top of page

Opdatering på krigen i Ukraine

27/3 - 23.30 Så er der godnatlæsning. I dag med Knibtangsmanøvre Nord

Russerne har erklæret at de vil gå efter at skabe en kedel i Donbas, og via en knibtangsmanøvre omringe store mængder ukrainske styrker, herunder styrker fra den ukrainske 81.luftbårne, den 58. motoriserede og den 92. mekaniserede brigade, samt lokale militser og hjemmeværnsfolk. Russerne har fra start prioriteret store mængder tropper her, og luftvåbnet har modsat store dele af Ukraine SAM-radardækning over dette område. De ukrainske enheder er blandt andet støttet af artilleri fra 43. og 127. artilleribrigade. Disse to enheders materiel har udelukkende været under beskydning fra luften, og er dagligt operative. Den nordlige del af knibtangen begyndte at lukke omkring lørdag aften. Russiske enheder rykker som beskrevet tidligere syd over fra Izyum, i området syd for Kharkiv. Her benytter de faktisk de pontonbroer jeg tidligere har været inde på:

Efter at denne russiske offensiv var påbegyndt sydover, iværksatte ukrainske tropper angreb på de besatte byer Husarivka sydøst for Kharkiv, og Trostyanets nord for Kharkiv. I løbet af i dag er de lykkedes med at overløbe de russiske enheder i begge byer.


Her er verificerede billeder fra kampene i regionen. At dømme efter mængden af materiel, har russerne mistet minimum 300 mand her, men det er pt. uklart hvor mange der nåede væk. Her er et mindre udpluk af ødelagt russiske materiel fra kampene i nævnte områder:

De paramilitære og russiske enheder som blev løbet ende modtog grusomme tab, som blandt andet kan ses i følgende video optaget umiddelbart efter kampene:Mens dette skrives, er ukrainerne i operation mod de to besatte byer Krasnapolis og Slavhorod, begge nord for Kharkiv. Det er nærliggende at forvente, at russiske enheder som er blevet skubbet tilbage fra positioner ved linjer i udkanten af det nordlige Kharkiv, og enheder som er flygtet fra angrebet på Trostyanets har stationeret sig her. Uanset hvad, så er der kampe i de to byer. De tropper der slås her, på begge sider, har mere eller mindre været i aktioner siden dag 1 på en låst frontlinje ved Kharkiv. På nuværende tidspunkt er attrition en meget afgørende faktor i de slag. Hvem har noget at skyde med, og hvem har hele enheder, som kan lave koordinerede, kombinerede angreb og ikke ’kun’ slås som besatte?Hvis russerne kan konsolidere deres positioner i Krasnapolis og Slavhorod, kan de måske stoppe blødningen på den nordlige del af Kharkiv og ved Sumy, og dermed blødningen på den nordlige del af deres knibtang.


Det vil være lettere at få materiel frem til en linje, hvis du holder gode positioner på linjen. Bemærk afstanden fra de nævnte byer til den russiske grænse.


Efter så lang tids kampe, er de linjemæssigt snart tilbage ved udgangspunktet i det område nord for Kharkiv (se næste kortudsnit).Uanset hvad der sker her nord for Kharkiv og ved Sumy, er det tydeligt, at russerne ikke pt. er i stand til at opretholde det pres på Kharkiv som de har lagt siden dag 1. Deres linjer både nordvest (Trostvanest/Sumy) og mod sydøst (Husarivka) er enten under angreb eller er kollapsede. Jeg henviser igen til de 25-35% tab en offensiv enhed skal miste for at være ukampdygtig i forhold til at gennemføre koordinere, taktiske operationer. Lige vest for Kharkiv er der ikke længere omfattende russisk tilstedeværelse, men området kan ikke betrædes synligt af ukrainske soldater på grund af russisk artilleri og luftstøtte. De friske russiske tropper som har forstærket Izyum, er som vist på vej sydover for at omringe Donbaskedlen. Det ligner, at de har droppet at indtage Kharkiv, en millionby 30 km. fra grænsen. Det ligner også, at Kharkiv ikke bliver en del af deres kedel, men at de i stedet forsøger en mere direkte rute sydvest over fra Izyum. De to videoer her, er begge fra nylige angreb på russiske kolonner i det område. Som jeg tidligere har beskrevet, er det særdeles farligt for en fjende at køre rundt sådan her, uden diverse støtte fra andre enheder. De dokumenterede russiske kolonnetab er helt enorme. Jeg tør ikke tænke på alle dem, der ikke er dokumenteret endnu. Det er i øvrigt tydeligt, at det ikke udelukkende er erfarne, ukrainske tropper der er med her. Bemærk i den næste video, hvordan han affyrer sit lette håndvåben. Der er stor afstand, og det er helt usandsynligt at ramme. I sådan en situation, er det kontraproduktivt at afgive skud. Du viser din position uden at få noget fra det.

Med mindre at de russiske soldater ligefrem er hoppet af det første køretøj og står stille ved siden af det, skal han tættere på. Ukrainerne har et tungt mg med, hvilket også kan høres tænde op. Lad det gevær ordne dem, der løber. Det er slående, at ’amatører’ på så forholdsvis enkelvis kan nappe så store bidder af en af verdens på papiret største hære:

Kig på et kort over det østlige Ukraine, og tegn en linje fra Kharkiv syd til Mariupol. Baseret på kampene i går og i dag, vurderer jeg stadig ikke, at det vil lykkedes for russerne at lave de nødvendige angreb nordfra for at udføre deres knibtangsmanøvre. De skal både indtage området, og holde en linje rundt om det. Samtidigt skal de modstå ukrainske modangreb på de områder de allerede har indtaget. Og det er stadigvæk med tropper der har logistiske udfordringer og som jeg vurderer har ringe moral.


Se blot de billeder, af områder der er blevet overløbet. Det er meget udstyr, de efterlader. Det er min personlige opfattelse, at der er et kæmpe misforhold mellem de russiske politikere, generalstaben og gutterne nede på

jorden, i forhold til, hvad de tror der kan lade sig gøre og hvad der er menneskeligt muligt at opnå med de tilgængelige ressourcer og mandskab. RIP unge gutter. Sun Tzu udtrykte; Du skal aldrig stoppe din fjende, hvis han er i gang med at lave en fejl.


Apropos at de der pontonbroer har fået lov til at overleve, så russerne kan rykke sydpå, af de store veje, på ukrainsk territorie… Bonusvideo, nu vi er i området: Her ser vi endnu et baghold på en russisk enhed. Bemærk de høj-eksplosive skud der affyres. Dem behøver man ikke ramme plet med:

God aften, alle sammen!bottom of page