top of page

Lynopdatering fra Kherson

24/04 - kl. 08:00. Ifølge efterretninger og troppebevægelser, har det været helt tydeligt i de sidste to ugers tid, at Rusland har bygget op til offensiv nord for Kherson. Det har ikke været helt tydeligt, om de ville gå direkte nordvest mod storbyen Mykolaiv, eller gå nordøst om Dneprfloden for at true storbyen Zap.


De seneste dage har kun givet det svar, at det stadig ligner de vil prøve begge dele.


Som tidligere beskrevet er den russiske kommunikation på slagmarken kompromitteret. Dels på grund af deres egne manglende materiel og evner udi sikkerhed under operationer (de bruger for eksempel stjålne ukrainske iphones…), og dels på grund af vestligt/ukrainsk isenkram.


Blandt andet derfor, samlede de en større gruppe officerer herunder tre med rigtig Store Hatte. Formentlig for at sikre, at alle enheder på fronterne ved Kherson blev helt opdaterede omkring planerne og situationen, uden at Ukraine blev det samtidigt.


Det er altid angstprovokerende at være ved fronten i nærheden af folk med Store Hatte. De tiltrækker bare artilleri og andre grimme ting.

Lieutenant-General Andrey Mordvichev blev nappet i slutningen af august. Bemærk den knap så store hat. De kan sagtens være større.


Det er nu blevet bekræftet fra anden side, at Ukraine fik ram på en større samling, helt op til 50, befalingsmænd. Opsnappet intel peger entydigt på, at det var et grimt nedslag. Angrebet indtraf samtidigt med at regulære russiske enheder samlede sig i store mængder ved Posad-Prokov’ske, lige nord for Pravdyne som den opmærksomme læser vil vide at de nyligt indtog.


Her opsatte de en stor midlertidig TSA som forberedte et angreb mod Posad og Shevchenkove som er Ukraines sidste forsvarsstilling for Mykolaiv ved det frontafsnit. Som så ofte før, er det bedste forsvar et hurtigt angreb.


Ukrainsk artilleri fra Shevchenkove gik i stilling og angrebet er lige afsluttet for halvanden times tid siden. Russiske enheder har taget flugten retur mod Chornobaika nord for Kherson, efter at have mistet mindst 100 mand (det tælles stadig), tre T-72B tanks, en Grad MLRS, 7 stykker IFV/APC, mindst fem UAV-enheder og diverse trucks og materiel der skulle bruges til offensiven.

Sammen med det dødbringende slag mod ledelsen i området, sætter det Ruslands offensive planer tilbage. Nu skal de igen regruppere. Mindre ukrainske offensiver må forventes for at udnytte momentum, men der er stadig for få enheder i området til at kunne smide russerne ud af Kherson lige foreløbigt.


Taktikken med at lade dem rykke frem mod Zap og Mykolaiv, og gøre dem møre med

artilleri og natlige angreb ser foreløbigt ud til at virke fint her. Det må derfor forventes at linjerne forbliver fulde af kamp i den kommende periode, men dog uden de afgørende forskydninger

bottom of page