top of page

Om Ruslands angreb på Ukraine

Opdateret: 19. apr. 2022

04/04 kl. 10:15 Opdatering om de tidligere fronter ved Kyiv. Kender I det, når man har haft en rigtig lang uge på arbejdet. Man tager selvfølgelig direkte på kampdruk om fredagen, starter slagsmål på morgenværtshuset Café Louise kl. 06, og vælter ny-tatoveret og forslået hjem lørdag formiddag kun iført ecstasydampe og kaninkostume. En hurtig gadepizza i entréen hjælper lidt, men inde i stuen sidder hele svigerfamilien. Det er i dag, Bedste skal begraves. Det bliver en lang weekend.

Det var en mildt sagt hård prøvelse for de russiske tropper i denne weekend. I går blev følgende tab bekræftet for søndagens udskejelser:

Tag et grundigt kig på den liste, kun fra i går. Der er 112 enheder. Det er deres absolutte minimumstab. Registreret på én enkelt dag. Det er hvad der sker, når dine kolonner kører på dampene og fjenden har brudt dine linjer. Som nævnt kan vi normalt registrere KDR på den slags hændelser der er helt kolossale. At russerne blev overløbet flere steder er veldokumenteret. Tjek billederne af denne her Buk-M1-2 TELAR SAM som de har efterladt:

Det er en version af denne her: http://www.military-today.com/missiles/buk.htm

Historikken på den type kollapsede linjer viser omkring 1:25 KDR i snit, men det er værd at bemærke, at russerne har færre tropper per køretøj end andre militære enheder, og at Ukraine ikke kan flyve sorties med bombefly. Derfor er status for weekenden nede i noget der hedder 1:18 på frontafsnittene nordvest, nordøst og øst for Kyiv. Især de russiske tropper som skulle have indtaget Brovary og hamret løs på Kyiv med deres 122mm. 2A65 Msta Howizter og 122 mm. 2S19 Msta SPG, kom aldrig i position og har lidt frygtelige tab. Her har de efterladt en kritisk radarenhed til SAM-systemet 30N6NE S-300 PMU:

Sådan et halvdyrt brugtvognstilbud er nødvendigt at investere i, for at få dit luftforsvar som denne her til at fungere: https://en.wikipedia.org/wiki/S-300_missile_system I parentes det samme system, som benyttes i Slovakiet.

Det er tydelige beviser på vild panik. Igen vil jeg understrege, at når man efterlader den type materiel, så har man slet, slet ikke kontrol over hvad der foregår. Det er decideret kontraproduktivt for dine målsætninger at efterlade intakt og højtavanceret militært materiel til en topmotiveret fjende, der gør alt hvad han kan for at tæske dig. Det håber jeg, at vi kan blive enige om. Rusland har leveret et militært kollaps på hele tre centrale frontafsnit på under en uge. Det er alligevel en præstation, nu de sådan set havde planlagt deres aktioner på forhånd. Jeg beskrev tidligere Ukraines fordele på deres hjemmebane, hvorfor tiden arbejdede for Ukraine, og hvorfor russerne ville få tæsk omkring Kyiv. Det her er et regulært skoleeksempel på hvad der sker, hvis du mister kontrollen over begivenhedernes gang mod en veltrænet, erfaren, dedikeret fjende med moderne våben, der samtidig er på hjemmebane. At køre en kolonne ind i en by, uden luftstøtte og store mængder infanterister, er en vanvittig taktik. Du kan ikke på den måde angribe en by fuld af fjendtlige tropper, som ved præcis hvilken vej du kommer kørende af, som har talt dine enheder via luften, og som har laserguidede Gradsystemer i baghånden:


Fra Kyiv slap de russiske enheder nogenlunde hurtigt væk til Belarus fra de nordvestlige frontafsnit. De skulle alligevel ikke bruge de skyttegrave de gravede ved Chernobyl. Det var nok et smart træk. De gjorde også klogt i at forlade Hostomellufthavnen uden decideret nærkamp. Men på den anden side af floden, på de nordøstlige og østlige afsnit ved Kyiv, gik det som beskrevet i den seneste uge rigtig skidt for dem. Nogle af deres kolonner slap nordpå mod Belarus til deres venner ved Chernihiv, mens enkelte enheder slap fri af omgåelsen og nåede østpå til Sumy. Det ser ikke pt. ud til, at de russiske enheder helt opgiver kampen ved Chernihiv. De skal nok blive smidt ud, men pt. binder det ukrainske enheder og kan være et forsøg på at købe tid ift. Slaget om Donbas. Det er nemlig her at afgørelsen formentlig skal findes. Jeg giver derfor senere en mere konkret statusopdatering på hvordan fronterne ser ud i regionerne Luhansk og Donetsk, og længere nordpå mod Kharkiv og Sumy, hvor store kontingenter af tropper fra begge sider har været bundet op i hårde kampe. Ikke så meget længere... Hvad der udspiller sig her, vil umiddelbart have stor indflydelse på et eventuelt kommende slag om Kramatorsk, og på længere sigt definere begge landes mulighed for at frigive enheder og forstærke afsnittene i Donbas. I den forbindelse kan jeg lokke lidt med, at ukrainske enheder, der som benævnt har modstået en omgåelse af Sumy, i nat har ryddet området øst for byen helt ud til den russiske grænse. Sumy har en vigtig strategisk placering, og der er stadig russiske enheder i stilling nord for byen. Mere om Sumy, Kherson og Slaget om Donbas senere i dag.


bottom of page