top of page

Opdatering om Frontafsnit Izyum - 3

Krigen i Ukraine.


I dag kun om regionen Donetsk og om de kampe der foregår syd for Izyum.


De sidste 30 timers tid har været bedre for de russiske bestræbelser end længe set. De har indtaget flere mindre byer i Donetsk, og sidder nu på knap 95% af Luhanskregionen. Det kan godt tyde på, at de på et tidspunkt kan sætte et hak ved målet om at indtage begge disse regioner, men det vil især være svært at sikre Donetsk.


Der er stadig de større byer Severodonetsk, Slavjansk og så Kramatorsk som skal indtages i Donetsk. I nat lykkedes russiske kampvogne med et tungt fremstød mod Slavjansk og har enheder under 10 km. fra byen. Det er næsten to hele BTGs der angriber her, primært bestående af tropper fra 1st Guards Motorized Rifle Regiment og 1st Guards Tank Regiment.

Syd for Severodonetsk er der heftige kampe i Popasna og Zolote.


Russiske enheder vil meget gerne syd om de tre nævnte, større byer og så skal de denne vej. Det er primært russiske 68th Tank Regiment der i kamp her. Og det går mildt sagt ikke SÅ fremragende for dem. De har lige niveauet under udstyr end førnævnte, og har stødt på indædt modstand. De har kæmpet her længe nu, og jeg ved de har lidt store tab.

De bliver derfor i skrivende stund forstærket af hele to BTGs fra 102nd Motorized Rifle Regiment, så mon ikke de snart kommer frem over stepperne her.


Popasna er stort set smadret, men der er mens dette skrives stadig kampe. Her en video udgivet af det russiske forsvarsministerium fra området:


På Afsnit Izyum er momentum klart skiftet lige pt., men afgørelsen skal stadig findes inde i byerne. Det er også vigtigt at huske på, at Ukraine i flere tilfælde hurtigt opgiver en stilling hvis intel viser den bliver umulig at holde. Desværre går det ikke altid som planlagt, og en Ukrainsk enhed fra Foreign Legion kom i dag under tung beskydning og måtte tag tab. Til gengæld holdt de linjen og slog angrebet tilbage. Jeg beklager at måtte meddele, at der var danskere blandt de ramte. Unge mænd, som kæmper frivilligt for et frit Europa.


For at komme frem til de vigtige byer, er der nye russiske BTGs fra Izyum på vej frem til Slavjansk eller til fremstødet vest om Kramatorsk:


Det er kampvogne svarende til en hel BTG.


Nøglepositionen Barvinkove skal indtages før Kramatorsk kan omringes. Tidligere forsøgte de at angribe Barvinkove direkte, men i dag angreb de i stedet nord for i Velyka Komyshuvakha, hvor der i skrivende stund er kampe. Samtidigt presses Barvinkove stadig lige på. Det er russiske enheder fra 13th Guards Tank Regiment og 423rd Guards Motorized Rifle Regiment.

Begge disse regimenter har efter forholdende godt udstyr. Udfordringen for dem vil være, at de snart skal sydover. Og når det sker, vil deres linjer uundgåeligt blive eksponeret mod vest hvor flere ukrainske enheder klargør sig til modangreb på forsyningslinjerne for at aflaste de tre store byer.


Ruslands forsyningslinjer til linjerne er kortere end Ukraines, men det bliver de ikke ved med at være, hvis de ikke snart går sydover for at lukke deres knibtang.


Det er vigtigt for mig at understrege, at det stadig bliver en lang og sej kamp her, for begge sider. Ukraine er lykkedes med i vidt omfang at bringe nyt materiel, ammunition og generelle forsyninger frem til alle de tre store byer. Kampen kommer utvivlsomt til byerne, det ved alle. Spørgsmålet er blot, hvor meget kampkraft de invaderende styrker har tilbage til endnu en omgang bykamp. Og selvfølgelig også, hvor meget de ukrainske forsvarere har.


Tungere vestligt materiel er ankommet til flere frontafsnit. Her for eksempel australske Bushmaster, som er blevet opgraderet med skyts i form af en Mk19 40mm. automatisk granatkaster og et M240 maskingevær. Med et par Stinger og et udvalg af ATGM ombord er sådan et køretøj oplagt til brug i visse kampsituationer, herunder angreb på mindre artilleri- og C&C-stillinger bag fronten:


Hvis Ukraine kan holde stand i området i et par dage endnu og undgå at blive omringet, vil endnu flere tunge våben være nået frem herunder det nye artilleri. Det er helt afgørende, at der kommer tungt, langtrækkende artilleri til området hvis de mange russiske BTGs ikke skal omringe de tre byer og bringe Stalinorglet inden for rækkevidde.


Jeg vurderer stadig at de skal tilføre væsentligt mere mandskab til området for at smide Ukraine ud af Donetsk, såfremt Ukraine vælger at forsvare sig lige så hårdnakket her, som i Mariupol.


Mit næste indlæg er en opdatering om Kherson og Zap, hvor der også er konstante kampe døgnet rundt. Russiske enheder presser på mod Zap, mens ukrainske enheder presser på mod Kherson og visse steder nu kun er 30 km. væk fra centrum.

Til slut dette her eksempel fra Kherson på hvordan 42 tons metal kan se ud efter mødet med et håndbåret missil på et par kilo.


Bemærk at detonationen fik lillebror til at tilte om på ryggen.I forhold til situationen med Odesa, Moldova og Transnistrien, så samler russiske skibe sig ved Donuzlav ved Krim. En del af disse skibe er sejlet, umiddelbart tomme, hen til den store TSA ved Novoozerne som jeg mener jeg viste billede af for nyligt. Hmm...


Hvor skal de hen? Mere om det senere. Husk at følge via Twitter @DanishGonzo for helt friske nyheder, videoer og beretninger direkte fra krigen i Ukraine.

Ukrainske enheder med erobrede russiske kampvogne: T-72 og T80.
bottom of page