top of page

Krigen i Ukraine - Juni 2022

Opdateret: 4. jan. 2023

Følg krigen i Ukraine her.


Tråden fokuserer på begivenheder der er sket i juni 2022. Opdateres løbende med video og nyheder.


Krigen i Ukraine har stået på længe, men eskalerede kraftigt da Rusland invaderede Ukraine over flere fronter den 24. februar 2022. På denne side kan du følge udviklingen på de enkelte frontafsnit, samt få historier og video du normalt ikke finder andre steder i Danmark. Den første tråd kan du læse her: Krigen i Ukraine - Maj 2022


16. juni - 2022: Kære læser: Sløv forbindelse kræver ny tråd

Jeg har ikke særlig god forbindelse for tiden, og det tager lang tid at loade den gamle tråd og skrive nye opdateringer. Derfor har jeg oprettet en ny som jeg håber du vil følge med i. Læs mere om krigen i Ukraine her.
16. juni - 2022: Øhhm....er Putin død?

Rygterne er begyndt at svirre på de sikre frekvenser. Uanset hvad, så er det upassende med en vittighed, så her er der straks én:


En ældre herre kommer hen til kiosken, tager den første avis op, kigger på forsiden, sukker dybt og lægger avisen tilbage igen.


Dagen efter gør han det samme. Og dagene går, og hver dag det samme. Igen og igen. Han kommer forbi om morgenen, kigger på forsiden, sukker dybt og lægger avisen tilbage igen.


Kioskejeren, som normalt er overbærende, bliver nu irriteret. "Hvad er det, du laver?"


"Jeg kigger blot efter dødsannoncerne", svarer den ældre herre.


"De er midt i avisen, ikke på forsiden", siger kioskejeren.


"Jo, den jeg kigger efter, den vil være på forsiden."


16. juni - 2022: Russisk gennembrud syd for Bakhmut

Russiske styrker støttet af artilleri og KA-52 kamphelikoptere har opnået et mindre gennembrud syd for Bakhmut, som nu trues fra tre vinkler.


15. juni - 2022: ...og så til lidt diverse video:

To russiske kampvogne, en T-90 og en T-72(?) kom for tæt på ukrainske infanterister i byen Bohorodychne nord for Slavjansk. Der er meldinger om at et ukrainsk modangreb måske kan smide russerne ud. I hvert fald den ene kampvogn bliver taget ud af et Javelin. Jeg ved ikke med den anden, udover at den ikke kan repareres:


I det næste klip ser vi en russisk MTLB, formentlig med infanterister ombord. Den er i en aktiv zone og hamrer afsted. Det ligner et hit fra endnu et Javelin, men kan sagtens være en mindre kaliber:


To russiske kampvogne roder lidt rundt ret langt hjemmefra, da de bliver udsat for et særdeles præcis bombardement.


Og selvfølgelig ville jeg runde af med en Stugna-P, men kan ikke uploade mere lige nu. Vi ses senere!


15. juni - 2022: Frontafsnit Popasna: Opdatering

Syd for Lysychansk/Severodonetsk raser nogle af de hårdeste kampe i krigen. Russiske enheder fra VDV, Redut PMC og Wagner PMC forsøger stadig at afslutte omringningen af Zolote. De har forsøgt at gå nord om byen ved Toshivka, men blev også i dag sendt tilbage med tab. Syd for Zolote sidder de også fast i en hård kamp mod et nedgravet forsvar. Husk på at mange af enhederne på begge sider først kæmpede i 4-5 uger i Popasna, og nu slås dagligt omkring 10-15 klik nord for byen. Det er minimale fremskridt, som kommer med en høj pris.


Angrebene på henholdsvis Hirske, Zolote og Toshivka har især kostet Wagner og tropper fra LPR dyrt. Jeg kan ikke på nuværende tidspunkt vurdere hvor længe forsvaret kan holde her syd for Lysychansk, men jeg ved at de bliver løbende forstærket herfra med nogenlunde friske enheder og materiel.


Vest for Popasna har især tropper fra de russiske luftbårne enheder (VDV) angrebet mod Bakhmut. Som nævnt er Bakhmut en meget afgørende position da byen fungerer som fremskudt forsyningspost for de ukrainske stillinger. Som vist har Ukraine forstærket byens forsvar med polske T-72 kampvogne og friske, men erfarne, enheder der deltog i de første kampe ved Kyiv. Jeg troede at det væsentlige materielle overtag som VDV havde overfor forsvaret i Bakhmut, ville betyde at kampene hurtigt ville rykke herind. Det har på ingen måde være tilfældet og i stedet har vi set masser af BMP-3 (VDV) blive tilintetgjort via artilleri, ATGM og droneangreb.


I går lykkedes det så enheder fra LPR og Wagner (igen) at komme inden for skudafstand af hovedvejen fra Bakhmut mod nord. Det er uklart hvad status er pt., men det er et gennembrud mod Berenstove, som godt kan blive alvorligt såfremt de kan etablere positioner. De vil være udsat for ukrainsk artilleri fra vest. Jeg følger op.


15. juni - 2022: Stadig kampe vest for Izyum

Ukrainske specialenheder har i de seneste 4-5 dage forsøgt at trænge tættere på Izyum fra vest. Der kæmpes stadig i det store skovområde, og kampene er et forsøg fra Ukraines side i at nå tæt på opmagasineringerne i Izyum.


15. juni - 2022: Russerne nærmer sig Slavjansk

Tre mindre byer står i vejen for de russiske enheder, hvis de skal sikre deres linjer før et angreb på Slavjansk. Det er Majaky, Donetskoe og Raigorodok. Der kæmpes pt. omkring alle tre byer, og et gennembrud må forventes. Russiske styrker fra kampene i Lyman er i skrivende stund ved at forberede et natligt fremstød mod Raigorodok.


Når/hvis Raigorodok falder kontroller russiske enheder en af hovedvejene ind mod byen, og kan benytte denne til at sende forstærkninger ind fra blandt andet Lyman. Det betyder også, at krigen snart rykker helt tæt på Slavjansk og Kramatorsk. En god nyhed er, at ukrainske styrker ved Krashnopillya nord for Slavjansk i flere dage har holdt stand mod omfattende russiske fremstød. De russiske enheder som blandt andet har været i Izyum, har lidt ret store tab blandt infanteriet og deres lettere køretøjer her. Så længe der holdes stand i denne by, får russerne svært ved at sende forstærkninger fra Izyum til Slaget om Slavjansk.15. juni - 2022: Langsom front ved Kherson

Ukraines modoffensiv nord for Kherson foregår over tre vinkler. Ingen af siderne har hverken det numeriske eller mandskabsmæssige totale overtag, og derfor rykker fronterne sig langsomt. Ukrainske mobile enheder forsøger stadig at afskære det vestlige afsnit fra Kherson ved at indtage Tomyny Balka. De mødes af modstand, da fronten ikke kan tåle at få disse tropper omringet her.


Nord for Kherson er et andet angreb målrettet Chornobaivka og her skal landsbyen Blahodatne indatges så der kan opsættes artilleristillinger.


Nordvest for Kherson forsøger ukrainske enheder med en vis succes at presse russerne tilbage mod floden Inhulets, således at de eventuelt kan afskære dem yderligere forsyninger og/eller tvinge dem retur mod Kherson.


15. juni - 2022: Kan du huske Snake Island?

Ja, selvfølgelig kan du det, kære læser. Min fejl at stille sådant et dumt spørgsmål. Den lille ø, der ligger under 50 kilometer fra flere steder på det ukrainske fastland er under russisk besættelse. Den russiske militærblogger, Milinfo, har frigivet en interessant oversigt fra et satellitbillede af øen (se nedenstående). De blå markeringer er TOR/BUK SAM-systemer og de gule indikerer nylige stillinger der er gravet og bygget. En ret heftig tilstedeværelse som tydeliggør at de har tænkt sig at beholde øen. JEG siger ikke at øen er inde for rækkevidde af noget af den ammunition som de MRLS (Multiple Launch Rocket System) som forhåbentligt snart er levereret kan affyre. Men øen ER inden for rækkevidde af disse systemer.


Det vil dog kræve en kraftpræstation af en militær aktion at få MLRS inden for rækkevidde uden at russerne opdager det, men ikke desto mindre så kan det lade sig gøre. Et tungt bombardement af øen, og man kan næsten ikke undgå at ramme:15. juni - 2022: Tabsoversigt fra DPR frigivet

Separatisterne fra DPR har frigivet tabsoversigt. Den viser at ud af 20.765 soldater, har de 2417 døde og 9552 sårede. Dette er deres egne tal, og de reelle tal er formentlig noget højere. Det er voldsomme tabstal, og især i den seneste uge i Severodonetsk har deres infanteri fået store tæsk af specialister fra Foreign Legion. Det er tydeligt at de krigsfanger der tages i byen er blevet sendt i kampene uden rette udstyr og omfattende træning.


15. juni - 2022: Severodonetsk består

Kampene om byen raser med uformindsket styrke. Det anslås at der er omkring 1500 ukrainske soldater, herunder 3-400 fra Foreign Legion, i industrikvarteret. Kampene er her primært centreret omkring fabrikken Azot. I nat lykkedes det ukrainske soldater at angirbe russiske stillinger i bymidten og sende dem på flugt fra centrum. Centrum af byen er igen no-mans-land på grund af artilleribombardementer fra begge sider. Det meldes at Rusland nu bringer flere russiske enheder til byen efter at separatisterne fra DPR har lidt enorme tab. Cirka 75-80% af byen er under russisk kontrol.


14. juni - 2022: Pentagon: Vi vil målsøge for MLRS

Pentagon oplyser at de vil foretage målsøgning for de MLRS der bliver leveret til Ukraine, og som har en rækkevidde på op til 70 km. De oplyser derudover at der er flere systemer på vej.


14. juni - 2022: Mindre ukrainsk succes ved Kherson

Brohovedet og fremstødet ved Davidyv Brid udvides stille og roligt. Nordvest for Kherson forsøger ukrainske enheder stadig at afskære de russiske styrker i Oleksandrivka. Jeg forventer at ukrainske enheder i nat også vil forsøge at trænge sig tættere på lufthavnen nord for Kherson, i Chornobaivka.14. juni - 2022: Russisk fremstød nord for Bakhmut

Russiske enheder støttet af omkring 100 Wagnertropper fik tidligere i dag kontrol med en mindre bebyggelse nord for Bakhmut. Dermed kan de beskyde forsyningsruten herfra.

14. juni - 2022: Frontopdatering til din frokost

 • Ved Kherson angriber ukrainske enheder byen Tomina Balka. Det er et forsøg på at afskære to grupper af russiske tropper der befinder sig vest for byen, primært ved Oleksandrivka. Hvis de kan indtage denne by, afskærer de forsyningsruten for disse tropper da hovedvejen T1501 fra Kherson løber igennem her. Tomina Balka ligger omkring 25 kilometer fra centrum af Kherson.

 • Ved Slavjansk angriber russiske kampvogne fra Izyum sydover mod Barvinkove. Fra øst ved Lyman er to russiske BTGs samlet og angriber i skrivende stund i byen Raihorodok. De har indtaget højdedrag i den nordøstlige del af byen, som skal indtages før de kan nå Slavjansk.

 • Syd for Severodonetsk har russiske enheder fra Wagner, Redut og VDV mere eller mindre omringet Zolove men presser tilsyneladende videre mod Toshivka i et forsøg på at nå op og presse Lysychansk og dermed Severodonetsk sydfra. I selve byen er kampene stadig koncentreret omkring den sydlige flanke og i industrikvarteret i den nordvestlige del af byen. Bemærk på dette kort, hvor tæt Lysychansk og Severodonetsk er på at blive omringet:13. juni - 2022: Hurtig oversigt over fronterne

 • I Severodonetsk er russiske enheder igen rykket ind i centrum. Kampene er primært koncentreret om den sydlige flanke og den nordlige ved industriområdet. Situationen spidser til, og det er umuligt at vide hvor længe forsvaret kan holde. Det afhænger af så mange ukendte faktorer på begge sider at jeg skal afholde mig fra at spå om det. Jeg konstaterer blot at Ruslands otte kampgrupper i Severodonetsk rykker langsomt frem, og tager tab der ikke umiddelbart kan forsvares rent militært. Ukrainske tab er også frygtelige med op mod 150 døde om dagen langs kontaktlinjen i Donbas.

 • Ved Kherson forbereder Ukraine stadig offensive operationer mens de russiske enheder graver omfattende skyttegrave og sekundære forsvarslinjer nord for byen. Video og satellit herfra viser tydelige tegn på nyt og omfattende gravearbejde. Min vurdering er at Ukraine stadig mangler mandskab og materiel her for at kunne smide russerne ud af Kherson.

 • Ved Zap er den russiske offensiv stoppet helt op. Ukrainsk artilleri og droneangreb gør ondt på fremskudte russiske stillinger. Russisk artilleri er primært ført mod Donbas, og det er også en af årsagerne til at de er gået i stå her. Deres militære doktrin er baseret på omfattende artilleri, og ingen arme - ingen kage.

 • Ved Popasna har russiske tropper snart omringet Lozove og trænger støt frem mod nord og Lysychansk. Det er i området nord for Popasna (og i Severodonetsk) at de hårdeste kampe foregår, og det er her at Ukraine pt. tager de største tab, da russiske enheder bedre kan udnytte deres materielle overtag her, end i den tætte bykamp i Severodonetsk. Næste stop er formentlig Toshivka som stadig holder stand, de hårde angreb til trods.

 • Vigtige Bakhmut er stadig under Ukrainsk kontrol og forsyningsruten nordpå er åben, men det er særdeles farligt at gå en tur med hunden i området.

 • Ved Kharkiv fortsætter de russiske angreb nordfra med fornyet styrke. Min vurdering er stadig at de planlægger at indtage byen på et eller andet tidspunkt, men det kræver som nævnt at de får indtaget Luhansk og Donetsk uden at tabe al offensiv kampkraft.

 • Syd for Izyum fortsætter den russiske fremrykning mod Slavjansk, i hvad der ligner forberedende aktioner før en større offensiv. Der er stadig omkring 30 russiske BTG i området.

 • Vest for Izyum er der stadig kampe i skoven, som nu brænder flere steder. Formentlig på grund af artilleribeskydning.


12. juni - 2022: Forsvaret i Bakhmut holder stand!

Den strategisk vigtige by som har været under russiske angreb i ugevis nu, holder stadig stand. Forsyningsruten nordpå er åben, og i dag har ukrainske modangreb skubbet de russiske linjer en smule østpå. De russiske angreb fra Popasna er nu i højere grad målrettet nordpå, end vestpå. Så længe Bakhmut holder, er der håb for at Lysychansk kan modstå en knibtangsmanøvre.


12. juni - 2022: Nye russiske angreb nord for Kharkiv

Vi begynder så småt at opleve mere russisk aktivitet på dette frontafsnit. Ukraine lykkedes ikke med at smide russerne helt ud, og de har forstærket deres positioner. Ukrainske enheder forsøger stadig at kæmpe sig mod øst for at nå frem til jernbanenettet, men i mellem tiden angriber russiske styrker fra nord. De opnåede ingen succes i dag, men fik sendt artilleribeskydning mod Kharkiv.


12. juni - 2022: Vest for Izyum ligger en skov

En ret stor skov. Og i Izyum har russiske enheder behov for ro til at lancere deres offensiv syd mod Slavjansk, hvor de i dag har angrebet de mindre byer Mazanivka og Dolyna uden succes. I den seneste periode har ukrainske enheder infiltreret skoven, og har i dag igangsat en mindre modoffensiv mod Izyum, i et forsøg på at ramme flanken på den angribende styrke. Landsbyerne Zavody og Spivakivka er blevet befriet og ukrainske enheder rykker frem mod Izyum. Angrebet foretages også for at hjælpe forsvaret af Slavjansk.


12. juni - 2022: Ukrainsk infanteri med succes

Ukrainske infanterister støttet af artilleri har generobret lufthavnen i Severodonetsk. Russiske enheder led store tab, og derudover linjerne stort set uændrede med de hårdeste kampe omkring industrikvarteret.


12. juni - 2022: Sidste bro ind til Severodonetsk er ødelagt

For et par dage siden viste jeg en kort video af ukrainske tropper på vej over den sidste bro til Severodonetsk. Den bro er nu ødelagt, og det betyder at forsyninger ind og ud af byen nu skal føres over floden. Det er formentlig ved at være sidste udkald for forsvaret, men de har før overrasket, så lad os se. Men situationen kan næppe være mere kritisk for de ukrainske soldater i Severodonetsk. Det er Ukraine selv, der har destrueret broen, og det kan skyldes at de vil sikre Lysychansk mod et direkte angreb fra øst. Vandstanden i floden er så lav, at man kan gå over den uden problemer.12. juni - 2022: Miner er så pokkers effektive

Det er et frygteligt våben, som historisk set har kostet langt flere civile livet, end soldater. Især fordi at de bliver liggende i årevis efter at krigen er rykket videre. Jeg har ved selvsyn oplevet det i Cambodia, og især langs grænsen op mod Thailand der i årevis har været præget af en smule uro, mistro og mindre militære aktioner og udbygninger.


Her er det en russisk angrebskolonne der begynder at vende om, efter at den forreste kampvogn kører på en mine. Tidligere var det altid delingens kommandør der kørte forrest i russiske kolonner. Jeg ved ikke om det er tilfældet længere, eller om den uheldige rolle er delegeret videre til en underordnet:


12. juni - 2022: Russiske BMP nappes af mortér

De ukrainske mortércrews på ATV'er spiller stadig en stor rolle, og da fronten er mere end 500 kilometer lang, er der masser af muligheder for at ramme mindre russiske enheder og stillinger. Her er det en gammel BMP-1 med mandskab der bliver udsat for præcis beskydning:


Og her er det to styks BMP-2 der bliver elimineret af mobile enheder fra Ukraines 79. brigade:11. juni - 2022: Opdatering om Frontafsnit Kherson

 • De russiske styrker i området består af de svagere regimenter, herunder dårligt udrustede tropper fra Krim og DPR.

 • Ukraine angriber over tre vinkler

 • Oleksandrivka nordvest for Khersoner på russiske hænder, men under angreb. Dette er en nøgleby for at avance tættere på Kherson fra vest.

 • Ved nordøst angribes Davidyd Brid som Rusland har generobret. Denne by er vigtig for at sikre flodovergangen længere mod nord

 • Ukrainske enheder forsøger nord for lufthavnen i Chornobavka at skubbe artiller indenfor rækkevidde.


11. juni - 2022: ...og så lidt gode nyheder

I de seneste 3 døgn er over 100 landinger fra amerikanske militærfly foretaget i Rzeszów, Polen. Det er her hvor størstedelen af den militære hjælp til Ukraine flyves ind. Det er en stor mængde materiel der er blevet leveret, og sammen med de føromtalte skibe fra USA tyder det på at enorme mængder udstyr er på vej fra amerikanerne. Er det for sent for Donbas? Ja. Vil det hjælpe? Helt bestemt.


Hvis Tyskland og Frankrig følger dette eksempel, så kan Ukraine udruste de flere hundredetusinde tropper de er i gang med at træne i det vestlige Ukraine. Jeg skal ikke angive det præcise tal jeg har fået oplyst, men kan med ro i sindet skrive, at det er et godt stykke over en kvart million tropper. Derudover er der stadig venteliste(!) for at blive optaget i hæren eller hjemmeværnet. Der mangler IKKE kampvilje. Der mangler krudt og kugler.


11. juni - 2022: Tung situation i Donbas

Jeg har tidligere beskrevet hvordan tusindvis af ukrainske soldater er i fare for at blive omringet ved afsnittet Lysychansk-Severodonetsk. Situationen forbedres ikke, og ukrainske styrker i området er ved at løbe tør for artillerigranater. Presset fra nord bliver større, og ved Toshivka og Hirske stormer russiske enheder fra Popasna de ukrainske stillinger fra syd. Forsvaret er udmattet efter måneders kampe, mens de russiske angribere i højere grad har roteret deres tropper. Situationen er absolut kritisk. Mens vi er på vej, vil jeg forsøge at rapportere om situationen som den ændrer sig. Send os gode tanker, tak. Jeg håber snart at vestlige politikere indser, at Ukraine har brug for mere hjælp, hvis ikke den russiske hær skal overløbe store dele af landet. De har ikke tænkt sig at stoppe.


11. juni - 2022: Ukraine rykker nærmere Kherson

Ukrainske styrker har indtaget en række landsbyer nordøst for Kherson og angriber i skrivende stund de mindre byer Ivanivka og Velyka. Nordvest for Kherson forsøger russiske enheder for 117. gang at avancere mod Oleksandrivka. Det ligner at en større ukrainsk modoffensiv er i gang med at blive forberedt, ved at indtage fremskudt stillinger og føre artilleri frem for at kunne true russiske forsyninger.


10. juni - 2022: Ukraine rammer russisk TSA

Mindst 13 russiske køretøjer og et ukendt antal soldater blev elimineret da det lykkedes enheder fra ukrainske 40. brigade at ramme en russisk opmagasinering med artilleri. Ikke dårligt, især i betragtning af at en anden TSA i området blev ramt i går. Det er det, der skal til, for at bremse den russiske fremrykning:


10. juni - 2022: Broen over floden Siverski Donets

Som taget ud af en Hollywoodfilm, ses her modige soldater køre direkte ind i Nuværende Helvede på Jord; Severodonetsk. Broen er den sidste åbne forsyningslinje fra Lysychansk op til de forreste linjer og FEBA (Forward Edge of Battle Area). Det er ikke alle, der slipper tilbage igen over broen så det kræver sin kvinde eller mand at begive sig afsted.10. juni - 2022: Opkald fra Severodonetsk

Det bekræftes via direkte oplysninger fra fronten, at Ukraine stadig holder industriområdet og har presset en enkelt kile op mod centrum. Cirka 30% af byen er på ukrainske hænder. Heftige kampe i gang igen, og situationen kan hurtigt ændre sig. De ukrainske enheder under tung beskydning fra artilleri. Konstant, og langes hele kontaktlinjen og i Lysychansk.


10. juni - 2022: Flere kampvogne på vej

Rusland fortsætter med at sende tungt materiel til fronterne i Ukraine. Her er det T-80BV kampvogne som er spottet ved byen Dmitrov i regionen Moskva. Bemærk at det er kampvogne fra et lager, og ikke aktive kampvogne. Dette er tydeligt dels på grund af manglende camouflage og dels på grund af manglende enhedskendetegn. T-80BV er fra midten af firserne, og der er lavet et opgraderingskit til deres våbensystemer og kommunikation. Det er ikke monteret på disse her:10. juni - 2022: Stugna-P igen-igen

Det efterhånden velkendte ATGM-system, Stugna-P, som har spist alt fra kampvogne til kamphelikoptere opererer dagligt, og sender tonsvis af russisk stål til skrothandleren. Her er det en russisk infanterienhed der bliver ramt under en fremrykning. Den slags gør det svært at gennemføre missionen:10. juni - 2022: T-62 er gammel, men brændbar

Nogle ting bliver mugne når de er på lager, andre ting tørrer ud. Uanset hvad tilfældet så er for de russiske T-62 kampvogne, så brænder de stadig. Vi har set en del eksempler på at de er sendt i kamp, hvilket er en historisk begivenhed forbigået i umiddelbar stilhed, selvom T-62'erne nu rent faktisk bruges til det, de var bygget til: En angrebskrig i Europa.10. juni - 2022: Russisk pres fra Popasna

Der er stadig overhængende fare for at de omkring 10.000 ukrainske soldater i Lysychansk-Severodonetsk bliver omringet. Det er virkelig en kritisk situation, da tusindevis af russiske tropper trænger frem mod byen fra mange vinkler. I nat har russiske enheder presset sig tættere på sydfra, og forsvaret i de to byer Hirske og Zolote er snart omringet:


10. juni - 2022: Eksempel på ukrainsk kontra-artilleri

Det er åben slagudveksling i Donbas, og det er artilleriet der leverer langt de fleste slag. Et afgørende aspekt af denne kamp, er evnen til hurtigt at besvare fjendens artilleri og dermed eliminere deres materiel mens det er stationært og i aktion. Det er en artilleridisciplin i sig selv, og blandt andet de franske CAESAR er eminente til formålet. Bemærk i denne video, hvordan de russiske artillerienheder affyrer deres skud, og præcisionen på modangrebet fra de ukrainske enheder:


Og nu vi er ved artilleriet, så se også denne her hvor russiske nedgravede positioner bliver udsat for præcisionsartilleri. Til en vis grad:10. juni - 2022: Når der går politik i slagmarken

Mange forventede at Severodonetsk var tabt. Herunder mig selv. Men den ukrainske tilbageerobring af dele af byen, og den fortsatte hårde kamp om kontrollen viser at der er gået politik i dette specifikke slag. Fra begge sider, formentlig. Men den russiske hær har koncentreret næsten halvdelen af sin offensive kampkraft omkring denne manøvre ved Lysychansk-Severodonetsk, og rent militært er der ikke meget der pt. kan forsvare de tab de lider i byen.


Det ligner at erobringen er blevet en politisk prioritet som gerne skal i mål snart. De russiske enheder har ikke excelleret i bykamp indtil videre, og i tætte kampe mister de en væsentlig del af deres overtag i artilleri- og luftstøtte. Ukraine har samtidigt valgt at forstærke byens forsvar, og min vurdering er at dette er mere et militært valg end et politisk, omend tabet af Severodonetsk uden en længere forudgående kamp ikke er ønskeligt for Kyiv. Uanset hvad - så længe forsyningslinjerne er åbne så ligner det at Ukraine har tænkt sig at blive ved med at bringe friske reserver til fronten her.


10. juni - 2022: Ny kransekagefigur på pletten

Efter at ukrainsk artilleri har fået ram på en række russiske officerer, er der blevet lidt tomt i kommandocentralen. Nu får de selskab Gennady Zhidko, en oberstgeneral i de russiske styrker, som tidligere har været udsendt til blandt andet Syrien. Det er også ham, hvor rygter går på at han har overtaget kommandoen for hele krigen i Ukraine fra Dvornikov der ikke fik længe på posten. Her er Zhidko, mens solen stadig skinner på ham:9. juni - 2022: Hurtig oversigt

 • Severodonetsk er stadig en gryde. Russiske enheder forsøger at presse sig op langs floden for at afskære de ukrainske forsyningsruter. Ellers nogenlunde stilstand på linjerne som har udviklet sig til en artillerikamp, mere end en bykamp.

 • Fornyede. heftige kampe kun 5-6 kilometer øst for Bakhmut efter Ukraine genvandt kontrollen over hovedvejen nordpå.

 • Større russisk fremrykning fra Izyum mod Slavjansk. Det kommer samtidigt med at DPR (Donetsk Peoples Republic) annoncerer at Slaget om Slavjansk skal begynde. De skal dog forbi en række forsvarslinjer nord for byen, som godt kan volde dem store problemer. Især Khrestyshche, Mayaki og Raihorodok ved jeg personligt er godt befæstede. Det haster for Ukraine at få mere ammunition frem til stillingerne.

 • Mindre ukrainsk offensiv syd for Zap. Ukraine fortsætter med at eliminere mindre russiske stillinger i små landsbyer. Samtidigt graver russiske enheder deres T-62 kampvogne ned nord for Melitopol som faste skydestillinger.

 • Harpoon Anti-skibsmissiler er på plads i Ukraine. Det har fået den russiske Sortehavsflåde til at rykke sig 100 km. længere væk fra de ukrainske kyster.

 • Angående videomateriale - så har jeg rigtig meget, men har sløv forbindelse og kan ikke uploade for tiden. Vær bevidst om at de russiske kampvognsenheder stadig får store smæk ved Marinka, og at det stadig summer i luften over de russiske skyttegrave.


9. juni - 2022: Omfattende russiske tab i Sev.donetsk

Bykampen har gjort ondt på de angribende russiske enheder. Der meldes om flere hundrede dræbte over weekenden og i mandags. Per dag. Her til kommer tusindvis af sårede. Det ligner at de russiske enheder tager en nødvendig pause fra offensiven, for det seneste døgn er der stort set kun blevet udvekslet artilleriangreb og mindre træfninger langs kontaktlinjen i byen. Rusland fører nu artilleri fra andre frontafsnit mod området. Jeg har virkelig tung forbindelse i dag og kan ikke uploade video. Mere følger. Men trods alt en god dag i går for forsvaret i Severodonetsk, som har tæsket løs på de angribende infanterister fra det højereliggende terræn i Lysychansk. Flere af de tilfangetagne er russiske menige som blev indkaldt i april.


9. juni - 2022: En lille fodnote fra Popasna

De russiske luftbårne tropper, VDV, som led store tab ved Kyiv, Sumy og Kharkiv, har i den seneste måneds tid også lidt alvorlige tab ved Popasna. Det har jeg tidligere beskrevet. Det interessante består i, at da general Kutuzov forleden var forbi Popasna og blev taget ud af ligningen, var det netop i forbindelse med et besøg hos de hårdt ramte VDV. Det er klassisk russisk taktik at sende en Høj Hat til fronten for at give moralen et boost. Det virker bare omvendt hvis han tiltrækker tung beskydning. Det er disse tropper der skal indtage Bakhmut og lukke samtidigt presse nord for at lukke knibtangen. Det er ikke umuligt, men det lysner en lille smule for det ukrainske forsvar på dette afsnit.


8. juni - 2022: Hvad nu, Lukashenko?

I de seneste uger har der været stigende militæraktivitet i Belarus, og der er sendt enheder til grænsen mod Ukraine flere steder. Kammerat Lukashenko har beordret hæren i krigstidsorganisation, og det kan ikke udelukkes at de sender styrker i kamp. Hvor og hvornår, det ved kun få.8. juni - 2022: Stugna-P. Nu mod russisk infanteri

Stugna-P er som bekendt et ukrainsk-produceret antitanksystem. I denne sekvens ser vi hvordan det i en snæver vending også kan bruges mod infanteri. Læs eventuelt dette indlæg hvor der også er video og eksempler på våbenets kunnen. Men se først her:8. juni - 2022: Lend-Lease er på vej!

Amerikanske og ukrainske kilder oplyser at store mængder våben, ammunition, materiel og forsyninger er på vej fra USA til Ukraine via skib. Tidligere er våben primært blevet fløjet ind, og at der nu transporteres via skibe er et tegn på at mængden er øget betragteligt. Det er blandt andet store mængder artilleri og artilleriammunition der er med om bord. Derudover udrustning til de nye kampgrupper der optrænes i det vestlige Ukraine. Det vurderes at der går op til tre uger før disse leveringer når til Ukraine.


8. juni - 2022: Russiske forstærkninger fra Irkutsk

Rusland trækker konstant nyt materiel til fronten. Her er det artillerisystemer der kommer hele vejen fra Irkutsk, tusindvis af kilometer væk:
8. juni - 2022: Hurtig status mens der er bilkø

 • Kampene i Severodonetsk fortsætter. Det vurderes at russiske enheder nu kontrollerer omkring 75-85% af byen.

 • Ved Izyum forbereder tusindvis af russiske soldater en ny offensiv mod Slavjansk

 • Ved Bakhmut blev russiske enheder fjernet fra forsyningsruten ved et modangreb

 • Ved Popasna moser russiske enheder sig stadig nordpå for at omringe Lysychansk/Severodonetsk. Deres fremrykning er meget langsom, men de rykker frem

 • Længere sydpå, ved Marinka, holder ukrainske enheder stadig linjerne

 • Syd for Zap opbygger russiske enheder stadig kampkraft, men sender nu enheder til Kherson

 • Nord for Kherson er der nogenlunde stilstand på linjerne. Det ukrainske modangreb er stoppet, men artilleriet er kommet tættere på de russiske stillinger. Den russiske hær forbereder nye angreb mod Mykolajiv og Kryiv Rih, men ingen af siderne har tilstrækkeligt med mandskab og materiel til at få overtaget.


7. juni - 2022: Russiske enheder når forsyningslinje

Den vigtige forsyningslinje mellem Bakhmut - Siversk - Lysychansk er nu igen afskåret af russiske enheder. Jeg frygter for den store lomme som Lysychansk og de omgivende områder er. Russiske enheder er i offensiven og deres knibtangsmanøvre presser forsvaret. Som tidligere nævnt er det et gamble at forstærke fronten med nye enheder, men det er også enormt kostbart at trække sig tilbage fra så store områder. Hvis Rusland indtager Donbas, er vejen mod Kharkiv, Zap, Sumy, Dnipro etc. åben for nye russiske angreb. Ukraine modtager ikke hjælp nok fra Europa, herunder især Frankrig og Tyskland, hvis de skal dæmme op for de omfattende angreb.


7. juni - 2022: Russisk åbning mod Slavjansk

Dagens erobringer af blandt andet Svatohirsk vil i højere grad muliggøre russiske offensive aktioner mod Slavjansk og Kramatorsk. Det er bekymrende, for de rykker også frem syd for de to byer.


7. juni - 2022: Svatohirsk er tabt

Den sidste ukrainske bastion på den østlige side af floden Siversky er blevet erobret af russiske styrker. Dermed kontrollerer de nu hele den side af floden fra Izyum til Severodonetsk. Hvis jeg var ukrainsk general, ville jeg ryste lidt på hånden ift. at den russiske knibtangsmanøvre presser mere og mere på. Særdeles farlige og usikre tider på vej.


7. juni - 2022: Russerne rykker tættere på Slavjansk

Fra Izyum og Lyman lykkedes det russiske enheder at rykke tættere på Slavjansk. De har indtaget landsbyerne Studenok og Stosnove, og trænger de ukrainske forsvarer ned mod floden. De forsvarer nu Sviatohirsk som sidste bastion før retræte over floden. Det vurderes at Rusland har mellem 35.000-40.000 tropper ved fronten fra Izyum til Popasna, og at de vil sætte alt ind på at indtage Severodonetsk, Slavjansk og Bakhmut, og dermed omringe Lysychansk samt resten af kedlen.


7. juni - 2022: Russisk succes ved Popasna

Syd for Severodonetsk forsøger russiske enheder at mose sig nordpå for at omringe byen. Fra Popasna lykkedes det dem at indtage landsbyerne Nyrkove og Lypove. Ved afsnittet omkring Bakhmut blev de igen slået tilbage.


7. juni - 2022: Kampene fortsætter i Severodonetsk

De brutale og nådesløse bykampe fortsætter i denne by, hvor russiske enheder løbende forstærker offensiven. Kontaktlinjen i byen går hovedsageligt ved hovedvejen Bohdan Lishina, nogenlunde midt i byen. Ukraine kontrollerer det meste af industrikvarteret som bliver dækket af artilleri fra højere liggende positioner i Lysychansk. I skrivende stund er der en mindre ukrainsk offensiv under opsejling her.


7. juni - 2022: Omfattende russisk troppeopbygning

Efterretninger viser at den russiske hær opbygger nye troppekoncentrationer i de russiske regioner Kursk og Bryansk. Omkring 50.000 mand i alt. Det ligner at de planlægger nye offensive operationer. Det er ikke til at sige om, eller hvornår, disse bliver iværksat. Tydelige tegn på at de ikke har tænkt sigt at stoppe invasionen lige foreløbigt.


6. juni - 2022: Ukrainske enheder planter IEDs

Der er stor forskel på at indtage, og på at kontrollere et område. Det måtte disse russiske soldater sande, da ukrainske specialstyrker udløste IED'er i et område ved Marinka de ellers har opholdt sig ved i et stykke tid. Se denne her video, med skrappe billeder:
6. juni - 2022: Modstridende oplysninger om Severodonetsk

Vogt jeg for forkerte oplysninger om situationen i byen. Nogle vil i dag påstå at Ukraine har taget kontrollen med størstedelen, mens andre vil påstå at Rusland har kontrollen over hele byen. Jeg har lige talt med en makker i Kramatorsk som er direkte opdateret omkring situationen, og han beskriver at ukrainske enheder presses langsomt tilbage og kontrollerer omkring 30-35% af Severodonetsk her ved frokosttid.


6. juni - 2022: Flere forstærkninger til Ukraine

I denne video ses en nyskabt kampgruppe med polske T-72 kampvogne og hollandske YPR-765 pansrede mandskabsvogne på vej til fronten. Ukraine er i gang med at træne mere end 60 kampgrupper, og flere af dem er klar til kamp.6. juni - 2022: Satsningen Severodonetsk

Ukraine har tydeligvist valgt at tage kampen op i Severodonetsk, i hvert fald så længe de har mulighed for at yde kvalificeret modstand. Jeg har tidligere beskrevet, hvorfor dette er en balancegang; Tusindvis af russiske soldater forsøger at omringe byen, og moser på fra nord, nordvest, øst og syd. Det er bestemt ikke udelukket, at de lykkedes med at lukke manøvren og omringe de ukrainske forsvarsstillinger i Lysychansk/Sev.donetsk. Men ikke desto mindre, så må den ukrainske hærledelse tro på at de kan binde de russiske tropper længe nok til at suge den offensive kampkraft ud af dem, og dermed undgå at blive omringe.


Det er en farlig leg, for hvis tusindvis af erfarne ukrainske tropper bliver omringet, vil det have store konsekvenser for krigens udfald. Derfor vil nogle mene, at det er et gamble, at sende forstærkninger ind, mens andre vil mene at Severodonetsk er en god mulighed for at eliminere store mængder russiske tropper og materiel. Her er det den erfarne og meget kampduelige enhed fra Georgien som er på vej til linjerne ved byen. Den enhed har udvist store kampevner under hele krigen:6. juni - 2022: Kampene raser i Severodonetsk

Hver side kontrollerer cirka halvdelen af byen. De ukrainske modangreb er stoppet, og er overgået til defensive aktioner. Kampene raser med uformindsket styrke, med omfattende tab på begge sider. Rusland har her til morgen forsøgt at genindtage forstæderne Metolkino og Borivske, men mislykkedes og måtte trække sig tilbage.


6. juni - 2022: Bakhmut består

Strategisk vigtige Bakhmut, som er en af nøglerne til den russiske knibtangsmanøvre omkring Lysychansk/Severodonetsk, holder linjen. Siden Rusland indtog Popasna for tre uger siden har de forsøgt at erobre Bakhmut. De har slået sig mange gange på de ukrainske linjer, og endnu engang i går med et mindre angreb. Det ligner, at de nu bliver nødt til at nøjes med artilleriet for en stund, indtil de får genopbygget nogle offensive enheder der kan angribe disse stillinger. Situationen er stadig kritisk, men væsentligt forbedret ift. for 7-10 dage siden.


6. juni - 2022: Ukrainsk modoffensiv ved Kharkiv

Nord for Kharkiv har ukrainske enheder støttet af kampvogne og artilleri angrebet flere russiske stillinger. Det har resulteret i at to lommer med russiske enheder er fanget, uden gode muligheder for undsætning. Ukraine har befriet byen Tsupivka og dermed lagt pres på de russiske enheder helt op til grænsen.


5. juni - 2022: Dobbelt op på generaler

Udover Kutuzov, fik Ukraine også ramt Lt. Gen. Roman Berdnikov i dag. Så vidt som jeg lige kan regne ud, må han være den højest rangerende til dato der har måttet lade livet. Han var kommandør i den 26. armé, og blev elimineret ved slaget om Severodonetsk. Det er ikke usandsynligt at han var sendt derind for at få lidt styr på det blodbad som byen er endt med at blive.5. juni - 2022: Russisk luftakrobatik i Donbas

Denne video er et par dage gammel, men i får den alligevel. Det er en russisk kamphelikopter KA-52, der bliver ramt af antiluftskyts. Den laver lige en salto, før den styrter til jorden. Kvaliteten af denne video kræver nok en større enhed, for at man kan se hvad der foregår. Men here goes:
5. juni - 2022: Kampe langs det meste af kontaktlinjen

En hurtig opdatering fra slagmarken i øst: Nord for Izyum forsøger ukrainske enheder at mose sig tættere på de russiske TSA. Samtidigt forsøger russiske kampvognsenheder at trænge fra Izyum og Lyman mod Slavjansk.


Ved Severodonetsk fortsætter de hårde bykampe. Store tab blandt de russiske reserver. Mange krigsfanger. Mere om dette senere i dag. Syd for byen forsøger Wagner og VDV at kæmpe sig nordpå gennem Toshivka og Hirske. Pt. uden succes. Bakhmut 'kun' udsat for artilleriangreb i dag.


Forsyningslinjer stadig åbne, men dødsensfarlige.


5. juni - 2022: Jo hårdere de kommer, jo hårdere falder de.

Endnu en ballademager med en fin hat har måttet lade livet ved fronten. Denne gang er der tale om Major General Kutuzov fra DPR's separatisthær. Det er ikke helt skidt at få ram på ham, på dette her tidspunkt, for den hær modtager store klø ved Marinka et al. for tiden. Men flot er den, hatten:


Hans død er i øvrigt bekræftet af den russiske hær. Han var ved fronten for at sikre et gennembrud. Det gjorde han også. Det var bare ukrainerne der brød igennem det russiske angreb. Her ligger han, i ukrainsk varetægt:
5. juni - 2022: Veteranbilsmuseum på tur

Vi har set dem på togvogne igennem de fjerne egne. Vi har set dem blive aflastet i Melitopol, og nu ser vi dem sørme også på vej i kamp. Mindst 50 år gamle T-62 kampvogne er blevet støvet af til lejligheden, og skal nu endelig bruges til det, de var tiltænkt: en angrebskrig i Europa. Det havde jeg alligevel ikke troet jeg skulle se. Som det ses, har de fået påmonteret lidt ekstra håb. Men der er intet håb for de håbløse:5. juni - 2022: Ukrainsk mortércrew på arbejde

Kampene raser i Severodonetsk. Her er det enheder fra Ukraines 57. motoriserede brigade der beskyder russiske enheder med mortérgranater:
5. juni - 2022: Divergerende holdninger, mildt sagt.

Den tyske efterretningstjeneste vurderer at den ukrainske modstand vil knække om 4-5 uger, og at de herefter risikerer at blive løbet over ende helt til Kyiv.


Nogenlunde samtidigt med at dette blev lækket, oplyste den ukrainske hærledelse at de forventer at have 1.3 millioner trænede og udrustede soldater klar i februar 2023, og at de er i gang med at oprette 52 nye kampgrupper som er klar til juli.


Nu skal jeg absolut ikke opfordre dig til at gamble, men HVIS jeg skulle sætte ungernes opsparing og frokostpenge på et væddemål her, så ville jeg nok ikke satse på dem, der mente at Ukraine ville falde på 2-3 dage. Just sayin'.


Men spændende bliver det. Der er nok nogle tyske politikere som er glade for den udmelding fra egen efterretningstjeneste, for så kan de bruge den som belejlig undskyldning for ikke at sende våben, og i øvrigt håbe på at relationerne til Rusland snart kommer tilbage til før-februar, så de igen kan nyde billig energi fra et fascistisk Kreml. Det er min personlige holdning, at flere tyske toppolitikere håber på at Ukraine snart folder, så de kan genoptage relationerne til Rusland uden at have skadet dem for meget inden da.


Jeg har ikke kendskab til særlig mange eksempler på, at det er en god strategi at stryge en diktator med hårene, men jeg er bestemt åben for at blive klogere. Skriv til mig via https://twitter.com/DanishGonzo


5. juni - 2022: Ukrainsk modangreb mod Izyum

Izyum har længe været opmarcheringsplads for store mængder russisk mandskab og materiel. Herfra har de som bekendt forsøgt en lang række offensive aktioner mod henholdsvis Slavjansk og Kramatorsk. Det er ikke rigtig gået så godt. De er blevet stoppet ved Barvinkove og har aldrig rigtig brudt gennem linjerne ved Slavjansk. Derfor sidder de lidt fast i mudderet, og Ukraine har af flere omgange, som dokumenteret på dette site, hamret løs på stillingerne med artilleriet.


Sammenholdt med de mange drypvise angreb som den russiske hær har foretaget, har det virkelig slidt på tropperne her. Det er nu et par uger siden at de foretog sig seriøse angreb ud fra Izyum, hvilket vidner om at kampkraften stille og roligt er blevet suget ud af de 22 BTGs der oprindeligt var her. Derfor giver det også mening, at ukrainske enheder i nat har iværksat en mindre modoffensiv mod området, primært for at øge linjen hvorfra de russiske stillinger kan beskydes med artilleri.


Det er interessant, for disse russiske tropper skulle bruges i et angreb på Slavjansk når lommen ved Bakhmut - Lysychansk/Severodonetsk blev lukket. Men lommen er åben, og så længe tusindvis af russiske tropper, materiel og forsyninger er bundet i Severodonetsk er det usandsynligt at den russiske hær kan bryde ud fra Izyum. Det er det fordi, at Izyum stadig er en central stilling for Rusland, og derfor kan de ikke risikere at miste området ved at rykke sydover mens ukrainske enheder moser på fra nordvest. Samtidigt føder forstærkninger fra Izyum tropper ind i den nordlige del af angrebet på Severodonetsk og til Lyman.


Det er en markant forbedret situation for forsvaret ift. 6-7 dage siden, for begge steder svækkes Ruslands offensive kapaciteter betydeligt, uden at de vinder andet end mindre taktiske sejre.


5. juni - 2022: Risky Business i Severodonetsk

Lysychansk og Severodonetsk er som bekendt i fare for at blive omringet. Men det ligner, at de russiske enheder nord og syd for byen som nævnt er løbet lidt tør for offensiv kampkraft. Ukraine har i hvert fald valgt at forstærke den lomme, som russerne går efter at lukke. Friske enheder og materiel sendes i skrivende stund til Lysychansk. Det er farlig forretning, for hvis russiske enheder lukker lommen, så står Ukraine virkelig svækket i området. På den anden side, hvis Ukraine kan holde linjerne åbne og binde russerne i blodig bykamp, så kan det suge det sidste saft ud af dem. Husk på at i en bykamp besidder forsvaret langt de fleste fordele.


Det er værd at holde øje med udviklingen ved Lyman og Popasna. Hvis de russiske enheder ved disse positioner ikke snart får et gennembrud, så vil jeg mene at de er gået i stå. De bliver nødt til at opnå mere end blot små taktiske sejre for at yde mere pres på forsvaret af Lysychansk/Sev.donetsk. Her er et kortudsnit, blot for oversigtens skyld. Bemærk at det er Bakhmut der er nøglen til den sydlige del af knibtangen, mens de nordlige tropper ved Lyman skal sydover (og krydse floden) for at afslutte manøvren. Det er markant lettere sagt end gjort:4. juni - 2022: Fra Popasna mod Bakhmut

Med mindre angreb fra Popasna forsøger russiske enheder stadig at slå et hul i de ukrainske linjer mod øst ved Bakhmut. De bliver nødt til at indtage denne by, hvis knibtangsmanøvren skal lukke sig om Lysychanck og Severodonetsk. Ukraine har sendt friske, polske kampvogne til Bakhmut og forstærker generelt byen. Russiske enheder forsøger også mindre angreb nordpå, men har tilsyneladende mistet momentum her. En væsentlig del af deres offensive kampkraft er bundet op på angrebet af Severodonetsk, herunder luftvåben og artilleri.


4. juni - 2022: Flere gode nyheder fra Sev.donetsk

Ukraine har kontrollen med cirka halvdelen af byen, og der er meldinger om store russiske tab. Erobringen af byen er blevet et politisk projekt nu, og rent militært er det en meget svær opgave at indtage en by fra dedikerede forsvarere uden at have dem omringet. Hvis Ukraine kan formå at holde forsyningslinjerne til nabobyen Lysychansk åben, så kan det blive en lang og sej kamp for russerne her.


Tropper fra LPR - Luhansk People Republic - som kæmper mod Ukraine i krigen, er indsat i Severodonetsk. Det er der ikke noget revolutionært i, de har deltaget i krigen siden 2014, men det er interessant fordi det er deres såkaldte 2. Arme. Den består hovedsageligt af frivillige, og mere eller mindre tvangsindkaldte infanterister, og er hverken godt trænet eller ordentligt udrustet. De får svært ved at tage kampen op i Severodonetsk.


Samtidigt er Kadyrovski endelig blevet fanget på fronten i et stort antal. Bemærk at disse TikTikTropper, som du i øvrigt kan læse mere om her, i stort antal ikke er trænede soldater, men sikkerhedsstyrker der primært bruges til at terrorisere og undertrykke dissidens i Tjetjenien. De får også deres sag for i Severodonetsk, og der er meldinger om at de modtager store tab. Det var i øvrigt dem, vi så vade hoverende rundt i byens centrum den anden dag.


4. juni - 2022: Hurtig frontopdatering

 • Ukrainske modangreb i Severodonetsk fortsætter. Rusland smider reserver ind i kampen om byen

 • Ved Slavjansk er den russiske offensiv ikke nået videre

 • Ved Zap har ukrainske enheder angrebet fjendtlige stillinger ved Polohy

 • Ved Kharkiv er russiske enheder i gang med mindre modangreb mod befriede ukrainske landsbyer

 • Ved Kherson er fronten uændret, stadig angreb langs kontaktlinjen

 • Ved Sumy opbygger Rusland stadig enheder på egen side af grænsen

 • Belarus fører stadig tropper til eget område nord for Lyiv


3. juni - 2022: Nyt indlæg ude nu: Kampen om Severodonetsk

Læs lidt mere indgående om dette slag, og hvad det kan få af betydning for sommerens kampe i området.


3. juni - 2022: Succesfulde ukrainske modangreb

I Severodonetsk har ukrainske enheder haft stor succes med en række modangreb mod de russiske angribere. På video ses en del krigsfanger, og der er kampe helt inde i centrum af byen. Ukraine har selv meldt ud at det ikke handler om at tage byen tilbage. Severodonetsk kan blive en rigtig grim kødhakker for de russiske tropper, for ukrainske stillinger i Lysychansk har åbenlyse terrænmæssige fordele. Rusland må have smidt reserver ind i kampen, for de gutter der er taget til fange er ikke mere end 20 år gamle, og med ringe udrustning. Det er ikke professionelle kontraktsoldater.


3. juni - 2022: Lidt ananas i egen juice

På vej retur til der, hvor de brune bukser er en god standardudrustning. København - Rødby - Mahlwinkel - Krakow - Lyiv - Kyiv - endestationen i X. Klampen i bund, og eneste bekymringer er køen ved den polske grænse og tilgængeligheden af brændstof jo tættere vi kommer på målet. Der kan komme længere mellem opdateringerne, da jeg skifter enheder ud, og ikke altid er online. Håber du stadig vil læse med, og del gerne siden med dine bekendte, så krigen ikke går i glemmebogen mens der er sommerferie i Danmark.
3. juni - 2022: Opfølgning på Berdjansk

I går var der hvid røg fra Berdjansk, og det måtte næsten komme fra et angreb da de så vidt vides ikke er i gang med at udnævne en ny pave. Det er svært at vurdere hvad der ramte havnen, men noget ramte den i hvert fald:
3. juni - 2022: Stadig kampe i Sev.donetsk

Der meldes om ukrainske modangreb i Severodonetsk. De er målrettet de russiske enheder der er i centrum af byen. Ukrainske enheder har presset russerne tilbage til den centrale Bohdan Lishina Street, og der meldes om store russiske tab. I bykamp besidder forsvaret som bekendt den store fordel, og især hvis byen er smadret da det skaber en masse skydepositioner og gemmesteder. Den russiske hær skal beslutte om de vil forsøge at mose de ukrainske soldater ud af byen, eller vente med yderligere større aktioner indtil de har omringet Lysychansk og dermed afskåret Severodonetsk.


2. juni - 2022: Russiske angreb N & S mod Lysychansk

Der er ikke meget stilhed efter stormen, eller før den næste storm. Russiske enheder forsøger at nå tættere på Lysychansk syd og nordfra, mens de genopbygger kampkraft i Severodonetsk. Floden mellem de to byer gør et angreb fra Severodonetsk særdeles besværligt og farligt. et er i øvrigt den samme flod, som vi tidligere har svømmet lidt rundt i. Det er VDV og Wagner fra syd, mens det primært er standard russiske enheder og soldater fra LNR der angriber nordfra. Wagner fik i øvrigt en mægtig røvfuld nord for Popasna af artilleriet i dag. Omkring 50 styks blev elimineret, hvilket ikke skal ses som et særligt tab for menneskeheden. Her er status på det frontafsnit. Bemærk at lommen snart lukker, og at det er en absolut kritisk situation for de ukrainske enheder:


2. juni - 2022: Nyt angreb i Berdjansk?

Ivrige læsere kan sikkert huske, dengang Ukraine fik ramt det store landgangsskib i Berdjansk. I skrivende stund, 13:45 CET, kommer der røg op fra havnen. Svært at vurdere hvad der er ramt, eftersom det er hvid røg:2.juni - 2022: Ukrainsk angreb på Vysokopillia

En større mængde russiske enheder hænger ud i denne by. Hvis de bliver sendt på flugt, er der mere end 50 kilometer til næste dækning, og de vil have ryggen mod floden:2. juni - 2022: Rusland bremser del af ukrainsk offensiv

Nordøst for Kherson er det lykkedes russisk artilleri at ødelægge de to pontonbroer som ukrainske enheder benyttede til offensiven mod de russiske enheder nordøst for Kherson. Dette vil uundgåeligt minimere de ukrainske muligheder for at fortsætte offensiven, og understreger endnu engang hvor svært det er, at lave offensive aktioner når man ikke har det mandskabsmæssige overtal til at sikre nyvundne stillinger.


2. juni - 2022: Tre Små Russere På Maidan Square

Okay, den var måske lige skrap nok. Men jeg fik da din opmærksomhed. Dette her billede viser tre russiske krigsfanger. Jeg har sløret deres fjæs fordi meningen er bestemt ikke at ydmyge de stakkels gutter. Pointen er, at det er tre infanterister der er taget til fange. De er bare ikke infanterister, for de kommer fra tre forskellige regimenter indenfor luftvåbnet; et helikopterregiment, et jagerflyregiment og en radarenhed. Tydelige indicer på at Kreml ikke havde regnet med en langvarig krig, og at den russiske hær er ved at løbe tør for egentlige infanterister der kan genopfylde deres kampgrupper:2. juni - 2022: Hørt i Rusland!


Dmitri: Hvordan går det Ukraine?


Ivan: Vladimir blev ramt af canadisk artilleri. Vores kommandør blev most af en polsk kampvogn, og ham der generalen blev plukket af en canadisk finskytte.


Dmitri: Blyat! Det er godt du stadig er i live.


Ivan: Ja, vi var heldige. Dem der angreb os havde våben fra Tyskland.2. juni - 2022: Ukrainsk artilleri i aktion ved Kherson

Ukrainsk artilleri har med succes smasket løs på to russiske stillinger ved Kostromka and Tamaryne nordøst for Kherson. Der er rapporter om voldsomt mange dræbte soldater. Vi får se, når lyset begynder at skinne og billeder ruller ind. De russiske enheder ved Kherson er ikke Ruslands bedste enheder, men Ukraine har ikke det mandskabsmæssige overtag i området. Som tidligere nævnt er moderne artilleri og polske kampvogne ankommet til Ukraines brigader i Kryvyi Rih. Mere om dette angreb senere.


2. juni - 2022: Mellem Izyum og Slavjansk ligger der en by

Og den by, den hedder Dovhenke. Strategisk placeret på vejen mellem Izyum og Slavjansk, er den nødvendig at indtage for den russiske hær, før de kan rykke mod Slavjansk. Her har der været omfattende kampe i næsten 6 uger nu, og de russiske enheder kan simpelthen ikke få kontrollen med byen.


Det skyldes primært Ukraines 95. Luftbårne Brigade som indædt forsvarer området. I denne video ses en BMP-2, to T-72 kampvogne og tre BTR-82A. Det er tydeligt, at nogle af dem er kørt på miner, hvilket indikerer natlige forberedelser fra forsvaret, i det der har været kampe i området tidligere. Evnen til at minere fremskudte positioner er vigtig mod en hær der baserer der doktrin på mange tunge køretøjer:
1.Juni - 2022: Det summer hele tiden i Ukraine

Der er mange eksempler på Ukraines små droner der dropper granater af mindre kaliber. Disse er ikke beregnet til at dræbe soldater, men til at såre dem og ødelægge kritisk materiel. Se denne video, hvordan det spiller an. Og fik du læst indlægget Hvad fanden er det, der summer?1.Juni - 2022: Bedre kvalitet kræver genudsendelse

Denne her video er et godt eksempel på hvad en god skytte kan udrette med en ATGM. Det er en russisk BRDM-2 der får udbetalt sin skrotpræmie. BRDM-2 er et let-armeret køretøj, primært brugt til rekognosceringsopgaver. Og det her, det er et pletskud:1.Juni - 2022: Opdatering fra Kherson

Ukraine har stadig gang i den mindre modoffensiv nordøst for Kherson. De seneste to døg er 21 mindre landsbyer blevet befriet, og russiske enheder bliver mere og mere trængt:1.Juni - 2022: Stadig få kampe i Severodonetsk

Der er enkelte ukrainske enheder tilbage i byen, som ellers er kontrolleret af Rusland nu. De fleste ukrainske soldater trak sig tilbage over floden og til højere terræn omkring Lysychansk. På den sydlige del af dette afsnit er der fornyede kampe nord for Popasna og mod Bakhmut.


1.Juni - 2022: Stadig russisk opbygning i Belarus og Kursk

Den russiske hær opbygger stadig enheder i Belarus og i regionen Kursk, begge steder ved den ukrainske grænse. Om det er for at binde ukrainske tropper eller som forberedelse til nye aktioner er endnu uvist.


31. maj - 2022: Så er hans held vist også opbrugt

En russisk kampvogn kører over to miner, men mindst en fra mandskabet overlever. Han står herefter oven på kampvognen og ringer til sine venner - sikkert for at få et lift. Det er nok godt, at han har brune bukser på:

Det ligner at det er et projektil fra en ATGM der rammer den, hvilket kan forklare at han overlever den eksplosion. Det gjorde kampvognen til gengæld ikke.31. maj - 2022: Russisk offensiv i Donbas fortsætter

Den russiske fremrykning vinder stadig terræn flere steder i Donbas. Ukrainske enheder i Severodonetsk kæmper en forgæves kamp, og dem der kan, trækker sig tilbage til Lysychansk.


31. maj - 2022: Endnu flere tæsk til VDV

Jeg viste i går at tre BMP-3 fulde af VDV-tropper blev ødelagt ved Popasna. Senere fik Ukraine ram på yderligere to BMP-3, hvilket i øvrigt bragte det samlede, bekræftede russiske tab af denne model op på over 100:
31. maj - 2022: Ukrainsk modoffensiv ved Kherson

Den ukrainske modoffensiv nordøst for Kherson fortsætter. Her ses en BMP i fuld fart blive fanget af en Stugna-P ATGM:
31. maj - 2022: Ubekræftet information om Sev.donetsk

Jeg har lige modtaget et opkald der fortalte, at den ukrainske hær har rømmet Severodonetsk og trukket sig vestpå. Mere følger senere.


30. maj - 2022: Severodonetsk falder snart

Tusindvis af russiske tropper har stormet byen, og her i eftermiddags er de nået frem til bymidten:30. maj - 2022: Status ved Kontaktlinje Donbas

Flere steder i dag har russiske styrker foretaget mindre angreb. Ved Izyum gik de syd mod Kurulka, men blev sendt retur. De fortsætter med at sende store mængder infanteri ind i Severodonetsk, og forsøger også at komme tættere på byen sydfra. Der er i skrivende stund kampe i Toshkivka, Berestove,Ustynivka, og Komyshuvakha:30. maj - 2022: Flere tæsk til VDV

VDV, de russiske luftbårne styrker, som regnes for Ruslands bedste enheder har igen lidt tab. De har tidligere fået rigtig grove klø ved Kyiv, Brovary, Sumy, Trostianetsk og Kharkiv. Og de er blevet indsat i aktion i Popasna sammen med Wagner, da de afgørende slag stod på. I dag blev tre af deres BMP-3 spottet i et fremstød ud fra Popasna. BMP-3 er en moderne IFV (Infantry Fighting Vehicle), senest opgraderet i 2015 med levering af over 1000 styk. Den har et crew på tre og syv infanterister ombord, men er ikke meget bevendt mod præcist artilleri:30. maj - 2022: Hurtig frontopdatering kl. 11.30 CET.

 • Rusland foretager i disse dage kun større offensive aktioner i Severodonetsk. Byen forsøges infiltreret fra nordvest og sydøst.

 • Russiske enheder genopbygger kampkraft i Lyman og Popasna, før fornyede aktioner mod Slavjansk og Bakhmut.

 • Sydpå, ved Marinka og Donetsk, forsøger russiske enheder at etablere en stilling tættere på byen, uden held. Der er kun mindre offensive aktioner i dette område.

 • Russiske enheder ved Zap genopbygger offensiv kampkraft, og bygger samtidigt bedre forsvarsstillinger længere sydpå. De gamle T-62 forventes brugt til stationære forsvarsstillinger.

 • Rusland har sendt en større mængde tropper til grænsen ved Sumy. En mulig ny offensiv mod byen kan være under opsejling.

 • Ukrainske enheder fortsætter offensiven ved Kherson. Begge sider lider tab og sender forstærkninger frem.

 • Ukraine forsøger at forstærke området omkring Bakhmut og den afgørende hovedvej mod Lysychansk.

 • Ukraine forsøger stadig at forstyrre russisk aktivitet i Izyum.


30. maj - 2022: HUSK AT LÆSE: "Hold nu din kæft, Ekspert."

Det er problematisk når eksperter og rådgivere sætter dato på en slagmark. Læs hvorfor her.

Og husk også, at du kan følge med på rejsen og få direkte opdateringer til dig og dine nærmeste: https://twitter.com/DanishGonzo


30. maj - 2022: Stadig russisk opbygning ved Zap

På den sydlige front har den russiske hær i de seneste par uger været i gang med at genopbygge deres kampkraft. Vi har set ældre T-72 og T-62 kampvogne ankomme til Melitopol, og de er nu også spottet i Vasylivka syd for Zap. Her har den russiske hær nu fire kampgrupper til rådighed. Ukrainske enheder fortsætter deres aktioner mod fremskudte russiske stillinger på dette frontafsnit. For dit overbliks skyld, kommer her et kortudsnit der viser hvor vi er ift. kampene i Luhansk:30. maj - 2022: Stadig ukrainske modangreb ved Kherson

Efter hårde kampe og store tab på begge sider, har ukrainske enheder befriet området omkring Davydiv Brid og sendt de russiske styrker retur til Bruskynske. Det ukrainske modangreb har til formål at isolere de russiske tropper på den nordøstlige del af frontafsnittet. Disse forsynes via to hovedveje, som ukrainske enheder forsøger at presse sig hen til. Hvis de kan afskære forsyningsruterne vil de russiske stillinger nordøst for Kherson kollapse:


29. maj - 2022: Polsk artilleri snart klar til kamp

Polen har trænet 100 ukrainske soldater i brugen af deres selvkørende howizter, AHS Krab. De har doneret 18 styks til Ukraine, som er på vej mod fronten i øst. Seks skud i minuttet, 40 kilometers distance. Det er dem her, der er tale om:29. maj - 2022: Nye kampe i Lyman

I byen der ligger vest for Severodonetsk og nord for Slavjansk, er der udbrudt nye kampe, efter at russiske enheder tilsyneladende havde taget kontrollen over byen for et par dage siden. Det er i dette her område, at slagmarken foregår pt.:


29. maj - 2022: Heftigt bombardement af Bahkmut

Kl. 21:05 dansk tid har russiske enheder indledt et heftigt bombardement af områderne rundt om Bakhmut. Det ligner en forberedelse til en kommende offensiv mod byen.


29. maj - 2022: Utålmodighed er dyrt i krig

Den russiske hær og politiske ledelse forekommer desperate efter at kunne fremvise en sejr, herunder for eksempel at kunne erklære regionen Luhansk for 'befriet'. Det må være forklaringen på det stormangreb der er indledt på Severodonetsk. Som jeg tidligere har beskrevet i dette indlæg. Kan dette angreb meget vel blive det sidste, større angreb fra russisk side i en længere periode. Det forekommer meget utålmodigt at indlede en storm på en større by, før den enten er omringet eller før dine enheder er helt på plads. Det er pt. kun fra nord og øst at russiske styrker forsøger at trænge ind i byen. Det foregår under voldsomme tab, da det betyder fremrykning gennem etablerede forsvarszoner. Til gengæld har det haft sin effekt, for byen er snart på russiske hænder, og de ukrainske forsvarstropper er på vej væk i hast.29. maj - 2022: Russisk frontalangreb på Severodonetsk

Det ligner at den russiske hær ikke har tålmodighed til at foretage manøvrer der omringer forsvaret i Sev.donetsk og Lysychansk. I stedet meldes der om frontalangreb nord og øst på Sev.donetsk. Det forekommer at være en mærkelig beslutning, der kan indikere at de ukrainske linjer er godt møre og er ved at falde, eller at den russiske hær ikke har muligheden for at gennemføre en omringning inden for en realistisk periode. Det er rent taktisk ofte en blodig beslutning for den angribende part, når en by angribes på denne facon.


29. maj - 2022: 10 dage siden Popasna

Det er nu omkring 10 dage siden, at russiske enheder opnåede et gennembrud i øst da de indtog Popasna. Siden har de indtaget Lyman på den nordlige del af afsnittet, men ved Popasna er de gået mere eller mindre i stå. Antallet af indrapporterede tab fra begge sider er faldet med omkring 60% de seneste tre dage. Det kan primært skyldes to ting: 1) De er ved at reorganisere deres enheder og bringe nyt artilleri og ammunition frem før næste runde af offensive aktioner, eller 2) de har manglende kapacitet til at gennemføre knibtangen over hele afsnittet samtidigt.


Jeg skal ikke dumme mig ved at vurdere hvilken én af de to der er mest sandsynlige, men blot konstatere at fronten ikke er rykket meget det seneste stykke tid. Det indikerer enten en mindre stilhed før en større storm, eller at den russiske offensiv har mistet en smule damp. Vi får se.


29. maj - 2022: Ukrainske specialstyrker nappe troppetransport

En K-53949 Typhoon-K MRAP til brug ved troppetransport blev fanget af en IED. Og det blev fanget på kamera:
29. maj - 2022: For 117 gang i Marinka

Ivrige og/eller opmærksomme læsere af denne blog vil kende området omkring Marinka bedre end deres egne begrænsninger når krigen en dag er omme. Her ser vi igen-igen russiske enheder komme under præcis beskydning, i endnu et forsøg på en offensiv aktion mod de ukrainske linjer:
29. maj - 2022: NYT INDLÆG: "Hold nu din kæft, Ekspert."

Det er problematisk når eksperter og rådgivere sætter dato på en slagmark. Læs hvorfor her.: https://www.krigeniukraine.org/post/hold-nu-din-k%C3%A6ft-ekspert


29. maj - 2022: Ukrainsk artilleri i aktion ved Kherson

Mindre kontingenter af ukrainske enheder er i gang med en række små offensive aktioner målrettet de russiske forsvarsstillinger nord for Kherson. Flere steder er artilleriet kommet inden for rækkevidde af invasionsstyrkerne:


28. maj - 2022: Hurtig frontopdatering

Lyman er faldet. Russiske tropper fra Izyum forstærker offensiven og fører artilleri frem for at kunne beskyde Slavjansk. Russiske angreb på Severodonetsk, Toshivka og Oskolonivka blev stoppet og modoffensiv tvang de russiske styrker retur til tidligere positioner. Bahkmut stadig under ukrainsk kontrol men russiske enheder forbereder nye artilleristillinger.


Sydpå, ved Marinka, forsøgte styrker fra Donetsk støttet af russisk militær endnu en offensiv mod byen, men blev sendt retur med tab. Ved Zap bygger russiske enheder stadig op, og det samme ved Melitopol længere sydpå. Ved Kherson angreb ukrainske styrker de russiske linjer i går, og fortsatte til Davydid Brid. En mindre russisk enhed på omkring 50 mand blev omringet og senere taget som krigsfanger.
bottom of page