top of page

Krigen i Ukraine - Juli 2022

Opdateret: 1. aug. 2022

Følg krigen i Ukraine her.


Tråden fokuserer på begivenheder der er sket i juli 2022. Opdateres løbende med video og nyheder.


Krigen i Ukraine har stået på længe, men eskalerede kraftigt da Rusland invaderede Ukraine over flere fronter den 24. februar 2022. På denne side kan du følge udviklingen på de enkelte frontafsnit, samt få historier og video du normalt ikke finder andre steder i Danmark. De første tre tråde kan du læse her: Krigen i Ukraine - Maj 2022 , Krigen i Ukraine - Juni 2022 (part 1) og Krigen i Ukraine - Juni 2022 (part 2)


31. juli - 2022: Ny tråd for august er oppe nu

Vi skifter side i kalenderen, og det samme er tilfældet her. Følg med i august ved at klikke her.
31. juli - 2022: Jeg har brug for din hjælp nu.


Kære læser.


Det er første gang jeg beder om hjælp. Det gør jeg, fordi dette her er vigtigt. Jeg ved at priserne i DK er steget, og at mange har svært ved at holde for. Men jeg har brug for din hjælp, så vi sammen kan hjælpe med at få smidt Rusland ud af Ukraine, og undervejs tildele dem den gigantiske røvfuld der skal til, for at landet stopper med at invadere sine naboer.


Vi mangler et køretøj der kan afhente sårede soldater ved en meget specifik front og køre dem retur til et centralt opsamlingssted, hvor de stabiliseres og efterfølgende afhentes af ambulancer. Det er umuligt for ambulancer og normale civile biler at komme frem i dette terræn.


Det er en 100% legitim indsamling, der går ubeskåret til køretøjet. Jeg vil gerne understrege, at det er ikke mig der beder om penge fra dig, men derimod organisationen Bevar Ukraine der indsamler. Men det er formentlig mig der skal køre i den, og jeg beder dig derfor inderligt om et bidrag. Mange har allerede bidraget, og hvis du også kan undvære en halvtredser eller en hundredemand, så bliver jeg meget taknemmelig. Du kan med dette bidrag direkte være med til at redde ukrainske soldaters liv og højne moralen på frontafsnittet. Når man som soldat ved at man bliver hentet, hvis man bliver såret, så kan man kæmpe endnu mere indædt.


Dette nedenstående udklip er sakset fra den officielle organisation Bevar Ukraines opslag. Støt med en skilling via mobilepay på 46778 og HUSK at skrive ambulance i kommentarfeltet. Så indkøber de udstyret til os.


På forhånd tusind tak. Din støtte vil direkte redde soldaterliv, og lemmer. Tag eventuelt et screenshot af din overførsel, da jeg senere meget gerne vil takke alle dem der har støttet:
30. juli - 2022: Lidt om de iranske droner

Jeg skriver 'droner' fordi det er den gængse betegnelse for mange mennesker. Men droner der kan angribe fjendtlige mål hedder korrekt Un-manned Combat Aerial Vehicle (UCAV). Der har i den seneste tid været en del historier fremme om at russerne forsøger at købe sig ind på de iransk-producerede af slagsen. Det er primært fordi at den russiske ledelse stort set har negligeret denne del af moderne krigsførelse og fordi de er ved at løbe tør for deres egen overvågnings-UAV, Orlan-10. Den bruger i øvrigt et standard CANON-kamera som de ikke længere kan importere.


Det er absolut ikke usandsynligt at det iranske regime vælger at tjene nogle hurtige penge på at levere materiel fra deres meget avancerede program af UAVs og UCAVs. Det kan heller ikke afvises, at det iranske regime ser både en geopolitisk og økonomisk gevinst ved sådan en aftale.


Et par omstændigheder taler dog imod. Amerikanerne har helt sikkert meddelt det iranske regime at hvis de støtter russerne med omfattende våbenleveringer så strammes sanktionerne igen. Befolkningen i Iran lider under disse sanktioner og der er mange områder af landet hvor utilfredsheden med præstestyret og regeringen er stor. Regimet ønsker ikke indenrigspolitisk ustabilitet da dette er den største trussel mod deres magt.


Derudover så er jeg helt sikker på, at iranerne er nervøse for at russerne vil forsøge at kopiere deres teknologi (reverse engineering). Dette ønsker iranerne selvsagt ikke. Denne nervøsitet er velbegrundet.


Og sidst, men ikke mindst, så er iranerne på ingen måde interesserede i at Israel og USA får fingrene i deres mest avancerede våbenteknologi. Kendskab til ærkefjendens arsenal vil være guf for Israel som dermed bedre kan udvikle modsvar. Der skal ikke mange nedskudte UCAV/UAV til før at det bliver et væsentligt problem for Iran fremover, blandt andet i Syrien hvor de flyver missioner og for Hizbollah som benytter iranske UAV.


Det der til gengæld taler for at Iran og Rusland har indgået en baggårdshandel, det er at amerikanerne har oplyst at de nu vil levere NASAM antiluftskyts til Ukraine. Dette kraftfulde system kan ramme mål op til 35 kilometer væk, og i 21 kilometers højde. Et godt forsvar mod højtflyvende iransk materiel, som vil have ... dybt at falde. Interessant udvikling.


(NASAM 2. Produceres af USA i samarbejde med Norge.)30. juli - 2022: Ingen nåde for flygtende kampvogn

En afskåret russisk kampvogn tager flugten i fuld galop, men bliver indhentet af et ATGM. Det går sådan nogenlunde som forventet. Igen er det tydeligt, at vi begynder at se flere offensive aktioner fra decimerede kampvognsenheder, nu det russiske artilleri ikke længere kan levere overvældende ildkraft døgnet rundt:
30. juli - 2022: Når det drypper med 40mm granater

To russiske medlemmer af et T-80 kampvogns-crew sendes på tidlig rekreation da en UAV dropper en 40mm granat på dem. Sårede soldater øger presset på logistikken og kampvognen er ikke fuldt operationel uden et fuldtalligt crew.

30. juli - 2022: Russisk infanteri modtages med glæde

Manglen på dygtigt infanteri har hele tiden bremset russernes muligheder for at lave aktioner i Ukraine. De brændte en hel del af deres bedste mænd af i starten, og nu da de ikke længere har deres voldsomme bombardementer til at blødgøre de ukrainske linjer inden en fremrykning, så er de næsten gået i stå. Her ser vi en gruppe på en håbløs mission, uden videre støtte. Det går ikke SÅ godt for dem, og er endnu et eksempel på at deres evne til kombinerede aktioner er svækkede:30. juli - 2022: Nul stjerner til denne spa-oplevelse

Russiske enheder havde slået sig ned i et indtaget spa-hotel, og oprettet en stilling med tilhørende ammunition og brændstof. Bemærk de mange sekundære eksplosioner som fortæller os at ammunition til håndvåben koger over:
30. juli - 2022: Russisk C&C ramt af artilleri

En mindre russisk base og kommandopost blev ramt af præcist ukrainsk artilleri. Jeg afventer stadig rapporteringer og skadesrapport, men mindst fire køretøjer og et mindre ammunitionsdepot blev destrueret:30. juli - 2022: Endnu en livline til russerne ved Kherson er kappet

Ukrainske ballademagere har ramt en vigtig jernbanebro; Antonovsky. Det øger presset på den russiske logistik endnu mere. Igen ser vi tydelige tegn på at de ukrainske enheder tålmodigt satser på at udsulte de russiske styrkers ammunition og forsyninger:
30. juli - 2022: Mindre Frontopdatering

Årsagen til at der ikke kommer så mange frontopdateringer for tiden er ret enkel: Fronterne er i vid udstrækning fastlåst. Men der dog sket lidt på det seneste:

 • Ved Kherson fortsætter ukrainske styrker med at blødgøre de russiske linjer. Dette sker som beskrevet andetsteds ved at minimere deres adgang til forsyninger. De knap 8000 mand nord for Dnepr har behov for mange tons hver dag for at opretholde deres stillinger. Ukrainske enheder har foretaget mindre fremrykninger nord for Kherson og befriede i går tre mindre landsbyer. Jeg forventer ikke at de foretager større aktioner før de har kraftigt minimeret russernes mulighed for at beskyde deres fremrykning med artilleri. Jernbanebroen over Dnepr er nu også ramt og ude af drift.

 • Ved Zap er russerne stadig gået helt i stå og må stå model til daglige bombardementer. Her har ukrainske styrker i den seneste uge enkelte steder skubbet dem op til 10 km. sydpå, men ellers er der intet nyt at berette her.

 • Ved Avdiivka i Donetsk fortsætter kødgryden. Mindre grupper af russisk infanteri bliver stadig smidt mod de stærke ukrainske linjer, og det giver ingen ændringer på afsnittet, men betyder forholdsvist store tab af mandskab for russerne. De mangler simpelthen kampkraft for at kunne levere afgørende fremstød.

 • Ved Bakhmuth forsøger den russiske hær stadig at komme sydover, og det med en vis succes. Men det er dog minimalt hvad de opnår, og hvert eneste angreb koster kræfter. Det er nu mere end to måneder siden at de indledte angrebet på byen, og det kører slet ikke for dem her. Ukraine forstærker løbende forsvaret som er blevet udstyret med væsentlig bedre materiel end de havde i starten. Jeg forventer stadig at byen falder på et tidspunkt, men det vil kræve at russerne samler større kampkraft her og virkelig laver en kraftanstrengelse for at komme videre.

 • Ved Slavjansk har ukrainske modangreb skubbet fronten omkring fem kilometer længere nordpå. En russisk gruppe på 12 kampvogne forsøgte en omvej, men blev mødt af et indædt forsvar og de resterende otte kampvogne trak sig tilbage mod Izyum.

 • Ved Izyum er de stationerede russiske enheder i en sørgelig forfatning. De har ligget her længe nu, stort set uden succes. Det er forbundet med ekstrem fare for dem at opmagasinere krudt og kugler til en offensiv da HIMARS har dem på kornet. Derfor er de godt spredt ud i området, nærmest decentraliseret, hvilket står i direkte modsætning til den russiske hærs kultur, lederskab og officerernes taktiske doktriner. Det er også derfor at vi ser dem foretage så få offensive aktioner, da det for dem kræver en større logistisk kraftanstrengelse og opmagasinering af udstyr. Det har de pt. ikke excelleret i, mildt sagt.


28. juli - 2022: Du læser med, men følger du med?

Vi er på køretur igen, og du kan følge med via https://twitter.com/DanishGonzo


Støvede veje, svedige og ildelugtende mænd, tumpede kommentarer til Putins danske fans, alt for mange smøger og dårlig kaffe. What's not to like?


Jeg forsøger generelt at holde fokus, men nogle gange skrider det, når jeg ser mine landsmænd forsvare en diktator og hans håndlangere som har invaderet et europæisk land. Jeg vil på forhånd beklage mit nogen gange lidt tåbelige og aggressive sprogbrug, men det er svært at sidde stille når de svage tastaturkrigere skriver usandheder online. Det burde egentligt være en menneskelig pligt at modsvare disse uoplyste ¤#¤&¤#.


(yes, vi har bestilt nye dæk dernede. Håber de er sat på. Når man i en snæver vending kan bruge trådene som tandtråd er det på tide at finde muldvarpen frem.)


28. juli - 2022: *Slaps concrete* This bridge can hold this many tanks

Antonovskybroen er den vigtigste forsyningsrute for de russiske styrker ved Kherson. Igen, jeg er ikke ingeniør, men det ligner at de stabiliserende kabler i broens vejplade er godt overskåret. Mig bekendt, så er det en kritisk skade der umuliggør tung transport:
28. juli - 2022: Endnu et ammunitionsdepot?

Jeg har lidt travlt i disse dage, og kan ikke huske om vi har set denne her før. Men der ny, og kan uanset hvad godt tåle en gentagelse. Igen, at minimere russernes muligheder for at bruge deres artilleri er vejen til sejr i denne krig:
28. juli - 2022: Et pletskud fra Stugna-P

I denne video ser vi en russisk kampvogn der har gemt sig i et skur. Det er et klassisk gemmested for russiske kampvogne når de føler sig truet. Nogle stikker hovedet i buksen, andre stikker hovedet i skuret. Der skal mere til for at gemme sig på udebanen, ellers bliver de snart en særdeles truet art der kan rødlistes på FNs Biodiversity Index:
28. juli - 2022: Flere tegn på mere panzeraction

En ældre version af Stugna-P ATGM, Skif, får her ramt en enlig russisk BMP, formentlig med infaterister ombord:28. juli - 2022: Ukrainske SoF krydser floden Ingulets

Som med en atomdrevet blyantspidser bliver situationen for de tusindevis af russiske tropper stadig mere tilspidset ved Kherson. Det er blandt andet lykkedes for ukrainske enheder at etablere en mindre overgang over den ene flod, Inhulets, og dette giver mulighed for at foretage mindre operationer bag fjendens primære linjer. Det er helt klart det mest interessante frontafsnit i disse dage, og udviklingen sker nu dag-for-dag i stedet for uge-for-uge. Det kan godt gå hen og blive en rigtig grim august måned, med mindre den russiske hær formår at vende situationen. Det har de stadig mulighed for, men tiden rinder ud:28. juli - 2022: Fremskudt stilling får kodyle klask

En fremskudt russisk kampvognsgruppe bliver udsat for præcist og tungt artilleri. Der er ingen nåde overfor de invaderende horder. Altså udover dem der enten overgiver sig eller stikker af. Hermed en anbefaling til resten af dem, ellers bliver 2022 et ondt år for dem:
28. juli - 2022: Endnu et forsøg til årets Darwin Award

Vedkommende overlever, men Komitéen noterer sig at forsøget er elskværdigt og derfor denne her Honourable Mention. Komitéen noterer også at denne er video fremover vises på dag 1 på artilleriskolen:
28. juli - 2022: Russisk kampvogn rammer mine

Et tydeligt tegn på at de russiske artillerister er pressede, er at vi igen begynder at se deres kampvogne rykke frem i kolonner, ofte uden dækning. Det så vi især i starten af krigen, før russerne gik over til deres klassiske meter-for-meter doktrin. Her er det en kolonne der får lidt at tænke over, eftersom at førerulven ikke længere kan ... føre sig frem:
28. juli - 2022: Fornyet russisk offensiv i Donbas

Russisk artilleri og infanteri har i nat iværksat en, trods alt mindre, offensiv mod Avdiivka i Donbas. Som beskrevet for lang tid siden, og som stadig gælder, så forventer jeg stadig at de ikke vil kunne indtage hele regionen Donetsk, og at de især vil have problemer med byerne Slavjansk og Kramatorsk.


28. juli - 2022: Kort pause mellem opdateringerne

Jeg skal ud på en længere køretur, denne gang til Kryvyi Rih nordøst for Kherson. Der kan derfor forekomme kortere pauser i opdateringerne da vi ikke har et Starlink med denne gang. Jeg vender frygteligt tilbage med flere opdateringer, indlæg og tåbelige kommentarer så snart det er muligt.


27. juli - 2022: Eksempel på affyring af HIMARS:

27. juli - 2022: Switchblade i aktion mod FSB

27. juli - 2022: CAESAR rammer plet

Et mindre russisk ammunitionsdepot fik et pletskud at føle. Et godt eksempel på det dilemma den russiske hær står overfor. Skal de flytte ammunitionen langt væk fra fronten ude af rækkevidde for HIMARS med massive logistiske udfordringer til følge, eller skal de decentralisere tættere på fronten med risiko for at præcist artilleri kan ramme dem? Jeg kender ikke svaret, men jeg kender en eksplosion når jeg ser den:
26. juli - 2022: Ukrainsk Tochka-U er stadig operationelt

Efter mere end fem måneders kampe har Rusland på trods af deres militære overmagt stadig ikke lykkedes med at neutralisere dette forholdsvist upræcise (CEP på cirka 125 meter),men særdeles dødbringende system:26. juli - 2022: Flere russiske forstærkninger på vej

Som et tydeligt tegn på at deres artillerienheder har lidt store tab i juli, har den russiske hær fjernet omkring 50 cm. støv fra en større mængde af 2C7 Pion selvkørende artilleri. 60 styks er rapporteret på vej fra Omsk til Ukraine. Det er tungt artilleri, der bruger tung (103 kg.) ammunition:26. juli - 2022: Wagner Gruppen indtager kraftværk

Efter syv ugers kampe trak de ukrainske styrker sig i dag væk fra Vuhlehirska og byen Novoluhanske. Wagner Gruppen har kæmpet hårdt for denne taktiske succes som giver dem mulighed for at rykke nærmere på to mindre ukrainske stillinger.


26. juli - 2022: Hvis jeg siger HI så siger du MARS

En af de vigtige broer over floden ved Kherson har for kort tid siden fået endnu en omgang. Det vi er vidne til, er forberedelserne til en ukrainsk offensiv. Tålmodighed og intelligens er nøgleordene. Det vil være et nederlag af sibirisk størrelse, hvis de tusindevis af russiske soldater nord for floden bliver afskåret. Så kan man nemlig stille og roligt pine kampkraften ud af dem. Sun Tzu kigger med:26. juli - 2022: Broen over floden Dnepr

Som trofaste læsere vil vide, så er den russiske hær i en mildt sagt penibel situation ved Kherson. Der er tre broer de kan bruge til at forsyne deres invasionsstyrker, og alle tre er blevet ramt således at vejbanen er destabiliseret. Om det er tilstrækkeligt til at forhindre en god forsyningskæde og overførsel af tungt materiel er stadig uklart for mig, men at russerne er helt klar over situationens alvor understreges af at de bygger pontonbroer over floden. Det gør man ikke, hvis de tre andre broer er i stand til at forsyne soldaterne ved fronten. Der kan tydeligtvist stadig køre biler over, men der trods alt forskel på en Lada på 18 kilo, og en T-72 på 52 tons. Pontonbroen kan anes i baggrunden:

26. juli - 2022: Lidt om Ruslands økonomi

Jeg har desværre ikke kunnet undgå at bemærke, at der sidder en del danskere og tror at Putins regime har styr på deres økonomiske situation. De tror, at økonomien i Europa er hårdere ramt, end den russiske. Bevares, der er mennesker i Danmark der må spænde livremmen ind. Det underkender jeg ikke. Men for den brede befolkning er et mindre hak i BNP intet de vil mærke, udover måske at skippe en ferie, en ny telefon og månedlige tøjindkøb for at kompensere for stigende priser på fødevarer og energi.


Situationen i Rusland er en helt, helt anden. Landet er på vej i en dyb recession og eftersom at de importerer stort set al teknologi, har embargoen enorme konsekvenser for deres produktion og dermed deres økonomi. Hvis du vil vide mere, eller har brug for lidt ammunition for at vise disse uoplyste landsmænd hvordan tingene hænger sammen, så er der her en fremragende gennemgang af Ruslands problemer. Hint: de er proper fucked:


Du kan starte med at læse abstract og derefter dykke lidt dybere ned i tallene. Det er ikke sjov læsning for diverse Putinversteheren.26. juli - 2022: Tochka-U stadig i brug

En ukrainsk spotter finder et russisk depot som ligger tilstrækkeligt langt væk fra civile. Og så kan det ballistiske, men upræcise, missil fra Tochka-U bringes i spil. Bemærk krateret som indikerer våbentypen. Sådan et hul er ikke fra HIMARS eller fra sekundære eksplosioner:
26. juli - 2022: Meget lidt om UAV som våben

Udover at være et stærkt demoraliserende og stressende element, så har de ukrainske små UAVs også et taktisk dødeligt formål. Som her, hvor en gruppe russiske soldater har gemt sig i et krat. Vi har tidligere været inde på hvorfor det er stressende når det summer. Det vender jeg snart tilbage til:
26. juli - 2022: Decentralisering af ammunitionsdepoter?

Den russiske hær håndterer som bekendt det meste af deres ammunition manuelt. Det betyder, at det tager rigtig lang tid at håndtere. Groft skåret, så kan én soldat med en kran bære en container En soldat med en gaffeltruck kan håndtere en fyldt palle. En soldat med to arme kan bære en enkelt kasse. Fordi Ukraine har bøffet så mange ammunitionsdepoter er det russiske bombardement på sit pt. laveste niveau under krigen. Samtidigt begynder de at køre ammunition fra jernbaneknudepunkter frem i civile biler. Et logistisk mareridt. Men det betyder dog, at der er færre af den slags lækre spisesteder for HIMARS. Men det betyder ikke, at HIMARS går sultne i seng. Her er det et brændstofdepot som ryger i luften. En russisk kampgruppe er dybt afhængig af brændstof for at kunne lave aktioner:26. juli - 2022: Intet nyt fra Østfronten

Jeg tog en mental detox i går, men er tilbage igen. Der er ikke meget nyt at berette, så i dag kommer der for det meste en stribe videoer op som illustrerer lidt af hvert. Men først skal jeg til bageren og nyde regnvejret med mine nære. Der er ikke så lang tid til at turen går tilbage mod Ukraine, så jeg skal have det maksimale ud af fritiden. Det håber jeg på forståelse for.


De bedste nyheder omhandler fronten ved Izyum, hvor de russiske enheder som bekendt har siddet fast i månedsvis. Informationen derfra er at de er særdeles hårdt ramt på både mandskab, materiel, ammunition og moral. Det underbygges af at Rusland har haft knap 20.000 mand i området som ikke engang har været i stand til at levere bare små taktiske sejre i juli. Frontlinjen er tværtimod blevet presset en smule tættere på Izyum, hvilket bringer deres stillinger tættere på ukrainsk artilleri. Det er ikke utænkeligt, at enhederne i dette område står overfor et egentligt kollaps indenfor 4-5 uger, med mindre de roteres helt ud.


24. juli - 2022: Ukraine køber 60 krabber af Polen

Der bliver snart serveret surf n' turf for de russiske invasionsstyrker for Ukraine har lige bestilt hele 60 styk AHS Krab 155mm. selvkørende haubitser fra Polen. Jeg forventer en levering indenfor et par måneder, da motivationen for de polske arbejdere helt sikkert er vældig høj, så der kommer masser af overtidsbetaling til de gæve gutter. Sydkorea som leverer chassiset har tidligere bekræftet at de er klar til at give den hele armen for at hjælpe med hurtig produktion af disse. Polen, det dejlige land, giver også et nap med når nye ukrainske artillerister skal trænes op i brugen af systemet.


Både Polen og Sydkorea ved en hel del om at have naboer med slette hensigter, så det er naturligt at begge lande gerne vil lægge sig i selen for at hjælpe Ukraine. Det ukrainske forsvar har efterhånden en del erfaring med dette system, da Polen tidligere har doneret en hel dem af dem. De bruger NATO standardammunition. Det er vigtigt at det er NATO 155mm. for dem har vi på lager, og briterne har som nævnt for nyligt bekræftet at de sender endnu massiv omgang afsted. Vi har tidligere set AHS Krab, men vi kan alle glemme hvordan den ser ud, så her er den igen:24. juli - 2022: Vigtig aktion ved Kherson

Som beskrevet i mit seneste indlæg, så har russerne stadig nogenlunde kontrol over luftrummet ved Kherson. Ikke kontrol over HIMARS (for det har de overhovedet ikke nogle steder), men mod det ukrainske luftvåben og Tochka-U. Det er et seriøst problem for en ukrainsk modoffensiv, da det vil utvivlsomt vil betyde at en fremrykning vil være yderligere kostbar, især når der skal bringes tungere materiel i stilling. Derfor er destruktionen af det russiske AA-udstyr en afgørende brik i spillet. I denne video, selvom det er svært at se, der har dygtige ukrainske enheder fået ramt på en hel russisk S-300 stilling. En S-300 enhed indeholder fire selvstændige affyringsmoduler og det er dem, der brænder her. To af dem er tydelige, mens de to andre har valgt at gemme sig lidt for os i røgen. De kan dog anes.


Jeg indrømmer blankt at det er et gæt, men jeg vil gerne vædde min førstefødte (det dejlige skarn) på at det er deres HIMARS der er på spil:
24. juli - 2022: Et par enkelte ord om den "operationelle pause"

Kære læser, hjælp mig lige lidt her med definitionen. Det er ganske ofte blevet nævnt i de seneste uger at Rusland tager en operationel pause. Det blev begrundet med at deres enheder der deltog i kampene ved Severodonetsk, Popasna og Lysychansk havde behov for en pause. Det er ganske forståeligt at infanteriet havde brug for en puster, men det kaldes normalt "rotation". Mit spørgsmål er: Hvis man er tvunget til at stoppe sine offensive operationer fordi ens artilleri ikke kan levere den nødvendige ildkraft, er det så en 'operationel pause', eller er det en tvungen eftersidning hvor man er bundet til sin stol?


24. juli - 2022: 45. Artilleri Brigade, igen og igen, og...

Syd for Zap, ved Fedorivka, lykkedes det endnu engang soldaterne fra 45. at nappe kritisk materiel fra da fik ram på en Leer-2 EW enhed, og en truck der formentlig indeholdt forsyninger og udstyr hertil. Elimineringen af EW-udstyr er afgørende for den ukrainske brug af UAV og kommunikationsudstyr, og derfor er det kritisk materiel for russerne:24. juli - 2022: Russisk "præcisionsteknik"

Jeg er som nævnt ikke ingeniør, og jeg ved ikke en døjt om metallurgi. Men jeg ved, at hvis et kanonløb ser sådan her ud, så er sandsynligheden for at det skyder det skævt ret høj. Især efter kort tids brug, da den tykke del vil ændre sig anderledes end den tynde del. Og hvordan ser styrerillerne ud, hvis de ikke engang kan støbe løbet korrekt? Igen et godt eksempel på at hvis tyskerne ikke leverer præcisionsværktøj og teknologi til Rusland, så får de hurtigt problemer:
24. juli - 2022: Ooohhhlalala

Forsvarsministeriet i USA oplyser at de sender 20-25(!) ekstra HIMARS inklusiv essentiel støttemateriel i form af transportsystemer, auto-loadere, radardækning, ammunition og skulderbårne AA systemer til forsvaret af Ukraine. Det vil bringe det samlede antal op på 40-45 styks, hvilket selvsagt øger muligheden for at benytte dem oftere og over en bred kam. Frontlinjen er meget lang, men selv med 12 systemer har Ukraine virkelig pryglet de russiske invasionsstyrker. Ukraine har i den grad bevist at deres soldater formår at få det maksimale ud af systemet, og med en fordobling af antallet kan de sprede dem mere ud over fronten og ramme endnu flere mål. Hver eneste dag. Gode nyheder for friheden. Dårlige nyheder for fascismen.23. juli - 2022: NYT INDLÆG: Opdatering om Kherson

Læs om en hovedpine der kræver lidt ekstra opmærksomhed fra den russiske hær for at blive kureret. For de har Kommende Kreditmangel i Kherson.


23. juli - 2022: Hvad skal skrive? HIMARS!

Jeg føler sgu lidt at jeg gentager mig selv hver eneste dag efterhånden. Men det er ok, når det er HIMARS der tænder op under grillen. Her er det i Gorlovka, hvor den russiske hær havde et kombineret ammunitionsdepot og fremskudt reparationsstation for deres kampvogne. Jeg skriver bevidst havde, for efter denne her er området i datid:
22. juli - 2022: Får vi HIMARS til morgenmaden?

Som bekendt befinder jeg mig pt. i det skønne danske sommerland. Spiser som en grådig gris for at vinde de tabte kilo retur. Men! Har lige talt med en makker, og han fortæller at der i skrivende stund affyres en hel del fra HIMARS. Får vi det at se i morgen? Måske. Uanset hvad, så rammer 99/100 raketter herfra deres mål. Så selvom vi ikke ser det, betyder det ikke, at det ikke sker. Hvis et træ vælter i skoven...


22. juli - 2022: Ukrainsk artilleri fanger russisk fremrykning

Tre russiske IFV fyldt med tropper og et Tigr kommandokøretøj burde nok være blevet hjemme. Men det gjorde de ikke, og det blev noget værre rod for dem. Ukrainsk artilleri ondulerede dem, og det ligner at de blev ramt af noget ret præcist af slagsen. Sådanne tab gør ondt på deres division, og gør ondt på deres kollegaers morale:
22. juli - 2022: Ukrainsk artilleri fanger russisk stilling

I denne lidt shaky video ser vi hvordan præcist artilleri er med til at ændre krigens gang til Ukraines fordel. Her er det en stor russisk artilleristilling som får kodyle smæk. Hele otte Msta-B 152 mm. bliver elimineret sammen med en bunke ammunition og diverse andet:
22. juli - 2022: Ukrainsk UAV spotter russisk infanteri

En gruppe på 11 russiske specialtropper, ude på hvad der ligner en infiltreringsaktion, blev spottet i tide af Ukraines 106' og 109' tæt ved byen Spirne i regionen Donetsk. Det var ikke godt for dem. Jeg kan kun se en enkelt overlevende:22. juli - 2022: Mere britisk materiel på vej

Det britiske forsvarsministerium oplyser at de sender en ny omgang isenkram afsted til Ukraines forsvar, herunder:

 • Hundredevis af mindre droner til overvågning og dirigering af artilleri

 • 56 stykker artilleri, herunder 20 M109 155 mm. og 36 L119 105mm.

 • Hundredevis af NLAW anti-tank

 • 50.000 stykker 152 mm. artilleriammunition (passer til Ukraines eget)

 • Radarer til kontra-artilleri

 • Store mængder udstyr til infanteriet

Det er endnu et meget væsentligt bidrag, og det viser os at selvom krigen fordufter lidt fra de mest gængse medier, så øges bidragene stadig. Så bare rolig, kære læser. Ukraine vinder denne her. Det er jeg ikke i tvivl om.


Her er det M109. En solid fætter at have på sin side:22. juli - 2022: Omringning af VDV og Spetznas

Som beskrevet i går lykkedes det ukrainske enheder at omringe omkring 200 russiske soldater i Vysokopillya. I dag kan jeg bekræfte at en del af dem er dygtige infanterister fra VDV og nogle spetznas-typer. De er i skrivende stund ved at blive nedkæmpet. Det er primært soldater fra 126. separate brigade som enten kan overgive sig, eller lade være. Vigtig sejr på dette frontafsnit, både moralsk og operationelt.


22. juli - 2022: Stig Tøfting eller Messi?

Hvem vil du helst være på hold med? Personligt, så må jeg nok sige; Helst begge to.

En læser spurgte mig tidligere om forskellen på de tjekkiske MLRS Vampire RM-70 (se forrige opdatering fra i går) og amerikanske HIMARS. Lad os tage et hurtigt kig på specifikationerne:


Vampire RM-70:

 • 40 styks 122 mm. HE-raketter per affyring (30 sekunder).

 • 256 kilo sprængstof per affyring ved 40 raketter. En ret solid mængde.

 • Rækkevidde op til 20 kilometer

 • Nedslagsområde op til tre hektar(!)

 • Mandskab på fire

 • Kan opstilles, affyres og flyttes på omkring tre minutter

 • Enhedens kørerækkevidde er omkring 1000 km. på en fuld tank

HIMARS M-142:

 • 6 styks raketter per ladning

 • Kan affyre mange forskellige typer eksplosiver afhængigt af mål

 • Standardammunitionen sender omkring 150 kilo sprængstof afsted ved 6 raketter

 • Rækkevidde op til 95 km. med standardammunition. ATACMS ammunitionen kan nå omkring 300 km men så er det 'kun' en raket. Ukraine har modtaget standardammunition

 • Rammer 99% af gangene indenfor 2*2 meter af det valgte mål

 • Rammer målet med omkring 2500 km i timen, hvilket gør det særdeles svært at modstå. Det kan lade sig gøre, men ikke for den russiske hær

 • Mandskab på tre

 • Kan opstilles, affyres og flyttes på omkring tre minutter

 • Enhedens kørerækkevidde er 480 km på en fuld tank.

Med andre ord, så er Vampire RM-70 velegnet til at prygle et større område, for eksempel før en offensiv eller som forsvar mod en fremrykning. HIMARS M-142 er velegnet til at ramme vigtige mål der kræver rækkevidde og præcision. Den har også ammunition der kan forberede et angreb eller angribe en fjendtlig offensiv. Til eksempel har et af sprænghovederne 150.000 små metalkugler i sig som bliver spredt over et stort areal. Fremragende, men særdeles brutalt, mod infanteri.


Det var en kort og let simplificeret gennemgang af forskellene på de to systemer. Der kan skrives bøger om dem - men det er der andre der er langt bedre til end mig.


RM-70:

HIMARS M-142:21. juli - 2022: Tjekkisk artilleri i aktion

Tjekkiet har doneret en del materiel til forsvaret af Ukraine. Herunder deres MLRS, Vampire. Den ses her sende et par varme sommerhilsener til de russiske angribere. Dette artilleri er vigtigt for Ukraine, for det er brugbart under en offensiv, samt hvis fjenden er centreret i en TSA. Og det er den angribende part ofte, især forud for en aktion.
21. juli - 2022: Ukrainsk succes nord for Kherson

Den ukrainske hær fortsætter med at klargøre omstændighederne før en egentlig offensiv ,mod Kherson. Selve angrebet på byen har lange udsigter, da Rusland har nogenlunde kontrol over luftrummet over byen og deres artilleri er stadig aktivt. Der er en del åbent land der skal krydses før Kherson nås, og den slags aktion kan være særdeles kostbart i sådan en situation. Derfor er der en del forberedelse der går forud for sådant et angreb.


I dag lykkedes et ukrainske infanterister støttet af artilleri og kampvogne at omringe byen Vysokopillya, nordøst for Kherson. De russiske styrker (omkring 200 mand) er afskåret retræte, og det er et vigtigt skridt på vejen mod floden Dnepr, som Ukraine forsøger at nå for at afskære yderligere russiske kontingenter. Det bliver interessant at følge hvorvidt de russiske enheder i byen overgiver sig eller tager kampen op. Ukraine har brug for at tage flere krigsfanger, således at de kan få udvekslet med deres egne. Det bliver også interessant at se, om de kan score sig noget yderligere materiel som kan benyttes senere hen.


20. juli - 2022: Dem her bliver jeg aldrig trætte af

Kære læser. Jeg beklager hvis du er blevet træt af dem. Det er jeg nemlig ikke selv, og derfor vil disse opdateringer blive ved med at indeholde dem. Endnu et depot tager turen mod månen. Hver eneste gang det sker betyder det færre døde civile og en hurtigere vej til russisk nederlag. So here goes:
20. juli - 2022: Russerne kigger dybt ind i lageret

Vi har set en del eksempler på at den russiske hær har problemer med at udstyre deres soldater med ordentligt udstyr og materiel. Vi har også set deres AA fejle, og deres ubåde skyde med vådt krudt. Her er det et Iskandermissil som ikke når helt frem til målet. Gode tegn:
20. juli - 2022: Polske forstærkninger er nået frem

For et par dage siden så vi en kort video af moderniserede polske T-72 kampvogne på vej mod Ukraine. Polen har nu bekræftet at det er hele 91 kampvogne de har doneret til Ukraine. Det er, igen, et væsentligt bidrag som Polen kommer med. Omkring 300 kampvogne i alt er de oppe på. Jeg har været en del i landet, og Polen er et skønt land med fede byer. Jeg kan varmt anbefale en turisttur dertil, og især nu hvor de virkelig kæmper for friheden i Europa. De fortjener vores støtte, og vores feriepenge. God mad, dejlige mennesker, og der er generelt masser at komme efter. Hermed en anbefaling.

20. juli - 2022: Også du, CAESAR?

Ja, også ham. Og Brutus. Og alle mulige andre. Men det er ikke relevant her. En BTR-80A får én på hatten af præcist artilleri. Det samme gør to kampvogne.

20. juli - 2022: Manglende frontopdatering?

"Njet, comrade. Vi er bare pt. ikke i stand til at gennemføre vores aktioner og får derfor smæk når vi angriber."


I dag har russiske enheder forsøgt:

 • at angribe den kæmpestore by, Pytomnyk. Et megapolis som havde hele 71 indbyggere før krigens start. Den ligger nord for Kharkiv.

 • at angribe Spirne. Et gigantisk handelscentrum med 80 indbyggere. Byen ligger i regionen Donetsk.

 • at angribe Hryhorivka. Et helt konglomerat af små huse som ligger i regionen Donetsk.

 • at indtage Borodychne nord for Slavjansk. Det har de prøvet i snart to måneder, uden succes.

Det vil være synd at sige, at det kører for den russiske hær i disse dage. Til gengæld er de jo ikke startet endnu...


20. juli - 2022: Lidt mere ananas

Nu da jeg er i sikker havn i Danmark igen, kan jeg godt begynde at dele lidt ud af egen information. Jeg er helt klar over faren ved at skyde billeder i en krigszone, men jeg kunne ikke lade være med at nappe dette her, da udsigten var for oplagt til at lade være. Er stadig trist over at jeg først opdagede Mercerens sportsknap alt for sent. Kopholderne var til gengæld i brug dagligt:20. juli - 2022: HIMARS - noch einmal

De ukrainske operatører bliver stadig mere og mere dristige. Her i dagslys og med fuld spade mod et russisk ammunitionsdepot. De skal bare blive ved med det, for det er ikke sådan lige at erstatte de mange tons der ryger i luften he. Opdateret: Videoen er fra den 3. juli og viser et angreb på lufthavnen i Melitopol. Beklager den forkerte oplysning tidligere.
20. juli - 2022: Javelin/Brimstone arbejder på russiske kampvogne

Mens den russiske hær kørte deres meter-for-meter taktik med artilleriet holdt de deres kampvogne lidt i ro. Nu da deres artilleri mangler lidt at skyde med, så ser vi igen eksempler på at deres kampvogne sendes frem uden støtte. Det er ren guf for vestlige ATGM, herunder Javelin og Brimstone. Jeg er i tvivl om hvilket udstyr der benyttes her. Det ligner Javelin, men terrænet passer bedre på en Brimstone. Uanset hvad, så er resultatet tydeligt. Sådan et hit her, det kommer kampvognen sig ikke over:19. juli - 2022: Kritisk materiel ødelagt

I gårsdagens HIMARS angreb fik Ukraine ramt en russisk kommandopost, herunder et særdeles vigtigt stykke materiel, Redut-2US. Det er kommunikationsudstyr som er helt afgørende for de russiske aktioner. Ingen arme, ingen kage.19. juli - 2022: Nord for Kharkiv - flere smæk

Ukraines 93. brigade, som en lille fugl mener at operere CAESAR, fik godt og grundigt ramt på russiske stillinger nord for Kharkiv. Det var i nogenlunde samme område at russiske spetznas i går fik grumme bank. Det går ikke SÅ godt for dem her:
19. juli - 2022: Frankrig sender flere CAESAR

Det franske forsvarsministerium bekræfter at de sender yderliere seks CAESAR til forsvaret af Ukraine. Det er som nævnt noget rigtig effektivt grej. Det er også igen-igen et bevis på at mens Ruslands kampkraft daler, så øges Ukraines. Rusland har ikke den slags lækkerier i deres arsenal, og kvaliteten af deres materiel går kun en vej - ned af bakken. At Frankrig har valgt at kalde den for CAESAR kan så undre, men det er en anden historie:
19. juli - 2022: Ukrainsk artilleri tamper russisk materiel

Ukraines 40. Artilleri Brigade, der efterhånden har leveret så meget russisk skrot at prisen på brugt metal er helt i bund, tampede igen løs på russiske kampvogne, en BMP-1KsH (en C&C) og en BTR-80 APC.
19. juli - 2022: Fire på stribe

I går skød russerne et af deres egne Su-34 kampfly ned. Det skal jo nødig hedde sig at det russiske AA er mere effektivt mod egne fly en Ukraines AA, så de fulgte op med at nedskyde et russisk Su-35 i dag. Hvis det fortsætter sådan her, så skal det klassiske spil snart have nye regler. Fire kampfly på blot fire dage. Ikke en god sommer for det russiske luftvåben. Gad vide hvilken kvalitet deres tilbageværende piloter har. Den slags vil gøre rigtig ondt på ethvert militær:
19. juli - 2022: Blot til info

Jeg er stadig i gang med at genoplade batterierne og nyder den fredelige danske sommer med familien. Det er derfor at der kan være lidt længere mellem opdateringerne. Jeg har stor respekt for at der er mange der læser med, men familien kommer selvfølgelig først. Det er derfor at opdateringerne ikke altid kommer løbende, men når der er tid. Om nogle uger er det tilbage til hverdagen, og så får den fuld spade igen. Tak fordi du læser med.


19. juli - 2022: Flere af de dyre på vej

Det amerikanske forsvarsministerium har i dag oplyst at de sender flere HIMARS systemer til Ukraine. Som så ofte før er denne udtalelse formentlig forsinket. Amerikanerne har allerede placeret en del af dem på deres tyske base i Rammstein, og vi kan derfor antage at disse systemer vil være i Ukraine allerede, eller ganske snart.


Mange har spurgt hvorfor at USA ikke bare har sendt en ordentlig omgang afsted til at starte med. Det er lidt ligesom når din knægt siger han vil starte til fodbold. Så farer du heller ikke ud og køber de dyreste støvler til at starte med. Men når det så viser sig at junior rent faktisk har talent og kan finde ud af at afdrible modstanderne så deres ben krøller, så er det på tide med nogle bedre støvler.


19. juli - 2022: Lidt om logistik


"Amatører tænker taktik, professionelle tænker logistik."


Sådan nogenlunde lyder en klassisk læresætning. Det er egentlig meget simpelt. En soldat med en kran kan flytte en container, en soldat med en gaffeltruck kan flytte et tons, en soldat med to arme kan flytte en kasse. Som tidligere beskrevet så bruger den russiske hær ikke et pallesystem til deres ammunition. De bruger trækasser med et håndtag i hver ende. Groft skåret betyder det, at deres togsæt skal aflastes manuelt over på lastbiler, som så skal aflastes manuelt på depotet, som så skal fyldes manuelt på en ny truck for at køre det frem til artilleristillingen, hvor det igen skal aflastes manuelt.


Kan du se pointen? Selvfølgelig kan du det. Du er jo ikke russisk logistikofficer eller forsvarsminister Shoigu. Det er ligesom dengang man skulle flytte for en af gutterne på en tømmermændsramt søndag morgen, og idioten kun havde pakket sit habengut ned i plastikposer og en Fiat Uno (true story).


Engang den røde hær havde millioner af værnepligtige var det ikke rigtig et problem. Det er det i dag. Sammenholdt med at den russiske transport indenrigs oftest foregår via jernbanen (hvilket giver mening i et kæmpe land), så opstår problemet især det sted, hvor skinnerne ender. De har ikke ligesom i Europa et effektivt system til at laste/aflaste køretøjer. Vi pakker i øvrigt vores ammunition på paller og i bure, uden trækasser. Der er ingen grund til at flytte småt brændbart frem til fronten.


Alt dette betyder også, at ved jernbaneknudepunkter er der en flaskehals samt et oplagt mål. Når Ukraine får ramt et stort depot, vil det ofte være rigtig mange tons der ryger i luften. Det tager tid at flytte den slags manuelt, og det involverer en lang række processer som optager mandskab og trucks. Jo længere krigen står på, des vigtigere bliver en smidig logistik. Russerne har ikke en smidig logistik, og de mange bombardementer med HIMARS har i den grad gjort ondt værre for dem. Operationel pause? Det kan vi godt kalde det. Vi kan også kalde det for et operationelt kaos. Det afhænger nok af øjnene der ser.


Update: jeg faldt lige over denne her artikel. Den forudser et kollaps, hvilket er farligt at spå om, men pointen med ringe logistik uddybes, så der er ingen grund til at jeg ævler videre. Hvis du er interesseret, kan du eventuelt læse mere her.

18. juli - 2022: Kan denne tråd stadig læses?

Jeg vil gerne bede en venlig sjæl om hjælp: Denne tråd er efterhånden fyldt med video og er formentlig tung at åbne. Kan du stadig læse den uden problemer, eller skal jeg starte en ny? Hvis du følger mig på Twitter, så drop mig venligst en besked herom. Det vil jeg sætte stor pris på. På forhånd tak!


Opdatering: Jeg takker ydmygt for henvendelserne og de pæne kommentarer. Såfremt I oplever problemer med siden, så giv mig endelig et praj.


18. juli - 2022: HIMARS, oh HIMARS.

Det må igen konstateres at dette stykke ekstremt dødelige amerikanske teknologi er med til at vende pladen for Ukraine. Igen i nat og i dag, lykkedes det Ukraine at få et par pletskud ind der, hvor det gør rigtig ondt. I Nova Kakhovka som ligger nogenlunde stik øst for Kherson, ramte de ukrainske enheder både et større ammunitionsdepot, samt en opsamlingsplads for materiel.


Jeg ved at det kan forekomme morbidt at glæde sig over den slags død og ødelæggelse, men de kan jo trods alt bare vælge at smutte hjem igen, i stedet for at blive pulveriseret. Husk også på, at hver gang et depot ryger i luften, så reddes civile liv og sandsynligheden for at den russiske hær og Kreml spiller fandango andre steder i verden (Baltikum, for eksempel) daler kraftigt med hvert et nyrehug de modtager. Første to videoer viser Nova Kakhovka, mens billedet viser angrebet i Toretsk:

18. juli - 2022: 3 kampfly på 3 dage

Det er bekræftet at det russiske luftvåben har nogle særdeles hårde dage. De er presset af manglen på erfarne piloter og reservedele, og det bliver jo ikke bedre af at de i nat skød et af deres egne kampfly ned. Herfra skal der lyde et oprigtigt tak for hjælpen. Bliv endelig ved med det - det skal nok holde humøret højt i messen på basen...


Det er svært at se på disse billeder, men det kan anes at russisk AA nakker sit eget fly:


Og her ser vi de særdeles sørgelige rester. Rydder de selv op efter deres svineri? Jeg har mine tvivl:18. juli - 2022: Ukrainsk SOF operation gav bonus

Ukrainske specialtropper lykkedes i dag med at give en russisk stilling en helt igennem gedigen røvfuld. Knap fyrre russiske infanterister blev elimineret, og en del materiel blev ødelagt. Det var i byen Dementiivka nord for Kharkiv, hvor der længe har været mindre træfninger. Det er vigtigt for de civile i Kharkiv at russerne bliver smidt ud her, så den russiske hær får sværere ved at beskyde civile mål i storbyen. Resten af den russiske enhed i byen tog flugten og efterlod lidt krigsbytte til det ukrainske forsvar. Jeg vurderer at de ukrainske enheder vil trække sig fra byen igen, da den ikke er ligesådan at forsvare. Alternativt beholder de enkelte enheder tilbage, såfremt russerne forsøger et mindre angreb igen:
18. juli - 2022: Operationel pause, min bare

Jeg har desværre bemærket, at flere medier, herunder danske, ævler om at russerne har holdt en operationel pause og at de i forgårs skulle have genoptaget deres offensive aktioner.


Jeg ved ikke hvilket hul de hiver deres 'informationer' op af, men jeg mistænker at en eller anden ferieafløser hos et internationalt nyhedsbureau har skrevet det for en uges tid siden, og så er det blevet en form for eviggyldig sandhed der løber rundt på de forskellige redaktioner, uden at nogen gider at tjekke efter hvad der rent faktisk sker på slagmarken. Eller stillet det helt simple, men enormt centrale, spørgsmål til sig selv i en sen nattetime; "Hvorfor i al verden skulle de dog holde en operationel pause?"


Tillad mig at rette disse misinformerede mennesker: Den russiske hær har ikke holdt en operationel pause. De har dagligt forsøgt angreb ved de frontafsnit hvor de stadig har offensiv kampkraft; ved Bakhmut/Sivertsk og syd for Izyum. Masser af artilleri, kampvogne og infanteri støttet af IFV/APC har forsøgt at opnå et gennembrud her. Yes, de har ikke angrebet ved Zap, Kherson og Avdiivka, men det er sgu fordi de ikke kan, ikke fordi at de holder pause. Der skrives virkelig meget snot om krigen, senest eksemplificeret ved at TV2 i dag meldte ud (via Reuters, tror jeg) at det nu kan bekræftes at Wagner opererer i Ukraine. Jeg mangler ord for tåbeligt det er. Hvis du har rette tillægsord til at beskrive deres stupiditet, så gør mig en tjeneste at råb dem rigtig højt. Med lidt held kan jeg høre dem.


Og så husk igen på, min absolutte kære læser, at den russiske hær ikke kan en skid uden deres artilleri, og artilleriet kan ikke en skid uden ammunition. Og ammunitionen, den ryger stille og roligt op i luften efterhånden som Skt. Hi Mars får nys om den. Det er ikke en tilfældighed, at de holder en "operationel pause".


18. juli - 2022: Tyskland bekræfter støtte

En tysk general med masser af stjerner på skulderen har bekræftet at den tyske hær er i gang med at træne ukrainske tropper i brugen af deres selvkørende AA, Gepard Flakpanzer:18. juli - 2022: Polske forstærkninger på vej til Ukraine

Et vogntog med PT-91 MBT fra Polen er på vej til forsvaret af Ukraine.
18. juli - 2022: Absurd effektive HIMARS

Jeg må personligt anerkende at HIMARS er en del mere effektivt end jeg havde regnet med. Forestil jer, at amerikanerne har omkring 500 af disse systemer, og hvad de ville gøre ved den russiske hær såfremt de angriber et NATO-medlem. Ukraine har fået leveret 13 styks i alt. Og den får bare fuld spade. Her i Nova Kakhovka syd for Kherson, hvor endnu et ammunitionsdepot bliver flyttet ret hurtigt:
17. juli - 2022: Tilbage i Danmark

Kære læser, jeg er snart tilbage i Danmark for at holde lidt ferie med mine nære. Det kan betyde lidt færre opdateringer, da jeg bliver nødt til at rense hovedet og give familien en masse opmærksomhed og kærlighed. Jeg håber på din forståelse for dette, da jeg også har nogle mentale batterier der skal genoplades. Jeg håber du stadig vil læse med, og ønsker dig en fremragende sommer. Lad os ikke glemme krigen, mens vi nyder freden i Danmark.


17. juli - 2022: Endnu en svamp i skoven af paddehatte

Der er blevet lidt færre af dem de seneste to dage, men det er primært fordi at de fleste er plukket. Russerne har stadig ikke fået ramt på ét eneste HIMARS, og Ukraine har derfor stadig dette frygtindgydende våben til rådighed. Husk dog på, at hver pod med seks raktter vejer omkring 2.5 tons, så er der noget logistik forbundet med at affyre rigtig mange omgange. Det er ikke sådan ligetil at administrere, særligt når Ukraines arsenal efterhånden består af rigtig mange forskellige våben. Knopskydning, tror jeg man kalder det rent administrativt, og det er selvsagt en gigantisk hovedpine at administrere den slags over en front på mere end 2000 kilometer, da det stiller store krav teknisk service, genopfyldning og mandskab etc. Men her plukkes endnu et lager, og vi ser svampen vokse sig stor:17. juli - 2022: 14 dage uden ændringer

Det er nu 14 dage siden at de ukrainske enheder rømmede Lysychansk efter at byen var få kilometer fra at blive omringet. Det er i den forbindelse værd at nævne, at ingen af tropperne der forsvarede byen blev taget til fange. Den russiske propagandamaskine har ikke frigivet nogle billeder af krigsfanger, og det materiel de påstod at have beslaglagt var materiel de havde indsamlet fra alle mulige andre steder, og placeret i Lysychansk. Det var en kaotisk, men succesfuld retræte.


Nu har vi en situation, hvor frontlinjerne næsten er låst fast, mens vi venter på en fornyet stor russisk offensiv. Jeg har tidligere påstået at dette her kunne være deres højdevandstand, eller på militærjargon, deres kulmination. Det er selvfølgelig behæftet med stor usikkerhed, da de stadig ønsker som minimum at indtage Slavjansk og Kramatorsk. Der er tegn på at de forbereder endnu en kraftanstrengelse, men der er også tegn på at de har seriøse problemer med deres artillerilogistisk. Vi har set eksempler på, at de kører ammunition frem i private biler, og det er selvsagt ikke tilstrækkeligt hvis de skal opnå at affyre de nødvendige 35-40.000 runder om dagen som de tidligere har gjort under deres meter-for-meter fremrykning. Igen må jeg understrege, at uden deres omfattende artilleribombardementer så kan den russiske hær ikke særligt meget. Deres doktrin er bundet op på massiv ildkraft, og uden denne så får deres angrebskolonner og især deres infanteri ualmindeligt svært ved at rykke frem og indtage kraftigt befæstede stillinger. Vi får se. Det er uanset hvad interessant, at det nu er 14 dage siden de sidst lykkedes med at indtage noget af værdi.


16. juli - 2022: Russiske enheder forstærker syd for Zap

Flere enheder og materiel er på vej fra området omkring Mariupol og Melitopol op til de usikre russiske linjer syd for Zap. Det er her, hvor de nedgravede russiske tropper har måttet modtage en del artillerismæk i den seneste periode, uden at de har kunnet besvare ilden særlig meget. Linjerne skal forstærkes, for ellers er de i risiko for at kollapse helt.
16. juli - 2022: Videomontage viser kampe ved Bilohovrika

Det slår mig nogen gange, at det som jeg finder interessant, nødvendigvis ikke er det samme som I, kære læsere, finder interessant. Jeg vil derfor i højere grad igen begynde at vise lidt forskelligt fra krigen, ligesom jeg gjorde i starten. Her er det Kraken, en halvbrutal ukrainsk deling som deler nylige tæsk ud til de russiske invasionsstyrker. Bynavnet ringer nok en klokke hos flere af os:
16. juli - 2022: Store klask ved Borodychne

Det er værd at bemærke at den russiske hær i den seneste uges tid ikke har indtaget noget væsentligt, og tværtimod har lidt store tab ved denne by, hvor ukrainske enheder har the high ground. Det, sammenholdt med at de russiske enheder ved Izyum er godt møre, er en stor årsag til at den russiske fremrykning mod Slavjansk i dette område ikke når længere.


16. juli - 2022: Er pausen forbi?

For et par dage siden beskrev jeg hvordan den russiske hær har haft en operationel pause efter deres erobring af Luhansk. De har i mellemtiden brugt kræfter på at ramme en del civile mål, og nu er der indikationer på at de er påbegyndt deres offensiv mod linjen Sivertsk - Bakhmut. De forsøger stadig at tage kontrollen over den nordgående hovedvej. Det har de gjort siden de indtog Popasna for snart to måner siden. De har stadig ikke succes med det, og mistede i nat en del materiel og mandskab i et fejlslagent forsøg. De ukrainske artillerienheder fra 54. mekaniske og 45. mekaniske har for længst skudt sig ind på positionerne, og der skal mere til, hvis russerne skal have succes her. Mængden af artilleribombardementer er faldende, men stadig høj. Jeg følger situationen.


15. juli - 2022: Mere svensk hjælp til Ukraines forsvar

Verdens mest avancerede selvkørende haubitser - Archer (FH77BW L52) - er på vej til Ukraine. Det er et topmoderne stykke materiel, som der kun er produceret knap 50 styks af. Den kan affyre 21 skud på under tre minutter og sende dem mod mål op til 60 kilometer væk.15. juli - 2022: Flere tæsk til VDV

Russiske medier bekræfter det, vi allerede vidste. Nemlig at Ukraine via HIMARS fik ram på et hovedkvarter for 106. Luftbårne Division og eliminerede en række af deres befalingsmænd og soldater. Det er helt afgørende for krigens udfald, at Ukraine bliver ved med at skære hovedet af slangerne. En klassisk taktik som underminerer divisionens evner til at foretage aktioner.


15. juli - 2022: Endnu et ammunitionsdepot...

Omkring 40 klik øst for Bakhmut ligger Kadiivka. Der lå også et ammunitionsdepot som den russiske hær føder artilleribombardementet af Bakhmut med. De har selvfølgelig flere lagre i området, men dette her var et stort et og kan hjælpe med at give forsvaret lidt luft. Det vi ser her er blandt andet raketter der koger over, og efterfølgende regner det med termit, som er en blanding af aluminium og metaloxid som ved antænding bliver til en form for flydende jern.. Det bliver omkring 2000-2500 grader varmt og kan brænde igennem betonbunkere. Her regner det ned over russernes egne stillinger, og den by de har besat. Igen, husk at sætte lyd på her. Der er ikke indsat fjollet musik:


15. juli - 2022: Russisk angreb på Sivertsk og Bakhmut er i gang

Efter at have mørnet de ukrainske forsvarslinjer, rapporteres der nu om kampe inde i Sivertsk, og ved Bakhmut rykker russerne tættere på med erobringen af byen Soledar. Forsvarslinjen Sivertsk - Bakhmut er den sidste før de russiske enheder kan lancere et større angreb på hovedbyerne Slavjansk og Kramatorsk.14. juli - 2022: Drone fanger præcis mortérangreb

En ukrainsk drone filmer et mortérangreb på en russisk stilling. Det interessante er, at fordi den russiske hær (og samfund) er så ekstremt topstyret, så rømmer de ikke stillingen selvom den tydeligtvist er blevet skudt ind hos de ukrainske artillerister. Så derfor kører de, og her må Guderne hjælpe mig til at forstå hvorfor, blot ny ammunition, materiel og mandskab frem. Så er det ret nemt at give dem endnu en overhaling. Bemærk lastbilen, i denne sammenklippede sekvens som viser os at de genforsyner en smadret stilling der er skudt helt ind på kortet;14. juli - 2022: De kan ikke modstå HIMARS

Den russiske hær har pt. intet modsvar mod HIMARS. Deres eget artilleri er enten alt for upræcist eller har ikke den nødvendige rækkevidde. Deres luftvåben er grinagtigt dårligt, og kan derfor stort set heller ikke stille noget op mod disse højt-avancerede og enormt mobile systemer (Garmin GPS & Fishfinder, anyone?). Ruslands modsvar har derfor de seneste dage været at terrorisere kvinder og børn, herunder missilangreb på hospitaler, en neonatal klinik (altså, hvad FUCK sker der for dem!!) skoler, koncertsal og kulturhuse. Det er selvfølgelig et forsøg på at tvinge Ukraine til underkastelse, nøjagtigt som russerne gjorde det i Tjetjenien og gør det i Syrien. Man skal være et helt igennem gennemført absolut møgsvin for at vælge sådan en strategi. Jeg vælger ikke at bringe billeder af de døde børn og babyer. Det er sateme skrap kost at se babyer uden hoved, selv hvis man er vant til den slags visuelle skrækkeligheder. Men hele verden (18+) burde tvinges til at se dem.


13. juli - 2022: Ultrapræcist artilleri igen-igen

Der bliver fortsat trænet ukrainske enheder op i de effektive CAESAR, PzH2000 og særligt lækre polske AHS Krab som pt. bliver lynproduceret med stor hjælp fra Sydkorea (mange tak til dem!). Det ukrainske forsvar får stille og roligt leveret flere Krab. De her selvkørende haubitzere er bare hamrende effektive og præcise. Længere er den sådan set ikke:


Og her er det to kampvogne der kommer under særdeles præcis beskydning. Det ligner umiskendeligt den avancerede type ammunition, Excalibur:
13. juli - 2022: Stadig ingen nye russiske fremskridt

Her kommer en hurtig opdatering;

 • I provinsen Donetsk og ved grænsen mod provinsen i Luhansk er den russiske hær stadig i gang med at regruppere efter deres succes ved Lysychansk og Severodonetsk. Det er svært at spå om hvornår de iværksætter en større offensiv mod Sivertsk og Bakhmut som de skal forbi for at kunne true Slavjansk og Kramatosk for alvor. Men der går nok ikke længe, for de sidste 48 timers tid har de udsat begge byer for enorme artilleriangreb.


 • Ved Izyum er deres sydlige offensiv mod Slavjansk gået helt i stå. De kommer simpelthen ingen vegne, selvom de prøver. Der er ikke stilstand på dette frontafsnit selvom der ikke rapporteres så meget derfra.


 • Det sidste er også tilfældet ved Kharkiv. Her forsøger russiske enheder dagligt at angribe forsvarslinjerne nord for byen. Det russiske luftvåben, der som jeg viste tidligere godt kan lide at bruge Garmin GPS & Fishfinder til deres avancerede jagerfly, er ude af stand til at pille de ukrainske tanks ud af ligningen. Sammen med effektivt artilleri, har det haft en særlig ødelæggende effekt på de russiske enheder som har mistet store mængder infanteri (op mod 300 mand) i den seneste uge på deres forsøg på at bryde de ukrainske linjer her. Det er de samme russiske enheder som tidligere beskrevet, og hvis ikke de får massive forstærkninger eller deres hærledelse åbner nye vinkler mod Kharkiv så kommer de ikke til nedbryde forsvaret lige foreløbigt. Det er især forsvaret af Dementiivka der volder dem store problemer.


 • Syd for Zap, ved Melitopol har den russiske hær næsten siden krigens start haft kontrollen med lufthavnen. Det har de sådan set stadig, men som beskrevet fik en række fuldtræffere fra - yes - gjort et heftigt indhug i den situation. Russerne har derfor flyttet store mængder materiel, herunder en masse helikoptere, længere vestpå til Chaplynka, en meget gammel lufthavn syd for Kherson. I skrivende stund rapporterer lokale indbyggere om at der er voldsomme eksplosioner her. Bemærk at det er over 100 kilometer syd for fronten. De skal længere væk, hvis de skal undgå smæk. Må jeg foreslå at tage hjem?


 • Ved Mykolajiv var der forleden omfattende russiske missilangreb. Omkring 20 missiler ramte en ukrainsk opmagasineringsplads og ødelagde omkring 15 køretøjer og ammunition.


 • Ved Kherson holder begge sider deres linjer, dog med enkelte mindre landsbyer befriet fra russiske tropper. Ukrainsk artilleri fortsætter med at arbejde på de russiske stillinger. Den anden dag viste jeg et angreb på en kommandopost i byen. Det var 20th Guards Motor Rifle Divisions hovedkvarter der blev ramt. Stort set hele divisionens ledelse blev elimineret, herunder samtlige kommandører. Det bekræftes fra russisk side. Det interessante er, at russerne i hele tre døgn havde opbygget et ammunitionsdepot her. Som så ofte før er tålmodighed og intelligens enormt afgørende i krig, og Ukraine ventede med at kalde på HIMARS indtil de russiske stakler var færdige med at føre ammunition derhen. Og så ved vi jo godt, hvordan det gik (scroll et par dage ned for at se mere).


13. juli - 2022: Gigantisk eksplosion i russisk depot

For to dage siden ramte HIMARS også et kæmpe russisk ammunitionsdepot ved Novaya Kakhovka. Det er formentlig den største samling af eksplosioner i krigen til dato. Jeg får dystre minder om den frygtelige eksplosion der rystede Beirut (hvil i fred, til de stakkels ofre i Libanon). Men døm selv - her en stribe civile optagelser af fyrværkeriet:
Og to billeder, for ligesom at understrege voldsomheden:
11. juli - 2022: Kortere pause i opdateringerne

Jeg er på vej mod Zaporizjzja, og der kan derfor forekomme enkelte pauser i opdateringerne. Hav det godt til vi læses ved igen, og pas på jer selv og jeres nære.


Til russiske trolde: denne besked er markant forsinket, så bare drop det. Tumper.


(og så lige en personlig besked til mine nære som læser med her: Jeg savner jer, og elsker jer. ❤️)


10. juli - 2022: Endnu en god nyhed!

I morges kl. 05 lokal tid, og igen for omkring fire timer siden, blev en base for Rosgvardia, de russiske nationale sikkerhedsstyrker ramt. Rosgvardia er dem der specialiserer sig i at tæske russiske civile til demonstrationer, tortur af egne borgere, og i at udøve alle mulige former for undertrykkelse ramt. Hele to fedtede og smæskende tante-kys kys på kinden blev det til i dag. Først i morges, før Putin fik sko på, og senere igen da de kom tilbage for at hente deres ikke ødelagte materiel.


Man skal passe på med at glæde sig over andre menneskers brutale død, for i realiteten er det et resultat af et fejlslagent samfund. Men, de her gutter, de er professionelt afskum som frivilligt har skrevet under på en kontrakt og arbejdsbeskrivelse ikke ulig Gestapo og Stasis metoder. Altså, de gennemtæsker egne borgere med knipler for noget så simpelt som hvis borgerne drister sig til at mene og udtrykke noget ... andet.


Jeg har ikke engang krokodilletårer til overs for sådanne psykopater der vælger at undertrykke andre mennesker med vold og tortur. Ned til det aller-varmeste sted med jer.


Bemærk i øvrigt at russiske medier rapporterer om det her angreb. Så det har gjort ondt.


10. juli - 2022: Nu sætter du lyd på, ok?

For ellers må du altså ikke se med her... Videoen viser et russisk ammunitionslager i Alchevsk, Luhansk der fik besøg af en-af-dem-der-du-ved-nok-hvem. Hold da kæft! Igen må det understreges, at sådanne mængder ikke er noget man bare lige erstatter.10. juli - 2022: Her er en god nyhed!

I går berettede jeg om et ukrainsk artilleriangreb med HIMARS på et ammunitionsdepot ved Kherson. Opsnappede efterretninger fortæller os at der var tilknyttet en C&C for den russiske 49. Kombinerede Armé. Tabstal er pt. uklare, men det er lige præcis det der skal til for at stoppe krigen; Destruktionen af deres ammunition og elimineringen af deres officerer. Det vil virkelig suge Ribena'en ud af deres offensive kampkraft og yderligere minimere lysten blandt mandskabet til overhovedet at opholde sig i Ukraine. Det brænder i øvrigt stadig:10. juli - 2022: Ukrainske Mi-17 helikoptere

Som den faste læser vil vide, så lovede amerikanerne at overføre Mi-17 helikoptere til Ukraines forsvar. Vi så nogle fine billeder af dem, før afsendelsen. Det var de helikoptere som USA havde betalt Rusland licenspenge for at få lov til at indkøbe og levere til Afghanistan, altså før Taliban vandt magten tilbage. Nu flyver de rundt og klasker russiske kolonner i Ukraine. Sådan er der så meget, når Dødens Købmænd skal lave flere penge.10. juli - 2022: HIMARS, HIMARS, HIMARS

Hvis man følger krigens udvikling, så har man efterhånden set forkortelsen HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System). Jeg vil blot lige understrege, at det er en specifik våbentype der er tale om, i en underkategori af våben der normalt kaldes MLRS (Multiple Launch Rocket System). HIMARS (M142 og M270A) er den mest avancerede type af MLRS. For eksempel tager den russiske BM-21 næsten en hel time at lade manuelt.


Det gør HIMARS ikke, for de er udviklet i USA og er dermed convenient. Meget kan man sikkert sige om amerikanerne, men det er trods alt dem, der virkelig rykker på begrebet convenience. Drive-thru var jo aldrig blevet opfundet i Danmark, det må vi nok ligesom erkende.


Det ville også se ret fjollet ud på cykel.


HIMARS kan opsættes, affyres, re-lokaliseres og genlades indenfor få minutter. Den er ekstremt velegnet til brandvarme frontafsnit simpelthen fordi den er enormt svær at fange, med mindre du har luftherredømmet. Og det har Rusland stadig ikke, og får det nok aldrig, for det kan de sgu' ikke finde ud og deres militære doktriner er heller ikke baseret på luftherredømme. Det er også en årsag til at den russiske hær stadig ikke har fået ram på systemet endnu, selvom de ukrainske enheder har tampet løs med dem i lidt over to uger. Elendig russisk propaganda prøver at overbevise os om det modsatte, for vi skulle jo nødig tro at de rent faktisk er totalt overlegne på slagmarken og sende endnu flere afsted.

Men jeg kan bekræfte at alle de leverede HIMARS stadig er operationelle (Yeeehaaawww! & Texas, baby!). Jeg vender tilbage med dagens HIMARS Oversigt til efter din aftensmad, så du har lidt mere lækkert at nyde i det dejlige danske sommerland, eller hvor i verden du befinder dig.


Alt dette om HIMARS vidste du nok allerede, men nu er eventuel forvirring fjernet for nye læsere. Hov, glemte lige at nævne, at de flyver med Mach 2.5 (cirka 850 m/s!) hvilket gør at du ikke engang hører en hvislen, før du hører et brag. Hvis du altså når at høre braget...


10. juli - 2022: Rusland vil gerne nappe Kharkiv

Ukraines næststørste by er stadig et mål for Rusland. De forsøgte forleden med et mindre angreb nordfra som formentlig havde til formål at teste nogle forsvarsstillinger. Ellers er det mest artilleriudvekslinger der foregår her. Jeg er dog på ingen måde i tvivl om at de stadig pønser på at kunne omringe, og efterfølgende indtage, Kharkiv. Byen er kun 30 kilometer fra grænsen, og i krigens første dage satte de mange styrker ind for at tage den. Som bekendt gik det virkelig dårligt for dem, værre end ved Kyiv, og deres kampkraft i de divisioner der fik en lektion, er aldrig kommet op på et niveau hvor en succesfuld offensiv er realistisk at opnå. Det er stadig to brigader fra den russiske 6. Kombinerede Armé der formentlig har fået besked på at holde sig klar til et angreb. Omkring 2000 soldater er i stilling nord for Kharkiv, men det er min vurdering at de skal bruge mindst 6000 mand for at kunne angribe nordfra. De ukrainske enheder er velforsynede og godt gravet ned. Husk på at forsyningslinjerne til Kharkiv har været åbne i gennem hele krigen.


Der er dog efterretninger der tyder på at to kampvognsbataljoner fra 1st Guards Tank Army, som normalt har nogenlunde materiel, er i gang med at blive aktiveret i Belgorod. Jeg har mine tvivl omkring deres materiel, for som opmærksomme læsere måske kan huske, var det dem som modtog en stribe T-72 og T-80 kampvogne fra lageret hvor kun omkring en fjerdedel(!) var kampduelige. Det er min vurdering, at det ikke er sandsynligt at de er udrustet i forhold til deres doktrin, hvilket understøttes af at de endnu ikke har støttet frontlinjen selvom de har ligget i Belgorod i snart to måneder. Det er sandsynligvis på grund af manglende materiel, for ellers giver det ikke mening af holde dem så langt fra en aktiv front, der til stadighed presses af det ukrainske forsvar.


10. juli - 2022: Fornyet offensiv mod Bakhmut

Efter at have taget en kort og forstålig puster efter slaget om Severodonetsk og Lysychansk, er de russiske enheder så småt begyndt at rykke mod strategisk vigtige Bakhmut. Vest for Bakhmut ligger Chasiv Yar, og denne by på lidt over 10.000 mennesker bliver i skrivende stund udsat for et voldsomt bombardement. Det plejer at være et forvarsel om en kommende offensiv. Byen har en ukrainsk garnison og har en TSA for forsvaret af Bakhmut.

Jeg har markeret byen nedenfor, hvor det også er tydeligt hvorfor Bakhmut er en vigtig lokation. Bemærk de mange veje der løber gennem byen. Det bliver interessant at se hvor længe de ukrainske enheder kan holde Siversk, for uden kontrol over den, får de russiske tropper særdeles svært ved at indtage Bakhmut da de i så fald kun har få vinkler at angribe fra.9. juli - 2022: Mere HIMARS til din morgenkaffe

I går annoncerede Bedstefar Biden at USA sender yderligere fire HIMARS-enheder til Ukraine. Det lyder ikke af meget, men det er ... ret meget. For med blot ni styks indtil videre har Ukraine siden den 24. juni virkelig bøffet løs på centrale russiske depoter og logistiske centre. Fire ekstra systemer er hvad, cirka 40% mere? Min hovedregning er ikke god her til formiddag. En forøgelse på omkring 40% er trods alt en væsentlig stigning, selvom det kommer fra et umiddelbart lavt tal.


De ni nuværende systemer over en frontlinje på over 2000 kilometer giver selvsagt nogle begrænsninger. Men de er bare hamrende effektive på grund af mobilitet, rækkevidde, præcision og ildkraft. De kan køre over 400 klik på en fuld tank, de kan affyre hele svineriet på ganske få sekunder, ramme en flue på over 70 kilometers afstand og kan dermed shoot n' scoot med en drive-by teknik der må gøre selv de mest hærdede bandemedlemmer og mafiosos grønne af misundelse.


Igen i nat har ukrainske artillerister ramt plet. Yeeehaaaa, muddafuckers! Fire mål blev elimineret af raketter fra HIMARS. 3 ammunitionsdepoter, og, selvfølgelig fristes man til at sige; lufthavnen i Chornobaivka.


Et depot i Khartsyzsk i Donetsk regionen blev lavet om til småt brændbart:


Som dette overvågningskamera viser, så blev et ammunitionsdepot i Kadievka i Luhansk overophedet:


I Chornobaivka blev en del materiel igen sendt retur til afsenderen:


Og endelig blev endnu et ammunitionsdepot i Kherson lige lovligt varmt nok til at opholde sig i nærheden af:8. juli - 2022: Indersiden af en Panzerhaubitze 2000

Lademekanismen:

Og affyringen, efter at drivmidlet bliver indsat. Det tager cirka seks sekunder at affyre en runde. Og den rammer oftest plet. Bemærk i øvrigt de, øhm, moderigtige sikkerhedssko:
8. juli - 2022: Mere stilhed, før mere storm

De russiske luftbårne tropper (VDV) fører mandskab og materiel frem til fronten ved Sivertsk. Samtidigt regrupperer Wagner og lokale separatister sig syd for Bakhmut. Ved Izyum, nord for Slavjansk, er et kampvognskompagni kørt i stilling for en sydlig aktion. Det er med andre ord, stilhed før stormen på Siverts, Slavjansk og Kramatorsk.8. juli - 2022: Flere russiske kampvogne til Skrothandleren

Jeg har ikke vist så mange videoer på det seneste. Det skyldes ikke manglen på materiale, men manglen på strøm, internet og tid. Nu har jeg fået lidt af alle tre, så derfor...8. juli - 2022: Et eller andet om kæder og svage led...

En interessant lille tidbit af information for dem, der nørder den slags. Bemærk at det russiske luftvåben, som trods alt har højt-avanceret udstyr, benytter sig af denne her form for civil teknologi. Det er en Garmin GPS, der engang kunne købes for omkring 300 kroner online, før Garmin stoppede med at producere den. Bruges primært som fishfinder på mindre lystfiskerbåde, og så altså også i russiske jagerfly. Bliver interessant at se, hvordan de vil fiske fremover når de ikke kan importere den slags tech:8. juli - 2022: Depot mindst 55 klik fra fronten er ramt

For lige at understrege pointen om at HIMARS virkelig kan gøre en forskel i denne brutale krig, kommer lige et eksempel mere fra i nat hvor det gik løs i Shakhtersk. Samme som tidligere, men med tydeligere effekt:


Og det brændte som beskrevet stadig da solen stod op over de ukrainske solsikker:
8. juli - 2022: Dagens Darwin Award #2

Den er et par dage gammel, men ikke desto mindre en fin kandidat til en Darwin Award. Her er det en russisk soldat som beskyder booster-sektionen(?) på et S-300 AA-system. Udover at det er et eksempel på helt eklatant tåbelighed, så er det også et eksempel på russisk masochisme, sådan at dokumentere overfor omverdenen hvor få brikker man har at rykke rundt med. Jeg tror ikke umiddelbart at jeg havde uploadet den video efterfølgende, men sådan er vi jo så forskellige. Kan dog være en live-optagelse, ikke at det ændrer meget på udfaldet:
8. juli - 2022: Dagens Darwin Award #1

Ligesom du ikke skal skrive på Facebook at du tager på ferie i uge syv mens du tager selfies foran dine designerstole, så skal du ikke uploade billeder af dine ammunitionsdepoter, også selvom de er flere år gamle:


Det er sikkert fedt nok lige at kunne sende en hilsen til dem der derhjemme, og bevise at man er godt i gang med at stable krudt og kugler til invasionen af et selvstændigt land. Men, øhm, hvis vi en dag skal tilbageerobre Skåne, så lad lige være med det, ok?


Og ja, det er en video af præcist det område som vises af manden i den første video.8. juli - 2022: Mere om HIMARS. For de virker, nemlig

Blot en lille servicemeddelelse: Der er tilsyneladende en del observatører og kommentatorer der har den opfattelse, at de HIMARS som Ukraine har fået til rådighed har en rækkevidde på maksimalt 70 kilometer. Denne misforståelse udspringer formentlig af, at amerikanerne selv har oplyst at de ikke har sendt de rigtig langtrækkende raketter med. Jeg vil blot tillade mig at pointere to ting;


1) Man fortæller meget sjældent fjenden hvor langt man kan række, med mindre det er for at afskrække en fjende fra at angribe. I en varm konflikt, der holdes den slags information selvsagt tæt ind til kroppen, da det ellers giver fjenden mulighed for at operere herefter.


2) De nævnte 70 kilometer er minimumsdistancen for de raketter der er tæt på udløbsdato. Jo tættere på udløbsdato, des kortere en distance. Ukraine går ikke ind for missilspild, og derfor skal de ældre raketter selvfølgelig også bruges. Men vær forvisset om, at de 70 kilometer er den absolutte minimumsdistance. Givet, de har ikke fået dem der kan ramme mål 300 klik væk. Men det er heller ikke så afgørende, når de ukrainske artillerister kan ramme inden for en småkage på knap 100 kilometers afstand, og umiddelbart efter affyringen træde speederen i bund og skifte position. Når målet er ammunitionsdepoter, brændstofdepoter, jernbaneknudepunker, kommandoposter med kritisk materiel etc. er det heller ikke så afgørende, hvornår på dagen de rammes. Det er logistiske knudepunkter, og de er der altså også om natten, hvor det er noget nemmere at gemme sig efterfølgende:
7. juli - 2022: NYT INDLÆG ude nu!

Kære læser, jeg ved du er en dejlig kræsen én, så derfor skal jeg undskylde de manglende opdateringer. Det har været lidt op og ned, men jeg er så småt begyndt at komme mig ovenpå en række strabadser. Skrivelysten vender tilbage i nogenlunde samme tempo som den varme mad og de kolde øl ryger den anden vej. Derfor fik jeg lige skudt denne her afsted, som jeg har haft på bedding i nogle uger. Klik her, og Læs lidt om det russiske brug & smid væk.7. juli - 2022: Frontopdatering

 • Ved Izyum forsøger russiske enheder stadig at trænge sydpå i en offensiv mod Slavjansk. De har tilsyneladende opgivet den vestlige flanke mod Barvinkove, og forsøger i stedet den mere direkte tilgang. Det har ikke virket i de seneste to måneder, og det har heller ikke virket i de seneste par dage. Min vurdering er, at disse tropper har behov for regruppering og forstærkninger, herunder mere artilleri, før de kan opnå et gennembrud.


 • Ved Sivertsk øst for Slavjansk, har flygtende ukrainske enheder samlet sig og har formået at tage kampen op, og stoppe den russiske fremrykning midlertidigt. Det er igen min vurdering at de russiske tropper fra kampene i Severodonetsk og Lysychansk har behov for nogle dage før de kan mønstre en større offensiv. To angreb mod nærliggende stillinger ved Sivertsk blev sendt retur i nat, med væsentlige tab blandt de russiske enheder. Det må forventes at Sivertsk falder på et tidspunkt, og så er Bakhmut syd for i overvejende risiko for at blive omringet. Forsvaret i Bakhmut er løbende blevet forstærket, blandt andet med polske T-72 kampvogne, men det er usikkert hvor meget forsvaret har at skyde med. Uanset hvad, så skal russerne indtage både Sivertsk og Bakhmut før de kan foretage et effektivt angreb på Slavjansk. Lige nu er der nogenlunde stilstand på linjerne, hvilket primært skylde at de russiske enheder tager en puster efter de hårde bykampe. Det skyldes også, at de ukrainske enheder har haft succes med at ramme russiske depoter.


 • Ved Frontafsnit Zaporizjzja, som pt. er det længste frontafsnit, på flere hundrede kilometer, sender den russiske hær flere forstærkninger frem. Det er tydeligt, at de er pressede her, for i de seneste dage har de affyret mindre end 200 artillerirunder per dag, mod flere tusinde dagligt i juni. Det skyldes primært at de ukrainske enheder fik ramt to kæmpe depoter, og at det russiske artilleri har været bundet til kampene ved Severodonetsk, Lysychansk og Popasna. Ukrainsk artilleri fik den anden dag smækket en amerikansk doneret gave lige i sækken på knap 300 russiske soldater der var just ankommet til lufthavnen i Melitopol. Omkring halvdelen meldes dræbt og den anden halvdel meldes såret. Sådan cirka. Det er russiske kilder, der bekræfter det. Velkommen til festen! Forbindingerne er til højre, zinkkasserne til venstre. Min vurdering er, at russerne nok skal forsøge at mose på mod Zap og Dnipro senere, men det kræver altså at de kommer i overtal her, og det er de ikke pt.


 • Ved Kherson fortsætter de ukrainske indledende manøvrer før lanceringen af en egentlig offensiv. Dybt inde i russisk-kontrolleret territorie fik HIMARS igen sænket et ammunitionsdepot. Jeg skal senere forsøge at forklare, hvorfor den slags virkelig bremser russerne, men det handler om manglen på gaffeltrucks, kraner, pallesystemer, og for lidt hænder til manuelt at håndtere de mange trækasser med ammunition. At russerne har pakket deres ammunition i trækasser betyder i øvrigt, at de flytter rigtig meget træ rundt. Derudover, som enhver spejder ved; gammelt og tørt træ, det brænder godt. Det er en medvirkende årsag til, at deres lagre blot skal rammes for at hele lortet brænder ned. Mere om den situation senere.

 • Overordnet, så har russerne haft momentum. Men kan de bibeholde det? De skal ikke vente for længe før de rykker videre, for ukrainerne har virkelig fået gang i HIMARS, og de rammer altså plet inden for 2*2 meter på en afstand af op til 80-85 kilometer. Så kan man mene, at ni systemer ikke er ret mange. Det er det heller ikke. Men en enkelt enheder koster $25 millioner, og hver enkelt opladning koster omkring $600.000, så det er ikke noget materiel man bare lige smider op til fronten og giver gas. Det skal bruges med omtanke, og der må man sige at de ukrainske enheder gør. Det betyder også (og dette har jeg efterretninger på) at amerikanerne holder nøje øje med forbruget og succesraten, for derefter at åbne sluserne mere og mere for de ukrainske artillerienheder. Det er helt afgørende for krigens udfald at de ukrainske enheder får held med at bremse det russiske artilleri. Som jeg har understreget flere gange, så er den russiske hær ikke meget bevendt uden deres artilleri. Et hurtigt kig på kortet viser også, at de bliver nødt til at reparere samt udvide jernbanenettet såfremt de effektivt skal kunne brødføde deres sultne kanoner langs fronten ved Slavjansk. Ellers skal de køre over 100 kilometer hver vej for at levere ny ammunition. I så tilfælde, kan en lastbil kun levere en omgang per dag, da den manuelt skal lastes. Heldigvis for russerne, så de ikke mindre end 25.000 mand med kun til at fikse jernbanenettet. De er enormt afhængige af det, for det er heller ikke optimalt at lave store fremskudte depoter. For det første er de udsatte, for det andet så skaber det flaskehalse hvis fronten rykker sig frem. I så fald vil de have efterladt depoter på steder hvor artilleriet ikke længere er til stede, og så skal hele omgangen igen lastes manuelt på trucks og føres længere frem. Den russiske hær bruger ikke computerstyrede simulationer af artilleriammunitionssituationen (damn, for et ord), og derfor er det i høj grad op til den enkelte officer at holde styr på det. Med papirarbejde. Derfor SKAL Ukraine satse hårdt på at ramme dette ømme led. Så HIMARK, it is.

(Sorry, jeg kunne ikke lade være. Hvis du mangler noget at se i aften, så se denne her 'film')

4. juli - 2022: Hov, jeg glemte Slangeøen

Du ved det sikkert allerede, men det skal selvfølgelig med her alligevel. Den russiske hær er flygtet fra Snake Island, fordi de fik for mange smæk.


Eller, som de selv siger, forlod de øen af humanitære årsager og som et bevis på deres gode vilje. Hør lige her, du kære russiske General Lee Moron; at I ikke kan indtage og holde så lille en lorteø, så få kilometer fra jeres højt besungne Sortehavsflådes hjemstavn, mod et land uden en flåde og med kun en håndfuld operationelle jagerfly, det er ikke et bevis på jeres 'gode vilje'.


Det er derimod et fuldbyrdet testamente over jeres komplette uduelighed. At det ikke kan lykkedes den engang så frygtede og mægtige (lol) russiske hær at indtage en ø knapt nok på størrelse med de samlede gadepizzaer i København efter en halv-tam lørdag nat sidst på måneden, det er i militære kredse, virkelig grinagtigt. Altså sådan helt LÅRKLASKENDE grinagtigt.


Hvordan helvede har de tænkt sig at holde Bornholm, hvis det kommer så langt? Der bor stadig fiskere på den ø, og de kan altså godt stange seriøse sildemadder og øredøvende ørefigner ud til en blegfed russer fra Jekaterinburg der forsøger at klatre op til Hammershus. Så kom'bar'do, eller hvad det nu er, de siger.


Nåh, men Ukraine har hejst flaget på øen. Igen.
4. juli - 2022: Ukrainsk UAV spotter russiske SOF

Russiske specialenheder kom i problemer, da deres adfærd som gæster i et andet land ikke blev godkendt. Hvilken kaffe byder du uventede gæster? Mortergranater.
4. juli - 2022: SMÅKAGE.

Endnu en gang blev et russisk ammunitionsdepot lidt for varmt til at være i nærheden af. Se hele denne her video, og bemærk hvor voldsomme detonationerne er. Der er både termobariske runder og magnesium der ryger afsted, og hvis man ikke vidste bedre, så ligner det 4. juli festlighederne i Texas, USA.


Her er det dog i besatte Snizhne, at et de største russiske ammunitionsdepoter i Ukraine røg i luften. Denne strategi med at ødelægge deres ammunitionsdepoter er en af de bedste muligheder for det ukrainske forsvar. Det er rigtig, rigtig mange tons som skal erstattes, og det vil også betyde at den russiske hær enten skal acceptere at modtage disse tæsk, eller også skal de dele deres depoter yderligere op, hvilket vil besvære deres i forvejen besværede logistik. Jeg bemærker i parentes, at russerne for nyligt affyrede artilleriammunition, der ikke gik af, og på runden står produktionsdatoen 1957 skrevet.


Kære læser, hvis det lyder som en nær fortid for dig, vil jeg blot lige minde om at det var i dette herrens år at Jack Kerouac udgav mesterværket "On the Road" ("vejene" på dansk), Elvis Presley udgav Jailhouse Rock, æg kostede lidt over én krone for et dusin, og sidst, men ikke mindst, blev frisbeen opfundet.


4. juli - 2022: Ukrainsk succes ved Kherson

Ukrainske enheder har i de sidste to dage overløbet mindre russiske stillinger nord for Kherson. Omkring 100 russiske soldater blev taget til fange undervejs. Derudover fik den russisk-besatte lufthavn i Chornobaivka endnu en omgang tæsk. Jeg mindes det er 23. gang at ukrainsk artilleri smasker de russiske styrker her en på kassen. Meldinger fra selve Kherson indikerer begyndende panik blandt de russiske linjer. De bliver nemlig ikke umiddelbart forstærket af friske enheder og materiel, og dem der ligger i Kherson, kan dagligt se deres comrades ved fronten blive udsat for beskydning.


Der går meldinger om, at de paramilitære enheder er begyndt at desertere, og der er omfattende plyndringer i gang, især vaskemaskiner og køleskabe. Sådanne tegn plejer at indikere, at fronten er ustabil og at besætterne holder muligheden for en hurtigt retræte åben. Et andet spørgsmål der melder sig, det er om Elgiganten overhovedet har overvejet at åbne op i Rusland? Det ligner at der en helt vildt solid mangel på hårde hvidevarer (ikke dem fra Colombia), og dét er sguda en oplagt mulighed for at få afsat alt det skrammel, de ikke sælger i Danmark. Embargo eller ej, så skal tøjet jo trods alt vaskes. Den gamle graffiti i Prag, hvor der stod: "Gem jeres ure og radioer, russerne stjæler dem" er stadig højaktuel. Jeg vil nøjes med at konstatere, at en hær der begår plyndringer fortjener at få et kys af hende der HIMARS.4. juli - 2022: Massive angreb på Sivertsk

De ukrainske styrker i Lysychansk flygtede vest mod Sivertsk for at genoptage kampene her, og ved Bakhmut. Sivertsk og Bakhmut vil falde, det vurderer jeg som værende næsten uundgåeligt, men det er trods alt to bastioner der kan forsvares i et stykke tid for at påføre de russiske styrker yderligere tab og strække deres forsyninger ud inden de begynder stormen på Slavjansk og Kramatorsk.


4. juli - 2022: Russisk succes i Donbas

Det er næppe gået jeres næser forbi, at den russiske hær har haft succes i Donbas i den seneste uge. Som tidligere beskrevet var lommen omkring Lysychansk i overhængende fare for at blive lukket, og jeg er glad for beslutningen om at trække de ukrainske styrker tilbage og genoptage kampene i bedre stillinger og uden kæmpe risiko for at få omringet tusindvis af soldater. Den russiske hær lykkedes med deres flankering syd for Lysychansk ved Popasna, og det er den primære årsag til deres succes. Det giver derfor god operationel og taktisk mening at forlade farlige lommer, og udligne linjerne lidt således at knibtangsmanøvrer bliver sværere at lave.


4. juli - 2022: Undskyld, kære læser

Når man kommer fra et land af mælk og honning, og med både internet og strøm tilgængeligt over det meste af nationen, så glemmer man hurtigt at der rent faktisk kræves en del strøm for at få diverse enheder til at fungere. Desværre var det ikke lige min computer der kunne prioriteres, da der åbenbart var vigtigere ting der skulle oplades først. Set i bakspejlet kan jeg godt forstå det, men som en snotforkælet dansker tog det lige 15 sekunder før jeg accepterede ikke at have strøm på enheden til fordel for at generatoren fik en pause. Jeg skal derfor igen beklage at der er langt mellem opdateringerne for tiden. Det skal der nok blive rettet op om et par uger, når jeg er tilbage i mere vante rammer.2. juli - 2022: Hurtig frontopdatering

Først skal jeg beklage radiostilheden. Det skyldes primært at der ikke altid er stabilt internet, at internettet ikke altid kan bruges da enheder dermed kan geolokaliseres, og at jeg havde nogle opgaver der trak ud. Jeg er nok en af de hvideste mænd på stranden, og når temperaturen kysser de 40 grader, og der samtidigt både skal bæres og slæbes udstyr, så smelter jeg hurtigt sammen som en tastaturbokser og det skvat, som jeg må indse at jeg er blevet til. Det er sjældent at jeg sveder så heftigt, at min smøg bliver våd når det drypper fra næsen og panden. Men hvis man prøver, så kan man lære noget nyt hver dag, og det har jeg så lige lært.


Nåh, men nok om mig. Det er jo fanden ikke derfor, du læser med. Tilbage til fronterne med os, hvor der ikke er sket så meget siden sidst:


 • På Slangeøen, er der ikke længere russiske soldater. Det skyldes i følge Rusland at de har valgt at forlade øen som en slags goodwill. Baaah. De har fået så læsterlige klø på denne lille klippe, at det ikke længere gav mening at sende mandskab og materiel ind på så lille et område, der er så nemt at ramme. De Pantsir og TOR SAM-systemer de har mistet her kunne de nok godt have brugt andetsteds. Dem har de IKKE uendelige mængder af. Kostbart udstyr, smidt på gaden til ingen verdens nytte. Farcen på øen, en slags lokal cirkusrevy, er virkelig også et testamente til udueligheden hos den russiske flåde og deres luftvåben. Ja, de har store mængder ildkraft til rådighed. Men at de ikke er i stand til at sikre så lille et område knap 220 km. fra egen grænse, endda mod et land som ikke har en flåde, og som kun har to håndfulde kampfly til rådighed - ja, det er altså noget der giver genlyd rundt omkring på diverse militæranalytikeres skriveborde når de sidder og trommer fingrene i ren undren over det russiske clusterfuck.

 • Ved Kherson er der stilstand på linjerne, men stadig kampe. Ingen af siderne har hverken mandskab eller materiel nok til et afgørende gennembrud. Ukraine forsøger stadig at bringe sig i en bedre taktisk position ved at indtage højdedrag der kan give mulighed for senere artilleribombardementer af de russiske stillinger. Den russiske hær fortsætter med at bringe forstærkninger fra Melitopol og Krim-halvøen frem til fronterne her, men det er ikke deres bedste mandskab eller materiel.

 • Ved Zap, begyndte det igen at ligne optræk til en russisk offensiv. Mente flere medier. Men de ved ikke en skid, groft sagt, for den russiske kampkraft i området er slet, slet ikke til en offensiv. De har mindre mandskab og materiel end de ukrainske forsvarsstillinger, så held og lykke med en offensiv. Jeg forstår ikke (eller, det gør jeg jo) mediernes behov for at skræppe op i tide og utide. Fortæl nu for helvede bare hvordan det ser ud på jorden, i stedet for at lade en 26 år gammel journalistspire, for hvem det mest voldsomme vedkommende har oplevet var dengang havremælken til søndagens Fair Trade cortado var udsolgt på Café Hipstersnude, styre 'live-opdateringen' på diverse statsstøttede hjemmesider.

 • Ved Marinka og Avdiivka holder de ukrainske forsvarslinjer stadig stand. De udsættes for daglige artilleriangreb, men i et forhold der absolut er til at modstå. De russiske enheder er pt. ikke i stand til at mønstre andet end mindre ISR-missioner i området, efter at deres mange kampvognskolonner er endt som vi har set det flere gange; med lidt problemer...

 • Ved Lysychansk er situationen mildt sagt elendig. De russiske enheder nord og syd for byen er kun omkring 10 kilometer fra hinanden, og dermed er tusindevis af ukrainske soldater i akut fare for at blive omringet. Lysychansk er en by, der med fordel kan forsvares. Den ligger højt i området, og den østlige side er afskåret af en flod. På papiret en god stilling af forsvare, og jeg er ikke i tvivl om at de ukrainske enheder ville kunne holde byen i månedsvis, såfremt de kan modtage forsyninger. Men det kan de ikke, og derfor er mit håb at de snart vælger at forlade byen og falde tilbage til linjerne ved Bakhmut, Slavjansk, Sivertsk og Kramatorsk. Jeg skal forsøge at komme med en mere dybdegående rapport om dette afsnit senere, men nu bliver jeg simpelthen nødt til at gå ud og nyde regnen, der som 3-4 liter altervin kan vaske selv de værste bekymringer væk for en stund.

6 kommentarer
bottom of page