top of page

Lidt om kampgrupper, Rasputitsia og marinesoldater i Kherson

31/3 kl. 08:00 - Tidligere har jeg beskrevet, hvordan russernes kolonner løb ind i øretæver, og hvordan dette ville få indflydelse på den periode vi er i lige nu. I det sekund, at rapporter om at russerne havde en over 60km. lang kolonne, var den første indskydelse; hvad fanden laver de? I tiden efter kom åbenbaringen; Russerne er på vej ind i et hidtil uset clusterfuck. Med kendskab til den ukrainske hær og dens kapacitet, og med en næsten stillestående 60km(!!) lang kolonne i fjendeland var udsigten til at ATGM-systemer, droner og moderne mortértaktik kunne komme heftigt i spil. Kolonnerne spiller stadig en afgørende rolle for krigen, for russernes BTGs bruger ualmindelige mængder brændstof hver dag. Her er en gennemsnitlig russisk BTG. Uden at det skal blive for nørdet, så bare kig på antallet af tunge køretøjer, for det er vigtigt for at forstå denne her krig rent militært:

10-12 tankvogne med brændstof skal der til, for at holde sådan en BTG med 800 mand kørende … i to dage. Det er her nøglen til ukrainsk sejr ligger, og igen vil jeg understrege, at det er derfor vi ser så meget efterladt materiel. En tankvogn fuld af brændstof er formentlig det nemmeste mål at eliminere i en krig. Den er kæmpe stor, og den er ikke armeret. Hvad gør man, når ens BTG pludselig mangler halvdelen af sine tankvogne og de resterende skal retur for at fylde op, mens dine tanks er 150 km inde i fjendeland og skal have nye forsyninger for at kunne kæmpe? Man (russerne) kører flere kolonner frem, og derfor min pointe om at kolonnerne, og dermed ukrainernes evne til at ramme dem, stadig er afgørende for krigen lige nu og for at Ukraine kan holde momentum. Det her, det er en særdeles interessant optagelse af et angreb på en russisk kolonne. Den viser, at det ukrainske forsvar i området er veltrænede og forstår vigtigheden af planlagte kill-zones. Bemærk terrænet, som slet ikke optimalt for fjenden at flygte fra:

Det er et mægtigt interessant eksempel. Bemærk forskellen i indskydningstaktik. Russerne gør det, vi kalder ’vandrer’ deres artilleri hen mod et mål. Andre gør som i videoen. En for kort, en for lang, og så pletskud. Det er sådan, man skyder sig ind hurtigt og effektivt, og det er sådan man bedst presser en kolonne hvis man kun har mindre kalibre til rådighed. Her skal der pletskud til, og hvis du vandrer går det for langsomt og er mere forudsigeligt for dit mål. Russernes taktik er gammeldags og er formentlig et resultat af at have tilstrækkelige mængder ammunition til rådighed. Her var det føromtalte mobile mortércrew fra Ukraines 54th Mechanized Brigade som hamrer løs på en russisk kampvognskolonne. Dejlige drenge. I den video vi lige har set, var det nødvendigt med pletskud da det var tunge kampvogne og lette mortérgranater. Dette her korte klip viser, hvorfor det ikke altid er nødvendigt med et pletskud for at gøre skade mod en enhed uden dække, og hvorfor det er særdeles farligt at have synlige, stationære enheder indenfor rækkevidde af fjendtligt artilleri:Og her et sammenklippet friskt eksempel fra Donbasfronten, hvor russerne forsøger at få forstærkninger frem til deres linjer, samt fremskudte stillinger i de byer, de har invaderet:


Sådan et angreb på en kolonne gør rigtig ondt (bemærk Buk-SAM!), og udstiller igen Ruslands store problem, som det er mig helt ubegribeligt, at de ikke så komme, i og med at de selv oplever to gange årligt: Rasputitsia. En russisk BTG kan ikke hamre frem igennem Ukraine. Det er ikke muligt på den jord, i den del af verden, på denne tid af året. Utallige krigsenheder, fra Napoleon til Guderian til Paulus og Zhukov og vistnok ham der Djengis Khan har måtte sande dette op igennem historien. Det er mig en gåde, hvorfor der er nogle, der bare nægter at tage ved lære af det. Jeg har tidligere understreget at den måde, der føres krig på er for evigt ændret på grund af billige, effektive ATGM-systemer. Jeg kommer nærmere ind på ukrainsk producerede Stugna senere, men her er et fremragende eksempel på dens effektivitet og på en kampvogns sårbarhed overfor en fjende der har forberedt en kill-zone, og som blot afventer:


Bemærk to ting i denne video: De mange afskudte runder, og at de opererer med mere end en Stugna-P. Der bliver virkelig delt madder ud i den sekvens, som er et absolut præmieeksempel på moderne krigsførelse - og på gammeldags. Igen, jeg er rystet over, at russerne ikke er i stand til at observere så stor en ukrainsk stilling under en fremrykning med så dyre tanks. Det giver ingen mening, ikke at bruge en automatiseret drone med termiske kameraer til 10.000 dollar, når du angriber med fem tanks der samlet koster over 50 millioner dollar! Bonusinfo: denne her Stugna skulle nok have været til Mellemøsten… tjek skriften på skærmen. Eller er den kommet retur? Mere om det senere... På et helt kritisk tidspunkt for russerne, hvor de er på hælene på den nordlige og østlige front, der vil Ukraine utvivlsomt sætte meget ind på at ødelægge russiske kolonner, før der kommer forstærkninger fra de russiske enheder i Belarus. Det er ikke utænkeligt, at Ukrainerne vil forsøge mere risikable aktioner, end dem jeg viser i dette indlæg. Det er nu, at de afgørende upper-cuts omkring Kharkiv og Sumy skal sættes ind. Det kollaps jeg har beskrevet, kan opstå når som helst, da vi ser at flere russiske BTGs i området har lidt 25-40% tab af det vigtige materiel og deres befalingsmænd. Jeg ved, vi har haft den før men den er relevant for dette emne, og en Daisy-Chain er min personlige favorit:

Den opmærksomme læser vil vide, at jeg i går nævnte at russiske marineinfanterister var i kamp ved Kherson. Her er en frisk lille opdatering fra bagenden på en af de tre kolonner, som russerne satte ind:

Bemærk igen igen antallet af intakte/reparationsklare køretøjer. Bonusvideoer til nye læsere, fra tidligere eksempler på mere nærgående nedkæmpning af russiske kolonner:


Hov, fik jeg vist at ukrainske enheder nappede et termobarisk Stalinorgel fra den russiske hær ved Chernihiv? Her er systemet, endda fyldt med krudt:bottom of page