top of page

Krigen i Ukraine - December 2022

Opdateret: 27. dec. 2022

Følg Rusland invasion af Ukraine her.

Her kan du følge udviklingen af Ruslands invasion af Ukraine. Som din helt personlige julekalender. Med hele 31 afsnit mod de normale, sådan lidt vattede, 24 afsnit. Måske. Vi sparer normalt ikke på noget. Du får nyheder og opdateringer fra de enkelte frontafsnit, samt historier og video du normalt ikke finder andre steder i Danmark.


Seneste tråd om december kan læses her


27. december: Ny tråd - ude nu


https://www.krigeniukraine.org/post/krigen-i-ukraine-januar-2023
23. december: Frontopdatering - efter julefreden

Lad os alle mentalt forberede os på gode nyheder fra fronten. Men de kommer først efter juledagene er overstået. Jeg vil nu rense hovedet for krig, død og ødelæggelse, og fokusere på at nyde de næste par dage så meget som muligt. Jeg takker meget for at du læser med, og ser frem til at dele diverse historier med dig i det nye år. Som nogle af jer ved, tager jeg snart retur til Ukraine igen. Jeg håber meget på at det stadig vil være muligt at rapportere derfra, selvom forholdene bliver gradvist forværret. Der skal også lyde en helt særlig tak til dem, der har ydet opbakning i årets løb. Både moralsk og økonomisk. Det har betydet en del for mig at modtage en venlig hilsen undervejs. Med ønsket om snarlig fred, og om at vi læses ved efter jul, så god jul til dig - min kære læser.


23. december: Dagens Låge

Ruslands eneste hangarskib, plimsolleren Admiral Kuznetsov, er igen overophedet. Denne flydende joke har brugt mere af sin tid i dokken, end på havet. Jeg mistænker at skibet i virkeligheden bare er ét stort korruptionshul som staten kan skovle rubler ned i, og hvor der så står en række gyldne kontrakter og venter på vennerne nede i ballastrummet.22. december: Moralboost i højeste potens

De ukrainske soldater udmærket klar over den indflydelse, som vestlige våben har for slagmarkens udvikling. Jeg synes selvfølgelig at propaganda er kvalmende, men jeg må sige, at det stunt med at tage et signeret flag med direkte fra soldaterne i Bakhmut til kongressen i USA - det er sgu meget godt skåret. På under 24 timer. Det er udelukkende på grund af det moralboost det giver forsvaret af Bakhmut at jeg synes det er stort. Jeg kan levende forestille mig, at for dem der kæmper en hård og til tider nærmest desperat kamp her, så kan Kyiv, Washington, Berlin og Paris føles en smule langt væk. Det må derfor give en god fornemmelse i maven, når man ser sin egen, eller en soldaterkammerats, signatur placeret på sit eget flag, i hænderne på en allieret., En allieret der, stadigvæk, er den absolut stærkeste militærmagt i verden.En allieret militærmagt der bruger omkring ligeså meget på deres militær per år, som de næste 18-19 lande bruger. Tilsammen. Hvoraf stort set alle disse lande er allierede(!). En militærmagt, som indtil videre blot har overført fem procent af deres årlige militærbudget, og hvor deres ældre generations våben har været kraftigt medvirkende til at den oprindelige russiske angrebshær er blevet mere eller mindre pulveriseret i Ukraine. Når man ligger der, under beskydning, og skal holde en møgbeskidt og blodig linje, så er det sgu nok meget rart lige at få bekræftet at Chef Zelenskyy knokler ude bag i køkkenet for at finde mere opbakning, og at verdens største militærmagt tilsyneladende ikke har tænkt sig at lukke for hjælpen lige foreløbigt. Igen, soldaterne er de vigtigste i en krig. Det vigtigste for en soldats kampkraft er moralen. Det her, det er ikke helt dumt. Det synes ukrainerne i øvrigt umiddelbart heller ikke. Billederne går deres sejrsgang på deres sociale medier, og soldaterne vil utvivlsomt få dem at se. Bakhmut holder stand, min kære læser. Jeg tror på det!

22. december: Lidt diverse fra Bakhmut

De følgende klip er ikke specielt interessante eller spektakulære. Jeg poster dem her, fordi de derimod giver et lille indblik i hvad det vil sige at være infanterist i en bykamp. Det er ikke for sarte sjæle, og der er virkelig mange vinkler og potentielt dødelige overraskelser der skal holdes øje med. Husk lyden, for at få det hele med. Og bemærk områdets beskaffenhed. Først er vi i Opytne, en lille forstad syd for Bakhmut. Her har russiske enheder i månedsvis forsøgt at bryde igennem, for at kunne angribe selve Bakhmut fra flere vinkler. Det er de ikke lykkedes med endnu, selvom de kontrollerer omkring to tredjedele af byen.Lidt mere fra samme område, med blandt andet en ukrainsk MG'er der tænder op:Her ser vi et nyligt ukrainsk modangreb med two Wolfhounds og infanteri. Det er i udkanten af Bakhmuts østlige del (sluk lyden til denne her):Og lidt mere fra et ukrainsk modangreb, der blandt andet blev gennemført med kampvogne. Bemærk det tunge maskingevær i baggrunden:

22. december: Leave nobody behind

Det amerikanske mantra er et rigtig godt mantra. Hvis man indprenter den slags sikkerhed i sine soldaters tankemønster, vil de agere mere trygt og dermed bedre. Det er ikke bare ord. Det er en doktrin, som der arbejdes ud fra, og som giver både stolthed og ranke rygge. Når du robotterne står til en dag at overtage festen fra os, så er det godt at være på god fod med dem. Så de skal heller ikke efterlades blødende på slagmarken. Her er det en ukrainsk dronefisker der henter en Mavic(?) UAV retur. Der er ikke lang levetid på de dyre UAV'er, så det er ikke helt dumt at hente de sårede hjem til en dygtig reparatør.
22. december: Hvis nogen skulle være i tvivl...

Jeg forsøger generelt at holde politik ude af denne side. Det er selvsagt lidt svært, eftersom at store krige er storpolitik. Det er ikke fordi jeg er træt af politik, men man kan nogle gange godt blive lidt træt af enkelte politikere. Men nok om det. Hvis man går og er i tvivl om, hvorvidt USA vil fortsætte støtten i 2023, så se dette lille klip fra afslutningen af Zelenskyys tale til en næsten samlet amerikansk kongres i går. Det er ekstraordinært sjældent at se så bred opbakning over begge fløje. Stående ovationer fra både republikanere og demokrater, i en tid hvor de næppe har været mere uenige sådan helt generelt:22. december: Mens vi venter på Ellemann...

Frankrig har besluttet at sende mindst seks ekstra CAESAR selvkørende champagnepropper til Ukraine. De bliver leveret 'i starten af 2023'. De har vist sig overordentligt dygtige til især kontra-artilleri, og er højt beskattet af de ukrainske artillerister. Jeg ved godt, at der er meget snak om, at vi først skal kunne udruste vores egen hær, før vi udruster Ukraines. Jeg er selvfølgelig enig i, at vores drenge skal have ordentligt grej. Men er det tiden til at holde tilbage lige nu? Tænk over det; Dansk militær sikkerhedspolitik består primært i at forsvare os mod en trussel fra Rusland (og div. cybersager). Rigtig meget af vores træning og skuffeplaner omhandler et angreb fra Rusland. Så det er god dansk sikkerhedspolitik at styrke Ukraines forsvar. Vi skal nok være taknemmelige for, når nu det desværre kom så vidt, at det er dem, der slås mod Kreml, og ikke os.


I øvrigt skal russerne altså lige forbi finnerne, polakkerne og svenskerne før vores CAESAR er relevante... Og jeg tror der er ret bred enighed om, at det hverken kan eller gør den russiske hær. Så lad os få CAESAR hen hvor de kan bruges, og så se, om de stadig kan bruges bagefter. Ellers må vi købe nogle nye.22. december: Dronerne vokser!

Kender du det, når man har fyldt sin trailer eller læsset en masse sager på taget af bilen. Så tager man lige fat i spændsnoren eller tovværket, hiver lidt i det, og siger: "nu ryger det ingen steder". Og så håber man inderst inde at man har ret, men man ved det ikke. Belært af erfaring, så tjekker jeg selv lige surringen efter - og spænder efter. I det følgende skal vi se to ting der godt kan minde lidt om dette IKEA-scenarie. Hvis jeg ikke selv havde bundet den granat fast, så ville jeg nok tjekke efter. Og hvis jeg filmede, så ville jeg nok ... holde afstand. Men sådan er der så meget. Her ses et eksempel på en drone, der har fået lidt ekstra at slæbe på. Det er ikke lige sådan én man ønsker at se stå stille over stillingen, mens man strækker ryggen efter en kold nat på jorden.
21. december: Velnærede soldater i skyttegraven

Flere steder har ukrainske enheder etableret omfattende skyttegrave. Da de også i flere tilfælde vil udgøre deres bolig for vinteren, er det ikke helt uvæsentligt at de er bygget solidt og ordentligt. Dagens Låge er et billede af nogle velnærede ukrainske soldater, der nyder er tur i en hjemmebygget sauna. Det er ikke den første, eller den sidste, sauna jeg har set bygget i en skyttegrav:


21. december: Russiske forstærkninger til Svatove

Den russiske garnison i Svatove holder stædigt stand mod de gæve gallere fra Rom. Linjen mellem Kreminna og Svatove er under beskydning, men holder stand. Ukrainske enheder står ikke langt fra Kreminna men fremdriften bremses efter sigende af omfattende minefelter. Nu begynder de russiske styrker lidt længere nordpå, ved Svatove, at modtage forstærkninger i form af T-90M kampvogne. Pønser de på en offensiv her en dag? Det er offensivt grej, men jeg tror de indsættes for at holde linjen. Indtil videre, i hvert fald.
20. december: You had one job...

Der er, som beskrevet i månedsvis nu, komplet vanvittige scener ved Bakhmut. Hundredevis af russiske infanterister uden videre støtte fra tungere materiel forsøger døgnet rundt at overløbe de ukrainske linjer. Taktikken er at opnå et mindre gennembrud enkelte steder, for derefter at lade professionelle soldater tage over og oprette stillinger. Det giver nogle absurde nærkampe og situationer, hvor ukrainske skytter vitterligt mejer modstandere ned i hobetal, indtil de må fortrække på grund af antallet. Flere videoer viser os dusinvis af lig indenfor 20-50 meter af de ukrainske skyttegrave. Nærmest filmiske scener. Der bliver virkelig most på fra russisk side lige nu, men stadig uden videre succes, senest bevist af Ukraines succesfulde modangreb. Wagner Gruppens ledelse har sluppet helvede løs her, med en komplet mangel på respekt for noget som helst levende.


Her er det en ukrainsk dronepilot der spotter en gruppe gennemhullede russiske soldater, og forsøger at gøre det af med dem. Det er noget af et straffespark, der bliver brændt her. Det er sjældent, at der er så stor en koncentration af tropper på så lidt plads. Men til gengæld giver det et meget godt billede af, hvordan granaten fungerer. Bemærk væggen de ligger op af:Og her en lidt ældre video, fra en frontlinjestilling:


Fra videoen. Så har det været lidt for tæt ift. komforten....:20. december: Brag i Bakhmut

Flere ammunitionsdepoter ved Bakhmut op i røg. Ser vi en lille stigning i ukrainske modangreb og kontra-artilleri, eller ser jeg det, jeg gerne vil? Det er altid nødvendigt at overveje. Det ligner at Ukraine har stabiliseret situationen ved Bakhmut en smule så den er gået fra enormt kritisk til blot særdeles kritisk. For dælen hvor jeg håber de kan holde stand der. Så bliver det virkelig en lang vinter for de russiske angribere ude på markerne og i markskellene.
20. december: Mindre russisk oprustning i Belarus

30 russiske T-80 kampvogne ankommer til det sydvestlige Belarus. Rygterne svirrer om en mulig russisk offensiv. Jeg konstaterer at de indtil videre ikke har meget mere end en bataljon gjort klar, og der skal væsentligt mere til. Det tog dem mange måneder at klargøre sidst de foretog et angreb fra nord, og jeg vover pelsen og siger at et større angreb fra Belarus har lange udsigter. Hvis det overhovedet kommer. Der er tegn på at de bygger op, men jeg er stadig meget skeptisk på trods af disse billeder.
20. december: Ukrainsk helikopter skydes ned

To ukrainske helikoptere yder ildstøtte da en af dem rammes af et jord-til-luft. Desværre ligner det en hård landing for piloterne. Hvil i fred.
20. december: Dagens Låge

Er en fotomontage af et affyret Javelin. Fire & Forget, selvsagt fra landet der opfandt Drive Thru:20. december: Gode nyheder fra Bakhmut

Russiske enheder havde i de seneste par uger fået presset sig inde i de urbane områder syd for Bakhmut. For to dage siden ankom cirka 2500 friske ukrainske soldater til Bakhmut. I går og i nat gennemførte flere enheder et modangreb på de russiske stillinger, og fik sendt dem retur tilbage til linjerne udenfor byen. Store russiske tab er rapporteret, og nu skal de endnu en gang kæmpe sig frem over åbent terræn. Et vigtigt modangreb, som kom på et kritisk tidspunkt eftersom at angrebene på byen bestod af tre vinkler, og fordi at Opytne (en landsby syd for Bakhmut) er under hårdt pres. Ukraine har mestret forsvaret indtil videre, og det er også den mest effektive måde at nedkæmpe fjendens kampkraft på. Forvent flere større og mindre offensive aktioner inden vinteren er ovre. Den russiske hær er nogle steder på randen af knock-out. Mere om det senere, men jeg kan allerede nu afsløre, at jeg har godt nyt med til dig.19. december: Dagens Låge

Jeg kalder billedet: Morgensol over Wagner Bunken.

Mindst 22 døde russiske Wagneritter ligger i en gusten bunke, et eller andet sted ved Bakhmut, Ukraine.18. december: Angående donationer til Ukraine

Rigtig mange læsere har igennem året skrevet til mig angående donationer. Jeg har svaret dem individuelt undervejs. I den seneste tid er antallet steget (er det juletiden der gør det?), og jeg tænkte derfor at skrive et par generelle ting om donationer til Ukraine. For som jeg tidligere har været inde på, så tiltrækker enhver krig nogle af de værste mennesker der findes. Og eftersom at alle lande har deres mængde idioter, plattenslagere, og langfingrede luskebuske, og eftersom at Ukraine grænser op til en del lande, så er der desværre en masse fupmagere der forsøger at udnytte situationen. Der bliver simpelthen oprettet hjælpeorganisationer der ikke gør andet end at lette gavmilde mennesker for deres penge. Der er selvfølgelig reserveret en helt særlig plads i helvede til folk der lukrerer på krigstilstande, og for eksempel fupper folk med løfter om at hjælpe efterladte husdyr og flygtningebørn. Fuld gas på violinen. Men den reservation ændrer selvfølgelig ikke på, at man skal være varsom med, hvem man støtter.


Som nogle af jer måske er klar over, har jeg selv en smule svært ved at bede om hjælp. Det skyldes ganske enkelt at jeg ikke kan garantere noget som helst. Lad os sige at du overfører 1000 kroner, og regner med at de bliver brugt på to par militærstøvler og nogle godter til fronten. Hvad nu, hvis jeg kommer galt afsted inden? Hvad sker der så med de penge? Jeg er ikke meget for at have økonomiske 'mellemværender' mellem os, og mit formål med bloggen har alle dage været at oplyse folk om krigen (og i øvrigt få afløb for diverse frustrationer hehe).


Jeg har dog også anerkendt og accepteret, at rigtig mange af jer virkelig gerne vil støtte Ukraine i deres kamp mod Rusland, og at det kan være enormt frustrerende ikke at kunne gøre det. Jeg har vitterligt modtaget en længere reprimande på min mail fra én, der ikke kunne forstå, hvorfor jeg ikke ville have nogle penge, så jeg kunne dele flere ting ud undervejs eller købe mere grej. Vedkommende er personligt enormt vred på Rusland fordi de har startet en kæmpe krig i Europa, og er efter eget udsagn kun 20 somre for gammel, ellers ville hun selv stå derovre, klar til kamp. Den slags kampgejst skal man respektere.


Følgende er en række pointer jeg har delt ud af tidligere, og som jeg fastholder. Jeg kan i øvrigt stå 100% inde for følgende referencer, eftersom at jeg enten kender folk personligt, eller ved hvad de laver.


https://dzygaspaw.com/

En organisation startet af en række unge mennesker i Lviv, Ukraine. Leverer droner, Starlinks, smøger, mad, diverse grej og kluns, direkte til enheder ved fronten, for eksempel i Bakhmut. De har en uhørt høj grad af gennemsigtighed, hvor du kan se nøjagtigt hvad dine penge er brugt på. De arbejder alle sammen frivilligt og knokler mere eller mindre i døgndrift. Har også startet en droneskole der uddanner militærpersonel. Har du set mange dronevideoer fra Ukraine? Det er sandsynligt at én af piloterne er her fra. Får også støtte via 'mit' netværk i Europa, herunder en del logistik, transport og hjælp til operationel sikkerhed.


https://ukraineaidops.org/

En organisation startet af en ung gut fra Estland. Har efterhånden vokset sig til en ret omfattende operation, som indsamler millioner af kroner. De har leveret tonsvis af kritisk materiel og udstyr, herunder især IFAK's og pladeveste direkte til enheder i kamp. De er blevet beskudt og såret under deres leveringer, blandt andet med S-300 missiler mod deres hotel mens de sov. Det er ikke ufarligt at være på den gode side. De fik lige et lynkursus i operationel sikkerhed. Denne organisation leverer virkelig, virkelig meget militærstøtte og også en hel del støtte til civile. De får hjælp af en række netværk i Europa, særligt fra Polen og Tyskland, og er efterhånden blevet meget effektive. Det er ikke en overdrivelse, at de har reddet tusindvis af liv, for de har leveret tusindvis af stykker personligt beskyttelsesudstyr til soldater i kamp.


Fælles for begge organisationer er de ekstremt lave omkostninger til administration etc. I modsætning til mere gængse og større organisationer, så arbejder de meget konkret og der er direkte kontakt mellem dem, og de enheder der skal have hjælp. Det betyder at mindre militære og civile behov kan opfyldes meget hurtigt, uden videre bureaukrati og alt for mange mennesker involveret. Kort sagt, så vil dine penge gå til krigsindsatsen.


https://www.buymeacoffee.com/opdksec

Herinde kan du byde undertegnede på en varm kop kaffe, en kold øl, en fed marcipangris, eller noget andet godt, hvis du sætter pris på at læse med herinde. Jeg bliver selvfølgelig mægtig glad for det. Både den moralske støtte, og den økonomiske. Der er altså noget skønt over at sidde med en frisk kop doneret kaffe, og så åbne computeren for at give en opdatering hjem til Danmark. Så er man ikke helt alene på turen, de dage, hvor man egentlig er helt alene på turen.


Derudover har jeg på opfordring fra flere sider lavet en lille mulighed for at donere til nogle af dem, jeg skal ud og arbejde med fra medio-januar næste år. Det er en slags diverseliste, hvor midler herfra bliver brugt på det, der lige står og mangles. Igen skal jeg understrege, at alle udgifter til vores basisudstyr og basale fornødenheder er dækket, og at større materiel og leveringer af udstyr er både budgetteret, planlagt og i visse tilfælde indkøbt. Så vi er pt. lidt nede i småtingsafdelingen, men det er også hernede, at alle de ting der får maskinen til at fungere befinder sig. Og det var for eksempel rigtig fedt sidst, at jeg kunne fylde bilen helt op da der pludselig var ekstra plads. Der sker ting og sager undervejs, sådan er det, og det er rart at have lidt polstring med så dagen kan reddes. Både for andre, og for mig selv.


MEN, det er meget vigtigt for mig at understrege noget; Jeg så en kampagne om, at man skulle give de penge man normalt køber fyrværkeri for, til Ukraine i stedet. Umiddelbart en fin og empatisk tanke. Men så tænkte jeg mig lidt om. Pas på med det, i øvrigt. Og lad så lige være med at skippe dit festbudget, ok? Hold en rigtig god fest. Fyr krudt af med dine børn og venner. Nyd en aften med overflod og overskud. For hvis vi ikke kan gøre det, i hvert fald bare én gang om året, så er det hele egentlig ikke helt værd at kæmpe for alligevel. Russerne skal sgu ikke have den glæde at spolere din nytårsfest. Hell no! Vi kan spare andre steder, hvis det er. Spise rugbrød et par aftener. Droppe det der lange søndagsbad i 2023. Tage cyklen i nogle uger. Hvad ved jeg. Men hold en fest!


Til slut er det også værd at nævne noget, som en læser gjorde mig opmærksom på. Nemlig at PostNord sender 20 kg gratis til Ukraine. Så hvis du har noget, du vil have leveret til når Krim engang er befriet, så skal du sende det nu. Send håndklæder eller badetøj, for jeg regner med at vi ses på stranden i Krim i slutningen af næste sommer. Spøg til side, så vil jeg se om jeg kan finde et børnehjem eller flygtningecentral, som kan have brug for konkrete donationer der kan sendes via PostNord. Jeg har ikke været så meget forbi det humanitære til at kunne nævne et konkret sted. Det kan også være at nogen herinde, kender nogen, der kender nogen, der kunne bruge 20 kg et-eller-andet godt fra Danmark?


Det var lidt om donationer. Jeg skal som sagt ikke diktere noget som helst, men du kan benytte ovenstående hvis du gerne vil støtte Ukraine i kampen mod Rusland. Skriv til opdksec@protonmail.com for kontakt/spørgsmål.


18. december: Dagen derpå, i Bakhmut

Det kan være hårde tider for øverste sal i disse dage. Jeg drikker aldrig igen. Mange af os har måske kombineret lidt for meget snaps og sovs. Men det kunne være værre. Dine gentagne angreb på julebuffeten var måske ikke så mislykkede, som du tror. Alt er relativt. Se blot hvordan en rigtig mislykket adventsoffensiv kan se ud, hvis man ikke er velforberedt:
18. december: Et solidt råd til dit liv

Dagens Låge fandt jeg i inderlommen i går, da jeg for første gang i lang tid var pyntet op da jeg skulle til sådan et arrangement, hvor en del af festen hurtigt kan føle sig lidt udenfor, fordi de er blevet placeret der af politiske, eller andre, årsager. Ikke fordi at de sådan set gider at være der. Hvordan siger man dette her på russisk?17. december: En dårlig dag i den anden ende

Når man ser dette her syn, så er der ingen tvivl om, at en eller anden i den anden ende er meget tæt på at få forværret sin dag betragteligt. Det ligner Mars II M-270 som siger godaften til de russiske invasionsstyrker, mens mundingen på en M777 kigger på (bemærk krogen så den kan trækkes). Ser M777 lidt glad ud? Det synes jeg. Den har en fridag når det langtrækkende arbejder. Bemærk det milde snelag - det her er i Luhansk eller Donetsk. Lyd på:
17. december: Bayraktar i aktion

Jeg ved der er nogle af jer derude der er glade for at se lidt action med Bayraktar TB-2 UCAV. Det er ikke meget, vi får at se. Om det skyldes operativ sikkerhed, eller det faktum at ethvert AA-system med respekt for sig selv spiser den til morgenmad, det ved jeg ikke. Bemærk, at den er en kæmpe eksportsucces for Tyrkiet. Men tag også et kig på, hvem det er, der køber den. Det er stort set kun hære, som skal slås mod oprørstyrker på motorcykler og med RPG-styr over skulderen. Jeg beklager, kære TB-2-fans. Men en halvtyk drone der flyver med omkring 220 km/t i et par kilometers højde, den er ikke et problem for et godt AA-system. Men den er sikkert mægtig til at tæske løs på Al-Shaabab, ISWAP og andre 'lømler' på det afrikanske kontinent. Og til at overfalde nedgravede armenske kampvognspositioner i Nagorno-Karabakh, bevares. Men armenerne magtede heller ikke at bemande deres S-300 og virkelig gøre noget ved sagen. Jeg er ikke overbevist, som du nok kan fornemme.


Så når vi ser den, indikerer det i hvert fald igen, at det russiske luftforsvar har været mangelfuldt lige dér.17. december: Stugna-P med top5 skud

Vi har set en del fornuftige aktioner med ukrainske Stugna-P ATGM. Der var ham der helt køligt lige ordnede fire russiske kampvogne på under fire minutter. Der var ham, der sad og brokkede sig over at de kun kom med lastvogne indtil han så et Tor-1A termobarisk stalinorgel. Et nærmest legendarisk, skælmsk smil bredte sig på hans ansigt. Og så var der dem, der fangede en hel lastvogn fuld af infanteri, lige da den krydsede floden så halvdelen hurtigt skulle lære at svømme. Denne her, den trænger sig ind i top fem, for der er mindst 10 infanterister der bliver ramt her, hvilket må siges at være et pletskud:17. december: Dagens Låge

Jeg ved godt, at jeg skylder lidt låger. Men sådan er det. Dagens Låge. To vanekriminelle. Den ene fra Kreml, den anden fra FIFA:17. december: INNNCOOMMMIIINNNGGGG!!

En gruppe kadyrovski får kam til deres skæg, da et præcist hit fra en mortér lander sådan nogenlunde ret tæt på. Hvordan ved jeg at det er Kadyrovs Klamme Kumpaner, aka TikTokTropperne? Bemærk den soldat i starten der står og fedter med sin AK'er. Han ligner en af the bad guys fra en James Bond film, og han holder også riflen på samme håbløse måde. Det er også derfor at de aldrig rammer en skid, og at Bond altid overlever.

Det her, det er SuperSexySloMo® i HD-kvalitet. Hvad mere vil du have?:
17. december: Bumbummelum ved Bakhmut

Meget apropos de foregående dages snak, så ramte præcist ukrainsk artilleri en mindre jackpot ved byen Irmino, omkring 25 klik øst for frontlinjen ved Bakhmut. Der skal flere af denne slags gode hits til, for at tage brodden af de russiske angreb. Hvis de ikke har et omfattende og tungt artilleri til rådighed, så bryder de aldrig forsvaret af Bakhmut ned. Derfor er det enormt vigtigt, at sådanne lagre her ryger i luften på én gang, og gerne på denne her facon. Ud fra dette klip er det umuligt at vide, hvad der ramte lageret, men det er muligt at vide, at det blev ramt. Og det er fint nok for mig:
17. december: "Oh no. Anyways..."

En helt nyproduceret russisk M-8 kamphelikopter styrtede ned umiddelbart efter at den lettede. Sikke noget. Det er endnu en indikation på, at den russiske industri under sanktioner vil få problemer med at opretholde produktionen og reparationen af de mest moderne våbensystemer. For nyligt faldt deres fly ned til højre og venstre, hvilket bevirkede at de i flere tilfælde begyndte at køre(!) dem frem til nærliggende luftbaser, i stedet for at flyve dem.17. december: 40th Artillery Brigade igen-igen

En nyklassiker fra Donbas er når ilden fra 40. Artilleri Brigade rammer russiske kampvogne. Det har vi efterhånden set en hel del eksempler på. Det interessante er her, at i det øjeblik at kampvognene kommer under beskydning, så stopper de med at bevæge sig. Ikke umiddelbart en taktik jeg ville foreslå. Jeg begynder at fornemme, at der er tyndet grundigt ud i de mere erfarne russiske kampvognscrews. Russerne har lovet os en offensiv i 2023. På et eller andet tidspunkt. Det bliver interessant at se, hvad den offensiv indeholder, udover en masse infanteri som pt. bliver trænet alle mulige steder i Rusland. Der er altså ikke SÅ meget moderne materiel tilbage, og ikke SÅ mange erfarne crews til at bemande det.
17. december: Avavavavavavavav.

En gruppe på omkring 35 russiske soldater bliver fanget af et artilleriangreb. Jeg tæller mindst 16 døde. Der er simpelthen sådan nogle absurde scener ved Bakhmut, hvor de russiske enheder 'endelig' har fået adgang til store mængder infanteri, men har underskud af materiel. Det giver nogle vanvittige situationer, hvor de russiske infanterister skal gå flere kilometer for at komme frem til de forreste linjer. Ofte skal de vandre forbi bunker af døde soldater, som udgjorde de tidligere angreb. Det ligner mere og mere, at Wagners formål ved Bakhmut primært er at binde et stort antal ukrainske enheder for at vinde tid, samtidigt med at der ryddes grundigt op på gangene i de russiske fængsler.
17. december: Russisk kampvogn ved Østfronten

Udover de massive ødelæggelser, så bemærk det, som er et af de andre store problemer for de russiske kampvogne; navnlig stabiliseringen af løbet mens kampvognen er i bevægelse. Dette er endnu en af de store forskelle på russiske og vestlige kampvogne. En Leopard II kan affyre præcise runder under bevægelse. En lignende autostabiliserende funktion har russerne forsøgt at implementere i Armata-14, men ud fra hvad jeg kan se, så har de aldrig fået den til at fungere på deres mest moderne kampvogn. Og funktionen findes slet ikke på deres ældre modeller. Det gør kampvognen sårbar, da den skal holde stille for at skyde præcist.
14. december: Livet udenfor murene

Det er vist ingen hemmelighed, at mange vanekriminelle har det lidt svært ved at komme ud af tønden, ud i det virkelige liv. Jeg har aldrig selv siddet længere end de timer det tog den daværende svenske ambassadør at få mig ud af et fængsel i Hanoi (true story), og det var ikke ligesom nok til at give mig et fængselsmæssigt stockholmsyndrom og ønske mig tilbage igen. Tværtimod, faktisk. Men livet uden for murene kan være hårdt. Og det er helt forståeligt. Men dog særlig hårdt, hvis man er Wagnermand, og har taget imod det graciøse tilbud om en benådning og et liv i friheden - dog med den lille hage at det først træder i kraft efter seks måneder i Ukraine. Stod der med småt. Nogenlunde sådan her: Ты поедешь в Украину на полгода и умрешь.


Her er det en gruppe Wagnerinfanterister, der er blevet stoppet i deres nyvundne liv uden for murene af en specialenhed under den Georgiske Legion. En legion, der i parentes bemærket ikke er så glade for Putins regime, og som formentlig ser frem til at hjemlandet en dag kan befri egne regioner. Obs på videoindhold, mmmkaaaayy. Russiske kilder siger at antallet af indsatte i de russiske fængsler er dalet med 19% i år. En stor succes for deres præventive indsats derovre, det må man sige:

14. december: AAAAHHHHratatatatata...*bonk*

En drone misser med sit drop, men det er tilstrækkeligt til at en russisk soldat lige skal have et klap af sin makker, for at kunne fjerne fingeren og komme tilbage til virkeligheden:


14. december: Walking in a winter wonderla...*bonk*

Pas på med at stå under misteltenen, hvis du ikke vil have et vådt tantekys på kinden. Pas på med at gå rundt under dronen, hvis du ikke vil have et bonk i nødden. Gode råd at tage med sig til de sidste julefrokoster i december:


14. december: Gammel vin, ny flaske

For 5-6 uger siden så vi en helikopter tilhørende Wagner Gruppen kysse græsset efter en længere dans med flammerne. Kvaliteten var ikke så god, så den er blevet ompakket. Nu med finere etiket, og så glider onsdagen ligesom lidt nemmere ned. Igen skal jeg minde om, at herinde, der glæder vi os ikke over andres død og ulykke. Med mindre det selvfølgelig er et sadistisk møgsvin eller en kommandør fra Wagner. I så tilfælde, kan vi godt kippe lidt med flaget:14. december: Spørgsmål & Svar

En læser spørger, ganske fornuftigt (sic);

Er det ikke en ny forstærkning (julegave) der er kommet CAESAR og HIMARS til fronten ved Bakhmut, fra det nye overskudslageret Khenson

Lad os tage et hurtigt og simpelt re-cap af krigens gang [dyb indånding]; Marts og april gik med at ødelægge det russiske fremstød og tusindvis af stykker materiel. Det umuliggjorde at de kunne følge deres militære doktrin, bygget op omkring deres mekaniserede BTG'er. Da der ikke længere var materiel nok til sådan en taktik (husk på forårets lange kampvognskolonner), gik de i maj og juni over til at pulverisere alt med deres artilleri i en meter-for-meter taktik, således at deres relativt lave antal infanterister havde en chance. Dette gav dem succes ved Popasna og Severodonetsk, hvor de ukrainske forsvarsstillinger led store tab.


I juni og juli kommer Fætter Himars så på banen, og ændrer det billede. Over hele frontlinjen, også i Donetsk og Luhansk, napper HIMARS ammunitionsdepoter og kommandocentraler efter behag. Se eventuelt trådene fra de måneder. Big badaboom. Det første angreb med HIMARS var en kommandocentral ved Izyum, mens de næste store hits var ammunitionsdepoterne øst for Popasna. Denne kampagne ødelagde den russiske artilleritaktik, og deres fremstød gik herefter stort set i stå. Samtidigt, nord for Kherson, var de russiske enheder i gang med et to-sidet angreb mod hhv. Mykolajiv og Kryiv Rih. Begge storbyer var i den grad truet af den russiske offensiv. Men offensiven blev bremset af manglen på artilleri og materiel (korrekt opsatte BTG'er), og i stedet konsoliderede Ukraine deres stillinger.


For at tvinge de russiske styrker til retræte over Dnepr og dermed undgå en kostbar og frygtelig bykamp i Kherson, benyttede Ukraine størstedelen af deres langtrækkende artilleri til dette formål. I august og september blev den russiske tilstedeværelse i Kherson umuliggjort af en systematisk og destruktiv kampagne fra det ukrainske artilleri. Da successen kom i hus, altså den russiske tilbagetrækning, begyndte disse artillerienheder at blive overført til fronterne i Luhansk og Donetsk. Som nogle af jer ved, kørte jeg faktisk selv med derover, fordi vores bataljon og alt udstyret blev forflyttet fra det vestlige frontafsnit ved Kherson over til Zaporizjzja.


Så svaret på læserens spørgsmål er egentlig både ja og nej. Det er ikke noget nyt, at HIMARS etc. er tilbage ved linjerne i Donetsk, herunder ved Bakhmut, for de var der også tidligere i sommers da de store ammunitionsdepoter skulle rammes. Men ja, nu er de tilbage igen. Og i større antal end tidligere. Som i Nova Kakhovka ved Kherson, hvor de russiske enheder ikke kunne forsamles flere end hvad der kan være på bagsædet af en Lada, kan vi håbe på at en lignende situation kan opstå omkring Bakhmut. Det er dog tvivlsomt, eftersom at russisk artilleri og flyvevåben er meget aktive på dette afsnit, og også fordi, at de tilsyneladende har sat alt ind på at indtage byen. Det gør det sværere at dominere som ved Kherson, hvis modstanderen har den frækhed at skyde igen. Men når hele tre troppeforsamlinger bliver ramt indenfor 24 timer, så er det gode nyheder, og det vil tvinge de russiske kommandører til en mere kompliceret logistik og opmarchering.


Læserservice! Hvis du er ny på tråden, og gerne vil se Fætter HIMARS på besøg, så kan du eventuelt tage et kig lige her:


https://www.krigeniukraine.org/post/krigen-i-ukraine-juli-2022


https://www.krigeniukraine.org/post/krigen-i-ukraine-juni-2022-part-2
14. december: Free the LEOPARDS

Det svirrer med rygter. Gode rygter. Om at tyskerne vil overføre Leopard II kampvogne til Ukraine. Lad mig være lidt tør; Den kampvogn er udviklet specifikt til at kæmpe mod den russiske hær. Det er dens primære formål og eksistensgrundlag. Jeg siger ikke at det vil være en god idé at få den testet i kamp mod russiske enheder. Men det vil være en rigtig god idé at få den testet i kamp mod russiske enheder. Her kan du læse lidt om de danske leoparder, formentlig verdens bedste kampvogn. Det er ikke de opgraderede danske versioner der eventuelt skal sendes til Ukraine, men det er stadig absolut højpotente kampenheder som helt utvivlsomt vil gøre en enorm forskel på slagmarken. Kom nu med dem! Free the Leopards! Ud på stepperne med dem.


14. december: Giv altid helt præcise ordrer

Det er enormt vigtigt med klar og koncis kommunikation. Men kommunikation afhænger i den grad også af modtagerens eksisterende viden. Du kan ikke forvente, at i har samme udgangspunkt, og det skal du tage højde for. Lad os tage et eksempel: Hvis du nu ikke interesserer dig for international politik og den slags, men i stedet er mægtig glad for at surfe i Klitmøller, så er det ikke sikkert at Guantanamo Bay ringer en klokke hos dig. Så hvis jeg nu spørger, om du vil med til Guantanamo i Cuba og waterboarde så kan det godt være, at du siger 'Ja tak. Radical!'.


Således afhænger ens valg af kommunikation enormt meget af modtageren. Som i dette tilfælde, hvor jeg forestiller mig at ordren har været noget i stil med: "Få lortet ned fra toget". Som sagt, så gjort:
14. december: Dagens Låge

I Bakhmut raser kampene med uformindsket styrke. Tusindvis af sårede har siden sommeren været forbi de fremskudte felthospitaler. Send en venlig tanke til det sundhedspersonale som kæmper en umenneskelig kamp for at redde liv og lemmer, mens de selv er i overhængende livsfare. De får ikke mange rolige øjeblikke, og de modtager patienter med de grimmeste skader du kan forestille dig. Det er ikke en brækket arm der skal lappes, men en afrevet, flosset klump kød der engang var en arm. Nogle af dem der arbejder på felthospitalerne er oprindeligt uddannet børnelæger og skulle vejlede glade, nybagte forældre om babyers kost og søvn, i klinikkens åbningstid mellem klokken 10-16. Sådan kan tingene ændre sig. Her opereres der på en såret soldat i Bakhmut, under lampens bløde skær:14. december: Din daglige huskekage

Vi skal nødigt glemme at krig er hamrende beskidt og meget, meget lidt gloværdigt. Altså, det er ikke værdigt at glo på det(?). Men det gør vi alligevel, for vi bliver nødt til at forstå, at det ikke er en løsning vi ligefrem bør stræbe efter. Her en gruppe russiske soldater der har fået smæk af en mortér. Så meget træning, udrustning, transport, politik, palaver og vodka, blot for at nå frem til sin stilling og høre den sidste lyd i dit liv. Svvuuuussssjjjjjhhhh. Det er simpelthen så meningsløst at deltage i, omend nogle gange nødvendigt, når man bliver angrebet:
14. december: Endnu et godt tegn

Den russiske PR-maskine har desperat brug for at fremvise nogle positive tegn og gode historier. Så det forsøger de selvfølgelig at gøre. Til stor fornøjelse for undertegnede. Det må jeg sige. De holder mit humør oppe. Her fremviser de stolt et Tor-M2DT luftforsvarssystem. Bestemt et potent ét af slagsen. Det kan jeg godt forstå at de er glade for er ankommet til Ukraine, nu de fleste andre Tor-systemer er brændt ned.


Men bag ved den glade facade, ligger der, selvfølgelig, en ubehagelig sandhed. Dette her system er udviklet til den arktiske front. Den hører til blandt de arktiske enheder. Det er ikke meningen, at den skal sovse rundt i ukrainsk mudder. Et meget tydeligt tegn på at russernes adgang til godt materiel ikke er uendelig, og at de svækker sig selv andre steder i forsøget på at overmande Ukraine. Deres offensive kapaciteter er kraftigt svækkede, når de begynder at bringe de vigtige dele af deres væsentligste territoriale forsvar frem. Nåh, men det er godt nyt for mågerne på Svalbard, som nu kan flyve mere frit.14. december: Hvorfor sker der ikke en skid?

Et godt spørgsmål. Hvorfor rykker fronten sig ikke særligt meget? Hvornår angriber Ukraine igen? Det er egentligt meget simpelt; Rusland har sendt mere end 100.000 mand ind for at holde deres linjer. Samtidigt angriber de flere steder. Så det er ikke sådan lige til at samle en større mængde mandskab og materiel sammen og køre fremad. Nåja, og så er der lige Rasputitsia. Perioden uden veje. Her en ukrainsk MT-LB. Hvis den har problemer, så har alle problemer. Det er lige før en flåde af opgraderede optimistjoller ville være mere bevendt i en offensiv mod Tokmak og Melitopol. Men altså, min kære læser, det her er en væsentlig årsag til at linjerne er lidt statiske:
14. december: Flere gode nyheder

De opgraderede slovakiske MiG-29 er endelig på vej til Ukraine. Snakken har gået i månedsvis, men nu er de på vej. 12 styks. Hvilket ikke lyder af meget, men 100 kroner er også mange penge, hvis man ikke har nogen. Ukraine havde før krigen 49 styks MiG-29, så at få 12 opgraderede styks midt under krigen er ikke et helt dumt tilskud.


14. december: Patriot til Ukraine

Den store nyhed i går, og som stadig er en ok stor nyhed i dag, er at USA vil overføre Patriot AA til Ukraine. Langtrækkende som de er, vil det betyde en hel del. Ukraine kan beskytte storbyerne med disse systemer, og i stedet rykke Buk og S-300 tættere på fronten for at beskytte deres soldater. Samtidigt kan Patriot beskyde fly i russisk luftrum, og de kan dermed ikke længere operere så frit som før. Forvent mindst nogle måneder før systemet er aktivt, da træningen ikke er helt ukompliceret.


LUR MIG, om ikke amerikanerne allerede har igangsat træningen for flere uger siden, mens de har færdiggjort papirarbejdet. Et enkelt Patriotbatteri består af otte affyringsenheder med hver fire missiler, radarenheder, en fremskudt C&C enhed, strømforsyning og en autoloaderenhed. I stedet for et billede af et stationært system, så tjek dette lille videoklip. Det kan være mægtig svært at forstå hastigheden på disse systemer, da afstanden giver et lidt andet perspektiv af hastigheden etc. Her er det et saudi-arabisk Patriot (man kan købe mange sager hvis man har meget olie) der fejler og flyver retur:
14. december: Marokko er flyvende

Mens deres landshold overrasker i Qatar, så har den marokkanske konge virkelig vist sig i sit gavmilde hjørne. Indrømmet, jeg ved ikke, om det er kongen der er i godt humør. Men det er påfaldende at Marokko i samme moment som deres fodboldsucces, lige dobler op på den positive PR-værdi og 1) donerer et væsentligt omfang af reservedele til T-72M, og 2) lige pludselig vælger at aflyse deres ordre af tjekkiske T-72M kampvogne så de i stedet kan sendes til Ukraine. Nåh, men nu ved jeg godt, hvem jeg holder med i aftenens kamp.
13. december: Dagens Låge

Teatret i Mariupol, som et russisk fly bombede mens mere end 1000 civile søgte tilflugt derinde. De russiske besættere har opført et gigantisk hegn rundt om det, og opsat et net med billeder af russiske kulturnotabiliteter på. Absurditeten når nye højder:12. december: Dream of Himarsification #1

Den foregående weekend, bliver en weekend som en masse gutter fra Wagner og Kadyrovski hurtigt har glemt, og som enkelte, overlevende, formentlig aldrig glemmer. HIMARS gjorde det rigtig slemme ved to store koncentrationer af russiske tropper. Det rigtig slemme. Så jeg skal advare om sådan relativt skrappe billeder i de følgende videoer. Det er relativt, for jeg ved jo ikke, hvad din tolerancetærskel er. Der er folk de besvimer hvis de ser lidt næseblod eller en rød gadepizza, og så er der folk, der excellerer i gore og som ikke kan få nok.


Jeg kan bestemt godt få nok, men det er stadig vigtigt at vise omverdenen hvordan hundredevis af mænd ser ud, efter deres luftforsvar igen-igen svigtede og kun skød to ud af ti incoming ned. Krig er ikke for sjov. Især ikke efter sådan et angreb her, hvor det eneste du kan gøre er at smide et tæppe ovenpå de døende, således at de ikke ligger med totalt nøgne sår og forbløder. Skrappe sager, men lad os tage den lidt ad gangen. Det var i Melitopol, ved et hotel og rekreationscenter (hahahahaha!) at det blev meget varmt, meget hurtigt. En hurtig civil knipsede denne sekvens:


Det er endnu et eksempel på, hvor svært det er at koncentrere tropper indenfor nogenlunde afstand af frontlinjen, uden at de straks udgør et saftigt mål. Bemærk i denne video, hvor kaotiske tilstandene er efter sådan et angreb, med hundredevis af tropper. Du skal sateme være godt trænet og erfaren for at reagere komplet rationelt i sådan en situation:Denne her video viser lidt af omfanget af ødelæggelserne. Igen, en stor tak til de russiske tv-kanaler der giver et fint indblik i hvor effektivt sådan et angreb er:12. december: Dream of Himarsification #2

Jeg behøver ikke sætte særlig mange ord på denne her, udover at det er Wagner-tropper ved Alchevsk (også i regionen Luhansk der modtog et varmt velkommen. Jeg brugte aftenen i går på at læse nogle rapporter fra Nova Kakhovka - i ved den by lige øst for Kherson, som russerne sendte rigtigt meget grej og mandskab igennem. Jeg skal forsøge at sammensætte det på et tidspunkt, men TL;DR: de russiske enheder i Nova Kakhovka blev metodisk udslettet af langtrækkende ukrainsk beskydning, herunder af CAESAR og HIMARS. Nu er turen kommet til andre frontafsnit, så jeg forventer flere af disse her særdeles heftige angreb som i den grad gør indhug på det russiske humør og kampkraft. Og ja, i den følgende video ligger en død mand og får en krammer af en såret mand. Det kan godt være svært at give slip:
12. december: Din ikke-undren er forbi.

Der er enormt mange læsere, der ikke har skrevet til mig, og spurgt hvordan en russisk helikopter ser ud når regnestykket hedder antiluftskyts+tyngdekraft+jorden. Det er en ligning, der ofte ender med det samme udfald, uanset hvilke variabler vi så hælder ind i den undervejs. Nåh, men her er svaret på et spørgsmål, som ingen har stillet; Helikopteren ser sådan her ud efterfølgende:


12. december: Find to fejl

En personlig undskyldning til den læser, der er blevet holdt hen i mørket med hensyn til en video jeg postede for nogle dage siden. Et russisk køretøj kører på en mine, og min påstand var at der kunne spottes to elementer som med lidt vilje kan kaldes fejl. Den ene var at alle infanteristerne vælter rundt bagefter. Hvis man kører ind i et minefelt, er det en god idé at løbe tilbage den vej man kom fra. Selvom personelminer er forbudte og ikke bruges i stort omfang længere (heldigvis), betyder det ikke at AP-miner som claymore der skal detoneres aktivt, eller diverse kreative IED'er, kan være placeret i nærheden. Det vil jeg mene, at man som udgangspunkt skal forvente, hvis man løber på en mine. Det er sjældent, at der kun ligger én enkelt overraskelse begravet til dig. Så hvis du en dag befinder dig i sådan en situation, så lad være med at dans for meget rundt på græsset.


Den anden 'fejl', det er såmænd blot at den BMP der filmes fra går i stå da føreren sætter den i bakgear. Det er blot min sløje form for humor, som synes den slags er lidt sjovt. Hele sekvensen er lidt en analogi for Ruslands invasion.


12. december: Dagens Darwin Award (næsten)

Jeg har en makker, der har fingeren på pulsen, og vedkommende har oplyst at der tilsyneladende vil blive uploadet færre gode videoer i fremtiden. Altså dem, som de russiske soldater af en eller anden årsag selv uploader til stor moro for alle os andre. Det skyldes flere årsager, blandt andet at de forsøger at tage deres operationelle sikkerhed en smule mere seriøst end hidtil, men det skyldes primært at forholdene for de russiske stillinger bliver gradvist forværret i en sådan grad, at det ganske enkelt ikke længere altid er muligt for dem at oplade deres mobiltelefoner (som de i øvrigt ikke må have med ved fronten, men det er vist en anden snak, de selv skal tage internt).


Det manglende videomateriale har betydet en akut nedgang i antallet af uddelte Darwin Awards, hvilket jo er ret ærgerligt, da det vigtige grundstof, Idiotium, som er en forudsætning for hele grundlaget for Darwin Awards, pt. findes i Ukraine i særdeles rigt mål. I dette korte klip ses en decideret guldåre af førnævnte grundstof, som lige skal teste en GP-25 Kastyor granatslynge til en Ak-47 (tror jeg det er). De er heldige, at den 40mm var en fuser. Men lur mig, om de ikke kunne finde på at gå tilbage til den. Hvis du en dag skal se på en eller anden knold teste en 40mm granat, så hold afstand, det er alt, hvad jeg kan sige. Jeg står længere væk når junior fyrer et heksehyl af. Men sådan er der så meget. Vi lever vores liv på hver vores facon. Nogle længere end andre:
12. december: Termit over Avdiivka

De stærkt befæstede ukrainske stillinger ved Avdiivka holder stadig stand, på trods af ni måneders konstante angreb og beskydning. De russiske styrker har smidt stort set alt i arsenalet mod de ukrainske forsvarslinjer, og her er det en brutal regn af termit, som giver alt levende frygtelige, ofte uhelbredelige, skader.


Fra wikipedia om termit:

Termit er en metalblanding, som består af aluminiumpulver og metaloxid (jernoxid/rust). Ved antænding udvikler blandingen ekstremt meget varme, omkring 2.500°C. Forbrændingen splitter jern- og iltatomerne, afgiver aluminiumoxid, og resultatet er flydende jern. Termit er blevet brugt af militæret til at brænde igennem betonbunkers. Termit bruges også til at svejse jernbaneskinner sammen.


Ganske hyggeligt, ik? Det er et brutalt våben, som ikke diskriminerer mellem noget som helst levende:12. december: Veteranbiler i direkte kamp

I weekenden har der været omfattende kampe ved Novoselivske, i regionen Luhansk. Et russisk bombardement med TOS-1A termobarisk satan blev fulgt op af et hårdt, pansret fremstød. Her ses netop Novoselivske modtage tunge stød. Det kræver altså sine klodser m/k at samle riflen op og holde linjen efter at opleve den her slags. Det må være ekstremt hårdt prøvede soldater der holder stand her:


På trods af de tunge bombardementer og angreb, holdt de ukrainske linjer stand og fik sendt angrebet hjem med tunge tab. Her ses en ukrainsk T-64BV få et direkte hit på en russisk T-72B under forsvaret af Novoselivske:

Og her ses hele fem russiske BMP-2 på stribe, skarpt efterfulgt af en ødelagt T-80BV. Nu skal man ikke tage alt for gode varer, men det kunne godt ligne at angrebet nåede sådan nogenlunde her til, og ikke så meget længere. Novoselivske holdt stand, og endnu engang led angriberne store tab:12. december: Ny tråd - hård start

Kære læser, selvom det er højsæson for julefrokoster, så synes jeg godt nok at der er langt mellem snapsene. Herinde, altså. Jeg sætter pris på at du vender retur, tørken til trods. Vi mangler en masse låger. Men vi har tid nok. Man skal ikke stresse i julen, vel. Der er også hele næste år. Dagens låge er en moderne klassiker, Den Russiske Ivan på plyndringstogt:


Some things never change.

33 kommentarer
bottom of page