top of page

Krigen i Ukraine. November - 2022 (part2)

Følg Rusland invasion af Ukraine her.


På denne side kan du følge udviklingen af Ruslands invasion af Ukraine i november måned 2022. Du får nyheder og opdateringer fra de enkelte frontafsnit, samt historier og video du normalt ikke finder andre steder i Danmark. Og undervejs også lidt andre sager om krigen i Ukraine. Hvis du ikke bliver lidt stødt, eller tilmed frastødt, undervejs, så har jeg fejlet. Mit formål er, udover oplysning, at vise dig en vinkel på krigen, der ikke altid sådan lige rammer mediebilledet.


Herfra skal der lyde et stort velkommen til! Husk din sikkerhedssele, kør forsigtigt, og spred gerne ordet. Eller i dette tilfælde, linket. Tak!


19. November: Ny tråd online

Det er flyttedag, og du kan følge med i krigen i Ukraine for november måned her.
18. November: Det bliver en god dag.

For at hjælpe os alle lidt på vej, kommer der her nogle gode nyheder:

  • Sverige har vedtaget endnu en militær hjælpepakke til i alt $287 millioner.

  • Tyskland begynder i næste uge at træne en hel ukrainsk brigade op. 5000 mand.

  • Tyskland leverer endnu en omgang materiel til de ukrainske ingeniørtropper. Herunder fem Pionierpanzer 2A1 Dachs og 16 Biber Brückenlegepanzer. Den første kan grave, skubbe, flytte og bære. Den anden kan lave overgange over kampvognsgrave, mindre floder, køen til Elgiganten på Black Friday og andre praktiske ting.

  • Finland, der jo som bekendt agerer væsentligt mere end de taler, har også vedtaget en ny militær hjælpepakke. Uden de store armbevægelser og fanfarer. Deres største til dato, til en værdi af €55 millioner. Eller omkring 10 euro per finne. Det lyder måske ikke af meget, men forestil dig hvis alle Ukraines støtter lige sendte 10 euro per indbygger her før nytår til opgradering af Ukraines luftforsvar, indkøb af materiel og til udrustning af de nye brigader der trænes. Som en lille julegave fra alle os, til alle dem. Det ville batte en hel del, for der bor til eksempel knap 450 millioner mennesker i EU. Finland oplyser ikke hvad de sender, men eftersom de stort set kun har kvalitetsting, så er det gode nyheder. Forhåbentligt inkluderer pakken en omgang vinteruniformer.

  • Italiens nye regering fortsætter stilen fra den forrige og øger tilmed støtten. Denne gang med artilleri, ammunition og minerydningsudstyr.

  • Frankrig har snakket en del om CAESAR, men nu er vist ganske vist; De sender op mod 12 styks CAESAR og 20 ACMAT pansrede mandskabsvogne afsted, og en omgang ammunition til umiddelbar videreforsendelse, længere mod øst.

  • Den russiske sortehavsflåde gemmer sig stadig helt inde bagerst i havnen. Samtidigt er Ukraine i gang med at anskaffe flere af de dersens sejlende bomber der kan fjernstyres som en iagttager så præcist formulerede det.


Tysk materiel. Det er virkelig vigtigt at Tyskland er begyndt at komme efter det med deres militære støtte. Selvom Bundeswehr er udsultet, så har de altså stadig en meget stor mængde grej, og deres våbenindustri er en af verdens største.


18. November: Kan du huske ham med skulderen?

For et par dage siden så vi en såret ukrainsk soldat, der havde grebet en del af en mortérgranat. Med skulderen. Jeg er glad for at kunne meddele, at han tilsyneladende er, efter forholdene, nogenlunde velkørende. Obs på videoindhold. *svup*:
18. November: Legenden om Chornobaivka

Lufthavnen over alle Lufthavne. Lufthavnen, hvor russisk materiel søger hen for at dø, når det er blevet gammelt. Som blåhvaler. Bare væsentligt dummere. Men Legenden er ovre. Fortællingen er forbi. Efter knap 30 angreb med ukrainsk artilleri trak russerne sig selvfølgelig fra området i forbindelse med at de rømmede Kherson. Det er fredag, og her er lidt ASMR a' la Chornobaivka. Husk lyden, din matcha-the med spirulinaekstrakt, og at tænde for den samiske rensdyrrøgelse. Så får du fuldt udbytte af seancen.
17. November: Når retræte går galt

Russiske styrker flygter ved Kherson, og løber ind i beskydning fra egne soldater. Hvorfor de i HIMLENS NAVN uploader de her sekvenser bagefter, det fatter jeg simpelthen ikke en meter af. Men ikke desto mindre. Bemærk hvordan de prøver at ødelægge en båd der ligger ved bådebroen. Granaten virker ikke, så én af dem begynder at skyde løs på båden. Det får straks deres egne enheder på den anden side af floden til åbne op. En anden gang, så kan en båd sænkes eller ødelægges mere elegant, således at man ikke tiltrækker så meget opmærksomhed. Det er ikke voldsomt imponerende, det der foregår her.

Friendly fire isn't. - Murphy's Law of Combat.


17. November: Kvadratisk. Praktisk. God.

Det tyske antiluftskyts, Iris-T, har allerede bevist sin overlegenhed overfor de russiske krydsermissiler. Her er det to Kalibr, der bliver skudt ned over Kyiv. Udover at det er ret spektakulært og sjældne billeder, så viser det os også, at vi blot skal armere Ukraine med tilstrækkeligt med antiluftvåben, så vil de russiske bombardementer få en meget begrænset effekt, især set i forhold til hvor stor og dyr en kraftanstrengelse det er for dem at lave disse bombardementer på civil infrastruktur.


Over 75% af de afskudte missiler ved det seneste store angreb blev skudt ned. Amerikanske NASAM er også på plads, og rammer plet. Allerede nu har bombardementerne derfor en begrænset effekt. Yderligere AA-enheder vil gøre det særdeles kostbart for russerne at ramme bare et lille antal mål, som tilmed har meget begrænset militær indflydelse. Vi skal sørge for, at hver enkelt af deres træk har enorme omkostninger for dem. Så slutter krigen hurtigere. Husk lyd:

17. November: Hvad fanden er det, der summer?

Den ukrainske hær har i årevis benyttet kommercielle droner i deres kamp mod russiske tropper i Donbass. Det er helt tydeligt, at den indsats har fået et meget voldsomt skud doping, for det vælter ud med videoer fra rigtig mange forskellige ukrainske enheder. Tidligere var det kun få ukrainske enheder som stod for den del af krigsførelsen. Nu er der oprettet et stort antal enheder der opererer ret autonomt og selvstændigt. Via det online ukrainske kampovervågningssystem, kan fjendtlige positioner og observationer af fjendtlige bevægelser plottes direkte ind via apps.
Disse informationer benyttes i vid udstrækning af de selvstændige drone-enheder som via 4x4 pick-ups ræser rundt langs fronten og udgør en meget mobil form for ildstøtte. Deres formål er udover overvågning og dirigering af artilleri, at bombardere så mange russiske soldater i deres frontlinjestillinger som overhovedet muligt. Samtidigt er modifikationen af gamle granater sat i stordrift med 3D-print af styrefinner etc., og indkøb og indsamlinger til høj-kvalitets droner er virkelig steget.Brugen af droner er ikke længere et interessant lille element som kunne benyttes til at eliminere enkelte mål af høj værdi. Nu er de en decideret del af våbenarsenalet helt ned på kompagni-niveau og bruges derfor i stort omfang til at eliminere simple frontlinjesoldater. Her er det, selvfølgelig, ved Bakhmut hvor de russiske soldater ligger i skyttegrave omkring byens nordøstlige, østlige og sydøstlige side. Nogle mener, at alt er relativt. Nåh, ok. Det bliver en relativt dårlig vinter for de russiske infanterister ved Bakhmut:17. November: Russisk kolonne møder ATGMs - igen

Det er ikke længere en daglig begivenhed at den russiske hær sender stribevis af kampkøretøjer på linje afsted i døden, som de for eksempel gjorde ved Izyum og Mariinka i månedvis indtil de løb tør for saft. Men her er der sgu én af slagsen. Som bliver budt velkommen af en lille udpluk af ukrainske soldater. For tusinde gang ser vi tonsvis af russisk stål blive formjusteret, og igen ser vi at deres overvågning af slagmarken er, hmmm, en anelse mangelfuld. Husk lyden:
17. November: Mens vi venter på Artemis

NASA har skudt en raket af sted. Dejligt at høre om raketter, der har et civil formål. For forandringens skyld, ik?


Her er det en ukrainsk drone der flyver rundt i månelandskabet og dropper granater på russiske soldater. Så mens vi venter på at Artemis når sit mål, så kan du se en teaser for hvordan månen ser ud, sådan nogenlunde i hvert fald:
17. November: Russisk kampvognsangreb

For en uges tid siden angreb 12 russiske kampvogne og infanteri ukrainske stillinger ved Pervomaiske. En stor tak skal der lyde herfra til dem, der har sat kameraer på. Videoen er absolut værd at se, da den giver et væsentligt indblik i hvordan sådan et slag ser ud fra kampvognens synspunkt. Den gode nyhed er, at det russiske angreb blev slået tilbage. Som det kan ses her, med store tab. Husk lyd!
17. November: Fik du læst om Bakhmut?

Det blodige slag om byen fortsætter med noget nær uformindsket styrke. De russiske enheder svømmer rundt i en dødelig cocktail mikset af lige dele stolthed, politik og penge. Et farligt indenrigspolitisk spil i Rusland er i fuld sving, med Wagner Gruppens leder Yevgeny Prigozhin som en efterhånden mere og mere selvstændig aktør. En mand, der for tiden tjener virkelig store penge på at overføre russiske indsatte til markerne og skovbrynene omkring Bakhmut.


Men også en mand, der skal spille nogle af sine kort meget forsigtigt, hvis ikke han skal snuble ud af et vindue eller blive kørt galt. Som du ved, min kære læser, så er selvstændige, magtfulde aktører er ikke noget der ligefrem huer Kreml. Spørgsmålet er om Prigozhin er en tilstrækkelig del af Kreml til at undgå uheld. Det ved jeg selvfølgelig ikke. Men videoer med vanvittige forbrydelser som deles verden over er ikke i Kremls interesse, fordi det underbygger historien om den brutale russiske fremfærd. Og Wagner Gruppen er på mange måder en selvstændig aktør, med soldater der opfatter sig selv, som en del af en selvstændig aktør.


Det er ikke alle dens medlemmer, der mener at regler og lovgivning, og den slags lignende petitesser er værd at bruge tid på. Følelses af at være hævet over den slags er dømt til at give Rusland problemer med de her voldsomt brutale videoer der rammer de gængse medier nu og da. Som jeg ser det, er Wagner Gruppen både et effektiv middel for Kreml, men også en seriøs liability som der skal holdes kort snor i. Kortere snor end hidtil, hvis det ikke skal blive ved med komplet at ødelægge Ruslands fortælling om krigen.


Nåh, men det jeg ville sige var, at jeg synes du skal læse om Slaget om Bakhmut. For der får Wagner Gruppen kam til deres skaldede isse.
15. November: Dagens FUN FACT

Den russiske hær har mistet minimum 46 T-62 kampvogne. Ud af den mængde er hele 40 af dem blevet snuppet af Ukraine, mens kun seks er ødelagt..! Det kunne tyde på, at der er lidt problemer med at holde dem kørende, og/eller at deres mandskab ikke er SÅ glade for at sidde i dem længere tid ad gangen. Hvis skidtet ikke vil køre længere, kan den i snæver vending graves helt ned til tårnet og bruges i forsvarsøjemed. Jeg er ikke ekspert, men jeg kunne tænke mig at der kan opstå problemer med pakninger, slanger, kabler etc. på veteranbiler der blot henstår på et lager i årevis. Det kan være en plausibel årsag til at så mange ellers kampduelige T-62'ere er efterladt.15. November: Missilregn over hele Ukraine

Mens Hesten Lavrov taler om fred til G20, har den russiske hær lanceret sit til dato største missilangreb mod Ukraine siden invasionens første dag. Omkring 100 missiler er affyret, og der kan være en fjerde bølge på vej. Det er følgende missiler de har brugt:

  • Kalibr / $6.5 millioner per stk.

  • Kh-555 / $7 millioner per stk.

  • Kh-101 / $12.5 millioner per stk.

Så med runde tal, er det minimum 650 millioner dollar de har brugt på at beskyde civil infrastruktur, jernbaner, og selvfølgelig nogle lejlighedskomplekser. Det er stadig uklart præcist hvad der er ramt, og hvor mange missiler der blev skudt ned undervejs.


I Rusland har omkring 40 millioner mennesker ikke indendørs rørføring. Nogle vil mene det er en forudsætning for at have toilet og rindende vand etc. Man kan få en del VVS-arbejde udført for 650 af de lange. I det perspektiv, er det endnu mere absurd at overvære russiske soldater stjæle husholdningsprodukter, mens deres hær gør deres for at ødelægge andre menneskers adgang til basale services som vand, strøm og sanitet.


Opdateret: Det var udelukkende missiler affyret fra bombefly, og dermed ikke Kalibr. De seneste bekræftede tal er at 68 ud af 92 blev skudt ned af ukrainsk antiluftskyts, og at 15 mål med civil infrastruktur blev ramt. De ramte boligkomplekser er sandsynligvis rester af nedskudte missiler da destruktionen ikke modsvarer sprængladningen.


To af dem er tilsyneladende slået ned i Polen, tæt på ved grænsen. To civile er dræbt. Jeg anbefaler at afvente yderligere, da det kan være vildfarent, ukrainsk AA. Kraterets størrelse, og de missilrester der findes der, tyder på et russisk krydsermissil eller et ukrainsk S-300 missil:
15. November: Kommende aktion mod Kreminna?

Ukrainsk troppeopbygning kunne tyde på, at de er ved at klargøre en offensiv mod Kreminna. Formentlig for at afskære de russiske tropper i Severodonetsk deres mulighed for forsyninger. Samtidigt forsøger russiske enheder at bryde ud fra Svatove længere mod nord. Det har de ikke held med, og bliver afvist omkring 20 kilometer vest fra byen.


15. November: Russiske styrker indtager Pavlivka

Pavlivka, syd for bastionen Mariinka, er igen på russiske hænder. Efter hårde kampe har de ukrainske enheder i ly af natten trukket sig tilbage. Russiske kilder vurderer at der døde omkring 600 russiske soldater på de 9 dage kampene varede. Tabet af Pavlivka gør det yderligere vanskeligt for Ukraine at afskære russiske forsyningslinjer til Kherson og Krim.


15. November: Ingen yderligere kommentarer....
14. November: Blot for en god ordens skyld...

Minder jeg venligst om, at jeg selvfølgelig også rapporterer om eventuelle større russiske fremskridt.


Der er bare ikke nogen.14. November: Bedre video tilgængelig

I hvad der ligner en regulær massakre, er snesevis af russiske soldater blevet elimineret. Vi så video af seancen i går, men her er en bedre og længere version. Bemærk at den ikke er for de helt sarte sjæle. Dem er der i øvrigt nok ikke SÅ mange tilbage af herinde, tænker jeg.14. November: Så meget for de der trekanter

De russiske cryangles, deres betontrekanter, som de har strøet ud i rigt mål ses i aktion her. Så meget for deres effektivitet:14. November: Nyt indlæg ude nu!

Det krævede sit eget indlæg, for Ballade & Blyatskrieg i Bakhmut er en tungere fortælling. Slaget om Bakhmut har bølget frem og tilbage i månedsvis nu, og jeg gør en mindre status, samt viser nogle af de årsager til, at den russiske hær og Wagner Gruppen har slået sig helt gevaldigt meget på forsvaret her. Der er intet der tyder på at de stopper med at mose på, men derimod er der begyndende tegn på kommende muligheder for en ukrainsk modoffensiv....14. November: Traditionernes Tid

Det er ved at være den tid på året, hvor diverse traditioner begynder at styre måden vi agerer på. Det er en fin tid. Traditioner kan være rigtig dejlige, og en måde at fastholde en forbindelse til fortiden på. Traditioner er også en slags gruppepres fra en masse mennesker der for længst er døde. Et gruppepres, der blandt andet får voksne mennesker til at i ramme alvor at fælde et træ og stille det ind i stuen. Bevares, det er da hyggeligt, men de fleste af os kan nok blive enige om, at det rent objektivt set, er en ret fjollet ting at gøre.


Andre traditioner er mere brutale. Som for eksempel hos Wagner Gruppen, der har som tradition at baske hovedet ind på desertører med en muggert. Ja, du læste rigtigt. Her er det en russisk krigsfange fra Wagner der blev udvekslet. Gav du op? Det ses der ikke med milde øjne på. Jeg skal spare dig for videoen, men blot konstatere, at det er en anelse absurd at denne organisation ikke er på en global terrorliste, og at dens medlemmer derfor kan flyve rundt i verden som de ønsker. Det er også en fin huskekage ift. lige at blive mindet hvem, og hvad, det er vi kæmper i mod.14. November: Zaporizjzja igen

Når fronten rykker sig så mange kilometer, er der en masse andre der skal rykke med. Jeg har fået nys om at vores lager og materiel skal rykkes over mod Zaporizjzja. Så kan man jo tænke lidt over dét, mens man kigger på et kort over området og zoomer ind på Tokmak og Melitopol. Det betyder også en gensyn med henholdsvis Kryvyi Rih og Zap, men det betyder desværre også at der er væsentligt længere til Cherkasy, Kyiv og Lviv. Jeg skal lige have overvejet hvad det har af betydning, og hvad der skal ske fra den 2. januar 2023.


14. November: Blodige Bakhmut

Ukrainske enheder har i løbet af weekenden presset de russiske tropper ud til kanten af Bakhmut igen. Dermed er faren for at byens forsvar bliver løbet over ende midlertidigt drevet over. Gode nyheder til at starte vores uge på.


13. November: Dagens HIMARS

Når fronten på rekordtid rykkes 50 kilometer frem, så betyder det også at Fætter HIMARS fra USA igen får en masse saftige mål inden for rækkevidde. I Chaplinka, som ligger omkring 60 kilometer syd for Kherson, der har russerne både kommandopost, en masse logistisk materiel, ammunitionsdepoter, og andet godt. Det bør de nok rykke lidt længere væk. I hvert fald resten af det. Her er det tydeligt, at noget ammunition er blevet for varmt i nat:
13. November: Når kun hønsene overlever

Høns er så vidt vides en overlevende dyrerace fra tidligere tiders massedød. Deres gener har overlevet samfundsomstyrtende episoder som meteornedslag, istider og Den Store Ølstrejke i 1985. Hvis man observerer høns, oplever man hurtige deres massive intellekt. Denne intellekt er sikkert årsagen til at de stadig er i live, og som har gjort, at de er lykkedes med at blive fodret af de intellektuelt underlegne mennesker. På samme tidspunkt, og med en mærkelig form for relevans, så er det ukrainske artilleri og ildstøtte mere aktivt end sjældent set. Særligt omkring Bakhmut og Pavlivka, gør det ondt på de russiske invasionsstyrker.


Men hvad er der sket her? Hovedskader, og ingen våben i nærheden. Hmmm. Det ser ikke helt rigtigt ud. Men kig godt på de mange små huller i tagene og andre metaldele. Og bemærk i øvrigt også, hvem der har overlevet massedøden. Coincidence? I think not...
13. November: Farvel, og tak...

En af de sidste russiske positioner i regionen Mykolajiv fik en ordentlig omgang før retræten satte ind. Flere lastbiler og T-62 kampvogne mødte deres skæbne her. Endnu en årsag til at der nu er over 10.000 visuelt bekræftede tab af russisk materiel. Og det er minimumsantallet. Et komplet vanvittigt tal efter omkring 9 måneders invasion. Det er også derfor, at de er begyndt at tale om forhandlinger. Det gør de nemlig kun, når de er ved at tabe. Nåh, men tilbage til artilleriet. Vi skal som nævnt 'bare' sende mere moderne artilleri til Ukraine, så ordner de resten. Jeg mener det helt alvorligt.12. November: Endnu en årsag...

Årsag nummer 12.672 til at Rusland ikke vinder denne her krig, er ukrainske bedstemødre som hende her, der nolede lidt russisk ammunition og gemte det til hun blev befriet. Return to sender som en eller anden sang, dog om noget andet, engang for længe siden:
12. November: Termisk overvågning er overlegent

Jeg har været en del efter den russiske hær på den front. Det virker som en lidt alternativ prioritering, når de kører 10-12 kampvogne og andet grej frem til en samlet pris af 70-80 millioner dollar, og lader dem blive overrumplet af otte skovtrolde med ATGMs. Den slags kunne afhjælpes med termisk overvågning af ens fremrykninger, måske bare et par hundrede meter frem og lidt til siden. Nåh, men her er det en ukrainsk UAV med et termisk kamera (sådan én koster omkring 35.000 dollar), der kan hjælpe deres infanterister lidt på vej da en russiske stilling skal ryddes:

Del to:
12. November: Kampe ved Kherson set fra hjelmen

Et sammenklippet video giver os et lille indblik i nogle af kampene i landsbyerne nord for Kherson. Intense scener, og masser af fejl. Det er ikke alle der er med her, som er erfarne soldater. Men hvis de har overlevet deres første træfninger, er de godt på vej til at blive det.

Et bredt udsnit af våben og forskellige kampsituationer, så der er næsten noget for enhver smag:12. November: The Belarussian Connection

Når der ikke er mangel på Tinka-nissehuer, så mangler der nogle gange noget andet vigtigt at skrive om. Dette er der visse medier der fylder ud med gule bjælker der brøler click-bait i dit ansigt. Det er en skidt tendens, synes de fleste forhåbentligt. Det samme med Ruslands invasion af Ukraine. Tillad mig at afmontere en tilbagevendende myte;


Angående et muligt angreb fra belarussiske tropper, så er det i min optik komplet usandsynligt. Lukashenko har som den bange diktator han er, udsultet hæren, og brugt pengene på nationale sikkerhedsstyrker med ekspertise i at banke og torturere civile som formaster sig til at mene noget andet end styret. Belarus har den næst-dårligste hær i Europa, kun overgået af Moldovas væbnede styrker som ville få svært ved at indtage en indkøbsvogn. Eftersom at den russiske hær har suget både det brugbare materiel og deres ammunition, er chancen, og jeg mener chancen, for aktiv belarussisk involvering i kampene meget lav.


Der er stort set ingen i Belarus der har lyst til at slås mod Ukraine. Mange vil hellere slås mod Luka og Putin. De fleste vil sikkert bare gerne passe sig selv og deres familie, ligesom alle os andre. Hæren, hvis regimet overhovedet kunne magte at presse den til fronten, ville hurtigt blive ommøbleret og/eller skifte side. Og det kunne skabe så meget intern uro at Det Store Æsel, Lukashenko, ville få en herlig omgang Ceausescu, denne gang live via TikTok(!). Det er derfor jeg skriver 'chancen'. Men sandsynligheden er desværre meget lav, og der er ingen efterretninger der peger på andet. Så lad os lukke den her indtil den situation ændrer sig.


12. November: Detonation ved Nova Kakhovka

Massiv eksplosion ved dæmningen foretaget af russiske ingeniørtropper i forbindelse med deres succesfulde (satans!) tilbagetrækning fra Kherson. BDA undervejs.11. November: Nye rejsende? Nye rejsende?

Velkommen til! Jeg kan anbefale dig at tage et kig på følgende artikler:


11. November: Kherson er fri igen!

Massiv respekt til de ukrainske soldater og deres kommando som planlagde og eksekverede denne fremragende plan. Sikke en sejr. En meriterende sejr. Og et komplet forsmædeligt og ydmygende nederlag til den russiske hær. Smag på de ord. mmmmmmmmmm. Jeg har straks vekslet alle ungernes børneopsparinger og min samling af sjældne lerduer til aktier i russiske vodkaselskaber*. For denne her weekend, den bliver drukket væk i Moskva og Omegn!


Og sikke en herlig dag for alle andre. Jeg er nærmest lykkelig. Og så på min fridag. Og tilmed på en fredag...! Ah, men altså. Kan man bede om mere? Skål, derude!


*Dette er ikke finansiel rådgivning. Din chance for tab er 100%.


11. November: Strækmarch baglæns

Som det der må føles som en anelse ydmygende, eller i det mindste tankevækkende, for de her soldater, ser vi en gruppe russiske soldater tage gåturen over Dnepr. Der er styr på sagerne. De skal være glade for, at Ukraine ikke har luftherredømmet her.


Sådan en march, og billederne af den, gør ondt på enhver hærs selvforståelse.11. November: Excalibur igen-igen

En lille fredags compilation som du kan nyde nu, eller senere. Her er det Excalibur M982, der viser sig frem. Hvis diverse NATO-lande lige går sammen og lynhurtigt øger produktionen af denne ammunition, og samtidigt sender flere M777, eller selvkørende, artilleristykker over så bliver det grimmere og grimmere for den russiske hær. Med Excalibur kan de ukrainske brigader foretage en systematisk nedslidning af den russiske hærs materiel i et tempo, som russerne slet ikke kan matche. Fordelen er, i modsætning til HIMARS, at den nødvendige 'affyringsrampe' til M982 findes på bataljonsniveau, hvorimod Fætter HIMARS er et langt mere sjældent syn. En stor distribution af M982 til de ukrainske artillerister er ganske enkelt lig med et stort antal ødelagt russisk materiel. What's not to like?11. November: BMP'er i problemer #3

Det er ikke i denne her uge, at man skal køre rundt i en russisk BMP eller BMD i Ukraine. Særligt ikke når der sådan cirka hver 14. dag bliver leveret yderligere præcisionsammunition til de hårdtarbejdende ukrainske artillerister. BMD'en er et ret effektivt og hårdtslående kampkøretøj, så det er vældig fint at der bliver gjort et godt indhug i antallet af dem. Her er det dog BMP'en. Det er ikke sådan med alle de forkortelser:
11. November: BMD'er i problemer #2

Ved Pavlivka kom der sørme nogle marineinfanterister i problemer. De der BMP'er, de tiltrækker bare ballade. Her er det en russisk kolonne der må tage deres mission op til hastig genovervejelse, efter to af dyre er blevet elimineret:

11. November: BMD'er i problemer #1

To russiske BMD'er, med al sandsynlighed fra VDV, kører lidt rundt i området nordøst for Kherson, nærmere betegnet omkring Dudchany. De ved vist ikke helt, hvad vej de skal vælge. Desværre har jeg ikke en længere version af denne video, for det er lidt ligesom de der videoer af folk der skvatter med et eller andet i hænderne, og så klipper de før man virkelig ser The Aftermath efter at dansende Moster Tante jordede størstedelen af bryllupskagen ned i nakken på brudeparret. Det er jo det, der er interessant. Ik?


Nåh, men her er det som sagt to russiske, grundlæggende meget anvendelige kampkøretøjer der ikke længere er SÅ anvendelige efter mødet med præcis ukrainsk ild:
11. November: Jeg har igen en forespørgsel

For nogle måneder siden bad jeg dig om hjælp til at brede kendskabet til denne blog bredere ud i Danmark. Det gav dengang en hel del nye læsere, og vi er efterhånden ret mange herinde. Jeg modtager stadig beskeder fra læsere, der skriver at de lige har opdaget bloggen. Det er meget vigtigt for mig, at interessen for krigen i Europa ikke dør hen. Det er afgørende for udviklingen på slagmarken og for at vi måske kan undgå fremtidige krige i Europa. Vi bliver som samfund nødt til at forstå, hvad krig indebærer, og hvad deltagelse i fortræffelighederne har af konsekvenser for de involverede, og de områder hvor kampene foregår.


Derfor beder jeg dig igen om hjælp. Jeg har hverken reklamebudget eller 100.000 følgere på sociale medier. Jeg er i øvrigt ligeglad med både den slags, og med opmærksomheden. Tværtimod. Som du ved, foretrækker jeg anonymiteten. Det er som sagt ikke på grund af min forfængelighed (puha, den ville også være svær at hive hjem uden seriøs assistance), at vi skal have flere til at læse med. Kendskabet til krigens udvikling og slagmarkens rædsler er vigtigt. Folk ved mere om 2. verdenskrig, end om Ruslands invasion af Ukraine. Der er krig i Europa nu. Vi lever i nutiden og bliver nødt til at være oplyste omkring den.


Det betyder også at jeg på Twitter vil poste endnu flere links til denne side i den kommende tid. Også selvom jeg desværre dermed gentager mig selv over for jer der følger. Håber det er ok. Jeg sætter stor pris på ethvert 'like' eller 'retweet' der kommer, selvom jeg godt ved, at det kan være hamrende enerverende at gøre det. Men vi må blive bedre til den slags i DK, for de russiske trolde og deres tvivlsomme sammenrend af danske sympatisører holder sig ikke tilbage.


Så hvis du kender nogen, der eventuelt også kender nogen, der skal have et lods i den dertil indrettede og læse lidt om krigen, så send dem venligst dette link.Hvis du har en profil på et socialt medie, hvad end det er Facebook, YouTube, Discord, OnlyFans, Twitter, Reddit, TikTok, Pinterest, Instagram, Snapchat, Tinder, Brevdue, Whatsapp, Messenger, din store og fede mailingliste, eller andet godt fra havet, så får du en virtuel bjørnekrammer og et smældende 'high-five' hvis du deler denne side med din omgangskreds. Skriv linket, hvor end du kommer frem.


På forhånd tak for hjælpen - pK

11 kommentarer
bottom of page