top of page

Krigen i Ukraine. Oktober - 2022

Opdateret: 11. okt. 2022

Følg krigen i Ukraine her.


Opdateringer, vurderinger og røverhistorier.


På denne side kan du følge udviklingen på de enkelte frontafsnit, samt få historier og video du normalt ikke finder andre steder i Danmark. Seneste tråd for september kan du læse her.


Der kommer som oftest daglige opdateringer til denne tråd. Hvis der ikke gør, så kommer de igen senere, så vend endelig tilbage. Husk altid på at ingen nyheder, som udgangspunkt, er gode nyheder.


11. Oktober - 2022: Ny tråd online

Denne her er blevet tung at danse med, så jeg har oprettet en ny til oktober. Læs venligst videre om Ruslands invasion af Ukraine her.


11. Oktober - 2022: Find 3 Fejl?

Beklager, det var ikke noget stort og vanvittigt, der var på det billede. Det faldt mig bare interessant, at en russisk general bruger Avengers-blyanter, og en af de der linealer som alle havde i folk'eren, men som ingen aldrig brugte. I ved, dem hvor man kan tegne efter alfabetet etc. Derudover er der en CCCP-patch på underofficerens jakke. Meget passende egentligt, nu de bruger T-62 kampvogne. Set i bakspejlet var det ikke særligt spændende. Det virkede ellers sjovt da jeg oprindeligt skrev det. Man bliver klogere...


10. Oktober - 2022: Mindre pause ved fronten

Ukraine er stadig i gang med at konsolidere deres befriede områder, før nye operationer lanceres. Det er en logistisk kraftanstrengelse hver gang det sker. Den russiske mobilisering begynder langsomt at give pote for Rusland, da tusindvis af soldater er begyndt at ankomme til fronten. Ukraine skal søge at udnytte de næste uger til at give disse mobilister en varm velkomst, så moralen aldrig bliver god blandt dem. Forvent nye angreb ved Kherson og i Luhansk. Og kryds fingre for en offensiv mod Tokmak i regionen Zaporizjzja.


Samtidigt tager jeres skribent stadig en mindre pause, primært for at blive fedet op igen. En fedtprocent på 5, var lige i underkanten, mente de kloge. Det er sateme en effektiv slankekur jeg har været på, og jeg havde ikke engang brug for den.


10. Oktober - 2022: Mindre pause

Jeg forventer at være tilbage med mere indhold på onsdag.


Beklager pausen, der var lige nogle ting der kom i vejen.


8. Oktober - 2022: Ild på Krimbroen

Hvad der ligner et brændende togsæt har kickstartet vores weekend.Den ser ikke helt god ud:Umiddelbart ligner det et togsæt med brændstof. Eller, det ER et togsæt med brændstof. Ilden er nu slukket, og flere af vognene er ikke brændt af. Kunne være stort, hvis toget lige fik en omgang mere mens russerne forsøger at fjerne det.


Og her er der video fra overvågningen af broen. Typisk ungdommen nu til dags straks at uploade den slags. Hvad gør man ikke for lidt likes på de sociale? Her er en katastrofe. Nåh, men besøg min OnlyFans, ok?


Er det mig, eller er det en lastbil der detonerer den første sprængning?


7. Oktober - 2022: Find 3 Fejl

En lille hurtig øvelse her. Manden med brillerne er ikke hvem-som-helst. Det er den russiske kommandør for selveste Det Centrale Militærdistrikt, general Lapin, som er fremme for at vise flaget, efter at være blevet ydmyget på slagmarken og af tumpen Kadyrov. Som altid er russisk propaganda elendigt produceret og kilde til både megen moro og undren. Der er tre elementer på billedet som er enten sjove, eller interessante, afhængig af din humor og dit humør. Kan du se, hvad det er?
7. Oktober - 2022: Flere billeder fra flugten

Den russiske flugt fra Lyman var længe ventet. Det kan ikke have været en overraskelse for dem, at Ukraine havde tænkt sig at angribe byen. Det kan heller ikke have været en overraskelse for dem, at de russiske stillinger ville falde i og med at de var både outnumbered & outgunned. Også derfor kan det undre, at deres tilbagetrækning, som de trods alt havde nogle dage til at forberede var så elendigt gennemført. Men det begynder at dæmre, når man ser den tilstand deres materiel var i. Rigtig meget blev efterladt i og omkring Lyman, og der er en del indikationer på at det primært er fordi de ikke længere var operationelle.


Det virker unægteligt lidt dumt, at nappe en Lada til flugten i stedet for et pansret køretøj. Men det er et valg taget af nød. Igen tydelige indikationer på at de russiske forsyningslinjer er hårdt pressede, og at der derfor opstår kritiske mangler på mekaniske reservedele, diesel, smørelse, pakninger, slanger etc. som umiddelbart er små, simple ting der nemt kan erstattes under normale omstændigheder. Men som bekendt kan selv små simple ting som i hverdagen ordnes med et snuptag, i en krig være komplet uoverskuelige problemer der hvis de ikke løses, skaber en ubehagelig kædereaktion. Obs. Begge videoer indeholder lig. Jeg har klippet den sidste lige før liget af en russisk soldat, vis hoved er ramt af en 20mm. Selv tak. At der har været kaos er tydeligt. Ellers bruger man ikke en gul(!) skolebus som troppetransport. Der er en årsag til, at der ikke er særlig meget sløring eller camo som er skriggult.

7. Oktober - 2022: Mens vi venter

Den ukrainske hær er i gang med at konsolidere de befriede områder og stillinger. Der bygges fortsat tropper op nord for Zap. Ved Kreminna og Svatove, er der pt. ingen større offensiv. Men det kommer der formentlig snart. Ukrainske enheder i Lyman og Kupyansk er pt. i gang med en regruppering, og der bringes blandt andet nyt materiel og ammunition ind via jernbanen. At Rusland ikke er i stand til at ramme disse åbenlyse leveringer fortæller os rigtig meget om hvilken tilstand deres flyvevåben er i, og at de helt åbenlyst holder igen med brugen af krydsermissiler. Hvilket kun kan skyldes knaphed. Husk på, at den russiske invasion ikke kan ligge beslag på alle deres missilsystemer. Der skal trods alt være noget i lageret til et forsvar af andre grænser. Jeg er sikker på at de har flere, men de er tydeligtvist ikke meget for at benytte dem og S-300 SAM er ikke præcist nok som jord-til-jord.


Så mens vi venter på at Ukraine forbereder nye aktioner, og mens de russiske enheder forsøger at etablere nye forsvarslinjer og integrere deres mobilister, vil jeg tillade mig igen at nævne, at jeg sætter stor pris på de mange kommentarer der udtrykker taknemmelighed for skriveriet, og bekymring omkring humør og helbred. Jeg kan berolige med, at jeg ikke presser mig over evne og at jeg sådan bare kan blive hjemme i Danmark nu, og forsøge at nyde livet. Jeg skal bare lige sunde mig lidt, samle ny energi og få renset hovedet. Er blevet inviteret til Tjerkasy, som er en besøgsværdig by ved bredden af Dnepr. Den invitation har jeg tænkt mig at tage imod, da det tilfældigvis er noget jeg har lidt erfaring med. I kan derfor igen forvente både opdateringer og røverhistorier direkte fra Kryvyi Rih, og hvis alt får hurtigt og smurt for de ukrainske enheder, måske endda fra Kherson. Men det bliver nok først i januar. Tålmodighed er en dyd, siger de.7. Oktober - 2022: Så hellere en cykelhjelm, tak

At den russiske hær er bundkorrupt er ingen nyhed. At deres produktionskæde også er det, er heller ingen nyhed. Der kan bygges mange store luksusyachts for hærens budget. Bare lidt noget rod, når hæren lige pludselig skal bruges. Se denne her 'hjelm'. Jeg begynder at forstå, hvorfor den russiske relation mellem antal sårede og antal døde er helt skævt i denne krig, når du kan skyde igennem sådan en hjelm med et luftgevær.7. Oktober - 2022: Nærkamp ender blodigt

I denne video er en russisk stilling blevet udsat for et bombardement. Bemærk ligene rundt omkring. De tilbageværende soldater forsøger at holde stillingen, som bliver beskudt fra flere vinkler. To russiske soldater kæmper en desperat kamp, indtil en ukrainsk soldat kommer tæt på og gør en ende på deres lidelser.
6. Oktober - 2022: Jeg kan ikke lade være

Nogle af jer har sikkert læst om min metaltræthed i det seneste indlæg. Tak for jeres pæne kommentarer, i øvrigt. Det der humør, det svinger lidt. Men i så afgørende en periode af krigen, med så spændende og næsten daglige udviklinger (og afviklinger!), kan jeg sgu ikke afholde mig fra at opdatere denne her side. Who am I kidding!?


Jeg har ventet mange år på at den russiske hær blev afsløret som en slags moderne H.C. Andersen spin-off version i den katastrofefilm vi pt. ser udspillet i Ukraine. Zarens Nye Klæder, hedder dette møg-eventyr. Jeg havde håbet på, at Det Russiske Tæppefald skulle foregå på en lidt anderledes og fredelig facon, men omvendt kommer den totale invasion af Ukraine ikke som nogen overraskelse, eftersom at vi allerede vidste det for mere end to år siden. Så, igen; Nu er det her, vi er. Skal det være, så lad det være.


Bring it on, Ivan.6. Oktober - 2022: Nyd denne video

Det ukrainske flyvevåben er stadig aktivt, og der er også en del luftbårne tropper fra diverse brigader der lystigt opererer rundt omkring langs, og bag, fronten. Som beskrevet tidligere, kan det ukrainske flyvevåben involvere sig stadigt mere og mere, eftersom at det russiske luftforsvar løbende bliver devalueret i værdi. Ukraine har stadig store mængder helikoptere, og dem håber jeg på at vi får mere at se til her i oktober og november.
6. Oktober - 2022: Svatove forsøges forsvaret

Bedre sent end aldrig, er tilsyneladende doktrinen for den russiske hær i disse dage. En lidt sen mobilisering, og nu skal Svatove også forsvares? Jeg vover den påstand, at det var en streg i regningen for planen på det frontafsnit. Svatove er ikke væsentligt udbygget med forsvarslinjer rundt om byen. Også derfor ser vi at den russiske hær har fundet endnu en nøgle til et gammel lager fra Sovjet og bugseret denne her omgang metal ud derfra:


Den første er en Bat-2 armeret arbejdsmand der kan grave skyttegrave ganske hurtigt, og skabe adgang til andre køretøjer ved at mose alt væk foran sig. Det er godt, at russerne bygger skyttegrave i Svatove. For lige vest for byen er der en omgang højdedrag, og når Ukraine har indtaget dem, kan de dumpe granater efter behov ned over byen - og ned i de nygravede skyttegrave. Men så kan de bruges som dræn til foråret. Svatove er lidt vigtig, fordi den ligger på en forsyningsrute. Men det er ikke en by der er udpræget nem at forsvare, og slet ikke når det skal forberedes i hast. Det kommer nok derfor ikke som en overraskelse, at et forsvar er lige præcis hvad den russiske hær har tænkt sig at forsøge. De gode beslutninger hænger ikke længere på deres træer.6. Oktober - 2022: Eksempel fra manøvretaktikken

Jeg ville egentlig have skrevet et længere indlæg om Ukraines taktik i de seneste offensive aktioner, men det må blive en anden gang. Men bemærk det grundlæggende som jeg forsøger at simplificere nedenfor, for det er vigtigt for forståelsen af hvad der foregår lige nu. En situation der er mulig, fordi de russiske linjer er så tyndt besat af mandskab, og fordi de ikke har særligt mange, hvis nogen, reserver at sætte ind når angrebene ruller. Det er nogenlunde sådan her, at Ukraine befrier landsbyer for tiden:


  1. Ukraine sender hurtige enheder via flankerne forbi fjendens stillinger.

  2. Disse enheder gennemfører derefter mindre angreb fra flanken og bagområdet, og forsøger samtidigt at komme indenfor rækkevidde af eventuelle forsyningsveje.

  3. Artilleriet begynder herefter at arbejde på de russiske forsvarsstillinger.

  4. For en russisk hær hvis officerskorps og kommunikation er væsentligt degraderet, kan disse aktioner skabe uro og uvished hos de enkelte enheder om situationen. De har ikke et komplet eller opdateret overblik over slagmarken. Pointen er at få dem til at tro, at de er ved at blive omringet.

  5. Efter artilleriet angriber hovedstyrken de russiske stillinger med tung ild fra kampvogne etc.

  6. I flere tilfælde, har dette angreb bevirket at de russiske soldater har forladt deres forreste stillinger. Et tungt primærangreb mod stillinger uden videre betonstrukturer, mod en fjende der fornemmer at de er omringet (men som ikke ved af hvad) giver ofte succes, fordi fjenden simpelthen folder sammen. Det er kun meget inkarnerede og dedikerede soldater der vil forsøge at holde en stilling, hvis de tror at begge deres flanker er overløbet. Den slags ender nemlig i 99.99% af tilfældene med, at du bliver nedkæmpet. Flygtende enheder kan også skabe en uønsket kædereaktion på linjen, især hvis kommunikation og generel kontrol og orden ikke er optimal.

  7. Flygtende russiske enheder bliver herefter forsøgt nedkæmpet af de mobile ukrainske enheder mens hovedstyrken slås mod eventuelt tilbageværende enheder, kampvogne etc.

  8. En flygtende hær har svært ved at nå at etablere nye, effektive forsvarslinjer, samt hurtigt få materiel og ammunition frem og dermed kan manøvren gentages.


Her et eksempel på nogle af de køretøjer der benyttes til flankemanøvren. Derudover benyttes en lang række andre, herunder den amerikanske klassiker HMMWV (Humvee) og den mere moderne MaxxPro.
6. Oktober - 2022: De kommer efter det, i Tyskland

Den tyske regering, som har været en smule ... nølende ift. sit forhold til henholdsvis Rusland og Ukraine, er stille og roligt begyndt at overføre lidt af hvert. Sidst var det de 50 Dingo APC'er og fire(?) Iris-T AA-systemer, som alle snart er på plads ved fronten. Nu sender de flere af deres velfungerende, pansrede bjærgningskøretøj, ganske enkelt kaldet Bergepanzer 2. Eller på dansk; Bjærgningspanser 2. I USA havde den nok heddet MegaCrane 4000, men sådan er der jo dejlig forskel på folk og kultur.


Med oktobers udgang har Tyskland sendt 15 styks af denne fine arbejdshest over til Ukraine. Enhver der følger krigen ved, at hver gang Ukraine befrier et område, så er der store mængder materiel der skal bugseres bagud til en fingernem mekaniker. Den opgave kan Bergepanzer 2 løse. Det der nager mig lidt, og er grunden til mit lidt vedvarende brok, det er at de ikke åbner pungen noget mere. Tyskland kan om nogen producere solide køretøjer, og der er bare akut mangel på gode køretøjer i Ukraine. Hvis du nogensinde har siddet i en Lada fra forrige årtusinde, så ved du hvad jeg mener. Men det er sikkert storpolitik når det er værst, tror jeg.
6. Oktober - 2022: Succes ved Kherson

Som du formentlig allerede er klar over, har Ukraine brudt de russiske linjer nordøst for Kherson. De russiske styrker har taget flugten 20 til 30 kilometer baglæns. I kid you not; det russiske forsvarsministerium kaldte deres retræte for en 'succesfuld minimering af frontlinjen'.


Så de russiske enheder er altså igen i gang med at avancere baglæns, mens de bliver forfulgt af paniske ukrainske tropper. Så længe de selv tror på det. Nåh, men det var det vi tidligere var inde på, nemlig at ukrainske enheder kunne forsøge at afskære forsyningsruten fra Nova Khakova. Det er nu en seriøs mulighed. Det vil betyde at Ukraine får en række yderligere fordele i Slaget om Kherson; De russiske enheder har nemlig endnu ikke taget flugten over floden, men forsøger i stedet at konsolidere nye linjer, tættere på Kherson. På den nordvestlige del af fronten er der blodige kampe, som binder tropper fra begge sider.


Sækken er derfor langsomt ved at blive snøret på denne side af floden. Med den nye fremrykning, får Ukraine yderligere muligheder for at artilleriet kan arbejde på de russiske forsyningslinjer og kommandocentraler. De russiske enheder der holder linjerne, kan ikke forvente forstærkning eller rotation. Normalt vil man have bataljoner i baghånden, som kan sættes ind der hvor fjenden angriber hårdest. Normalt vil man også rotere krigstrætte soldater væk fra fronten i en periode, så de kan blive kampduelige igen. Dette er pt. ikke muligt for den russiske hær ved Kherson. Fordi dette ikke er muligt, og fordi deres forsyningsniveau er lavt, så er det kun et spørgsmål om tid, før de må tage endnu et kollaps. Tror jeg. For alt tyder på at de har tænkt sig at forsvare Kherson, og ikke flygte over floden. Det sidste virker stadig som den bedste løsning, rent militært, da de herved kan redde professionelle enheder fra blandt andet VDV. Men der er også noget med stolthed og politik. Mange generalers virkelige banemænd.


Det er også derfor, at angrebet ned mod Nova Khakova er så vigtigt for dette frontafsnit. Det åbner nemlig mulighed for, at Ukraine kan gå over Dnepr, og syd om Kherson og dermed afskære hele den russiske hærgruppe på den nordlige side af floden. Ikke bare en teknisk omringning. Men et rigtig omringning, med en kilometer bred flod som russernes står med ryggen op af. Det ville være smukt. En absolut svær manøvre. Men ikke umulig, for den hær som besidder initiativet og overtaget i antal af soldater.


Jeg vurderer at Ukraine vil forsøge en del ting, for at undgå en regulær bykamp i Kherson. Det er unægteligt blodigt, og vil ødelægge byen. En af de muligheder Ukraine har, er som nævnt at tvinge russiske enheder ned mod flodens højre bred (nordlige side) og samtidigt gå over floden og lukke bagrummet af. På den måde kan de tusindevis af russiske tropper udsultes på ammunition og forsyninger, uden at kampene rykker ind i byen. Lige nu, er Ukraine i gang med at foretage manøvrer der giver mulighed for at lave denne knibtang omkring Kherson. Jeg bemærker også, at Ukraine har en hel luftbåren brigade, der endnu ikke har været i kamp. Det er ikke utænkeligt, at den kan indsættes vest for Kherson.


En anden mulighed, det er at Ukraine fortsat fikserer de mange russiske tropper i kamp, og simpelthen nedkæmper dem i stillingerne nord for Kherson. På et eller andet tidspunkt vil de russiske tropper utvivlsomt blive enten tvunget til det, eller selv vælge, at optage forsvaret inde i selve byen og dens umiddelbare forstæder. Jeg har svært ved at se, hvordan Ukraine kan undgå dette scenarie, uden at de forsøger en regulær knibtang syd om den russiske hærgruppe. Hvis de ukrainske enheder fortsætter som nu, så går der ikke længe før russerne er mast tilbage til Kherson. Og så er der kun bykamp og flugt tilbage for dem. Jeg tror de vælger bykampen, da de ikke kan flygte med deres tunge materiel. Også derfor tror jeg, at Ukraine vil forsøge noget andet for at tvinge den russiske kampgruppe i Kherson til enten at overgive sig, flygte, eller tage kampen op uden mulighed for forsyninger eller forstærkninger. Vi får se. Det er uanset hvad ikke en god situation for de russiske enheder. De har mistet kampkraft, og der er ikke udsigt til at den bliver genopfyldt lige foreløbigt. Samtidigt angriber Ukraine med friske enheder, og kan erstatte tab samt foretage rotationer. Det er helt afgørende fordele, og det kan nu kun være et spørgsmål om kort tid (før jul) at den russiske front ved Kherson kollapser. De mobiliserede vil ikke nå at få effekt her inden da. Sådan her er det foregået de seneste fire dage.
En HELT anden mulighed, er den jeg tidligere har agiteret (hedder det, det?) lidt for; Nemlig at Ukraine lancerer en offensiv længere østpå, ved fronten syd for Zap. Målrettet først Tokmak og derefter Melitopol. Dette vil nemlig drive en kile ned mellem de russiske enheder, og yderligere kompromittere deres forsyninger til hele Khersonregionen, da væsentlige mængder transporteres med jernbanen via Melitopol. Ukrainske artillerienheder har i den seneste periode arbejdet tungt på de russiske stillinger i Tokmak. Det ville være et nyrehug til den russiske hær af en helt særlig karat. Som kun Mike Tyson kunne levere dem. Efter sådan et angreb, kan Ukraine køre videre vest mod Kherson, og syd mod Berdjansk. Jeg er nok den eneste jubelidiot på planeten der tror på denne, indrømmet, voldsomt optimistiske plan, men jeg minder blot om, at de russiske linjer ved Zap er ligeså plukkemodne som linjerne ved Izyum var det. Og ligesom ved Izyum, er der ikke nogle kampklare bataljoner i reserver bag ved deres linjer til at køre frem og hjælpe til når hele lortet flyver sydpå. Der er kun dem, der holder linjen. Og de har allerede ligget der længe, og meget af deres tunge grej er kørt til Kherson. Det giver en situation hvor de russiske stakler kan overløbes, omringes og nedkæmpes af hurtige, mobiliserede ukrainske enheder. Eller, sagt med andre ord og lidt færre ord; de er på røven ved Zaporizjzja. Dam dam dam daaaaaaam....
4. Oktober - 2022: Forvent gode nyheder i oktober.

Ruslands hær har to større garnisoner lokaliseret i Svatove og Kreminna. De statiske stillinger og området omkring især Svatove er guf for den manøvrestrategi (meget mere om den senere) som Ukraine udfører på dette frontafsnit. Hurtige, mindre enheder rykker forbi de forskellige landsbyer og forsvarsstillinger, og påbegynder mindre angreb fra flankerne og bagfra. I en hær med ringe kommunikation, kan dette medføre forkerte reaktioner. Når de russiske stillinger teknisk omringet, begynder den ukrainske hovedstyrke at rykke ind med tungere materiel og våben. Både ved Izyum og Lyman, har denn taktik i flere tilfælde forårsaget at de russiske enheder har taget flugten, i den tro, at de har været tæt på en omringning. Dette betyder at de ukrainske enheder ofte har kæmpet mod russiske enheder der ikke var i stilling, hvilket igen betyder minimale ukrainske tab, og store russiske tab.


Det er ikke usandsynligt, at vi snart kan se samme scenarie ved vigtige Svatove, mens Kreminna bliver noget sværere at overløbe. Men det er tydeligt, hvad en afskæring af linjerne her, vil betyde af problemer for de russiske enheder i Lysychansk og Severodonetsk. De russiske enheder i området får langt de fleste af deres forsyninger nordfra, og derfor vil en befrielse, eller blot en teknisk omringning af Svatove, give problemer for de russiske enheder længere sydpå. Hovedvejen mellem Svatove og Kreminna er et oplagt mål for de ukrainske styrker, da dette vil svække den russiske manøvreevne, og give muligheder for at ramme eventuelt flygtende enheder, forsyninger, forstærkninger etc.


De russiske styrker ved dette frontafsnit skal virkelig slå en bremse i snart, hvis ikke det skal gå fra rigtig slemt til katastrofalt for dem. Men det er per definition svært at samle tropperne, når ens officerskorps og kommunikation er så degraderet. Måske de kan etablere et forsvar i Kreminna og Svatove, da de som nævnt har eksisterende militær infrastruktur i byerne. Men husk på, i dette område har de slet ikke forberedt sig på dette her scenarie, ved at etablere velbyggede forsvarsstillinger og have rette forsvarsmateriel til rådighed. Det var jo meningen de skulle angribe...3. Oktober - 2022: Gradually, then suddenly

Jeg har sådan en lurende fornemmelse. Det er en god fornemmelse. Jeg tror der er flere russiske kollaps i vente. Meget snart. Ukraine har brugt hele juli og august på at smadre den russiske logistik, deres kommandocentraler og deres artilleri. Den russiske hær har helt tydeligt kulmineret og er flere steder i en frygtelig tilstand, uden reel kampkraft. Enheder der har mistet over 30% af deres mandskab og materiel kan normalt ikke lave koordinerede aktioner.


Katastrofens omfang er alt for sent gået op for Kreml. Mobiliseringen er et desperat forsøg på at standse blødningen. Kan et stort antal mobilister standse en mekaniseret hær, med etablerede enheder der har nye og moderne våben? Flere steder er de russiske forsvarslinjer helt tydeligt papirstynde, bemandet af uerfarne soldater med ringe udstyr og uden mange tunge våben. De har haft stillingerne i månedsvis, men der er knap nok gravet ned, og der er ingen beton i syne. Det er ikke stillinger, der kan holde stand mod kampvogne og vestligt artilleri.


De manglende forsyninger begynder nu helt tydeligt at sætte deres spor. Både i form af manglende krudt og kugler, men også i form af nedsat manøvreevne fordi deres køretøjer mangler større reservedele, pakninger, smørelse, hydraulik etc. Kommunikationen er helt tydeligt ikke optimal, for igen ser vi masser af ammunitionsdepoter der er løbet over ende, og russiske stillinger der bliver omringet og overløbet på ingen tid. Intakt, kritisk materiel er efterladt, og alt i alt giver det en indtryk af en hær der har taget så mange tab i lederstaben, at der ikke længere er styr på særligt meget. De vedvarende tab af erfarne officerer bliver i særdeleshed et problem i pressede situationer. Det er her erfaring og træning kommer til sin ret, og uden et erfarent lederniveau vil der opstå kaotiske situationer. Især når de mobiliserede soldater begynder at udgøre den primære del af de tilbageværende styrker.


Som en af mine yndlingsforfattere, Ernest Hemingway, skrev i bogen The Sun Also Rises.


“How did you go bankrupt?"

"Two ways. Gradually, then suddenly.”


Den russiske er gradvist blevet godt og grundigt tæsket og nedslidt i de seneste tre måneder. Det har gjort at den ukrainske hær har kunnet vende deres defensiv, til en offensiv. Denne offensiv har tydeliggjort, at den russiske hær er på randen af teknisk knock-out. Det betyder ikke, at et par minutter i ringhjørnet ikke kan bringe dem tilbage, men lige nu, der står de og dingler og modtager den ene slagserie efter den anden. Der er helt sikkert panik i Kreml og blandt de russiske generaler. For deres hær er på retræte, de modtager ingen gode nyheder, og for hvert klik Ukraine kommer frem, kommer store, eksisterende baser og lufthavne nærmere rækkevidden af HIMARS. Saftige mål, der indtil videre ikke har været tilgængelige, og som vil presse den russiske krigsindsats yderligere. Det er et spørgsmål om, hvor meget mere de har at stå imod med, før der kommer flere kollaps.


Der vil gå en rum tid, før deres nye enheder er i en operationel tilstand der kan levere effektiv kampkraft. Jeg minder blot her om, at amerikanerne også indkaldte deres reserver under anden verdenskrig. Det tog dem over 16 måneder at skabe kampklare divisioner ud af dem. Og det var vel og mærke på et tidspunkt hvor landet allerede var mobiliseret og hvor store dele af samfundet var dybt involveret i krigsindsatsen. Jeg er med på, at det var en anden tid, men det er for mig utopi at tro, at den russiske hær i dette år kan mønstre tilstrækkeligt med effektive, nyligt mobiliserede enheder. Enheder, som kan vende den udvikling der lige betyder at de stille, men støt, humper henimod det ene mindre kollaps efter det andet på lokale frontafsnit


Og hvad giver summen af alle disse mindre kollaps? Udover at det kan give et totalt kollaps, så giver det også en farlig situation med et desperat Kreml, der snart må indse, at denne krig ikke kan vindes. Jeg håber, at der på højeste politiske niveau er ved at blive udstukket en mulig udvej til fjenden. Det er sgu nok det bedste, hvis det ikke skal gå helt galt.


3. Oktober - 2022: Gode nyheder fra Kherson

Endelig, var jeg ved at sige, har vi 'lov' til at tale Kherson igen. Se frem til en grundig opdatering senere i dag.


3. Oktober - 2022: Offensiven begynder at ligne noget

Ukrainske enheder har allerede renset Lyman og ræsede samtidigt videre mod Tors'ke som også er blevet befriet. Nu står de og banker på døren i Kreminna og taktisk vigtige Svatove mod nord. Hvis denne forsvarslinje brydes og Kreminna indtages, er vejen åben for en omringning af Lysychansk og senere Severodonetsk. Ukrainske enheder holder linjen ved Sivertsk men foretager ikke frontale angreb mod Lysychansk. Det er oplagt at de afventer en kommende omringning af de russiske tropper, før der rykkes videre.


Som forventet bød Lyman ikke på et tag-selv-bord af russisk materiel. Lyman var ikke som Izyum, en staging-area for store russiske kampgrupper. Der er dog blevet konfiskeret lidt af hvert, men slet, slet ikke som tidligere. Der var dog lidt, blandt andet en del T-72 og T-80 kampvogne, et par T-90A kampvogne, en masse BMP'er, et enkelt TOS Stalinorgel, ammunition og diverse ingeniørmaskiner. Bemærk i dette her klip, at kampvognene holder med snuden mod Tors'ke, altså væk fra Lyman. De nåede aldrig væk:Det lykkedes også de fleste russiske tropper at slippe ud af Lyman, men dem der ikke gjorde, blev i vid udstrækning mejet ned på vejen væk derfra. Så vidt jeg er orienteret, blev der kun taget omkring 200 russiske krigsfanger. I det følgende er der lidt materiale, der viser, hvordan krig ser ud for dem der kommer ind til området efter sådan en nedslagtning. Der er nogen fra bagtroppen der kommer ind med evakueringskøretøjer, og der er ingeniørtropper, bjærgningstropper og politistyrker som skal ind og arbejde, og blandt andet sikre området for miner og granater der ikke er detoneret.


Du skal ikke se med her, hvis du ikke bryder dig om at se den slags. For at se en russisk soldat, der mangler en tredjedel af benene kravle afsted på de blødende stumper, mens han desperat skriger på sin mor, det er noget, der sætter sig på nethinden. Jeg beklager, men en del af formålet med denne blog er også at vise krigens grusomheder. Jeg tror nemlig ikke helt, med al respekt, at mange folk forstår hvor brutalt og grimt og ildelugtende og klamt og totalt ødelæggende krig er for alle involverede. Det er simpelthen så vigtigt, at vi får nogle politikere og samfundsstrukturer som er i stand til at undgå at vi ender i disse situationer. Fy for helvede. Jeg er i et lortehumør i dag. God mandag, folkens. Igen, jeg skal advare om billeder der kan virke ubehagelige. Så stop her, og lad være med at læse videre, hvis du ikke bryder dig om det. Det er helt ok. Der kommer andre opdateringer senere.


En BTR-80 tilsyneladende fyldt med infanteri blev fanget under flugten. Noget af det værste, det er når den slags sker, og en kampvogn så efterfølgende kører over ligene. Det kværner kroppene på en absurd facon, og samtidigt sættes der menneskekød fast i kampvognens tracks som så senere skal spules ud hvis ikke hele kolonnen skal begynde at stinke:


Flugten fra Lyman var i visse tilfælde kaotisk, og flere ukrainske kontakter melder om regulære nedslagtninger hvor flygtende russiske infanterister blev pillet uden videre kamp. Bemærk her, hvordan området er overstrøet med lig rundt omkring, tydeligtvist ikke en del af en effektiv kampstilling. Det har været kaos, og så går det galt. Det er bagtroppens opgave at indsamle alle disse sønderskudte, daggamle lig, forsøge at identificere dem, kategorisere dem, putte dem i spande og poser, på køl, og sende dem hjem til Rusland hvis de gider modtage dem. Når jeg synes mit arbejde er beskidt, så tænker jeg bare lige lidt på dem, der skal udføre den tjans:Do you know what Nemesis means? A righteous infliction of retribution manifested by an appropriate agent. Personified in this case by an 'orrible cunt... me. - Brick Top

Det er selvfølgelig ikke alle der kan identificeres og i de næste to-tre måneder skal jeg ikke spise gris fra området. Kører nok vegetarstilen nu, tror jeg.En hel kolonne af infanteri i stjålne civile biler blev fanget og nedkæmpet. Motti, som finnerne ville kalde det:Flygtende infanterister fanget uden pansrede køretøjer og tunge våben er enormt lette mål. Der er ofte ingen koordination, kommunikationen er røget, og kaos hersker. For en fjende der i stand til at overvåge store dele af slagmarken og som har specialtropper med NVG's, kan det være en smal sag at ombringe fjenden uden selv at tage store tab.Forestil dig, kære læser, at det er din opgave at rydde denne her slags op i dagene efter en offensiv. I det mindste bliver det snart frost så ligene ikke rådner og begynder at væske med det samme. Døde mennesker lækker blod utroligt langsomt (hjertet pumper ikke), så hvis det er varmt, kommer der efter et par dage den mest forfærdelige ligvæske ud når de flyttes. Denne her yogastilling er ny for mig. Bemærk fotografens indifferens. Det er det, som krig kan gøre ved dem, der deltager. Og det er derfor, at der i årene efter vil være rigtig mange selvmord, hvis ikke der bliver taget hånd om veteranerne:


Flere steder i skovene rundt om Lyman og mod Tors'ke er der bunker af lig. Det er en farlig opgave at rydde op, for ligene kan være mineret og der er med garanti både lureminer, panserminer og ikke-detoneret ammunition flydende rundt omkring. Nogle lig bliver begravet på stedet efter at identifikationspapirerne er sikret. Andre lig, især højtstående officerer, kan benyttes som pant til senere udveksling. Det er tydeligt, at det russiske infanteri i Lyman ikke var klar på at forsvare området mod en dedikeret, vred og veludrustet hær. De har virkelig fået tæsk, da deres linjer først begyndte at smuldre:


Og så et lille galleri, hvor jeg har sparet os for de værste oplevelser (yes, det har jeg).Således opløftet af min Mandags Misantropi kan vi nu gå ud og møde resten af dagen, velvidende at krig stadig er møgbeskidt og at det stadig går udover alle andre end dem, der har startet slagtebænken. Igen, jeg beklager hvis det var skrapt. Men krig er skrapt, og denne her side handler om Ruslands invasion af Ukraine, ikke om opskrifter på kanelgifler.1. Oktober - 2022: Hvor meget kan i tåle?

Selvom kampene stadig raser, begynder omfanget af det russiske nederlag ved Lyman at blive tegnet op. Der er allerede nu en del materiale til rådighed, der blandt andet viser de massive tab som infanterister må tage, når de flygter over stok og sten for at undgå at blive omringet. Det har ikke været sjovt at deltage i. Hverken for de flygtende russere, eller for de ukrainske enheder der med automatvåben og mortérgranater i flere tilfælde vitterligt har kunnet meje fjenden ned stort antal. En ukrainsk enhed på 20 mand der angreb flugtvejen sydøst for Lyman har over 140 bekræftede elimineringer. Det er den slags der giver mareridt. Især fordi du i sådan en situation ikke har tid til at hjælpe deres sårede, som derfor kan lide den tort at forbløde på slagmarken mens kampene fortsætter. Smertensskrigene, nødråbene og den umiskendelige stank af slagmark er ikke sådan lige at få lagt på rette hylde inde i hovedet. Så, hvor meget video kan i tåle? Jeg er i tvivl om hvor meget jeg kan tillade mig at vise. Helt grotesk spild af liv. Ufatteligt at den russiske hær ikke vælger en retræte før jorden virkelig brænder under dem.1. Oktober - 2022: Mobilisering, sagde de.

Den russiske ledelse har som bekendt indkaldt tusindevis af civile til at udfylde rollen som soldater i deres sådan nogenlunde kuldsejlede invasion. Mens EU som sædvanligt sidder og klør sig bagi og ikke rigtigt får udrettet noget, udover at sige "fyyyh" og mens lande som Frankrig og Tyskland der skulle forestille sig at være ledere af den europæiske orden, stadig ikke rigtigt ved hvilket ben de skal stå på, så går amerikanerne lidt anderledes til værks. Hvis Rusland mobiliserer mindst 300.000 mand til forsvar af deres ny-stjålne territorier, så skal der en del til for at gøre livet surt for dem i skyttegravene og skovene. En af de ting, der virkelig kan ødelægge din vinterdag, det er hvis dig og dine kammerater bliver ramt af denne her type ammunition, leveret af Fætter HIMARS:

Læseren med de gode øjne kan se, at der står M30A1 på denne samling af hurtigt leveret motionsudstyr. M30A1 er noget der kan få folk til at få akutte vægttab. Ikke fordi de indeholder 0 kalorier, men fordi de indeholder mellem 150.000 - 180.000 sirligt producerede metalstykker, designet til blandt andet at snurre rundt inde i bløde mål, og give dem nogle særdeles grimme skader. Et absolut brutalt våben, som de russiske infanterister kommer til at frygte mere end ham deres lille goblin af en leder og hans sikkerhedsstyrker.


Se denne video, der viser designprocessen. I øvrigt sygt nok at sidde og designe den slags:


"Hvad så skat, henter du ungerne i dag?"

"Nej, jeg kommer lidt senere hjem. Har en vigtig deadline på en CAD-tegning af metalstykker beregnet til at flå menneskekroppe i stykker. De skal testes i weekenden!"

"Ah ok, jeg henter dem. Tag pizza med hjem!"


1. Oktober - 2022: Slap de ud af Lyman?

Ukrainske tropper har overløbet de yderste forsvarslinjer i byen og står nu inde i byen både nord, vest og syd for centrum. Noget kunne tyde på at en væsentlig del af de russiske tropper er sluppet ud mod Torske og Kreminna. Både ukrainske og russiske kilder melder om at der er mange i kedlen. Russerne melder også om at en undsætning forsøges via modangreb fra Tors'ke. Vi får se. Uanset hvad er Lyman snart befriet, hvilket som bekendt åbner fronten i Luhansk op.Se også denne video, hvor ukrainske enheder kører langs en af de russiske flugtveje. Det er som nævnt stadig uklart hvor mange af deres enheder der slap ud før fælden klappede. Vi får mere information i løbet af weekenden. Jeg vil tro at en del slap ud i nat, men omvendt blev rigtig mange også fanget under flugten. Der er ikke umiddelbart kampe i områderne, hvilket indikerer at kedlen ikke ligefrem koger.


1. Oktober - 2022: Lige på - og hårdt.

En ny måned truer. Jeg skal med det samme undskylde for, hvis der kommer en del stavefejl i denne måned hvor bogstavet H mangler. Den knap er virkelig begyndt at modarbejde mit flow her.


På slagmarken bliver det interessant at følge, om den russiske mobilisering kan nå at få lukket blødningen på østfronten. Her er det stadig store manøvrer der kan definere krigens primære udvikling, og det er Ukraine der besidder initiativet. Ved Lyman er russiske enheder i en svær knibe, og de ukrainske enheder fortsætter klogt deres fremrykning østover mod Kreminna. Det er i Kreminna at mobilisterne og de russiske forstærkninger bliver indsat, og det er her og fra Tors'ke at de forsøger at undsætte Lyman fra. Situationen er stadig flydende, men hvis Ukraine kan få skovlen under Kreminna og kontrollere området, så er Lyman de facto totalt omringet. Omvendt kan de russiske enheder stadig bryde ud af kedlen, hvis de kan mønstre en angreb fra Lyman tilbage mod deres kollegaer i Kreminna. Udviklingen går ret hurtigt her, og vi bør se en forløsning på dette afsnit inden længe. Det kan betyde et større kollaps af de russiske linjer, og en ukrainsk offensiv der rykker frem mod vigtige Svatove, og dermed er de forreste forsvarslinjer i regionen Luhansk brudt.


Ved Kherson er situationen stadig statisk, og de russiske linjer er blevet forstærket i en grad, der besværliggør offensive aktioner fra ukrainsk side. Begge sider har haft store tab i starten af september, og det har frosset linjerne en smule. Ukrainsk artilleri fortsætter med at hamre de russiske stillinger. Modsat i øst, er krigen her ikke en manøvrekrig, men en nedslidningskrig. Ukraine har stadig de bedste forudsætninger for at nedslide de russiske kampgrupper nord for Kherson, og den opgave arbejdes der på hver dag. Omvendt forsøger de russiske enheder igen at bygge en ny pontonbro ved siden af Antonovskybroen.


Ved Zap bliver de russiske linjer tyndere, eftersom at udstyr og mandskab sendes nordpå. Det kunne have været en gylden mulighed for en ukrainsk offensiv mod Melitopol, men jeg vil tro at den russiske hær snart forstærker disse stillinger med et stort antal mobilister.


Ved Bakhmut er der ingen der vil give sig. Ukraine holder skansen, Rusland holder imponerende nok dampen oppe på deres angreb. Helt ufatteligt situation at de angriber med gode enheder, mens de løbes over ende en meget lang spytklat derfra. Jeg forstår det stadig ikke. Og det er der vist heller ikke ret mange andre der gør, men måske er der er en dybere mening med galskaben. Næppe - men vi får se. De kommer stort set ingen vegne, og tager store daglige tab. Det kan Wagner så også tåle, eftersom at de sender folk fra straffekolonier ind i kampene. Det lyder måske skrapt, men fakta er, at det bredere russiske samfund er hamrende ligeglade med disse tab. Det er nok derfor, at de kan blive ved med at angribe ved Bakhmut, for det giver ingen ballade på hjemmefronten, men er derimod med til at løse et problem med overfyldte fængsler.1. Oktober - 2022: Til minde om Vitali

Denne tråd er dedikeret til Vitali. Min dejligt skøre ven, altid i godt humør og evigt snakkende. Typen der snakker med hele kroppen og armene svingende i alle retninger. Herligt menneske. Altid smilende og med en det-går-nok-attitude. Jeg har lige fået oplyst, at Vitali desværre ikke længere er blandt os. Det er forbandet som de forskellige kontakter stopper med at svare, indtil en anden svarer for dem. Vitali efterlader sig en datter. Det er de bedste, der dør først. Hvil i fred. Vi ses på den anden side, ven.

Vitali og undertegnede, ved et af vores første møder. Her ved den polsk/ukrainske grænse. 30 sekunder senere fik vi fandme en parkeringsbøde fra en emsig strømer, der var ret træt af udlændinge der bare smider deres sorte Mercedes på fortovet. Det er Vitali til venstre.

13 kommentarer
bottom of page