top of page

Opdatering om Frontafsnit Izyum

Opdateret: 22. apr. 2022

20/04 kl. 22:00 - Som nævnt er der 22 russiske BTGs i området. De ukrainske byer Severodonetsk, Slavjansk og Kramatorsk er målet for disse tropper. Dette kort illustrerer hvordan det pt. udspiller sig:


Russiske enheder er i dag rykket tættere på Severedonetsk (øst på kortet) og har indtaget forstaden Kreminna. De rykker i skrivende stund mod Tor’ske og Zarichne.


For at indtage Slavjansk, bliver de nødt til at opnå kontrol over området mellem den by og Severedonetsk mod øst. Ukrainske enheder vil her forsøge at holde enkelte stillinger, men vil derudover søge retræte. Det er håbløst at holde mindre, udsatte stillinger mod omfattende artilleriangreb. Dette her billede er ikke fra en verdenskrig, men er en uges tid gammelt. Det er en ukrainsk stilling i Donbas:


Rusland sidder ret tungt på Izyum, som er et helt centralt knudepunkt for offensiven i Donbas. Men de har svært ved at komme sydover, først ved Barvinkove, og senest eksemplificeret ved at de fik en lille røvfuld ved Kamyanka som ligger blot 15-16 km. fra deres egen TSA i Izyum:


Det var enheder fra ukrainske 3rd Separate Special Forces Regiment der mødte op til festen her, for at støtte 13th Separate Airmobile Battalion, som lå i denne her stilling:


Bemærk to ting i den video; den ene er mængden af ATGM/RPG Ukraine har til rådighed her. Den anden er stillingen. Det bør være tydeligt, hvorfor det er klogt at falde tilbage hvis sådan én bliver udsat for et Stalinorgel.


Ukraine er selvfølgelig hårdt presset i området og den russiske offensiv tager form. De forsøger tydeligtvist at blødgøre forsvaret med bombardementer, før de rykker frem. Men Ruslands hær er presset på tiden, for ukrainske enheder lykkedes igen og igen med modangreb målrettet russiske forsyningslinjer og TSA.


Som her ved Novoaidar lige øst for Severedonetsk hvor ukrainsk artilleri delte store flade ud, og sendte de russiske enheder på flugt:


Ukraine vil med al sandsynlighed miste områder i den kommende periode. Russiske kampvogne og artilleri vil trykke ukrainerne tilbage. Men det er når de store byer skal indtages, at Slaget om Donbas finder en (foreløbig) afgørelse. Rusland kan ikke bombardere dem for evigt, og bliver nødt til at rykke frem med tropper.


Som vist giver det ikke mening for Ukraine at tage kampen op i håbløse stillinger ude på en mark, når russisk artilleri kan smadre løs i timevis. Det bliver selvfølgelig i de større byer at afgørelsen findes, mens de russiske enheder i besatte mindre landsbyer og bebyggelser vil være mål for ukrainsk partisantaktik, som her hvor de i en fremskudt stilling kommer under beskydning af mortérgranater, og hvor der følges op med ildkamp:


Jeg kan bekræfte at forsvaret i de nævnte større byer er klar til kamp, og at de efterhånden er ret velforsynede med et bredt arsenal


Her er det amerikanske FIM-92 Stinger, sovjetiske(!) Igla-1 og polske Piorun. Alle sammen forholdsvist effektive kortrækkende antiluftskyts som bliver brugbart når russiske enheder får luftstøtte under fremrykninger tæt på byerne. Allerede nu har de mistet 14 KA-52 kamphelikoptere, hvilket udgør omkring 15% (mener jeg) af deres, på papiret, samlede arsenal.


Næste opdatering bliver formentlig om Kherson og Zap, herunder eventuel udvikling ved Izyum.


Bonusbilleder! Det er i sandhed en mærkelig fornemmelse at kunne følge de russiske tropper live i deres fremrykning, og vide nøjagtigt hvor de angriber henne. De er i gang med en gigantisk offensiv, som vil være enormt definerende for begge lande, og for alle mulige andre i øvrigt, og der er intet overraskelsesmoment.


Det er helt tydeligt hvor de skal hen, og hvad vej de skal køre for at komme det. Det er altså komplet absurd. Her er det fra syd om Izyum, hvor det i dagevis var tydeligt at russerne skulle køre over broen, så lidt klassisk partisantaktik var på sin plads:


Ukraine har selv uploadet en længere video, der viser deres styrker loote køretøjerne umiddelbart efter aktionen. Den Tigr der holder forrest, blev skudt i stykker. De resterende russere tog flugten:


bottom of page