top of page

Krigen i Ukraine - September 2022

Følg krigen i Ukraine her.


Opdateringer, vurderinger og røverhistorier.


På denne side kan du følge udviklingen på de enkelte frontafsnit, samt få historier og video du normalt ikke finder andre steder i Danmark. Seneste tråd for august kan du læse her.


Der kommer som oftest daglige opdateringer til denne tråd. Hvis der ikke gør, så kommer de igen senere, så vend endelig tilbage. Husk altid på at ingen nyheder, som udgangspunkt, er gode nyheder.


9. september - 2022: Kupyansk under angreb

Ny tråd er online. Beklager at der oprettes nye undervejs. Det skyldes at videoerne ligger på selve siden. Det skyldes at det tilgængelige videomodul er noget skidt og at tredjepartsstreaming er noget rod for mig. Det bliver nok bedre en dag. Hvis jeg finder en løsning. Indtil da, så bladrer vi lige en side frem til denne her https://www.krigeniukraine.org/post/krigen-i-ukraine-september-2022-part-2


Vi ses derovre. Der kommer gode sager i dag. Rigtig gode sager. Formentlig nogle af de bedste siden krigens start.


8. september - 2022: Ukrainsk offensiv dundrer frem

Normalt vil en kommandør sikre at et forsvar har sekundære linjer der kan faldes tilbage på, såfremt de forreste linjer brydes. En standardprocedure ved et forsvar er også at have en eller anden form for mobil reserve der kan sættes ind og lukke huller, og støtte linjerne de steder der er i størst fare for sammenbrud. Du skal ikke have alle mand i forreste geled. Det er ikke en eller anden radikal og topmoderne krigsstrategi at tænke dette ind i sin planlægning af et forsvar. Det har slagsbrødre gjort i tusindvis af år. Tænk blot på hvordan mindre borge i Danmark er bygget med sekundære volde etc. der kan faldes tilbage til.


Så meget desto mere interessant er det, hvad årsagen til at de russiske linjer nord for Izyum flere steder er regulært kollapset. For visse steder er de ukrainske enheder nu nået mellem 30 og helt op til 50 km. frem. Og truer nu de russiske enheder Kupyansk. Samtidigt er over 30 mindre landsbyer blevet befriet på få dage, og hvis jeg ikke tager helt fejl har de fleste overlevende russiske enheder i Shevchenkove og Balakliya ganske klogt valgt at sætte det lange ben foran og komme væk. Kaotiske flugttilstande kan skabe sådan nogle fine dominoeffekter. Mon de ryster lidt i bukserne længere sydpå, ved Izyum? Jeg tror det.


Vi får inden længe at se om ukrainske enheder kan påbegynde bombardement af forsyningsdepoterne i Kupyansk, om den russiske hær fået stoppet styrtblødningen og etableret en linje, eller om Ukraine kan valse lige direkte ind i Kupyansk og score de tonsvis af materiel og forsyninger der står opmagasineret her. Exciting!


Her er et kort hvor ovennævnte byer er plottet ind, som en venlig ment læserservice til dig der måske ikke lige kommer i Balakliya & Omegn så ofte:


Bemærk nu endelig floden til øst. En naturlig barriere der hjælper til at afskære de tusindvis af russiske tropper vest for vandet. Hvis denne her ukrainske manøvre lykkes og Izyum isoleres, så er det virkelig spændende hvad russernes næste træk bliver. De kan ikke tåle at miste både området, mandskabet og materiel nok til at udruste hele den danske hær. Men Ukraine skal snøre sækken oppe ved Kupyansk i nord, og ved Oskil i syd. Og Rusland skal enten bryde ud, forstærke lommen eller blive omringet. Følg med i næste afsnit. Snart.


8. september - 2022: Kom med et bud!

En T-90M eller T-80BVM kommer ikke videre. Men jeg kan ikke lure hvorfor. Det ligner først at den bare bliver ramt. Men jeg tror faktisk at den affyrer en runde der ikke helt opfører sig som designet tilsigtede. Det passer med timingen ift. seneste skud, og det ligner at den affyrer lige før detonationen, men at runden ikke kommer ud af løbet. Det gør røgen derimod, hvilket indikerer en eller anden form for intern sprængning. Enten ved affyring eller ved at et ukrainsk ATGM rammer plet. Svært at se. Det er nord for Izyum. Der vises ikke meget nåde til russiske kampvogne i det område:
8. september - 2022: Eksempel på heftig ildkamp

Det går stærkt ved Izyum for tiden. Blandt andet fordi Ukraine angriber med motoriserede enheder støttet af flyvende tæpper smækfulde af infanterister. Hård ildkraft og overvældende styrke mod små isolerede stillinger kan tilsammen skabe et større gennembrud. Her ses en deling bestående af ukrainske og udenlandske soldater angribe en russisk stilling. De er ikke blevet bedt om at spare på krudtet. Eller også hørte de ikke efter:


Det er i øvrigt en nytrænet enhed, stort set fuldt udrustet med amerikansk udstyr. Der ses blandt andet en klassisk M1151 Humvee med selskabstømmeren Browning M2 HMG ombord. Det er den, der sørger for at fjenden holder sig helt fladt til jorden mens dine venner rykker frem. Du kan også fælde træer med den, hvis du vil. Derudover affyres der AT4-CS antitankvåben. På baggrund af denne trod alt beskedne video, ligner det umiddelbart en godt effektueret aktion. Det er betryggende for fremtidige aktioner.8. september - 2022: Flere våbenleverancer til Ukraine

Det samlede antal køretøjer som Ukraine har nuppet fra de invaderende styrker har for længst rundet 1500 styks. Det gør Rusland til den største enkeltstående leverandør af våben til det ukrainske forsvar. I takt med at de russiske soldater folder deres kort rundt omkring, efterlades der også en stor mængde udstyr. I de seneste dage er en del kampvogne og mandskabsvogne blevet inddraget af Gårdvagten. De er vigtige, men ikke så spændende. Det er de her to derimod. Synes jeg, i hvert fald. Den første er en 2S33 Msta-SM2. En opgraderet version af Husfavoritten Msta-S med automatisk affyringssystem og høj frekvens. Det er en godbid at score, og vidner også om et overløbet frontafsnit i kaos. Ellers efterlades den ikke:Det næste er en ingeniørbandit som enhver hær i krig har kronisk mangel på. Det er en BAT-2. Sådan én kan for eksempel rydde veje, flytte jord til stillinger og klargøre overgange ved flodbredder. Den vejer 40 ton og kommer med lidt af hvert, herunder hestekræfter.
8. september - 2022: Gigantiske tab dokumenteres

I går blev der tilføjet hele 76(!) stykker materiel til den russiske tabsliste. Det er et vanvittigt højt tal som også reflekterer den seneste uges kampe der også har produceret høje daglige tabstal. Hvis den trend bare tilnærmelsesvis fortsætter, så er der ikke én hær i verden som ikke ville knække nakken over tid. Til sammenligning blev der tilføjet seks ukrainske tab.

8. september - 2022: Dybe stød til linjerne ved Izyum

Det er knap 9000 ukrainske soldater som støttet af kampvogne, artilleri og helikoptere angriber de russiske stillinger nord for Izyum. Når et lokalt gennembrud opnås med mobile enheder, bør gennembruddet søges udnyttet prompte. Dette gøres som udgangspunkt bedst ved at fortsætte gennembruddet og mose dybere ind bag fjendens linjer. Hvorfor det? Af to primære årsager; den flygtende fjende skal ikke gives mulighed for at regruppere og etablere nye forsvarslinjer i anden række. Samtidigt vil et tungt fremstød på et lokalt afsnit give egne flanker mulighed for at omringe mindre grupper af soldater der holder deres stillinger på begge sider af dit gennembrud.


Manøvren er klassisk. Den kræver et vist overraskelseselement, en tung jernnæve direkte på et svagt forsvarspunkt, og store mængder infanteri der kan følge med i fremstødet og foretage nævnte oprydningsaktioner i de landsbyer og flankestillinger som hovedangrebet kører forbi på vej fremad. De fjendtlige enheder der befinder sig på begge sider af angrebet vil ofte være i bekneb for artilleristøtte på grund af nærheden, og de kan hurtigt befinde sig i krydsild fordi deres linje er brudt, motoriserede enheder er kørt forbi dem, og de enkelte enheder er i voldsomt undertal i situationen. Den situation er med til at eskalere hyperlokale sammenbrud, og det er også derfor at vi kan se så mange beviser på mindre grupper af russiske soldater der overgiver sig. Men det er en væsentlig og længerevarende kraftanstrengelse fra den offensive part fordi fremstødets sårbarhed øges med længden af det, og forsyningslinjerne til forreste kampvogne og infanterister er helt essentielle. Også derfor kræver sådan en manøvre et væsentligt antal tropper til beskyttelse af flankerne og forsyningslinjen, og selvom 9000 mand er mange og tilsyneladende nok til fremstødet, så vil det kræve forstærkninger at sikre området efterfølgende, samt at kunne lancere nye fremstød.


Målsætningen er helt oplagt at få Kupyansk i sigte, og det er ikke usandsynligt at Ukraines fremstød her derfor stopper ved Shevchenkove, og at de herefter vælger at konsolidere deres positioner i en periode. Måske rykker de videre. Vi får se hvad der er i reserve. Det bliver en lang vinter for de russiske styrker omkring Izyum hvis deres forsyninger bliver afskåret i dette efterår.


8. september - 2022: Deres værste dage. Indtil videre...

"Det skal du ikke bekymre dig om Jeg har set langt værre." En ringe trøst leveret af en knastør overordnet. Men han havde ret. Det kunne sagtens blive værre. Og det samme er tilfældet for den russiske hær: På udebane, i undertal, og med kroniske forsyningsproblemer. Med tiltagende mangler på kritisk mandskab og flere steder også kritisk materiel som radar-, overvågning-, og kommunikationsudstyr. Modtager daglige angreb mod kommandocentre og beslutningstagere. Dalende moral blandt enhederne. Der er oppe i mod en retfærdigvis hævngerrig og topmotiveret fjende der lugter blod. Et lidt forsigtigt estimat er at denne sprængfarlige cocktail findes på menukortet under Decideret Clusterfuck. Bestil den ikke. Men modsat tidligere katastrofer er den russiske ledelse nu hensat til at reagere, for de har tydeligt mistet initiativet, og selvom deres fodtusser fik store klask i marts og april, er det intet at regne for, hvad der er i vente.


De har oplevet rekordstore tab de seneste to dage, hvilket siger en del med tanke på Kyiv, Brovary og Bilohovrivka(!). To frygtelige dage for den russiske hær hvor deres offensiv i Donbas de facto er ved at blive elimineret. Den bliver svær at bortforklare som en falsk manøvre, ligesom nyttige idioter stadig desperat forsøger at bortforklare misæren ved Kyiv som en afledningsmanøvre.


Men selvom de russiske enheder synes det er slemt lige nu, så kan det sagtens blive værre. En ringe trøst, bevares.


8. september - 2022: Masser af tilskud til kampene

Som det ofte ses under hurtige, succesfulde offensive aktioner ender en del af fjendens udstyr nu op på bedre hænder. Det er godt at se, for det er tydelige beviser på at forsvaret er enten løbet over ende eller stukket af i al hast. Her er et par friske eksempler fra de ukrainske modangreb nord for Izyum:


Et fint lille krigsbytte ses i forgrunden. Det er en RP-377UVM1L jammer til elektronisk krigsførelse. Det er noget af det grej, som den russiske hær ikke kan undvære i længden.Fine mængder ammunition tyder på at en mindre stilling er indtaget:


Bemærk i denne video hvordan der er gjort klar til madlavning. Stillingen er helt tydeligt blevet overrasket. Et tegn på manglende kommunikation på afsnittet:
8. september - 2022: De sidder i saksen

Ukraines tålmodige fokus på at isolere russiske kampgrupper og besværliggøre deres logistik har flere steder tvunget russerne til at benytte pontonbroer bygget af amfibiekøretøjer. Som her ved Kherson hvor de forsøger at komme over Dnepr. Sådan en konstruktion udgør selvfølgelig i sig selv et godt mål. Om jeg fatter hvorfor han bliver ved med at filme:
7. september - 2022: Frontopdatering Izyum

Det er så sidste gang at jeg sætter et tidspunkt på for en opdatering. Beklager forsinkelsen. Har ikke nået 10% af det jeg ville vise og beskrive. Øv. Svært lige at vælge hvor jeg skal starte. Er rundtosset. Længere historie i dag.


Men; I går indledte Ukraine en offensiv nord for Izyum. Som bekendt er Izyum, og området omkring den, afgørende for den russiske målsætning om at indtage Donbas. Stillingerne i Izyum og Lyman, samt de angreb der foretages syd mod Slavjansk brødfødes direkte fra Rusland primært via Kupyansk. Et knudepunkt der ligger nord for Izyum. Izyum afskæres delvist mod øst af floden Oskil. Som tidligere beskrevet har det været tydeligt for os længe, at de russiske enheder ved Izyum flere steder er i en relativ sølle forfatning. Mange mislykkede angreb og mangel på forstærkninger og forsyninger, har efter måneder ved fronten sat sine spor. Det får vi at se lige om lidt.


Pointen med Ukraines offensiv er delvist at få jernbanen ved Kupyansk og hovedvejen P79 inden for skudvidde. Dette vil afskære store mængder russiske tropper fra forsyninger der så skal via byen (ikke floden) Oskil, øst for Izyum. Problemet er her, at det er broerne i området ikke helt indstillet på efter de tidligere kampe i marts. Det var i Oskil at ukrainske enheder holdt stand og efterlod sprængte broer efter retræten. Presses Izyum samtidigt fra syd, vil forsyningerne til tusindvis af russiske tropper reelt være afskåret. Der er såvidt jeg er orienteret omkring 8000 mand i området.


Det første angreb blev indledt med kampvogne og IFV's der ifølge pålidelige kilder, og tilmed en række russiske upålidelige, rykkede hurtigt frem mod svage punkter i de russiske linjer omkring byen Balakliya. Den hurtige fremrykning overraskede de russiske enheder, og nærkampene der fulgte satte reelt set det russiske artilleri ud af spillet før de fik lejlighed til at påføre angrebet tab. Og så er en væsentlig fordel for forsvaret tabt. Det kan undre, at russerne kan blive overrasket over så omfattende et angreb med snesevis af køretøjer. Det tyder på en vis mængde kaos i deres administration og overvågning af slagmarken. Man bør ikke, når man har UAV og satellitter og alt muligt grej til rådighed, blive taget på sengen af tungt materiel som er opbygget tæt ved fronten i perioden inden. Det er en klar indikation på en hær som er i tovene. De enorme tab af diverse mellemledere og kritisk materiel begynder at vise sig som tydelige sprækker i fundamentet. En akut K3'er, vil jeg mene. Den slags må ikke ske.


Men det gjorde det, og de ukrainske enheder har nedkæmpet et stort antal russiske soldater eftersom at deres linjer faldt fra hinanden. Så kan det hurtigt gøre ondt. Her ser vi ukrainske T-72 kampvogne (fra Polen, i øvrigt) køre ind i udkanten af Balakliya.Og det er gået helt Balalajka i Balakliya for den russiske hær. De to enheder fra Rosgvardiya & SOBR der skulle forsvare byen har lidt invaliderende tab, er pt. omringet og vil blive nedkæmpet hvis ikke de overgiver sig. Der er meldinger om store mængder krigsfanger, op til 500, og her er et par friske eksempler. Jeg har intet problem med at vise ham her. Han er oberstløjtnant, og ved godt, at det han render og laver er noget rigtig rod. Kig på ham. Han ved godt, at den er gal. Jeg er ret sikker på, at hvis han trykkes lidt på maven, så har han noget interessant at fortælle. Derudover er fangsten en indikation på en hær i problemer:Der er en hel del beviser på stort antal krigsfanger. I denne her ser vi en heldig gut, der formentlig overlever krigen. De er flygtet fra deres stilling, men bliver fanget i et baghold:


Han informerer sine nye bekendte om at han blev tvunget ind i militæret i Luhansk, da han var nede for at hente shampoo. Det er bestemt ikke usandsynligt. Han er heldig, at han overlevede. Hans sidemænd var mindre heldige:Ukraine enheder er fortsat forbi Balakliya mod Shevchenkove, hvor der også er kampe i skrivende stund. Det ligner at Ukraine udnytter initiativet, og sætter pres på de steder hvor russerne står svagest. Mere følger.7. september - 2022: Uhadadada!

Der sker ting og sager i disse dage. Både på det taktiske niveau, men også med et par mere overordnede operationelle indikationer. Hvis du vender tilbage omkring kl. 22.30 dansk tid, så sørger jeg for at der er lidt opdateringer klar.


7. september - 2022: En kommentar til kommentaren

En læser har skrevet en kommentar til denne tråd (eller en anden tråd, kan ikke lige huske hvor) hvor vedkommende giver udtryk for at det er ærgerligt at denne side ikke får mere opmærksomhed. Vedkommende udtrykker også at det er ærgerligt at der ikke gøres mere reklame for siden. Det er et bevidst valg fra mig at jeg har undladt at oprette profiler på Facebook, Youtube, Instagram ogOg OnlyFans. Personligt har jeg det lidt ambivalent med opmærksomhed. Det er ikke noget jeg ønsker om min egen person, og denne blog er primært oprettet på baggrund af en frustration over manglende, eller til tider mærkeligt sensationspræget, dækning af krigen i danske medier. Den er bestemt også oprettet som et personligt terapeutisk element for undertegnede, da skriverierne hjælper med at få oplevelserne ud af hovedet så jeg kan sove. Ganske enkelt.


Anonymiteten, og uafhængigheden af eksisterende medieinstitutioner og dogmer er vigtig, og også derfor har visse dele af pressen det stramt med en uafhængig side som denne. Især fordi den heller ikke har et kommercielt sigte, og for eksempel viser reklamer. Det bliver kun dyrere, jo flere der læser med. Der er ingen indtjening på denne side, for det er ikke formålet og jeg er i øvrigt ligeglad med den meget lave udgift forbundet med at have sådan et simpelt site som dette. Også derfor har gængse medier ikke ligefrem behov for at dele links til det, de kan opfatte som en konkurrent. Og så har de det forståeligt nok, i hvert fald nogle gange, svært med anonyme kilder.


Så på den ene side vil jeg gerne have at så mange læser med som muligt. På den anden side ønsker jeg egentlig blot at oplyse en lukket skare og derigennem aflaste mig selv. Det er måske lidt at stramme den, sådan at kalde tusindevis af læsere for en lukket skare, men alligevel. Jeg synes vi hygger os, og har sat pris på hver eneste interaktion med jer og sådan skulle det gerne blive ved med at være.


Hjemmesiden har også haft en uventet, men særdeles kærkommen sidegevinst i form af en seriøs runde donationer på usædvanlig kort tid fra mange af jer læsere. Donationer som direkte er kommet mange mennesker til gavn og fortsat gør det. Donationer som gav mig et moralsk skud raketbenzin. Mere om det senere, helst når jeg er kommet helt hjem. Det var virkelig opløftende at opleve og noget jeg stolt har fortæller videre omkring mig. Det er dejligt at kunne fortælle folk at private borgere i Danmark bekymrer sig om situationen og gerne vil hjælpe. Husk på, at det er enormt vigtigt for dem at vide, at der er nogen derude der har deres ryg. Så endnu en gang tak for det! Alle kan se hvad den vestlige våbenhjælp har af betydning, og der tales meget om den både her og der.


Den humanitære hjælp er mindst ligeså stor og vigtig, og det er med stolthed jeg fortæller gamle og nye bekendtskaber om jeres uselviske donationer for at hjælpe folk i ikke kender. Husk på, at mange mennesker i Ukraine tjener omkring 1000-1200 kroner om måneden, mens en nogenlunde godt aflønnet person i de store byer måske tjener 4000-5000 kroner. Før skat etc. Så i det perspektiv er det ikke småpenge vi sammen fik skrabet sammen på under 72 timer og det giver anerkendende miner på min vej. Nogenlunde sådan her, faktisk:


Jeg ved selvfølgelig også godt at behovet for oplysning om krigen til borgerne i Danmark og Europa er rigtig vigtig for Ukraine, og dermed i mit perspektiv for europæisk fred i vores levetid. Særligt i den kommende vinterperiode er der behov for fokus. Jeg har derfor taget et valg om at forsøge at udbrede kendskabet en smule. Igen skal jeg derfor bede om din hjælp. Det er nemlig ikke sådan lige at få besøg fra Puritanske Google når man viser krigens rædsler. Den slags videoer og billeder er ikke gangbare, og de vil i øvrigt også helst vise indhold fra etablerede medier. Du kan hjælpe krigsindsatsen i Ukraine ved at gøre flere opmærksomme på, hvad der foregår. Jeg beder dig derfor dele et af følgende links på din Facebook, e-mail, messenger, whatsapp, reddit, hesteforum eller hvor du end befinder dig online. Bare ledsaget af en simpel opfordring om at klikke og læse mere. Og eventuelt en opfordring til dine bekendte om at dele siden videre ud i verden. På forhånd mange tak. Rigtig mange tak, faktisk.


https://www.krigeniukraine.org/post/krigen-i-ukraine-september-2022

https://www.krigeniukraine.org/nyheder

https://www.krigeniukraine.org/7. september - 2022: "Vi havde ellers aftalt ikke at tyre"

At Ukraine har fået adgang til noget af verdens mest avancerede artilleriammunition er ikke længere gætværk. Vi har set en del videoer over sommeren af russiske enheder der fra lang afstand bliver ramt af ultrapræcis beskydning. Det er i visse tilfælde den ammunition der hedder excalibur.


Navnet er en smule misvisende, for det er ikke et eller andet sværd der sidder fast i en sten, og som kun en gut ved navn Arthur kan benytte. Næh, denne her Excalibur er masseproduceret og kan benyttes af de fleste mellem 16-99 år. Som et nogenlunde tilgængeligt puslespil med 1000 brikker, uden alt for meget blå himmel til at tage din tid. Og apropos samlesæt og puslespil, så er det nok hvad mekanikeren skal have gang i med denne her Msta-S, såfremt den skal gøres køreklar igen:Om det samme kan siges om disse tre lastbiler ved fronten i Kharkiv, som helt tydeligt er lastet med raketter (S-300?), skal jeg være op til andre om at vurdere. Men det er et præcist hit de modtager. Og så bliver det hele til småt brændbart:At Ukraine tildeler tæsk med ultrapræcis hits er ikke som sådan nogen banebrydende nyhed. Det har de gjort længe. Men at de har adgang til nogle af de bedste runder der er produceret er nu alligevel en opdatering værdig. For over tid kommer det til at have kolossal indflydelse på frontlinjen, både rent taktisk under dag-til-dag kampene og i det større billede. Bemærk i denne her video hvordan M777 er vinklet nærmest lodret. Et umiskendeligt tegn på affyring af Excalibur som herefter selv glider i mål som en smørbold af Damsgaard under EM 2020(1):Selvom det er et kort klip kan der udledes en del information af det. Som altid opfordrer jeg til at se klippene nogle gange og ikke fokusere på det, der umiddelbart er interessant. Det er her, de kritiske detaljer, og dermed den virkelige viden, ofte befinder sig. Det er svært ikke at bemærke det hylster som der ligger tæt ved M777:

Det ligner umiskendeligt et hylster til M982 Excalibur. Eller, det er hylsteret. Så mens den russiske hær har ringet til deres altid velfriserede makker i Nordkorea for at købe artilleriammunition bygget af stakkels mennesker fodret med tvang, tæsk og sult, så får Ukraine i stigende grad skiftet deres gamle sovjetrør ud med moderne vestligt isenkram. Jeg siger ikke, at det er en ubetinget fordel at deres nye enheder får nyt materiel, for der er et potentielt logistisk mareridt forbundet med hver enkel våbentype (på nær AK-47 som kan repareres med en våd klud). Men det kan være en fordel at Rusland kigger bagud, mens Ukraine kigger fremad. Min helt personlige holdning er, at jeg ville være en smule forloren ved at skulle affyre ammunition fra Nordkorea med en gammel kanon fra Sovjet. Kald mig bare bange, ængstelig, eller kujonagtig. Men igen er vi tilbage til det der med at holde behørig afstand hvis man gerne vil blive gammel i gårde.
7. september - 2022: Dagens Gode Indikation #8

Der er en del beviser på at russiske stillinger langs fronten nord for Kherson i visse tilfælde er blevet overrumplet. Jeg kan ikke vise dem alle, da krigsfangerne ikke er anonymiseret. Men eftersom at der er beviser på mere end 100 krigsfanger på får dage, er det DGI#8. Det er nemlig et tegn på offensiv succes, når fjendens stillinger angribes således at de er nødsaget til at afgive soldater som krigsfanger. Især hvis de giver op uden hårde kampe, som de manglende blødende sår indikerer at de i flere tilfælde har gjort. Store mængder krigsfanger kan indikere kaos i fjendens koordination og manglende evne til at overvåge og kontrollere slagmarken, da et koordineret forsvar bør have sørget for udveje der kan benyttes før det bliver for sent.


Der er vi ikke helt endnu. Det kræver at vi ser store kontingenter af russiske tropper vade langs vejen med armene på hovedet. Lige nu er det kun mindre enheder på 8-12 mand som overgiver sig. Men et vedvarende tryk kombineret med dalende forsyninger kan skabe nogle kædereaktioner på lokale frontafsnit, især hvis rygterne begynder at spredes.


7. september - 2022: Dagens Darwin Award

Som regel er det sådan at tryk avler modtryk, og at Newtons 3. lov også gælder når man er indenfor. Sådan er det også for Dagens Darwin der her affyrer en SPG-9. Bemærk de åbne kasser med ammunition. Bemærk også, at der er mindst to soldater der ikke stoppede op og overvejede denne her idé. Det vidner ikke om stort kendskab til det grej der håndteres:6. september - 2022: Hertil, og ikke længere

En mindre russisk gruppe soldater nord for Kherson kommer under angreb. Filmen består af tre dele, alle optaget af en af dem, og senere frigivet af de ukrainske specialtropper der overmandede dem.6. september - 2022: Nyt indlæg: 200 Dags Jubilæum for Ruslands krig

Jeg glemte helt at notere i denne tråd, at jeg har begået et nyt indlæg. For ligesom at komme alle andre i forkøbet. Så tillykke med jubilæet, Rusland. Det kører.


https://www.krigeniukraine.org/post/hvad-fanden-sker-der6. september - 2022: Hvad end du gør, så gå aldrig i panik.

Men hvis du går rundt og går i panik nu og da, så husk at råbe INGEN PANIK mens du gør det. Jeg ved ikke om jeg skal grine eller blot være en smule paf. Jeg tror jeg vælger en frisk kombination. Men efter at meldingerne om ukrainske modangreb mod russiske strongholds nord for Izyum ramte den russiske info-sfære, så lagde en lang række ret store 'uafhængige' konti den nøjagtigt samme besked ud, på stort set samme tid. Det er i sig selv ikke mærkeligt, at de alle tidligere har fået et venligt prik på skulderen af FSB. Information skal kontrolleres.


Men overskriften er INGEN PANIK. Min egen ufaglige risikovurdering er, at hvis samtlige uafhængige danske medier en dag har nøjagtigt samme besked, udgivet på omtrent samme tid, og de alle starter med INGEN PANIK - så er der sgu nok rent faktisk god grund til panik. Men bare rolig. All is well. Keep gambling...


6. september - 2022: De er på røven ved Izyum #2

For nogle uger siden beskrev jeg under denne ikke særligt fornemme overskrift, hvordan de russiske tropper ved Izyum var godt og grundigt kørt ned. Manglen på succes, forstærkninger og forsyninger har virkelig sat sine spor. Men Izyum er stadig en stor bastion af russiske tropper og et vigtigt knudepunkt for deres målsætninger om at indtage Donetsk. Derfor er det også mægtig gode nyheder at ukrainske enheder, der i den seneste periode har opbygget styrke syd for Kharkiv, har lanceret en offensiv mod området nord for Izyum, herunder i udkanten af byen Balakliya. Det er en større by, som beskytter den russiske operation ved Izyums nordlige flanke. Sammen med området omkring byen Kupyansk, udgør stillingerne her nogle af de vigtigste, såfremt de vil holde Izyum og stadig have åbne forsyningsruter derhen. Der er en hel del russiske enheder i området.


Igen et tydeligt eksempel på hvem der er begyndt at have initiativet, og at Ukraine hårdnakket forfølger en strategi om først at gå efter der hvor modstanderen er svagest - forsyningskæden og logistikken omkring den. De russiske kampgrupper i området er hverken fuldtallige eller fuldt udrustede. Vi ved også, at den russiske hær har flyttet enheder fra Izyum og Lyman over til Kherson. Måske er området ved at være modent hvis forsyningerne presses yderligere?


Den røde pil markerer Balakliya. Mine 10 tommelfingre sloges om at fjerne den. Ingen vandt:


Bemærk hvordan Balakliya (og Kupyansk lidt østpå) ligesom udgør en nordlig port til Izyum, og der løber både jernbane og vejnet derhen via disse stillinger. En offensiv mod Izyum vil kræve at de russiske troppers adgang til forsyninger direkte fra hjemlandet om ikke afskæres, så i hvert fald kraftigt decimeres. Så kan de selvsagt udsultes på foder og krudt, og så er de nemmere at håndtere. Jeg vurderer at det er den manøvre som Ukraine har sat i gang. De svækkede tropper ved Izyum et et oplagt mål at bore i.


Hvis de russiske enheder kan smides ud af Izyum så er deres offensiv i det nordlige Donbas de facto død. For så har de kun én brugbar angrebsvinkel tilbage mod Slavjansk og Kramatorsk. Og det er sydøst fra, via Bakhmut. Og det er ikke nok til at true to så velbefæstede byer. De vil ikke kunne sende store mængder materiel via Lysychansk og Severodonetsk til en offensiv (broer + artilleri = av), og dermed vil en befrielse af Izyum frigive hen mod 10.000 ukrainske soldater til offensive aktioner i området, idet frontlinjen glattes ud, og de to hovedbyer ikke er længere er truet fra tre vinkler. Det er et stille håb om et resultat, der ligger noget tid ude i fremtiden. Men jeg synes at kunne fornemme at det ikke længere er et urealistisk scenarie. For Bakhmut står endnu, og nu er der som nævnt begyndende modangreb mod stabiliteten af den russiske linje ved Izyum.


Det her er så absolut gode nyheder. Det er ikke nemt at etablere en offensiv efter at være blevet trængt tilbage, og tidligere har kampstrategien hele tiden været at afgive land for fjendtlige tab. Situationen har ændret sig henover sommeren. Der blæser nye vinde i bageriet. Jeg kan godt lide duften. Det er duften af forandring.


Kære læsere, mange af jer har læst med i et stykke tid nu. Husk tilbage på de forskellige indikationer vi har set en forøgelse af de seneste to måneder; de mange mindre men håbløse angreb, de halve kolonner, det manglende antiluftskyts, det minimale antal infanteri, brugen af stadigt ældre materiel, Stugna-P og Javelin i aktioner, over 1000 døde officerer, leverancer af moderne våben og præcisionsammunition til Ukraine osv. osv.


Alle disse indikationer har, sammen med de hundredevis af ødelagte ammunitionsdepoter, udbombede kommandocentraler, reducerede radarstillinger og mildt forvrængede logistikcentre, endelig manifisteret sig i det, mange af os virkelig har gået og håbet på;


Den russiske hær har kulmineret. Fra nu af, så vil deres operationelle situation i Ukraine kun blive forværret.
5. september - 2022: Dagens Gode Indikation #7

Bayraktar TB-2, Tyrkiets formentlig mest overvurderede salgssucces siden Bodrum kom i danske rejsekataloger, bliver ved med at tampe løs på russisk materiel. Det kan TB-2 nemlig finde ud af, det ved vi allerede godt. Men det er DGI#7, når TB-2 nakker et 9K330 TOR system. Det våben er nemlig et avanceret antiluftskyts der under normale omstændigheder ikke bør have problemer med en langsom UCAV som TB-2. Som at skyde fede rådhusduer med et haglgevær. Du skal være dygtig for ikke at ramme.


Så at TB-2 kan operere og undervejs nappe den slags mål, det er en særdeles god indikation. Videoen efter viser en BMP-2 IFV som får lidt fremadrettede udfordringer med at køre. Generelt er det fremragende at TB-2 kan operere ved Kherson. For den rammer plet, og de to der er i aktion ved dette frontafsnit, kan vel nappe en 4-8 stykker fjendtligt materiel per dag. Hvis ikke den russiske hær hurtigt finder et modsvar og får skudt dem ned, så vil det antal stille og roligt løbe op. Og så bliver det en dyr husleje for de uønskede gæster i september:

5. september - 2022: *Surprise, motherfucker*

Det er lørdag aften. Du har for nyligt fået udbetalt din lærlingebonus fra Skive VVS & Spillehal. Det har dine makkere også. Så skoene, de skal snøres. Din Yamaha Jog er nypudset. En halv dåse Dax Wax i håret. Damerne bliver ellevilde. Du fylder Jævers Eastpak-taske op med 29 styks Dansk Pilsner fra den kasse som i har ruffet fra Fakta. Den sidste bajer åbner du med tænderne. Amfetaminen ligger trygt i baglommen. Dig og dine gutter kører afsted mod Struer. Nu skal den satemeogeddeme have én over nakken.


Tasken tømmes på turen, så det er direkte ind på den lokale. Ind på Den Glade Pingvin med jer, og så skal ølarmen ellers trænes. I er fra Skive, mand. Skibonitter. Intet kan stoppe dig i aften. Du vælter ud på lokummet. Det hedder den menneskelige losseplads her. Du støder ind i en stor mand iført lokal lædervest. En biker. "lol". Dine pupiller er større end ham. Du truer ham med smæk. Og bål. Og brand. Han glor bare på dig. Du vælter tilbage til din plads. Det kører for drengene. Kongerne af Skive.


Tiden går. Bartenderen kommer over. Der er er nogen der venter på dig udenfor. Det er nok ham den langhårede biker fra tidligere. Den bøs'kal. Ham ordner du nemt. Du rejser dig hurtigt op. Dum idé. Dit blod ved ikke hvad vej det skal løbe. Du stavrer over mod døren og går udenfor. Dum idé. Da du kommer ud og ser dette her syn, hjælper den friske luft dig hurtigt til at indse, at en bytur i Struer i det hele taget er ... en dum idé:

Mindst 25 amerikanske MaxxPro MRAP på en vej, et eller andet sted i Ukraine. *Surprise...*5. september - 2022: Dagens Gode Indikation #6

Ind på banen kommer tre mindre videoer, der viser overløbede russiske stillinger. De videoer er der kommet en del af de seneste par dage. Det interessante ved dem er, udover at de beviser en vis ukrainsk fremrykning, selve tilstanden på stillingerne. Kort sagt; det sejler. Det frembringer PTSD-inducerende minder om Roskilde Festival 2004 natten til mandag hvor alt gik i ged for alle ombord på dén galej og hvor hele lejrpladsen imploderede i et selvpåført inferno af mudder, sprut, samtlige tilgængelige kropsvæsker, og brændende telte. Det er ikke sådan en velordnet og struktureret stilling eller retræte ser ud.


Det er derfor DGI#6 når fjendens lejr ikke mindst bliver indtaget, men samtidigt ligner en kombination af 89 fulde teenagere på skovtur og Jerusalems Ødelæggelse. Uden at lejren egentlig er ødelagt. For det giver indikationer på en hær der indeholder visse enheder med ringe moral, struktur og disciplin. Tre elementer der alle yder indflydelse på den samlede kampkraft. Og det er også tre elementer som alle kommer på en hård prøve, efterhånden som forrådskammeret svinder ind.


5. september - 2022: Jeg gik omkuld

Indrømmet, trætheden fik overtaget og jeg faldt omkuld før jeg fik afsluttet rapporteringen i går. Derfor køres der videre i samme spor i dag, og der vil komme nogle både gode og dårlige indikationer på hvad der foregår ved Frontafsnit Kherson. Her er derfor dagens første dårlige indikation; der er rigtig mange sårede ukrainske soldater. Især på den vestlige del af afsnittet har de fremrykkende styrker mødt særlig hård modstand, og enkelte steder har russiske enheder haft succes med at overrumple angriberne og påføre relativt store tab til de ukrainske enheder. På grund af manglende russisk luftstøtte og et relativt begrænset artilleri er tabene heldigvis begrænsede ift. hvad der kunne frygtes ved offensive aktioner i et fladt terræn. Et terræn der kan gavne nedgravede forsvarsstillinger, hvis ikke den offensive part har omfattende artilleri til rådighed som kan blødgøre linjerne i dagevis inden et angreb. Der er flere hundrede sårede soldater, og mange døde, og det er også en af årsagerne til at Ukraine tager den med ro. De strategiske reserver af mandskab og materiel må ikke tømmes hurtigere end de fyldes op. Det lyder kynisk. Det er det også. Men det er sådan, der skal tænkes.


Det er langt, langt mere kostbart at angribe med infanteri og mekanik, end at nedslide modstanderen med daglige langdistanceangreb på depoter, TSA'er etc. Omvendt så skal Ukraine også angribe for at befri deres land og for at sikre en fortsat høj nedslidning af de russiske styrker. Det er enormt afgørende for krigens udfald, at Ukraine lykkes med at fastholde så mange russiske styrker ved Kherson som muligt, da de her påfører dem langt større, og relativt billigere, tab end det er tilfældet i Donbas. Og Ukraine kan trods alt ikke forvente at Rusland bliver ved med at hælde materiel og mandskab derover, hvis de kun taler om en offensiv. Selvom Ukraine også modtager tab, er det intet at regne for i forhold til de drabelige kampe i Severodonetsk og Popasna hvor russiske bombardementer lagde hele bydele øde. Strategien med at fiksere tusindvis af russiske tropper nord for floden holder indtil videre vand, selvom der er en dyr pris der primært betales af infanteriet.


5. september - 2022: Mere smæk til overgangen

Den særdeles vigtige forsyningslinje over floden Dnepr forsøges nærmest desperat at blive dels repareret, og dels erstattet med føromtalte flydebro bygget af kæmpestore pramme. Det går ikke SÅ godt med det arbejde, primært fordi at nogle nærværende ukrainske enheder bliver ved med at gøre livet surt for de russiske logistiktyper. Vi kan forvente at dette cirkus fortsætter så længe der er russiske tropper i Kherson. Det er en komplet uholdbar situation for de russiske styrker. Ingen ved hvor længe deres forsyninger rækker, og om kan holde skansen i dage, uger eller måneder. Men det er sikkert og vist, at de bruger mere krudt og materiel end der kommer over.
5. september - 2022: Festfyrværkeri nord for Kharkiv

Søndag aften blev et ammunitionsdepot ramt af den lokale ukrainske sygdom, Akutski Himarski. En forfærdelig tilstand som kan give Spontan Antændelse. Turisterne fra Rusland er ikke vaccineret mod denne luftbårne sygdom. Det kan vi godt lide, for det betyder som altid at den russiske hær får sværere ved at agere og foretage deres aktioner. Her er en 'mindre' detonation til at kickstarte din dag. Det er også dagens HIMARS, for lige at få den del på plads:
4. september - 2022: Soledar! Ikke soleklar...

Vi slår lige hurtigt et smut forbi fronten ved Bakhmut. Her sidder de russiske enheder stadig fast i hvad der ligner en stærkt tiltagende komplet håbløshed af en mission, og tilmed en regulær standardkødhakker for selveste Wagner Gruppen og deres gustne hob af professionelle psykopater. Hvor er det bare ÆRGERLIGT, ik? Selv din ellers normalt så optimistiske skribent havde ikke forudset at Bakhmut stadig ville bestå her i starten af september. Det er en fejlvurdering jeg med stor glæde tager på mig.


At Bakhmut består, og tilmed er blevet løbende forstærket af friskt materiel og mandskab, er en alvorlig sten i støvlen for de russiske ønsker på den front. Det giver nemlig Ukraine mulighed for at HIMARS stadig kan arbejde væsentligt tættere på centrale russiske mål end hvad sjovt er. For vatniks, altså. Og minsandten, om ikke at den relativt store ukrainske koncentration af tropper og lidt nyt gear i Bakhmut også gør, at de er i stand til at levere enkelte, større modangreb. Aha! Ny udvikling. Det er ikke sket på dette afsnit siden Ukraine gik til modangreb under Slaget om Severodonetsk. Og selvom det kunne føles som år, er det alligevel nogle måneder siden efterhånden.


Det er endnu et tegn på det der du ved nok, Initiativ & Kulmination. Men*sssshhhh*, kære læser. Lad os ikke tale for meget om, at den russiske hær er ved at miste pusten. Lad os blot opleve det. Indtil videre, i hvert fald. Jeg kan nok ikke holde mund. Her er det ukrainske soldater med klodserne m/k solidt placeret som går til modangreb nordøst for Bakhmut. Det er i udkanten af byen Soledar. Bemærk at perspektivet i videoen snyder, og at der er større afstand mellem soldaterne end 27 centimeter. Russerne sendes på flugt ind mod byen. Det er primært Wagner der befinder sig i Soledar. Good times:4. september - 2022: *Syv små cykli...* Arh ok. Det går sgu' ikke.

Det følgende skal jeg ikke more mig over, selvom jeg har tid til det i dag. Enhver død soldat er som bekendt et resultat af fejlslagen politik og et udtryk for et fejlet samfund. Og det er i øvrigt ikke sjovt at se folk dø. Under de fornyede aktioner mod de russiske styrker ved Kherson er der kommet en del eksempler på overløbne, russiske stillinger. Det er fint. Jeg viser nogle af dem senere i dag. Her er det syv russiske soldater der foretager en panisk flugt op af hullet og væk fra deres stilling. Bemærk det ellers fornemme gravearbejde. De bliver indhentet af en mortérgranat. De er svære at løbe fra, sådan nogle. Der er en hel del årsager til at man konstant fortæller nye rekrutter, at de skal holde afstand. Det her er en af dem. RIP.
4. september - 2022: Mere russisk materiel over broen

Den russiske hær fortsætter med at føre enorme mængder materiel via Krim op mod Kherson. Her er det endnu et tog med forskellige sager som krydser Krimbroen. Hvis denne her krig fortsætter som den udarter sig lige nu, så vil man inden for den nærmeste fremtid overalt i Rusland kunne leje enormt billig lagerplads. Og enorme mængder af den. Hvis nogen har mulighed for det, så er det nu at Shurgard Self-Storage i Rusland skal shortes. Jeg forudser et regulært kollaps i branchen:
4. september - 2022: Dagens Gode Indikation #5

Jeg kører videre med de gode indikationer på en vis ukrainsk succes nord for Kherson. Senere kommer de mere kedelige af slagsen. Der er efterhånden en del tilgængeligt videomateriale fra kampene nord for Kherson. Meget af det kan jeg ikke vise her, da det indeholder lidt for skrappe billeder. Og vi har ellers set en del på denne side efterhånden, så tag mig på ordet.


Jeg var personligt ikke bekendt med at et menneskehoved kan blive ved med at brænde sådan uden tilhørende brændsel. Altså ikke kroppen. Bare hovedet. Man lærer lidt hver dag. Her er et kort klip af en russisk kolonne der blev fanget af ukrainsk artilleri. Der er store tab, men dog intet 18+ indhold. Hvorfor er det en god indikation? Jo, at fange en kolonne under en offensiv fremrykning tyder på en fjende der har i hvert fald lidt lokale udfordringer. Hvad end kolonnen var på retræte eller på vej som forstrækning, så er det DGI#5 når Ukraine kan få konventionelt artilleri inden for rækkevidde af den slags mål.
4. september - 2022: Dagens Gode Indikation #4

På dette billede der er skudt i morges, ses ukrainske soldater hejse deres flag i en bygning i udkanten af Vysokopillia. Det er på den nordøstlige del af fronten ved Kherson. Det er et godt tegn hvis kampene er rykket her til, for det er en primær angrebsvinkel. Og dermed har vi DGI#4:
4. september - 2022: Endnu en omgang til Antonovsky

Den største bro over floden og det område hvor den russiske hærs pramme lastes fik endnu en omgang pulver i morges. Så mens kampene raser på den ene side af floden, forsøger den russiske hær på tiltagende desperat facon at føre forsyninger over. Hvem kan spille dette spil i længst tid?
4. september - 2022: Dagens Gode Indikation #3

I de følgende to videoer ser vi billeder fra de russiske stillinger nord for Kherson. Jeg har efter ringe overvejelse og som pludselig indskydelse, valgt at kvalificere begge videoer som DGI#3. Hvorfor det? Er det ikke bare standardvideoer? Nej. Det er lang tid siden vi har set omfattende ukrainske bombardementer af russiske stillinger langs dette frontafsnit. Som tidligere nævnt har beskydningen primært været målrettet depoter etc. (og Chornobaivka!) men nu ser vi at konventionelle bombardementer rammer de russiske forsvarslinjer. Og det øger nedslidningen og tager aktionerne til et nyt niveau. DGI#3 viser os først russiske linjer lige nord for Nova Kakhova og derefter russiske linjer nordvest for Kherson:
4. september - 2022: Dagens Gode Indikation #2

Dagens Gode Indikation #2 (DGI) er denne her lidt ubehjælpelige video, der viser os ukrainske Su-25 smadre løs på russiske stillinger ved Kherson. Det er svært at se, men det sker. Su-25 er et såkaldt ildstøttefly, som er designet og beregnet til at levere tung ild mod mål på jorden, særligt under fremrykninger. Heraf navnet, "ildstøtte". Er det ikke rart, når der er lidt logik i al kaosset?


Det er DGI#2. Dels fordi det er endnu et tegn på at det russiske luftforsvar er i vanskeligheder, for selvom flyene smider deres flares, er de i nærkamp mod mål på jorden. Dels er det et bevis på, at det ukrainske luftvåben er aktivt i kampene. Og det er trods alt rart at have lidt støtte ovenfra, når man selv skal fremad:4. september - 2022: Broen ved Nova Kakhova

Den vigtige bro ved dæmningen i Nova Kakhova er endt op i vandet. Sikke et rod. Det er godt nok uheldigt for dem, der nord for broen har brug for noget at skyde med. Jernbanelinjen hænger stadig fast, men toget skal have fart på for at nå over. Den røde cirkel på dette billede fra Planet Labs viser vejbroen, den gule viser jernbanebroen. Nu skal Ukraine 'blot' afskære to hovedveje fra Kherson, så er frontafsnittet delt i to, og de russiske enheder i den østlige del skal herefter overveje en vis rationering af deres ammunition. Ønsketænkning? Måske. Men det er ikke et umuligt scenarie om 8-10 uger.
4. september - 2022: Dagens Gode Indikation #1

Den første af dagens gode indikationer (DGI) er følgende video, der viser føromtalte brohoved over floden Ingulets. Ingulets løber som en naturlig forsvarslinje mellem de russiske og ukrainske enheder nordøst for Kherson. Dette brohoved har tidligere været under beskydning fra russiske styrker, og der har været heftige kampe omkring det. Bemærk til eksempel den ødelagte ukrainske MRAP der står på den 'russiske' side af floden. Men situationen er helt tydeligt forandret nu. De russiske styrker må være presset ud af skudvidde og det er vigtigt ift. at føre mere materiel og mandskab over således at momentum her kan udnyttes. Det er her, at Ukraine forsøger at presse forsyningslinjerne fra Nova Kakhova og dermed få afskåret en stor mængde russiske enheder øst for brohovedet. Damer & Herrer, DGI#1:
4. september - 2022: Accelereret nedslidning

Den taktik som Ukraine har lagt for dagen ved Kherson, kan vi fremover benævne som accelereret nedslidning. De knap 20.000 russiske soldater på den ene side af floden har brug for det, som står på den anden side af floden. Det kommer kun over drypvist, og derfor kan et vedvarende moderat fysisk pres over en længere periode, potentielt nedslide de russiske enheder ved dette frontafsnit til et punkt, hvor de ikke længere kan gennemføre operationer men blot må tage imod og holde igen. Jeg minder venligst om sammensætningen af de russiske kampgrupper som kræver væsentlige mængder diesel for at være mobile, samt at stillinger i aktiv kamp bruger enorme mængder ammunition per dag.


Tidligere har Ukraine primært tæsket løs på disse troppers logistik og kommandocentre. Nu er der regulære kampe, og dette giver selvsagt markant større tab på begge sider. Igen vil jeg påpege, at min personlige vurdering er at denne offensiv ikke har til formål at befri Kherson snart. Den har til formål at fiksere tusindvis af russiske tropper i et område som de har svært ved at få forsyninger ind til, og hvor Ukraine omvendt ikke har, forholdsvist, svært ved at få våben frem til området. Husk på, at hvis du spørger en person hvordan vedkommende gik konkurs så vil svaret ofte være; "løbende, og så lige pludselig". Med andre ord; der kan godt stadig være penge i kassen, selvom der er hul i bunden.


De russiske enheder nord for Kherson kan nemlig i den grad stadig slås, men hvis presset opretholdes vil de over tid løbe tør for afgørende elementer, og hvad end det er ammunition, mad, brændstof eller vodka, så vil det gøre ondt på deres kampkraft. Flaskehalsene ved de ødelagte broer er simpelthen for snævre til at der kan komme tilstrækkeligt med juice igennem til dem, ift. den mængde de bruger. Så hvis ikke de foretager sig noget radikalt og overraskende, så går de konkurs her.


Ukraine angriber i øvrigt stadig over de tre førnævnte primære vinkler ved Frontafsnit Kherson. Mere om det senere i dag. Der er nogle gode tegn, og nogle dårlige tegn.


4. september - 2022: De bliver ældre og ældre

Det er nu visuelt bekræftet at Rusland har mistet 1000 kampvogne på godt 6 måneders krig i Ukraine. Et absurd højt tal, som jo bekendt reelt set formentlig er mindst 20-30% højere. Hvis man kigger på de visuelt bekræftede tab af russiske kampvogne, tegner der sig en interessant tendens; deres kampvogne indsat i krigen er af stadig ældre dato. Af de samlede tab udgør ældre sovjetisk-producerede kampvogne totalt set 38%. Siden starten af august har andelen ligget på 53%. Altså en markant større andel ældre kampvogne.


Det kan skyldes at kampene er rykket en smule fra Donbas over til Kherson. Det kan også skyldes at de ældre kampvogne er nemmere at få ram på og dermed er overrepræsenterede i tabsstatistikken. Men det kan også skyldes at Rusland har lidt så enorme tab af deres moderne materiel, at de er begyndt at kigge virkelig dybt ind i lagrene. Som så ofte før, er det nok en kombination af flere aspekter. Men det er igen en indikation på, ligesom med deres brug af S-300 jord-til-luft som konventionelle missilangreb og deres manglende luftforsvar ved Kherson, at det begynder at knirke lidt rundt omkring.


4. september - 2022: Tak for de pæne kommentarer

Jeg ser jeres kommentarer. Jeg læser jeres mails. Tak for opbakningen! Det varmer virkelig og er med til at holde humøret og motivationen oppe.


4. september - 2022: Troppetransporter?

Jeg har været i tvivl om hvorvidt jeg skulle skrive det her. Men nu begynder det snart at være officielt, og jeg er ikke længere i tvivl om at russerne har samme opfattelse. Der har i den seneste periode været en del trummerum på vandrørene. Samtidigt med snakken i krogene, har der været en del materiel på vejene. Men ikke mod fronterne ved Kherson... Det er ukrainske enheder på vej mod Donbas. Flere HIMARS. Flere tropper. Er det en kommende offensiv? Er det en gardering mod nye russiske forstærkninger? Jeg siger ikke for meget, hvis jeg stille hvisker til dig, at de invaderende styrker i og omkring Izyum nok skal forberede sig på et lunt efterår. Her er det HIMARS på vej østover. I dagslys, ikke mindst:3. september - 2022: Indikationer, indikationer, indikationer

Der er igen to friske tegn på at det russiske luftforsvar nord for Kherson er om ikke kollapset så i hvert fald kraftigt reduceret. I går beskrev jeg i grove træk hvordan kampagnen mod det russiske luftforsvar er en trinvis proces. Det er en skrap påstand, men jeg synes at indikationerne på at et lokalt kollaps af deres AA har indtrådt bliver stærkere og stærkere. Det vil i så fald have enorm betydning for Ukraines muligheder for at høvle de russiske hærgrupper ved Kherson nærmere et kollaps.


Senere i dag vender jeg tilbage med nogle friske tabstal over russisk materiel de seneste dage. Det er især deres kampvogne der står for skud, og det harmonerer sjovt nok fint med at et par Bayraktar TB-2 igen er kommet på vingerne og leverer offensive aktioner. Det er de to første tegn i dag; Flyvende flodheste med missiler ombord, og masser af ødelagte russiske kampvogne. Her mod en T-72:
2. september - 2022: Kan du huske Lend-Lease?

Den 9. maj underskrev Joe Biden loven om Lend-Lease til Ukraine. Den rydder en masse juridisk og bureaukratisk palaver af banen. Men der er endnu ikke fremsendt våben eller forsyninger under Lend-Lease. De mange leveringer der er foretaget indtil videre er resultat af de andre pakker som USA har udskrevet. Men. Nu begynder Lend-Lease snart at træde i kraft. Personligt forventer jeg at de første leveringer begynder at ankomme i slutningen af september. Det har jeg hørt via et pålideligt vandrør.


Nu får vi så denne her lille bid serveret af en amerikansk forsyningssoldat. Det er grej under Lend-Lease på vej mod Ukraine. Det skal formentlig med skib, og derfor går der nogle uger før det første ankommer. Det kan blive et centralt tilskud til krigsindsatsen, herunder især udrustning af nye enheder. Det er heller ikke utænkeligt, at ældre modeller af Abrams-kampvognen finder vej ombord på skibene. Der er med garanti en voldsom mængde køretøjer af diverse typer på vej. Dem mangler Ukraine i stor stil for at kunne lave offensive operationer. Lad os krydse fingre, og håbe på sikre overfarter over Atlanten:
2. september - 2022: Er Nova Kakhovka målet?

I den seneste periode, og særligt under de seneste dages kampe ved fronterne ved Kherson, synes jeg at et særligt billede er begyndt at tegne sig. Måden offensiven foretages på indikerer for mig, at Nova Kakhova, den mindre by øst for Kherson, er det reelle mål for fremstødet. Opdelingen af de russiske enheder nord for floden kan med fordel foretages her, da dette vil afskære de russiske tropper nordøst for byen. Det er nødvendigt at få afskåret de tusindevis af tropper fra hinanden således at forsyningsproblemerne forstærkes og deres råderum minimeres yderligere.


Udvidelsen af brohovet over Inhulets længere nordpå, og de to primære angrebsvinkler sydpå ved dette østlige område af frontlinjen, indikerer at Ukraine forsøger at afskære omkring en tredjedel af det russiske forsvar og besatte territorie ved frontafsnit Kherson. En ikke uvæsentlig del af de nordøstlige russiske stillinger forsynes delvist via Nova Kakhovka og delvist via de to hovedveje T2207 og T0403. Hvis disse to hovedveje kommer inden for skudvidde af ukrainske enheder, så kan forsyningssituationen hurtigt udvikle sig kritisk for de russiske stillinger. For deres forstærkninger og opmagasineringer i og omkring Nova Kakhovka bliver igen og igen ramt. Det har vi set mange eksempler på i den seneste periode. Her igen i går aftes:

2. september - 2022: Rusland fylder op

Den russiske hær fortsætter deres forårsrengøring, der blev til et sommerudsalg, der blev til efterårsbrandudsalg. Det er ganske ufatteligt, så meget militært materiel det land har (havde) til rådighed. Bemærk at vi snart nærmer os 6000 stykker bekræftet ødelagt russisk materiel, og at dette er et absolut minimumstal. Det reelle tal er nok 20-30% højere. De har mistet flere kampvogne end EU havde til sammen før kampstart. På et eller andet tidspunkt når de nok til garagesalget eller loppemarkedet. Men det er ikke endnu, for de har stadig masser af tunge sager at sende ind i kampen. Som her, hvor endnu en kolonne føres frem mod fronterne. Den kommer langvejsfra. Helt fra en by i Rusland (Chelyabinsk, Ural):
2. september - 2022: Russisk PMV kører på mine

En russisk mandskabsvogn, angiveligt på vej afsted på en mineringsmission, bliver selv et offer for en nedgravet kokasse. Interessant at ukrainske specialenheder kan operere i sådanne omgivelser (og tilmed filme det), og det må give lidt sved på panden hos chaufførerne:
2. september - 2022: Spekulationer, indikationer, beviset

Ofte kan det være svært at se igennem krigens tåger. Der er meget røgslør der kan forstyrre billedet og overblikket over slagmarken. Men hvis man følger lidt med, og det gør vi jo herinde, så kan vi efterhånden tegne en del linjer direkte fra spekulationerne, over indikationerne, til beviserne.


For fire-fem uger siden så vi en stigning i angrebene på russiske radarinstallationer og AA-stillinger. Vi så billeder af nogle af de dyreste systemer de har, ødelagt af ukrainsk beskydning. Vi så også russiske soldater fremvise fragmenter der angiveligt var fra AGM-88 HARM (som står for noget i stil med High-speed Anti Radiation Muddafucka).


Så frigiver en ukrainsk jagerpilot denne her video til minde om hans afdøde kollega:


Udover at det er smukt produceret video, og æret være hans minde, så kan vi i videoen se en række affyringer mod russiske stillinger. Interessant nok, kan dette her ses. Det er førnævnte HARM der sendes afsted for ligesom at leve op til sit navn:Så der er noget om larmen - det er sjovest med HARM'en.


Ok, den var måske lige tynd nok og burde være forblevet som et dårligt slogan i min krøllede hjerne. Men den er trods alt ikke lige så tynd en joke som det russiske luftforsvar er begyndt at være. Deres jord-til-luft forsvar burde på mange måder være det stærkeste i verden. Stærkere end israelske Iron Dome. Det troede flere af os i hvert fald for seks måneder siden. Men, og det er sådant set ikke overraskende, så kan et luftforsvar ikke fungere ordentligt uden omfattende radardækning som kan advare og aktivere systemerne. Det bør heller ikke være særligt overraskende, at amerikanerne har værktøjer i deres skuffer der kan bearbejde det russiske luftforsvar.


Kampagnen mod det russiske luftforsvar øger Ukraines muligheder. Vi har spekuleret lidt, vi har set en række indikationer, og vi har beviset her. For det er halvtykke og langsomme Bayraktar TB-2 som igen kan være med i kampen. Det kan den ikke hvis russisk S-300 eller S-400, eller deres flyvevåben, er aktivt. Det er den simpelthen ikke god nok til. At den kan benyttes i de offensive aktioner ved Kherson er meget interessant. For det er en artsindikator. Ligesom når et større pattedyr findes i et bestemt miljø, viser tilstedeværelsen af TB-2 os, at der er en del underliggende faktorer der er på plads. Ellers ville den ikke kunne overleve. I dette tilfælde, kan TB-2 bruges til frontlinjeoperationer hvilket helt afgjort er et bevis på en heftig, forudgående degradering af det russiske luftforsvar. Her er det en 2S3 Akatsiya 152mm selvkørende satan som får en hurtig overhaling. Bemærk datoen i venstre hjørne (31/8):


Og her er det sørme en mortérstilling og en ammunitionstruck der bliver elimineret i går. Det er ved fronten nord for Kherson, og det er mægtig interessant at TB-2 kan være i aktion her mod forholdsvist lette mål. Den har absolut sine fordele når den kan operere frit. For eksempel støtte lokale fremstød via overvågning, eller levere kontra-ild mod irriterende artilleristillinger og mindre, fremskudte kommandocentraler:
2. september - 2022: 18 styks tak-for-sidst på vej

I denne video ses det, hvor hurtigt HIMARS kan levere død og ødelæggelse. På én gang imponerende, og rædselsfuldt. Videoen er fra i går aftes, og det er rent statistisk inden for skiven at antage at de rammer ... inden for skiven. Et HIMARS batteri består normalt af fire affyringsenheder med seks skud i hver. Jeg tæller mindst 18 her, og der er formentlig nogen i den anden ende som har fået rykket lidt rundt på deres nattesøvn:
1. september - 2022: HIMARS i Donetsk & Zap

Jeg skylder lidt for august, så hermed er der lige to helt friske angreb på ammunitionsdepoter. Ingen skal føle sig snydt, og på efterårets første dage kan vi varme os ved tanken om det ikke kun er ved Kherson, at HIMARS langer madder ud. Det første er et billede fra Olhynka i Donetsk, med tydelige sekundære eksplosioner. Håber på video senere.Det næste eksempel er en video fra Tokmak, som jeg tidligere har udpeget som en strategisk vigtig by for begge parter, idet den ligger centralt ift. forsyningslinjerne på fronterne syd for Zap. Den er også nødvendig for Ukraine at indtage, såfremt de vil true de russiske stillinger ved Melitopol. Også derfor er det godt at se, at de russiske styrker i byen løbende bliver decimeret. Her i igen i går, hvor et depot blev godt ramt:

1. september - 2022: Tilfældighedens onde ansigt

Rigtig meget i vores liv afgøres af tilfældigheder og eksterne faktorer som vi hverken har indflydelse på eller er klar over. Min holdning har længe været at held ikke findes, men i stedet er enkeltstående tilfælde af gunstige forhold, planlægning og tilstedeværelse. Det kan godt være, at jeg skal ændre opfattelse. For ham der kan løbe væk fra dette her pletskud er ret heldig, omstændighederne taget i betragtning. Også selvom han vil svare "HVAD?" på de første mange spørgsmål han bliver stillet:

1. september - 2022: Tilbage, for en stund.

Kære læser. Velkommen til tråden for september 2022. Jeg har haft nogle ... interessante dage. Skal til at starte med beklage tryk- og stavefejl i de kommende opdateringer. Jeg har ikke lidt af så akut søvnmangel som siden dengang i forrige årtusinde, i flyet på vej hjem til Danmark efter fjorten nætter på Ibiza. Men det er anden historie. Og det er ikke derfor du er her. Nej, i dag er vi her primært fordi vi har hørt at Ukraine for nogle dage siden lancerede en offensiv mod Kherson. Aha!, tænker du måske. For den vidste du, som den opmærksomme læser du er, jo allerede godt var undervejs. Det handler om at læse linjerne, men også mellem linjerne.


Jeg skal forsøge at give et overblik, og skal i den forbindelse understrege at al information der deles omkring denne offensiv er offentlig tilgængelig. Jeg deler ikke som tidligere specifik information omkring situationen syd for Kryvyi Rih, hvor det mest interessante angreb finder sted. Der er store rokeringer af tropper i byen og området, og Ukraines myndigheder kan dele tunge straffe ud til folk, der deler militære oplysninger. Det er fuldt forståeligt, for landet er i krig, og den slags information kan gavne fjenden.


1. september - 2022: Hvad består offensiven af?

Den 28/8 annoncerede Ukraine at de lancerede en offensiv mod Kherson. Som bekendt har jeg det svært med den slags udmeldinger, for de har primært et politisk formål. Samtidigt skaber de nogle, ofte meget visuelle, forventninger hos publikum. Og de skaber altid en forventning om snarlig succes, fordi vi mennesker generelt er nogle utålmodige skarn. Jeg tror personligt ikke, at Kherson er befriet på denne side af jul. Så udover at bevæbne Ukraine med våben, skal vi bevæbne os selv med tålmodighed.


Min vurdering er stadig, at offensiven mod Kherson er beregnet til at isolere tusindvis af russiske tropper på den nordlige side af floden, og samtidigt trække russiske styrker væk fra Donbas, over til en front hvor Ukraine langt nemmere kan ramme dem med langtrækkende våben. Det er væsentligt mere enkelt for Ukraine at få vestlige våben frem til Mykolajiv og Kryvyi Rih, de to store byer nord for Kherson, end det er for Ukraine at føre vestlige våben og ammunition over til Donbas. I Donbas havde Rusland overtaget. Ved Kherson er der langt mere paritet mellem styrkeforholdet. Bid mærke i følgende: Formålet med offensiven er ikke at befri Kherson i overmorgen. Formålet er at nedslide den russiske hær i et område, hvor det kan gøres effektivt uden selv at modtage alvorlige tab, som det var tilfældet i Popasna og Severodonetsk. Det gøres fint ved Kherson hvor de russiske tropper nord for floden qua mangel på forsyninger kan få svært ved at agere (og derfor som nu må reagere), og hvor de russiske stillinger syd for floden og på Krim får klask af HIMARS et al.


Det er en seriøs hovedpine de har påført russerne her. For den russiske hær bliver som nævnt enten nødt til at foretage angreb med deres tropper nord for floden, eller forsvare sig. Og uanset hvad de vælger, er forsyningslinjerne over floden under et gevaldigt pres. Rusland har valgt at føre flere tropper og materiel over, og dermed forstærke dette logistiske pres. Min personlige vurdering er at de sidder i saksen og at de gør ondt værre ved at sende mere over floden. Presset på deres logistik vil blot stige, indtil et punkt hvor den måske kan briste. Det er for mig ret tydeligt, at det er Ukraines strategi, at få russerne til at sende deres mandskab og materiel frem til linjen. Opmagasineringer i den forbindelse kan ikke undgås, og da slet ikke hvis tingene skal færges over. Senere skal vi se eksempler på, hvad der sker, når den slags opdages.


Hvis du skal spise en hel elefant, spiser du så den så på én gang, eller deler du den op i mindre bidder? - Min tidligere chef.

I ovenstående citat, som jeg personligt kan tilskrive en tidligere chef, udtrykkes det egentlig ret simpelt; Den russiske hær er kæmpestor. En stor og langvarig krig handler om nedslidning. Den naturlige opdeling af den russiske hær som floderne ved Kherson giver, er et fremragende sted at dele deres hær op i bidder på. Det er Donbas ikke. Den russiske hær bliver nødt til at angribe de ukrainske stillinger nord for Kherson, men de har ikke den afgørende kraft til at lave gennembrud. Det havde de i Donbas, fordi de kunne samle store mængder kraft på meget små frontafsnit.


Men fordi broerne over floderne ikke er operationelle, kan hele elefantflokken ikke vade over på samme tid og påbegynde en stampede mod for eksempel Mykolajiv. I stedet deler den russiske hær sig påtvunget op, og sender deres hær og forsyninger drypvist ind på afsnittet. Det kan betyde, at de aldrig vil kunne mønstre den kampkraft der skal til, for at lave en offensiv der kan knække Ukraines hær nord for Kherson. Og det er nødvendigt for dem at knække Ukraines hær, hvis ikke de vil have daglige HIMARS i hovedet fra nu af og til Evigheden. For der går ikke en dag uden at de bliver ramt, og det kan de, selvom deres hær er stor, ikke leve med i længden. Altså helt bogstaveligt talt leve med i længden. Her er det i Krasnohvardiiske i det centrale Krim at et depot bliver lavet om til losseplads.For Ukraine, har den russiske koncentration og yderligere tilførsel af tropper betydet, at der er rigtig mange saftige mål at beskyde. Troppekoncentrationer, ammunitionsdepoter, materielopstillinger, samt overfarten over floden, er alle sammen mål der nødvendigvis vil opstå i og omkring en flaskehals af denne art. En flaskehals ved en stor flod er en af de største hovedpiner for en kommandør. For det betyder helt enkelt at der på den ene side står store mængder udstyr, mens der på anden side mangler udstyr. Begge dele giver fjenden mulighed for at ramme dig dels hvor du er svagest, og dels hvor du er dyrest. Puha.


Så hvad består offensiven af? Den består af angreb med artilleri, fly, helikoptere, kampvogne, pansrede køretøjer, infanteri og masser af UAV. Så på den vis, er det en reel offensiv vi er vidne til. Det er bare ikke en offensiv, som har til formål at befri Kherson i nærmeste fremtid. Det er meget usandsynligt at ukrainske styrker snart vil nå frem til selve Kherson og at der vil opstå regulære bykampe i forbindelse med denne offensiv. Det sker kun, hvis de russiske linjer kollapser, hvilket de trods alt er et stykke tid fra at gøre. Jeg vurderer, at formålet primært er at fiksere de russiske enheder yderligere, og bekræfte de russiske generaler i at der fortsat skal sendes mandskab og materiel til Kherson. Dette tager virkelig presset fra andre frontafsnit hvor Ukraine står dårligere.

Samtidigt er formålet med offensiven også at udnytte det føromtalte brohoved sydvest for Davydiv Brid over den mindre flod Inhulets. Dermed kan de ukrainske enheder tvinge en kile ned igennem de russiske linjer, og komme på skudhold af den mest centrale forsyningsrute til de russiske kampgrupper nordøst for Kherson, hovedvejen T1505. De russiske kampgrupper ved fronten bliver forsynet via Kherson og via Nova Kakhovka. Hvis deres kampgrupper kan deles op i flere bidder, bliver de nemmere at spise. Jeg ser en del indikationer på, at Ukraines manøvre går ud på at isolere de russiske tropper nordøst for Nova Kakhovka. Det vil give mening, da disse har sværest ved at blive forsynet og dermed er nemmest at nedkæmpe på sigt. Vi har tidligere set hvordan broen ved dæmningen i Nova Kakhovka ser ud nu. Hvis brohovedet ved Davydiv Brid nordpå kan udvides, og udnyttes, er der chance for at omringe ret store mængder russiske tropper helt over til Vyskopillya (6000-7000 mand), som dermed afskæres forsyninger og har ryggen mod floden.


Blot for illustrere, har jeg hurtigt markeret det, jeg ævler om:


Så hvad skete der egentlig, da 'offensiven' gik i gang? Godt spørgsmål. Igen finder jeg det nødvendigt at understrege, at der er blevet bedt om radiostilhed. Jeg gengiver derfor kun noget, som den russiske hær allerede ved. Det er absolut ikke fordi jeg bilder mig ind at de læser med her. Det er fordi jeg gerne vil respektere anmodningen, og i øvrigt ikke gider være uvenner med nogen på grund af manglende operationel sikkerhed.


I de første cirka 20 timer, gik Ukraine fra stort set kun at benytte langtrækkende artilleri til at indlede regulære bombardementer af de russiske stillinger langs stort set hele den 200 kilometer lange kontaktlinje. Det foregik med konventionelt artilleri og med bombardementer fra luften. Det sidste er en smule overraskende, da det betyder at Ukraine føler sig relativt sikre ift. at kunne gennemføre missioner med deres sparsomme luftvåben. Det fortæller os noget om tilstanden af det russiske luftforsvar i området. Her er det en større russisk stilling midt i Kherson som brænder efter et bombardement:Derudover blev et hovedkvarter for russiske soldater ramt. Valide, lokale rapporter indikerer at op mod 400 nyankomne soldater var blevet indkvarteret der for natten, og dette har formentlig foranlediget angrebet. Episodens omfang skal nok blive opklaret en dag, men sikkert er det, at en russisk kommandopost i et forretningskompleks og tilhørende industribygning blev elimineret:

Eksplosionerne kan også anes i denne video, som også giver et indtryk af de udfordringer begge hære står overfor ift. at komme over floden:Og her ses blot den forhenværende elektronikforretning og kommandocentral:I de første 72 timer så vi også at Ukraine igen-igen gik løs på samtlige broer over floden, eller i dette tilfælde, på føromtalte bro af pramme som russiske ingeniørtropper var i gang med at konstruere ved Antonovskybroen. Bemærk i følgende video, hvordan nedslaget ikke er på broen - men ved siden af den. Kan du huske den der russiske video hvor de står på toppen af broen og viser hullerne, og på et tidspunkt filmer ned på den færgepram de bruger som erstatning? Det er den 'færge' som bliver ramt:


Det er simpelthen noget af en udfordring den russiske hær står med her. Hvordan man lige forsyner knap 20.000 mand og holder deres kampevne operationel, når fjenden tæsker løs på dine overgange og depoter, det er sgu' the million dollar question lige nu. Især, når man ikke må trække dem retur men tværtimod forventes at holde linjen og udvide territoriet yderligere. Det kan godt være, at deres frontlinjer ikke lider under udtalte mangler lige nu. Men det kommer de til, for situationen er komplet uholdbar for dem.


Efter de indledende artilleriangreb, rykkede ukrainske enheder frem over tre primære vinkler, støttet af en række mindre rekognosceringsangreb andre steder. Angreb er sat ind nord for Vysokopilla, sydvest for Davydiv Brih og ved Tsentralne og Kyselivka på den vestlige del af frontlinjen. Det eneste sted der meldes om en taktisk succes er ved Davydiv Brih. Det er et afgørende sted på kontaktlinjen, da denne by og vejen dertil deler fronten nogenlunde i to. Et ukrainsk gennembrud her kan være væsentligt ift. at yderligere problematisere den russiske forsyning af deres forreste linjer. Ved Kyselivka er der hårde kampe, og den ukrainske fremrykning er gået i stå. Og når formentlig ikke længere lige her, lige nu. Ved Vysokopilla kan jeg personligt skrive under på at der er tryk på, men i starten var det primært artilleribeskydning fra ukrainske linjer der susede afsted og larmede i horisonten. Ukrainske kampvogne og infanteri er nu i aktion her, og der er tab på begge sider. Det er ikke usandsynligt, at en russisk kampgruppe i byen kan isoleres indenfor den nærmeste fremtid.


Så det er sådan set status på dette frontafsnit. Hårde kampe, enkelte taktiske gennembrud, men intet afgørende. Men der er en enkelt detalje, som er værd at bide et lillebitte mærke i. Så kan du nemmere finde denne detalje senere. Som et æseløre, blot sat med dine tænder. (yes, jeg er fan af gamle danske udtryk. Især når man sådan lige stopper op, og smager lidt på dem). Nåh, men...


Indtil for nyligt, har Ukraine holdt linjerne ved Kherson med 'gamle' enheder der ikke er blevet roteret ofte, som har haft et kronisk underskud af artilleriammunition til rådighed, og som i vid udstrækning oprindeligt er trænet efter ældre doktriner og med sovjetiske våben, og/eller bestået af enheder fra TDF. Som jeg tidligere har beskrevet, har Ukraine blandt andet trænet en ny kampvognsbrigade op i Kryvyi Rih. Derudover har de som bekendt trænet tusindevis af nye soldater op. Dette er tropper, som har meldt sig frivilligt til forsvaret af Ukraine. Disse enheder er i flere tilfælde blevet udrustet og trænet efter NATO-doktriner. I denne friske video fra udkanten af Arkhanhel's'ke kan vi se ukrainske infanterister i vestligt gear rykke frem. Det er samtidigt et bevis på en af de mindre taktiske successer, og en fremrykning på omkring tre kilometer:Samtidigt tør jeg godt afsløre, at de seneste enorme leveringer af 155mm artilleriammunition i overvejende grad har fyldt depoterne godt op hos de ukrainske stillinger nord for Kherson. De nye enheder som er indsat ifm. eskaleringen af offensiven er trænet i brugen af NATO-artilleri. 1+1=2. Dette er i den grad allerede blevet bemærket i de forreste russiske stillinger, som hidtil ikke har været udsat for så tunge bombardementer som dem, der foretages lige nu.


Det er disse ukrainske tropper som, sammen med Broder HIMARS og Søster HARM, skal forsøge at påføre de russiske stillinger og især deres logistik så afgørende tab, at elefanten kan deles op i mange små bidder, og elimineres over tid.

To ukrainske M142 HIMARS affyrer deres salve mod russiske mål ved Kherson.


Det bringer mig optimisme, at det er lykkedes Ukraine at sætte den russiske hær i denne klemme. Rusland kan ikke opgive Kherson af politiske årsager, og af militære årsager bliver det virkelig dyrt for dem at forsvare området. Det er en sgu en klemme, der kan gør nas. Især fordi de ikke er stand til at påføre de ukrainske enheder afgørende tab når deres egne forsyninger kun er drypvise. De modtager derimod en del tunge hug i maveregionen hver eneste dag. Som i mandags, hvor endnu et ammunitionsdepot i Nova Kakhovka bliver ramt af lynet. Bemærk detonationen der indtræffer efter cirka 20 sekunder. Hvor er det også fint, at dig og mig igen bliver mindet om, at hvis vi to en dag står i en lignende situation, så kan det være en fordel som minimum at holde os væk fra vinduet. Og hvor er det også fint, at alt dette her ammunition aldrig nåede frem til de russiske styrker ved fronten, hvor der er brug for det. Jeg er sikker på, at du kan se det overordnede problem som den russiske hær står i:


Men hvorfor lige nu, tænker jeg. Og det gør du måske også. Hvad er det, der har gjort at Ukraine igen taler højt om en offensiv mod Kherson? Jeg tror det er en syndig blanding af politik, behovet for at markere sig positivt i medierne, behovet for at den russiske hær bliver ved med at prioritere dette afsnit og ikke Donbas, og så helt grundlæggende en rigtig god position og mulighed for at påføre den russiske krigsmaskine en masse ødelæggende tab. Tab, som ikke kan påføres dem i samme omfang andre steder, og med samme ratio mellem egne og fjendtlige tab som der helt tydeligt kan opnås her. De tab der påføres de russiske baglinjer er tunge tab. Tag ikke fejl af det.


Jeg er også en smule forfalden til en nyligt opstået tanke jeg fik under morgenkaffen. Den russiske hær sender som bekendt en større omgang friske tropper mod fronterne. Tropper fra den nyligt oprettede 3. Armé. Det er ikke utænkeligt, at Ukraine gerne ser disse indsat ved Kherson hvor deres mobilitet er begrænset, i stedet for ved Bakhmut hvor deres mobilitet og moderne materiel kan udnyttes til at udmanøvrere forsvaret nord og syd om byen. Vi får se. Uanset hvad, er det igen tid til at konstatere at det er en spændende udvikling, alt det politiske spin og mediehysteri til trods.


6 kommentarer
bottom of page