top of page

Opdatering om fronterne i Ukraine

30/3 kl. 09:01 - Om Kyiv, Kherson, Kharkiv og Mariupol. Lad være med at læse videre, hvis du håber på gode russiske nyheder. Nord for Kyiv rykker ukrainske enheder videre fra befriede Irpin. De forsøger især at omgå russiske enheder ved at gå nordvest om Irpin og Bucha. Målet er sandsynligvis at åbne op mod Hostomel og tage kontrollen over lufthavnen tilbage. Det vil gøre det muligt at flyve forsyninger ind til Kyiv. Spørgsmålet er, om de vælger at forfølge flygtende, russiske enheder. Personligt kan jeg ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at der uddeles fripas dernede. Vi får se hvad der sker i dag. Øst for Kyiv skubbede internationale enheder russerne tilbage, så de her står 60 km. fra centrum. Ved Donbasfronten er to hele BTGs påstået ødelagt. I mandags beskrev jeg russernes nederlag omkring Kharkiv, herunder byen Husarivka. Nu er der kommet yderligere detaljer frem: Kommandøren for 200th Separate Motor Rifle Brigade, Oberst Denis blev elimineret under de ukrainske modangreb.

Jeg anslog, at ukrainerne havde dræbt mindst 1500 russiske styrker fra fredag til mandag morgen. Der er noget der tyder på, at det tal var lavt sat, og at de bare ved Kharkiv mistede flere end dette. Der var ellers en del 'iagttagere', der påstod at det var ved Kyiv, at de billige russiske enheder var sat ind? I så fald må de dyre jo være sat ind andetsteds... Måske er vi militært set vidne til smarte, russiske afledningsmanøvrer på hele den nordlige front – og nu også ved Kharkiv i øst. Det hele ender måske op med at være én stor afledningsmanøvre.

I området nord for Kharkiv blev Trostyanets endeligt befriet. Det er en by der ligger strategisk vigtigt mellem storbyerne Kharkiv og Sumy, med to hovedveje der kan kontrolleres via den. Den division jeg beskrev i går, 4th Guards Tank Division, led endnu engang frygtelige tab. Her er et par eksempler og betragtninger. De mistede de for eksempel to Msta-S 152mm howitzer, som er en type materiel der igen viser os, at de er blevet løbet over ende, eller at de har kritisk mangel på brændstof. Den kan skyde over 25 kilometer, og de er blevet brugt til at hamre civile boligområder i Kharkiv med: https://en.wikipedia.org/wiki/2S19_Msta

Ved Izyum, er den russiske offensiv sydpå gået i stå. Ukrainske modangreb har sat deres tankkolonner i bero, og mindst en af de pontonbroer jeg tidligere har beskrevet, ser ud til at være i problemer, og at mindst en AFV og en kampvogn er sunket på den:

Den opmærksomme læser vil genkende det område fra mine tidligere opdateringer. Læsere med interesse i ingeniørtropper og fremrykninger, vil formentlig undre sig over, hvorfor russiske enheder så tæt på egen grænse ikke har adgang til præ-fabrikerede betonelementer til at sikre en så afgørende overgang for fremrykningen i Donbas. Jeg hører gerne nærmere om eventuelle årsager hertil. Der er hårde kampe inde i selve Izyum og omkring byen Slovyansk hvor russerne rykker frem. Det er blandt andre føromtalte 4th Guards Tank Division der også er i aktioner her. Divisionen er dermed bredt involveret i teateret, og har formentlig ikke meget i reserve længere hvilket indikeres af insignier fra faldne enheder. Igen kan vi have en situation, hvor den massive mængde russiske stål kan risikere at løbe tør for diesel. Forsyningslinjerne mod øst og dermed mod Rusland er åbne, men under angreb.

Et hurtigt kig på kortet, eller et langt indgående studie af området, vil vise at der er mange muligheder for at ramme deres kolonner, som stadig opererer uden infanteri- eller luftstøtte under fremrykninger i fjendeland! Her er et eksempel; Det er snart for alvor forår i Ukraine, og blomsterne begynder at springe ud. Her er det den klassiske Daisy-Chain:

En lille, personlig hilsen til Mike; Kan du huske dem her?

Stakkels Mariupol Tusindvis af mennesker før krigen. Nu er der ikke meget by tilbage. Civile tab må være enorme, og der er meldinger om over 5000 dræbte. Situationen lige nu er grim for forsvaret, der kun kan vælge at kæmpe til sidste mand. Snart er der ikke længere nogle steder at trække sig tilbage til, og undsætning er pt. utænkeligt. Ved Kherson ser vi en interessant udvikling. Russiske tropper har angiveligt placeret sprængstoffer på Antonovbroen. Det indikerer, at de gør klar til en eventuel tilbagetrækning fra Kherson. Såfremt de taber Kherson, kan de ikke angribe Odessa fra andre steder end havet, hvilket vil være rent selvmord. Man kan kun håbe på, at russerne forlader Kherson hurtigst muligt, men de vil med al sandsynlighed forsøge at holde de sydlige breder, byen og den sydlige del af regionen:

Klar fejl af Ukraine, ikke at sprænge den bro da russerne angreb. Lidt mere om russiske tab. Læs eventuelt mit tidligere indlæg om de omfattende russiske tab, hvor jeg beskriver hvorfor det vil lede til et militært kollaps for dem. For at sætte det i perspektiv; I skrivende stund har russerne mistet mindst 46 styks T80-U kampvogne på fem ugers kampe. Til sammenligning har amerikanerne mistet i alt 9 Abrams tanks. Heraf syv(!) til egen ild. Totalt.i.alle.deres.krige. De her russiske tab er helt ekstreme. Det er ikke blot gammelt sovjetskrammel: https://www.army-technology.com/projects/t80/ Men så er det jo godt at alle de arbejdsløse eksperter i immunbiologi, luftbårne vira, vaccinestrategier osv. hurtigt er blevet til militærstrategiske genier, som kan påpege at dette er militære småting, og hvordan disse tab blot er en del af en storslået masterplan om at demilitarisere Ukraine, en kugle ad gangen. Ny russisk offensiv under opsejling? Rusland har både materiel og soldater i reserve til deres oprindelige angrebsstyrke på 120 BTGs. Mange af disse BTGs på den nordlige front har lidt omfattende tab, og skal derfor konsolideres før nye operationer er mulige. I går så vi tydelige tegn på en omgruppering i Belarus, og der meldes om forøget troppeaktivitet øst for Donbas, inde i Rusland. Det er blot kvalificeret spekulation, men det kan godt tænkes at de vil bruge to ugers tid på at reetablere til en fornyet, stor offensiv. I den forbindelse bør det nævnes at et ammunitionsdepot i den vestlige, russiske region Belgorod er rapporteret værende i flammer og med store eksplosioner til følge.

bottom of page