top of page

Slaget om Donbas - del 2.

19/04 kl. 12:00 – Om russiske forstærkninger.


Rusland har som beskrevet, og i skrivende stund, omkring 76 BTGs i Ukraine. Der er skrevet meget om de russiske muligheder for forstærkninger af materiel og mandskab. Uden at skrive en længere smøre, vil jeg blot konstatere, at forholdene i den russiske hær ikke altid er en dans på roser. Hvis man er en af dem, der synes at hjerter i flødesovs er en elendig MRE i den danske ration, så ville det blive en hård prøve at være russisk soldat.

Alle soldaterne i denne film er KIA. Det er mildt sagt ikke optimal operationel sikkerhed at benytte egne civile mobiltelefoner til at surfe på SoMe, når du befinder dig i fjendeland og bruger deres net.


For nogle år siden indførte den russiske hær muligheden for at skrive 6-måneders kontrakter, i modsætning til de tidligere to- og treårskontrakter. Det gjorde de primært fordi der ikke er tilstrækkeligt med russere, der er tåbelige nok til at skrive en tre år lang kontrakt med den russiske hær. Det er jo trods alt ikke alle, der er deciderede masochister, vel?


Initiativet skulle gøre det noget nemmere for Rusland at opretholde en nogenlunde professionel styrke, især i fredstid eller når man blot bomber rag-tags i Syrien fra luften. Militæret betaler relativt set ok, og det er nemmere at lokke folk til at skrive en ny seks måneders kontrakt, end lange kontrakter. Igen må jeg understrege; når der er fred. Enhver der har været soldat ved, at i fredstid så består størstedelen af dit arbejde på at vente. Der ventes virkelig meget, det er grundlæggende røvsygt, men du får fast løn.


Problemet med en seks måneder lang kontrakt, og det her kender alle der har arbejdet en sæson som bartender på The Place i Avoriaz, det er at rigtig mange, de fornyer sgu ikke lige deres kontrakt efter at have skøjtet rundt i bræk og patter i seks stive måneder. Eller været i krig i Ukraine, om man vil. Specielt ikke hvis disse soldater oplever et clusterfuck af hidtil næsten usete dimensioner, hvor din egen kommunikation, logistik og luftstøtte, samt fjenden gør alt hvad de kan for at ødelægge din dag.


Det var stort set kun professionelle soldater der angreb Kyiv via de tre akser. Hvor stor en procentdel af dem der slap væk, tror i skriver under på en ny omgang tæsk når deres nuværende kontrakt udløber?


Professionelle og dygtige soldater kan godt se, at det der de lavede ved Kyiv, det gik helt galt. Professionelle og dygtige soldater ved også godt, at man ikke bliver gammel af at tilmelde sig et clusterfuck.


Det er også en direkte årsag til, at Kreml har skyndt sig alt hvad de kan med at sætte disse hårdt decimerede enheder i kamp igen. For ellers så skrider de sgu hjem når deres kontrakter udløber til juni. For det gør kontrakterne, nemlig. Disse enheder, blandt andet resterne af dem der blev løbet over ende og slagtet ved Brovary, er derfor nu i kamp ved Kharkiv.


En anden årsag til mange af enhederne fra Kyiv bliver sendt direkte i kamp før de er ordentligt regrupperet, det er selvfølgelig fordi at døde soldater, de fortæller ikke om deres egne krigsforbrydelser. En død mand sladrer ikke.


Et andet problem for Rusland, det er at de ikke kan sætte bedre enheder og materiel ind på jorden i Ukraine, end de hidtil har gjort. De startede med desserten. Fra nu af, er det kun ned af bakke med kvaliteten af deres reservemandskab, og der er især ned af bakke med kvaliteten af deres materiel.

Her er et konkret eksempler på, hvorfor de har svært ved at fylde deres BTGs op med tilstrækkeligt og tidssvarende materiel:

Vi ved, at da 4th Guards Tank Division i midten af marts fik fremsendt erstatninger i form af T-72 kampvogne af ældre dato fra lageret, var de slet ikke kampklar. Mangler på optik, elektronik og dyre enkeltdele gjorde dem ukampdygtige men de kunne køre op på en læssevogn. Det er korruptionen og det kleptokratiske samfund, der spiller ind her. Mange af disse kampvogne har stået i lagerhaller i op mod 40 år og bliver kun hevet frem for at blive støvet af, eller når dem der i jakkesæt fra FSB ikke kan bestikkes ved et tjek.

Igennem tiden er materiellet blevet lettet for diverse udstyr som kan sælges på det sorte marked. Penge, der skulle gå til reservedele, er blevet skummet. De kampvogne var blevet holdt i en stand, så de kunne køre, men ikke slås. Det er ikke overraskende, for korruptionen på højt niveau i Rusland er enormt omfattende og særdeles velkendt blandt alle russere. Så hvorfor skulle folk på gulvet ikke også sikre sig en del af kagen?


Bemærk her, at da Petro Poroshenko blev præsident i Ukraine og satte sig for at reformere hæren, så manglede den ukrainske hær hele 402 … kampvogne(!) i forhold til deres egne tal. Hvis man nogle gange undrer sig over, hvordan konflikter i Afrika kan fortsætte i det uendelige via adgang til billige våben, så findes en del af svaret i de tidligere Sovjetrepublikker.


Ukraines hær var dengang et levn fra Sovjet, og det er samme type korruption som ukrainerne havde, der til dato stadig findes i den russiske hær. Den klassiske model, som USA også lærte på den hårde måde i Afghanistan, det er for en bataljonschef at melde ind, at en enhed har det opskrevne antal tropper. Så modtager de løn og udstyr for alle sammen, men da der kun er 75% af tropperne, kan han skumme resten af lønnen og materiellet. Se for eksempel her, hvordan en enhed mangler mandskab:


Denne VDV BTG fra 247th Guards Airborne Regiment (7th Guards Airborne Division) manglede ved indsættelse 135 mand i forhold til, hvad den ’skal’ have. Det er selvsagt et problem for enhedens operationelle formåen, herunder manøvre- og kampevne, og det forstærkes af, at det er sandsynligt, at den slags viden omkring decimerede enheder på regimentniveau slet ikke er kommunikeret op til generalstaben.


Rent taktisk, så opererer russiske BTGs i en bykamp ofte efter et mønster, hvor en AFV/IFV rykker ind med infanteri som dække. Det har vi set mange eksempler på efterhånden. Hvis der mangler infanterister til at dække vinkler allerede før kampene er begyndt, så kan der hurtigt opstå problemer når tabene begynder at opstå.


Når jeg får tid, vil jeg beskrive et eksempel på heftig korruption, som også berører hedengange 'Moskva'. Indtil da må vi nøjes med lidt billeder af noget af det materiel, der indgår i oversigterne over den russiske hærs lagre:

Med lidt kan der bygges et par stykker ud af dem der. Mange af dem er skrottede T-62, men der er også T-72 og T-90 som de bruger mod Ukraine. Hvis man kigger helt tæt på dem, kan man se at de mangler optik, EW, ERA-systemer etc. Der er mange billeder fra russiske skrotlagre og nuværende lagre som viser rustne tracks og manglende udstyr. Det er selvfølgelig spekulation, men med mit kendskab til den russiske hær, så ser de ikke bedre ud indvendigt.


Næste indlæg bliver en frontopdatering fra Slaget om Donbas. Derudover kan i se frem til en lille samling af artillerieksempler.

bottom of page