top of page

Krigen i Ukraine. Oktober - 2022 (part 2)

Opdateret: 27. okt. 2022

Følg krigen i Ukraine her. Opdateringer, vurderinger og røverhistorier. På denne side kan du følge udviklingen på de enkelte frontafsnit, samt få historier og video du normalt ikke finder andre steder i Danmark. Seneste tråd for oktober kan du læse her. Der kommer som oftest daglige opdateringer til denne tråd. Hvis der ikke gør, så kommer de igen senere, så vend endelig tilbage. Husk altid på at ingen nyheder, som udgangspunkt, er gode nyheder.


27. Oktober - 2022: Fremvisning af lokalt håndværkertilbud

Et par gutter, lettere deprimerede, fremviser de sørgelige rester af et russisk lager der fik med himarsificeringen. Husk på, at HIMARS har en lang række forskellig typer af ammunition og det tyder på at der godt kunne være blevet brugt noget ekstra brændbart her. Alternativt har der blot være opbevaret særdeles letantændelige materialer, for der er ikke meget tilbage af interiøret eller omgivelserne. Det kan også have været halvtomt. Uanset hvad, en fin lille demonstration af hvorfor arbejdet som lagermand ved fronten en gang var en af de bedre positioner, men at tiderne jo skifter undervejs i livet og karrieren:
27. Oktober - 2022: De fik slukket togbranden. For en stund.

Russiske medier viser omfanget af skaderne på det tog og den station som ukrainske enheder fik ram på i går. Et vigtigt mål, da en væsentlig del af den russiske hær som bekendt og ikke overraskende kræver brændstof for at kunne operere. Se her, hvordan de skinner nok lige skal have en gang med kammen før der kan køres igen. Reporteren forklarer at 12 vogne er ødelagt. Derudover elektriske installationer. Så der går lidt tid, før denne central kan benyttes igen ved fronten i Donetsk:


Det interesserede og opmærksomme læser, hvis øjne måske lige kigger en ekstra gang på den video, vil nok bemærke, at der stadig er lidt at skyde på. Nu holder toget jo også pænt stille, og der er ingen grund til at lade dem slippe billigt, vel?


Min ven, du har ret. Du tænker det rigtige, så se lige hvad der nu brænder, et par timer efter de var så elskværdige at vise hvor der eventuelt lige kunne placeres én mere. Jeg siger ikke, at er toget i Sharktarsk, men det er i Sharktarsk, og det er brændstof der brænder, og det ligner en togbane:


Med lidt held, så giver de snart en ny melding på om der er mere at komme efter, efter denne her omgang bliver slukket. Det er god service, det må man sige. De ukrainske artillerister skal blot tænde tv'et, eller bare skifte kanal, og lige dobbelttjekke koordinaterne via Google Maps. Så kan der skydes på det, der ikke blev ramt i første omgang. Jeg har tidligere været inde på, hvor vigtig en grundig BDA (battle damage assessment) er efter en aktion. Det er derfor enormt belejligt når fjenden selv filmer skaderne, tilmed fra flere vinkler og perspektiver og med zoom, samt med konkrete skadesoplysninger. Når de så endda viser det hele frem tilmed før resten af selve målet er fjernet derfra, ja så er idiotien komplet. Det er sådan helt grundlæggende virkelig tåbeligt at gøre, og resultatet står jo sådan ret brændende klart for os. Men sssshhh. Det er vigtigt ikke at stoppe dem mens de kvajer sig.27. Oktober - 2022: Nyt indlæg: Papirarbejde!

Jeg har skrevet et lille indlæg, der ikke handler om krigen sådan direkte. Vi skal også læse noget andet, mens jeg skriver en lille frontopdatering til senere i dag. Læs med her: https://www.krigeniukraine.org/post/kør-forsigtigt-ok


27. Oktober - 2022: Fejl i mail

En opmærksom læser har gjort mig opmærksom på at min mailadresse under Kontakt var forkert. Det har den så været i omkring otte måneder, så hvis du har skrevet, og ikke fået svar så kan det være derfor... Jeg beklager. Send endelig igen.


26. Oktober - 2022: Gode sager fra Australien

Australske Bushmaster MRAP, som de ukrainske soldater taler meget pænt om, har allerede vist sit værd i offensiven mod Izyum og Lyman. Den er særdeles godt sikret mod miner, og en ukrainsk soldat fortæller at han "sådan set kunne bo i den resten af livet". Nu sender vores venner fra Down Under hele 30 ekstra styks afsted. De skal helt sikkert bruges i en offensiv en dag. Her en af de tidligere 25 styks som er fremsendt:
26. Oktober - 2022: Russisk dieseltransport ramt

Et russisk tog der fragtede brændstof frem mod fronten er blevet ramt af ukrainsk beskydning. Toget er ramt cirka 50 km. fra fronten hvilket indikerer at det med al sandsynlighed er blevet beskudt endnu længere væk fra. Formentlig HIMARS, hvem ellers. Angreb som dette her er helt afgørende for kampenes udvikling her til vinter for forsyning og logistik bliver yderligere presset.

Man kan lige ane at der er ild i et togsæt:


26. Oktober - 2022: Et alternativt roadtrip

Vi har efterhånden set rigtig mange eksempler på russiske køretøjer der møder ukrainske miner. Selv i allerede erobrede områder kan ingen vide sig helt sikker. En af de årsager skyldes blandt andet at den russiske hær kun har omkring 2 soldater per kvadratkilometer. Militære eksperter mener at vide, at der skal i omegnen af 15-18 til for at sikre et område af den størrelse bare nogenlunde. På grund af den ringe dækning af fronten og egne linjer, giver det ukrainske soldater mulighed for at placere miner efter et område er indtaget. Det giver dem også mulighed for nemmere at klargøre et mineret område ved flaskehalse etc., da der simpelthen mangler russisk kapacitet til at overvåge hele fronten.


I denne her video vises det ganske eksemplarisk, hvordan det kan foregå. Dog tydeligt i et område under ukrainsk kontrol. Det viser også, hvorfor at en krig varer ved i årevis efter at freden er kommet, for det er umuligt at sikre en korrekt registrering af alle miner i alle minefelter over en 2000+ km frontlinje totalt set.


Denne video er sørme også lidt tung så klik her og se med26. Oktober - 2022: Intens nærkamp i rævehulen

To ukrainske soldater fra højre i billedet er i gang med at rydde en russisk stilling, da de møder kamp fra hullet. Flere intense mand-mod-mand situationer efterfølger den første træfning. Filen er lidt tung, så jeg har momentvis åbnet for et gammelt videoarkiv. Den er værd at se og Du kan se den lige her.


Eller her: https://www.krigeniukraine.org/videonyheder?wix-vod-video-id=4654ddec57e5481a98a49d83519a47b5&wix-vod-comp-id=comp-l2ajlm6b26. Oktober - 2022: Enorme tab er bekræftet

TikTokTropperne fik som bekendt en nylig overhaling af HIMARS. De har nu selv bekræftet at tabstal runder 100, inklusive de sårede, og derfor kan vi godt regne med, at tallet er lidt højere. Herfra skal der lyde et enormt tak for hjælpen til vedkommende der uploadede den afslørende video. Det gør arbejdet for de ukrainske soldater noget nemmere, når fjenden uploader videoer med tilhørende koordinater til. Det må næsten være månedens Darwin Award der her skal uddeles, formentlig post mortem, til vedkommende.


Samtidigt har to russiske militærbloggere med væsentlig indsigt i slagmarkens udvikling bekræftet det der ses og høres fra ukrainske kilder, nemlig at Wagner & Friends ved Bakhmut har lidt enorme tab. Fra den russiske side tales der om tabstal helt op til 10.000 (igen husk på, at tabstal inkluderer sårede + døde, og altså ikke udelukkende irrecoverable losses.). Bemærk at det samlede antal selvsagt er ukendt for alle, da en del af disse er uregistrerede soldater fra diverse fængselskolonier (og der er i øvrigt ingen der har det samlede overblik over krigens tab - det er umuligt at vide præcist.). Men det er helt givet, at tallet for Wagners kampgrupper her er forkrøblende højt og at det er derfor, at de ukrainske tropper har kunnet skubbe dem lidt retur. Her skal jeg også understrege at de ukrainske forsvarslinjer har taget tunge tab på dette afsnit, da der har været daglige kampe i snart 100 dage i streg. Et komplet vanvittigt og unødvendigt spild af liv, drevet af en eller anden syg militærstrategi som ikke bringer nogen resultater udover massedød.


25. Oktober - 2022: Kherson, set fra russisk infanterist

En intens situation for en gruppe russiske infanterister som presses baglæns under en aktion. Det er usikkert hvad der er gået forud, og de kan have været i gang med en offensiv aktion siden de fanges på så relativt åbent et sted. Uanset hvad er det tydeligt, at de trykkes baglæns. Der er tryk på her, og det viser at der også er masser af højintense nærkampe mellem infanteriet. Optagelsen ses fra hjelmen af en russisk soldat. Husk lyd:
25. Oktober - 2022: Nye læsere, gamle artikler

Nye læsere, der måtte savne lidt at læse om, kan eventuelt tage et kig på følgende:

Selv for den yderst kræsne læser skulle der gerne være mindst ét enkelt øjeblik der kan give anledning til en flygtig tanke, eller måske endda en smule forbløffet luft ud af næsen.


25. Oktober - 2022: Kampvogn fanger russisk position

Russisk soldater spottes da de tager position i et hus. En ukrainsk kampvogn trykker til to gange, og så er det overstået. Der er ikke SÅ meget kampvognsvideo ift. mængden af kampvognskampe, så derfor denne lille bid. Der er nogen, der taler om at kampvognen ikke længere er gyldig på en slagmark. Jeg er dybt uenig, især da moderne krige som regel udkæmpes i urbane miljøer. Selvom en kampvogn er mindre mobil der, så er dens evne til at levere massiv, hurtig og præcis, lokal ildkraft en væsentligt faktor når stillinger skal ryddes. Som for eksempel denne her:25. Oktober - 2022: Flere gode sager fra Tyskland

Det tyske forsvarsministerium har bekræftet at de er blevet bedt om at overføre yderligere to MARS II M270 systemer, og hurtigst muligt levere tre styks Iris-T luftforsvarssystemer. Formentlig verdens mest effektive luftforsvarssystem, som kan sikre ukrainske storbyer og centrale faciliteter mod store missilangreb (de spildes som udgangspunkt ikke på Shahed-136 totaktsmotorhelvedet).

25. Oktober - 2022: Endnu en 'tragedie' i tre akter

Kald mig bare gammeldags. Kald mig kedelig. Kald mig anti-social social media. Jeg afviser absolut ikke, at det er undertegnede der er galt på den. Det kan sagtens være mig, der ikke forstår den dybere mening med at fremvise sine positioner, sit antal, materiel, befalingsmænd etc. online. Rigtig mange gør det tilsyneladende. Der er også mange der hopper i havet uden at kunne svømme. Men antal har ikke nødvendigvis en korrelation til begrebet en god idé. Her er det Kadyrovs TikTikTropper der spiller dødelig ludo, og spiller fallit:

Første akt:


Anden akt:


Her er der indlagt en kort pause, så du kan hente forfriskninger til sidste akt.


Tredje Akt:24. Oktober - 2022: Det uforståelige evighedsangreb mod Bakhmut

Som beskrevet tidligere i dag, har et ukrainsk modangreb tilbageerobret de taktisk vigtige stillinger som Wagner & Friends brugte tre måneder og ufattelige mængder mandskab og materiel på at indtage. Deres samlede tab for perioden tælles i tusinder her, for Ukraine har stærkt befæstede stillinger, og som vi så for nogle måneder siden, sendte den ukrainske hærledelse forstærkninger frem i form af dele af en kampvognsbrigade med nogenlunde moderne polsk-opgraderede T-72'ere. Samtidigt overløb Ukraine både Izyum og Lyman, hvilket gjorde de russiske angreb på Bakhmut endnu mere tåbelige, da Bakhmut svært kan holdes hvis Ukraine kontrollerer hele den nordlige del af linjen fra Slavjansk til Lyman.


Men alligevel har de, og undskyld udtrykket, pisset nogle af deres absolut mest kampduelige enheder væk. Så ikke nok med at de fik deres VDV og Spetnaz onduleret ved Kyiv, Hostomel, Brovary, Chernihiv og Sumy tidligt i krigen, så har de nu også selvantændt og imploderet deres helt egen hjemmelavede gruppe af lejesoldater. At Wagner Gruppen i Ukraine nu er en skygge af sig selv, understreges igen-igen af at Bossen er taget på tourné rundt i det russiske FængselsWinterWonderland for at hente forstærkninger. Husk på, at han betales for hver soldat der bliver indsat i krigen og for hvor længe de er i aktion. Så det er bare med at fylde på når du er løbet tør, ellers ingen rubler. Men rigtig mange af deres mest erfarne officerer og specialister er ikke længere til stede, og så hjælper det slet ikke at sende uerfarne soldater ind mod en krigshærdet og topmotiveret fjende. Det giver sig selv.


Det lange angreb på Bakhmut ligner, at det er ved at komme til en ende. Jeg troede at Bakhmut ville falde, da russerne angreb fra 3 vinkler og bombarderede byen med tungt artilleri. Men de holdt stand og forsvaret af Bakhmut er en historie for sig. Det er ikke mindre end imponerende godt forsvarskrigsførelse der er udført her og som nu resulterer i, at ukrainske enheder på under 48 timer har generobret de stillinger op til hovedvejen som russerne brugte mere end 80 dage på at indtage. Et godt, veletableret forsvar der suger kampkraften ud af fjenden, og så et tungt og hurtigt modangreb når han er svækket. Hvis ikke det var krig, så ville det være smukt arbejde. Jeg er voldsomt imponeret, det må jeg indrømme.


24. Oktober - 2022: Angående Kherson og tilbagetrækning

Det er gået op for mig, at en række danske medier i den seneste tid har beskrevet hvordan den russiske hær forbereder en tilbagetrækning fra Kherson, og at de er i gang med at falde tilbage fra deres linjer omkring byen. Dette harmonerer ikke helt med hvad jeg har hørt. Det er korrekt, at russiske enheder nord for Kherson er blevet trukket tilbage over floden. Men dette er primært en rotation af de enheder der har kæmpet hårde kampe, som udskiftes med friske tropper sydfra. Det er især VDVs sørgelige rester som slipper for videre tiltale. Indtil videre, i hvert fald.


Det er klart at den russiske hær ikke vil kunne holde Kherson på sigt, det har vi tidligere diskuteret herinde i en række indlæg. Og det har selv deres nye general for det hele også været ude og lufte tanken omkring, og den indrømmelse betyder ret meget når den kommer fra den mand.


Men det betyder ikke, at de slipper deres stillinger uden kamp. Det vil umuligt for dem at foretage en samlet tilbagetrækning qua manglende kapacitet på overgangene over Dnepr. Derfor vil der være mange hårde kampe i sigte, især fordi russerne rydder byen for civile, hvilket giver dem et væsentligt mindre forsyningsbehov. I stedet for en hurtigt tilbagetrækning bliver det en lang og sej udmarvning, med mindre Ukraine kan få det afgørende gennembrud ved Nova Kakhovka. De tab, som den russiske hær er villige til at tage i denne sektor af fronten ved Kherson indikerer for mig, at de godt ved, at klokken kan være slået hvis Ukraine befrier den by og dermed kontrollerer de overgange. Blot i dag har Ukraine skudt to Ka-52 kamphelikoptere ned her. De påstår at de skød tre ned, men jeg har kun set video af to der daler. Uanset hvad, så sætter de virkelig meget ind for at undgå at den nuværende ukrainske offensiv når fem til Nova Kakhovka. Husk lyden, og bemærk at der tydeligt er gang i en ukrainsk aktion er. Ellers ville der ikke stå så mange i en AA-position:
24. Oktober - 2022: Yes, de skraber bunden

Kender du det, dengang man var studerende, og det var helt sidst på måneden, pengene var brugt på bajere og kondomer, og man står med hele hovedet inde i køleskabet i et spinkelt håb om at finde noget spiseligt?


Nogenlunde sådan tror jeg de russiske lagerchefer har det, når de modtager endnu en ordre om at finde noget materiel der kan føres frem til fronten. Her er det en D-1 lortekanon fra model 1943(!) som skal ud og slås mod moderne NATO-grej. Held og lykke med det. Det ligner ikke rigtig at den gider det, vel?


Det begynder at ligne noget, når det er den slags skrammel de fører frem. Desperation much?24. Oktober - 2022: Er det et fly? Er det et lyn? Er det Superman?

Nej, det er Fætter HIMARS der tamper den russiske overgang og positioner ved Nova Kakhovka. Det kan være svært at se på en lille skærm, men raketterne hamrer ned som lyn fra en mørk himmel og gør russernes mandag væsentligt dårligere end en standard mandag. Som jo ellers kan være slem nok i sig selv. Det her kommer ikke til at ende godt for den russiske hær. Det tror jeg sådan set godt de selv er klar over, men det er bare ærgerligt, når de i årevis har tilladt en megabandit som Putin. De må tage den med Kreml, hvis de en dag slipper ud af Ukraine i live.24. Oktober - 2022: Lille mine på vejen der...

En BMP med op til 11 mand ombord forsøger en ret desperat fremrykning og kører på en mine placeret i nattens mulm og mørke. Jeg har taget denne video med, fordi området. Prøv lige at se omfanget af kampene her. Det ligner noget fra Østfronten under 2.verdenskrig. Området er komplet skudt i smadder, og alle med en vis fornuft på øverste sal er for længst taget væk. Det viser omfanget af hvad de yderste frontlinjesoldater må gennemgå for at holde deres linje. Puha.
24. Oktober - 2022: DENNE HER ER FOR MALI.

Had er et stærkt ord, og en kraftfuld følelse. Det er også et begreb der ofte bliver misbrugt, som for eksempel når ungerne siger at de hader broccoli og rosenkål.


Jeg hader Wagner Gruppen af hele mit hjerte. Jeg har set hvad det brutale afskum gør ved civilbefolkningen overalt hvor de dukker op. Så selvom dette her er fra Bakhmut, hvor en nuværende ukrainsk offensiv har befriet to km. land på to dage, så er det, for mig, en hilsen til Mali i Afrika. Fuck jer, Wagner, fuck jer rigtig meget.


Ukrainske enheder har i de seneste 48 timer blandt andet tilbageerobret den taktisk vigtige position ved en kæmpe cementfabrik i Bakhmuts udkant. Mere end 100 Wagnerbanditter blev sendt til en grundig omgang tælling nede i mudderet, da deres stillinger blev komplet løbet over ende. Når selv Wagner Gruppen er på retræte, så begynder Rusland at skrabe bunden rent militært. Det er desværre ikke så tit det sker, da de godt kan finde ud af at slås. Men det sker nu. Good times. (Obs! Lig i video. Mange lig.)


24. Oktober - 2022: En herlig besked fra en donor

Jeg har siden min tidlige ungdom været ret bevidst omkring, hvor heldig man er, hvis man er født i Danmark. Mødet med ekstrem fattigdom, systematisk undertrykkelse, ingen ytringsfrihed, og bundkorrupte systemer i særligt Afrika, men også i Asien, gjorde mig bevidst omkring at jeg allerede havde vundet i Det Globale Lotteri når det kom til fødested og ophav. Det er hamrende vigtigt, at huske på, at vores frihed ikke er kommet gratis. Der er mange folk før os, der lever her nu, som har taget de gevaldige tæsk der skulle til, for at vi, de nulevende, kan nyde godt af vores fredelige samfund.


Vi må aldrig nogensinde tage det for givet. Hvis vi gør det, så eroderes vores frihed stille og roligt. Det er os der lever nu, som har vagten og ansvaret for at de næste generationer kan nyde det samme fredelige samfund, som vi selv er vokset op i. Dette er min grundlæggende overbevisning, og en af årsagerne til at jeg er involveret i dette her vanvittige morads. Så meget desto mere varm om hjertet bliver jeg, når den gode mand Kaspar, skriver følgende til mig i dag:


"Det er vigtigt at forstå, at personlig frihed ikke er en naturgiven ret, men noget man skal huske at værdsætte samt forsvare."


Jeg er 100% enig i ovenstående. Jeg er, indrømmet, en ret følelsesladet eksistens, men at modtage sådan en besked giver mig bare et seriøst moralsk rygstød til at fortsætte. En stor tak til jer alle sammen for opbakningen, og tak til Kaspar for at sætte ord på noget der ligger mig enormt meget på sinde. Hvis vi fortsat vil nyde et fredeligt samfund med en, global set, høj grad af personlig frihed, så skal vi dødenpinemig forsvare det til sidste blodsdråbe.23. Oktober - 2022: Hovedpine og Orlov

Jeg har en lillebitte smule ondt i knoppen, og er derfor blevet tilkendt en lillebitte smule orlov. Den vil jeg straks benytte til at spise så meget polsk mad jeg overhovedet kan klemme ned, og samtidigt hygge mig med at opdatere herinde. Så hvis du har lyst, kan du se frem til lidt forskelligt i de kommende dage, mens jeg feder den på langs i de hvide lagner i Polen. Halleluja!


23. Oktober - 2022: Hvilket årstal befinder vi os i?

Jeg sov virkelig godt i nat. Og længe. I en rigtig seng, faktisk. Med madras. Og lagner!

Jeg er derfor lidt i tvivl om hvilket årti vi befinder os i. Er helt rundforvirret. Er det 1970'erne? Og i så fald, hvor er det fælles bollerum og mit LSD?


Nåh, men nok om min fortid... Her er det russiske soldater med stålhjelme og Mosint/Nagant fra dengang Lenin levede. Held og lykke mod HIMARS! Jesus F*cking Kristus, mand. Det er altså vildt nok det her:23. Oktober - 2022: Minerydder eller Min Rydder?

Det er spørgsmålet. Her er det en russisk UR-77 minerydder der får en kærlig hilsen. Det var blandt andet sådan én vi så beskyde civile boligområder i Mariupol. Den fungerer ved at den skyder en lang line fuld af sprængstof frem, op til flere hundrede kilo, som så detonerer eventuelle miner på linjen og dermed banes vejen for andre køretøjer. Det kræver selvfølgelig at den ikke selv bliver ramt først, men det er blot detaljer. Hvem tæller detaljer?
23. Oktober - 2022: Bedre video viser effektiviteten

Russisk kolonne mød HIMARS. HIMARS mød russisk kolonne. Nåh? I kan ikke lide hinanden? Der er ingen grund til at blive sure over det. Vi kan ikke alle sammen være venner, vel. Se denne her video der viser os hvor overlegne de amerikanske våben er i forhold til de russiske stalinorgel der rammer taget når de skyder efter ladeporten. Hold da helt magle for en omgang prygl der bliver delt ud her. Altså, hvad regner de med kommer til at ske, hvis de engang vil slås mod NATO? Det er jo totalt unfair hold, mand. Hvis jeg er førstevælger, så vælger jeg M142 eller M270, det er helt sikkert:

23. Oktober - 2022: Håbløse stillinger, forventet resultat

En gruppe russiske infanterister bliver fanget på et absolut håbløst sted. Som min papa altid sagde, dine støvler, dine sokker, og din spade er det vigtigste du har. Eller det sagde han faktisk aldrig, nu jeg husker efter. Han sagde mere ting som; Hvorfor fanden skal du igen hentes på Helsingør Politistation? og Hvorfor lugter der af jazzkål nede i kælderen hver gang dine venner er her?


Men dit fodtøj og din spade er to meget vigtige ting på en slagmark. Igen, kære læser, sssssshhhhh:
23. Oktober - 2022: Hvis du synes, du har haft en møgdag...

...så kan du i det mindste glæde dig over, at det kunne have været meget værre. Du kunne for eksempel sidde i den modtagende ende af dette her bombardement. Du slipper selvfølgelig for opvasken og elregningen, men det er nok en ringe trøst. Med mindre med du selvfølgelig virkelig hader at vaske op. Denne her krig kommer ikke til at ende godt for russerne i Ukraine. Gad vide hvornår de tager konsekvensen og tager hjem. Det gør de nok ikke frivilligt, men så må vi jo hellere vise dem døren:
23. Oktober - 2022: Dronepilot med imponerende pletskud

Der findes rigtig mange eksempler på ukrainske dronepiloters evner til at ramme plet, ofte fra flere hundrede meter oppe i luften. Jeg har ikke delt så mange af dem, for de viser blot russiske soldater der forbløder i mudderet. Temmelig kedeligt. Men denne her er alligevel værd at vise, for piloten rammer fjenden lige i smasken. Det er sgu godt ramt. En ret ... hovedløs opførelse af den russiske soldat...
23. Oktober - 2022: Excalibur - Ruslands Moderne Nemesis.

Ukraines 44. artilleribrigade, som i den grad har delt madder ud til de russiske styrker, ses her ondulere en opgraderet T-72 kampvogn og to forholdsvist moderne BMP-3'ere. Formentlig fra VDV, da det såvidt jeg er orienteret, er dem, der ofte opererer disse. Bemærk den helt uhørte præcision over +20 km. afstand. Det russiske militær har intet der kan måle sig med Excalibur. De spiller ikke i samme liga. Jeg tror faktisk slet ikke, at de spiller det samme spil. Excalibur er bare en overlegen granat og det vil tusindevis af russiske soldater stille og roligt finde ud af i de kommende måneder. Som en spritny Ducati mod en rusten Puch Maxi fra mit gamle skur i barndommens gade:23. Oktober - 2022: MEDIC! MEEEEDDDIIICCCC!

Din bedste ven på slagmarken, er hende eller ham der løber frem for at hjælpe dig mens kugler og granater kæmper om at ramme vedkommende. Se denne her intense video af en såret soldat der selv har anlagt en årepresse på sin arm for at stoppe blødningen. Delingens sanitetsmand når frem og hjælper til. Det er et job der kræver ret steady hands og evnen til at arbejde under et voldsomt intenst pres. Maksimal respekt herfra. Må jeres fentanyl og morfin være evigt tilgængelig:
23. Oktober - 2022: Stilhed før vinterstormen

Det trækker op til heftige kampe, både i Donbass og ved Kherson. Eller, der er allerede heftige kampe, men det trækker op til endnu et ukrainsk forsøg på at skubbe fascisterne ud. Her er det amerikanske humvees der står nervepirrende tæt forud for en offensiv. Den manglende afstand giver mig myrekryb, men det er nok bare fordi jeg har en meget indgroet vane med ikke at stille mig for tæt på folk med messing på skuldrene.
23. Oktober - 2022: Din fjendes mekaniker er din bedste ven

I morges lettede et russisk Su-30 fra flybasen i Irkutsk umiddelbart efter at det var blevet sat i stand. De foreløbige meldinger går på at begge piloter var besvimede da ulykken indtraf, hvilket også underbygges af at de ikke når ud af flyet selvom det tydeligt styrter mod jorden. Det er vigtigt når man føder luft ind i piloternes masker, at det ikke tages fra udstødningen. Blot til høflig info. Men sig det endelig ikke videre, vel?
23. Oktober - 2022: Vilde billeder set fra russiske øjne

I sommers skød Ukraine en masse russiske kampfly ned. Det gør de sådan set stadig, selvom de russiske flymekanikere gør deres for at tage teten på den front. Se denne imponerende video af et russisk kampfly der bliver skudt ned, og hvor piloten når at udløse katapultsædet. Bevoksningen indikerer at det var i sommers at det skete:
23. Oktober - 2022: Se & Forstå

Den Georgiske Legion, som med rette kan kaldes en af de mest effektive kampgrupper i Ukraine, viser her på eksemplarisk vis hvordan en russisk stilling løbes over ende:
21. Oktober 2022

Kære læser. Jeg har pt ikke mulighed for at opdatere om krigen. Skal til begravelse søndag og regner med at få fingrene i min pc igen bagefter. Tak for din tålmodighed.


19. Oktober - 2022

Jeg kører i disse dage rundt med det grej vi har købt. Jeg bliver nødt til snart at slukke alle enheder og internetforbindelser da disse ellers kan spores. Jeg er tilbage med nyt og flere billeder snarest muligt. Hav det godt derhjemme og tak for jeres donationer. Jeg har købt så meget at jeg har sovet på forsædet fordi bilen er propper helt til randen.


Jeg har købt sokker, mad, høreværn, sikkerhedssko, sikkerhedsbriller, snacks, soveposer, tæpper og termoundertøj for jeres donationer. Og en dejlig kop kaffe til mig selv, serveret af en smuk ungmø. Good times.


Alle disse ting bliver i dag og i morgen leveret direkte af undertegnede til soldater ved fronten.


Det lyder måske ikke af meget, men varmt tøj og tørre sko holder kampkraften intakt når det er koldt. Sygdom i skyttegravene er en langsom dræber. Og jeg lover jer, at der bliver sat enormt stor pris på al den hjælp vi leverer. Man får bjørnekrammere, og det gør alle de sure timer og lange dage til skamme.


Vend endelig tilbage senere. Der skal nok komme nyt, men jeg har virkelig travlt i disse dage.18. Oktober - 2022: Nyt indlæg ude nu

Jeg er som nævnt på langfart i disse dage, og da dermed hverken er god tid, god forbindelse, eller strømstik, er der væsentligt længere mellem opdateringerne. Jeg er dog glad for endelig at kunne fortælle lidt om vores køretøj, hvad det bliver brugt til, og alt muligt andet derimellem. Bemærk at indlægget er tidsforsinket af sikkerheds- og operationelle hensyn. Men jeg sidder lige nu, lige her, og har skrevet resten af det. Er på vej retur til de varme frontafsnit, og har bilen næsten fyldt af gode sager. Regner med at få bedre tid snart, med mindre at situationen ændrer sig, og der igen skal rykkes frem.

Læs mere her: https://www.krigeniukraine.org/post/endnu-en-tur-til-ukraine


I øvrigt. De der iranske droner. Nu har jeg haft fornøjelsen af dem. Det er fucking 2-taktsmotor der er i. Og propeller af træ. De larmer som en tunet Puch Maxi. Hvis NATO ikke har materiel der kan ordne dem på afstand, så vil jeg have mit bidrag tilbage.17. Oktober - 2022: De bliver voksne så hurtigt


MARS II M270 i aktion, et eller andet sted i Ukraine. Jeg tror mine øjne snyder mig i disse tider, men det ligner altså ikke en standardraket, men derimod noget væsentligt større og langtrækkende. Jeg tager sikkert fejl, så bedøm selv.


17. Oktober - 2022: Dansk grej i offensiven

Danske pmv'er af mærket M113-G3DK transporterer ukrainske soldater i offensiven mod den russiske hær. Vi har doneret 54 af dem, som alle var forbi Tyskland for at få en tiltrængt overhaling og opgradering. Her ses de i Verdens Smukkeste Camouflage, på vej fremad. Godt at se at de bliver brugt, nu det skal være, i stedet for at ruste op på et lager. Det er en sardindåse, der nemt bliver skrællet, men det er bedre end alternativet for de ukrainske soldater, som ville være civile biler:17. Oktober - 2022: To ukrainske tordenskrald

Tjekkiet, som også kan sin historie, har leveret en del materiel til Ukraine. Her er det to, med al sandsynlighed spritnye, Bureviya 220 mm MLRS. På et Tatra 8×8 chassis fra Tjekkiet. Det interessante er bare, at Bureviya er en ukrainsk produktion. Kun chassiset er tjekkisk. De her har ikke været affyret endnu. Så hvor er de bygget henne, og hvornår? Kan de bygge flere? Bliver de bygget i Tjekkiet af ukrainske arbejdere fra den oprindelige fabrik?

220mm MLRS er noget du gerne vil have på din side:
17. Oktober - 2022: Ukrainsk angreb i Belgorod

Ukrainske jagerfly formentlig af typen MiG-29, udførte et luftangreb mod radarenheder og luftforsvar ved den russiske militærlufthavn i Belgorod, inde i Rusland cirka 50 km. fra grænsen til Ukraine. Det er vigtigt at få angrebet denne lufthavn, da den dels leverer forsyninger ind, fungerer som alt-mulig-hub og derudover fik russisk luftforsvar i den forgangne uge ramt på to ukrainske jagerfly og dette skal selvfølgelig besvares med et angreb på selvsamme funktioner. Det virker urealistisk, men det vil være helt fantastisk vis dette varsler en bølge af angreb på russiske militærinstallationer i Belgorod.


Angrebet blev udført med typen HARM der som bekendt er designet og leveret af USA, og skabt til præcist at nappe russiske EW- og radarudstyr. Lokale melder om mere end 24 nedslag, hvilket er vældig urealistisk, og denne melding skyldes utvivlsomt at russisk AA har været aktivt, som det ses på denne video fra angrebet:17. Oktober - 2022: Skal du have mere kage til kaffen?

Som altid i en krig udspiller der komplet absurde scenarier. Det er ude på det ekstreme menneskelige overdrev, når der ikke langt fra dig befinder sig et varierende antal modstandere som har både kapacitet og ordrer til at slå dig ihjel. Det er ikke som sådan noget jeg tror der reflekteres over i øjeblikket, men jeg kan personligt ikke se en mere ekstrem situation for mig, for mennesket er et særdeles kapabelt væsen når det kommer til at slå andre mennesker og dyr ihjel. Det er tydeligt, når man befinder sig i den situation, at den ekstreme vold (ikke at forveksle med brutalitet) er noget det ligger latent i rigtig mange folk, og personligt tilskriver jeg det meste basale instinkter og overlevelseskraft.


Men det var den med de absurde scenarier, jeg lige synes krævede en krølle, før den blev serveret. Her er det en russisk kampvogn, hvor mandskabet tilsyneladende er slået ud, og det ene sæt larvefødder er røget af. Og så bliver der trukket donuts i den ukrainske muld, indtil en eller anden tilsyneladende får den stoppet, men selv bliver stoppet. Vilde billeder:17. Oktober - 2022: Stadig på tur

Jeg er stadig på farten, og derfor lidt længere mellem opdateringerne. Du kan dog som lovet se frem til om noget nyt i løbet af den kommende uge.


15. Oktober - 2022: Mere EXCALIBUR

Jeg har stadig armene op over hovedet på grund af de leveringer af Excalibur som Ukraine har fået i oktober, og er yderligere blevet lovet i den forgangne uge. Jeg gentager lige mig selv, for det er ret afgørende for forståelsen; Excalibur rammer plet. Det betyder primært to ting; du kan eliminere de mål du ønsker inden for den rækkevidde du har. Det giver nogle væsentlige operationelle, samt især reelle og konkrete taktiske, muligheder, da det det fører snakken fra "hvis vi kan fjerne denne kampvogn" over på "når vi har fjernet denne kampvogn". Selvfølgelig altid med en vis grad af forbehold for at tingene går sydpå, men alligevel ikke helt, når det kommer til mere faste stillinger da kombinationen af rækkevidde og præcision hos Excalibur er så uovertruffen.


En anden meget, meget væsentlig fordel, og som ofte måske er lidt overset fordi fokus er på selve målet der rammes, det er at jo kortere tid dine artillerister skal bruge på at eliminere de udvalgte mål før dine infanterister og kampvogne angriber, des sværere er det for fjenden at levere effektiv kontra-artilleri. Med andre ord, så øges overlevelsesraten på dine egne artillerister (og materiel), hvilket i en nedslidningskrig selvsagt har åbenlyse fordele både kynisk ift. antal men især også ift. mandskabserfaring. Et erfarent og velsmurt artillerimandskab vil kunne levere større mængder ild, mere præcist og på kortere tid end et grønt mandskab kan. Der skal en del personer til for at holde en M777 stilling i gang, og der er væsentlig forskel på at kunne skyde 2-3 skud i minuttet eller 5-6 skud i minuttet. Især hvis runderne rammer plet som i denne video. Så kan en artillerienhed virkelig gøre en massiv forskel på ganske kort tid under en fremrykning eller et forsvar.


Og det er også derfor, kære læser, at du godt kan tillade dig selv at finde lidt godt frem fra kælderen eller bagerst i skabet, og skænke dig selv et godt glas i aften. Eller hvad du nu sætter pris på. For hvis du ønsker at den russiske hær skal smides ud, så er Excalibur M982 et helt centralt element på linje med HIMARS M142. For Excalibur M982 bruges af de forreste artillerienheder og dermed kan de rydde godt op i en forsvarsstillings tungeste materiel før Ukraine sender deres infanterister på lettere pansrede køretøjer ind i angrebet. Den kan også bruges langt mere ad hoc og fravælges/tilvælges efter behov i løbet af kampene, hvorimod en aktion involverende HIMARS, er noget der i langt højere grad skal planlægges på forhånd.


Se her, hvordan Excalibur M982 ordner to russiske kampvogne under ukrainsk fremrykning:
15. Oktober - 2022: Mere grej til forsvaret

USA fuldender en gavnlig uge for de ukrainske våbenlagre. Endnu en pakke i omegnen af $750 millioner er på vej:

 • 200 Humvees

 • 500 Excalibur Artillery Rounds

 • 23,000 155mm Artillery Rounds

 • 5,000 Anti-Tank Weapons

 • 5,000 Remote Anti-Armor Mines

 • HARM 88 Anti Radar Missiles

 • Additional HIMARS Ammunition

Udover 500 styks Excalibur og 200(!) humvees er det interessant med hele 5000 remote anti-armor mines. Med snilde kan dette våben virkelig forårsage skade bag fjendens linjer. Mere om det senere. Bemærk også HARM til det ukrainske luftvåben, som skal benyttes til at ødelægge russisk radarenheder og kommunikationsudstyr. En særdeles offensivt indstillet pakke, der tydeligt viser os, hvilken fase krigen er i. Og også, hvilken fase krigen vil være i, i det kommende stykke tid. Hvis Pentagon og det ukrainske forsvar vurderede at der var behov for mere defensivt orienterede våben, ville pakken se anderledes ud.


Samtidigt bør det nævnes at hele 12 transportfly fra NATO-lande landede i Rzeszów, Polen i går. Med andre ord, så strømmer våbenhjælp og udrustning ind til den ukrainske hær med tiltagende styrke. Den foregående uge er en af de uger i år, hvor Ukraine dels har modtaget mest, samt fået det største tilsagn om hjælp. Det kommer samtidigt med, at den russiske mobilisering ikke giver mig anledning til bekymring omkring krigens endelige udfald, kun tidsperspektivet.


15. Oktober - 2022: Fornyede offensive aktiviteter

Ukrainsk artilleri har indledt et omfattende bombardement af russiske stillinger nordvest for Kherson. Samtidigt rykker ukrainske kampvogne fra Kryvyi Rih sydover mod den nordøstlige del af Khersonfronten. Det ligner at Ukraine er færdig med at regruppere på dette afsnit, og at der nu forsøges endnu et seriøst angreb mod russiske stillinger. Et vigtigt mål som byen Berislav vil være en kæmpe succes på den østlige del af afsnittet. Her kan Ukraine holde kontrol med den russiske forsyningsrute fra Nova Kakhova.


Samtidigt har ukrainske enheder delvist afskåret Svatove i regionen Luhansk fra nord, efter en succesfuld operation fra Kupyansk mod øst-sydøst. Det tyder på at Svatove er målet før Kreminna, hvilket kan give mening, da byen og den russiske garnison er noget nemmere at isolere her.


14. Oktober - 2022: Ukrainsk finskytte i aktion


OBS! En læser har påpeget at videoen virker mistænkelig, i det at tre soldater bliver skudt, tilsyneladende uden at de andre reagerer. Jeg er enig, men postede den alligevel fordi afstandsmåleren viser en vis afstand mellem de forskellige og fordi det ikke er en uset situation. Videoen kan dog være en digital montage af flere sekvenser. Eller slet og ret et falskt overlay på en computersekvens/simulering. Betragt den som værende ubekræftet indtil videre. Jeg lader indlægget stå for gennemsigtighed og såfremt det er en fejl, er det 100% min:


Der har været en lang række eksempler på finskytter fra begge sider i aktion ved fronterne. For det meste ret uinteressant materiale, især hvis der ikke følger en fortælling med. Men denne her video har lidt ekstra. Den ukrainske skytte nedlægger en hel stribe russiske soldater, og undervejs benytter vedkommende også sin afstandsmåler, hvilket viser os, at det sigte der benyttes er af voldsom god kvalitet.


Kvaliteten ift. afstand er nemlig høj, da det er tydeligt i natsigtet hvad det er der foregår selvom afstanden er over 1200 m. Husk på at videokvaliteten vi ser er langt ringere end det skytten ser. Kunne være fedt at få oplyst hvilken riffel og sigte der er brugt. Der spekuleres i at det termiske sigte kunne være dette her, det ukrainske Archer TSA-7, som har den integrerede ballistiske beregner som hjælper skytten, og som vi kan se arbejde i videoen. Sådan et står p.t. i mindst 70.000 danske kroner. Videoen fungerer bedst på en større skærm:


Hvis du undrer dig over, at de næste soldater ikke umiddelbart reagerer, så husk på at de ikke kan høre skuddene. Og det er ikke sikkert at de ser eller hører den første makker falde. Sidenote: Den længste, bekræftede eliminering er på 3.45 kilometers afstand, foretaget af en canadisk finskytte i Irak. Den benyttede kaliber flyver 923 m/s så på den afstand er patronen i luften omkring 3,7 sekunder, og dermed skal skytten tage højde for at jorden drejer rundt...!


Modellen, der kan være brugt.


14. Oktober - 2022: Den varme velkomst - og afgang

For nyligt foretog Ukraine et angreb på den russiske nationalgardes (Rosgvardia) base ved den russiske by Belgorod. Med al sandsynlighed brugte de deres eget langtrækkende missilsystem, Tochka-u, som de har en stærkt begrænset mængde tilbage af. Det så sådan her ud, da basen og et tilhørende ammunitionsdepot brændte midt om natten:


Der er ramt varmt derinde.


En video af området er dukket op efterfølgende. Udover at det er virkelig dumt at uploade videoer fra din ødelagte base, da det giver fjenden et godt indtryk af resultatet (hvilket igen er enormt vigtigt for fremtidige aktioner og vurdering af kampkraft etc.), så viser videoen også en vis ... lad os kalde det 'destruktion'. Bemærk de mange senge. Med kendskab til den store mængde tropper der er mobiliseret og den udtalte mangel på plads til dem, kan man drage sine egne hypoteser omkring, hvorvidt der lå sovende soldater på basen. Endnu engang må det også understreges, at Rusland slet ikke ved, hvilket hvepsebo de har stukket hele ansigtet ind i.
14. Oktober - 2022: Spanske høge på vingerne i Ukraine

Spanien har besluttet at overføre fire styks HAWK luftforsvarssystemer. Det er interessant, fordi HAWK var engang ret udbredt i Europa og USA. Det er system oprindeligt helt tilbage fra 1960'erne og jeg formoder der står en del opmagasineret rundt omkring, så hvis de viser sig gangbare på slagmarken kan der forhåbentligt sendes flere afsted. Der bør også være masser af ammunition til dem, da de jo aldrig rigtig kom i brug mod Sovjet. Det kan de så gøre nu, omend fjenden er noget mindre denne her gang. HAWK kan med visse bestykninger ramme mål i op til 20 km. højde. Sådan. De fleste amerikanske systemer blev fittet med de langtrækkende missiler, men jeg er ikke bekendt med de spanske udgaver. Dog kan systemet affyre dem alle sammen, og amerikanerne har helt sikkert et lager af de langtrækkende som de ikke længere har brug for, eftersom at Patriot i 90'erne overtog det job.


Systemet kan placeres på diverse køretøjer, og hvis 'de' nu bare tog sig sammen og gav et ordentlig antal, i stedet for blot fire(!) affyringsenheder så ville frontlinjen virkelig kunne mærke dette tilskud. Husk på, at de også kan benyttes offensivt til at nedkæmpe det russiske flyvevåben når Ukraine laver offensive aktioner. HAWK, der er udviklet i USA, står i øvrigt for "Homing All the Way Killer". No shit.
14. Oktober - 2022: Retur til Ukraine

Mere afklaret end sjældent set er jeg så småt på vej retur til Ukraine. Der kan derfor forekomme nogle dage uden opdateringer. Jeg håber du vender retur alligevel og læser med igen. Vores køretøj er klargjort igen, og jeg har en lille overraskelse (ikke noget særligt) til os. Skal bare lige vente, til jeg kan tage et billede af det. Seeing is believing. Jeg satser på igen at fylde julemandsslæden helt op til randen med udstyr og forsyninger til de kæmpende ved fronten. De der smil når de åbner bagagerummet, dem skal jeg også prøve at fange og forevige denne her gang. I hele denne forbindelse har jeg også en lille og sandfærdig røverhistorie, du måske vil finde interessant...


14. Oktober - 2022: Fool me once...

Jeg begik den fejl den anden dag at have medlidenhed med en russisk mobilist der egentlig så ret venlig ud, lignede en hyggelig og halvrund familiefar, med familie og venner og diverse forsømte pensionsforpligtelser og ubetalte parkeringsafgifter. Så jeg blev lidt blød indeni, og begik den fejl, for det er en fejl hvis man står midt i det, at bekymre mig om vedkommende. Blev lidt blød i knæene for en stund og syntes det var noget lort for alle disse gutter der bliver tvunget fremad for deres fascistiske regimes stordriftsdrømme.


Den fejl begår jeg ikke igen. For alle har et valg. I yderste konsekvens, så kan du vælge at fragge (håndgranaten på madrassen, du ved) ham den der kujon af en overordnet der sætter dig til at beskyde andre mennesker der ikke har gjort dig noget. Eller du kan skyde dig selv. Eller løbe væk. Det spiller ingen trille. Det værste valg du som menneske kan tage i den situation, det er at bøje efter for fascismen og begå forbrydelser i dens navn. Invaders must die. Nåh, men ham her gutten viste sig at være en beskidt satan, der har brugt de sidste mange måneder på at brække sig udover russiske sociale medier med, hvor mange ukrainske civile der burde henrettes. Velkommen til festen, Ivan. Nu kan fandeme du få din lyst styret. Vi ses derovre!
13. Oktober - 2022: Ukrainske angreb nordvest for Kherson

To mindre landsbyer er her til aften blevet endeligt befriet, og en større russiske tropper er løbet over ende. Ukrainske styrker har i den seneste periode, efter den sidste større gevinst, forsøgt at mørne de russiske tropper med angreb fra øst. Det har trukket russisk opmærksomhed og forsyninger derover, og samtidigt har Ukraine klargjort mindre angreb på det vestlige del af afsnittet.


Situationen for de russiske tropper nord for Dnepr spidser dermed til. Ukrainsk artilleri og kampvogne kan snart lave en form for krydsild på cirka en tredjedel af de russiske stillinger her. Det vil tvinge dem til retræte, hvilket omvendt bringer Ukraine inden for bedre rækkevidde af centrale russiske installationer syd for Dnepr, herunder to større anlæg i Chaplinka og Brylivka. Samtidigt har Rusland haft held med etablering af en ny, mindre pontonløsning ved Nova Khakova. Der er pt. ingen store tegn på, at de har tænkt sig at foretage en retræte fra Kherson. Med så stort et antal tropper i området, skal der stadig noget ekstraordinært til for at Ukraine kan befri Kherson inden årets udgang. Det vil kræve et næsten decideret kollaps af de russiske forsyningslinjer, og det er umuligt at vurdere om det indtræder, før Ukraine får bedre has på de forsyninger der bringes ind via vejnettet og lufttransport. Omvendt, så er der rapporter om at de russiske enheder, særligt på den vestlige del af afsnittet er i en meget dårlig tilstand, og at kollaps kan være nært forestående hvis de trykkes lidt på maven. Husk på, at det er ikke sådan at de har ammunition liggende til mange dages intense kampe, så hvis de kan afskæres forsyninger, så kan det pludseligt gå rigtig stærkt. Jeg vurderer at med lidt medvind, og kollapsede russiske linjer, er store dele af Kherson befriet om 2-3 uger. Hvis ikke, så har det som nævnt længere udsigter.


Omvendt, så er det også min vurdering, at de russiske kampgrupper ved Kherson kan betragtes som en dødvægt for Rusland. En slags lost cost fallacy hvor de bliver nødt til at kæmpe hårdt og bruge mange ressourcer på at holde dem forsynet over floden, mens at de alligevel bliver ved med at være i en tilstand der ikke muliggør offensive aktioner. Dermed holdes de blot i stand, de forbedres ikke, og så kan det være en fordel at vente med at sende dem på retræte. For så suger de blot ressourcer fra for eksempel frontafsnit Zap, som dermed udgør en åbning. Den russiske situation ved Kherson er uholdbar for dem i dag. Men det er den også om fire uger, så Ukraine kan med fordel måske overveje at lade de russiske enheder dræne sig selv endnu mere her, mens de primære offensive ukrainske enheder arbejder på andre frontafsnit. De russiske kampgrupper ved Kherson opnår nemlig ingen forbedringer af deres situation, og der bruges om nævnt en del kraftanstrengelser på at forsyne dem over floden Dnepr.


Under en nylig fremrykning i området ved Kherson scorede ukrainske enheder dette her ammunitionslager, placeret inde i en skole. Igen er det et bevis på manglende russisk duelighed (mildt sagt) at man ikke får destrueret den slags enten før man er væk, eller i det mindste noterer koordinaterne på en serviet og efterfølgende lige stikker den til ens eget artilleri så de i det mindste kan tage sig af problemet. Det er jo ikke fordi Rusland har problemer med at bombe skoler, så det her er igen et udslag inkompetence og/eller ligegyldighed. Det er ret gode sager, der her er efterladt:

13. Oktober - 2022: Flere forstærkninger til Bakhmut

En af de bedre ukrainske brigader er 93rd mechanized brigade, som var dem der gav den russiske eliteenhed 4th Guards Tank Division dødstødet ved Trostyanetsk i foråret, og det var dem, der angreb Izyums sydvestlige flanke og her satte nogle helt afgørende stød ind. Jeg kan bekræfte at knap 2000 soldater og materiel fra denne brigade har forstærket forsvaret af Bakhmut. Det kunne godt tyde på, at der planlægges en lokal ukrainsk offensiv her, formentlig mod de svækkede russiske enheder sydøst for byen, da dette vil give mulighed for efterfølgende at skubbe nordom, og dermed bagom, Wagners stillinger omkring forstaden Bakhmutske og byen Soledar. Ukrainske enheder fra linjen ved Sivertsk/Slavjansk kan i så tilfælde skubbe sydpå og dermed forsøge at omringe Wagners fremskudte stillinger, og rette fronten ud mod Popasna. Det er ønskescenariet her lige pt.


Det er ikke usandsynligt at 93. Brigade er ført frem for først at stabilisere og aflaste eksisterende forsvar, for derefter at gå i offensiven. Det er offensive enheder, der flere gange har bevist at de formår at lave store og afgørende offensive aktioner. Alternativt skal de 'bare' aflaste forsvaret som nu på fjerde måned er i hårde og bitre kampe om Bakhmut. Uanset hvad, er det en god udvikling for det betyder at Wagners banditter og de normale russiske enheder står overfor en umulig opgave nu. Angriberne er nu i undertal, 93. Brigade har mere artilleri og kampvogne med, og så får russerne altså ikke taget Bakhmut, selvom de efterhånden står meget tæt på byen. Virkelig godt at se, at den ukrainske hærledelse føler de har overskud til at tilføre tropper hertil, selvom forsvaret egentlig har holdt stand. Det tyder altså på, at vi godt kan sætte næsen op efter en lokal fremrykning her indenfor 3-4 ugers tid.


13. Oktober - 2022: Russisk infanteri går hård tid i møde

Det begynder at strømme frem med beviser på mobiliserede russiske soldater, som bliver ført frem til varme frontafsnit. En ikke uanseelig mængde af denne transport foregår i konventionelle lastbiler og civile køretøjer. Der er også mange friske eksempler på, at de foretager troppeforskydninger mellem deres eksisterende stillinger i lastbiler og civile biler uden yderligere dækning eller luftstøtte. For et par dage arrangerede en mindre ukrainsk enhed et bagholdsangreb på en troppetransport. Vi så at lastbilen blev ramt af et ATGM, og ild fra et let maskingevær. Her er resultatet. Bemærk at der er lig i videoen. Det bliver Slagtebænk Donbas, det der.
13. Oktober - 2022: Lidt diverse gode nyheder til din aftens-nydning

 • 10.000 nytrænede ukrainske soldater er på vej retur fra England. De er blandt andet trænet i bykamp, offensive operationer, og min personlige favorit; etablering af bagholdsangreb

 • Uden absolut nogen som helst relation til ovenstående, har ukrainske enheder i de sidste 11-12 dage gået hårdt efter russiske S-300 systemer i og omkring Tokmak på det vestlige del af frontafsnit Zaporizjzja. Mere end 12 er destrueret, plus støttemateriel etc.

 • Canada begynder at sende 500.000 stykker vintergrej til den ukrainske hær. Herunder sokker, støvler, tæpper, handsker, jakker, huer etc. Det er godt, for den canadiske hær ved hvordan længerevarende kulde fungerer og deres udstyr hertil er for eksempel bedre end det danske og tyske. Den hær der fryser mindst, får ganske snart en mandskabsmæssig fordel. Denne fordel vil øges om omkring midt-januar, og yderligere hvis det bliver en hård vinter. Kulden fungerer en smule eksponentielt på kampkraften.

 • England sender flere 155mm howitzers afsted. 18 mere i alt. Type pt. ukendt.

 • Amerikanernes fire ekstra HIMARS er ankommet, og dermed er der 20 i Ukraine, og flere på vej.

 • Tyskland sender yderligere to styks MARS II M270 og ammunition til dem. Det betyder at Ukraine råder over fem af disse. Det er den der, du ved nok, 'HIMARS' men bare på larvefødder og med 12 skud kammeret i stedet for seks. Lækkerier. Ukraine har pt. fået ni af dem.

 • Det hørte Macron sikkert, og nu sender Frankrig også tre styks M270 afsted. Det er bare ikke M270, for franskmændene har opgraderet den, og derfor hedder den nu LRU MLRS. Jeg mener at vide, at Frankrig har omkring 15 af disse, og 35 operationelle, men dog ældre, M270. Det er ikke usandsynligt at Ukraine inden længe også vil modtage nogle af disse. Trenden har lidt været, at de har fået et lille antal af de moderne systemer først, og når deres beskaffenhed på slagmarken er blevet afklaret er antallet stille og roligt steget.

 • Tyskland sender derudover noget ret interessant, og som altså også er totalt uden relation til nogen former for ukrainske, offensive aktioner på et afsnit hvor russerne ikke er gravet så godt ned; 20 styks 70mm laserguidede raketstyr monteret på pick-up trucks. Af den slags, hvor du sender specialtropper afsted på elektriske ATV'er eller flyvende tæpper midt om natten, lader dem infiltrere området og udpege mål, eventuelt under dine andre styrkers fremrykning, med en lidt opgraderet version af den laserpointer vi legede med som barn. Det kan være en særdeles effektiv overløbningstaktik, især mod mindre og spredte stillinger uden for meget beton.


[Sidespring: Spørg eventuelt ISIS, og den syriske og irakiske hær om de kender noget til sådan en taktik. Det var i høj grad den slags type af lynhurtige nålestiksangreb på vigtige men udsatte stillinger, endda med mere primitive våben, der væltede stilling efter stilling og fik store dele af den syriske hær til at balancere på randen af knock-out i meget lange perioder, før bomberne fra USA og Rusland kom ind og stoppede ISIS' fest. Og det er samme taktik som har givet hære hos blandt andre Nigeria, Kenya, Uganda, og Mali enorme udfordringer, da det i rette terræn kræver en ret omfattende og effektiv overvågning af slagmarken, med moderne teknologi, for at gardere sig mod den. Lad os husket at holde øje med, om der kommer endnu en kampagne målrettet russisk radarenheder.]


 • USA tillader Ukraine at bruge deres totalt overlegne ildstyringssystem på deres M777 howitzer. Det kommer som en overraskelse for mig, da dette system meget, meget nødigt skal falde i russiske hænder. Det vil ikke undre mig, hvis de har lynkonstrueret en eller anden form for lokal selvdestruktionsmekanisme i elektronikken, for M777 havde ikke dette system med, da de oprindeligt blev leveret. Det sidder heller som normalt fastmonteret på M777, men bliver i Ukraine derimod opbevaret i en selvstændig kasse ved siden af... Interwesting. Wery, wery interwesting.

 • Frankrig sender et pt. ukendt (for mig i hvert fald) antal Crotale AA-systemer over. Det kan monteres på forskellige typer køretøjer, og har en rækkevidde på 15 km. Et fint tilskud, men også ret sigende for, hvor meget der skal til for at dække Ukraines luftrum. I et stort land er 15 km ikke SÅ lang en radius... Eksempel på enheden er nedenstående billede.

 • Canada sender 50 specialister i vinterkrigsførelse til England for at træne ukrainske rekrutter. Disse specialister kan passende tage nogle af de ekstra 155mm artillerigranater som Canada også donerer og sender afsted igen. Oh, you maples. Møs!

 • Portugal sender straks seks styks Ka-32A11BC transporthelikoptere til Ukraine. De er ganske brugbare når man for eksempel skal angribe et område med luftbårne tropper, og området ikke har så meget antiluftskyts tilbage... (det er den gule på billedet herunder)

 • NATO har besluttet at sende "hundreds of jamming devices" [citat slut], til brug mod de iranske UCAVs der hver dag pt. forsøger, og ofte lykkedes med, at angribe mål over store dele af Ukraine. Vi får nu at se om vores standard EW-grej fra NATO virker. Hvis det ikke gør, skal der rulle hoveder og sættes folk på både hjul og stejle, og straks sættes turbo på udvikling af effektivt jamming af især de iranske Shahed-UCAVs. De simplere modeller er sådan set ikke mere avancerede end din telefon, som hvis den kunne flyve, også kunne hente pizza og finde hjem igen selv. Så jamming af især Shahed-136 som russerne har bestilt tusindvis af, skulle jeg mene var muligt.

 • Finland har sendt en hemmelig pakke afsted. Typisk finsk. Bundsolidt, uden så meget postyr.

 • Litauen forbereder en pakke med 20.000 vinteruniformer.

 • Svenskerne har lovet flere af deres fremragende antitank-våben.

 • Danmark finansierer førnævnte moderne og overlegne artilleri.

 • Polen, som jo kender alt til russisk brutalitet og som derfor har sendt store mængder af stort set alt hvad de kan, sender (yderligere) store mængder diesel, vinterudstyr, ammunition til håndvåben, håndgranater og flere 155mm artillerigranater.

 • I Rusland derimod, sidder der nok en enkelt general eller to, og tænker, var det virkelig det show i mandags værd? (Fortællerstemme: Nej, det var det ikke.)

Guf fra Frankrig for at beskytte ukrainske civile i byerne, og under fremrykninger på lokale afsnit.


Guf fra Portugal. Ankommer forhåbentligt i en lidt mere ... afdæmpet farve.


Affyring af Shahed-136


12. Oktober - 2022: Du burde vide, du er galt på den, når...

...selv Taliban synes det er lige skrapt nok, det du har gang i. Resultatet af afstemningen i FN om et eller andet de nøler med omkring ikke at anerkende Ruslands grinagtige afstemninger og 'annekteringer' ser således ud:
12. Oktober - 2022: Mere EXCALIBUR

De russiske enheder begynder for alvor at bemærke, at de ukrainske enheder har bemærket, hvordan man bruger M982 Excalibur (den som vi så programmeret i går). Det er et hundedyrt, men totalt overlegent, stykke død der kan sendes afsted mod gode russiske mål. Her er det, over tre sekvenser, fire styks af den velkendte husfavorit, 2S19 Msta-S 152mm selvkørende artilleri, der bliver ramt meget præcist. Desværre er droneoperatøren ikke helt skarp på knapperne, men vi kan stadig se hvor præcise nedslagene er. Jeg kan selvfølgelig ikke være 100% sikker på, at det er M982 der affyres her, men det forekommer mig overvejende sandsynligt. Den seneste periode har set en del brug af dette overlegne metal og stigningen i antal af nedslag med denne type ammunition er et rigtig godt tegn. For det betyder for det første, at der er flere forskellige ukrainske enheder der både ved hvordan de skal benyttes, og benytter dem. Så der kan leveres prima kontra-artilleri på flere frontafsnit. For det her, det er effektiv kontra-artilleri, og det er i høj grad med til at udligne den eneste fordel som det russiske militær har (havde) - deres enorme mængder af artilleri. Kære læser, det her er ikke bare endnu en video med virkelig dårlig musik. Det er gode, gode indikationer:

Til sidst i videoen er det en Akatsiya 152mm der bliver scoret med hjem af en ukrainsk kampvogn. Beklager lyden. Det er ikke mig, der er dj her.


12. Oktober - 2022: D-d-d-d-d DAGENS DARWIN AWARD

Fremstammede jeg. I lige dele forbløffelse og forundring. Jeg er målløs og for en sjælden gangs skyld, kan jeg ikke engang skrive noget tåbeligt i forbindelse med udnævnelsen.

P.S. What.the.actual.fuck.


12. Oktober - 2022: De danske CAESAR fra Frankrig(!)

Vi har set det en del gange herinde, det franske selvkørende 155mm CAESAR artilleri. Det danske forsvar har bestilt en omgang af dem. Seks af dem sendes nu, efter aftale mellem Danmark og Frankrig, hurtigst muligt til Ukraine i stedet for til Danmark. Inklusiv ammunition, støttemateriel og noget avanceret radarudstyr. Ja tak. CAESAR er virkelig effektiv til at levere kontra-artilleri, og er russernes grej overlegent. Det er kun antallet der mangler i den ligning. Antal er stadig en væsentlig styrke, og russerne er mange. Der skal derfor mange artillerister til, for fronten er stadig lang. Selvom CAESAR er rar og pæn, og skulle have været hjemme hos os, kan vi så ikke blive enige om, at lige i øjeblikket så gør de sgu' bedre gavn hos Ukraine? Det synes jeg, i hvert fald. Herfra lyder der et tak til dem, der fik den aftale på plads. Et godt bidrag. Zuzana, og nu CAESAR. Nu begynder det at ligne noget fra vores lille Kongerige.12. Oktober - 2022: Den strategiske fejl

Jeg spurgte i går, sådan lidt retorisk, om den russiske hær har trukket deres strategi i en automat. Det gjorde jeg, fordi det bombardement de udsatte civile mål for i mandags, var ualmindeligt dumt af dem. De opnåede ingen taktiske militære fordele af balladen, udover at en del hospitalspladser blev fyldt op. Det øger presset på ressourcerne, og dermed også på krigsindsatsen. Men det er en meget lille gevinst i forhold til indsatsen, som vel bedst kan beskrives som den reaktion et lille og udkørt barn giver sine forældre en sen aften på bagsædet et eller andet sted syd for München når Årets Største Stau har ramt motorvej A9 og der er 19 timer til nærmeste ausfahrt. Et tantrum, kan man vel kalde det.


Den russiske invasion lider i den grad under, at de ikke har luftherredømmet. Det besværliggør deres offensive aktioner, og muliggør bedre ukrainske ditto. Så er det denondespankeoglynemig dumt at lave en luftbaseret aktion mod civile mål, på en mandag hvor alle vestens politikere, meningsdannere, journalister og alle mulige andre møder på arbejde, og straks ser - og dermed diskuterer etc. - det som Rusland har gang i. Jeg kan selvfølgelig ikke afvise, at det var en del af planen for maximum effect, men uanset, så har planen virkelig fejlet. For lige siden deres hundedyre og mægtige angreb på blandt fire potentielt dødsensfarlige gynger på en revolutionær legeplads og en plexiglasbro til fodgængere i Kyiv, er det strømmet ind med tilsagn om yderligere hjælp. Og det er ikke bare hjelme og batterier til luftalarmen, der bliver sendt videre. Det er tungt materiel, og nu bliver der tilmed diskuteret yderligere oprettelse af et reelt antiluftskyts-program som vil involvere både kort-, mellem- og langtrækkende enheder. Pentagon har for få timer siden oplyst, at USA skubbede på for dette ved netop overståede møde på Rammstein, og både Frankrig og Holland har oplyst at de, blandt andre sager, straks leverer yderligere AA-skyts og ammunition til eksisterende enheder.


Med andre ord, så opnåede Rusland at deres modstander nu får endnu bedre luftforsvar, som i endnu højere grad vil forværre Ruslands operationelle situation på slagmarken. Det er derfor, jeg stillede det spørgsmål. For de laver simpelthen bare den ene store blunder efter den anden. Det er fint, bevares. Vi skal ikke klage. Jeg fører en ikke uanselig mængde af deres fejltagelser tilbage til den herskende kultur, hvor initiativ, mod, kritisk tænkning og anti-korruption på ingen måde belønnes, men hvor din loyalitet overfor styret og systemet er den helt afgørende faktor for din position og forfremmelse. Det betyder nemlig ikke, at du får kompetente ledere og mandskab, men rygklappere der fortæller dig det, de tror du gerne vil høre. Jeg ved, at der er læsere derude som ejer egne forretninger og har ansatte. Jeg tror godt, jeg ved hvilke ansatte i helst vil have. Og det er ikke dem der bare nikker og siger amen, men mandskab som siger "Hey, chef, dét der udspil du kom med, det tror jeg altså er en dum plan. Her er en analyse af hvorfor og hvad vi eventuelt kan gøre i stedet for."


Jeg kan ikke huske ophavsmanden til følgende pointe/citat; man skal ikke hyre gode folk, for derefter at fortælle dem hvad de skal gøre. Du skal hyre gode folk, som kan fortælle dig, hvad i skal gøre. Det er sådan det virker bedst når tingene spidser til, og din og min oprindelige plan om at nakke Kyiv er røget totalt i vasken et eller andet lummert sted ved Hostomel Lufthavn. Ellers har du, selvfølgelig sat på spidsen, en samling lemminger, som er deres modstander taktisk, operationelt og strategisk underlegen. Jeg vil vove den påstand, at det i alle tre aspekter er tilfældet for Rusland i denne krig, senest tydeligt illustreret på strategisk niveau i mandags, på operationelt niveau ved Kherson og ved taktisk niveau under angrebet på Izyum, og de mange mindre russiske stillinger i det område.


Og snart er Rusland sørme også både mandskabsmæssigt og materielt underlegne. Og så er der kun én vej tilbage, med mindre de virkelig bringer noget nyt på banen. Jeg ville gerne forsøge at holde spændingen intakt til sidste afsnit og undgå spoilers, men som jeg vistnok efterhånden har taget mig selv i at gentage nogle gange; Rusland vinder ikke denne her.12. Oktober - 2022: M30A1 HIMARS ammunition

Vi har tidligere set eksempler på, at Ukraine benytter nævnte type ammunition til deres HIMARS. De indeholder som nævnt i omegnen af 150.000-180.000 små stykker tungsten. Et voldsomt brutalt våben. Og samtidigt særdeles effektivt til at ødelægge mange mellembløde mål der er spredt udover et større område. Her viser ukrainske soldater os, hvad sådan en fætter gør ved et pansret russisk kommandokøretøj.12. Oktober - 2022: Interessant video, hvis man synes

Et lille klip viser et par franske og ukrainske soldater yde førstehjælp til tre blødende russiske krigsfanger. Jeg har igen mindet mig selv om, at der er mange der læser med, og at der selvfølgelig er forskellige interesser i blandt os. Derfor vil jeg igen-igen forsøge at inkludere lidt bredere materiale, især her mens at fronterne ikke rykker sig så meget og vi venter på det næste frontudspil fra både Rusland og Ukraine. Der bliver klippet kluns, lagt pression og tilsyneladende anlagt et tourniquet på et ben. Nogenlunde fin behandling. Det er langt fra alle, der er så heldige. Nogle bliver nok afrettet på stedet, mens andre må vente længe på hjælp. C'est la Vie:12. Oktober - 2022: En lille teaser...

Der kommer en del gode nyheder herinde i løbet af det næste stykke tid. Så hvis du har lyst, kan du se frem til at læse mere om:

 • Angrebet på broen over Kertjstrædet

 • Opdatering om 'vores' køretøj

 • Turen tilbage til Ukraine

 • ...og derudover selvfølgelig de daglige opdateringer.

Vel mødt!


12. Oktober - 2022: Why am I surprised?

Der skal egentligt lidt til at overraske mig, når det kommer til den russiske hær. Jeg kender dens modus operandi, jeg kender lidt til dens træningsmetoder, opbygning, kultur, BDA-procedurer, SOF-metoder og alt muligt andet. Troede jeg. Arrogante stodder som jeg er. Det er et testamente over ens egen utilstrækkelighed, når man bliver overrasket over noget, der er så åbenlyst, og som har været åbenlyst længe; Disciplinen i den russiske hær er pilrådden og det forringer deres kampkraft. Det glemmer jeg nogen gange, når der skal vurderes lidt. Se i denne video, hvordan store mængder sprængstoffer bliver opbevaret. Forestil jer et tordenskrald af en voksenskældud jeg ville få fra en CO, hvis jeg som den lokale befalingsmand tillod sådan en stilling. Forestil jer også, at være i en stilling, hvor det bare flyder med sprængstoffer, miner, og BM-21 raketter rundt omkring. Det skriger jo til himlen. Men så kan stillingens beboere jo passende tage den anden vej:
12. Oktober - 2022: Maginot a' la Rusland

Den russiske hær forsøger i disse dage at oprette en forsvarslinje for regionen Luhansk. Den består af flere elementer, og linjer, og det ligner at den skal medvirke til at forsvare Svatove-Kreminna. Arbejdet skrider frem, og der oprettes tankspær, kill-zones, skyttegrave og skydestillinger. Det er dog ret mange år siden, at man gik væk fra at lave 500 meter lange, nærmest lige skyttegrave. Det kræver ikke meget fantasi at forestille sig hvad der sker, hvis din fjende hopper ned i den, blot bemandet med for eksempel én enkelt gammel MG43. Så er den skyttegrav ryddet på ganske kort tid. Det ligner et lidt halvdesperat design, sådan at lave skyttegrave og tankspær midt på markerne. Som om der er tegnet en linje fra højere sted og sagt; her skal forsvarslinjen gå (det er formentlig det, der er sket).


Normalt vil man søge at benytte områdets naturgivne muligheder og terræn, da sådan en stilling her hurtigt kan blive virkelig håbløs at forsvare. Det øjeblik at dine fjender er rykket forbi dig, eller blot at kampene starter, så er du fanget i en skyttegrav på en åben mark. Det minimerer trods alt manøvremuligheden, skulle der blive brug for det. Og det er der, for krig er kaotisk dynamisk og derfor er det ikke umiddelbart særlig gennemtænkt at lave en særdeles pauver udgave af den franske Maginotlinje, der 'tvang' den tyske Wehrmacht til at angribe Frankrig gennem Ardennerne i 1940. Men derfor kan de nye russiske forsvarsværker godt opfylde sit formål, men, bedømt på disse billeder, ligner det en alvorlig dødsfælde for deres egne infanterister. Der er jo ingen grund til at angribe sådan en linje direkte som om året var 1916 og vi var i et område omkring Somme.


Selvfølgelig kan det bremse en offensiv. Men den kan også blødgøres grundigt med tungt og præcist artilleri etc., og dermed kan lokale gennembrud skabes og overløbes. I så fald optræder linjen mere eller mindre ubrugelig og fungerer kun kontraproduktivt som fiksering af egne tropper. Den mekaniserede og nærmest hypermobile krigsførelse der foretages på denne del af fronten, egner sig ikke til lange skyttegrave i midten af ingenting. Det kræver et integreret forsvar, der benytter terræn og eksisterende bebyggelser på en helt anden facon, og som i øvrigt er facettet i den forstand, at der er flere linjer at falde direkte, og sikkert, tilbage på. Det er der ikke her. I hvert fald ikke endnu. Hvis jeg skal være lidt grov, og det skal jeg, så ligner det et skyttegravssystem taget direkte ud af en russisk officers frontinstruktion fra 1915. Det er i øvrigt russerne selv, der har filmet og uploadet deres arbejde. Det kan man godt undre sig lidt over:

12. Oktober - 2022: "Zuzana, Zuzana, mon amour..."

Sæt lidt musik på mens du nyder den endeligt bekræftede nyhed om at Slovakiet, Tyskland, Polen og Danmark er gået sammen om levere 16 styks Zuzana 2 155mm selvkørende howizter til det ukrainske forsvar. Der har været talt om det længe, men nu er der blæk på papiret.


Bygget i Slovakiet, er Zuzana 2 en effektiv oprydder, der indgår smidigt i det fire control system der allerede er opbygget blandt de vestligt leverede artillerienheder:
11. Oktober - 2022: Formel1 vs Lada

Mens den russiske hær er godt i gang med at finde ud af, præcis hvordan det amerikanske militær har brugt deres budgetter i de seneste årtier, så kan folk med hang til lidt artilleri-nørderi se denne her video, hvor ukrainske artillerister programmer(!) en Excalibur M982 155mm granat som fyldes op til randen med vatnik tears før den affyres. (Nej, det er programmeringen, der foretages). Excalibur har, i følge producenten, i de seneste test ramt 99.2% af målene direkte mens de resterende ramte inden for skiven. USA har lige leveret 1500 ekstra styks af dem. Det lyder ikke af meget - men det betyder sådan rundt regnet at Rusland skal sende 1485 stykker materiel med mandskab ind for at kompensere. Og vi ved jo alle sammen godt, hvad det i virkeligheden er, at små diktatorer kompenserer for....
11. Oktober - 2022: NAME & SHAME

Det danske selskab, ECCO, foretager stadig omfattende investeringer og forretninger i Rusland. Det er de jo sådan set i deres 'gode' ret til. Det kan dog undre, at de har lukket ned for interaktion på deres sociale medier. Har de ikke rygrad nok til at stå ved deres beslutning om profit over moral? Har de ikke rygrad nok til at tage de negative kommentarer? Tør de ikke stå på mål for deres egen beslutning?


Det hjælper ikke at stikke hovedet i busken, ECCO. Komplet pinlig opførsel fra et dansk, familieejet firma. Stå dog ved jeres handlinger, i stedet for at gemme jer. ECCO skal som firma i Rusland stange mobiliseringsindkaldelser ud til deres medarbejdere, få en kvittering på at den er leveret, og melde retur til regimet. Vi har dermed en situation, hvor et dansk firma hjælper den russiske mobilisering på gled, så de kan fortsætte deres invasion af et europæisk land. Flot, ECCO. Virkelig, virkelig storartet CSR i har jer der i Bredebro.


11. Oktober - 2022: Har de trukket deres strategi i en automat?

Den russiske militærstrategi i Ukraine er, hvis ikke den var dødelig, decideret grinagtig. Det er som om, at de intet ved om grundlæggende mekanismer, og at de tror, at det dekadente vesten ikke har mineraler nok mellem vores ben til at holde dem stangen. De bliver nok klogere, tror jeg. Måske. De omfattende bombardementer af civile har til formål at skræmme Ukraine til forhandlingsbordet og opgive deres retsmæssige krav på egne territorier. Det går ikke helt som de har håbet. Terrorbombardementet har kun gjort følgende; Ukrainske civile og soldater er nu endnu mere opsatte på at smide dem ud, og vestlige stater sender straks mere tungt og moderne materiel afsted. Et ret kraftigt selvmål synes jeg godt, man kan kalde det.


11. Oktober - 2022: Mindre pause ved fronten

KOPI af tidligere opslag: Ukraine er stadig i gang med at konsolidere deres befriede områder, før nye operationer lanceres. Det er en logistisk kraftanstrengelse hver gang det sker. Den russiske mobilisering begynder langsomt at give pote for Rusland, da tusindvis af soldater er begyndt at ankomme til fronten. Ukraine skal søge at udnytte de næste uger til at give disse mobilister en varm velkomst, så moralen aldrig bliver god blandt dem. Forvent nye angreb ved Kherson og i Luhansk. Og kryds fingre for en offensiv mod Tokmak i regionen Zaporizjzja.


11. Oktober - 2022: Hold da op, for en omgang

HIMARS leverer i omegnen af 30-40 angreb på de russiske stillinger hver eneste dag. Nogle gange, så fanges der gode fisk i nettet. Som her, hvor en hel russisk kolonne af artilleri og støttemateriel bliver fanget og sat skakmat som kun en ukrainsk stormester kan det. Det ligner at det blandt andet er Uragan og Smerch MLRS der bliver destrueret, sammen med et par selvkørende howiztser. Det er formentlig føromtalte M31A1-ammunition der rammer. For det er hamrende præcist, det er dødeligt, og det går stærkt. Men det er jo hele tre ti..*SMACK*.


Efterhånden som Ukraine får flere af disse moderne ballademagere og den effektive ammunition dertil, og der samtidigt trænes flere dygtige artillerister op, så vil den russiske operationelle og taktiske situation blot forværres. Det er, landet størrelse til trods, alligevel begrænset, hvor mange gange Rusland kan sende sådan nogle kolonner ind og få dem totalt annihilated.11. Oktober - 2022: HOLD NU AFSTAND

Skreg kørelæreren desperat. Men har råbte for døve øren, for de russiske soldater bevæger sig i samlet flok. Og snakker i øvrigt ikke dansk. Så denne her gruppe fik et meget kontant lynkursus i, hvorfor. man. holder. afstand. Her er det en gruppe soldater der tilsyneladende trigger en anti-personel mine. Det kunne også være en artillerigranat eller IED, men det ligner ikke, at der er et impact fra luften og en IED skal vær ret heldigt placeret her, for at opnå den ønskede effekt:

11. Oktober - 2022: Metal, mudder, blod og kropsdele

Som jeg tidligere har været lidt inde på, så er krig bare en grundlæggende pissehamrende beskidt affære. Det er en ulækker blanding af forvreden metal, brændt kød, kropsvæsker, miner og mudder. Beskidt og ildelugtende mudder, som ofte gemmer på diverse gustne ting. Denne her video har jeg blot taget med her, for at vise, at det sådan set er tilfældet og ikke noget jeg bare skriver. Prøv lige at se det her menneskelige fordærv vi bringer os selv ud i. Der stikker kropsdele ud af mudderet. Det er krig i en nøddeskal. Tillad mig at understrege igen; der er intet gloværdigt over krig. Det ødelægger kun de fleste mennesker der kommer i kontakt med skidtet:
11. Oktober - 2022: Russiske civile i krig

Som bekendt har Rusland mobiliseret en ret stor mængde gutter, som skal forsøge at vende udviklingen på slagmarken. Jeg skal ikke begynde en længere smøre omkring hvordan i HIMLENS NAVN man kan tro, at mere eller minde utrænede reservister skal kunne ændre krigens gang, nu de professionelle soldater fik kæmpe klø i første omgang.


I aften skal FCK spille mod Manchester City (fodbold, red.). Det gik ikke så godt for FCK sidst. Lad os antage, at de i stedet for deres normale, professionelle spillere, nu sætter Remoulade Rene og Frank Fadbamse, og hele deres crew af lallende præmieidioter på banen. Tror du, kære læser, at det vil gå bedre, eller værre for FCK?


Der er ingen tvivl om, at 300.000 trænede reservister kunne gøre en forskel. Det er bare ikke helt tilfældet her. Du er ikke en soldat fordi du var værnepligtig for 10 år siden, ligeså meget som jeg ikke er folkeskolelærer selvom jeg engang var lærervikar i gymnastik for fjerde og femteklasser. Bevares, man ved sikkert lidt om at snøre sine støvler, stå ret, og lade sit gevær. Men derfra, og til at kunne indgå som et velsmurt tandhjul som en del af militære operationer, i øvrigt under enormt pres, er der trods alt et stykke vej. De russiske værnepligtige får en meget ringe træning. Selvom de er inde og springe i et helt år (tidligere var det to år), så er mit kendskab til kvaliteten, at det danske forsvar kunne opnå samme kampkvalitet i vores værnepligtige på under 30 dage. Så ikke-eksisterende er den grundlæggende træning for deres værnepligtige. Husk på, at en ikke ubetydelig del af deres tid rent faktisk går på at udføre civile opgaver for deres chefer. Dette er velkendt, og betragtes i vid udstrækning som en del af oplevelsen for værnepligtige. Man bliver bare ikke en god soldat af at grave have for en eller anden bundkorrupt Vodkaklovn.


Nåh, men jeg ævler igen. Jeg har god tid i dag, har du sikkert bemærket. Her er det russiske mobilister som er ankommet til Svatove. Et særdeles varmt sted at lande. Puha. Bemærk at de nævner, at de kun skød tre mags under deres værnepligt. Det er faktisk mere end hvad jeg normalt hører de får lov til. Det kan godt være, at de ligner sunde, raske og veltrænede soldater. Det er de bare ikke. Det er civile, der har fået et våben i hånden, og som nu skal lære at blive soldater mens kampene raser. Det kommer der sikkert en del dygtige soldater ud af - hvis de overlever. Og det er, stadig, de færreste utrænede soldater der kommer uskadte igennem deres første store træfning. Kreml har valgt at sende kvarte soldater mod en meget vred, og meget motiveret, ukrainsk hær. Det bliver en snitter af rang, selvom Frank Fadbamse sikkert vil gøre sit for at tackle bolde væk på målstregen.

11. Oktober - 2022: Lad os starte med en omgang tæsk til Wagner

Godt begyndt er halvt fuldent, siger min lokale tømrer. Mærkeligt at han så aldrig begynder godt, men derimod afslutter elendigt. Nåh, men den køkkenbordplade i sommerhuset skar jo ikke sig selv og nu er den så på plads. Og min nye ven, den lokale tømrer, ville ikke have betaling for arbejde han ikke havde udført, og knappede i stedet to bajere op til os. Jeg kan godt lide en kold øl. Men tirsdag formiddag er måske alligevel tidligt nok. Eller sent? Hvem tæller...


Nåh, men jeg ævler. Lad os i stedet for ævl, begynde godt. Her er det en gruppe Wagner-banditter der bliver ommøbleret til Akut Gødning. Selv hvis samtlige læsere herinde virkelig trykker mig på panden, samtidigt, så kan I ikke klemme så meget som én lille, salt krokodilletåre ud på grund af det, der sker her. Så meget misantrop er jeg trods alt blevet til. Bemærk hvor ærgerligt et sted de bliver fanget af det tunge skyts. Råd nummer 1 til ALLE soldater i ALLE krige det er: Hvis du ikke kan komme under jorden der hvor du er, så skal du begynde at grave. Nu.


Her er det ved Bakhmut, hvor russerne af en eller anden gennemført mærkværdig årsag stadig tonser panden mod en forsvarsmur. Dagligt, tilmed. Det kan ikke afvises, at der er en større genistreg bag denne mildt sagt utraditionelle måde at føre krig på. Personligt kan jeg ikke se det, og jeg har faktisk prøvet at analysere mig frem til, om der er nogle fordele for russerne her. Helt sådan neutralt overvejet, om der er en genial plan bag. Jeg kan simpelthen ikke se den. Ikke én eneste fordel kan jeg få øje på, udover at de får ryddet grundigt op i straffekolonierne i Sibiren og Sønder Omsk.
Broen over Kerch Strait er overophedet pga. ekstrem kærlighed til Føreren. Tillykke, du gamle!


Der skal en del varme til for at bøje metal. Men der var også ret varmt her. Igen, jeg er ikke ekspert i broer, og udover at jeg magter at køre over dem, ved jeg ikke en skid af værdi om deres konstruktion eller hvor meget de reelt set kan modstå. Men jeg har øjne i skallen og kan godt se, at disse skinner skal skiftes lidt ud, og at der måske lige skal laves nogle vurderinger på strukturen, før de igen kan køre tonstunge toge over med jetfuel, kampvognsdiesel, soldater i kreaturvogne (no shit), kampmateriel og andet de skal bruge, for at føre deres invasionskrig. Lad os alle håbe, at broen får endnu en omgang pulver når den er repareret igen.7 kommentarer
bottom of page