top of page

Russisk blyatskrieg i Donbas

Opdatering om krigen i Ukraine.


I dag med flere nyheder om den russiske flugt fra Kharkiv, og om situationen ved Severodonetsk og Izyum/Slavjansk.


Som beskrevet i et tidligere indlæg om den russiske hærs flugt fra Kharkiv, så moser ukrainske enheder på nordøst og øst for Kharkiv. Storbyen er som nævnt nu ude for rækkevidde af konventionelt russisk artilleri, hvilket er særdeles gode nyheder for civilbefolkningen. Ukrainske styrker har selvfølgelig ikke tænkt sig at lade det stoppe ved det, og forfølger i skrivende stund de flygtende russiske styrker hen mod grænsen til Rusland.


Russiske enheder forsøger drypvist at hjælpe de styrker der flygter, for når man flygter, så kan man få store klask da der ved en regulær flugt sjældent er styr på en skid. Derfor kørte russiske kampvognsenheder ind nordøst for Kharkiv. De sendte blandt andet deres mest moderne, operationelle kampvogn T-90M ind ved frontafsnittet.


Der er flere årsager til, at vi ikke har set denne kampvogn i operation før nu. Den primære årsag er, at russerne kun har omkring 40 styks af dem. Den anden, og her spekulerer jeg lidt, det er at russerne ikke ønsker at deres bedste kampvogne (Armata-14 kommer aldrig videre) bliver smadret, da det dels vil gøre ondt på selvforståelsen, men især vil gøre ondt på eksporten. De har næppe glemt dengang verdens despoter og diverse afrikanske diktatorer så de russiske kampvogne blive skrællet af amerikanske enheder i Irak. Men nok om det. De sendte T-90M i kamp, og det tog ikke mange dage før vi så dette her:


Det er en håndbåret Carl Gustav M/48 der rammer plet her. Og her ser vi kampvognen efter mødet med vores svenske nabo:


På nedenstående kortudsnit er der indsat en sort streg. Den markerer i fugleflugt hvor en af de primære russiske forsyningslinjer løber fra Belgorod i Rusland til fronten ved Izyum i Ukraine. De røde cirkler markerer positioner på ukrainske enheder der kæmper for at nå inden for rækkevidde af de russiske forsyningslinjer. Udover det åbenlyst vigtige i at Rusland ikke længere kan bombardere Kharkiv, så skal russernes forsyninger fra Belgorod forstyrres, hvis forsvaret af Slavjansk og Kramatorsk syd for Izyum skal have en chance.


Det bliver spændende at følge udviklingen her i den næste uges tid, da by efter by bliver befriet i området: (I skrivende stund helt friske efterretninger om at ukrainske enheder har nået grænsen til Rusland!)


Syd for Izyum, ved Slavjansk og mere østpå ved Severodonetsk, er der stadig brutale kampe, og de russiske styrker vinder frem hver dag. Det ligner, at de opgivet at gå vest om Kramatorsk og mod Barvinkove, og i stedet indskrænker operationerne til angreb på Slavjansk og Severodonetsk. Det kunne hænge sammen med, at deres styrker ved Zabavne nord for Izyum i de seneste dage har fået læsterlige klø af blandt andet det ukrainske artilleri:

Det var den samme base som fik en mindre overhaling for et par dage siden:Det tyder som nævnt på, at de russiske styrker indsnævrer deres aktioner en del, og primært vil gå efter Severodonestk og Slavjansk. De har som bekendt indtaget Popasna syd for Severodonetsk, og forsøger i skrivende stund endnu et direkte fremstød nordfra mod Slavjansk.


Samtidigt presser de på nordfra, og skal i den forbindelse krydse en flod. Russiske styrker forsøgte at etablere pontobroer ved Bilohorivka:

Russerne nåede over med omkring 100 mand og 11 køretøjer, før broen blev ramt:


I forbindelse med dette ene forsøg, mistede de mindst tre PP-2005 pontonbrosystemer, to IMR-2 ingeniørkøretøjer, en PTS-3 amfibisk APC, en TMM-3 brobygger og to BMP-2M. Rapporter fra stedet fortæller, at det ukrainske modangreb kom efter at cirka en tredjedel af de russiske tropper var kommet over floden. Dette afskar både retræte og forstærkninger, og de overlevende russiske soldater måtte svømme retur i en regn af kugler. Se her, hvad der også blev efterladt i kaosset:Jeg har tidligere været efter den russiske hær, og deres manglende evner ift. logistik og koordinering af aktioner. Jeg har også påpeget, at dette problem vil forværres for dem, efterhånden som deres beslutningstagere (officererne) bliver dræbt eller såret på slagmarken. Der er ikke meget, der har ændret sig, siden jeg skrev det. Den russiske hær har simpelthen svært ved at lave aktioner der er velkoordinerede og veludførte. Det her er altså mildt sagt noget rod. Det er kun tilhængere af Komiske Kreml der ikke kan se komikken i at én af verdens største hære efter knap 80 dages krig stadig fucker så meget rundt. For nu at sige det på godt dansk:Den russiske hær vil utvivlsomt forsøge at skabe flere overgange her, for det er nødvendigt for deres videre bestræbelser. Men det kan godt blive en særdeles kostbar affære, for det er ret åbenlyst at læse deres intentioner når de kører frem med 50 køretøjer, herunder flere brobygningsenheder.


Længere sydpå, ved byen Marinka kørte en kolonne af 12 russiske køretøjer ind i en killzone. Præcist artilleri eliminerede syv af dem, og en del infanteri før det lykkedes resten at flygte retur. Igen ser vi en bemærkelsesværdig, og til dels beundringsværdig, stædighed ift. at fastholde en taktik, der bare ikke virker. Se med her, kære læser, og bemærk især det præcise artilleri selvom de russiske kampvogne er i fart. Bemærk også, at kolonnen nærmest er paralyseret efter de første nedslag. Som ofte er det en klar indikation på disarray, samt manglende træning, erfaring og lederskab:

Generelt er de ukrainske enheder i Donbas særdeles pressede. Rusland har knap 100 BTGs i hele Ukraine og langt størstedelen er i Donbas. Severodonetsk er næsten omringet, og vil formentlig falde på et tidspunkt. Spørgsmålet er, om byen rømmes for at fokusere på forsvaret af Slavjansk og Kramatorsk, eller om den ukrainske hærledelse satser på et forsvar af byen ligeså blodigt for angriberne som i Mariupol.


Den russiske hær er et par uger efter deres tidsplan i Donbas, og det er formentlig også derfor at de fokuserer indsatsen på to afsnit, i stedet for fire. De har stadig et stort forsyningsbehov for at kunne lave manøvrer og da offensiven går langsom, virker det rationelt at fokusere indsatsen yderligere. De har en smule travlt ift. deres kontraktsoldater, brændstofreserver ved fronten, og de våbenleverancer der løbende styrker de ukrainske stillinger. Tiden arbejder ikke altid for den russiske hær, især ikke hvis Ukraine kan lykkedes med at forpurre en forsyningslinje til Belgorod, eller måske endda lancere sydgående offensive aktioner mod de russiske TSA ved Izyum, når Kharkiv er sikret.


Det bliver en hård uge for det ukrainske forsvar, og vi må nok forberede os på en række tilbageslag.


Bonusvideo! Et eksempel på hvordan krigen udkæmpes. Fra hus til hus, men med øjne i luften der kan droppe små uventede gaver. Her en russisk soldat med et RPG under en nærkamp:


bottom of page