top of page

Opdatering om fronten i Donbas

Opdateret: 9. apr. 2022

26/4 22:50 Opdatering om fronten


Så er der godnatlæsning i form af en opdatering om Ruslands invasion af Ukraine, der fokuserer på den mulige omringning af store ukrainske kontingenter i Donbas. Et af dagens store medie-emner.

Der er selvfølgelig folk der påstår, at angrebet på Kyiv var en afledningsmanøvre, og at det virkelige mål er Donbas. I den forbindelse er der flere sofaeksperter, der påpeger risikoen for, at Rusland kan lykkedes med at omringe ukrainske tropper. Andre påstår fejlagtigt, at en knibtangsmanøvre hele tiden har været hovedmålet for aktionen. Det er dette område, det omhandler:

Et hurtigt kig på kortet over området, og den manøvre som russerne skal lave for at dette kan lykkedes, viser os, at de for eksempel skal indtage eller bypasse en by på knap 1 million beboere, Dnepropetovsk (Dnipro). Herudover er der mindre byer på 20-100.000 beboere som for eksempel: Pavlohrad og Krasnograd. Det må efterhånden være blevet tydeligt for selv Kreml, at en knibtangsmanøvre og efterfølgende konsolidering i fjendtlige områder, der bare i sine indledende offensive faser kræver mindst 25-35.000 mand, 250 km dybt inde i Ukraine (under Rasputitsa) ikke er noget, man bare lige eksekverer. Især ikke, når ens militær i høj grad kun findes på papiret og når ens logistik til hurtig fremrykning er… mangelfuld. Her er tilfældigvis tre små eksempler på russisk transport af ammunition, som manuelt skal aflastes:

Enhver, der har flyttet for sine venner søndag morgen får ondt i ryggen bare af at kigge på det der. Det kan i øvrigt heller ikke gå hurtigt, med mindre du har rigtig mange mand på opgaven. Og så er du lige pludselig et endnu bedre mål. Hvis den russiske taktik er at skabe en reel Donbas-kedel, så skal der angribes både fra syd og nord. Det er højst usandsynligt at kampgrupper fra en front alene vil kunne lykkedes med en så lang og vanskelig knibtangsmanøvre, da det vil give forsvaret langt bedre betingelser end de allerede har. I nord er de godt og grundigt bogged down rundt om Kharkiv, og har sådan set været det siden dag 3. Det er lang tid siden nu og det er disse hårdt prøvede tropper, og eventuelle friske forstærkninger fra Rusland, som i så fald skal dirigeres sydover via 2-3 hovedveje, herunder motorvej. Rasputitsa er ikke overstået. https://da.wikipedia.org/wiki/Rasputitsa Syd om Kharkiv mod Dnipro, må det også forventes, at Ukraine efter mere end 30 dages krig har lidt i ærmet langs så centrale veje for den russiske hær. Deres lokale hjemmeværn er i flere tilfælde blevet armeret med simplere ATGM-systemer (se eventuelt mit tidligere indlæg). Video med angreb på kolonne i forudbestemt kill-zone:


Det må forventes, at denne taktisk vigtige rute gående fra nord til syd, som Ukraine hele tiden har haft kontrollen over, og hvor de har haft åbne linjer til Kyiv og de vestlige regioner, er godt forberedt på russiske kolonner. Tro mig når jeg skriver, at Ukraines Territorial Defense Forces i flere tilfælde er godt udrustet:


Den slags mennesker er dødsensfarlige for en invasionsstyrke. De beskytter deres families hus, de kender området, og de har en raket i hånden. Der har været ekstra fokus på at få effektive våben ud til dem i de sidste par uger. Og her endda med en 0.50 Browning MG! Det er en særdeles skrap satan, som nemt kan skrælle metal op:


Kan russerne lykkedes med at skubbe sig sydover fra Kharkiv mod Dnipro? Ja, det kan de sikkert godt. Jeg ved ikke præcis hvor mange tropper de har i baghånden til den manøvre. Men jeg vurderer, at de kan forvente tabstal på de der 20-35% igen, og så er 200 km lige pludselig ret langt. De har i øvrigt for nyligt gravet sig ned, som her ved Izyum, omkring 65 km syd for Kharkiv:


Jeg vurderer at de også bliver nødt til at angribe fra syd, og det vil være med deres enheder der ligger i og omkring Melitopol. Den by hvor russerne nappede borgmesteren og hvor deres soldater er blevet udsat for verbale tilsvininger på deres eget sprog i ugevis nu

. Der er helt friske indikationer, direkte fra Melitopol, på at mindre russiske enheder nægter at angribe nordpå, at moralen er enormt lav, og at desertering forekommer. Med mindre, russerne får bragt nogle helt nye bataljoner ind, som ikke har været patruljerende og i kamp i området, så har jeg meget svært ved at se dem lancere en motiveret offensiv fra syd mod nord. Denne offensiv er nødvendig for at lukke låget på deres berømte kedler, en militærdoktrin fra 2.verdenskrig. Så er der overhovedet ingen risiko for, at Rusland vil lykkedes med en så stor og potentielt afgørende knibtangsmanøvre? Jo, det er der som udgangspunkt overhængende stor risiko for. De har rigtig meget at skyde med, og de kan forstærke både kampgruppe Nordøst og Syd med friske tropper før en offensiv. Det er for eksempel de forstærkninger til de sydlige bataljoner, som ukrainerne forsøgte at modgå på havnen i Berdjansk i går:


En så stor knibtangsmanøvre vil kræve en meget omfattende kraftpræstation af det russiske militær. Baseret på hvordan det hele skrider frem for dem, det område de skal indtage, og den modstand de utvivlsomt vil møde, så ligner det en komplet umulig mission som vil give enorme tab. Jeg kan sagtens tage fejl. Men… To udstrakte russiske kolonner der hurtigt skal igennem fjendeland og sikre områder, som Ukraine har kontrolleret begge sider af i ugevis. Det er rent selvmord. Hvis de forsøger en hurtig knibstangsmanøvre, så er det ved at være farvel og tak, tror jeg. Hvis de forsøger den offensiv, og fejler, så er det i hvert fald tæt på teknisk knock-out. Kan romerne mon huske deres tur igennem de tyske skove? Afhængig af hvordan krigen udvikler sig, vender jeg nok retur til den nordlige front eller Kramatorsk i morgen, men der er også dugfriske nyheder fra Kherson som der er ikke plads til her.

bottom of page