top of page

Krigen i Ukraine - nye faser

01/04 kl. 21:25 - Dagens opdatering. Om Flugten fra Kyiv.


Der hersker nu ingen tvivl om at resten af de russiske enheder der angreb Kyiv på tre frontafsnit, er på retræte til Belarus. De skal omgrupperes til et nyt stort fremstød i regionerne Luhansk og Donetsk.


For at gøre dette, er den russiske hærledelse nødt til at trække tropperne tilbage til deres oprindelige udgangspunkt i Belarus. Som nævnt i min opdatering i morges kl. 09:42, er der i omegnen af 700 russiske køretøjer på vej retur fra den nordøstlige front ved Kyiv, efter at have tabt byen Zavorychi. På den nordvestlige front ser det lige nu nogenlunde således ud:


Mod nordøst, tættere ved grænsen til Belarus ved byen Chernihiv er der hårde kampe, mens de russiske tropper trækker sig tilbage. Russerne trækker en del ukrainsk materiel med sig mod Belarus. Det er lykkedes ukrainske enheder at bryde ud sydvest fra byen, og de har i løbet af i dag indtaget mindre stillinger som de russiske kolonner fra Kyiv skal forbi.


Længere sydpå i området lige nord for Zavorychi, er ukrainske enheder lykkedes med at afskære kolonner, både på den vestlige, og her den østlige side af floden Dnepro:


Bemærk de voldsomme ødelæggelser på terrænet. Angrebet har inkluderet indirekte ild fra tungt artilleri. Dette angreb var et resultat af internationale enheders erfarne artilleriobservatører, moderne grej og stationære, ukrainske artillerienheder, som på trods af at det er forbundet med ekstrem fare at være ukrainsk stationær artillerist, stadig sætter omfattende aktioner ind. Ukrainerne mangler dog ikke selv erfarne artillerister, som vi snart skal se mere af...


Her er det to angreb på flygtende kolonner. Bemærk området, og hvordan de er klumpet sammen i den anden sekvens. Det er ikke tilfældigt at de er klumpet sammen lige der, og at Ukraines artilleri kan levere præcis ild på sådan et sted, på dette tidspunkt i krigen. Stedet er utvivlsomt udvalgt som kill-zone for længe siden, og aktionen er blevet planlagt i ugevis i den forventning at fjenden nok vil komme forbi på et tidspunkt. Beklager den corny grafik:Russerne har mildt sagt foretaget nogle overraskende logistiske og militære valg indtil videre i denne krig. Apropos mine kommentarer om europaller, manuelt arbejde og generel logistisk, er der her et overrendt moderne Stalinorgel inklusiv noder. Det ligner et BM-21 Grad med 122mm. raketter:
Det er mildest talt en interessant måde de russiske artillerienheder håndterer store mængder ammunition på. Den ukrainske kriger ligner i øvrigt en der glæder sig som en lille dreng til at prøve den der.


Rent militærtaktisk, så trækker russerne sig ikke tilbage på én gang, som ellers var forventet.


Jeg ved ikke hvorfor, men de efterlader mindre kontingenter til at forsvare deres bagende. Disse vil have ringe mulighed for at trække sig tilbage til nye forsvarsstillinger, da der ofte er 10-20 km mellem landsbyerne.


Små lommer af russiske enheder vil komme i undertal, og du kan i princippet ’bare’ lade dem riste og gå efter en overgivelse. Se her, hvordan det gik da en international bataljon af primært belarussiske soldater har omringede en lomme nord for Kyiv i forgårs: https://m.youtube.com/watch?v=sTBl3oqmBpg


To detaljer er værd at bemærke: med sådan en moustache, kan det sgu ikke gå helt galt, og bemærk den kvindelige soldat uden hjelm. Hun kan ikke passe dem der er, så hun vil hellere undvære.


Efter min opfattelse, giver den måde de trækker sig tilbage på fra Kyiv, gode muligheder for at et forsvar som kan udføre partisaninspirerede aktioner. Flere ukrainske regimenter er forberedt på målrettet at angribe kolonner der ikke er i stilling, og som er sårbare under kørsel.


Her et eksempel på en IED, en såkaldt trekant, hvor en timer udløser en mindre eksplosion som herefter trigger en stribe eksplosioner, der eventuelt også sender stålplader i den ønskede retning mod målet:


Det kan virke som overkill at tage en tankvogn ud med så kompliceret en IED, der kræver en del forberedelse. Husk dog på, at hvis de andre enheder i en russisk BTG ikke kan køre, så er de meget lette mål, eller med lidt held bliver de ligefrem efterladt. Det er derfor stadig afgørende at ramme deres tankvogne med brændstof. Kast endnu et blik på denne standardoversigt over deres BTGs:

Den del af russernes retrætetaktik benyttes normalt kun under mindre, taktiske retræter hvor man regner med at komme tilbage relativt hurtigt (1-3) dage efter. Ellers er det en selvmordsmission for de efterladte enheder. Det er helt usandsynligt, at russerne planlægger at komme retur om 1-3 dage.


Det kan forsinke Ukraines operationer, men det er efter min vurdering en taktisk brøler at efterlade mindre kontingenter på 50-100 mand bagude, uden mulighed for undsætning eller forsyning. Måske har de ingen anden mulighed end at blive tilbage, for det er ikke en perfekt koordineret tilbagetrækning, for at sige mildt.


Der er vitterligt tusindvis af ukrainske tropper der jagter de flygtende kolonner. Her ser vi i dag en international enhed bevæge sig frem. Udover at blive tilbudt slik, virker det ikke som om, at de er ubetinget velkomne? Jeg kan ikke helt forstå hvad der bliver sagt. Bemærk vores kvindelige ven fra før, og bemærk også hvor hårdt pakket med ATGMs gutterne er.

Jeg skal forsøge at komme med en opdatering fra den sydlige og østlige front senere. Herunder friske nyheder fra Kherson, Kramatorsk, Zaporizjzja og provinsen Luhansk.bottom of page