aktioner målrettet især Krasnopillya og området omkring Bohorodychne. Og så ligger der sådan en lille irriterende by ved en skov. Som en slags gallerby, hvor alle faldt i gryden som spæd, holder Mazanivka stædigt ud mod den invaderende horde. Skoven, hvor træerne siges at tale ukrainsk når mørket falder på, har vist sig som en lokal version af den sagnomspundne Bermudatrekant. Ligesom at blåhvaler finder deres eget gravsted når tiden er inde, er det her, hvor russisk materiel fra Izyum tager hen for at dø.


Mobile enheder fra Ukraines 79. brigade påførte for nyligt de indtrængende russere for et grumt nederlag og viser os her området efterfølgende. Jeg ser umiddelbart en BMP-1, en BMP-2, tre styks MT-LB og en T-80BV kampvogn. Derudover mindst en truck og et andet køretøj. Jeg har forsøgt at sætte sekvensen sammen:

28 august - 2022: Den Tredje Armé er på vej

Ruslands nyligt oprettede Tredje Armé er på vej mod Ukraine. Min vurdering er at de skal foretage offensive aktioner, og umiddelbart at dette vil ske ved Kherson. Det bygger jeg på at de bliver nødt til at gøre et eller andet ved Kherson for at stabilisere deres besatte territorie. Det samme er ikke helt tilfældet ved Donbas, hvor det er Ukraine der er presset. Jeg skriver en opdatering senere omkring denne nye hærgruppe, hvad den indeholder og hvad vi kan forvente os fra den.


28 august - 2022: Nova Kakhovka leverer igen

Lokale rapporterer om fem nedslag i en fabriksbygning med russisk materiel. Igen udstilles det russiske dilemma: Hvis fronten ved Kherson skal holdes, skal den udvides og forsynes. For at dette kan lade sig gøre med ødelagte overgange, skal materiel opmagasineres inden det sendes over. Det kan ikke sendes over i en lind strøm. Når ting opmagasineres, så øges gevinsten ved at bruge dyre HIMARS. Så også her, er der nogle ret interessante diskussioner der skal tages på russisk. Jeg gad godt høre dem. For det her er næppe bæredygtigt over tid:
27 august - 2022: Dagens Darwin #2

Der klokken halv ti om aftenen, med lidt af hvert indenfor vesten, der kunne jeg sgu ikke lige huske hvad sikkerhedsafstanden var under sprængning af det hjemmelavede acetoneperoxid som Anders og hans makker selv havde lavet, dengang for mange år siden, da nytåret virkelig skulle skydes ind. Jeg kendte heller ikke kaliberen på de mortérgranater (no shit) som lokale i Phnom Penh morede sig med at detonere i jordbunker, da de virkelig skød nytåret ind. Men i begge tilfælde havde jeg tilstrækkelig erfaring med sprængstoffer til at vide, at jeg nok hellere måtte stå lidt længere end et par meter væk. Set i bakspejlet var det en sjælden fornuftig beslutning fra min side. Af skade bliver man klog, ik? Givet, det kræver at man overlever dagen.


Om disse to gutter holder ugen ud er tvivlsomt. Jeg ved ikke hvem, Komiteen vælger at udnævne. Men en af dem laver en fejl. Enten ved at stå bag ved et RPG der affyres, eller ved at affyre det foran fjæset på en makker. Det må de selv få afklaret:
27 august - 2022: Dagens Darwin #1

Komiteen for Udnævnelse af Dagens Darwin Award (KUDDA) har fundet følgende frem. Selvom videoen mangler lidt pixels, kan vi se en russisk soldat rode lidt med et RPG-styr. Den slags sparker nemlig bagud som et olmt æsel, så der skal helst være lidt frit bag dig før du slår dig løs. Ellers så slår du bare. Løs.
27 august - 2022: Flere russiske forsyninger føres frem

Tilførslen af materiel til området syd for Kherson fortsætter. Her ser vi et russisk togsæt flydt med materiel køre over Krimbroen. Det ligner ikke rigtigt, at de har tænkt sig at stoppe med at fylde på. Jeg tror stadig de forsøger at etablere en offensiv nordpå mod Mykolajiv og Kryvyi Rih. Vi får se. Uanset hvad, så fører de store mængder frem. Her er det T-72 og T-80 kampvogne, 152mm og 122mm 2C19 Msta-S and Gvozdika selvkørende artilleri, et par IFV'er, lastbiler, ingeniørenheder og nogle vogne med materiel eller ammunition. Alt det man behøver for at lave et angreb, når man er medlem af den russiske hær:
27 august - 2022: Der er flere overgange over Dnepr

Som du ved, er der flere overgange over Dnepr som russerne kan benytte for at forsyne deres enheder. En af dem er ved dæmningen Kakhovskaya, hvor et hydro-elektrisk anlæg skaber energi. Det gør beskydning af området særligt sensitivt, da destruktion af dæmningen vil have fatale og uoverskuelige konsekvenser. Men så er det jo godt, at moderne artilleri er præcist, for så kan Ukraine nøjes med at ødelægge den bro der fører trafik op til vejen på dæmningen. Du skal ikke se den næste video, hvis du finder stort ubehag ved krigens rædsler. Videoen viser resultatet af et ukrainsk angreb på en russisk kolonne der ville over floden:Som det også ses her, så er denne overgang nu tvivlsom for rigtig tung trafik:Overgangen er ved Nova Kakhovka, øst for Kherson, hvor vi i øvrigt også har set en række ammunitionsdepoter og kommandocentraler bliver elimineret for nyligt:27 august - 2022: Chornobaivka. Ja.

For ligesom at afrunde august og understrege, hvor stramme de seneste uger har været for den russiske indsats, ramte Ukraine igen Chornobaivka. Videoen er elendig, men lyden er ikke til at tage fejl af. Der er nogle årsager til at det russiske flyvevåben ikke er så aktive nord for Kherson. Det her er årsag nummer 29 eller 30:
27 august - 2022: Opfølgning på Antonovskybroen

Som vi så i går, stolt fremvist af russisk TV, så er russiske enheder i fuldt sving med at bygge en erstatningsbro af pramme for at kunne føre forsyninger og materiel over Dnepr. Det er utvivlsomt en kraftanstrengelse fra deres ingeniørtropper, da en overgang på knap 1000 meter over en rivende flod trods alt ikke er noget man lige træner SÅ ofte. Men Rusland har faktisk virkelig dygtige ingeniørtropper. Nød lærer nøgen kvinde at spinne, og alt det der. Så arbejdet skrider imponerende hurtigt frem, og som vi kan se på dette satellitbillede mangler de kun omkring en tredjedel, eller cirka 350 meter, før erstatningen er klar:


Så det ser umiddelbart ud til at de russiske styrker får held med at oprette en erstatning, og dermed kan de sikre forsyningen af deres tropper nord for Kherson. Måske endda iværksætte den offensiv nord for Kherson som er nødvendig, for at kunne knække den ukrainske hær og modstå fremtidige angreb.


Jeg skrev bevidst umiddelbart. For alt kunne være fryd og gammen for den russiske overgang, men ind på scenen kommer så Dagens HIMARS dansende. Som jo så er Gårdsdagens HIMARS, blot så ingen føler sig snydt for dét. Her er en række mere eller mindre gode videoer, som giver et indblik i hvordan det så ud i går, efter at det russiske TV havde vist deres udsendelse. Et forsigtigt gæt er, at den russiske hær får en smule svært ved at opretholde en 1000 meter lang flydebro, når Ukraine kan levere denne her form for ildkraft og præcision:


Og her en længere version der giver et indblik i, hvilke problemer russerne står overfor ift. at opretholde forsyningslinjen. De bliver nødt til at få flere forsyninger over hvis de vil lave offensive aktioner, og de kan ikke acceptere status quo. En svær situation:27 august - 2022: Dagens krigsforbrydelse, og en konstatering

Som pacifist af sind og hjerne, ser jeg helst at vi dropper beats og ikke bomber. Kast med gaver, ikke granater. Plant træer, ikke miner. Peace, ik? Men som den opmærksomme læser nok har opsnappet, så har jeg det omvendt også sådan, at jo hårdere de kommer, jo hårdere vil de falde. Forråelsen under en krig er uundgåelig og melder sin ubehagelige ankomst i samme moment som beskydningen gør det. Fuck dem, mand.


Herfra bliver det kun værre efterhånden som dagene går. Det kan jeg altid mærke på mig selv, som i denne situation, hvor jeg kun har skuldertræk tilovers for en krigsforbrydelse, da ukrainske artillerister lige giver de russiske soldater der henter en såret makker en omgang pulver. Who gives a shit, tænkte jeg. Uanset hvad skal de jo dø, eller tage hjem. Så ved man, at forråelsen og kynismen har sat sig. Og det er noget, der skal arbejdes ud igen senere:
27 august - 2022: De vil så gerne ved Izyum

Som bekendt har den russiske hær siddet lidt fast ved Izyum. Det gør de stadig, men har dog i de seneste 72 timer forsøgt en del mindre angreb for at indtage nogle højdedrag samt mindre landsbyer. Alt er gået galt for dem, i den forstand at de er tilbage ved start i Izyum omkring 10-12 kampvogne lettere. En effektiv slankekur. Som til dels skyldes den rige Onkel Javelin fra USA som forstår hvordan man åbner russiske kampvogne som var det dåser med kaviar:


Og i nogenlunde samme område blev en gruppe vandrende infanterister fanget af et mortércrew, formentlig fra 45. brigade som vi før har set være særdeles aktive og mobile i området:
26 august - 2022: Interessant video fra Kherson

Som bekendt er Antonovskybroen over Dnepr ikke helt farbar. Den nuværende løsning for den russiske hær er pramme der skubbes af slæbebåde (Jeg ser paradokset, men sådan arbejder slæbebåde jo tit. De kan eventuelt overveje en navneforandring for at præcisere deres formåen lidt.) Nåh, men det tager selvfølgelig tid over den godt 1 km. lange overfart, og med efterhånden 16.000 mand på den nordlige side af floden skal der føres en del forsyninger over. Det kommer derfor ikke som en overraskelse, at russiske enheder er i gang med at bygge en ret omfattende pontonbro. Tilmed lige under Antonovskybroen. Det giver sikkert fin mening ift. fortøjning, opankring, tilkørselsramper og så videre. Det er også en fin service til de ukrainske HIMARS-operatører som dermed kan tage den kommende opgave på rutinen. De venter formentlig til de ihærdige russiske enheder er færdige med det omfattende projekt.


Igen, jeg er ikke ingeniør, men jeg kan hurtigt forudse en række problemer med en 1000 meter lang pontonbro over en kæmpe flod. Dårligt vejr, stærk strøm, tunge køretøjer, fjendtligt beskydning, generel dårskab og manglende redningsveste under sædet. Dog en imponerende konstruktion sådan lige at flikke sammen, synes jeg. Men bedøm selv:

26 august - 2022: Bingo i Belgorod

For anden gang i denne uge har ukrainske HIMARS gjort det russiske luftforsvar til skamme, og ramt et ammunitionsdepot i Rusland. Den havde de russiske invasionsplanlæggere nok ikke sådan lige regnet med, da de invaderede Ukraine for 6 måneder siden. Det kan også fungere som en simpel læring til os alle sammen; Du skal vælge dine kampe med omhu. Og lad i øvrigt vær' med at starte slagsmål du ikke kan afslutte, mmmkkaayy? Hvad er de nu de siger ovre på den anden side af Dammen? Ah yes; fuck around and find out.
26 august - 2022: 0 stjerner til Hotel Donbas

I Kadiivka, cirka 40 km. fra fronterne omkring Bakhmut, der ligger et hotel. Diverse anmeldelser beskriver det i knap så pæne vendinger. Andre er mere positive. Jeg venter med min booking til de seneste anmeldelser fra mandskabet fra den russiske kommandopost er uploadet. Vil gerne lige høre nærmere om morgenvækningen, før jeg bestiller et weekendophold og kan nyde deres åbne tagterrasse:

24 august - 2022: Oplysning til Borgerne om Samfundet (OBS)

Kære medborgere. Såfremt der er nogle af os der skulle have glemt det, er der hermed lidt grundlæggende information om den særdeles omtalte ukrainske offensiv mod Kherson:

 • Offensiven er i gang

 • Den er ikke lavet på et filmset i Hollywood

 • Der kommer ikke til at køre 1000 kampvogne i kortege

 • Der kommer ikke til at være en storm af infanterister

 • Offensiven handler om at nedbryde kampkraften hos Ruslands hær

 • Den hær er stor, så det skal helst gøres på afstand for at undgå egne tab

 • Den megen omtale af offensiven er en psyop (læs: bullshit)

 • Rusland kvajer sig ved at fylde mere ind i killzonen

 • For Ukraine kan ramme disse forstærkninger af Kherson uden kamp

 • Og dermed er den ukrainske offensiv i gang

Ovenstående er et udtryk for skribentens egne holdninger. Tak for din opmærksomhed!24 august - 2022: Angående frontopdateringer

Frontlinjerne rykker sig så lidt for tiden, at daglige frontopdateringer er irrelevante. Jeg samler derfor lidt sammen og kommer med dem, når jeg synes det giver mening. Der er daglige angreb på samtlige afsnit, men det er kun ved Bakhmut og Marinka/Avdiivka at linjen rykker sig en smule. Alle andre steder er der sådan lidt frem og tilbage. Stilstand, men ikke stilhed.


24 august - 2022: Bruger du HIMARS i kaffen?

Byen Tokmak ved Frontafsnit Zaporizjzja er et mindre knudepunkt for de russiske bestræbelser på denne front. Samtidigt er den vigtig for Ukraine ift. at true Melitopol og de russiske forsyningslinjer til Kherson. Så meget desto vigtigere, at Ukraine mens vi sov lykkedes med at få ram på et ammunitionslager i byen:
24 august - 2022: Eller drikker du den sort?

Kampagnen mod de russiske ammunitionsdepoter fortsætter ufortrødent. I går eftermiddags ramte ukrainske enheder plet mod et depot i den russiske region Belgorod. Nærmere betegnet i Timonovo, hvor der også tidligere har været fest. Jeg tager ikke pis på dig, kære læser. Men den russiske guvernør udsendte efterfølgende en erklæring hvor han fastslog at eksplosionen skyldtes det varme vejr. Jeg er ikke meteorolog. Men så må det være varmt i Belgorod:
23 august - 2022: Trætheden sætter ind

Efter mange måneders involvering begynder det at knirke i maskineriet. Ikke fysisk, men oppe på øverste sal. Det er mentalt hårdt. Det har det været længe, men det er blevet hurtigt værre på det seneste. Jeg skammer mig egentlig lidt over at skrive det. For jeg kan trods alt skrive dette her med ti fingre og placeret et godt stykke fra det russiske artilleri. Men meningsløsheden, mand. Den tærer hårdt på optimismen. Det er en meningsløshed jeg kun har oplevet i menneskabte katastrofer. Den findes ikke på samme måde efter en naturkatastrofe. For alle ved, at det her lort kunne være undgået. Det er kun ganske få af de soldater, der rent faktisk skyder på hinanden, som har lyst til at gøre det. De er blevet påtvunget en rædselsfuld meningsløshed.


Det er egentlig snart tid til at jeg skulle plante nogle flere frugttræer. Det er bedst at gøre om efteråret, så de kan nå at sætte dybe rødder før næste tørre sommer. Det siges at man ikke planter træer til sig selv, men til den næste generation. Det er en smuk tanke, synes jeg. Man sår et frø for en bedre fremtid for andre. Man skaber noget, der kan nydes af de næste.


Så meget desto mere meningsløst er det, at vi stadig bruger så mange ressourcer på at ødelægge hinanden. Det er meget nemmere at plante træer til den næste generation.
23 august - 2022: Hov, jeg glemte disse forsyninger

For fire dage siden annoncerede Pentagon endnu en omgang forsyninger til det ukrainske forsvar:

 • Additional ammunition for High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS);

 • 16 105mm Howitzers and 36,000 105mm artillery rounds;

 • 15 Scan Eagle Unmanned Aerial Systems;

 • 40 MaxxPro Mine Resistant Ambush Protected Vehicles with mine rollers;

 • Additional High-speed Anti-radiation missiles;

 • 50 Armored High-Mobility Multipurpose Wheeled Vehicles (HMMWV);

 • 1,500 Tube-Launched, Optically-Tracked, Wire-Guided (TOW) missiles;

 • 1,000 Javelin anti-armor systems;

 • 2,000 anti-armor rounds;

 • Mine clearing equipment and systems;

 • Demolition munitions;

 • Tactical secure communications systems;

 • Night vision devices, thermal imagery systems, optics, and laser rangefinders.


Det er værd at bemærke de 90 køretøjer som er essentielle for offensive aktioner, og også flere High-speed Anti-radiation Missiles (HARM). Udover forkortelsen, benyttes HARM blandt andet til at angribe radarinstallationer for det russiske luftforsvar og dermed degradere dette. Dette giver Ukraine mulighed for at foretage flere angreb mod russiske baglinjer da det udvider antallet af våbentyper der så kan slippe forbi S-300 og S-400. Samtidigt besværliggør destruktion af radarsystemer aktioner for det russiske flyvevåben, samt russernes generelle overvågning af slagmarken ved offensive og defensive aktioner.


Det er også værd at bemærke de 1500 TOW. Det er sammenlignet med Javelin et nærmest oldnordisk våben. Men det er effektivt mod gamle russiske kampvogne og kolonner med materiel. Det er også værd at bemærke at de igen-igen-igen-igen sender 1000 Javelins over. Den snak har vi haft før. "Løber tør". HAHAHAHA.


Hvor mange herinde tror på at amerikanerne oplyser deres præcise lagerantal og produktionskapacitet? Ræk hænderne op. Ok, der var kun tre. Fint nok. Sæt jer over i hjørnet og skam jer lidt. Efter flere måneder herinde burde i vide, at Pentagon selvfølgelig ikke fortæller alt. Kun det, som de mener, giver dem en fordel.


Og meget apropos den kommentar, så har Pentagon i øvrigt lige oplyst at de sender Switchblade 600 UCAV over til Ukraine. Dens lillesøster, Switchblade 300 er som en håndgranat kastet af en ejendomsmægler. Meget langt. Og ikke særlig effektiv. Version 600 har samme payload som Javelin (aha!), og er udviklet til at jagte kampvogne og andet tungt, fjendtligt materiel. Det er en prototype, og vi får se om den kan noget.


23 august - 2022: Nye angreb på Antonovskybroen

Den russiske hær forsøger desperat at fikse denne livline til deres tropper i Kherson nord for Dnepr. Igen blev den ramt, og denne gang efter sigende mens et forsøg på at føre ammunition over var i gang. Jeg har kun et billede af det, så vi må nøjes. Men lokale rapporterer om omfattende skader på bro og materiel, så mon ikke der dukker mere information op. Uanset hvad, så er det enormt vigtigt at de ikke får lejlighed til at benytte denne bro, da det som bekendt er med til at fiksere tropperne på den anden side.

Billedet her er blevet digital bearbejdet for at fremhæve det essentielle:23 august - 2022: Dagens HIMARS

Igen fra Donetsk, nærmere betegnet i Starobeshevsky. Her lå der et ammunitionsdepot tæt ved en jernbane. Et stille håb er at disse efterhånden næsten daglige angreb på depoter i Donetsk snart for alvor får indflydelse på kampene ved Bakhmut og Marinka/Avdiivka.


Og her er fyrværkeriet:


22 august - 2022: Nova Khakova igen

Byen lidt øst for Kherson er igen udsat for et præcisionsangreb på de russiske stillinger. Russerne bruger byen som dels en kommandocentral og dels som opmagasinering af materiel og forsyninger før det skal føres over floden. Det giver selvsagt en del oplagte mål. Her er et helt friskt billede derfra:22 august - 2022: Bayraktar TB-2 i aktion

Det er sjældent at vi får lov til at se med, men dette her klip er sendt til den gut fra Litauen som startede en indsamling til indkøb af denne her til Ukraine. Her ser vi den ramme en russisk artilleristilling, hvor både grej og mandskab ryger i alle retninger. TB-2 er efter min mening overvurderet da den kommer til kort mod et godt luftforsvar. Men hvis fjenden mangler sådan et visse steder, så er den ganske præcis og effektiv:
22 august - 2022: 6 russiske helikoptere på 7 dage

Det er det dokumenterede tab. Det er et meget højt antal, som på ingen måde er bæredygtigt for de russiske bestræbelser. Nu er det selvsagt en udstikker på skalaen, for det er ikke hver uge det ser sådan her ud. Men den store mængde tab af helikoptere og kampfly er med til at styrke min lommeteori om at toppen af den russiske indsats er ved at være nået. Over hele linjen har de taget virkelig store tab i den seneste uge. Både på fronterne og dybt bag linjerne. Det er alt fra soldater i skyttegrave, kampvogne, APC'er, artilleri, radarsystemer, AA, ammunitionsdepoter, reparationsdepoter, kommandocentraler, jernbaneknudepunkter, flybaser, broer, Wagner PMC, og endda lidt godt fra havet der er blevet hårdt ramt. På syv dage. Så har man mistet kontrollen over slagmarkens udvikling.


Med andre ord; de har fået en bred variation af tæsk. Den slags kan over tid efterlade en hær, eller dele af den, i komplet uorden og i en tilstand nær kaos. Hvis alle er hårdt ramt kan det virke selvforstærkende i en grad så intet fungerer. Som en krigsmæssig Long Island Iced Tea, hvor enkeltdelene ikke sætter dig ude af stand til at køre hjem, men hvor den samlede cocktail efter 3-4 stykker gør sit definitivt ubarmhjertige indtog på din dømmekraft. Eller i dette tilfælde, din kampkraft.


Sådan en tilstand umuliggør effektive offensive operationer, og jeg stoler på min mavefornemmelse her; de er lige ved at toppe. For på trods af de omfattende tab har de stort set ikke opnået én eneste gevinst ift. målsætningen. De store tab kunne måske forsvares hvis de havde indtaget store områder eller en række nøglepositioner. Men det har de slet ikke. Hvis den mængde tab fortsætter, så vil det gøre alvorlige indhug i de store russiske materielle reserver, og dermed deres mulighed for at genoptage de omfattende offensive aktioner der skal til, for at knække den ukrainske hær. Det bliver en spændende uge. Kan Ukraine opretholde presset?

22 august - 2022: Imponerende optagelser

En civil drone filmer det russiske ammunitionsdepot der i nat og her til morgen er i flammer. Det giver en indikation på størrelsen, som er begrænset, og samtidigt giver det uvurderlig intel i forhold til at udarbejde den BDA (Battle Damage Assesment) som er særdeles vigtig når disse mål rammes. Det er enormt givende for krigsindsatsen at få et præcist billede af omfanget. Både ift. at vurdere fjendens tab af kampkraft og for at vurdere om stedet skal have en tur mere, om det kan repareres, må opgives etc:
22 august - 2022: Russisk IFV i flammer

En russisk BMD-2, som formentlig tilhører VDV, bliver ramt i siden. Formentlig af en form for ATGM. En BMD-2 har et crew på to mand, og bruges til at transportere seks infanterister og levere ildstøtte til dem:
22 august - 2022: Fuld spade på Igla

En ukrainsk mobil AA-enhed fra 58th Motorized Infantry Brigade, tydeligvist bevæbnet til tænderne med 9K38 Igla, angriber et par russiske Su-25. De to Su-25, der som oftest operer i par når de leverer støtte til enheder på jorden, er i gang med at støtte en fremrykning mod Bakhmut. Der er en del årsager til at det russiske luftvåben ikke opererer frit, men i stedet meget begrænset. En af de årsager findes i mobile enheder som denne her, der kan flytte sig hurtigt, men samtidigt levere effektiv beskydning. Det er også godt at se, at forsvaret ved Bakhmut stadig har en del at skyde med, og især at de er i stand til at nedskyde russiske fly. Den efterhånden lange kamp om Bakhmut kan godt gå hen og blive en meget, meget sej og lang kamp for de russiske enheder:
22 august - 2022: Dagens HIMARS

Jeg lovede i et svagt øjeblik en daglig HIMARS i resten af august. Det var lidt tåbeligt, eftersom det ikke er mig, der sidder med hånden på knappen. Men de ukrainske HIMARS-enheder fortsætter med at levere, så indtil videre holder vi kadencen. Her i Donetsk, igen, hvor et ammunitionslager har detoneret løs den halve nat og her til morgen. Det ligner at der fokuseres hårdt på at ramme depoter i Donetsk. Dette er formentlig et ukrainsk forsøg på at give soldaterne ved fronterne i Bakhmut og Marinka/Avdiivka et lille pusterum fra de enorme russiske bombardementer:


21 august - 2022: De tager deres arbejde

Der sidder mange folk og analyserer russiske stillinger og mål. Moderne teknologi i kombination med russisk stupiditet tager deres arbejde. Her er en nedskudt russisk UAV blevet strippet for sit hukommelseskort. Og det indeholdte fine optagelser af basen. You can't make this shit up, tænkte jeres skribent, og tænkte lidt over hvor mange historier fra fronten der bliver leveret helt køreklare med både hovedpersoner, plots og twists:21 august - 2022: Russisk kampvogn kører på mine

Bemærk hvordan han følger sporet. Det virker fornuftigt. Med mindre der har været folk ude om natten og placere lidt velkomstgaver. Bemærk også det andet destruerede køretøj. Det her område har vi set et par gange før, og det er bare én stor kill-zone/kirkegård for russisk materiel:
21 august - 2022: Lækkerbidsken bliver fanget

Et særdeles stykke vigtigt materiel bliver her elimineret af ukrainsk kontra-artilleri ved fronten syd for Zap. Bemærk hvordan nogle af runderne detonerer over målet. Et tegn på moderne materiel i brug da frekvensen også er høj. Målet er en 1L261 radar og noget støttemateriel. Ifølge producentens hjemmeside så er dette radarsystem designet til at: "locate enemy mortars/artillery/MRLs by detecting a mortar bomb/projectile fired".


Det er ikke løgn. For det virker sgu. I dette tilfælde lokaliserede systemet det ukrainske artilleri. Med hovedet først:21 august - 2022: Dagens lille HIMARS

Et mindre ammunitionsdepot ligger ryg til dagens HIMARS. Her i Horlivka, Donetsk. Det er enormt afgørende for de ukrainske soldater i skyttegravene hvis deres kollegaer kan fjerne disse depoter, også selvom de ikke alle sammen er gigantiske. De russiske styrker kan ikke bryde igennem linjerne uden meget omfattende artilleri. Kampagnen for at begrænse dette, den fortsætter:
21 august - 2022: Chornobaivka? Igen? Nu stopper du.

Jeg har ikke noget hverken professionelt eller tåbeligt bud på, hvorfor russerne bliver ved med at sende materiel til destruktion ved lufthavnen i Chornobaivka. Udover at en eller anden åbenlyst tager beslutningen, eller har taget den for længe siden og bagefter gået hjem, er det mig en komplet gåde hvorfor de bliver ved med det. Jeg tror det her er angreb nummer 28 eller 29. Det var allerede en farce efter angreb nummer fem. Nu er det bare... Jeg ved slet ikke hvad jeg skal kalde denne her form for helt uhørte ligegyldighed der udvises:


21 august - 2022: Seriøs kandidat til Månedens Tårnspring

Der skal en vis mængde kraft til for at sende et tonstungt tårn fra en T-72 kampvogn 40-50 meter op i luften. Uden videre omsvøb kommer hermed en lovende kandidat fra august, som formentlig også vil finde vej til Finalerunden 2022:
21 august - 2022: Personelminer. Det satans skidt.

Der er mange våben der i sagens natur er brutale. Det ligger trods alt lidt i formål, og efterfølgende design og funktion. Men der er trods alt nogle der skiller sig ud. Og et af dem er personelminer, som er designet til endelig ikke at slå dig ihjel, men blot rive en kropdel eller to af dig. Så er du ukampdygtig, ressourcekrævende, og et levende bevis på at det nok var noget rod i gik og lavede derovre, i Ukraine. Jeg læste engang at mindst 90% af ofrene for landminerne i Cambodja er civile, især børn og fattige farmere. Herudover kommer de store konsekvenser for lokalsamfund når minerede områder i årevis ikke kan benyttes som landbrugsjord etc. Prægtige dyr som elefanter er også hårdt ramt af disse efterladenskaber. Minerne kan ligge i rigtig mange år før de bliver inaktive. Et frygteligt våben. Og ekstremt effektivt når det virker efter hensigten. Her ser vi en såret russisk soldat blive evakueret da en af hans makkere træder et skridt ved siden af:

21 august - 2022: Testing 1-2-3 Testing 1-2-3

Efter de seneste angreb på russiske flybaser og ammunitionsdepoter langt bag fronten, har der i de sidste 2-3 dage foregået noget lidt interessant. Russisk antiluftskyts har været særdeles aktivt flere steder på Krim, og det ligner for mig at se (hvad er det egentlig for et mærkværdigt udtryk?), at Ukraine tester det russiske luftforsvar af eller forsøger at lokalisere kritiske stillinger.


I de to første eksempler ser vi en 20mm eller 30mm autocannon fyre løs over Sevastopol. At bruge sådan et system er sidste skanse. Det tyder på at de enten skyder i blinde, eller skyder efter en langsomt flyvende UAV. Der er hverken ukrainske helikoptere eller brevduer i aktion, så det må næsten være en nervøs finger eller en UAV.I de to næste eksempler ser vi formentlig et S-300 i aktion over besatte Yevpatoriya. AA er ikke min stærke side, så ret mig endelig hvis jeg tager fejl. Det ligner umiddelbart at de får ramt et mindre mål. Det bekræfter lidt teorien om at Ukraine tester det russiske luftforsvar forud for flere angreb:

Den hypotese om at Ukraine lige prikker og mærker efter, får medvind af dette her angreb mod Sortehavsflådens hovedkvarter. Det interessante er her, at det er en kommerciel drone som både du og jeg kan bestille via Alibaba hvis vi keder os bravt en dag. Den er meget stor, larmer, flyver ganske langsomt og bør være en standardopgave for ethvert nogenlunde kvalificeret luftforsvar. Eller 3-4 knægte med slangebøsser. Her lykkedes det ukrainske operatører at flyve den hele vejen ind over de russiske linjer ved højlys dag og smadre den ned i hovedkvarteret. Det fortæller os lidt om, hvilken tilstand det russiske luftforsvar befinder sig, og hvordan yderligere degradering af dette vil få alvorlige konsekvenser for dem. Det her er så pinligt et angreb, at de russiske myndigheder selv har indrømmet at det er sket, men i deres version skød de dronen ned, hvorefter den tilfældigvis ramte Sortehavsflådens hovedkvarter. Ok. Det er vist det, man kan kalde sort uheld:Her en video fra lokale, der viser bæstet komme luntende i luften:

20 august - 2022: Intet nyt at rapportere

Det er god timing, for jeg skal ud og køre en lang tur om lidt. Der er simpelthen ikke umiddelbart noget interessant at rapportere, udover dette her billede. Det ligner bagenden på et ATACMS der valser rundt i Ukraine. God røv. God weekend. Kære læser - smil til dem omkring dig:
19. august - 2022: Angreb #3

I Belgorod ligger der selvfølgelig også en lufthavn; Stary Oskol. Det er den som er lidt overophedet her:
19. august - 2022: Aktivt AA eller Angreb #2 ?

På Krimhalvøen, lige nord for Sevastopol, der ligger en stor militærlufthavn i Belbek. Lokale rapporterer om fire eksplosioner og luftforsvaret har været aktivt. Afventer stadig bekræftelse eller beviser på dette angreb. Personligt finder jeg det tvivlsomt, eftersom at der ikke er tilgængelige civile optagelser af eventuelle eksplosioner. Det tyder på at ukrainske UAV har været aktive over Krim, da der også er rapporter om aktivt russisk AA ved Kerch, tæt på den der bro, du ved nok.


19. august - 2022: Hvor skal man starte? Angreb #1

Godmorgen, kære læser. Det har været en varm nat. Listen over store mål der er blevet ramt af langtrækkende er ret lang. Jeg skal lige have mig et overblik, så jeg sikrer ikke at poste noget forkert. Det har været en lang nat for russerne, og rækkevidden og frekvensen af disse angreb viser os at denne kampagne først lige er startet. Som nævnt for en uges tid siden da de ramte lufthavnen i Saki; hvis Ukraine har fået ATACMS, så vil vi se en lang række mål blive ramt. Det ser vi lige nu.


Her er vi i Belgorod, Rusland. Det er her hvorfra at den russiske hær sender tonsvis af forsyninger ind til deres soldater i Ukraine. Der er mange mål i området. Nu er der et mindre. Her er det et gigantisk ammunitionslager i Tymonovo der ryger i luften:
Det er ikke småting de går glip af her. Umiddelbart et af de største depoter der er blevet ramt til dato i denne krig.


Tydeligvis med raketter og andet, der kunne bruges mod fronten og de civile i Kharkiv. Overgår det toget for 10 dages tid siden? Måske. Sæt lyd på. Der er tryk på. Det er enorme mængder der ryger af. Flere hundrede ton. Formentlig skal der et nul mere på. Et enkelt 152mm med flyttekasse vejer omkring 50 kilo. Så der går rundt regnet 20 styks på et ton. Det kan derfor konkluderes at der skal slæbes en del for at erstatte det tabte:Her er der et par billeder fra Google Earth der viser størrelsen. Flere hundrede lastbiler står tæt parkeret, og der er en del ammunition placeret rundt omkring. En godbid af et mål. Selvom Rusland har rigtig mange lastbiler, så vil sådan et angreb her bremse deres indsats. Især ved Kharkiv og det nordlige Donbas. Det er trods alt ikke lige sådan at erstatte ammunition og logistik inden for få dage, og de vil også være nødsaget til at finde placeringer længere væk fra fronten. For sådanne her mål, dem kan de ikke bare lade være inden for rækkevidde. Kiggrundigt på disse før billeder:

18. august - 2022: Navneforandring påkrævet

Lidt øst for Kherson ligger som bekendt en større by/forstad, der hedder Nova Kakhovka. På lokal slang betyder det noget i retning af "det nye sted" eller "det andet sted". Dog i nogenlunde samme omfang som København betyder købstad. Uanset hvad, så skal den russiske kommando udse sig et nyt hovedkvarter, efter det nuværende blev udsat for en hurtig omgang numerologi fra HIMARS. En gedigen og konstant omgang 'skær hovedet af slangen' er en meget præventiv taktik ift. at nedbryde fjendens evne til at føre offensive aktioner og koordinere det der skal til, for at forsyne tusindvis af mand i en aktiv krigszone.


Hvis den taktik udføres med succes, og det har vi set en del eksempler på efterhånden, kan den over tid udmagre den liste af potentielle befalingsmænd der kan tage over. Problemet vil som tidligere beskrevet, kun blive forstærket i en organisation der er indrettet med heftig top-down ledelse og særdeles kraftige siloer mellem de forskellige afdelinger såsom infanteri, artilleri, mekaniske etc. Hvis man ikke er vant til at at tage initiativ, og den struktur du arbejder under hverken forventer det, bifalder det eller i øvrigt er indrettet til det, så skal du være en ret agil og forandringsparat medarbejder for lige at fikse den udfordring dig og dine kollegaer befinder sig i, her i Ukraine. Det er, og med al respekt for dén utaknemmelige opgave, ikke julefrokosten der skal arrangeres her. Nåh, men hvis du arrangerer året bal i Nova Kakhovka, og ikke kunne lide din chef, så behøver du alligevel ikke invitere vedkommende:
18. august - 2022: Det ukrainske pletskud i Lysychansk

Den russiske gavebod i form af video og billedmateriale direkte fra deres fremskudte baser fortsætter sine gavmilde åbningstider og sortiment. Først var det Wagners FOB i Popasna der fik publicity.


Som en morgenmadsglad herre engang udtalte; alt PR er god PR. Om det er derfor at den russiske base i Lysychansk også følte et behov for at fremvise nogle frække billeder, skal jeg ikke spekulere nærmere over. Men nu vi er ved klichéerne, så siger et billede som bekendt mere end tusind ord. Og så lang er adressen trods alt ikke. Koordinaterne er i hvert fald 48.894408, 38.461802, for dem havde de ikke fjernet fra filerne før de lagde blandt andre disse billeder online:


Hvis du bor et lækkert sted, med et hus fyldt med den nyeste elektronik, dyre møbler, ufiltreret dansepulver og andre exceptionelt let-omsættelige sager, offentliggør du så billeder af dine ejendele og ejendom før du tager et par uger på ferie? I så fald kan jeg, og det er i bedste mening, anbefale dig at ændre strategi. Lad os blot blive enige om ikke at fortælle det til russiske PR-folk. Gaveboden skal helst holde åbent:
18. august - 2022: Frontopdatering

Det er et stykke tid siden vi har været lidt konkrete herinde, og jeg tænkte derfor, at det var på sin plads med en grundigere gennemgang. Vi starter nordfra og bevæger os sydover.


Frontafsnit Kharkiv

Kharkiv er en af de få storbyer som Rusland har inden for rækkevidde af det mere konventionelle artilleri. Og det får indbyggerne at mærke. I den seneste periode har der været gentagne natlige terrorbombardementer af civile boligområder og infrastruktur. På den nordlige del af fronten er der daglige udvekslinger. De russiske angreb har efterhånden kun karakter af rekognosceringsmissioner, samt aktioner der for mig peger på at de blot forsøger at fastholde en eller anden form for offensivt initiativ for at undgå ukrainske modangreb. Omvendt virker de ukrainske styrker ikke interesserede i en offensiv, eller ikke værende i stand til en offensiv. Det sidste er nok tilfældet. Offensive aktioner er kostbare og kræver et større overtag for at undgå store tab. Hvis man kan acceptere, at det er fjenden der angriber og slår sig mere end dig, så er det ikke umiddelbart nødvendigt at ændre den situation. Især når de ikke angriber med et numerisk overtag.


I går begyndte en række nye russiske angreb omkring 60 klik øst for Kharkiv. Russiske enheder fra 36th Separate Guards Motorized Rifle Brigade forsøger at genvinde tabt terræn syd for Pechenihy og den mindre by Bazaliivka. Der angribes med blandt andet T-72 kampvogne og BMP-1 og BMP-2.


De russiske enheder ved Kharkiv har slet ikke nok mandskab til at true byen. Der er ikke meldinger om at de mangler forsyninger eller materiel. Der er blot ikke tilstrækkeligt mange enheder tilbage til en lang frontlinje. De angreb vi ser er blandt andet et forsøg på at forbedre den taktiske situation ved at indtage bedre stillinger, højdedrag, flodbredder etc. således at forholdene for en eventuel kommende stor aktion mod byen er klar. Det er også et forsøg på at fastlåse ukrainske enheder i området, og undgå at de kan komme på skudhold af diverse forsyningslinjer sydover, og ved Belgorod i Rusland. Vi har set lidt video fra disse kampe undervejs i daglige opdateringer fra august. Det er ikke noget der har været en succesfuld oplevelse for de russiske angribere.


Frontafsnit Izyum

Ved Izyum trækker skyerne sig stadig endnu mere sammen over den russiske telttur i Ukraine. Jeg brugte tidligere et godt dansk udtryk om at de russiske enheder her befinder sig på et ... problematisk stadie. Det er ikke blevet bedre siden. Hårde kampe i skoven vest for de russiske stillinger har tvunget dem til at føre deres to primære TSA'er og opmagasineringspladser et væsentligt stykke nordøst på, væk fra Izyum. De omkring 40 kilometer ekstra i alt for en tur, øger presset yderligere på logistikken her. Og den er i forvejen strukket ud, efter mange måneders hårde kampe. Det er stadig nedad bakke for den russiske kampkraft her, og der er ikke udsigt til forstærkninger.


Der er ikke sket væsentlige ændringer siden jeg beskrev situationen i denne tråd den 14/8. Dog er det værd at holde dette frontafsnit for øje. Fordi den russiske hær har deres fokus på Marinka/Avdiivka længere sydpå, og hele deres vanvittige forstærkning af Kherson, så åbner der sig en lille mulighed for at de russiske tropper ved Izyum kan ende i voldsomme problemer.


Et ukrainsk gennembrud her er usandsynligt, men ikke umuligt. Udsultningen af de russiske enheder har stået på længe, og et mindre kollaps på de forreste linjer der vil kræve en kortere tilbagetrækning er ikke usandsynligt inden for de næste to-tre måneder. I så fald har Ukraine mulighed for at hjælpe både forsvaret af Kharkiv og af Marinka/Avdiivka, da de dermed har forstyrret russisk logistik yderligere og har væsentlige jernbaner og vejnet inden for rækkevidde. Det er billigt at håbe, det medgiver jeg, men der hersker ingen tvivl om at tropperne ved Izyum er hårdt pressede, og at de har tabt initiativet her. Ukraine har tre angrebsvinkler på dem. Det bliver interessant at se om de har saft nok til at kunne udnytte dem.


Frontafsnit Bakhmut

Både Izyum og Bakhmut er en del af det russiske forsøg på at foretage en delvis omringning af Slavjansk og Kramatorsk. Den manøvre er vist løbet lidt ud i sandet. Men krigen har jo lange udsigter, og selvom den sikkert allerede er afgjort, kan man jo godt lukke øjnene, forsøge at trodse faktum, og kæmpe videre. Om det er derfor at russerne med ret omfattende midler forsøger at indtage Bakhmut, eller om de vitterligt stadig tror på at de kan knække den ukrainske hær skal jeg lade være usagt. Men de smider en masse ind i kampene ved Bakhmut, og de opnår løbende mindre taktiske succeser. Øst for byen har de tvunget sig ind i forstaden Bakhmut'ske og i den større forstad Soledar. Samlet havde de to områder et indbyggertal på omkring 15.000 mennesker, så det er ikke helt små steder der stadig skal indtages, før et egentlig angreb på Bakhmut kan foretages. Men de er på vej til at lykkedes.


Byen skal delvist omringes, hvis den skal indtages uden alt for brutale tab. Vi har tidligere set den russiske hær være villig til at bruge en del tid på at positionere sig og blødgøre fjenden med artilleri. Det brugte de for eksempel ret lang tid på ved Severodonetsk, mens selve bykampene inde i kernen ikke stod på i mere end 14-16 dage. Det er ikke utænkeligt, at de forsøger noget lignende ved Bakhmut. De er ved lukke den nordøstlige vinkel af, og dermed også afskære Sivertsk. Samtidigt kæmpes der i Zaitseve lige syd for Bakhmut. Byen er hårdt presset, da forsvaret ikke kan agere frit på grund af omfattende russiske bombardementer.


Min vurdering er stadig at Bakhmut vil falde. Hvor lang tid der går afhænger af en del faktorer, herunder især Ukraines villighed til at tage tab når kampene kommer ind i selve byen. Derudover er langtrækkende angreb mod saftige russiske forsamlinger også en joker i dette spil. Angrebet mod Wagners FOB og det lignende angreb mod den russiske hær i Lysychansk, samt diverse pletskud mod ammunitionslagre, kan vise sig lokalt afgørende her. Hvis et tungt pres på baglinjerne kan etableres/fastholdes så vil det over tid vise sig helt ude i fingerspidserne - i de russiske frontlinjestillinger. Lige nu har de stadig masser at bombardere Bakhmut med. Men kan det billede vendes via angreb på centrale mål? I et sådant scenarie kan vi godt opleve en mere frossen linje ved Bakhmut som forhåbentligt kan dræne især Wagner for dygtigt infanteri. Bakhmut havde før krigen omkring 80.000 indbyggere, og er dermed ikke en lille opgave såfremt det kommer til tætte bykampe.


Vi får se. Uanset hvad har udviklingen her i den seneste uges tid været i Ruslands favør, trods ukrainske pletskud undervejs.


Frontafsnit Donetsk

Ved byen Donetsk fortsætter den indædte russiske offensiv vestover mod de stærkt nedgravede, men særdeles hårdt pressede, ukrainske linjer. Jeg har set helt friske billeder fra Pisky der antyder at det meste af byen er på russiske hænder. Såfremt dette er tilfældet, vil det på et tidspunkt give de russiske styrker mulighed for at åbne flere angrebsvinkler mod Avdiivka og Marinka. Begge de to byer er som bekendt ukrainske strongholds, og nederlag vil tage hårdt på de ukrainske tropper. Også selvom et nederlag forekommer helt uundgåeligt.


På dette frontafsnit har den russiske hær i den grad stadig initiativet med flere daglige angreb, herunder voldsomme bombardementer. Det ligner ikke at kampene afsluttes lige foreløbigt, men noget skal Ukraine foretage sig, hvis ikke det skal udvikle sig til en regulær slagtebænk. Der skal artilleri frem, kontra-artilleriet skal fungere langt bedre, og HIMARS skal på overarbejde. De russiske enheder har fordelen af langt kortere forsyningslinjer, og det er pt. her at de lancerer deres største angreb:


Frontafsnit Zaporizjzja

Ved Zap har de russiske enheder længe været tvunget til defensive aktioner. De seneste dage har de forsøgt sig med en række angreb, herunder mod ​​Shevchenkove. Det er ret oplagt et forsøg på at forbedre mulighederne syd for Marinka, og for at forpurre at ukrainske enheder kan forstærke den del af fronten. Længere vestpå angreb de den 16. august den mindre by Novomykaylivka, og der er stadig kampe her.


De ukrainske bestræbelser på at nå længere sydpå, og dermed kunne presse russiske forsyningslinjer fra Rusland til Kherson/Krim, foregår stadigvæk. Byerne Polohy og Tokmak er nøglemål før Melitopol, og det er for nyligt lykkedes at ramme gode mål i Tokmak med efterhånden allestedsnærværende HIMARS. Jo længere sydpå Ukraine kan presse sig, des sværere bliver det for Rusland at forsyne deres kommende håbløshed ved Kherson. Bemærk, at Ukraine ikke behøver at komme helt ned til vandkanten. Så længe de er inden for rækkevidde af artilleri etc. vil det være tilstrækkeligt.


Vi har også set Ukraine ramme logistiske mål i Melitopol. Den udvikling skal helst opretholdes, for dette er et knudepunkt for russisk logistik til to frontafsnit. Det kræver at Ukraine formår at opretholde, og helst øge, presset nordfra.


Frontafsnit Kherson

Jeg har i den seneste tid skrevet en del om Kherson. Vil derfor prøve at fatte mig i hidtil uset korthed; Jeg tror ikke at der er en ukrainsk offensiv mod Kherson. Jeg tror, det er lykkedes Ukraine at trække omtrent halvdelen af de russiske tropper herover, primært væk fra de pressede afsnit i Donbas. Jeg tror, at Ukraine forsøger at lukke de to forsyningsruter til disse tropper, ved Melitopol og ved Krim. Jeg tror også, at russerne gør ondt værre ved at fylde endnu mere mandskab og materiel derover. Så er der nemlig mere, der skal forsynes. Jeg tror, at de begår en afgørende fejl ved at gøre dette. Hele området er også mere eller mindre dækket af ukrainske HIMARS. Så der skal virkelig decentraliseres for ikke at være et oplagt mål.


Det er ret meget jeg tror. Og det er normalt noget man gør i en kirke, moske, synagoge, bodega, eller hvor man nu foretrækker at bekende sine seneste synder. Men jeg skal tro på det, og vi får se om tro ændres til virkelighed inden for de kommende få måneder.18. august - 2022: Opdatering om køretøj

Det evakueringskøretøj som så mange af jer har doneret til er nu indkøbt. Nu foreligger et større arbejde med at få det modificeret og få bygget tre bårer ind samt diverse udstyr. Men det største arbejde er næsten bureaukratiet. Det er ikke bare sådan lige at købe en bil uden plader, køre den ud af EU og ind i et land i krig, men en lille eksportfinte hjælper os på vej. Jeg konstaterer bare endnu engang at det bureaukrati vi har i DK er som friskt kildevand ift. det man skal bokse med i Tyskland. Jeg mener, hvornår har du sidst brugt en fax?


Jeg kan løbende afsløre en smule mere, og vil undervejs komme med tidsforsinkede opdateringer. Forventer at det er i brug omkring midten af september. Det er nord for Kherson, at det får sin ilddåb når vejret bliver for dårligt til Merceren og når/hvis det russiske modangreb kommer.


18. august - 2022: Lad os alle bede

For vi er til begravelsen af Teorien om Specialtropperne. Og i stedet for lidt altervin bag skuret, så får vi HIMARS bag linjerne. I dag leveret så langt bag de russiske linjer at jeg ikke længere er i tvivl; Ukraine har fået ATACMS. Dit Daglige Himars er i dag leveret af et ammunitionsdepot i Amvrosiivka, omkring 50 km. fra den russiske grænse.


Det er dybt inde i de besatte områder. Hvad gør vi nu? De tamper løs på os! På lang afstand! Og en eller anden idiot fra Danmark serverer det til folks morgenkaffe! Der skal mere end 4-5 Panodil Zapp til for at kurere den hovedpine som må florere på de russiske ledelsesgange i Ukraine. De videoer af hvad der ryger i luften er pt. ikke så gode, men vi skal ikke snydes, vel. Det er helt bestemt krudt og kugler, som på herlig præmatur facon ikke rammer dem, de var tiltænkt:


17. august - 2022: Raketter, missiler eller specialtropper?

De seneste fire angreb på russiske stillinger på den besatte Krim-halvø giver anledning til en del optimisme. Og til endnu mere diskussion og spekulation. Plausibiliteten af den vilde, langsigtede manøvre, som jeg forsøger at beskrive her, får endnu mere medvind af den seneste udvikling. Udover de ramte flybaser, ammunitionsdepoter, jernbaner og broer ved Krim og Kherson, har Ukraine også ramt broer og jernbaner ved Melitopol. Dermed øges presset på de russiske forsyningslinjer i begge ender af den sæk, som skal snøres grundigt sammen for at omslutte den russiske hær ved Kherson. Men plausibiliteten af den hypotese får et hak over tuden, da mange førende analytikere påpeger at angrebene er udført af sabotører eller specialtropper.


Det er en interessant diskussion, hvorvidt det er specialtropper eller et angreb fra luften der har ramt de russiske mål. Alle mål ligger som bekendt dybt inde bag de russiske linjer. I et enkelt tilfælde helt op til 220 klik bag fronten, hvilket antyder at eventuelt ukrainske, landbaserede systemer formentlig skal have en rækkevidde på op til mindst 250 km., da man trods alt ikke parkerer den slags grej i den forreste skyttegrav. Jeg er personligt pt. overbevist om at det er ukrainske HIMARS eller en anden form for raket/missil der har ramt plet. Selve detonationerne peger dog i retning af noget andet, for der er i mindst ét tilfælde forudgående brande. Men kraterne tyder på noget tungt og luftbåret. Ved gårsdagens eliminering af ammunitionsdepot Dzhankoi brændte der samtidigt en række elektriske installationer ned andetsteds. Det tyder på sabotage. Eller koordinering mellem jord-til-jord og lokalt placerede specialtropper.


Så det peger lidt i forskellige retninger. Jeg ser et bestemt mønster; Det er frekvensen, samt de mål der rammes. Det er store mål, der er langt væk, på få dage. Det vil være en helt usædvanlig kraftanstrengelse for specialtropper at foretage disse angreb, ofte i dagslys. Det er mål der kræver en enorm forudgående planlægning og masser af udstyr for at ramme hårdt. Det er mål hvor der er masser af lokalt personel og sikkerhed, og Ukraine har fået en række resultater, hvor det trods alt vil kræve en vis mængde sprængstof for at kickstarte den kædereaktion der skaber den store succes. Det er ikke bare en æske tændstikker og en dunk benzin der er brugt her. Samtidigt har vi ikke set beviser på nogen form for ildkamp eller russiske beviser på sabotage. Det er usandsynligt at der ikke er noget af begge dele, efter så omfattende operationer.


Det undrer mig også, såfremt det er specialtropper, at de ikke har udført angrebene mod i hvert fald flybaserne tidligere. De flybaser har været i brug længe, og det er påfaldende at så store angreb kan foretages med så høj en frekvens, indenfor så kort et tidsrum. Hvis der kommer flere angreb i denne uge, så har Ukraine enten fået noget langtrækkende i værktøjskassen, eller også har de nogle specialtropper som får andre landes bedste enheder til at ligne Strisser på Samsø.


Jeg fastholder derfor min vurdering af at angrebet på Lufthavnen i Saki og de efterfølgende spektakulære angreb er udført af jord-til-jord missil- eller raketsystemer. Min intuition og de fakta der er omkring hele 'mysteriet' fortæller mig at den meste sandsynlige slagsbror lige nu, er ham der den erfarne dørmand der afslutter barslagsmålet; MGM-140 Army Tactical Missile System. Dette missil, som fungerer som en hestesko i en allerede hårdtslående boksers handske, kaldes også ATACMS. Amerikanske våben jo skal helst hedde noget cool der er nemt at huske.


Men hvorfor siger Ukraine så at de ikke har kendskab til hvad der foregår? Mig? Eksplodere ting? Hvorfor dette røgslør, spørger jeg nærmest retorisk. Enhver kan jo som minimum regne ud, at det er ukrainske angreb. Så mange på så kort tid er ikke en russisk seriefejl eller tilfældigheder. Jeg er lidt fan af krigshistorie. Jeg mener at historien gentager sig selv, og at man kan lære rigtig meget om strategi, operationer og taktik ved at studere den lidt. Og man skal være varsom med at kimse af gamle filosoffer og deres gamle travere. Som i denne læresætning, der er meget relevant helt ned på det taktiske niveau i en given stilling eller plan. Og også hvis du har fået noget nyt grej, men ikke længere har behov for at afskrække fjenden fra at angribe, da den fase ligesom er overstået:

Appear weak when you are strong, and strong when you are weak. - Sun Tzu

Ukraine bør vente med at fortælle sin fjende at de kan ramme mål stort set overalt i de besatte områder. Ellers så flytter russerne jo for faen bare de mest velduftende meloner om bag i butikken. De amerikanske specifikationer om ATACMS skriver 300 kilometer og nåleøjes præcision. Så vi kan godt regne med mindst 325 kilometer og 2*2 meters præcision. Men der er ingen grund til at jeg reklamerer yderligere for ATACMS. Interesserede læsere kan se mere om dem på producentens hjemmeside. Ved check-out, så brug koden HOVSA for 10% rabat.


Her et modelfoto hvor den ses affyret fra en M270 MARS II. Dem som Ukraine for nyligt fik som supplement til M142 HIMARS. Aha. Endnu en sammenhæng eller indikation på hvad det er, der drypper på russen når det regner på krim'en:
17. august - 2022: Tre på stribe

Tre forskellige, næsten dugfriske, eksempler på miners effektivitet. I den første ser vi en russisk APC med infanteri på taget og inde i ovnen komme hamrende afsted. Mon ikke de gutter sender en venlig tanke til dem, der har konstrueret minesikringen? Den virker tilsyneladende, og de fleste ser ud til at overleve. Til gengæld kan deres angreb nu være forpurret, blot på grund af en enkelt mine... Men bemærk de to andre køretøjer. De er begge to ramt, og den ene tilsyneladende af en mine. I toppen af videoen ses infanterister, formentlig fra den som er ramt af minen. Det tredje køretøj, der holder i vejkanten nederst til venstre kan være kørt på en mine, men kan også have modtaget en ATGM. Uanset hvad, så er det et hårdt slag for en fremrykning, der formentlig kræver en lille ændring af planerne efterfølgende:I det næste eksempel ser vi igen klassikeren; flaskehalsen. Her peger den på en kampvogn, og viser hvorfor miner er et fremragende forsvarsvåben. De kræver ikke megen viden eller udstyr at placere, og de er nemme at håndtere og transportere. De kan afskære en fjende, stoppe hans fremrykning, være en kickstart til dit baghold, eller sende fjenden af bestemte ruter. De er derfor oplagte at bruge, herunder selvfølgelig også af partisanere bag fjendens linjer.


I dette tilfælde er det en smule demotiverende for de bagvedkørende infanterister når deres firesupport fra kampvognen ikke længere kan deltage i fremstødet. En enkelt mine kan have bremset dette angreb eller de kan have fortsat, det ved jeg ikke, men miner er bare pokkers effektive til den slags:


I det tredje eksempel ser vi hvad jeg er ret sikker på er en PARM proximity mine. En minetype der har den der fuldbreddesensor som selv opfanger når et relevant mål kører tæt nok på, og som så afsender sin sprængladning. Et særdeles effektivt våben når der skal placeres miner på veje hvor det vil være tydeligt, at vejen kan være mineret. Og i områder hvor et større areal skal kunne dækkes, hurtigt og effektivt. Det er de her midler, som er med til at bremse den russiske offensiv, og derfor er leveringen af forskellige typer af panserminer særdeles vigtig:
17. august - 2022: Russiske enheder presser Bakhmut

Lige nordvest for Bakhmut ligger Soledar. En by der er vigtig at få kontrol med, for at kunne omringe Bakhmut. Russiske enheder har presset sig ind i udkanten, og overtaget en større fabrik. Til gengæld fik deres angreb syd for Bakhmut én over snuden og måtte tage en retræte. Bakhmut er hårdt presset, men er også en hård nød at knække. Byen er større end Severodonetsk og er bedre forsynet, herunder med polsk-opgraderede T-72 kampvogne. Udviklingen er stadig interessant, for kampene kan suge det sidste ud af de russiske tropper her, og samtidigt give Wagner PMC lidt at tænke over.


Jeg tvivler på at Ukraine forlader byen før en eventuel bykamp, men det kan tænkes at de vil spare deres tropper for den oplevelse, og trække dem retur til bedre linjer. Det afhænger en del af udviklingen ved Soledar og Sivertsk, samt selvfølgelig hvor længe Rusland kan smide folk inde i de kostbare angreb på byen.


17. august - 2022: Russisk pres nord for Kherson

Der begynder at være flere, dog mindre, offensive aktioner fra de russiske enheder nord for Kherson. Forskellige kilder rapporterer at der nu er op til 25.000 nord for floden Dnepr. Det tal er for højt. Det er nærmere 16.000-18.000 mand. Min holdning er stadig, at enten så angriber man, eller også så forsvarer man sig. Eftersom at de russiske baglinjer vil blive udsat for et tiltagende pres, så kan disse tropper ikke regne med at kunne opretholde et forsvar for evigt. Både fordi fjenden kan angribe, og fordi fjenden vil angribe. Hvis Rusland vil holde Kherson, så skal de knække den ukrainske hær der står for døren. For at gøre det, bliver de nødt til at angribe.


Men samtidigt presses de af angreb mod forsyningslinjerne via Melitopol, og på deres depoter på Krim og syd for Kherson. En svær situation for den russiske ledelse, for de kan som beskrevet ikke få lov til at rømme Kherson, selvom det rent militært ikke er særlig fed situation at befinde sig i. En stor flod mellem dine forsyninger og dine lange forsvarslinjer er ikke optimalt, mildt sagt. Et forsvar ville være noget nemmere, hvis de flyttede sig til den sydlige side af Dnepr. Men det kommer ikke til at ske frivilligt.


Derfor forventer jeg at de vil forsøge flere offensive aktioner. Men der skal en del til for at de kan bryde ud af den klemme, de efterhånden sidder i.17. august - 2022: HIMARS til morgenkaffen

Ingen skal klandre mig for falsk markedsføring. Jeg fastholder mit tilbud om en daglig omgang HIMARS. Hele måneden ud! Jeg fastholder også, at Ukraine har fået langtrækkende bland-selv slik. For i nat var der eksplosioner lige her, ved Hvardiis'ke nord for Simferopol. Jeg har med sort markeret to af de nylige angreb, lufthavnen i Saki og det store ammunitionsdepot i Dzhankoi. Det er tre meget saftige mål som Ukraine har ramt indenfor få dage. Jeg skrev efter angrebet i Saki, at hvis disse angreb dybt bag de russiske linjer fortsatte så er det et klart tegn på at Ukraine har fået udvidet rækkevidde af HIMARS. Det er stadig min vurdering. Selvfølgelig melder de ikke det ud, mens så mange mål er inden for rækkevidde. Den røde pil markerer angrebet for 12 timer siden:Det her er et nyligt billede fra MAXAR. Lad os alle folde hænderne og vente på friske billeder fra området:16. august - 2022: Dit daglige skud HIMARS

Hermed som lovet. Eller det antager jeg. For jeg ved ikke om det var en raket fra HIMARS der ramte plet kl. 06 i morges. For stedet der blev ramt er et stort jernbane- og logistikknudepunkt ved Dzhankoi på Krim, over 160 km. fra Kherson. Og dermed omkring 190-200 km. fra fronten. Hmmm. Efter angrebet mod flybasen forleden, og nu også dette angreb på et knudepunkt må vi kunne konkludere at Ukraine har fået noget langtrækkende. Enten noget der skydes langt, eller noget der kan flyve langt. Eller nogle ret vilde specialtropper.


Min vurdering er at begge angreb har tydelige indikationer på HIMARS - eller en avanceret, højtflyvende UCAV. Andre mener at det er specialtropper der udfører disse aktioner. Det er ikke umuligt, men svært. Men hvorfor så først udføre dem nu? Som regel er det mest simple og oplagte svar også det rigtige. Jeg tror de har fået leveret langtrækkende ammunition til HIMARS.


Og det kan i så fald blive et kæmpe problem for russerne. For der er en nærmest en buffét af mål. Og så bliver det svært at forsyne 50.000 tropper omkring Kherson.


Og her en fin version, hvor de tusindvis af sekundære detonationer kan høres. Op med lyden. Et eller andet sted ligger der en soldat i en skyttegrav og en artillerist i en busk, og mangler det, der fløjter afsted her:En kort video fra tidligere fortæller lidt om, hvad der kan have stået i nærheden. Her ses blandt andet ammunition, en del Grad BM-21, lastbiler, og andet materiel:

15. august - 2022: Russisk AA i gang over broen...

En ret interessant video viser os russiske antiluftskyts der forsøger at modgå hvad jeg formoder er en række hilsener fra HIMARS. Den der Antonovskybro, den får de ikke lov til benytte uden kamp. Videoen er interessant. Primært fordi den bekræfter mig i hvad jeg tidligere har påstået; nemlig at det russiske luftforsvar ikke har et modsvar til HIMARS. Dermed kan jeg pudse min egen glorie.


Nej, spøg til side. I videoen ser vi hvordan det russiske AA detonerer i luften, nogenlunde omkring samme højde. Det er et ret tydeligt tegn på at deres radar ikke opfanger positionen af de indkomne runder, og at de derfor er nødsaget til at aktivere tidsindstillede lunter - og håbe på det bedste. Hvis radar og målsøgning virkede efter hensigten, så ville de forskellige skud fra AA-systemerne flyve markant anderledes. Videoen viser også, at der er flere mål, der bliver ramt herunder formentlig reparationsmateriel for enden af broen. Og fordi videoen viser os dyrt AA brugt i blinde og mere brændende ingeniørmateriel ved broen, fortæller videoen os dermed, at den russiske hær prioriterer at få broen i farbar stand. Angrebet underbygger også det vi allerede har diskuteret, nemlig at Ukraine i stedet for et angreb mod Kherson, først forsøger og prioriterer at få udsultet de mange tusinde russiske tropper stationeret nord for floden Dnepr.
15. august - 2022: Dyr begynderfejl for Wagner?

Den 8. august lagde den russiske krigsrapporter Sergei Sreda en række billeder op på sin telegram "Wagner - Reverse Side of the Medal". Det var ikke blot feriebilleder fra en strandtur på Krim, men derimod billeder af Wagners kommandopost i Popasna. Den by de kæmpede så hårdt om at indtage, og hvorfra de lancerer angreb mod Bakhmut. Der kan ikke uddeles en Darwin Award i denne omgang, for Sergei Sreda er så vidt vides stadig i live, men en del af dem han besøgte har det nok lidt stramt lige nu.

Det her er en kæmpe fejl. Manden til venstre der giver hånd til vores nye antihelt, det er Yevgeny Prigozhin, Putins Kok, og grundlægger af Wagner PMC. Ansigtsgenkendelse og det ur han har på højre arm bekræfter det. Om han var til stede under angrebet er meget usandsynligt, men ikke desto mindre symbolsk at han var tæt på. Manden er en del af Putins inderkreds.


Når sådanne billeder uploades går en hel hær af folk online i gang med at geolokalisere stedet. Det kan være en udfordring. Men i dette tilfælde er der rigtig mange karakteristika på bygninger etc. der gør det væsentligt nemmere og en dygtig observatør kan gøre det på under 10-15 minutter. Og så er der i øvrigt også lige et skilt med adressen på bygningen. Se ude til venstre på det første billede. God service. Så kan operatøren af et nærliggende HIMARS nemlig lige dobbelttjekke det hele inden affyring.


Russiske kilder der følger Wagner er rasende. Stemningen er ikke god, hvilket er et godt tegn. Der slipper ikke meget ud om tabstal, men det er anden gang inden for 4-5 dage at Wagner modtager et hårdt slag. Med lidt held kommer de til at sidde fast ved Bakhmut så længe, at de fleste af dem kan afskrives i Wagners årlige regnskab. Hvis Ukraine kan tage modet fra Wagners infanteri, så har den russiske hær ikke meget kampklart infanteri tilbage.
14. august - 2022: Seeing is Believing

Jeg havde rejst i rigtig mange timer i en lortebus. En af de der busser hvor intet ombord fungerer. Hvor støddæmperne er blevet til en basforstærker. En helt særlig art af køretøjer, som kun kan opleves i virkelig fattige lande.


Dels fordi politiet alle andre steder prompte ville anholde alle involverede, give dem en seriøs omgang voksenskældud og tvangsindlægge chaufføren til videre mentalundersøgelse. Og dels fordi at det sgu kun er mennesker i disse dele af verden som formår at holde værdier kørende, og bruge ting som vores overflodssamfund for længst havde dumpet. Kredit og respekt for det.


Men det her var en "bus". På en af der de der dage, hvor den ekstreme varme og fugt har kæmpet med gadens lysstofrør om at ruinere din nattesøvn. Hvor der er alt for mange mennesker ombord, og hvor musikanlæggets valg af lokal strubesang er i et intenst kapløb med dine dunkende tømmermænd om at ødelægge dagen yderligere.


Sådan en bus sad jeg altså i, og fik således både tid og årsag til at overveje mine valg her i livet.


Den eneste sådan rigtig opløftende oplevelse undervejs, var ham den israelske gut (selvfølgelig) som havde en større klump ægte sort hashish med sig. Ikke det der moderne møg lavet fra skunkplanter dyrket under laboratorielignende forhold, designet til at gøre dig helt ukampdygtig og blød i bolden. Hold jer fra det, børn.


Nej, det har var det ægte sorte galar som er helt ekstremt klistret og som produceres ved at bønder i Nepal, Pakistan og Afghanistan et al. vandrer frem og tilbage i deres hampmarker og nænsomt skraber plantens stængler, mens de undervejs tørrer den afrundede kniv af i hånden, langsomt formende en større og større klump Afghan kush eller Black Nepal. Et økologisk, håndarbejdet, lokalt-fremstillet, dog absolut non-FairTrade produkt der bare virker. En nyansat kommunikationsmedarbejder kunne fyre maksimalt klaff på storytelling, såfremt produktet måtte blive solgt på Østerbro.


Det her var the good shit. Og som en nyder af alt godt her i livet, var en hurtig byttehandel oplagt. Mere om det en eller anden dag. Uanset hvad, så nåede jeg endelig frem til destinationen klokken ret sent om aftenen. Blev mødt af en helt ekstremt ivrig kroejer som ville have vores indkvartering. Det kan man sådan set ikke fortænke ham i, for vi var mange, nogle af drengene er to meter brede, og gruppen var sulten. Omvandrende dollartegn.


Der var palaver på pladsen og begyndende optræk til mild tumult, for der var åbenbart lidt kamp om vores gunst, eller også var det bare generel ballade, for ikke alle var helt appelsinfrie efter 12-14 timers tidsfordriv undervejs. Men det er alt andet lige ret ofte en god idé mindst at bruge 10-15 minutter på at tjekke op på området og forholdene man befinder sig under. Det blev den gode kromand oplyst. Han kiggede indgående på mig. I mange sekunder. Pegede på mig med sin smøg, som var det at pege med pibe. Og sagde:


"I understand. Seeing is believing".


Jeg har aldrig glemt hverken hans pointe, måden han sagde det på, og hvordan ordene nærmest hvislede igennem al støjen, støvet og dagens tåbelige energiudladning af testosteron. Den ramte mit øre klokkerent. Husk på, kære læser. At vi kan læse og høre meget om krigen i Ukraine. Men udviklingen foregår ikke altid som vi hverken læser eller hører om. Virkeligheden, den er som regel hvad du ser.


Så når vi sammen ser, at der er tre store kratere på 20-25 meters bredde efter angrebet ved lufthavnen i Saki, så ved vi hurtigt, at det ikke kan være specialtropper som har slæbt mere end 1.5 ton sprængstof ind på en aktiv luftbase og detoneret det. Og det ved vi fordi 1) det her er ikke Hollywood og det er lidt svært at slippe afsted med sådan en operation i fjendeland. Og 2) det ved vi fordi specialtropper ikke ville bruge den slags sprængform der efterlader tre så store kratere i jorden (skønne spildte kræfter), og samtidigt efterlade så mange operationelle fly på pladsen. Fly, som reelt set kan ødelægges af en spejder med en hammer, et par håndleverede granater, et tungt maskingevær eller en simpel RPG.


Og når vi ser billeder fra Ruslands massakre af krigsfangerne i Olenivka, og russerne påstår at det er ukrainske HIMARS, så kan vi på et splitsekund afgøre at de lyver. Det tager vitterligt ikke længere tid at foretage den konklusion, for HIMARS vil vælte din tremmeseng hvis dit sommerhus bliver ramt direkte af et hovsa-missil anno 2022.


Eksemplerne er mange. Man skal prioritere sin analytiske tid og energi korrekt. Jeg læser engang imellem diverse danske medier om krigen. Jeg opfordrer blot til at huske på, at hvis du gør det samme, så hav i baghovedet at langt det meste af det der skrives og siges om krigsudviklingen og slagmarken, det er noget som ganske få folk tror er sket. Eller tror vil ske. Det er ikke noget de ved, at der sker. Det gælder selvsagt også i en lang række tilfælde for undertegnede. Seeing is believing, så hermed endnu en stille opfordring om at bemærke detaljerne i de videoer, billeder og rapporter vi ser. Det er kun sjældent tryllekunstnerens flagrende arm der laver tricket.14. august - 2022: Når intel er korrekt, mmmmmm.

Den 13. juli skrev jeg følgende om et ukrainsk angreb på hovedkvarteret for 20th Guards Motor Rifle Division:

Vi kan nu se at disse oplysninger, ganske som forventet, var korrekte. Følgende officerer fra denne division er blevet begravet eller bekræftet som død af russiske myndigheder:

 • Commanding officer, Colonel Aleksey Gorobets

 • Chief of staff and first deputy commander, Colonel Sergey Nikolaevich Kens

 • Deputy commander, Colonel Kanat Mukatov

 • Deputy commander for military-political work, Colonel Alexei Avramchenko

 • Artillery chief, Colonel Nikolai Kornelyuk

 • Head of the operational department of the headquarters, Lieutenant Colonel Koval

 • Deputy head of logistics, Lieutenant Colonel Yevgeny Vyrodov

 • Deputy Artillery chief Lieutenant Colonel Alexander Gordeev

Det er mere eller mindre hele ledelsen. Et teknisk knockout. Jeg påstår ikke, at et firma på 18.000-20.000 mand stopper med at fungere, hvis topledelsen ikke møder ind på mandag. Det kan firmaet sagtens overleve, men der skal være en række ret forandringsparate medarbejdere til hurtigt at tage over - og til at tage de rigtige beslutninger. Og erfaring har altså bare en lang række fordele i krig. Det er angreb som de her, der har været medvirkende til mere eller mindre totalt at bremse den russiske offensiv flere steder. Det er ikke så underligt, at man lige skal komme sig lidt efter sådan én tur.


14. august - 2022: De er på røven ved Izyum

Det har været tydeligt i et stykke tid nu; de russiske enheder ved Izyum opfylder ingen EU-forordninger eller rammedirektiver om en biologisk god og sund tilstand.


Den russiske hær indtog Izyum omkring den 25. marts. Som en kæmpe FOB, skulle Izyum med sin placering ved vej- og jernbaneknudepunkter fungere som en fremskudt russisk base hvorfra de afgørende angreb mod Slavjansk og Kramatorsk kunne lancereres.


Den russiske hær tog som nævnt kontrollen over byen omkring den 25. marts. Det er cirka fire måneder og tre uger siden. Den eneste succes dette har medført var erobringen af Lyman, samt deltagelse i Katastrofen ved Bilohovrivka som, om ikke andet, har kastet en del opmærksomhed af sig.


De mange fremstød mod Slavjansk, herunder for eksempel de rigtig mange forsøg vestover mod Barvinkove og direkte syd mod Bohorodychne, har sammen med gentagne ukrainske modangreb på de russiske stillinger og lagre i Izyum simpelthen udsultet enhederne. En del af disse angreb er både dokumenteret og beskrevet på denne blog. Vi har blandt andet set store kolonner sejle på grund ved Barvinkove, samt lagre og materielgårde i Izyum blive ... oplyst. Når jeg tænker lidt tilbage, har vi faktisk været vidne til at de tonsvis af udstyr og mandskab ved Izyum har fået ret lidt, ud af ret meget. Et krigsmæssigt Participation Trophy.


De oprindeligt 22.000-25.000 mand er omtrent halveret i antal. De russiske soldater der pt. er, eller har været, stationeret ved Izyum melder om et til tider ekstremt ringe niveau af friske forsyninger og forstærkninger. De melder også om en desperation blandt ledelsen ift. at opnå udstukne målsætninger. Det minder på mig om den samme situation, som vi kan observere ved Kharkiv; Store ambitioner, store oversigtskort, store planer, ingen arme, ingen kage. I stedet for det helt store sønderjyske udtræk, er der kun tørre beskøjter og søvand.


Lige efter indtagelsen af Izyum så det ikke helt skidt ud for russerne. Men de opnåede ikke deres gennembrud her og i stedet har oplevet en gradvis nedslidning af deres enheder. Det er helt evident at deres offensive operationer nu er stærkt begrænsede i forhold til tidligere. I foråret så vi store angreb med helikoptere og 12-24 kampvogne. De seneste angreb jeg har registreret har været med maksimalt 4-5 køretøjer og 25-30 mand. Samtidigt har ukrainske enheder faktisk rykket fronten lidt væk fra Slavjansk, og som omtalt tidligere også presset sig tættere på Izyum mod nordvest og vest. Ligesom ved Kharkiv har der været en nedslidning af de russiske tropper i sådan grad, at de nu enten er på hælene eller i bedste fald kun kan opretholde linjen.


Der kommer løbende lidt beviser på de tiltagende russiske udfordringer ved Izyum. Her er det Ukraines 93. mekaniserede brigade som for nyligt overløb og indtog en russisk stilling. Det første køretøj er et R-149MA3 C&C enhed, som bruges af befalingsmænd til kommunikation og overvågning af slagmarken. Den anden er en BTR-80A pmv. Igen ser vi kritisk materiel som C&C blive efterladt. Det kan være en god indikation på problemer hos fjenden og vidner i hvert fald ikke umiddelbart om en koordineret retræte.
14. august - 2022: Duften af Nova Kakhova

På Frontafsnit Kherson, cirka 60 klik øst for byen, ligger ser en central stilling i og omkring byen Nova Kakhova. Byen fungerer som et mindre russisk knudepunkt for forsyning af deres tropper nord for floden Dnepr. Vi har set HIMARS kigge forbi et par gange og ondulere nogle store lagre, men russerne er stadig i stand til at føre mindre mængder af forsyninger over floden og op til fronten. Det er derfor interessant at det er lykkedes ukrainske enheder længere nordpå, tæt på de russiske stillinger ved Davydiv Brih, at udvide deres brohoved over den mindre flod Inhulets. Hvis de kan formå at trykke længere sydpå, kan de få Nova Kakhova inden for rækkevidde af artilleri, og dermed yderligere afskære en væsentlig mængde russiske tropper fra forsyninger.
14. august - 2022: Slovakiet overfører jagerfly

Det slovakiske forsvarsministerium oplyser at de i løbet af de næste to måneder vil overføre resten af deres MiG-29 jagerfly til Ukraine. Det er 12 styks. Og når man er oppe imod en fjende der, selvom deres flybaser kan selvantænde i tide og utide, stadigvæk har en del jagerfly, så er 12 jagerfly et velkomment tilskud. Der overføres også reservedele og diverse håndteringsmateriel. MiG-29 er i forvejen en del af arsenalet hos det ukrainske flyvevåben og passer dermed ind i eksisterende logistik. En rigtig god nyhed.14. august - 2022: Fik du læst?

Du befinder dig i den primære tråd jeg skriver om Ruslands invasion af Ukraine. Her kan du trygt opholde dig. Men nogle gange skriver jeg lidt flere ord i samme sætning, og sætter dem derfor sammen til et helt indlæg! Det sker som oftest ved større enkeltstående begivenheder for ligesom at sammenfatte hvad der kan være foregået, eller når jeg pludselig bilder mig selv ind, at jeg har noget interessant at bidrage med.


Fire af de seneste indlæg kan du finde lige her:
bottom of page