top of page

Opdatering & vurdering om frontafsnit

03/04 kl. 22:00 - Med Izyum og Kramatorsk, og lidt om Kherson. Start eventuelt med at tage et hurtigt kig på dette kortudsnit:

Vi er syd for millionbyen Kharkiv, i området nord for regionerne Luhansk og Donetsk som russerne vil indtage resten af. Ved byen Izyum, der som bekendt eksporterer godt brugte pontonbroer, har der været hårde kamp siden forrige fredag. Jeg beskrev i min opdatering om situationen, hvordan russiske kolonner var kørt sydpå for at indtage Izyum og begynde en knibtangsmanøvre rettet mod ukrainske byer i regionerne Luhansk og Donestsk, mens ukrainske styrker samtidigt gik i offensiven nord for Kharkiv. I Izyum er cirka 85% af boligmassen totalskadet, og byen er nu på russiske hænder. Det frigiver russiske tropper til yderligere fremrykning mod syd og sydvest. Jeg kan ikke forestille mig andet, end at den russiske hærledelse har deres øjne på Kramatorsk. Byen indeholder flere vigtige, administrative funktioner og er Ukraines selvudråbte hovedstad i regionen Donetsk. Et propagandatrofæ til diktatoren, masser af civile, og et militært relevant mål. What’s not to like? De russiske generaler må savle over udsigten til at smadre byen. I skrivende stund, klokken 21:42 dansk tid, bliver Kramatorsk bombarderet af fly og enkelte cruisemissiler. Bombardementet er taget til de seneste 48 timer. Ukrainske forsvarstropper i området har i dag nedskudt et Sukhoi Su-35 der fløj sortie over Kramatorsk. Se disse her billeder, af et de mest moderne russiske fly:

Det viser os, at det russiske luftvåben ikke kan operere frit, heller ikke så tæt på grænsen, efter så lang tids krig. Det viser os også, at de har store problemer med at kontrollere begivenhedernes gang. Hvis det ikke er dig, der kontroller slagmarken og vælger hvor og hvornår der skal kæmpes, så vil du hele tiden løbe ind i uforudsete vanskeligheder. I bedste fald kaster dette grus i dit maskineri, og i værste fald betyder det, at dine enheder bliver skudt i smadder. Det er helt afgørende at være i kontrol, for ellers vil du modtage store tab. Sådan et fly koster i omegnen af mindst $49 millioner: https://en.wikipedia.org/wiki/Sukhoi_Su-35 Men. Russiske enheder fra kampene i Izyum forstærkes lige nu af omkring 3000 russiske tropper fordelt på fire BTGs. Dermed har de omkring 5000 mand i området syd for Izyum. Det er vigtigt at understrege, at de tre BTGs der rykker fra Izyum er decimerede, og at min vurdering bevidst er højt sat. Her var det omkring 150 russiske VDV-tropper ved deres angreb på Izyum som kom ud for præcise artillerianslag, drejet ind via en medium-avanceret UAV over seks kilometer væk: https://streamable.com/0hhkwn Det viser noget om de ukrainske enheders kapacitet i området, og hvad der skal til af russiske tropper for at tage en trods alt mindre by som Izyum. Kramatorsk, min ven, det er en anden sag. Det er stadig uklart, hvad de russiske enheder i denne sektor planlægger at foretage sig. Det er primært enheder fra 26th Guards Tank Regiment, 59th Guards Tank Regiment, 752nd Guards Motorized Rifle Regiment og 254th og 252nd Guards Motorized Rifle Regiment, og diverse uheldige menige der skal erstatte tab blandt infanteriet. Disse menige bærer simple stålhjelme og har ofte ikke fragtmentveste på. Når 40 tons stål bliver omrokeret af en RPG, eller når bataljonens efterladte Msta Howizter sender granater indeholdende tusindvis af små stålkugler retur til din BTG, og du tilfældigvis står sådan 50-100 meter væk inde i en skov, så er det en særdeles god idé med lidt bedre arbejdstøj. Russiske specialenheder var med ved Izyum, men jeg ved ikke om de er blevet genetableret. Her ser vi lidt af det loot, de efterlod under kampene, og som beviser deres tilstedeværelse:

Bemærk de to store raketstyr. Det er RPG-30, som kun benyttes af specialenheder der skal i nærkamp. Den er kraftig men kræver tæt kontakt. Du skal indenfor 200 meter af dit mål, men den kan virkelig dominere i en bykamp. Og et andet bevis på specielle, russiske tropper (husk lyd på):

Den russiske hærledelse forsøger at etablere en sydgående offensiv, hvilket er helt utvivlsomt ift. de tilgængelige efterretninger. Som nævnt er det uklart om de går direkte mod Kramatorsk, eller forsøger den umiddelbart logiske, men også hamrende farlige rute vest om byen. Mere om det senere, men det handler igen om ikke at strække allerede kompromitterede enheder for langt ud i fjendeland. De nævnte russiske regimenters baglinjer er pt. nogenlunde frie før en offensiv, og det formodes derfor at de er blevet forsynet / forsynes fra en større TSA ved Kivshavrika, som ligger omtrent to timers kørsel nordøst og øst for deres positioner. Det er i øvrigt også her, at ledende officerer fra 20th Combined Arms Army befinder sig:

Det der giver hovedbrud, det er om Rusland vil holde kampen kørende indtil de får konsolideret nye BTGs med tropperne der flygtede fra Kyiv, eller om vil de fortsætte de offensive aktioner og gå mod Kramatorsk og andre store mål i de kommende dage. De må have indset, at et direkte angreb for eksempel som deres famøse første angreb mod Kharkiv, ikke vil lykkedes med andet end at yderligere decimere behovet for feltkøkkener. De kan vælge at dele enhederne op, og forsøge en offensiv mod Krama fra tre relevante vinkler. Jeg kan ikke vurdere hvad de vil gøre, for uanset hvad de gør, så vurderer jeg at de har for lav kapacitet i området til at gøre det. Bemærk, de kan heller ikke bare stå og vente i ugevis på at blive forstærket af russiske tropper fra Belarus. Så vil de blive elimineret af ukrainsk artilleri. Jeg har tidligere været inde på, at det tager russiske enheder lang tid at tømme deres trucks for forsyninger. Denne er video er lidt grynet, men se her hvad området kan levere af overraskelser hvis du holder stille for længe:

Det er ikke forsyninger ved fronten, russerne har nok af, så ukrainerne skal fastholde deres strategi om at degradere de russiske BTGs før de står ansigt til ansigt med dem. Som jeg ser det, bør de russiske officerer forsøge at trække deres primære materiel retur til deres main TSA, og forsøge at holde mindre, fremskudte stillinger der kan forsynes indtil en større offensiv kan mønstres. Men lur mig om ikke den russiske hærledelse er inkompetent nok til at beordre et hurtigt angreb. Vi får se. Snart. Ved Kherson, hvor kampene har raset hele ugen, er der ikke længere stilstand på linjen. Den opmærksomme læser kan sikkert huske, at en kæmpe russisk kolonne for en uges tid siden forsøgte at angribe nordpå mod Mykolaiv, et strategisk vigtigt mål for russiske operationer i det sydlige Ukraine:


Bagenden på denne kolonne blev først stoppet ved Oleksandrivka (se ovenstående video), og er stort set nedkæmpet nu. Russerne forsøger, mens jeg skriver dette, at lancere nye angreb mod ukrainske enheder ved Oleksandrivka som nu er under ukrainsk kontrol. Hele området fra Kherson til Mykolaiv og ud mod Sortehavet er af særlig taktisk karakter, og det er derfor at russerne igen forsøger at bryde igennem. De er pt. ikke succesfulde. Ukrainske styrker presser derimod for alvor på ved Khersons nordøstlige byporte. Opmærksomme læsere kan sikkert huske, at russiske styrker for nogle dage siden placerede sprængstoffer på broen der samler byen. Det er lige før at Ukraine selv burde sprænge den, og isolere russiske enheder på den nordlige side af vandet. Der er en historie, som i al sin absurditet fortsætter med at udvikle sig. Jeg har lovet at beskrive den, men det får jeg aldrig tid til. Ganske kort, der ligger ved Kherson en lufthavn der hedder Chornobaivka. Russerne ’kontrollerer’ den, og fylder konstant nyt materiel derind. Siden krigens start har Ukraine ikke bare to gange, eller fem gange, eller ti gange bombet stationære helikoptere, fly og andet materiel der. Nej, Ukraine har ramt lufthavnen med angreb 14 gange nu, og russerne bliver ved med at fylde på. Mere om Kherson når der sker noget med linjerne.

Hold øje med: Jeg bemærkede i dag nogle danske iagttagere rode lidt rundt. Det er vigtigt at adskille den ukrainske hær og TDF (Territorial Defence Forces – det ukrainske hjemmeværn). Alle ukrainske kombattanter bærer markeringer. Det er umuligt at undgå at en vred fætter samler en riffel op og vil have hævn. Ukrainske operationer udføres, i modsætning til russiske sabotørers, med markeringer. Og nu vi er ved TDF, se her hvad TDF blandt andet er udrustet med. En browning .50. Det er nogle lækre bønner til Gullaschvognen:

Bønnerne på billedet er, og ret mig endelig hvis jeg tager fejl, 12.7 mm. runder. Hvis du bliver ramt af bare en af dem her på en afstand af 1500 meter, så ligger du dig pænt ned. Sådan en MG kan nedlægge helikoptere og flænse visse armerede køretøjer. Pointen er, at det ukrainske hjemmeværn begynder at være tungt armeret til asymmetrisk krigsførelse. Denne her vejer dog 65 kilo eller noget i den dur, så det er ikke én man bare lige skifter hurtig stilling med under kampene. Husk TDF tropper kan beskytte Kyiv, så der frigives tusindvis af krigere til andre fronter nu. Krigere, som ikke har behov for samme omfattende omgruppering som Rusland. Mere om det senere.

bottom of page