top of page

Opdatering og vurdering om Krigen i Ukraine

Opdateret: 10. apr. 2022

2/04 kl. 10:45 - Opdatering om fronterne

Angående spørgsmål om mit påståede militære kollaps af russiske enheder, så henviser jeg kun til tropperne der er i kamp. Ikke den del af den russiske hær som ikke er mobiliseret til krigen endnu. Langvarig krig er mest sandsynlig.

Mit fokus er stadig på Donbasfronten, men det der udspiller sig nord og øst for Kyiv lige nu under den russiske tilbagetrækning er det vigtigste, der sker på slagmarken i disse dage. De tropper som begge lande har i kamp her, kan meget vel mødes igen ved Sumy, Kharkiv, Kramatorsk, Luhansk etc. ved de østlige frontafsnit. Slaget om Donbas er i gang, men er stadig kun i sin indledende fase. Status på geledderne efter russernes flugt fra Kyiv kommer til at have stor indflydelse på, hvad der sker i Donbas. Se eventuelt mit seneste indlæg. Hvor mange tropper kan Ukraine fritage fra forsvaret af Kyiv og Chernihiv, og sætte ind ved Sumy og Kharkiv? De vil utvivlsomt gå efter at rydde op omkring disse to storbyer så snart de kan. Sumy har været stort set omringet siden krigens indledende fase. Ukrainske styrker har i de sidste to dage brudt store dele af den sydlige og østlige belejring.

Fordi russiske styrker øst om Kyiv ikke opnåede deres oprindelige mål og slet ikke kom i stilling, modtager de lige nu gevaldige prygl (se seneste opdatering). De er stort set afskåret retræte og de russiske enheder her mister meget snart deres linjekontakt til tropperne ved Sumy. Når dine linjer og store enheder kollapser, så ryger ledelse, kommunikation, orden og taktisk kontrol. I sådan en situation vil du opleve tabstal i en størrelsesorden 1:25. Diverse genier efterspørger stadig ukrainske tabstal. Det er i disse dage ikke militært relevant at se på de ukrainske tab på den nordlige og nordøstlige front. Tabet af mandskab er så små, der er over 100.000 veteraner i reserve, og russerne efterlader så store mængder materiel at Ukraines enheder på den nordlige front i disse dage vokser. Her det et meget lille udpluk af hvad der sker, når ens BTG består overvejende af tungt materiel, man bliver omringet eller overløbet, uden at have etableret en stilling, og formentlig er lav på brændstof:

Hvis du læser dette og ser på billederne, vil jeg bede dig om tre ting. Bemærk alle de flyvende kanontårne, og det jeg fejlagtigt har kaldt de russiske kampvognes akilleshæl; auto-loaderen og dens opbevaring af runder. Det er en total underdrivelse at kalde det en akilleshæl. Det andet du bedes kigge på, det er måden hvorpå disse tab er sket. Ukrainske tab er minimale. Spørg endelig hvorfor, men sluk din lyd og se denne video af en flygtende russisk kolonne , og du vil forstå hvorfor, tror jeg.Det sidste, og det vigtigste; I stedet for blot at scrolle igennem billedsamlingerne, så tag et grundigt kig på hvor ødelagt omgivelserne er. Fuck de russiske tanks. De hører ikke til der. Men alt andet er totalt smadret. Det er hvad fascismen kan gøre, når den får lov at slå rod. Her et opdateret indblik i ødelæggelserne, blandt andet ved Nova Basan:


Jeg skal nok lade være med at vise billeder af de hundredevis af civile som russerne har henrettet med nakkeskud etc. inden deres flugt fra Irpin og Bucha ved, ifølge Geniet, ikke at skyde direkte på civile. Lavrov siger jo at de ikke gør det. Udover at de flygtende tropper som skulle have holdt Brovary ved Kyiv er … udfordret fordi vejene ud mod øst og mod nord er afskåret, så betyder det også at stort set alle russiske tropper rundt om Sumy mod øst på kort tid er gået fra at omringe, til selv at blive omringet. (Indsæt selv DJ Khaled her). Det er hvad der sker, når dine linjer kollapser. Jeg har tidligere beskrevet hvordan byerne syd og øst om Sumy, sidste weekend blev befriet under heftige kampe mellem russiske invasionsstyrker, paramilitære pro-russere fra Donbas og nogenlunde friske motoriserede mortércrews fra blandt andet Ukraines 54th. Hold også øje med Sumy i den kommende tid. Flere iagttagere undrer sig med rette over manglende russisk luftstøtte, og der blev spurgt ind til hvorfor russerne ikke dækker deres kolonners fremrykning bedre. Kampen i luften er en historie for sig og ikke mit speciale, men grundlæggende handler det om radaroverblik, jammermulighed, egen kapacitet til at flyve mange sorties og selvfølgelig din fjende og størrelsen på det land, du skal overflyve.

Ukrainerne har haft lejlighed til at distribuere det som medierne kalder MANPADS, og de vil pga. kollapsede russiske linjer kunne distribuere flere ud til nye frontafsnit nu. Her en frisk video af russiske kamphelikoptere, som kommer under beskydning. Jeg kan ikke vurdere, om det er en Starstreak, Igla, Grom eller en Stinger, men det er tydeligt at det er direkte ild fra et projektil, og ikke indirekte AA-skyts. Indsæt selv Fortunate Son før afspilning af denne her:

Her er beviset på det direkte hit:


Ved Kharkiv er der gode nyheder til bedemanden. Kharkiv ligger sydøst fra Sumy, og nyder godt af at den nordlige og østlige del af belejringen smuldrer Kharkiv har været under konstant belejring (en ulovlig, middelalderlig taktik) og er konstant blevet udsat for bred artilleribeskydning mod store, civile områder. Som nævnt i går, er motorvejen ind til byen genåbnet. Nu skal vi lige øst for Kharkiv, ved byen Malaya Rohan. Syd for den ligger der nogle bakkedrag hvor russiske styrker på 1200-1800 mand, har været positioneret. Det er 138th Motor Rifle Brigade, som er en brigade i den russiske 6. armé.

Disse stillinger blev i går omringet af ukrainske enheder der flere steder løb den russiske belejring over ende, og dermed kunne sætte angreb ind på 138ths faste TSA. Ingen har endnu et overblik over de samlede russiske tab, men mindst to hele BTGs er elimineret. For eksempel mistede russerne bare i dette slag, mindst 11 T-72B kampvogne, 18 diverse APC, 13 jeeps, 15 artillerisystemer og en masse andet materiel. Derudover fik ukrainske enheder nallerne i et system kaldet Barnaul-T Air Defence Management. Apropos manglende luftstøtte, så besværliggøres den slags af at efterlade sådant højt-specialiseret og moderne udstyr intakt til fjenden:

Se systemet her https://www.deagel.com/Protection%20Systems/Barnaul-T/a002735 Igen ser vi kritisk materiel efterladt af russerne. Det her er ikke antikviteter fra Sovjettiden, udover de tårnløse tanks fra kampene der lige sneg sig med. Hvis det ikke er et kollaps, så ved jeg ikke hvordan et knock-out ser ud. Russiske styrker, der jo forsøgte at etablere den berømte og alt for omtalte knibtang for lang tid siden ved blandt andet at køre syd om Kharkiv, sidder stadig fast i mudderet ved Izyum. Dette er blot et ejendomsmæglerstenkast syd fra Kharkiv og ikke langt fra deres slagne kammerater i 138th. Opmærksomme læsere fulgte sikkert udviklingen med den famøse pontonbro. Det er her, det sker. Russerne forsøgte at sende et kompagni fra 237. kampvognsregiment afsted i et eller andet mærkværdigt forsøg på at bryde igennem ukrainske stillinger.

Udfordringen er her, at Ukraine har brugt mere end tre år på at forberede et forsvar af disse områder omkring Slavjansk og Kramatorsk. Jeg har en video af ´kampen, men den kan af gode grunde ikke postes her endnu.

Hele kompagniet blev udslettet da det løb direkte ind i en kill-zone, herunder bliver syv russiske infanterister simpelthen skåret midt over af et tungt 0.50 MG, og syv andre bliver overrasket af to forpositionerede skytter i et hjørne af en gårdsplads, da de hopper ud af deres ITV. I skal ikke snydes, men jeg understreger at jeg ikke pt. kan bekræfte positionen af denne her, men videoen er enten fra frontafsnittet ved Malaya, eller fra Nova Basan:

Der er masser af unikke kendetegn i baggrunden som vil muliggøre præcis geolokalisering, herunder for eksempel de to grønne huse. Udviklingen på den sydlige front er ikke længere statisk, men jeg har ikke mulighed for at give en grundigere opdatering derfra, udover at russerne enten presses tilbage som ved Kherson, eller holder deres linjer nord for Melitopol. Det bliver en meget lang, eller i flere tilfælde meget kort, weekend for tusindvis af russiske soldater. RIP unge mennesker. Nogle af jer ved, hvad i gik ind til. Andre er sendt uvidende i døden. Uanset hvad, så er det komplet meningsløst.

bottom of page