top of page

Opdatering om fronterne i Ukraine

Opdateret: 9. apr. 2022

28/3 kl. 10:15 - Dagens oversigt over de pt. vigtigste fronter Nord for Kyiv, i føromtalte byer Bucha og Irpin, samt omkring lufthavnen i Hostomel er der stadig tusindvis af russiske tropper og hårde kampe. Det var i Hostomel at krigens første hårde slag fandt sted, og det var her at Antonov AN-225 mødte sin undergang. Denne video som tilsyneladende er fra i torsdags/fredags (bemærk de store røgsøjler fra de russiske missilangreb på Kyiv) viser at russerne på det tidspunkt kontrollerer lufthavnen

Der er to andre detaljer i den video jeg hæfter mig ved; det er umiddelbart russiske elite-enheder fra VDV, de russiske luftbårne styrker, som er nogle af deres bedste soldater. Det her er ikke blot stakkels menige fra en eller anden obskur provins som har fået en riffel i hånden. Hostomel er stadig en helt central strategisk position, ellers var de skredet og/eller ikke dedikeret disse tropper dertil.

Her en video fra Bucha (mener jeg), der viser russiske specialstyrker i en aktion med en del mandskab, mens de evakurerer en såret kammerat ovenpå en IFV: *Video kommer senere, har forlagt den* Den anden detalje fra Hostomelvideoen, er de tilsyneladende civile fly der holder på runway. De ser intakte ud, og kan indikere udenlandske russiske forstærkninger, en eller anden forhandler, en rigmand, eller hvad ved jeg… Uanset hvad, interessant og en indikation på russisk kontrol over området, for hele området har været under heftige bombardementer tidligere, her optagelser fra den 2. marts efter russerne havde haft kontrol i et par dage:

Som det ses, er det nøjagtigt det sted hvor russiske VDV-tropper kører i jeep. Runway er ryddet, så den lufthavn er ment som at blive holdt og benyttet. Slaget om Kyiv er slet ikke slut. På den sydlige front angriber russerne endnu engang Mariupol fra vest med store mængder tanks og tropper. Dette angreb er i gang lige nu. Et stort angreb, som skal splitte forsvaret i to tværs igennem byen. Det har de tidligere prøvet fra nord, men blev slået retur. Der er mange der mener, at det snart er sidste time for Mariupols forsvar, men det sagde de også for 2 og 3 uger siden. Der er mindst 2-3000 aktive forsvarere tilbage, som efterhånden ikke har meget at tabe. Byen er sønderskudt, hvilket er til forsvarets fordel. Hvis du kun skal se 1 video i dag, så se denne her ublodige video med civile i Mariupol:Det er i sandhed absurde tider. Se den et par gange. Læg mærke til omgivelserne. At de koger et eller andet over et bål, mens knap 100 tons dødbringende stål ruller forbi. De her civile, they have seen some shit, for ellers bliver du ikke bare stående der. De hårde kampe ved Mariupol binder stadig mange russiske tropper på den sydlige del af knibtangen, og de mistede her mindst 150 mand i går aftes og i nat. På de nordøstlige og østlige fronter ved Sumy og Kharkiv, specifikt i byerne ved Sumy Krasnapolis, Slavhorod og Trostvanest og sydøst for Kharkiv, i Husarivk har der siden lørdag aften været frygtelige kampe. Det ligner at russerne oplever tabstal der minder om perioder under vinterkrigen mod Finland, hvor de angribende tropper i visse slag mistede 1 til 20 ift. finske enheder. Sådan er det med baghold, angreb på en fjende på retræte, og angreb på positioner som ikke var ment som forsvarspositioner, men TSA for offensive aktioner. Blot fra kampene i Trostvanest og Husarivk mm. er der indtil videre dokumenteret russiske tab på 63 køretøjer, herunder for eksempel tre kampvogne af typen T-80UE-1. Her er en fra Husarikva:


T80UE-1 er en forholdsvis sjælden tank i det russiske arsenal, og kan ikke umiddelbart erstattes. Det tager måneder for et crew at blive dygtige til sådan én, for den har avanceret udstyr: https://en.wikipedia.org/wiki/T-80_models#List_of_models Det er dokumenteret via billedemateriale, exact metadata og satellitbilleder, at russerne har mistet mindst 300 infantry figthting vehicles (IFV) over hele Ukraine siden krigens start: https://twitter.com/oryxspioenkop/status/1508120114536792072 Ødelæggelserne er flere steder enorme efter tunge angreb med artilleri på russiske positioner:


Bemærk antallet af køretøjer i den video! Det er et helt kompagni, som skal fjernes fra politikernes kyniske spil Risk. Det kan konkluderes, at russerne har fået en gevaldig lærestreg omkring Sumy og Kharkiv i de sidste 40 timers tid. Umiddelbare overslag fra disse ret omfattende ukrainske modangreb er mindst 700 døde russiske soldater, hertil en stribe sårede og en masse krigsfanger. Ved Kherson rykker ukrainske infanterister frem mod byen men jeg har ikke særligt interessant nyt fra den front. Jeg skal forsøge at opdatere senere om disse centrale fronter nævnt her, og også komme ind på den russiske offensiv fra Izyum mod syd, herunder også Chernihiv.


Se her, hvis har du behov for det, hvordan flygtende soldater ser ud efter at være blevet ramt af artilleri fra samme video som før:


bottom of page