top of page

Opdatering om krigen i Ukraine

"Det eneste sted russerne har gået efter Kiev har været i Vestens oprustningsfantasi."

Overalt på nettet findes der tåbelige udsagn, der er ude af stand til at blive bakket op med fakta. Enhver uden indsigt i en given situation, har mulighed for at vrøvle løs. Det er vigtigt for enhver at huske på, at der er forskel på en holdning, og på reel viden.

Rent militært hersker der ingen tvivl om, at det russiske hovedangreb var mod Kyiv.


Det var her, at man i angrebets første fase satte flest ressourcer ind, og det var her, man satte nogle af sine elite-enheder ind for at sikre nogle absolutte nøglepositioner nord for Kyiv.


Disse positioner inkluderer blandt andet to lufthavne, samt de to byer Irpin og Bucha. Enhver med militær- eller efterretningserfaring kan efter 15 sekunder udpeje hvorfor; lufthavne er åbenlyst nødvendige for at løfte materiel og tropper ind hurtigt. De to byer ligger strategisk helt fantastisk som et generelt TSA/FOB da én af Ukraines største og bedste motorveje løber i mellem Bucha. Se eventuelt her:

Bemærk den lidt oversete forstad, Vorzel, som russiske enheder også måtte kæmpe hårdt for at indtage.


I forhold til den måde russerne fører krig på, er disse fire positioner helt afgørende for at kunne lancere et angreb på Kyiv. Som dokumenteret går det ikke SÅ fremragende for deres køjetøjer i mudderet og de skal holde sig til vejene. Tanks, IFV etc. vejer mindst 20 tons. Her er fem kampvogne på mindst 40 ton stykket kørt fast i mudderet nord for Kyiv, ved Chernihiv, ganske kort tid inde i invasionen. Billedet er i øvrigt geolokaliseret og verificeret:


Er der nogen, der kan huske historiske eksempler på panserkolonner der sidder fast i området..? Det er helt absurd russisk planlægning vi her ser.


Der er to hovedveje ind til Kyiv nordfra. At tage kontrollen over dem, og nærliggende lufthavne, er 100% afgørende for det ønskede russiske angreb på byen.


Det vidste Ukraine selvfølgelig godt. Igen, de spiller ikke computer. De modangreb de på dag 1-3 satte ind mod de luftbårne russere i Hostomel, og fra Irpin og andre fremskudte enkeltpositioner op mod kolonnerne på E373, gjorde så ondt, at de russiske tropper først blev kritisk forsinkede, og senere gik helt i stå i voldsomme bykampe i Bucha og Irpin. Her kommer en russisk kamphelikopter under beskydning under angrebet på Hostomel, og må nødlande. Russerne har selv frigivet denne her: https://t.me/bmpd_cast/11028


Når en offensiv staller, så stiger presset på logistikken ekstremt hurtigt.


Man ved, at i gennemsnit kan hver infanterist i en meget aktiv bykamp bruge mindst 1000 runder om dagen (enten via affyring eller mistet ammunition som i visse kampe kan stå for op til 80% af materieltab!), han sover ikke i de første 24 timer, og han skal have mindst 6-7 liter vand dagligt til rådighed for at kunne fungere optimalt og flytte positioner under beskydning. Mad er ikke vigtigt i mindst de første 2-3 dage, da de fleste alligevel ikke kan spise pga. kampe, adrenalin, stoffer og rædsel.


Jeg har tidligere nævnt, at russerne ikke bruger paller eller et lastesystem til at laste deres mindre materiel og ammunition med. Her er en meget interessant beskrivelse af, hvad det kan give af problemer: https://inews.co.uk/news/world/russias-invasion-ukraine-hampered-lack-pallets-cheap-weeden-1539206


Aflastningen af de tonsvis af fornødne ressourcer fra kolonner, fly og helikoptere er foregået i Irpin, Bucha og Hostomel, mens positionerne har været udsat for meget heftigt artilleri, ultrapræcise TB-2 droner, helikoptere og MIGs, og mest afgørende; stedkendte, ukrainske specialtropper pakket med mobile ATGM-systemer inde i byområderne.


Se til eksempel her hvad én enkel mand, med ét simpelt, skulderbåret system kan gøre ved en T-80U russisk tank med auto-loader:


Ballademageren vejer mindre end en kasse bajere, og det tager en ung mand cirka 30 minutter at lære at bruge svensk/britiske NLAW, med det man populært kalder Fire & Forget målsøgning. Det er denne her: https://www.saab.com/products/nlaw


Ukraine har modtaget mindst 10.000 styk af dem, det tager fem sekunder fra du hiver den frem til du kan affyre med låst målsøgning, og herefter smide den og løbe væk. Eller løfte den næste op til skulderen. Det tager en russisk tank op til 45 sekunder at dreje kanonen 90 grader og låse et mål i en bykamp.


NLAWs hitrate er 93-95%. Der er egentlig ikke så meget andet at sige, end at tanks i en moderne krig formentlig er unødvendige efter dette her teater. 5 mand med boller af stål i en god truck fyldt til randen med disse moderne ATGMs, kan smaske en hel kolonne på egen hånd. Et håndvåben på 12.5 kilo tager tanks på over 40 tons ud. Det er ikke holdbart i længden for en hær. https://en.wikipedia.org/wiki/T-80


Jeg gentager mig selv: Den russiske måde at føre krig på er totalt forældet.


Der er sikkert nogle der tænker; Ja, men russerne har tusindvis af tanks. Det er korrekt. Men de har IKKE tusindvis af erfarne tankcrews. Det er der ingen lande, der har.


Fordi den russiske politiske ledelse i hvert fald siden Stalintiden ALTID har givet lige præcis zero fucks for deres lands egne soldater, så dør deres 3-mand store tankcrews stort set altid når deres kampvogne bliver gennemboret. NATO tanks er ikke meget mere bevendt mod moderne ATGMs, men de eksploderer trods alt ikke altid indefra og koger af, som de russiske gør.


Og det er alt sammen helt enkelt på grund af den ellers effektive auto-loader russerne bruger, og som gør, at de kan putte færre drenge ind i deres tanks end vi kan. Vesten har direkte designet ATGMs til at nakke denne auto-loader, og hvad sker der når 3000 grader varm masse rammer en stor mængde ammunition? Det her sker:

Bemærk i denne video, hvordan der kommer røg ud af mundingen på kampvognen da den rammes. Dette kan indikere den klassiske, russiske, interne eksplosion, da tanken tydeligt brænder internt. Det kan også indikere et andet direkte, gennemborende hit.


Uanset hvad. Det her er resultatet af grådige politikere og fucking sofageneraler der aldrig har oplevet den slags kampe selv. Send selv dem forrest, de absolutte skændsler på Menneskeheden. Ingen normale mennesker ønsker dette her for deres børn. RIP, unge gutter. De var sikkert 20 år gamle.


Fy for helvede, mand. Men jeg må tilbage til de tåbelige påstande om at Kyiv ikke var et hovedmål.


På den nordlige front faldt Russernes logistik allerede sammen omkring dag 3-4, efter store problemer allerede på dag 1-2. Store mængder tab af mandskab og materiel, gør helt enkelt af dine drenge ikke kommer fremad.


Med mindre du er en meget professionel soldat/enhed, så kan en offensivt indstillet enhed ikke overleve sådanne tab og efterfølgende agere optimalt rent offensivt. Det er et historisk og menneskeligt faktum. Se her et eksempel på et defensivt ukrainsk artilleriangreb på dårligt befæstede russiske stillinger. Du kan ikke mønstre et koordineret angreb efter sådan en omgang:


Kaosset ved fronten i Irpin og Bucha, samt omfattende ukrainske modangreb på baglinjen længere mod nordøst ved Chernihiv betød, at mange russiske enheder fra de to angrebskolonner på E373 og E95 aldrig kom frem i positioner, hvor de kunne støtte fronten i en samlet, organiseret offensiv aktion. Vi snakker formentlig i omegnen end 10.000 soldater, der ikke kom ordentligt i stilling i den indledende fase.


Igen, det er ikke fordi russerne mistede 30% af deres soldater i den første uge - de kom bare ikke frem til fronten med hele kampgrupper, og så kan du ikke lave et ordentligt angreb. Hver enkelt soldat har trods alt en eller anden nødvendig opgave, om det så bare er at agere kanonføde on point eller pille sikringsmateriale af dine mortérgranater. Helt lavpraktisk: Skal en ukrainsk loader gøre det, så skyder han maks omkring 1 skud i minuttet. Hvis han har en makker, så affyrer de 5-6 skud i minuttet.


Flere af russernes kampgrupper gik i helt stå, og derfor kom bykampen aldrig rigtig til Kyiv, eller i hvert fald ikke endnu. Og tak til alle Guderne for det.


På den nordlige front blev det i stedet til drypvise, mindre aktioner i perioden fra omkring dag 5-14. Når du er på udebane, og laver sådan noget rod, og angriber sporadisk og uorganiseret, så får du tæsk af en stedkendt og topmotiveret fjende.


Mon den irakiske hær nogensinde glemmer slagene om Fallujah mod krigere armeret med 40 år gamle raketstyr, og med stålsigter og AK-47´er? Næppe. Her er russerne oppe i mod samme type determinerede krigere, men med vestlige våben, droner, UAVs, god luftstøtte, satellitovervågning, automatisk mortérmålsøgning etc.


Russerne indtog størstedelen af Bucha og Irpin, samt Hostomel. Men der er en verden til forskel på at være massivt i et område, og sikre området. Spørg eventuelt vores egne drenge fra Helmand, hvor vi var i årevis uden aldrig at kunne sikre kontrollen.


Efterfølgende optrappede russerne selvfølgelig luft- og missilangreb hvilket groft skåret gav en fastfrysning af linjerne i uge 3 og 4. De kunne ikke andet på den nordlige front. De kunne ikke lancere koordinerede offensive aktioner.


Nu er russerne i problemer. Deres logistik er under et enormt pres. Ukrainerne har masser af muligheder for at gøre hård skade på en flygtende fjende. Jeg fastholder, at russerne kommer til at lide kolossale tab på den nordlige front i den kommende periode, her i krigens tredje fase.


Og så en vigtig detalje angående det pressemøde i går, hvor den russiske hærledelse optrådte. I Rusland handler det IKKE om hvad der siges - men HVEM der siger det.


Der er en helt konkret grund til, at det ikke var Putin der tog ordet og fortalte om deres clusterfuck, apropos dem der mener, at han ikke har råd til at tabe krigen. Politikerne i Rusland taber ikke krige - det sørger de for at militæret gør.

bottom of page