top of page

Krigen i Ukraine. September 2022 (part 3)

Opdateret: 1. okt. 2022

Følg krigen i Ukraine her.


Opdateringer, vurderinger og røverhistorier.


På denne side kan du følge udviklingen på de enkelte frontafsnit, samt få historier og video du normalt ikke finder andre steder i Danmark. Seneste tråd for august kan du læse her. De to første tråde om september kan du læse her: Krigen i Ukraine - September 2022 & Krigen i Ukraine - September 2022 (part to).


Der kommer som oftest daglige opdateringer til denne tråd. Hvis der ikke gør, så kommer de igen senere, så vend endelig tilbage. Husk altid på at ingen nyheder, som udgangspunkt, er gode nyheder.


Ny måned - ny tråd: Klik her, så ses derovre.

Og tak, fordi du læste med i september.


30. september - 2022: Situationen spidser til

Russiske enheder som er omringet i Lyman har få muligheder tilbage. Én af dem, er at bryde ud af fælden ved at angribe de tyndeste linjer. Det er mod øst, og på dette billede ser vi russiske køretøjer og diverse stjålne civile biler samle sig før et udbrudsforsøg mod Torske. Torske er et mål for de ukrainske enheder, fordi det er oplagt at russerne vil forsøge at slippe ud via denne by, da vejene er nogenlunde farbare. Det er spændende timer lige nu, og tiden arbejder ikke for russerne her. Massive mængder ukrainske tropper og materiel er involveret i offensiven. Russiske kilder melder om 3500 soldater fanget i Lyman, men jeg tror det skal divideres med to. Uanset hvad, så ligner det et forsmædeligt nederlag på dagen hvor Putin Himself har tænkt sig at erklære Rusland for udvidet, og formelt stjæle Ukraines land.


Se i øvrigt frem til at de (tåbelige) iagttagere og kommentatorer der påstod at invasionen ikke handlede om klassisk russisk imperialisme, bruge hele deres weekend på at padle baglæns og mumle videre om NATO, nazister, EU-udvidelser, legitime russiske sikkerhedsinteresser og alt muligt andet crap, designet til dels at undskylde deres egen komplette inkompetence som politisk kommentator, og dels at undskylde for at Rusland for kungudernevedhvilkengang har angrebet et naboland for at stjæle deres territorier. Der er en årsag til, at samtlige af Ruslands nabolande er propfulde af folk der hader Rusland af et godt hjerte. Altså sådan virkelig hader Rusland. Ikke bare som en dedikeret kødspiser med T-BONE tatoveret over brystet hader tofu og bønnemos. Nej, det her kære læser, det er had i ordets reneste forstand. Du tror mig ikke? Fair nok. Tag derover, spørg dem, og se ilden i deres øjne. De hader russerne som 16 millioner børn hader broccoli. Men selvindsigt har aldrig været billigt til salg i store imperier, uanset deres fornavn. Desværre. Det kunne have sparet os alle for megen krig og ballade.


Nåh, men i Lyman dufter der af Kyiv og Brovary. I ved, der hvor de russiske kolonner løb ind i en mindre trafikprop på vej hjem. Det kunne godt ske igen. For der er intet håb for de håbløse:30. september - 2022: Run to the hills

Gode billeder. Eller, elendige billeder afhængig af dit tilhørsforhold, strømmer ud fra området omkring Lyman. Se blot denne her, hvor russiske soldater er ude på en lille løbetur. Måske for at holde deres form ved lige. Eller måske fordi en professionel hær er lige i måsen på dem, og deres bedste bud er derfor at tage et adidas-outfit på og give den gas. Der er langt hjem på fod. Vi kan endnu engang forvente en mindre gavebod når Lyman er faldet. Og forhåbentligt en masse krigsfanger så Ukraine kan udveksle deres egne. Godt ser det ud. Se hvordan de løber uden udstyr og materiel. Den mægtige russiske hær:
30. september - 2022: Lyman er omringet

Mindst 1800 russiske tropper er fanget i Lyman som er blevet operationelt omringet. Den sidste vej ud af byen er under ukrainsk beskydning og kontrol flere steder. Det er russiske enheder fra 20th Guards Combined Army, regimenter fra BARS og fra det såkaldte LPR. De 1800 er mit konservative bud baseret på tilgængelig information omkring enhederne. Der kan være helt op til 3000 mand, for vi har set nylige mobiliserede blive dræbt i kampene. Når Lyman falder vil det åbne frontlinjen i Luhansk op igen. Den russiske hær vil formentlig forsøge at komme til undsætning. De vil fejle, for de har ikke kampkraft i området til den slags. Det er sent nu. Jeg vender tilbage med mere info efter lidt søvn og kaffe. Det kan blive endnu en stor sejr for Ukraine i de kommende timer eller dage.29. september - 2022: Spørg, og du får svar

Der er kommet lidt spørgsmål ind i kommentarfelterne. Jeg vil endelig ikke foregive at jeg kan besvare dem fyldestgørende, men nu da de er blevet stillet her, giver jeg et bud på mulige svar.


Spørgsmål: "er det ikke snart på tide at sætte en prop i for forsyninger via krimbroen"


Svar: Jo, det er det. Men det er ikke ligetil. For det første er broen ikke inden for rækkevidde. For det andet kræver det store mængder sprængstoffer at ødelægge en bro. Husk på at en bro er bygget til at modstå gigantiske kræfter fra vind og vand, samt svingninger og trafik. Der kræves overraskende god planlægning og placering af sprængstoffer for at eliminere en stor bro. Mit bedste bud vil være, at Ukraine rammer et forsyningstog mens det er på vej over broen. Et stort afsporet tog med ild i ammunition etc. vil uundgåeligt gøre broen ufarbar i en periode.


Spørgsmål: "Hvordan forestiller du dig Russerne kan skabe en prof hær igen med antikke våben?"


Svar: Tjaah. Det gør jeg sådan set ikke. Jeg tror vi skal se tiden an, og se hvad de tropper op med når de har fået dannet nogle reelle nye enheder. Den russiske hær har store mængder grej opmagasineret. Det er umuligt at vide (de ved ikke det selv) hvilken tilstand dette grej er i. Jeg vil tro et godt bud er, at noget er brugbart, noget er komplet ubrugeligt, mens andet kan sammensættes til operationelt materiel ved at kannibalisere på materiel til reservedele etc. For at give et eksempel så havde russerne før krigen mere end 10.000 BMP-1 på lager. Det er en sardindåse og mange af dem er sikkert rustne og skrællet i bund. Men folk med snilde fingre kan helt sikkert skabe en masse operationelle BMP-1 ud af den mængde. Vi ved også at deres våbenfabrikker producerer løs. Mit umiddelbare bud er at håndvåben ikke er den begrænsende faktor. Det er derimod personligt udstyr til hver enkelt soldat samt det mere moderne tunge materiel de kommer til at mangle. Men det er også kritiske mangler, især i en vinterperiode, og især når Ukraine løbende får tilført moderne artilleri og ammunition.


Derudover er der den basale indkvartering. Det bliver en kæmpe udfordring. Hundredetusindevis af mobilister er på vej mod enten fronten, Krim eller til grænsen ved Ukraine. Allerede nu er der mange eksempler på, at de bliver læsset af uden videre forsyning eller direktion. De mange indkaldelsessteder har skyndt sig at få opfyldt deres kvoter (det giver nemlig bonus til embedsmændene) og de indkaldte er herefter sendt afsted med bus, tog og fly mod centrale opsamlingssteder nær Ukraine. Det kan blive et syndigt og decideret farligt kaos, for der er ingen tvivl om at forholdene her, slet ikke er gearet til at håndtere en hurtig tilgang af så mange mennesker. Den russiske logistik er i forvejen presset og rigtig mange af de erfarne officerer er KIA/WIA. Det er ikke sådan lige til at håndtere, indkvartere og brødføde så mange mennesker på så kort tid. Og slet ikke over en længere periode. Det kræver indøvede processer, administration og enorme mængder udstyr. Forvent masser af videomateriale fra frustrerede russiske soldater der sover på jorden, er blevet efterladt uden videre ordrer, mangler basale forsyninger og udstyr osv. osv. Det er simpelthen uundgåeligt, selv hvis de havde styr på tingene inden mobiliseringen. Og det havde de ikke. Så jeg kan ikke forestille mig, at de kan skabe en professionel hær via mobiliseringen. Over tid, ja. Men i hvert fald ikke i år.


Spørgsmål: "I foråret var muddersæsonen medvirkende til at ruslands planer faldt fra hinanden da de var i offensiven. Nu kommer efterårsversionen med tiden uden veje, hvordan ser du at det vil påvirke Ukraines hær og dens evne til at sende russerne hjem til Mordor?"


Svar: For det første er jeg ikke sikker på at The Geneva Suggestion synes godt om at sende russerne hjem til Mordor. Tænk lige lidt på Mordor, ik? Har de ikke lidt nok? Nej, spøg til side. Rasputitsia, perioden uden veje, vil have stor indflydelse på mobiliteten. Både under en offensiv, men især også bagefter når baglinjerne følger med, med al den logistik dette medfører. Husk på, at når 10.000 mand rykker 20-30 kilometer frem som ved Izyum, så skal der virkelig følges op med lastbil efter lastbil fulde af mad, vand, brændstof og ammunition. Det er voldsomt store mængder der skal til for at føre effektiv krig, især offensivt. Selvom Ukraine rykkede frem mod Izyum fra tre vinkler, og har forholdsvis korte forsyningslinjer derhen, så brugte de mere end 14 dage på at konsolidere styrkerne efter fremrykningen. Det overrasker mig lidt at så mange iagttagere påpeger at vinteren vil fastfryse linjerne. Bevares, det bliver koldt. Men til gengæld er jorden frossen hvilket visse steder muliggør færdsel med lettere angrebskøretøjer.


Indtil det sker, så vil mudderet være et stigende problem. Især for evakuering af sårede og for forsyningstropperne. Eller, især for alle køretøjer. Jeg vil vove den påstand at klichéen om at "man skal ikke angribe Rusland om vinteren" er en lidt misforstået myte. Det var om efteråret og foråret at nazisterne og Napoleon begyndte at sidde fast i mudderet. Det umuliggjorde i høj grad forsyning af de enheder der var rykket hurtigt frem. At deres soldater så frøs ihjel om vinteren, det skyldes primært manglen på varme sokker. Groft sagt. Husk i øvrigt på, at det også er vinter for russerne og at det er dem, der er på udebane. Men mudderet er et problem, og personligt en af mine største bekymringer fordi det hurtigt kan give dig helt uoverskuelige problemer. Ukraine har flere steder over en meter muldjord. Når den bliver blandet med vand og trafik, så giver det alle typer køretøjer, fra kampvogne til vandcykler, problemer. Her er det amerikanske MaxxPro MRAP der sidder fast:


28. september - 2022: HIMARS TIL FOLKET!

Pentagon, som stadig sidder med 2.2 milliarder dollars på lommen fra sidste udskrivning fa Kongressen (eller hvilken politisk ordning de nu fik fikset, det kan jeg ikke huske) har lige meldt ud at en del af den pulje går til overføre ikke mindre end 18 ekstra HIMARS til Ukraine. Det er omkring en fordobling af det nuværende M142-systemer, og det må siges at give Ukraine nogle muligheder for at byde de mobiliserede russiske reservister på en varm velkomst. Hvis jeg kender amerikanerne ret, så er nogle af disse systemer allerede ankommet, nogle står på lager i Rammstein mens resten formentlig skal lastes og sendes i de kommende dage. Det er en voldsomt god nyhed, for HIMARS er et overlegent våben. Frontlinjen er lang, og mudderet bliver dybt. Dette modvirker mobilitet så det er fint at der kommer mere tæthed her, så de ikke skal flyttes langt for at blive brugt.


For en god ordens skyld betyder det at Ukraine nu har 34 M142 og 11 M270. Så hvis man ser det på den positive side, så bliver det selvfølgelig et surt vinterophold for mange af de russiske mobilister i Ukraine. Til gengæld bliver det kort.


Update: Øv jeg kender dem ikke godt nok, åbenbart. Denne omgang HIMARS begynder først at blive leveret i 2023.


28. september - 2022: All eyes on Lyman

Ukrainske enheder har i løbet af i nat og i dag rykket yderligere et par kilometer frem rundt omkring Lyman. Det betyder at forsyningsruten nordfra er afskåret, og at der snart ikke er farbare veje ud af byen. Hvis vejrudsigten holder stik, så kan regnvejret sætte en stopper for en koordineret russisk retræte og de kan igen blive tvunget til at efterlade store mængder materiel. Jeg vurderer at der ikke går mange dage, før Lyman er omringet. Vinduet for en russisk tilbagetrækning, det logiske valg, er så småt ved at være lukket.28. september - 2022: Nyt indlæg: Frygt og Lede i Luhansk


"De var omkring Kyiv, et eller andet sted i udkanten af byen, da manglen på forsyninger begyndte at indtræde..."


Den russiske mobilisering er i fuldt sving. Den proces, og resultaterne af den, kommer vi til at se en del til fremover. Læs indlæg nummer to om den russiske mobilisering i Ukraine her.27. september - 2022: Lyman. En voksende hovedpine.

Ukrainske tropper har brudt gennem de russiske linjer sydøst for Lyman, ved byen Yampil. Samtidigt er ukrainske enheder kommet inden for skudhold af den eneste forsyningsrute ind i byen. Hvis ikke snart russerne daffer af østpå, så klapper knibtangen i, og de vil gå en hård skæbne i møde. Det er vildt nok, men jeg har lige fået bekræftet at den første mobiliserede russiske soldat allerede er taget til fange her. Under en uge efter at være indkaldt. Det bliver simpelthen Slagtebænk Donbas det her. Reservister mobiliseret i al hast mod en trænet og kamphærdet hær med moralen i orden. Hvad kan dog gå galt?


Her er det ukrainske tropper der ruller ind i Korovii Yar nordvest for Lyman. Snækken er ved at blive snøret, og linjen er klar til kollaps. Vælger de at blive, så får de smæk. Vælger de at flygte så mister de taktisk vigtige stillinger, og store områder. Jeg forventer at de trækker sig inden for 14 dage. Alt andet vil være himmelråbende dumt, da Lyman ikke kan forsvares uden væsentlige, gode forstærkninger.
27. september - 2022: Dagens Darwin Award

Kære læser, øjeblikket mange af os har ventet på er her. Det er ikke hver dag vi bliver begavet med en Darwin Award, men når det sker, er det en jo nærmest en lille festdag. Dagens Darwin Award går til denne fotograf der ikke holder afstand og som gerne vil filme en russisk Pantsir S-1 jord-til-luft enhed afgive sine missiler mod luftbårne ukrainske mål. Det går godt. Lige indtil at det ikke går godt:27. september - 2022: Ukrainsk infanteri overløber russisk stilling

En gruppe ukrainske infanterister løber en lejr med omkring 15 russiske soldater over ende. Bemærk især intensiteten efter at den russiske lejr melder tilbage at de overgiver sig. Det er ren adrenalin der bliver skudt ud af binyren direkte ind i blodet. Det giver et kick fra en anden verden og kan i visse tilfælde være decideret afhængighedsskabende. I øvrigt heller ikke en fed lejr at skulle forsvare. Forholdene gør det nogenlunde enkelt at komme på skudhold af den, og de har ikke meget dækning for et angreb.

27. september - 2022: What's in the box? What's in the box!!?

Tyveri. En af de syv dødsynder. Nogle gange skal den slags tages ret bogstaveligt. Hvad er der mon i boksen?


Selvom vi bliver snydt for en unboxing er det let at se, at det minsandten er to styks hårde hvidevarer. Prioriteterne hos de invaderende styrker er i orden...27. september - 2022: Flere håbløse modangreb

De russiske hærgrupper ved Oskilfloden og Lyman har tilsyneladende fået ordre på at gøre en hårdnakket indsats for at holde deres positioner og holde linjen i området. Der kæmpes indædt omkring Lyman, og de forsøger med diverse modangreb mod Kupyansk og de fremrykkende ukrainske styrker nord for Lyman. De er lykkedes med at holde en forsyningsrute åben til Lyman, men deres angreb ved Kupyansk har kostet store tab. Den anden dag så vi to moderne T-90M kampvogne være destrueret, ukrainske enheder kaprede også en enkelt og diverse modangreb er fejlet. Se her hvordan et halvhjertet forsøg koster dem store tab. Det er to MT-LB og en BMP-1 med infanterister, en ingeniørenhed og en T-72 kampvogn Obr. 1996 (mener jeg). Igen og igen oplever vi disse her mindre angreb uden luftstøtte og videre rekognoscering. Jeg skal være varsom med at kalde det 'desperat', så i stedet vil jeg nøjes med at kalde det ukoordineret og tåbeligt. For alle disse her mindre angreb er kun med til at suge kraften og moralen ud af deres kampgrupper. De opnår ingen taktiske gevinster.


Som lystigt beskrevet herinde, har de gjort det ved Izyum, ved Kharkiv, ved Marinka, ved Kherson og ved Zap. Jeg fatter det ikke, og tillægger det i høj grad den ekstreme topstyring der findes i den russiske hær. Lokale kommandører ville, hvis de havde beslutningskompetencen, ikke sende deres mænd som de omgås dagligt ud på disse selvmordsmissioner. De skal i øvrigt selv med i angrebet. Samme scenarie som førnævnte områder ses lige nu ved Kupyansk og ved Bakhmut, selvom overtagelsen af Bakhmut vil være komplet ligegyldig hvis Ukraine bryder linjerne nordfor og rykker forbi byen. Så repræsenterer byen lige pludselig ikke en gevinst, men en forsvarsmæssig kæmpe-udfordring. Russiske enheder angriber dermed et område som vil være særligt svært at forsvare såfremt Ukraine får held med deres fremrykning. Og det tyder alt på, at Ukraine vil gøre, og derfor ville den rationelle beslutning i et velkoordineret beslutningssystem selvfølgelig være at indstille disse offensive aktioner, og i stedet lukke kritiske huller i defensiven.


Jeg mistænker at den venstre hånd i det russiske militær, stadig ikke ved, hvad den højre hånd laver. Det er svært at se, hvordan en mobilisering skal ændre på det grundææggende forhold at stærkt hierarkiske beslutningssystemer ikke er hensigtsmæssige helt ned på frontniveau, hvor situationen ofte er meget flydende og derfor kræver hurtige beslutninger. Rammerne og målsætningerne for det lokale beslutningsrum er selvfølgelig vigtige, og disse skal udstedes fra en centralkommando med overblikket. Men det er mit indtryk at der ikke er særligt vide rammer for de lokale kommandører når det kommer til de enkelte dag-til-dag aktioner. Mildt sagt.


Du kan ikke tage korrekte beslutninger på et falskt oplysningsgrundlag. Når kommunikationen fra bund til top så er kompromitteret og langsommelig, og i øvrigt sjældent giver et sandfærdigt og helstøbt billede af situationens samlede karakteristik, så bliver de beslutninger der tages fra centralt hold i bedste fald forkerte. I værste fald direkte katastrofale. Igen: Du kan ikke forvente at tage korrekte beslutninger på et falskt oplysningsgrundlag. Den grundlæggende struktur og kultur er, vurderer jeg, den primære årsag til disse mange håbløse angreb som ikke tjener et værdigt formål ift. de tab, de påfører dem selv. Andre årsager kan inkludere en blind tro på egen overlegenhed, udpræget arrogance, simpel negligering, inkompetence og manglende koordineringsevner osv. Samlet serveres der dermed en giftig, giftig cocktail der kan sende selv den meste fordrukne bjørn fra Ydre Sibirien under bordet. Jeg kan som sagt ikke se, hvordan en mobilisering af endnu mere uprofessionelle soldater skal ændre på de grundlæggende udfordringer, men jeg kan selvfølgelig tage fejl.

27. september - 2022: To pletskud, og så fik de nok

Russiske soldater der befinder sig i en miserabel stilling hejser det hvide flag (eller et eller andet hvidt, i hvert fald) da de kommer under beskydning med noget ret ubehagelig, brændbart ammunition... Bemærk den absolut miserable stilling de befinder sig. Jeg kan godt forstå de hurtigt får nok, hvis de har været der et stykke tid. Det er sådanne stillinger en del af de nyligt mobiliserede reservister vil blive dumpet i og skal holde. Vi har stadig til gode at se gode russiske stillinger med beton, løbegrave, skydestillinger etc. på denne del af fronten. Det tegner godt for fremtidige ukrainske operationer.
27. september - 2022: Mere ukrainsk succes

Ukrainske enheder trænger fortsat frem øst for Oskilfloden. Og det betyder også at russiske enheder tvinges til at efterlade deres stillinger. Som så ofte set, betyder det som regel at den ukrainske hær får et tiltrængt boost af ammunition og udstyr. Som her, hvor der er fire trucks. To af dem ligner kommandovogne med en form for radarudstyr, mens de to andre er heavy-duty lastbiler.


Og i nogenlunde samme område stødte ukrainske soldater på et nærmest sirligt opstillet ammunitionslager. Bemærk det meget håndarbejde der har været involveret. Der er folk der betaler gode penge for veludført manuelt arbejde. Skønne, spildte kræfter. Der er lidt af hvert her. Perfekt hvis man står og skal videre fremad:

26. september - 2022: Rusland holder stand i Lyman

Den russiske hær kæmper en tiltagende desperat kamp for at holde besatte Lyman under kontrol. Deres flyvevåben er i den grad blevet tvunget ind i kampene, og i går var endnu en hård dag i området. Et kampfly blev skudt ned, og undsætningen der ankom via helikopter røg samme vej. Det russiske flyvevåbens Sorte September fortsætter. Men de holder stadig stand ved Lyman, og det er russiske BARS-enheder der foretager kampene. BARS er reserveenheder af kontraktsoldater, som normalt bruges til indenrigsformål. For eksempel når der skal tæskes demonstranter til demo'er mod mobiliseringen. Nu er de i mudderet i Ukraine, og de får en hård oktober i Lyman hvis de er beordret til at holde stand.26. september - 2022: Fortæl os hvor det gør ondt

Et russisk depot ved Kupyansk som tidligere blev himarsificeret, er nu kommet inden for rækkevidde af en fotograf. Så kom nu, lille lagerchef, fortæl os hvor HIMARS slog dig. Peg på billedet. Det begynder at være tydeligt, hvorfor det har været lidt svært for dem at bruge hele deres enorme artilleri de seneste par måneder. Der har manglet lidt at skyde med, rundt omkring:
26. september - 2022: Hvad var det nu han sagde om afstand?

I denne video holder russiske soldater holder nærmest i hånden, og bliver dermed et saftigt mål for en ukrainsk droneoperatør. Ligesom i trafikken, så skal du holde afstand. Sårede soldater ligger stort pres på logistikken. Utrænede soldater bliver i langt højere grad såret. Det bliver et kaos af fuldstændigt udefinérbare dimensioner, når deres mobiliserede og uerfarne folk rammer fronten.
26. september - 2022: Godmorgen, Wagner

Ukrainske HIMARS hamrede i går ned i Wagners lokale hovedkvarter og indkvartering i byen Alchevsk. Det var et rigtigt pletskud. Kilder fortæller at der 24 timer efter stadig hives lig ud derfra. Satans også. Wagner er ikke længere den der mytiske gruppe af veltrænede og hardcore infanterister. Nu er de blot kriminelle psykopater der møder en tidlig død i Ukraine. Så meget for deres fancy videoer. Krig er blod, bræk, mudder, og voksne mænd der pisser i bukserne af angst.
26. september - 2022: Flere af de dyre

Ukrainske enheder afviste et modangreb ved Kupyansk. De russiske tab endte med at være ret væsentlige, blandt andet to T-90M kampvogne og en række pmv'er. Derudover mistede de denne her R-330ZH Zhitel som er en mobil kommunikations, radar- og jammingstation. Kan bruges til at kompromittere fjendtlig kommunikation under en offensiv, og Rusland har hverken særligt mange af dem, eller dens operatører. Ethvert tab af den slags kritiske materiel er enormt vigtigt på lokale frontafsnit.
26. september - 2022: Frivillig demontering?

Den russiske hær har som bekendt en mindre udfordring med at føre forsyninger frem til deres stillinger ved Kherson. De har forsøgt at afhjælpe dette ved at bygge en erstatning for Antonovskybroen. Den pontonbro, eller prambro, er i gang med at blive demonteret. Det ligner umiddelbart at det er russerne selv, der demonterer den. Det kan indikere at de har droppet den overgang, og vil bruge prammene til at bygge en overgang et andet sted. Det vil give mening, da ukrainsk artilleri ikke har været så venlige ved denne 950 meter lange erstatning. Interessant udvikling, for de har brugt væsentlige ressourcer på at etablere den.26. september - 2022: Dagens Darwin Award

En godt pløret russisk soldat er træt af stillingen ved fronten, og beslutter sig for at tage situationen i egen hånd. Det skal man passe på med.
25. september - 2022: Russiske modangreb mod Kupyansk

Formentlig i et forsøg på at forstyrre den ukrainske offensiv mod Lyman, har russiske enheder i de sidste to dage forsøgt sporadiske forsøg på at tvinge ukrainske styrker tilbage over det brohoved over Oskilfloden, som de har etableret ved Kupyansk. Det lykkedes ikke. Tværtimod rykkede ukrainske enheder ind i Lozova der ligger syd for Kupyansk. Herfra kan de lancerere angreb nord om de russiske forsvarsstillinger i Lyman, og formentlig komme rundt om nogle af de forreste enheder. Lyman er vigtig, fordi det er porten til regionen Luhansk for store mængder ukrainske enheder. Byen ligger midt på forsvarslinjen, og hvis den tabes vil de andre russiske stillinger i området hurtigt kunne omringes. Det er faktisk lidt samme scenarie som ved Izyum. Samtidigt vil en befrielse af Lyman yderligere konsolidere linjen og frigøre tropper fra Slavjansk. Jeg kan ikke se andre resultater, end at de russiske enheder i Lyman ender med at blive presset ud. De er under angreb fra flere vinkler, og deres forsyningslinje er delvist kompromitteret. Lad os holde et øje på, hvad de russiske enheder eventuelt får tilført af friske forstærkninger. Det er tydeligt, qua deres tab af kampfly, at den russiske hærledelse er helt bekendt med vigtigheden af Lyman og den forsvarslinje byen dækker.


25. september - 2022: Katastrofedag for russisk flyvevåben

Datoen 24092022 vil være en af de mørkere dage i den russiske, biodynamiske flyvekalender. I går mistede de nemlig hele fire kampfly og en Ka-52 kamphelikopter. En klar indikation på to ting; det russiske flyvevåben er begyndt at tage flere risici for at beskytte russiske forsvarsstillinger. Og deres flyvevåben er i seriøse problemer. Dels har de en mærkbar mangel på dygtige og erfarne piloter. Og dels er de oppe i mod en fjende, som bliver stadig bedre og bedre i stand til at skyde dem ned. September har i det hele taget været en grim måned for deres flyvevåben. Hvis den trend fortsætter, så har de ikke meget at flyve med til julefesten.


Her er det en Su-30 med ild i rumpetten der fløjter afsted til en ukendt skæbne. I bunden af billedet kan man ane røgen fra hans kollega i en Su-25, som har en ... kendt skæbne.Det er hårde tider tilbage i messehallen. Og her er det et Su-30 der bliver fanget ved frontlinjen i Donetsk. Bemærk at der tilsyneladende ikke er en faldskærm der folder sig ud, hvilket indikerer at piloten går ned med sit fly. Som i så mange andre militærgrene verden over, er det ikke antallet af stykker materiel der pt. sætter begrænsninger for Rusland. Det er antallet af tilgængelige specialister. At flyve disse fly, for slet ikke at tale om at kæmpe med dem, er ikke lige noget man samler op på en weekend. At Rusland mister så store mængder piloter i en 'mellem-periode' i krigens faser er virkelig problematisk for dem. Hvem skal levere luftstøtten til de tvangsmobiliserede infanterister? De er blevet indkaldt af Kreml med forventning om offensive aktioner. Den slags bliver kostbart hvis flyvevåbnet slet ikke kan levere dækning. Vi har tidligere set en del eksempler på særdeles mangelfuld kombineret krigsførelse. Hele kolonner af kampvogne og infanterister uden nævneværdig luftstøtte. Det var dengang, det var professionelle soldater med nyere grej og massiv artilleridækning. Det bliver interessant at se, hvordan Rusland har tænkt sig at skrue offensive aktioner sammen, når de friske rekrutter rammer fronten og er klar til kamp. Men hov, det var det nu forhenværende Su-30 vi kom fra:
24. september - 2022: Bedre Bakhmut

For omkring 12 dage siden fik Wagnertropper en gedigen røvfuld ved Soledar. Det gentog sig for en uges tid siden, da de fik endnu en omgang prygl sydøst for Bakhmut, med flere hundrede døde. Jeg vurderede dengang, at de nok snart måtte kaste håndklædet i ringen og droppe deres offensive aktioner. Det har de ikke helt gjort, men det kan være de bliver tvunget til det nu. Ukrainske styrker gik i går til modangreb og genindtog flere vigtige stillinger rundt om byen, herunder en række højdedrag. Et tydeligt tegn på, at Bakhmut ikke overgiver sig, og at angrebene mod byen har mistet saft og kraft. Jeg er faktisk en smule ekstatisk over at kunne berette, at Wagner har mistet over 5000 mand i Ukraine. Og det er før de begyndte at rekruttere kriminelle. Disse enheder udgjorde sammen med VDV de bedste russiske infanterister. De mangler i ligningen nu, og det kan ses på kortet som er begyndt at hælde den anden vej.


24. september - 2022: MEN ER DER ALDRIG MERE HIMARS!?

Spurgte en nærmest fortvivlet læser mig om. Men jeg kan berolige vedkommende. Der er masser af HIMARS. Hver eneste dag. Eksplosionerne er bare ikke så spektakulære længere. Det skyldes ene og alene at den russiske hær ikke længere har gigantiske ammunitionslagre inden for rækkevidde. Det er faktisk en god ting, for det betyder også, at deres bombardement af Ukraine stadig er på omkring en femtedel af hvad det var, dengang det virkelig gik løs i maj/juni. HIMARS fokuserer nu på kommandocentraler, radarenheder, logistikknudepunkter og andre mål der virkelig besværliggør den russiske invasion, og som i visse tilfælde har umuliggjort at de kan foretage selv små lokale, offensive aktioner. Så bare rolig, kære læsere. Træet laver stadig larm, selvom vi ikke ser det vælte. Og det er stadig i fuldt dagslys med flag og musik og det hele:24. september - 2022: Hvad så, Israel?

Den israelske regering har som bekendt nægtet at levere militærteknologi til Ukraine. Måske den beslutning kommer op til overvejelse, efter at Iran er begyndt at sende deres militære droner til Rusland. Iran er jo Israels ærkefjende, og må nødvendigvis være interesseret i at der bliver skudt rigtig meget iransk grej ned. Det er dyrebar intel, den slags. Både hvordan de opererer, men især hvordan de kan angribes. Israel besidder kraftfuld anti-drone teknologi. Det ville være skønt, hvis de gad levere noget af det til Ukraine, nu Ukraine er i gang med at gøre deres beskidte arbejde. Her er det en Mohajer-6 UCAV, som Ukraine har skudt ned og bjærger efterfølgende. Dens indre elektronik er der rift om at få kendskab til.
24. september - 2022: En korrektion og en beklagelse

Det er mig meget magtpåliggende at denne blog kun indeholder korrekt information. Det er vigtigt for mig at folk kan stole på det, de læser her. Jeg kan se på en kommentar til mit indlæg om den russiske mobilisering, at det billede der blev bragt, kan give anledning til misforståelser. Jeg skal beklage, at jeg ikke tydeliggjorde, at billedet var ment som en (dårlig) joke. Jeg har ingen idé om, hvad russere søger på, selvom et forsigtigt bud nok er kattevideoer, porno, og telefonnummeret ned til grillen. Ligesom alle andre lande, i øvrigt. Jeg skal fremover forsøge at sørge for, at den slags bliver præciseret så der ikke kan opstå tvivl etc.


24. september - 2022: Javelin, Oh Javelin.

Mægtige Javelin fortsætter med at gøre livet surt for de mekaniserede russiske enheder. Her er det en ZiL-131. En kraftig militærtruck som bruges til transport af tungt ammunition og grej. Her har en en eller anden stor kanon påmonteret på ladet:
24. september - 2022: Ukraine rykker mod Lyman

Taktisk vigtige Lyman, byen som vil give Ukraine mulighed for at lancere et flervinklet angreb på Luhansk, er under voldsomt pres fra ukrainske styrker. De angriber de russiske stillinger fra nord, vest og sydvest. De seneste 48 timer, sådan cirka, har ukrainsk artilleri tæsket løs på de i hast konstruerede russiske forsvarsstillinger. Det ligner ikke, at russerne kan holde stand. Hvis ikke de trækker sig snart, så får de alvorlige problemer og kan lide store tab her.


24. september - 2022: Starlink i stykker

Tingene begynder lige så stille og roligt at falde fra hinanden. Man begynder at lære, hvad der er bygget til formålet, og hvad der ikke er. Som min stempelkande, for eksempel. Kan glas blive skørt ligesom metal? Jeg har brugt den på mange ture, og den har lavet mange liter black power til mig. Men 3 cm. fald på græsset fik glasset til at splintre. Det tog hårdt på mig, kan i nok mærke. Nåh, men i forgårs røg min Starlink samme vej. Så nu skal jeg lige skrabe lidt skejser sammen og bestille en ny. Indtil da vil opdateringerne være lidt sporadiske. Beklager.


22. september - 2022: store problemer / små problemer

Hvis du vil ind, så kan man oftest nøjes med at smile sødt og spørge pænt. Andre gange handler om at bruge den rette hammer. Den leveregel kan du overføre til mange situationer i livet. Som for eksempel hvis dit land bliver invaderet. Overvej nøje, hvilket mål og hvilken tilgang du har, og vælg herefter dit middel:


Den ene er en patron til en AK-47. Det er den anden, ikke. Det er en kaliber 14,5×114mm til en Snipex Alligator anti-materiel riffel. Den riffel som vi tidligere har set affyret herinde, og som din skulder aldrig vil tilgive dig at have benyttet.22. september - 2022: Dagens store nyhed

Er selvfølgelig, indtil videre, at Rusland og Ukraine har udvekslet en række prominente fanger. Rusland fik blandt andre Putins makker Medvedchuk retur. Ukraine fik hele ledelsen af Azov Bataljonen frigivet. Altså dem, som Kreml har brugt de sidste 7-8 år på at dæmonisere internt i Rusland, og dem, som blev lagt til grund for selve invasionen. Det var jo meningen at disse kommandører, og de udenlandske soldater der også blev frigivet, skulle for en dommer i Mariupol og derefter henrettes offentligt. Det var ligesom det, ultranationalisterne og alle mulige andre i Rusland forventede, så at disse 'banditter' nu er frigivet, kan i disse kredse ikke tolkes som andet end svaghed. Samtidigt er der ikke sådan udpræget tilfredshed med, at ledelsen i Azov byttes for en milliardær der er ven med Putin. Azov er blevet fremstillet som det ultimative fjendebillede på situationen i Donbas. Propagandaen har virkelig dyrket dem som de ondeste sataner. Nu er de så blevet sat fri, af egen russisk vilje. Internt er der mildt sagt stor utilfredshed med den beslutning.


Som en russisk militærblogger udtrykker det: "Fangeudvekslinger er altid et nederlag for Rusland. Men det her er en forræderisk katastrofe."


Det gør nok heller ikke noget godt for moralen blandt de russiske tropper, især blandt de russiske enheder som var med ved Mariupol. Ledelsen i Azov var The Grand Prize for dem, og nu er de pludseligt frigivet i bytte for en oligark. *SMASK*. Det er en ret våd klud at få i fjæset, her dagen efter nyheden om at russiske reservister nu skal tvinges ind i krigen.


Omvendt er det et kæmpe moralboost til den ukrainske befolkning og hær, hvor soldaterne tydeligt får understreget, at Ukraine ikke lader deres soldater i stikken. Når selveste ledelsen i Azov kan overleve russisk fangenskab (det er helt vildt, faktisk) så er der masser af håb for at almindelige fodtusser også kommer hjem igen. Den slags er vigtigt.


Hey! Lad os lave et lille tankeeksperiment:


Du er reservisten i den russiske hær. Du er nu 32 år, blevet lidt sofarund og sådan, har 2 små børn og en sød kone. Du er helt med på, at Rusland skal bøffe de der nazister i Ukraine. Dem har du hørt om på tv'et i årevis nu. Siden 2014. Du har et billede af Putin derhjemme. Under det russiske flag.


Nu er jeg så den, der onsdag morgen indkalder dig: "Oy! Ivan. Kom du herover, min fine ven. Dig og dine kammerater skal lige tvinges til Ukraine for at slås mod de der nazister."


Det synes du sådan set er ok. Altså, du meldte dig jo ikke frivilligt, vel? Men nazisterne er jo Moderlandets dødsfjende, siger de. Og der er angiveligt mange af dem, fortæller fjernsynet dig. Så i stedet for at blive væk, gemme dig, eller blot betale dig fra at skulle deltage, så registrerer du dig derfor på opsamlingsstedet. Opstemt af nationalisme. Ild i øjnene. Nu skal nazisvinene have smæk.


Dagen efter mobiliseringen løslader din regering alle nazilederne og mere end 100 af deres nazisoldater fra Azov.


Hvordan har du det nu, mens du sidder i bussen på vej mod fronten?


Timing is everything. Keep gambling.(blot for en god ordens skyld, så mener jeg personligt, at hver dag er punch-a-nazi-day)


22. september - 2022: Nyt indlæg: Russisk mobilisering

Jeg har, ganske hurtigt, kradset nogle indledende tanker ned om den russiske mobilisering som Kreml annoncererede i morges. Det er ikke en analyse. Det er blot mine umiddelbare tanker og reaktioner. Læs mere her:


https://www.krigeniukraine.org/post/russisk-mobilisering-hvad-nu22. september - 2022: Ny tråd!

Som bekendt er hjemmesider og den slags ikke min store gebet, og fordi jeg uploader medier direkte til tråden, bliver den hurtig for tung at håndtere. Derfor disse nye tråde. Jeg håber på forståelse. Det kan være siden flyttes over på en anden platform en dag. Indtil da, så må vi læse videre her.


9 kommentarer
bottom of page