top of page

Krigen i Ukraine - Juni 2022 (part 2)

Opdateret: 4. jul. 2022

Følg krigen i Ukraine her.


Tråden fokuserer på begivenheder der er sket i juni 2022. Opdateres løbende med video og nyheder.


Krigen i Ukraine har stået på længe, men eskalerede kraftigt da Rusland invaderede Ukraine over flere fronter den 24. februar 2022. På denne side kan du følge udviklingen på de enkelte frontafsnit, samt få historier og video du normalt ikke finder andre steder i Danmark. De første to tråde kan du læse her: Krigen i Ukraine - Maj 2022 & Krigen i Ukraine - Juni 2022 (part 1)4. juli - 2022: Ny tråd er her:

https://www.krigeniukraine.org/post/krigen-i-ukraine-juli-2022


28. juni 2022: Kort om russiske terrorbombardementer

Normalt afholder jeg mig fra at kommentere om civile tab. Det er der flere årsager til. Jeg vil dog kort nævne at siden Ukraine iværksatte deres langtrækkende kampagne mod russiske ammunitionsdepoter og barakker på russisk-besat territorie, så har Ruslands svar været at sende næsten 100 missiler afsted - udelukkende mod civile mål spredt udover hele Ukraine. Det er helt tydeligt et forsøg på at skræmme befolkningen og tvinge den ukrainske hær til ikke at foretage den slags angreb. Jeg kan garantere, at det ikke er en strategi der vil virke, og at det tværtimod blot øger kamplysten og lysten til at ramme endnu flere russiske ammunitionsdepoter og C&C etc. Det virker som et lettere panisk modsvar på de ukrainske pletskud.


Derudover vil jeg blot nævne at separatisterne fra LPR har bekræftet dagens ukrainske angreb på en militærbase (se nedenfor) og at der er massive tab af mandskab. Det er M142/M280 med M31A1 ammunition der blev brugt, og det viser igen hvorfor man ikke behøver 1000 af disse højt-avancerede systemer til omkring $25 millioner per affyringsenhed. M31 er en GPS-guidet runde med lidt over 90 kg. HE ombord.


28. juni 2022: Dacapo! Encore!

Trofaste læsere af denne tråd vil vide at langtrækkende ting og sager har regnet ned over russiske ammunitionsdepoter og centre for command & control i den seneste uges tid. Den russiske hær er begyndt at hente ammunition fra Belarus' hær via jernbanenettet, og der er enkelte rapporter om at antallet af artilleribombardementer er mildt aftagende. Det bliver interessant at følge udviklingen for det russiske artilleri. Jeg understreger for 117 gang at uden brug af omfattende artilleri så vil den russiske hær komme i store problemer.


Igen i dag har Ukraine ramt et depot og militærbarakker dybt inde bag fronten. Her er det russiske invasionsstyrker i Perevalsk cirka 55 kilometer fra Bakhmut som får lidt at tænke over:
28. juni 2022: En længere tur venter...

Kære læser, en længere tur venter forude. Lidt forskelligt skal overstås og ordnes. Jeg håber at kunne bringe billeder sidst på ugen. Jeg håber også, at du stadig vil læse med fremover selvom der bliver lidt længere mellem opdateringerne i de næste par dage. Hav det godt!


28. juni 2022: "Tak din skaber, og din medic..."

En ukrainsk soldat er ramt nede i benet og torsoen. Delingens medic er på plads og redder formentlig hans liv. Stabiliserer soldaten så han kan sendes baglæns til et hospital. Vi får det at se via kameraet på soldatens hjelm:28. juni 2022: Endnu en KA-52 sænket

Rusland havde før invasionen lige over 100 styks af denne $15 millioner dyre kamphelikopter. Det har de ikke længere. Jeg har tabt tråden ift. at tælle med, men med den nuværende tabshastighed så holder deres arsenal ikke året ud. Det er helt vildt, så mange de har mistet. Her er det et britisk Martlet LMM der tvinger helikopteren til nødlanding:
28. juni 2022: Snake Island for 117. gang

Som tidligere beskrevet har Ukraine fået artilleri der kan ramme Snake Island. Det ligner ikke umiddelbart M142 HIMARS, der her forsøger at ramme luftforsvaret på øen. Det er en Pantsir-1 der bliver ramt - et moderne antiluftskyts. På et eller andet tidspunkt må Rusland opgive den ø. Eller hvad?
28. juni 2022: Russisk kampvogn tager markvejen

Som det kan se på videoen, er et andet køretøj tidligere blevet elimineret midt på vejen. Om det er det, der får den russiske kommandør til at køre på marken i stedet for er ren spekulation. Men det er ikke nemt at se, hvad jorden gemmer på:


28. juni 2022: Hurtig frontoversigt

 • Russiske enheder fortsætter deres aktioner mod den sydlige del af Lysychansk. I dag blev endnu en rute ud af byen afskåret, og byen er snart omringet. Det er pt. uklart, hvor mange ukrainske tropper der er tilbage derinde.

 • Forsvaret ved Bakhmut holder stand og drev tre mindre angreb tilbage i dag

 • Nord for Slavjansk er linjerne stabile, og alle angreb blev afværget

 • Fra Melitopol sendes russiske reserver mod Kherson for at forstærke forsvaret

 • Ved Kherson er der stadig en lige kamp over mange kilometer. Ikke de store ændringer siden sidst.


27. juni 2022: En høflig orientering til frokostpausen

Ukrainsk artilleri eller raketangreb (Tochka/HIMARS) har indenfor de seneste 24 timer ramt tre store ammunitionsdepoter, som med al sandsynlighed var tiltænkt de russiske tropper langs fronten fra Lyman til Bakhmut. For at illustrere vigtigheden af disse aktioner har jeg lige plottet dem ind på et kort over omtalte frontafsnit. Husk på at det russiske artilleri på visse dage har affyret over 30.000 runder i dette område, og at dette er den helt afgørende årsag til deres fremrykninger især syd for Lysychansk og rundt om Popasna. Der skal opmagasineres store mængder på depoterne og omfattende logistik til for at kunne affyre så mange tons dagligt. Både fra baglandet op til depoterne, og derfra frem til de forskellige enheder.


Udover at ramme depoterne, vil vi formentligt snart se ukrainske angreb mod jernbaneknudepunkter. Den russiske hær benytter de ukrainske jernbaner til at føre ammunition frem til depoterne. Det er ikke realistisk for dem at benytte lastbiler til dette formål og der er tre centrale knudepunkter indenfor rækkevidde der kan rammes; Izyum, Vovchansk og området omkring Popasna. Nåh, men tag et kig på kortet, og lad os håbe på flere af den slags store successer. Det er nemlig ikke småting, der stadig er i gang med at detonere lige nu her omkring kl. 12 dansk tid:

27. juni 2022: Flere af de store, dem vi kan lide

Det er nu helt evident, at Ukraine har fået godt gang i de langtrækkende HIMARS. Som beskrevet er flere store russiske ammunitionsdepoter og C&C blevet ramt i den seneste uges tid. Husk på, at Ukraine er helt klar over hvor de vigtigste depoter befinder sig. De har bare ikke været i stand til at ramme dem i det omfang vi ser nu. Her er det hele to depoter i Zymohiria i Luhanskregionen som lige er blevet ramt for mindre end en time siden. Det er knap 65 kilometer fra frontlinjen. Som nævnt er det her noget af det vigtigste Ukraine kan gøre for at vende krigslykken. Uden omfattende artilleriammunition så er den russiske hær ikke i stand til at angribe effektivt.


Det er, som du kan se, noget rigtig stort der er blevet ramt:

Bumbummelum. Her er det i Khoroshiv (eller Bile?), at ammunitionen afskydes præmaturt. Det kan ske for selv den bedste:
Som det kan ses på dette billede, er det to depoter der bliver ramt:27. juni 2022: Fronterne nogenlunde stabiliseret

Meldingerne her til formiddag tyder på at fronterne er stabiliseret de fleste steder. Største udfordring for Ukraine er stadig syd for Lysychansk og ved Bakhmut. Russiske enheder har succes med at skubbe sig tættere på byerne, og vil på et tidspunkt lykkedes med at omringe Lysychansk, med mindre ukrainske enheder trækker sig ud først eller bliver væsentligt forstærket via en eller anden form for et mirakel.


26. juni 2022: Slaget om Lysychansk er i gang

Russiske enheder støttet af artilleri syd for Lysychansk er begyndt en offensiv mod byen. For helvede, det er en grim situation for forsvaret. Jeg er smule ramt af det, selvom det kun er en mindre taktisk sejr i det store billede. Nogle enheder har op til 80% tab. Det er ikke sjovt, når man har et kendskab til gutterne. Beklager, men der skal lige samles noget mental energi for at levere opdateringer for tiden. Som nævnt er der gode dage. Og dårlige.


26. juni 2022: Hvad er det, der rammer dem?

Indenfor de seneste fem dage er fire større ammunitionsdepoter blevet ramt af ukrainsk artilleri. Spekulationerne på hvad der har ramt dem er mange, men det er der ingen grund til at bruge kræfter på. Det er M142 HIMARS der er i aktion. Det er vældigt præcist og langtrækkende, og da det er svært at skjule et stort depot af artilleriammunition, er der en del kortlagte mål. Vi vil derfor se mere af den slags fremover. Igen - hvis den russiske hær ikke kan affyre tusindvis af artillerirunder hver dag, så har de ikke meget at gøre godt med.


Alle de større byer de har indtaget i kamp, har de kun lykkedes med at erobre fordi de har smadret hele lortet. Derfor kan langtrækkende og præcist artilleri være med til at skabe et pusterum for de ukrainske enheder, så de kan udføre flere offensive aktioner. Her fra lørdag i Svatove i Luhansk, mere end 60 kilometer fra frontlinjen:


Og her er det en russisk kommandopost der er blevet ramt. Igen bliver jeg nødt til at understrege, hvor total en amatør vedkommende der har filmet og uploadet dette her er. Noget af det vigtigste ved et artilleriangreb (udover at ramme plet), det er at lave en nogenlunde præcis BDA (Battle Damage Assessment) bagefter målet er ramt. Det er ret afgørende at vide, hvad du fik ud af anstrengelserne, for det giver dig bedre muligheder for at optimere senere. Fik du ødelagt det du ville? Er stillingen ubrugelig nu? Skal du affyre igen? Skal du ændre ammunition?


Der er en lang række spørgsmål som artillerienhedens kommandør vil søge at få besvaret efter en affyring. Så det er ret dumt at give ham en videoopdatering umiddelbart efter angrebet på en kommandopost. Men fedt, at præcist artilleri (hint, hint) nu kan ramme russiske kommandoposter godt bag linjerne. Det er de ikke vant til.


25. juni 2022: NYT Indlæg - Frontopdatering

Læs en længere opdatering omkring de forskellige fronter lige her. https://www.krigeniukraine.org/post/frontopdatering-status24. juni 2022: Og lidt gode nyheder...

Amerikanske M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) er endelig i aktion på slagmarken i Ukraine. Det er noget af det bedste grej til denne krig, og selvom det ikke er særligt mange systemer (7 til at starte med) så er det systemer der kan benyttes til at tage kritiske mål ud. C&C-poster, TSA, og ammunitionsdepoter vil formentlig være de mål som M142 sættes ind i mod. USA har oplyst at den ammunition Ukraine har til rådighed til dem har en maksimal rækkevidde på 70 km. Hvis jeg kender dem ret, og det gør jeg sådan set ikke, men alligevel - så har de sendt ammunition med der har længere rækkevidde. Det giver ingen taktisk mening at oplyse fjenden om rækkevidden på dit nye grej, med mindre du ligefrem ønsker at han tager omfattende hensyn til det. Og det gør russerne næppe, for vis de skal føre en artillerikrig, så skal de have store mængder ammunition til rådighed langs fronten. Se her, hvordan det så ud, da M142 tændte op for klaveret i nat:


Og for lissom' at vi forstå forskellen mellem HIMARS og Stalinorglet Grad BM-21, så tag et kig på denne her pædagogiske video der netop viser ... forskellen. Det første eksempel er BM-21. Det er det andet ikke:24. juni 2022: Severodonetsk rømmes

Ordren til at rømme Severodonetsk og falde tilbage til Lysychansk er udstedt, og tilbagetrækningen er i gang. Det kommer som beskrevet efter nogle dage med store russiske angreb især syd for byerne (nord for Popasna). Spørgsmålet er nu hvordan forsvaret af Bakhmut og Lysychansk vil forløbe, nu da begge byer er næsten omringet. Tabet af Severodonetsk er som beskrevet for måneder siden ikke et stort tab i militær forstand. Byen er lavtliggende og russerne skal krydse en flod for at komme videre til Lysychansk. En særdeles farlig manøvre når området kan beskydes fra højereliggende Lysychansk.


Pointen for Ukraine med at holde stand i byerne består; det binder store mængder russiske tropper, deres artilleri og luftvåben er mindre bevendt og i bykamp er det traditionelt forsvaret der besidder langt de fleste fordele. Rusland har mistet meget kampkraft i Severodonetsk og især blandt infanteriet er der omfattende tab af mandskab. Den Internationale Legion har haft flere hundrede hærdede veteraner kæmpende inde i byen på Ukraines side og de har dokumentérbart tilføjet fjenden betydelige tab, især ved natlige aktioner. Især veteraner for England og USA har deltaget i kampene her, og jeg ser frem til at fortælle og vise jer mere en dag.


24. juni 2022: Hvad nu, Ukraine?

Efter nogle hårde dage stå Ukraines hærledelse overfor nogle svære beslutninger. Jeg overvejer stadig hvad der kan ske og kommer med en vurdering senere.


23. juni 2022: Ikke alle slap væk fra Zolote

Da ukrainske enheder i de seneste dage har foretaget en retræte fra Zolote og Hirske, er det desværre ikke alle soldater der slap ud. Enkelte stillinger blev holdt for at andre kunne opgives og slippe væk.


23. juni 2022: Udsigten fra Odesa

Der er ild i et eller andet stort. Vi får nok mere at vide når solen står op.
22. juni 2022: Rusland indtager Zolote og Hirske

Efter at have forsøgt at omringe disse to byer i ugevis, har de russiske enheder indtaget området efter at de ukrainske forsvarstropper forlod det via en korridor nord for byerne. Resultatet for den russiske hær er enorme tab af mandskab og materiel i en kamp om to på papiret ligegyldige byer. Ukraine har lidt store tab ved dette frontafsnit, men det er intet imod VDV som i disse kampe er nede på 20-25% mandskab tilbage i deres oprindelige enheder. Også Wagner har modtaget store tab. Det kommer som en personlig lettelse at de ukrainske enheder forlod byerne og kan tilslutte sig forsvaret af Lysychansk. Til gengæld skal de nu slås for at undgå at Lysychansk bliver helt omringet. Og det ser ikke godt ud...


22. juni 2022: Russisk fremstød ved Kharkiv får tæsk [Opdateret]

I fik ikke hele videoen med, og det beklager jeg. Det er hermed rettet!

Nord for Kharkiv forsøger russerne som nævnt en stribe angreb. Om det er for at genoptage angrebet på byen, eller et forsøg på at binde ukrainske tropper er uvist. Uanset hvad, så angriber de, og hvis man ikke gør den slags ordentligt - så er det bekosteligt. Her er det hele syv russiske køretøjer der bliver elimineret af ukrainske enheder fra 93. Mekaniserede med miner, artilleri og ATGM. Bemærk især efter 55 sekunder, hvordan en russisk APC rammer en mine, og de to døre sendes i kredsløb. Det er der ingen, der overlever:22. juni 2022: Myten om en såret vs en død soldat

Der er mange myter om krig. En af dem, der er sande, det er at en såret soldat i mange tilfælde er et større problem for hæren, end en død soldat. Der skal som regel end del mandskab til for at håndtere sårede soldater. Dette eksempel viser meget godt hvordan det forløber, og hvorfor at sårede soldater kræver en hel del logistik:
22. juni 2022: Apropos Grad BM-21

Som nævnt cirka halvanden tommelfingers scroll under denne post, så har det ukrainske artilleri (og det russiske) i vid udstrækning bestået af diverse versioner af Stalinorglet. Det har sine fordele. Og det har sine ulemper. En af ulemperne er som nævnt den manglende præcision. Her en frisk video af ukrainske Zelenskyorgel der arbejder på russiske stillinge:22. juni 2022: Ja tak til Snake Island

Rygterne gik jo på at Ukraine havde lykkedes med et endnu et bombardement af Snake Island, der som tidligere vist er spækket med russisk materiel. Det er nu bekræftet at øen fik en lille overhaling, men bestemt ikke noget der bør afholde den russiske flåde i Sortehavet for at sejle derhen igen:22. juni 2022: Ja tak til kontra-artilleri

Hvis Ukraine skal vinde denne her forbandede krig så skal de ramme russernes eneste virkelig effektive del af militæret - deres artilleri. Det er ikke nogen nem opgave med en godt brugt Grad BM-21, da deres rør hurtigt bliver skøre og skyder ekstra skævt. Derfor er det godt at se, at nyere artilleri er begyndt at finde indpas langs kontaktlinjen. Bemærk nemlig præcisionen i denne her video, hvor flere stykker russisk artilleri bliver tilintetgjort:22. juni 2022: Ukrainsk selvstyrende UAV rammer oliedepot

Det som andre medier fejlagtigt kalder en 'selvmordsdrone', men som intet har med selvmord at gøre, benyttes i større og støre udstrækning i asymmetrisk krigsførelse. De er relativt billige og kan benyttes mod mål der ikke umiddelbart er beskyttet af SAM-systemer. Her er det en ukrainsk produceret som rammer et russisk olieraffinaderi og depot.Som denne her video af angrebsresultatet viser, så behøver man ikke en gigantisk sprængladning, når man rammer brændbart materiale:

22. juni 2022: Hurtig frontopdatering

 • Ved Severodonetsk er situationen på en skala fra 1-10 stille og roligt ved at gå fra rigtig elendig til komplet umulig. I den nordlige del af byen er kampene er rykket ind i industrikvarteret. Fra syd presser russiske enheder sig frem mod det område af floden hvor ukrainske enheder via tovtræk føre forsyninger og forstærkninger frem, og sårede retur. Nu kan forsvaret nok ikke holde meget længere, og den russiske hær har fået ordre til at indtage den inden søndag.

 • Nord for Popasna forsøger store mængder russiske enheder at udnytte gårsdagens gennembrud i Toshivka og øst/vest for Hirske. Zolote og Hirske er i praksis omringet, og de hårdt kæmpende ukrainske enheder er totalt i undertal. For at være ærlig forstår jeg ikke strategien her. Personligt havde jeg trukket dem retur mod Lysychansk for længst, men de har valgt at holde stand. Det kan skyldes, at der trods alt skal en del tropper til for at gennemføre en omringning, hvis ikke flankerne skal eksponeres for meget, og i dette tilfælde vil den vestlige russiske flanke være eksponeret. Uanset hvad, så er det absolut ikke gode nyheder, men husk på at det er mindre byer, som størstedelen af den russiske hærs kampkraft har svært ved at indtage. Det er forventet at disse byer vil falde. Det har hele tiden været et spørgsmål om tid, og det har taget russerne snart to måneder i Donbas at indtage dem.

 • Ved Zaporizjzja er der enkelte ukrainske fremrykninger over dele af kontaktlinjen. Ukrainsk artilleri fortsætter med dagligt at uddele dybe nyrestød til de russiske forsvarsstillinger. Der er stadig et stykke vej til taktisk vigtige Polohy, men de russiske infanterister i fremskudte skyttegrave begynder at kunne høre krigens rumlen i det fjerne...

 • Ved Kherson er ukrainske enheder, efter lidt succes nordvest for byen, kun 12-13 km. fra den russisk-besatte lufthavn i Chornobaivka, og 28-30 klik fra centrum af Kherson. Der kæmpes i skrivende stund om Kyselivka, og russiske enheder i Snihurivka er under artilleribeskydning forud for en kamp om byen.


22. juni 2022: Skrap video fra Luhansk

Som du ved fik Ukraine ramt en hel stribe ammunitionsdepoter for et par dage siden. Et af dem var i Luhansk, og her er en video optaget af en af de russiske soldater der arbejdede der. De er i gang med at læsse en truck, da eksplosionerne indtræffer. Bemærk de mange projektiler der kan høres:

21. juni 2022: Russisk succes ved Popasna

Efter flere ugers hårde kampe lykkes det i går for russiske enheder at indtage Toshivka. I dag har de haft yderligere succes, og byerne Hirske og Zolote er de facto omringet da vejene ud der fra er afskåret. Der er meldinger om flugttilstande blandt visse stillinger, der falder mod nord og linjerne ved Lysychansk, hvor den ukrainske hær vil forsøge at genetablere et forsvar. En rigtig skidt situation, der stadig udvikler sig.
21. juni 2022: Endelig, Tyskland

Jeg kommer med frontopdateringer senere i dag, men vil blot lige bemærke at nyheden om at Tyskland nu sender en omgang forsyninger afsted til fronten er blevet vel modtaget. Et vigtigt boost til moralen på et kritisk tidspunkt. Det primære bidrag består i Panzerhaubitze 2000. En selvkørende ballademager som kan sende frække beskeder over lang afstand. Jeg hæfter mig derudover ved at de sender ammunition til infanteriet, og især 100.000 IFAK (Individual First Aid Kit) som i den grad er med til at redde liv ved fronten. Et eksempel er i Severodonetsk, hvor det anslås at den effektive ukrainske førstehjælp betyder at omkring 9/10 af de sårede soldater faktisk kan returnere til fronten senere.


Derudover leverer de en række logistisk materiel i form af pick-up trucks, lastbiler, ambulancer og kraner. Det er også et område hvor et industriland som Tyskland må have en del på lager som bare står og forfalder, men som sagtens kan fungere et par måneder i en krigszone. Det er vigtigt at alle europæiske lande kigger grundigt efter og ikke fedtspiller nu.

Panzerhaubitze 2000. Når du gerne vil ødelægge noget, der er langt væk. https://www.kmweg.de/systeme-produkte/kettenfahrzeuge/artillerie/pzh-2000/


21. juni 2022: En hurtig oversigt

 • Russisk offensiv ved Kharkiv er genstartet. Mere om den senere.

 • Ukraine har ramt to tidligere boreplatforme som det russiske militær stjal i 2014. De blev nu benyttet som fremskudte observations- og EW-poster

 • Flere ukrainske kilder påstår at Ukraine har bombarderet Snake Island. Jeg afventer en egentlig bekræftelse, og følger op. Husk på at øen er inde for rækkevidde af de amerikanskdonerede M270 MLRS

 • Et stort antal russiske skibe fra Sortehavsflåden har sat kursen mod Odessa

 • Et russisk modangreb nordvest for Kherson er i gang. De går efter at lukke hullet over floden, så Ukraine ikke kan føre materiel over her

 • Russiske infanterister har brudt igennem den nordvestlige forsvarslinje i Severodonetsk, og lommen i byen mindskes. Stadig hårde kampe på den sydlige del af afsnittet, uden de store ændringer

 • Ved Zap vinder Ukraine stadig frem og kan snart bombardere de russiske stillinger i den taktisk vigtige by, Polohy.


20. juni 2022: En kampvogn bliver nappet i måsen

Det kunne være endnu én i den efterhånden næsten endeløse række af optagelser af russiske kampvogne der destrueres. Men denne her er alligevel interessant, for bemærk hvor skuddet kommer fra. Det kommer bagfra (og rammer motoren) og det indikerer at russerne stadig ikke dækker alle deres fremrykninger med termiske kameraer. Det indikerer også, hvor vigtigt ordentlig rekognoscering er før, under og efter en aktion. Det må ikke ske, at en soldat med et ATGM får lov til at smække sin raket lige i bagenden på din kampvogn. Især ikke, når det ikke engang er en langtrækkende Javelin:Og se her, hvor vi i udklippet kan se at skytten er placeret skråt til styrbord for kampvognen da projektilet efterlader tydelige tegn på retningen:20. juni 2022: Stilhed før endnu en storm

Som tidligere beskrevet, så er store mængder russiske tropper i færd med at regruppere ved Izyum og ved Popasna. Det ligner en kommende offensiv mod Slavjansk og Bakhmut. De kan næppe dedikere flere til Severodonetsk, uden at de træder hinanden over tæerne.


20. juni 2022: Toshivka er faldet!

Russiske enheder har i nat og til formiddag rykket dybt ind i Toshivka syd for Severodonetsk. Det tyder på at byen er faldet, hvilket er meget kritisk for forsvaret i Hirske og Zolote. Denne her video viser russiske enheder rykke rundt inde i Toshivka mens de kommer under beskydning af ukrainsk artilleri:
19. juni 2022: Det var Harpoon, der ramte plet

Det som rigtig meget indikerede, nemlig at det var Harpoon-missiler affyret fra landjorden der nappede endnu et skib fra Sortehavsflåden, er blevet bekræftet af det ukrainske forsvar. Faste læsere ved at jeg sjældent bruger officielle ukrainske og russiske kilder, da de selvfølgelig begge har en klar agenda. Men denne her er god nok, for skibet er sunket og det er ret tydeligt, at det var den type missiler der ramte. En video optaget af en Bayraktar TB-2 UCAV viser angrebet på den 57 meter lange Vasily Bekh. Efterretninger og billeder viser os at skibet transporterer TOR SAM-systemer, mandskab og forsyninger til Snake Island. Det var denne her, ældre billede:


Bemærk to ting i den følgende video: Begge missiler har tydeligvis egen fremdrift. Det indikeres via den lysende plet som er forbrændingen. Bemærk så under den lysende plet; der er en plet mere. Det er genskinnet fra forbrændingen, hvilket beviser at missilet er meget tæt på vandet - for ellers ville vi ikke kunne se et genskin så tæt på missilet. Eksplosionernes størrelse er også indikationer (beviser) på at det må have været en større kaliber end for eksempel TB-2 har ombord. Et Harpoon har hele 200 kg sprængstof ombord. Den slags gør ondt.


Det er kun England og Danmark som har leveret Harpoon-missiler, og vi må konstatere at de udover at smadre sommerhuse, også kan sænke slagskibe. 4-1 til sommerhusene og God Save Our Queens:

(Yes, jeg ved godt det var en bugsérbåd, men det andet lød bedre).


Her et eksempel på, hvordan et krigsskib ser ud efter mødet med et Harpoon under en test af missilet (målet har ikke ammunition om bord). Spørgsmålet er om russerne tager ved lære og holder sig længere væk nu? Eller er det alle gode gange tre, der skal til? Vi får se. Uanset hvad, så er det ikke småting, sådant et missil kan eliminere:19. juni 2022: I alt tre ammunitionsdepoter er ramt

For at undgå forvirring, i det jeg postede en forkert video tidligere, så kommer lige en hurtig afklaring: Ukraine har ramt tre ammunitionsdepoter indenfor de seneste tre dage. Et ved Kherson, et i Donetsk (som tidligere vist i dag), og dette her i Luhansk:


19. juni 2022: Russisk troppeopbygning bekræftet

Formodningen om at den russiske hær forsøger at etablere to nye store aktioner, dels mod Bakhmut og Slavjansk, og dels mod det resterende af Severodonetsk bliver nu bekræftet fra flere sider. Om de har tænkt sig at sende dem her i kamp, ja det får vi snart at se, men noget kunne tyde på at de ved et af deres vigtigste frontafsnit; Popasna, er ved at løbe tør for moderne materiel. Her er det følgende der føres frem til fronten.

 • 3x T-62M

 • 1x T-62

 • 1x BREM-1 reparations- og bjærgningskøretøj (nødvendigt!)

 • 1x UAZ-452 Bukhanka varevogn (en hipster-venlig model)


19. juni 2022: Kanonføde er og bliver kanonføde

Det er så brutalt og menneskefjendsk et begreb. Kanonføde. Hvad fanden sker der, ik? Man skal være ret galt afmarcheret på øverste sal for at benytte andre mennesker til dette formål for at opnå egne, imperialistiske drømme. Man skulle også tro, at det blot er et narrativ som nogle vestlige medier vælger at bringe for at dehumanisere fjenden. En klassisk konflikttaktik som selvfølgelig har til formål at gøde fortællingen om os mod dem, og det gode mod det onde.


Jeg har bestemt ikke til hensigt at dehumanisere den russiske befolkning, men det er blevet helt tydeligt i denne her krig, at de russiske generaler, og i visse tilfælde også kommandører, stadig udviser en helt grundlæggende mangel på respekt for menneskeliv, herunder deres egne soldaters. Jeg er med på, at det er min vestlige opfattelse, der mener at de har mangel på respekt for menneskeliv. De ser sikkert anderledes på sagen. Ham her, han gør i hvert fald:19. juni 2022: Størrelsen betyder altså noget

Og de har sgu' alle sammen løjet for mig, når de med overbærende stemme har påstået noget andet. Men det er en anden historie. Jeg bemærkede blot lige, at en eller anden tumpe mente der ikke er særlig stor forskel på de russiske 152mm. og de vestlige 155m. artillerirunder. Hvis du selv møder sådan en fjollet påstand, så slå straks en hånlig dåselatter op, og brug den laveste form for humor, slet skjult sarkasme, til at konstatere at en 155mm. kan indeholde dobbelt så meget sprængstof som en russisk 152mm. og at det jo slet, slet ikke er en forskel der kan mærkes. Sagde ingen soldat, nogensinde.


19. juni 2022: Fire russiske Grad BM-21 mindre end før

Det ukrainske kontra-artilleri begynder at øge deres præcision. Vi ved godt hvorfor, men jeg har simpelthen ikke tid til at skrive det indlæg om de vestlige våben, som ellers kunne være interessant at belyse. Bemærk i denne video, hvor præcise nedslagene er, især i forhold til det vi tidligere har set med en spredning på over 100 meter. Her er det en russisk artilleristilling, hvor de igen har parkeret deres materiel i en tæt klynge. Jeg ved ikke hvorfor, men det gør de altså stadigvæk:
19. juni 2022: Ingen billeder fra kampzoner, ffs.

Det er skønt at tage billeder med hjem som en souvenir. Det giver gode muligheder for at vise sig lidt frem på sociale medier, forhøje den imaginære sociale status og i nogle tilfælde sikkert score et herligt slag eller to. Der er tilmed folk der har skabt særdeles gode karrierer ved at dele billeder fra deres rejser på diverse platforme. Al respekt for det. Jeg vil blot understrege, minde om, påtale og opfordre til at huske på de velmente råd fra myndighederne om ikke at dele feriebilleder mens man er afsted. De kan benyttes af personer med slette hensigter til at rode lidt rundt i dine ting, og efterlade stedet i kaos.


Det samme gør sig gældende i en kampzone.


Jeg er SÅ lykkelig for at kameraer i mobiltelefoner ikke rigtigt fungerede dengang jeg gik i skole. Hold da kæft, min årgang er sluppet billigt. Internettet, det glemmer ikke, og der er mange omgange tåbeligheder der ville have givet selv de mindst krænkelsesparate medborgere røde ører. Som dengang med det kvarte kilo acetoneperoxid (et meget potent og meget ustabilt sprængstof), eller da ham hvis navn jeg har glemt scorede 200 gram C4 fra Farum Kaserne under et skolebesøg og som nogen senere fandt ud ikke umiddelbart kan antændes med ild. Nåh, men det jeg vil hen til, før minderne tog over, det var at man ikke skal dele billeder fra en aktiv kampzone med mindre man gerne vil have besøg.


Om ham her gerne ville have besøg skal jeg lade stå ubesvaret, men ikke desto mindre delte han dette her billede på sine sociale medier i Rusland. Jeg har sløret hans ansigt, for når nu jeg selv slap billigt da jeg var yngre, er der jo ingen grund til at udstille staklen her:

Vedkommende delte dette fine billede af hans guns og hans ammo. Det var en fejl. Billedet viser nemlig et stort lager af blandt andet artilleriammunition til tropperne ved Severodonetsk og Popasna. Et særdeles vigtigt lager for de russiske bestræbelser på at mørne de ukrainske forsvarsstillinger. Snarrådige ukrainske efterretningsnæser fik hurtigt duftet sig frem til hvilken bygning det var. I har set den for et par dage siden, men for at du skal slippe for at scrolle, så tager vi blot resultatet af det efterfølgende ukrainske bombardement igen:

I mere end 36 timer efter angrebet var der stadig ammunition der detonerede, hvilket formentlig har gjort det umuligt, eller i hvert fald farligt, at stoppe branden. Selvom ammunition ikke detonerer, så kan de høje temperaturer have ødelagt lunterne og timere på det resterende. Det er ikke bare et lille lager der røg her. Det var to frontafsnits primære lager af artilleriammunition. Det er derfor, at det ikke kan understreges nok, hvor vigtigt det er ikke at have usikre personlige enheder og tage billeder fra en aktiv kampzone som du regner med at opholde dig i. Selv hvis du IKKE sender billedet, kan din telefon sagtens være kompromitteret, og så kan fjenden pludselig både se og høre, hvad dine koordinater gemmer på. Men hey, lad lige være med at fortælle det til den russiske hær, ok?19. juni 2022: Ukrainsk artilleri rykker tættere på Kherson

Som bekendt forsøger flere ukrainske enheder at gennemføre forberedende aktioner før et angreb på Kherson. Dette foregår over flere vinkler, og nordvest for byen er det blandt andre enheder fra 17. Separate Brigade (dem vi så træne med polske kampvogne i Kryvyi Rih) som angriber de russiske forsvarsstillinger. Videoen fylder lige rigeligt nok til at uploade her, så du bedes klikke dig videre til: https://streamable.com/98cpx0 og endelig huske at vende retur her til igen.


19. juni 2022: Jackpot ved Kharkiv!

Et artilleriangreb for to dage siden med M777 howitzers ramte en russisk kommandopost for den 20. Guards Combined Arms Army. Opsnappet intel giver nu indikationer på at samtlige officerer til stede blev elimineret.


19. juni 2022: Nyt indlæg: De mangler et gennembrud

Jeg ville egentlig blot have givet en frontopdatering, men den blev for lang til denne her side, så jeg oprettede den som et selvstændigt indlæg, jeg håber, du vil læse. Rusland mangler et gennembrud i Donbas. De er i gang med at klargøre endnu en kraftanstrengelse mod Slavjansk og i Severodonetsk. Men vil det tippe læsset i deres favør?

https://www.krigeniukraine.org/post/de-mangler-deres-gennembrud


18. juni 2022: Rusland har klargjort til ny offensiv mod Kharkiv

Som tidligere beskrevet har den russiske hær forsøgt at oprette nye BTGs omkring Belgorod nord for Kharkiv. Deres optrapning af angreb i området nord for Kharkiv kan være en indikation på at de snart vil forsøge et nyt angreb på byen. Kharkiv er Ukraines næststørste by, den ligger blot 30-40 km. fra grænsen og der er ingen tvivl om at Rusland rigtig gerne vil indtage og annektere den.


18. juni 2022: Beklager radiostilheden

Jeg forsøger så vidt muligt at holde dig opdateret. Der er mange, der læser med, og jeg har stor respekt for at i følger med undervejs i krigen.


Der er perioder, der er bedre end andre. Det var en lang nat.


17. juni 2022: Hurtig frontopdatering

 • Ved Kherson er der stadig sporadiske, ukrainske forsøg på at skabe rum for en offensiv. Ved Davidyh Brih forsøger Ukraine at udvide brohovedet, og der er kampe sydvest og sydøst for byen. Nordvest for Kherson er der nu kampe inde i byen Oleksandrivka. Den er vigtig for de ukrainske forsyninger via Mykolajiv til frontlinjerne, såfremt Kherson skal angribes.

 • Ved Zap er der ikke sket en skid, udover at russiske specialenheder kom i problemer da deres helikopter kom ... i problemer.

 • Ved Avdiivka nord for byen Donetsk, kom infanterister fra DPR igen i vanskeligheder under et fremstød og måtte foretage retræte. Det er især deres infanterister der har lidt frygtelige tab her. Som tidligere beskrevet er over halvdelen af deres 21.000 mand enten dræbt eller såret. Det er blandt andre Ukraines 56. Separate Motoriserede Brigade der holder stand her.

 • Ved Popasna forsøger russiske enheder at udnytte åbningen syd for Bakhmut. Samtidigt forsøgte de i nat et angreb direkte på Zolote og blev igen afvist. Se eventuelt opdateringerne fra den 15. juni for kort og mere info.

 • I Severodonetsk raser kampene stadig. Russiske kilder hævder at de har indtaget stort set hele byen og at de ukrainske enheder i industriområdet er omringet. Ukrainske kilder påstår derimod at russerne igen er trængt tilbage til bymidten flere steder, og at de primært har vundet terræn i den sydlige del af byen. Jeg har personligt ikke kunne få en troværdig melding fra byen, og derfor vil jeg afholde mig fra at vurdere linjernes placering lige pt.

 • Vest for Izyum kontroller Ukraine nu det meste af det store skovområde. De har krydset floden, og er omkring 12 kilometer fra centrum af Izyum. Russiske bombardementer har ikke umiddelbart bremset det mindre ukrainske fremstød, som nu skal bruge en periode på at klargøre yderligere aktioner mod de vigtige forsyningselementer i Izyum.

 • Nord for Slavjansk, forsøger store mængder russiske enheder at komme fra Lyman og fra Izyum ind mod byen, så de kan lancere et angreb. Det må forventes, at de først planlægger et egentlig angreb når deres sydlige manøvre ved Bakhmut har åbnet denne ukrainske flanke. Et angreb på en velforberedt stilling som Slavjansk udgør, vil være særdeles bekosteligt såfremt det kun kommer over 1-2 vinkler. Det vil være alt for nemt for de ukrainske forsvarsstillinger at dirigere deres ild derover.

 • Nord for Kharkiv forsøger russiske enheder stadig at generobre Rubizhne, men det lykkedes dem ikke. Ingen af siderne har pt. mulighed for afgørende gennembrud og bruger derfor tiden på at bombardere hinanden. Fire ukrainske landsbyer blev udsat for russisk artilleri, selvom der ikke er ukrainske enheder i dem.

 • Husk at du kan følge med på rejsen her: https://twitter.com/DanishGonzo og at jeg altid sætter pris på en kommentar eller et livstegn fra en trofast læser. Hav en fremragende dag!


17. juni 2022: Fisker de med harpuner i Sortehavet?

Det må næsten være dagens spørgsmål. For se blot her, hvordan en russisk slæbebåd der er med i forsyningsfesten på Snake Island bliver ramt af to missiler. Det er ud fra disse videoer ikke umiddelbart muligt at afgøre hvilket type våben der er benyttet, men den russiske flåde har sørme, og mod vanlig standard, rent faktisk bekræftet angrebet. Det er denne her, der er ramt: Vasily Bekh (SB-739). Jeg følger op:
Det er dette her støtteskib, der er tale om. Et fast mandskab på 26, og et supportmandskab på 30-40 mand. Russiske kilder bekræfter angrebet, men benægter pt. at skibet er sunket. De beskriver at der var 33 ombord, og at 23 er sårede mens 10 sømænd er MIA.17. juni 2022: Vild video viser luftkamp over regionen Donetsk

To russiske helikoptere, der ligner Mi-35m kamphelikoptere (med plads til infanteri), kommer under beskydning fra jorden tæt ved byen Rivnopil i regionen Donetsk. Bemærk hvordan den ene søger væk mens den smider sine flares, og hvordan den anden søger hårdt mod jorden og væk den anden vej. Det vender vi tilbage til. Men først videoen:Bemærk i dette udklip fra videoen, hvordan et jord-til-luft missil er på vej mod den flygtende helikopter, men bliver narret af flares og eksploderer uden at gøre skade:

Kigger man nærmere på videoen, så ligner det at skytten/skytterne står en smule højt placeret. Ellers ville systemet have svært ved at låse på den der bliver ramt. Det ligner ikke at det er et mindre højdedrag, men hvad end det er, så er det højt nok til at soldaten kan låse sit system i tide, selvom helikopteren kun er få meter over jorden.


17. juni 2022: Det er meget mørkt

- mens jeg skriver dette her. Men det lysner flere steder, synes jeg. Syd for Zaporizjzja, rykker ukrainske styrker stille og roligt frem mod enkelte russiske stillinger. Den russiske offensiv her, hvor et angreb mod Zap var under opsejling er gået heeeeelt i stå. Stort set alt den offensive kampkraft der var til rådighed er sendt til Popasna, Severodonetsk og Lyman. Flere af de nye enheder som blev trænet syd for Melitopol, og som har den udsøgte museumsfornøjelse at køre T-62 kampvogne, er sendt nordpå til linjerne ved Zap. T-62 bliver i visse tilfælde gravet ned som faste skydestillinger, hvilket nok er meget godt, alderen på deres motorer taget i betragtning.


Og ved Kherson, som nogle af de mere gængse medier gerne vil have vi kigger på for at få opmærksomheden væk fra Blodbadet i Donbas, er der også lidt godt at berette. Den rolige modoffensiv, som dels er en offensiv, og dels en forberedelse til senere offensive aktioner mod selve Kherson viser stadig tegn på fremdrift. Det er dog vigtigt at huske på, at for det første er fronten meget lang og begge sider har ikke omfattende mængder mandskab langs fronten.


Det kan derfor være risikabelt at lave fremstød et sted, da det kan give åbninger andre steder. For det andet, så er offensiven fra Ukraine også en måde at binde russiske enheder og materiel på. De bliver ligesom nødt til at forsvare Kherson, nu de har indkaldt til fupvalg og hvad ved jeg. Uanset hvad, så er de under stigende pres.


Rettet: I Luhansk, hvor kampene som bekendt raser fik Ukraine en god skalp i dag. Det var efter sigende et Tockha-U missil der fik ram på et russisk ammunitionslager i Khrustalnyi:
17. juni 2022: Zolote under hårdt pres

I går, i min opdatering omkring Frontafsnit Popasna, kom vi forbi Zolote som russiske enheder har forsøgt at omringe og indtage i flere uger nu. Det er sammensatte invasionsstyrker bestående primært af VDV, Wagner og separatister fra LPR. De har omkring 8000 mand i gang i aktionen, mod de godt 1800 forsvarere. Men det er en bred aktion, sådan at skulle omringe en by. Det kræver at du får succesfulde fremskudte enheder på begge sider, og især at dine enheder kan sikre fremrykningens flanker.


Især det sidste har vist sig rigtig svært for den russiske hær, da ukrainske enheder i Toshivka og Hirske formår at ramme flankerne. Det besværliggør også yderligere forsyningen af så mange tropper. Det indædte forsvar gør fremrykningen meget langsom, og betinget af artilleri. De russiske styrker rykker kun frem fordi de har overmagten i ildkraft.


17. juni 2022: Vi fortsætter, hvor de slap..

- Og det var med et bekymrende russisk gennembrud syd for Bakhmut. Den vigtige by der står som en forsyningsforpost for de pressede ukrainske enheder i regionen Luhansk. Det er et mindre gennembrud, og flankerne er umiddelbart ikke sikret. Jeg vælger at betragte området som værende under kamp indtil jeg hører mere. Til gengæld gode nyheder nord for Bakhmut hvor russiske enheder igen-igen måtte tage retur til deres stillinger efter at være blevet afvist ved Berenstove. Der ligger efterhånden rigtig mange tons russisk stål i det område.


16. juni 2022: Kære læser: Dårlig forbindelse - ny tråd

Jeg har ikke særlig god forbindelse for tiden, og det tager lang tid at loade den gamle tråd og skrive nye opdateringer. Som det særdeles utålmodige menneske jeg er, så har jeg derfor oprettet en ny. Det skulle også gerne sikre brugervenligheden for dig. Eller hvad faen' det hedder nu til dags.


Så velkommen til! For mit vedkommende, er der omtrent fire-fem uger tilbage af denne omgang. En del ... ting skal overstås før der er pause. Der er også en række interviews der skal i kassen. Hvis alt går vel. Det gør det, for som en bekendt nævnte før afrejse: Det ender godt. Så hvis ikke det er godt, så er det ikke slutningen.


Det har jeg husket på siden da.


bottom of page