top of page

Krigen i Ukraine. September 2022 (part 2)

Opdateret: 22. sep. 2022

Følg krigen i Ukraine her.


Opdateringer, vurderinger og røverhistorier.


På denne side kan du følge udviklingen på de enkelte frontafsnit, samt få historier og video du normalt ikke finder andre steder i Danmark. Seneste tråd for august kan du læse her. Første tråd om september kan du læse her: Krigen i Ukraine - September 2022.


Der kommer som oftest daglige opdateringer til denne tråd. Hvis der ikke gør, så kommer de igen senere, så vend endelig tilbage. Husk altid på at ingen nyheder, som udgangspunkt, er gode nyheder.


22. september - 2022: Ny tråd online

Goddag, kære læser. Vores rejse fortsætter herovre: https://www.krigeniukraine.org/post/krigen-i-ukraine-september-2022-part-3


21. september - 2022: M270 siger guten tag

M270, som Tyskland lige har leveret to mere af (sammen med ammunition til dem), ses her affyre sin last mod russiske stillinger. Som tidligere beskrevet er M270 MARS II, modsat M142 HIMARS, på larvefødder og kan prale af tolv skud i kalenderen mod de seks som HIMARS har. Når du ser denne her, så husk på, at 98-99% af dem rammer plet inden for 10 kvadratmeter. Det bliver en lang, lang vinter for de russiske enheder:
21. september - 2022: FAB-500 på vejen

Jeg ved ikke helt hvad der er værst her. At det russiske flyvevåben igen har tænkt sig at bruge FAB-500 over Ukraine, eller at de fragter dem på ladet af en truck med åben presenning. Det er alligevel noget af en dashcam-video der kunne ramme YouTube senere. Der er 500 kilo i hver af dem.
21. september - 2022: Nyt indlæg: Russisk mobilisering

Jeg har, ganske hurtigt, kradset nogle indledende tanker ned om den russiske mobilisering som Kreml annoncererede i morges. Det er ikke en analyse. Det er blot mine umiddelbare tanker og reaktioner. Læs mere her:

21. september - 2022: Stadig intet nyt

I en tid hvor Ukraine regrupperer og fører friske enheder i stilling, og hvor den russiske hær har tabt initiativet, er der ikke meget nyt at berette. Jeg er i ekstremt søvnunderskud, tror jeg nok, så lyset er ikke helt skarp den øverste etage. Hvad skal jeg skrive om?


20. september - 2022: Erklærer de nu krig, eller hvad?

På en dag hvor den store historie er de to taler der skal holdes i Kreml, venter vi på om russerne i deres legale sprog opgraderer deres clusterfuck i Ukraine fra en SMO til en antiterror-operation eller til en egentlig krig. Begge dele giver militæret mulighed for at smide værnepligtige ind i kampene. De har formentlig indset at deres kriminelle straffebataljoner nok ikke overlever vinteren over. Eller også så melder de måske at der skal indgås fred? Næppe. Denne her krig har stadig lange udsigter, hvis man spørger mig. Opdateret 21/09: Kreml havde tilsyneladende problemer med at få den båndede tale til at afspille sig. De prøver igen om lidt.


20. september - 2022: Ubehagelige scener og bureaukrati

Dagene går og det bliver stadigt hårdere at holde humøret oppe. Når der samtidigt skal kæmpes mod bureaukrati og stakke af papirarbejde fra tyske og ungarske myndigheder, så er der ikke meget overskud tilbage på den konto. Der er kræfter i diverse administrationer i Europa som modvirker indsatsen for forsvaret af ... Europa.


18. september - 2022: Svaret på din undren!

Går du også rundt og klør dig håret?

Er der en tanke der bliver ved med at nage dig?

Eller sidder du blot på bænken og spekulerer lidt?


Er det svært at koncentrere sig uden at vide besked? Frygt ej længere. Svaret på dit spørgsmål omkring hvordan et himarsificeret russisk militærdepot ser ud, er lige er:

(ikke at vi ikke har set det før, men alligevel.)


18. september - 2022: Opfølgning fra tidligere

For et stykke tid siden, i august mener jeg det var, viste jeg et par eksempler på brugen af miner i forskelligt terræn. I en af videoerne, kunne man godt undre sig over hvorfor den russiske BMP valgte at køre direkte der hen, hvor to andre russiske køretøjer blev ramt af miner. Længere version af den video viser os, at manøvren slet ikke er en manøvre, men en flugt, og at kommandøren dermed kan være grebet af mild panik eller desorientering. Det er ikke normalt sådan, at forudgående træning vil foreslå at man reagerer. Se selv:
18. september - 2022: Gode nyheder fra Tyskland

Leveringen af to styks M270 MARS II systemer og 50 Dingo APC er bekræftet. Ikke som i at de taler om det - nej, de er blevet leveret. M270 er som bekendt en fætter til HIMARS, her på larvefødder og med 12 skud i bøtten. Dingo er et særdeles kapabelt køretøj som er fremragende til at føre infanterister frem med under offensive aktioner. Noget væsentligt andet end dødsdåsen fra Sovjet, BMP-1. Det er godt, at både USA, Frankrig, England, Australien og nu også Tyskland åbner for sluserne af deres mere moderne kampkøretøjer. De muliggør bedre og flere offensive aktioner og samtidigt skåner de ukrainske soldater der deltager i dem. De er mere mineresistente og fragmentresistente end en Peugeot 306.


Her er det en hel stribe af franske VAB der rykker østpå. Forstærkninger fra nye og friske enheder med vestligt grej. Gode tegn.18. september - 2022: Iranske droner gør indhug

Ukrainske enheder melder om at iranske UCAVs er begyndt at ramme deres artilleripositioner og at de i september har angrebet mindst 12 stykker materiel. Det kalder selvsagt på et svar fra EU og USA, at Iran nu er aktiv part i krigen på russisk side. Det fortæller os også, at tesen om at Rusland er løbet tør før egne UAV (for eksempel Orlan-10 og Forpost) har noget på sig.


18. september - 2022: Slaget om Severodonetsk Part 2

Ukrainsk artilleri har fået helt nye muligheder efter den succesfulde offensiv ved Izyum og Kupyansk. I de seneste tre dage har ukrainske enheder udsat russiske stillinger og logistik i Svatove for hård beskydning. Svatove ligger nord for Severodonetsk og er pt. den vigtigste logistiskcentral for denne del af den russiske frontlinje. Det er en del af den forberedelse der ligger forud før endnu et større angreb på Lyman og Rubizhne. Et angreb der kan tænkes at blive foretaget samtidigt med at ukrainske enheder for alvor angriber Lysychansk. I morges befriede de Bilohorivka (ja, dén Bilohorivka, du ved), og dermed er det tydeligt at de russiske enheder der angreb Sivertsk har trukket sig til Lysychansk og videre bagud.


I det hele taget, er det en ret fornuftig situation for Ukraine på disse afsnit. De russiske enheder skal i hast oprette forsvarslinjer, mens Ukraine konsoliderer positionerne og fører grej frem til nye fremstød. Samtidigt er de russiske stillinger, særligt i Lyman, udsatte da deres forsyningslinjer er under et gevaldigt pres. Det er ikke utænkeligt at vi igen ser ketchupeffekten i aktion om 3-4 ugers tid når de blevet mørnet godt. At de er på halen her, indikeres af at de ikke fører friske enheder frem som forstærkninger og til at lukke huller. Det er ellers 'normal' praksis at dette gøres i den pause man har mens fjenden konsoliderer sine gevinster, samtidigt med at nye stillinger bygges. Det, der sker lige nu på den russiske side, det er at det primært er de enheder der tog flugten tidligere, som nu skal genoptage forsvaret. De er ikke i en bedre tilstand end de var for to uger siden før den ukrainske offensiv, og også derfor falder det nærliggende at vurdere, at Lyman falder og at kampene inden oktober måned er ovre, befinder sig et godt stykke inde i provinsen Luhansk. Jeg har plottet det ind her, og man behøver ikke kigge længe på det for at indse, at de russiske enheder i Lyman er i området på lånt tid. Ukraine har flere angrebsvinkler på byen og langt bedre mulighed for at forsyne deres tropper. Hvis ikke det ender i en ny retræte, så bliver det et blodbad. Russerne har knap 2500 mand pt. i og omkring Lyman:18. september - 2022: Roskilde Festival møder Banditter

Kort sagt; hvis en lejr ser sådan her ud, så er hærens disciplin tvivlsom. Det er strafårsag at holde sin lejr i en tilstand der ligner denne her. Det medvirker ikke til at skabe den nødvendige disciplin som kræves under stadigt hårdere omstændigheder. Sådan en lejr her, vil heller ikke være fed at bemande under den kommende vinter. Det er langtfra det første eksempel, og det vil ikke undre mig, hvis en del af linjerne langs grænsen mod Luhansk ser ligeledes ud. Jeg tror, de meget snart får større problemer end de har lige nu:
18. september - 2022: Vi er OSCAR MIKE

...og derfor stadig lidt længere mellem opdateringerne. Håber på at få lejlighed til at skrive mere snart. Det trænger jeg til.


18. september - 2022: Enorme tab er opgjort

De russiske materieltab efter flugten fra Izyum er begyndt at være talt op. Der kommer stadig mere til, men jeg vil tro det meste er dokumenteret nu. Bemærk at nogle af dem, der her står listet som 'destroyed' er blevet ødelagt tidligere på året under diverse kampe eller via artilleri. Det ændrer dog ikke på, at det er gigantiske tab. Fra den 6. september til og med i forgårs er der i alt 533 dokumenterede tab af russiske køretøjer. Ud af dem er lidt over 130 ødelagt, og cirka 390 er overgået til det ukrainske forsvar. Herunder i alt 74 kampvogne. Alt er dokumenteret med verificerede billeder, geolokalisering og serienumre. Der mangler stadig at blive verificeret omkring 65 køretøjer, hvilket kan bringe de samlede tab op over 600. I tillæg til disse tab ar det russiske flyvevåben mistet 9 jagerfly og 2 kamphelikoptere. Indtil videre har september været en komplet katastrofe for den russiske krigsindsats. Og Lend-Lease fra USA begynder først om et par uger...
18. september - 2022: Kampe i Lysychansk

Ukrainske styrker har i nat taget kampene tilbage ind i den russisk-besatte region, Luhansk. En mindre offensiv mod de russiske styrker i byen er iværksat, og der er positive meldinger derfra. Russiske enheder er set tage flugten over floden til Severodonetsk. Jeg forventer flere gode nyheder herfra i løbet af i dag.


17. september - 2022: Bekræftede tab ved Bakhmut

Tilbage i maj erobrede russiske enheder Popasna. Det var en sejr til dem, der dels udløste noget nær katastrofestemning blandt visse pro-ukrainske iagttagere, og dels udløste en sejrrus hos de tumper, der synes at den russiske invasion af Ukraine er fremragende. Begge sider mente, at det kunne være et afgørende gennembrud for de russiske styrker. Popasna ligger cirka 25 kilometer fra Bakhmut. Den russiske hær kæmper stadig for at få foden indenfor Bakhmuts bygrænse. Så de er nået sådan omkring 18 kilometer tættere på siden maj, og har mistet tusindvis af tropper i kampene.


Personligt havde jeg forventet at Bakhmut var faldet nu. Men ved du hvad, min kære læser? Jeg tror sgu ikke længere at Bakhmut falder. Den anden dag skrev jeg at de russiske angribere havde forsøgt et to-vinklet angreb på byen, og at de blev sendt retur med voldsomme tab. Tabene er nu bekræftet fra anden side, og de mistede lige over 200 mand på de angreb. Primært Wagnertropper, som i forvejen har fået så mange tæsk i området, at det begynder at dæmre hvorfor chefen er ude med fejebladet og rekruttere. (Wagners enorme tab vender vi snart tilbage til. Glæd dig.) 200 infanterister er mange at miste på et lokalt afsnit, når man i forvejen er i bekneb.


Min vurdering er nu, at vi stille og roligt vil opleve samme situation som ved Izyum, hvor de gentagne russiske angreb mod Slavjansk, manglende forstærkninger og irriterende ukrainsk artilleri, til sidst havde mørnet fjenden så meget, at han kunne køres henover næsten uden at spilde kaffen. De russiske enheder ved Bakhmut kommer ikke i bedre stand, end de er lige nu. Eller har været. Og de kan ikke bryde igennem med det, de har. Hvorfor skulle det ændre sig i morgen? For modsat de russiske enheder der i offensiven, så bliver de ukrainske forsvarsstillinger løbende forbedret og forstærket. Nu frigives der også snart tropper fra baglinjen som kan sendes frem. Jeg tror, det er definitionen af udtrykket; 'Løbet er kørt.'


For selvom de russiske enheder stadig kæmper offensivt mod Bakhmut, så går det også her kun én vej med deres kampkraft. De er på røven ved Izyum, skrev jeg. Nu er de snart på røven ved Bakhmut.


17. september - 2022: Kommende ukrainsk offensiv

Det summer, og der er gehør på vandrørene; en ny, men mindre, ukrainsk offensiv er under opsejling. Friske enheder roteres frem, der er masser af materiel på vejene, og der er helt sikkert noget i gære...


17. september - 2022: Dagens Darwin Award - på forhånd!

For at imødegå diverse angreb på sine pansrede køretøjer, er der forskellige muligheder en hær kan benytte. En af de gængse er at påmontere ERA (Explosive Reactive Armor), der som navnet antyder reagerer med en eksplosion der på forskellig vis lige kan tage toppen af det, der kommer i mod dig. Det kan være særdeles effektivt, især mod ældre ATGM og RPGs. Særligt, når det er monteret korrekt. Hvis det ikke er monteret korrekt, så kan det virke kontraproduktivt. For eksempel hvis det monteres på køretøjer der ikke er pansrede, eller på mærkværdige steder. Selvom eksplosionen er designet til at blæse væk fra køretøjet, kan det her godt blive noget rigtig rod, for dem der sidder indeni:

17. september - 2022: Dirlewanger a' la Rusland

Den anden dag så vi lederen af Wagner på et af sine talrige fængselsbesøg rundt omkring i Rusland. Han har angiveligt været på rekrutteringsturné i fem uger nu. Den der med at rekruttere kriminelle til en bataljon, det har været prøvet før. Under 2. verdenskrig oprettede SS en bataljon af det værste afskum, senere kaldet Dirlewanger Brigaden, efter deres psykopat af en kommandør. De var faktisk så brutale og afstumpede, at selv kommandører fra SS Totenkopf, dem der blandt andet bestyrede KZ-lejrene, ved flere lejligheder klagede over Dirlewangers brutalitet(!).


At den russiske hær søger at erstatte deres enorme tab blandt deres professionelle soldater ved blandt andre at rekruttere dybt kriminelle mennesker (og ikke bare diverse småhustlere) viser noget om den problematiske politiske situation som hæren befinder sig i. De har ikke mandskabet til at opfylde målsætningerne, og den magelige middelklasse skal sateme ikke nyde noget af at sende deres værnepligtsopfyldende drenge i døden i Ukraine. Kreml skal ikke være rigtig uvenner med sin middelklasse, for det er gift for deres magtapparat. Samtidigt har Rusland, som alle andre diktaturer, overfyldte fængsler der ligger beslag på en masse ressourcer. De forventer selvsagt ikke, at størstedelen af disse "uønskede sociale elementer" overlever de seks måneder der skal til for at blive sluppet løs i friheden igen. De ønsker jo ikke at give en omgang hærdede kriminelle, der lige har været involveret i seks måneders blodbad, et fripas til at turnere rundt omkring i det russiske samfund igen. Det er ikke altid rare, stabile folk der kommer retur.


Så de skal i infanteriet og sendes med al sandsynlighed direkte ind i de varme zoner. Sådan kan man oprette en Dirlewanger a' la Rusland og dermed slå to fluer med et smæk. Der skal nok være en del livstidsfanger og folk med lange straffe der øjner mulighed for igen at dufte friheden, selvom seks måneder som russisk infanterist i Ukraine ikke er en udpræget, livsforlængende levevis. Der er ikke quinoa og hot-yoga på menuen. Særligt ikke i de kommende seks måneder, skulle jeg pænt hilse og sige. Her er det russiske fængselstransporter på vej mod lufthavnen. Tidligere er de også blevet spottet i Belgorod og sammen med at ham der Wagner vælter rundt og henter mandskab bag murene, er det en ret god indikation på at disse straffebataljoner er ved at blive oprettet.17. september - 2022: Kan i huske det der tog vi så?

For nogle uger siden (tror jeg, kan ikke længere skelne månederne fra hinanden) så vi fine billeder af en russisk kolonne med masser af udstyr, herunder mobile broelementer. Sådan nogle som er rare at have, hvis man skal krydse en flod. Faste læsere vil også vide, at et godt standardråd i en krigszone, det er at holde afstand. Sådan helt grundlæggende, så hold god afstand. Man kan hurtigt begynde at svede, hvis man står for længe sammen med en del soldater med metal på skuldrene. Eller hvis man parkerer en kvart kolonne på en femkrone:

17. september - 2022: Mere loot

Der er som tidligere nævnt blevet 'konfiskeret' russisk materiel nok til at forme en hel ny brigade. Her er et par yderligere eksempler fra offensiven ved Izyum; I den første er det en hel stak 9M119 Refleks 125mm laser-guidede antitank. Til brug i en af de mange nye kampvogne som nu også indgår i arsenalet:Og her to mindre, fremskudte lagre med lidt af hvert. Alt hvad du skal bruge for at holde en stilling. Igen, vi ved fra krigsstudier, at soldater der efterlader store mængder materiel og ammunition under en flugt, kan være præget af lav moral og/eller manglende lyst til at deltage i krigen. Det tager ikke lang tid at få sat ild til et lager eller ødelægge materiel. At så meget bliver efterladt er en klar indikation på at de tropper der holdt dette afsnit, ikke har været så godt kørende og at livet ved fronten nok har været lidt surt. Samtidigt indikerer det også at de ukrainske tropper har rykket hurtigt og at de har udnyttet den ofte langsommelige russiske kommandovej.Masser af 152mm til de Msta-S som Ukraine fik fat i en god del af. Det er godt, for Ukraine er ved at løbe tør for 152mm:

16. september - 2022: Servicemeddelelse

Der er en smule stilstand på de forskellige fronter. Det passer fint med at jeg har to opgaver der skal udføres og som kræver nogle ret lange køreture. Forvent derfor lidt færre opdateringer i den kommende periode. Med andre ord; du behøver ikke kigge forbi flere gange om dagen. Jeg laver en generel frontopdatering snart og skal forsøge at holde siden kørende, især hvis Ukraine lancerer den offensiv syd for Zaporizjzja som jeg har et stille håb om... Alt det bedste herfra.


16. september - 2022: Mere godt grej

Den store donation som den russiske hær leverede til Ukraine i og omkring Izyum, fortsætter med at give. Her er det en UR-77 Meteorit afmineringskøretøj som er særdeles praktisk når der skal angribes, samt en standard MT-LB med en ZU-23-2 dobbeltløbet AA-autokanon på slæb. Den sidste kan primært bruges mod fjendtlige helikoptere og UAV, og i en snæver vending ligge tung spærreild nedover en samling infanterister. Det er noget af et udvalg de har efterladt. Der er noget for enhver smag!


16. september - 2022: Ukraine rykker frem mod Luhansk

Den russiske hær har stadig besat omkring 5% af regionen Kharkiv. Det er primært områder der grænser op til regionen Luhansk. Ukrainske enheder er så småt begyndt at indlede en offensiv mod nordlige stillinger i regionen. Presset stiger således på byer som Lyman, Lysychansk, Kreminna, Rubizhne og snart også Severodonetsk. I går indtog ukrainske soldater Sprine sydøst for Sivertsk (og presser dermed russernes flanke ved Bakhmut) og Dibrova lige syd for Lyman. Sidstnævnte giver mulighed for at øge bombardementet af Lyman. Alt dette lagt sammen giver nok lidt grå hår i og omkring toppen af den russiske ledelse. Samtidigt udsendte Marionetdukken for det såkaldte LPR, Leonid Pasechnik, denne her besked hvor han to gange understreger at der absolut ikke er grund til panik. Hmmm, hvor har jeg hørt det før, for nyligt? Nåh, men husk dit håndklæde og ingen panik.
15. september - 2022: Mere krudt til forsvaret.

Omfanget af det russiske nederlag i regionen Kharkiv er ikke helt opklaret endnu. Der kommer til stadighed flere og flere beviser på at rigtig mange mindre frontdepoter er blevet beslaglagt. Fyldt med diverse sager der hurtigt kan indgå i de ukrainske enheder. I denne her video er der blandt andet 152mm, RPG, 30mm HE, håndgranater, 60 mm mortér, diverse kaliber til håndvåben og nogle ret spændende, grønne plastikkasser med elektronisk udstyr. Et par Toyota pickups og 40-50 motorcykler, og Al-Shaabab i Somalia ville have en halv bataljon klar her:
15. september - 2022: Seeing is Believing

Det slog mig lige at jeg flere gange i september har himlet op omkring hvor meget grej den russiske hær har mistet. Vi har set en del videoer og billeder, men jeg må hellere blive ved med at bakke de forskellige udsagn op med lidt materiale, hvis der skulle være tvivlere derude. Igen tillader jeg mig at understrege, at jeg gør meget ud af kun at levere korrekt information herinde, og at jeg altid bemærker såfremt noget er min egen vurdering eller et simpelt rygte. Her lidt mere fra omkring Izyum:


Og her lidt russisk materiel der har set bedre dage, og som derfor er listet som ødelagt:Her er det ikke mindre en 10, skriver ti, T-80 og T-72 kampvogne samt støttekøretøjer der er efterladt på meget lidt plads. 10 kampvogne er altså ret mange sådan lige at finde i skoven. Især når dine kampvognsbrigader i forvejen selv har nogle af modellerne. Det letter logistik, træning etc. Der er nogen, der har besluttet sig for at sige farvel, og tak for i dag:
Og her en række billeder, ud ad de tusindevis der er kommet frem fra området. Det giver ikke mening at uploade flere, med mindre nogle af jer ligefrem besidder en fetisch for russisk materiel. Det er fair nok, her er ingen kink-shaming. Sammen med de mange videoer fra tidligere i september af overløbne stillinger, krigsfanger, beslaglagte kampvogne og ammunitionsdepoter, er jeg ret sikker på, at du kan fornemme omfanget af det, der foregik. Endnu en regulær øretæve der giver minder om Kyiv i de tidlige dage. Det er helt vildt:
15. september - 2022: De efterlod guldet på gaden

Under deres planlagte eller paniske flugt (afhængigt af hvem du spørger) efterlod den russiske hær som bekendt en overordentlig stor mængde kampkøretøjer. De efterlod også en masse artilleri og ammunition til det. Derudover efterlod de en del af det grej, man ikke efterlade og som man ikke efterlader hvis moralen er i top og der er styr på sagerne; Orlan-10 UAV med komplet specifikationsliste og frekvensoversigt, mobilt jammerudstyr til frontenheder, essentielle radarenheder til antiluft-systemer, C&C køretøjer og så også denne her særdeles potente, sjældne og voldsomt dyre R-934BMV UHF jammer fra EW-systemet Borisoglebsk-2. Igen sidder der helt sikkert folk i Langley, USA, og glæder sig over denne tidlige julegave. Sluuurp:15. september - 2022: Ukrainske enheder må tage flugten

Under en fremrykning blev en mindre gruppe af ukrainske enheder overrasket af en stærk modstander, der hurtigt gik til modangreb. Efter en mindre flugt, stabiliserede fronten sig, og de ukrainske soldater fik kontrol over situationen:
15. september - 2022: Vanvittige, dokumenterede tabstal

Fra den 29. august til og med i går, har den russiske hær tabt ikke mindre end 492 køretøjer. Dette tal inkluderer 243 operationelle køretøjer som er 'beslaglagt' af den ukrainske hær. Bemærk venligst, at dette er det absolutte minimumstal, og at det ikke inkluderer de TSA'er der er blevet ramt af HIMARS i de seneste par dage.


15. september - 2022: Desperationen er tydelig

Den omfattende mangel på infanteri i den russiske hær har længe været tydelig. Det vil være komplet umuligt for dem at gennemføre deres målsætninger med krigen uden en væsentlig tilførsel af infanteri. Det er ikke bare 15.000-20.000 mand de skal rekruttere. En hurtig vurdering er at de mangler mindst 100.000 mand, hvis de skal gøre sig forhåbninger om at indtage Donbas, samt holde de territorier i regionerne Kherson og Zaporizjzja som de har besat. Og det er et absolut minimum. Ukraine regner med at have 750.000 soldater med udgangen af februar 2023. Her vil en del indgå i den strategiske reserve, en del vil indgå i det nordlige forsvar af grænsen mod Belarus, en del vil sikre kysten mod landgange. Mens resten vil efterhånden være til rådighed for de forskellige divisioner på diverse frontafsnit. De første 5000 mand fra England er færdigtrænede og på vej retur.


Jeg vil gerne understrege, at disse nye soldater ikke ryger direkte i skyttegravene. De vil indgå i eksisterende reserver, der træner op i det vestlige Ukraine. For eksempel med henblik på aktioner som den, der lige er blevet eksekveret ved Izyum. De ukrainske enheder bestod hovedsageligt af friske soldater, med moderne udstyr. Såfremt at Ukraines hær når deres mål om 750.000 mand, så er 100.000 ekstra infanterister til Rusland slet, slet ikke nok til at dels at foretage offensive aktioner og dels at holde de besatte områder. Husk på, at dem der melder sig til Ukraines hær er frivillige der vælger at forsvare deres land mod en invaderende nabo. De russiske infanterister har i vid udstrækning ikke samme motivationsgrundlag, da det primært vil være andre årsager der driver dem til fronten. Igen må jeg påpege, at moralen hos soldaterne er den største enkeltstående faktor i en krig. Som vi skal se her, har Rusland iværksat en række initiativer for at skaffe kanonføde. Undskyld, jeg mener infanterister. Her er det sgu selveste ‎Yevgeny Prigozhin, den berygtede stifter af Wagner Gruppen, der har troppet op på et sted, der nok er bekendt for ham; en russisk straffelejr. Mens andre dansede moderne til synthesizer og fløjsbløde firser-beats, så brugte han selv en 7-8 år op til Sovjetunionens fald på at ruske tremmerne løse i sådan én. Jeg synes det er en interessant video. Den giver os et sjældent indblik i Wagner, og så understreger den også virkelig at Wagner har fået læsterlige klø i Ukraine. Samtidigt et bevis på at Rusland, med al respekt for de indsatte, virkelig kigger dybt på listerne over mulige folk der kan udstyres med en AK'er og lodses afsted mod Donbas. Det forekommer mig ikke at være en vindende, langsigtet strategi. Men jeg kan tage fejl. Se med her.
15. september - 2022: Frontopdatering Bakhmut

I de to seneste har de russiske styrker ved Bakhmut virkelig slået sig. De forsøgte med et omfattende bombardement i weekenden, fulgt op af angreb både syd og nordøst for byen. De ukrainske linjer holdt stand, og påførte angriberne væsentlige tab. Det vil ikke undre mig, hvis den russiske offensiv her lige så stille aftager, og til sidst helt stopper. Ukrainske enheder fra kampene ved Izyum er i gang med at regruppere efter offensiven. Som grundregel kan soldater angribe i 4-5 dage, og herefter kræves 2-3 dages hvile. Jeg vurderer at den russiske kampkraft på afsnittet er så slidt nu, at et modangreb fra Sivertsk mod sydøst målrettet Popasna, kombineret med en offensiv mod Lysychansk, kan knække den russiske tilstedeværelse her. Husk på at Bahkmut er en større by, og at forsvaret løbende bliver forstærket her. Afskæringen af den nordlige forsyningsrute og den nye rækkevidde for HIMARS vil også få en vis indflydelse på kampene her.


15. september - 2022: Tilbage til tasterne

Kære læser, beklager de seneste dages radiostilhed. Det har været lidt svært at få strøm og diesel, og der har også været lidt andre ... udfordringer. Alt er nogenlunde som det skal være.


12. september - 2022: To russiske Su-35 skudt ned

I de seneste dages offensiv har det hårdt ramte russiske luftvåben nærmest desperat forsøgt at levere ildstøtte til deres pressede enheder på jorden. Ukraine har nedskudt to Su-35 og en Ka-52 kamphelikopter. Til en samlet værdi af omkring $120 millioner +/-. De penge kunne eventuel bruges bedre en anden gang. Her er et flyene - en hård landing:
12. september - 2022: Pletskud fra 54. brigade

Vi har tidligere set både 44. og 45. brigade brillere med præcis artilleri under den seneste offensive indsats. Gutterne fra 54. vil ikke stå tilbage for deres kollegaer, og fangede disse russiske soldater der forsøgte at flygte i en civil bil. Det er det, man kalder et pletskud. Kære læser. Husk på, at vi som udgangspunkt ikke glæder os over den enkelte soldats død. Vi anerkender, at de er brikker i et større spil som de ikke selv har startet. Men vi kan glæde os over, at præcisionen fra de ukrainske enheder er stigende og at dette har vigtig indflydelse på krigens udvikling. Vi kan også glæde os over, at det lykkes for Ukraine at fange flygtende russiske enheder. Lige præcis det aspekt har stor indflydelse på moralen og kamplysten hos de enheder, der oplever at blive ramt under en flugt:
12. september - 2022: Dagens Gode Indikation #10

Vi tager et kort blik på Kherson, hvor der stadig er bedt pænt om operationel stilhed. Men lidt kan jeg da nævne. For eksempel at det russiske luftvåben udviser stadig stigende problemer med at holde sig operationelle. I forgårs skød russisk AA et af deres eget fly ned i nogenlunde samme område, begge piloter overlevede, men det gjorde denne pilot ikke da han begår en stor fejl på Krim i dag. At det russiske flyvevåben mister flere og flere fly uden for kampzonen er DGI #10:
12. september - 2022: Angreb på Lyman undervejs

De flygtende russiske enheder har optaget forsvar i Lyman. Den ukrainske hær har indledt et artilleribombardement af stillingerne. Samtidigt er der en mindre operationel pause, mens friske enheder roteres ind og eksisterende enheder genforsynes. Forvent mindst 2-3 dage inden der kommer eventuelle nye store angreb mod russiske stillinger i området, for eksempel i Lyschansk. Det enorme arbejde med at sende russisk materiel baglæns til videre distribution og reparation er fuld gang, og involverer alt fra militære enheder over private firmaer til, selvfølgelig, landmænd i området.


12. september - 2022: Russisk konvoj elimineret

En flygtende russisk konvoj ved Kyslivka, et landsby på den østlige side af Oskilfloden blev fanget i flugten. Så kan det gå som vi blandt andet så ved Kyiv, dengang de stak af derfra. Store tab. Igen:

12. september - 2022: Stugna-P napper flygtende tropper

En russisk lastbil med infanteri flygter mod Lyman, men bliver fanget af en Stugna-P enhed. Obs! Skrappe billeder (hvis man kigger godt efter). Jeg forventer flere af denne type videoer af flygtende enheder der bliver nedkæmpet uden modstand:
12. september - 2022: Nyt indlæg! Krakket i Kharkiv

Den 6. september 2022 gik ukrainske enheder til modangreb mod de russiske styrker der havde besat områder omkring Kharkiv, herunder byerne Izyum og Kupyansk. Omkring 9000 ukrainske soldater støttet af artilleri, helikoptere og fly satte hårdt ind mod lokale forsvarspunkter langs fronten. De tyndt-besatte stillinger ved Balakliya blev hurtigt overrumplet, og det samme blev efterfølgende større og mindre byer. Den ukrainske spydspids af angrebet fortsatte helt til floden Oskil, hvor de delte sig op og angreb hhv. Kupyansk mod nord og Izyum mod syd.


Den voldsomme fremrykning fik de resterende russiske enheder i Kupyansk og Izyum til at foretage en tilbagetrækning. Senere begyndte russiske enheder overalt i regionen at trække sig tilbage, og i flere ukrainske byer blev det ukrainske flag hejst af civile. Alt i alt noget af en manøvre og en stor succes for det ukrainske forsvar. Jeg synes derfor det var på sin plads at skrive lidt mere om det, herunder hvad det indikerer, hvilke konsekvenser det har, og hvilke muligheder der nu er opstået. Læs om den ukrainske modoffensiv ved Izyum her.


12. september - 2022: Kampvogne nok til et par kompagnier

Den russiske hær har, som efterhånden nævnt en million gange, efterladt tonsvis af grej, køretøjer, ammunition under deres ikke-paniske flugt fra fronterne i regionen Kharkiv. I går scorede hele Ukraine 20 BMP-2 og 20 operationelle kampvogne, herunder flere moderne versioner af T-72. Bemærk at kun ni ud af de 102 registrerede står opført som ødelagt. De resterende 93 er captured. Det er ikke en overraskende mængde, for vi vidste jo godt de havde meget grej omkring Izyum, men det er en lammende mængde. Især for den russiske 1st Guards Tank Army som har mistet hele bataljoner her. Det er dem som tidligere har fået enorme klø, og det er tvivlsomt om de egentligt eksisterer som en trussel længere.
12. september - 2022: Kommende ukrainsk offensiv?

Som tidligere beskrevet, er der et par indikationer der tyder på, at ukrainske enheder forbereder en sydlig offensiv ved Zaporizjzja eller det sydlige Donetsk. Enten mod Tokmak, eller fra Vuhledar mod selveste Mariupol.


12. september - 2022: Nærkampe under offensiv

Det er ikke kun artilleriet der slås. Særligt ikke under en egentlig fremrykning. I denne sekvens ser vi ukrainske infanterister rydde en mindre russisk stilling. Bemærk granatkasteren. Altid en god start.
12. september - 2022: Regionen Kharkiv.

Som de fleste formentlig er klar over, så har den russiske hær trukket sig tilbage fra stort set hele regionen Kharkiv. Det betyder blandt andet at ukrainske enheder har nået grænsen til Rusland. Det vidste du nok allerede, men det skal alligevel med her.


11. september - 2022: Tabstal, der må gøre nas

Det store materielbytte er stadig i gang med Izyum. Det samlede kup er ikke gjort op, men det er vanvittige mængder. Det begynder at ligne, at den russiske hær på få dage har efterladt mere materiel end hele den danske hær har til rådighed. Og dermed cementeret sin førsteplads som den absolutte største bidragsyder til det ukrainske forsvar:
70 stykker materiel, herunder lidt over halvdelen som bytte. Det er et gigantisk arbejde der foreligger de ukrainske oprydningsenheder, især dem som skal sende alt det ødelagte materiel baglæns så det kan sættes i stand eller skrælles for reservedele.11. september - 2022: Detaljerne, detaljerne...

I denne video fra Izyum ses en gruppe fremrykkende ukrainske infanterister. De passerer et brændende russisk køretøj. Det er der ikke umiddelbart noget synderligt interessant i. Hvis ikke det fordi det er en R-149MA1 C&C som primært benyttes af officerer til at styre slagets gang. Bemærk også, hvad vej den holder. Den var på vej væk, da den blev fanget. Det er vigtigt at være i stand til at følge op på et gennembrud, ved at forfølge og nedkæmpe fjendens flygtende enheder. Hvis disse ikke har etableret en linje, men er i kaos og spredt ud, så kan der opnås en væsentlig forskel mellem egne og fjendtlige tab.
11. september - 2022: Fridagen er slut

På denne ugens sidste dag skal der laves noget igen. Forvent derfor færre opdateringer i en periode.


11. september - 2022: Før & Efter a' la Kreml

Den russiske hær forsøgte som nævnt at sende forstærkninger frem til de kollapsende linjer. Det var med nogenlunde samme effekt og resultat som hvis du forsøger at slukke en bilbrand med en vandpistol. Det var faktisk enheder for den sagnomspundne 3. Armé. Den 'nye' hærgruppe som jeg aldrig fik beskrevet. Her ses et billede af den samme BMP før og efter den ramte frontlinjen (bemærk den hvide tekst etc.). Så kan man selv tænke sig til resten:
11. september - 2022: Mere krigsbytte af den gode slags

Det vælter selvfølgelig ind med materiel efter det russiske kollaps ved Izyum. Her er det hele fire(!) Msta-S selvkørende haubitser - samme model som vi også så i går - og som nu kan indgå i de ukrainske artilleribrigader. Adskillige billeder viser også, at der er efterladt store mængder 152mm ammunition. Det er sjovt nok dem som Msta-S bruger. Ukraine mangler virkelig artilleri, så det her er meget kærkomment. Et hurtigt slag på tasken er at Ukraine har scoret mindst 20-25 af dem under denne offensiv. Vi få se når byttet er gjort op.
11. september - 2022: Resultatet af et HIMARS

Med fremrykningen kommer også en del gode visuelle beviser på de ødelæggelser, HIMARS har påført det russiske militær. Bemærk destruktionen i denne video. Tonstunge, pansrede køretøjer er destrueret. Der er ikke meget der har været i live eller brugbart efter dette angreb. Det er blandt andet på grund af de hundredevis af denne type anslag, at den russiske hær nu sidder uhjælpeligt fast. Det er store tab, selv for en stor hær. Og det er tab, som først nu kan registreres, og dermed får vi igen understreget at den dokumenterede tabsliste med al sandsynlighed er 20-30% for lille. Mindst.

11. september - 2022: Ukrainsk BMP rydder skoven

Med en 30mm HE ombord kan denne BMP-3 (mener jeg) virkelig rydde stillinger for infanterister. Vi har tidligere set dem brugt effektivt i bykamp, og her er der russiske infanterister under det seneste ukrainske fremstød der får kærligheden at føle:

11. september - 2022: En lille opfølgning

For et par dage siden så vi en video hvor en russisk kampvogn bliver elimineret. Jeg undrede mig over hvordan det skete. Nyt videomateriale dokumenterer at den bliver ramt af et ATGM. Men der er mere i videoen. Lad os tage et kig. Først den komplette version:Bemærk hvordan kampvognskommandøren kravler ud og stiller sig på taget. Dette er ikke unormalt når en kampvogn slås mod infanterister. I langsom gengivelse kan både kommandør og modstanderens pletskud ses:


Bemærk hvem der får en meget høj flyvetur, og lander igennem taget på huset ved siden af. Skrappe sager:
10. september - 2022: Severodonetsk og Lysychansk under angreb

Ukrainske enheder støttet af artilleri er i gang med et angreb fra nord og vest mod både Lysychansk og Severodonetsk. Det er komplet vanvittigt at det slet ikke er lykkedes den russiske hær at etablere bare en eller anden form for effektivt forsvar eller modsvar til dette her kollaps. I stedet så angriber de syd for Bakhmut. Det virker helt hovedløst.10. september - 2022: Izyum og Kupyansk er befriet

Jeg kan hermed personligt bekræfte at ukrainske kampvogne og infanteri er rullet ind i begge byer og er i gang med at etablere total kontrol med områderne. De russiske enheder har de fleste steder taget flugten, men der stadig rigtig mange russiske soldater i området som er enten isoleret eller som er ved at blive det. Situationen omkring Lyman og Oskil er pt. uklar, men umiddelbart ligner det at de også har rømmet disse to byer. Hvis detter er tilfældet er hele den nordlige del af den russiske front i Donbas kollapset på fire dage. Forsyningslinjer fra Belgorod i Rusland er brudt, og dette vil give rystelser hele vejen ned til fronten ved Zap.


Jeg vil som nævnt forsøge at samle op på det hele når linjerne stabiliseres. Det bliver formentlig ved floden Oskil, med mindre at Ukraine forsøger en yderst dristig forfølgelse nord/syd om floden. Samtidigt er der ingen nyheder om de russiske enheder der holdt linjerne syd for Izyum, mod Slavjansk. Uanset om de er trukket tilbage eller holder stand, så vil frontlinjen hele vejen fra Kharkiv til Slavjansk, være som en krøllet skjorte der møder et moderne dampstrygejern, og blive strøget godt fin og lækker. Dermed vil tusindevis af ukrainske soldater, der har været bundet til forsvaret af Slavjansk og Kramatorsk, blive frigivet til andre steder. Forhåbentligt vil nogle vende snuden mod Bakhmut.


En by som Sivertsk kan også forstærkes, og måske endda benyttes som brohoved for en mindre offensiv øst mod Lysychansk. De russiske enheder der angriber ved Sivertsk har ikke længere deres ryg mod nord fri og deres normale forsyningslinje er kappet. Dominoeffekten ned igennem linjerne er indtil videre lille, men tydelig. Et reelt kollaps på en central front. På fire dage. Det skal lige have tid til at forplante sig, før vi kan se hele effekten. Men det er et komplet forsmædeligt nederlag. Indtil videre i hvert fald. Faren for modangreb før det vundne terræn er konsolideret, er til stede. Jeg har svært ved at se hvor det skulle komme fra, men det er enormt vigtigt at de ukrainske enheder når at befæste de befriede områder for at konsolidere denne strategiske gevinst.


Det vil være fristende at forfølge de flygtende russiske tropper. Faren er at strække sig for langt. Vi får se hvad den ukrainske hærledelse beslutter. Jeg vil tro de 'nøjes' med at bygge en ny linje der går fra Kharkiv til Kupyansk, dækkes sydpå af floden Oskil ned til Izyum og Lyman. Her kan de udnytte og genopbygge egne tidligere forsvarslinjer, tage en puster og forberede næste træk. Andre vurderer at de holder foden på speederen og i hvert fald i visse områder vil forsøge at trænge dybere ind bag de russiske linjer - nu de ikke rigtig har etableret nogle reelle forsvarslinjer. Uanset hvad, så skal det befriede terræn holdes og sikres mod modangreb. Det må være førsteprioritet.


Og til sidst vil jeg blot tillade mig en personlig kommentar, og nævne, at jeg er som et lille barn før juleaften. Jeg kan slet ikke vente på at se, hvor meget den russiske hær har efterladt i de områder. Det er altså i Izyum og Kupyansk at de har kørt grej frem via jernbanen direkte fra lagre i Rusland, og manuelt lastet det på trucks til videre fordeling. Området er et helt central knudepunkt for stort set hele den østlige front. Der må være efterladt enorme mængder ammunition og udstyr rundt omkring. Tonsvis af sager som de umuligt kan have taget med under en flugt, da det i så fald er blevet lastet manuelt på togvogne mens Ukraine bulrede frem. Yesss... fuggedaboutit. Hvis ikke jeg får det Lego Togsæt som jeg ønsker mig, så bliver jeg skuffet.10. september - 2022: Russiske Rygter

Faste læsere vil vide, at jeg meget nødigt bringer rygter. Med mindre jeg selv starter dem, selvfølgelig. Men her er to interessante af slagsen; russiske kilder fortæller at deres tropper er trukket ud af Izyum, Lyman og Kupyansk samt at de forsøger at etablere en forsvarslinje på den østlige side af floden Oskil. Det vil give mening for dem at flygte før de bliver låst inde og nedkæmpet. Det giver også mening at benytte floden som et terrænforsvar. Min eneste kommentar derudover er at denne flod altid fryser så meget til is om vinteren at tungt materiel kan køre over. Just saying...


Jeg følger op med mere nyt om denne spændende udvikling senere. I mellemtiden så husk på hvad alle de der russiske iagttagere sagde på omkring samme tid: INGEN PANIK.


Haha!


10. september - 2022: I østen stiger solen op

Og det gør den også i Ukraine. Denne video er af solopgangen over Kupyansk her til morgen, filmet af ukrainske soldater. Kupyansk er den vigtigste logistikcentral for de russiske tropper i Donbas. Hvis Ukraine overtager kontrollen og kan holde den, så vil det påvirke de russiske tropper helt ned til Bakhmut.
10. september - 2022: Ondt bombardement af russisk base

En fremskudt russisk base lige vest for Kupyansk kommer under heftigt bombardement af ukrainsk artilleri. Ukraine har bakket deres offensiv op med alle grene af deres militær, på nær flåden:10. september - 2022: Ooohlalala #2

Der bliver stadig overført mange fine, fine sager fra den russiske hær til den ukrainske. Det skæpper virkelig godt i kassen at overløbe russiske linjer, det må man sige. En sand fornøjelse. Som at være den første i en spis-hvad-du-kan luksusbuffét med alt godt fra havet.


Her er det en 9A331 TLAR som er en del af antiluftskytset Tor-M1. Den er dyr og systemet fungerer ikke uden. Derudover en klassisk 122mm BM-21 Grad Stalinorgel med alle piberne fyldt ud med returvarer. Den indgår i forvejen i det ukrainske arsenal.

10. september - 2022: Kan i huske linjen ved Zaporizjzja?

Der har været lidt stille omkring dette afsnit i et stykke tid. Opmærksomme og faste læsere vil vide, at Ukraine stille og roligt har arbejdet sig sydpå her. Sammen med konventionelt artilleri og HIMARS, og de russiske troppeflytninger fra væk fronten, synes jeg at det stille og roligt begynder at dufte af endnu en moden frugt. Et ukrainsk fremstød mod Melitopol via Tokmak virker mere og mere realistisk. Der er også en del tropper der rør på sig i Kryvyi Rih. Nogle af dem ved jeg skal sydpå og kæmpe om Khersonfronten, men de andre...? Det ligner ikke reserver. Rusland har bundet størstedelen af deres kampkraft ved Kherson, Bakhmut og Donetsk. Kan Ukraine levere endnu en overraskelse? Det er mit stille håb. Og håbet, det er lysegrønt.


10. september - 2022: Vi starter tidligt i dag; Dagens Darwin Award

Med forbehold for senere indtrædende kandidater så har KUDDA (Komitéen for Uddeling af Dagens Darwin Award) allerede sendt en deltagerpræmie til chaufføren af denne russiske kampvogn, der tager flugten med et par kammerater på taget. Der er gået Snurre Snup i festen, tror jeg. Husk lyd.
10. september - 2022: Ingen prop i, endnu

Jeg holder stadig vejret og håber på at Ukraine kan konsolidere de områder de har befriet, samtidigt med at de fortsat kapitaliserer på det dybe fremstød ved at fortsætte frem og efterlade russiske stillinger til bagtroppen. Det er en dødelig balancegang, hvor man endelig ikke må fristes til at køre for langt, strække sig for meget ud, og dermed åbne op for at modstanderen kan lave en pincet og fange dine forreste kamptropper i en kedel. Beskyttelse af flankerne og nedkæmpelse af efterladte grupper af tropper skal foretages af bagtroppen, og denne skal være stor, for at sikre det befriede område. Jeg er ikke længere så nervøs for et russisk kontraangreb, for det ligner slet ikke at det har kapaciteten til det i området, men alligevel. Det er altid forbundet med stor fare for et modangreb, når et dybt fremstød eksekveres. Det vil være et stort tab hvis de ukrainske kampgrupper der angriber her bliver omringet og nedkæmpet, for det er primært friske tropper fra de nytrænede enheder der foretager aktionerne. Det er absolut ikke usandsynligt at den russiske hær både vil forsøge og kan mønstre en form for kvalificeret modangreb.


Indtil videre går det fuldstændigt fremragende, og vi har endnu ikke set det fulde resultat af offensiven. Jeg vil forsøge at give et overblik når/hvis positionerne bliver konsolideret. Det giver ikke mening at lave en større status og vurdere de bredere implikationer for fronterne og krigen som helhed, mens linjen er så fluktuerende. Det bliver bare gammelt mens det bliver skrevet. Men pt. er der ingen prop i den russiske blødning, som stadig producerer voldsomme tabstal. Her er det fra i går. Bemærk hvor meget der er listet som 'Captured'. Over halvdelen. Det er et væsentligt tilskud til Ukraines hær. Men The Grand Prize er i Izyum...10. september - 2022: Et grafisk overblik

En russisk milblogger har været så venlig at skabe dette grafiske overblik over den ukrainske offensiv nord for Izyum. Bemærk at den allerede er for gammel, da ukrainske enheder er drejet sydover mod Oskil og Izyum. Men den giver et fint overblik over de første par dage af fremstødet:
9. september - 2022: Duften af indikationer

Hvad er det, der først forlader en synkende skude?


Det er rotterne.


Jeg har set beviser på at FSB i Kupyansk har rømmet deres kontorer og er stukket af. Et tydeligt bevis på hvad der er i vente. Det vil ikke overraske mig hvis hele garnisonen rømmer byen uden yderligere kampe.


9. september - 2022: En halv kampgruppe om dagen

De enorme russiske tab varer ved. Her er de materieltab der blev dokumenteret i går. Det er sådan nogenlunde en halv russisk kampgruppe. Som minimum. Selv hvis dommeren fløjtede kampen af nu, så ville vi se et efterslæb i dagene efter. Det er stadig vanvittigt høje tabstal. Forkrøblende tabstal:

9. september - 2022: Ukrainsk gennembrud ved Oskil

Udviklingen går lige nu hurtigere end min fixer Viktor kan konsumere en pakke tobak. Og det er hurtigt. Jeg har flere gange set min ven tænde den ene med den anden. Ukrainske enheder fra Slavjansk & Omegn har kæmpet sig på skudhold af Izyums forsyningslinje mod øst som går via den mindre by Oskil. Som jeg lige sådan hurtigt kan læse positionerne, så betyder det at Izyum kan være afskåret da alle ruter ind til området enten er under ukrainsk kontrol, eller under ukrainsk beskydning. Så er der selvfølgelig floden mod øst. Må jeg anbefale at de russiske enheder forsøger at bygge en ... overgang?


Med lidt snilde og medvind kan det også betyde at førnævnte russiske kolonner kan løbe ind i nogle udfordringer med at nå destinationen. De skal også holde sig til, hvis de vil nå at få en smøg inden det går løs.


9. september - 2022: Nåh, der er de.

Det er fire dage siden at Ukraine lancerede den offensiv nord for Izyum som de har bygget op til i et par uger. Derfor virker det også på sin plads at den russiske hærledelse, som stadig ikke kan smide sin arrogance fra sig, nu vælger at sende forstærkninger frem. Bedre sent end aldrig. Eller vent. Det ordsprog holder ligeså lidt vand som en russisk BMP-1 uden prop og snorkel. Nogle vil argumentere for at det er en smule sent at sende forstærkninger ind, efter at din fjende har gennembrudt over 50 km. af dine linjer og time efter time deler store tæsk ud til afskårede stillinger rundt omkring i landskabet.


Men ok. Ret skal være ret, og man skal ikke undervurdere en modstander. Der er virkelig mange køretøjer i de her kolonner. Absurd mange. Og en del artilleri på slæb. Jeg ser dog for eksempel ingen kampvogne. Hvor er T-34? Den har jo været her før, for omkring 80 år siden. Uanset den mangel på operationelle moderne kampvogne som vi ved er indtrådt, så er det selvfølgelig en væsentlig forstærkning af afsnittet. Det bliver spændende at se om de sættes ind ved Kupyansk eller ved Izyum. Igen tror jeg at Rusland begår en operationel brøler her; Ukraine er ved at omringe store mængder tropper med henblik på at afskære deres forsyninger og udsulte dem over tid. Ruslands svar er at forstærke lommen. Men det er ikke med en kampklar kampgruppe. Det er med alt muligt diverse. En reel forstærkning ville være 2-3 friske BTG udrustet efter deres doktrin. Det her ligner et blandet ophørsudsalg fra en stor militærbase. Bemærk også, hvordan det er de samme køretøjer der vises igen og igen. Ren propaganda for at kunne vise, at man gør noget. Men det gør de bare ikke rigtigt, synes jeg.


Ligesom med situationen nord for Kherson er jeg heller ikke sikker på, at det er det rigtige valg at foretage. Taktisk retræte, regruppering, og modangreb virker som en andre oplagte muligheder, og det gør et flankeangreb også. Det ville jeg personligt overveje, men jeg ved ikke om de har kapaciteten til det. Samtidigt har politiske og urealistiske krav til slagmarken historisk set krydset mange gode generalers mange gode beslutninger, og gjort allerede dårlige omstændigheder dårligere.


Og her en anden kolonne der strækker sig ud i horisonten:
9. september - 2022: Gaven, der bliver ved med at give

Den indtil videre succesfulde aktion nord for Izyum har udover en række væsentlige strategiske gevinster på kortet også kastet store mængder materiel og ammunition af sig. Som nævnt er der ikke plads til at vise det hele - resultatet tager vi blot på skrift undervejs. Jeg udvælger derfor nogle enkelte nævneværdige, som de her tre styks operationelle BTR-82A som er ganske brugbare når Ukraine skal rykke videre frem. Manglen på gode køretøjer i den ukrainske hær er stadig udtalt, det er blandt andet også derfor at de kører rundt i sardindåsen M113, så ethvert tilskud af mere moderne og formålstjenlige (sikke et ord!) køretøjer er meget kærkomment.


Som du måske har bemærket, har jeg store håb for hvad der kan scores i Kupyansk. Og jeg tør slet ikke tænke på hvad der kan være i sigte hvis de mange enheder omkring Izyum isoleres, udmagres, og nedkæmpes. Jeg mener det helt seriøst, når jeg skriver, at der er materiel nok til at udruste mindst 10.000 mand. En stor del af det er offensivt grej. Og selvom en væsentlig del af det formentlig er slidt og gammelt, så er det bedre end ingenting eller gamle civile biler. Behovet for reservedele under en længerevarende og hård krig er selvsagt også stort, og der er med garanti store mængder der kan skrues af her og der af de crews der er specialiseret i den slags bjærgning, og som følger i halen på offensiven:Nedenstående billede viser modellen som nu får et bedre formål at arbejde med. Produktionen af BTR-82A startede for under 10 år siden, så det er altså moderne grej det her. Ikke noget Sovjet BMP-1 med manglende bundprop. Det gør mig oprigtigt talt i godt humør at se sådan noget grej efterladt intakt. Det beskytter de ukrainske soldater og muliggør bedre operationer, samt ekstra udrustning af eksisterende eller nye enheder. Jeg er optimist ift. hvad der ellers vil blive efterladt i de kommende dage såfremt denne dybe offensiv fortsætter.
9. september - 2022: Hov hov!

Hvad er dog det, der her kører mod fronten nord for Izyum. Der er minsandten en M270 med langtrækkende lækkerier leveret direkte til en hoveddør nær dig. Hvis du altså er invasionsstyrke i Ukraine. Nå ja, og så en dansk ambulance i baggrunden... Det kunne være knallertbanden i Stege som har oprustet forud for weekendens kræmmermarked, men det er det dog ikke:
9. september - 2022: Har... har... har de ikke floder i Rusland?

Hvad er det med vand og de russiske køretøjer? Er de tørstige? Tror soldaterne bare at de kan køre overalt? Er de overhovedet trænet i at skifte indstillingerne fra land til vand? Hvad betyder amfibiekøretøj egentlig på russisk? Hvorfor gør de sådan? Hvorfor!?


Spørgsmålene hober sig op når jeg ser sådan en video her. To russiske BMP-1 og en BMP-2 forsøgte at stikke af fra den ukrainske onslaught nord for Izyum. Men de havde vist ikke lukket for bundproppen. Nu er jeg lige den der irriterende nabo der står på søbredden og brøler gode råd udover nabolagets gadekær, mens du i et anfald af pludselig romantik bakser rundt med lillemor og en lunken flaske rosé i din lille skotøjsæske: "HUSKEDE I AT LUKKE BUNDPROPPEN? MAN SKAL ALTID LUKKE BUNDPROPPEN! HVORFOR LUKKEDE I IKKE BUNDPROPPEN?"


"Sig bundprop én gang til...."


9. september - 2022: God stemning blandt reserverne

En video filmet fra den russiske side viser nogle af de forstærkninger der angiveligt skal sendes frem for at stoppe blødningen ved Kupyansk. Manden der får en gedigen omgang velfortjent voksenskældud er tydeligvis ham der er kommet for at lodse folk fremad. Det får han formentlig lidt svært ved. Gode, gode tegn. Det ligner ikke, med al respekt, nogle mennesker der har tænkt sig at grave sig dybt ned, kæmpe for hver en centimeter og holde forsvarsstillinger i dagevis under tung artilleribeskydning. Deres pårørende blander sig tilsyneladende også, og så er det svært at tage direkte i døden uden rustning. Det er godt hvis de bliver hjemme, for der er ingen grund til at trække pinen ud:
9. september - 2022: Daglige russiske angreb i Donetsk

Det er vigtigt at huske på at mens den russiske hær er i voldsomme problemer ved Kherson og Izyum, så har de stadig initiativet ved Marinka/Avdiivka og delvist ved Bakhmut. De forsøger stadig at udnytte deres mindre succes ved Pisky, men byen er ingenmandsland og derfor har de svært ved at omsætte denne taktiske succes til en ny. Så de er primært begrænset til at smadre løs på de ukrainske forsvarsstillinger, og det gør de så ved at bruge stort set alt i arsenalet. Her er det termit, mener jeg, som regner sin grufulde, brændende død nedover frontlinjen:
9. september - 2022: Et helt batteri Msta-S

Ej, men altså. Er det allerede jul?, tænkte skribenten. Men nej, det var det ikke. Det var igen-igen russiske enheder som efterlader noget af deres dyre grej i komplet intakt tilstand til dem, de slås imod. Igen må jeg understrege at det er store indikationer på sammenbrud, især i kommunikationslinjerne. Hvis du er kommandør over et batteri af Msta-S, så skal du have at vide i god tid hvornår du skal flytte dig. Det tager heller ikke lang tid at destruere sådan én indvendigt i stedet for at efterlade to styks operationelle og med ammunition til en fjende, der godt ved, hvordan de skal bruges. At deres står "Til Kyiv" på en af dem, er så tyk og dejlig ironi som jeg håber ikke er spildt på nogen af os herinde:


Det er denne her, der er i spil. En særdeles dødbringende ballademager. Terrængående, robust, hurtig affyring, nogenlunde præcision. Det er husfavoritten:

9. september - 2022: Russisk opbygning ved Bakhmut

Jeg bør nævne, at russiske enheder forstærker den sydøstlige og nordøstlige del af fronten ved Bakhmut. Det er offensive tropper fra VDV og Wagner, de har grej med, og det ligner at de bygger op til endnu et større angreb mod byen. Folk er forskellige. Det anerkender jeg. Nogle sætter hylder op i stuen, mens førstesalen brænder. Andre forsøger at løbe ovenpå og slukke ilden. Den russiske hær går over og genoptager et gammelt slagsmål med naboen. Der skal være plads til at vi prioriterer forskelligt. Jeg kan ikke se dem få succes med den prioritering, for hvad vil de egentlig med Bakhmut, hvis Izyum falder?


9. september - 2022: Kupyansk under angreb

De russiske enheder i Kupyansk må hellere tage det første tog hjem, for de har stort set ikke etableret dybe forsvarslinjer inde i byen og nu angriber ukrainske enheder fra to vinkler. Hvis de kan befri byen med et militært snuptag, så vil der være enorme mængder af materiel, ammunition og forsyninger som krigsbytte til de ukrainske enheder. Husk på at Kupyansk har været stort set uden for rækkevidde af ukrainsk artilleri siden krigens første uger, og har fungeret som en logistisk central for styrkerne sydpå i Izyum. Området har været sikkert for dem at operere i, og kan være proppet med russisk udstyr, herunder formentlig især en masse APC'er og IFV'er. Og ammunition til de sovjetiske våbentyper hvor Ukraine selv er ved at løbe tør. Som for eksempel her, hvor fremskudte ammunitionsdepoter i felten er indtaget uden kamp. Ikke dårligt. Slet, slet ikke dårligt.


Og her et større et af slagsen som straks bliver lastet og kørt væk. Det kan være særdeles værdifuldt at løbe fjenden over ende. Og denne her offensiv fra Ukraine er forløbet helt vanvittigt. Både i form af vundet territorie og stillinger, men særligt fordi angriberen normalt ikke kan regne med så omfattende succes uden selv at tage tunge tab. Selvfølgelig har der været ukrainske tab, men de russiske tab er ekstremt høje og det skyldes simpelthen at dem der ikke stak af enten er blevet nedkæmpet eller taget til fange. Et komplet uorganiseret forsvar og et lokalt frontafsnit i nærmest total opløsning er hvad vi har været vidne til. Der er blevet befriet store områder af vigtig operationel karakter, og vi har kun set toppen af isbjerget når det kommer til det materiel og ammunition som russerne har måttet efterlade under deres kaos. Det bliver helt vildt hvis Ukraine kan løbe Kupyansk over ende på 2-3 dage. Og jeg kan slet ikke vente til at ukrainske enheder fra Kramatorsk og Slavjansk begynder at rykke nordpå mod Izyum.

12 kommentarer
bottom of page