top of page

Mens vi venter på Slaget om Donbas

Opdateret: 19. apr. 2022

04/04 kl. 23.30 - Med friske videoer, Javelin ATGM, og lidt om Sumy og Kharkiv.


Linjemæssigt en relativt stille dag i Ukraine. Stadig spredte kampe vest og nordvest for Chernihiv, tæt ved grænsen til Belarus. Forventningen er at alle russiske tropper er ude af regionen senest torsdag, og sættes på tog mod Donbas. Mere om de russiske forstærkninger senere. Tag eventuelt et kig på dette kort, før der læses videre. Det vil lette orienteringen ift. hvor vi er henne:


Sumy. Hovedstaden i regionen … Sumy. Praktisk indstilling til tingene, synes jeg. En by der ikke har været så meget fokus på. Ganske kort; der bor knap en kvart million mennesker, cirka 25 kilometers fugleflugt fra Rusland. Russerne forsøgte i de indledende dage at omringe byen, men mislykkedes. Det er ikke entydigt om de virkelig ønskede det, men de opsatte linjer øst, vest og nord om byen og har gentagne gange forsøgt at bryde det ukrainske forsvar.


Sumy ligger som nævnt lige op af et land med et fascistisk styre, som er villige til at dræbe og fængsle egne landsmænd, hvis de blot er uenige med nævnte styre. Sumy har derfor naturligt nok oprettet et omfattende hjemmeværn.


Jeg deler kun yderst sjældent sammenklippede videoer med flere sekvenser, da de er nemme at manipulere, ofte er propaganda, og samtidigt svære at verificere. Men denne her viser lidt om hvordan de drenge opererer, en taktik som er i stærk kontrast til russernes kolonner af stål:


Jeg kan ikke vise optagelser fra selve aktionerne, da det ikke er ligefremt givende at vise fjenden sin angrebstaktik. Når russernes clusterfuck forhåbentligt en dag er overstået, vil vi bestemt se mere. Men jeg kan berette, at der benyttes Javelins. Jeg er 99.9% sikker på at våbentypen i den næste video er Javelin.


Bemærk hvordan den kender vejen derover. Den tilter ikke rundt som alle mulige andre ATGMs fra laveste hylde. Bemærk hastigheden. Dette her, det er en af årsagerne til at amerikanerne ikke har et ordentligt offentligt sundhedssystem:


Som jeg har beskrevet i min tidligere opdateringer fra området er Ukraine lykkedes at bryde ud af Sumy, og sammen med tropper fra Kharkiv har de ryddet store dele af området øst for Sumy og nord for Kharkiv, i flere tilfælde helt ud til grænsen. Tilbageerobringen af Trostianets er strategisk vigtig, da byen ligger mellem de to storbyer, og giver mulighed for bedre at kontrollere vejnettet i området.


Russerne kunne ikke knække Kharkiv. Udover vest, nord og østpå som beskrevet i går ved Malaya Rohan, rykkede ukrainske enheder for nyligt sydpå i et forsøg på at presse de russiske tropper som er i Izyum og i området nord for Kramatorsk.


Som tidligere nævnt angående de mange videoer og billeder; finten ligger i at kigge på, hvad tryllekunstneren ikke viser dig. Europallen, anyone?


Enheder fra ukrainske 93rd Mechanized Brigade overløb i dag en russisk TSA syd for Kharkiv. Bemærk på disse billeder, at dækkene mangler og motoren er saboteret, på flere relativt intakte køretøjer.


Det fortæller mig, at russerne havde lidt tid før de stak af, og/eller at de mangler brændstof:

Her kan du læse mere om 93rd: https://en.wikipedia.org/wiki/93rd_Mechanized_Brigade_(Ukraine)


I provinsen Donetsk vinder russiske enheder frem mod Kramatorsk, og de forstærkes tilmed lige nu. De nyankommende er russiske enheder fra en af deres blot fire luftbårne divisioner; 106th Guards Airborne Division: https://en.wikipedia.org/wiki/106th_Guards_Airborne_Division


Det er her værd at bemærke, at russiske VDV (de luftbårne) tropper fik store bank ved Kyiv. Men der er skræmmende udsigter for denne del af Donetsk, hvis russerne lykkedes med at omringe ukrainske byer og styrker. Russerne fylder godt på med tropper nu.


Det var britiske Starstreak der ramte en kamphelikopter den anden dag, og jeg afventer stadig en verifikation af det våben der skød SU-35 ned i går over Izyum.


Hvis det var Starstreak der klappede Sukhov, så vil det russiske luftvåben opleve problemer med at støtte de motoriserede BTGs fremrykninger, som hovedsageligt skal foretages via vejnettet. Min vurdering er stadig, at de har for få tropper til helt at kunne styre begivenhederne, og i så fald vil der opstå muligheder for Ukraine.


Som her hvor tjetjenske enheder på Ukraines side har nappet et fint stykke materiel, et R149MA1 C&C køretøj:


Det er denne her, som vi tidligere har set på: https://kortlink.dk/2fcpg


For en hær går det ikke at blive ved med at tabe den slags, selvom de trods alt ikke er komplet uerstattelige. Russerne har tabt mindst 21 af den model indtil videre. Situationen ved de nævnte frontafsnit kan hurtigt ændre sig hvis et regiment mangler forsyninger eller bliver omløbet, som vi for eksempel har været vidne til i Brovary ved Kyiv, hvor begge dele var tilfældet.


Mariupol er stadig belejret, med konstante heftige kampe og bombardementer. Der befinder sig pt. over 100.000 mennesker i ruinerne. FN har mig bekendt ingen observatører derinde, og har vist heller ikke haft det længe, og i så tilfælde giver det ingen mening at benytte deres referencer ift. antal dræbte.


En by med lidt over 400.000 mennesker er jævnet med jorden. Hvor mange bor der i København?


Et forsigtigt bud er, at de civile omkostninger i Mariupol er komplet ubeskrivelige. Det kan ikke være anderledes når russerne benytter klyngeminer, og tungt konventionelt artilleri med en målspredning på op til 100 meter mod store civile områder.


Og så til noget lidt andet. Der er en udpræget misforståelse blandt mange med medaljer i medierne. Og det er, at angrebstaktik mod en kolonne går ud på at eliminere den forreste og den bagerste, så kolonnen ikke kan køre videre. Sådan et scenarie kræver et ret specifikt terræn for forsvareren, og en ret specifik, fjendtlig kolonne.


Et baghold/overraskelsesaktion på en kolonne handler grundlæggende om at splitte kolonnen op, så de ikke kan kæmpe samlet tilbage mod dig. Hvis ikke de er samlet, har de svært ved at etablere de rigtige positioner.


Dine enheder kan derefter nedkæmpe dem enkeltvis via tung ild og overtalssituationer. Kampe mod kolonner kan godt vare i timevis, så det er vigtigt at få fjenden delt op i mindre bidder.

Hvis det er et let køretøj som fjenden har forrest, vil en efterfølgende fjendtlig tank kunne fjerne vraget med et bump. Derfor skal det nøje overvejes, hvem der er første mål. Se her, hvordan det kan udføres korrekt.

Og se også her, hvordan propaganda ikke udføres korrekt. Russiske medier har frigivet disse billeder af russiske tropper der rydder miner. Modig fotograf, synes jeg:


bottom of page