top of page

Status efter 25 dage

Opdateret: 11. apr. 2022

23. marts - 2022 / Hjemme igen. Flere af jer har efterspurgt jævnlige opdateringer. Jeg kan ikke altid sende dem via mail etc., og via links til andre fora er heller ikke en god løsning for læseren eller for mig. Derfor denne side, hvor jeg vil forsøge at holde jer orienteret om enkeltelementer og enkelte frontafsnit, samt vurderinger og hurtige analyser af krigen som den udvikler sig.


Efter mere end 25 dages krig i Ukraine, og deraf mulig observation af det russiske militær, synes jeg det er muligt at konstatere følgende: 1) Putin er som enhver anden diktator hamrende bange for at have et intelligent, selvstændigt militær. Han har sikkert solide, nationale sikkerhedsstyrker af den værste ACAB-skuffe. Men han har et utrænet, rustent militær der er hårdt ramt af korruption og elendig moral blandt kamptropperne. 2) De russiske generaler benytter forældede doktriner og taktikker, der i sin absurde nådesløshed udviser en komplet foragt for selv deres egne soldaters liv. 3) Hæren har en helt grundlæggende forældet kommandostruktur og gammeldags, hierarkisk operationel struktur. Beviset findes i antallet af dræbte overordnede i kampzonen. Den slags struktur gør ondt når kampene står på, og endnu mere efterhånden som officererne bliver taget ud af ligningen. Logistisk og kampoperationelt giver det kæmpe problemer, som kun vil forstærkes som krigen trækker ud. Allerede nu er der beviser på døde officerskadetter. Det er de erfarne officerer, som vinder krigene. Ikke de 22-årige, friske fra fadet. 4) Russerne kombinerer stort set ikke infanteri, luftvåben og kampvogne, og deres enheder opererer derfor ofte meget ineffektivt. Dette er yderligere problematisk når dine kampgrupper består af tunge køretøjer, som kræver et nogenlunde vejnet for at operere offensivt. Her er nogle eksempler på ovenstående konstateringer, og hvorfor det er vigtigt at føre kombineret krigsførelse. OBS! Som læsere af mine mails ved, indeholder de videoer jeg sender ofte skrapt indhold. Det er ikke altid for sarte sjæle, men det er nødvendigt at vise, for at offentligheden forstår krigens omkostninger, og hvorfor vi for enhver pris skal undgå krig.

Vi ser her en kolonne af tanks der står helt stille (lige i starten, øverst i video). Denne kolonne afventer at en(!) tank afsøger et område. Det er en håbløs taktik, og resultatet er forventeligt:


Jeg tænker ikke, jeg behøver at vise, hvad der sker med resten af kolonnen. I næste eksempel, ses en truck med soldater, uden videre støtte, i en guerillasituation gennem et byområde. De bliver endda SELV skygget af en kommerciel drone, hvilket viser os at russerne ikke engang er i stand til, eller prioriterer, at jamme så simple systemer under fremrykning. Eller i øvrigt selv sørge for at overvåge området omkring deres fremrykninger.


Igen, resultatet er forventeligt, men kræver selvfølgelig også et sæt særdeles fornuftige nosser hos de to ukrainere:
Russerne har på nuværende tidspunkt tabt mindst 1700 køretøjer, herunder 270 tanks. De har mistet 15 fly og mere end 30 helikoptere. Dette er dokumenterede, absolutte minimumstab. De reelle tab er formentligt mindst 25-30% større. Se følgende link for en dagligt opdateret liste over visuelt og geolokaliserede tab af materiel:

https://www.oryxspioenkop.com/2022/02/attack-on-europe-documenting-equipment.html Aldrig i krigshistorien har tab været så veldokumenterede, hvilket primært skyldes bred adgang til smartphones, tilgængelig internetforbindelse og sociale medier.


Udmeldinger omkring russiske tabstal varierer fra russernes officielle på knap 500 mand, hvilket selvfølgelig er løgn, over til Ukrainerne som siger knap 15k, hvilket nok er væsentligt overdrevet. Amerikanerne siger 7500, hvilket er for konservativt. Sandheden er nok et sted mellem amerikanernes og ukrainernes tal. Med tanke på den mængde udstyr de har tabt, vil jeg tro at russerne har mistet 9-10.000 mand + hertil omkring 25.000 sårede, da de trods alt har mistet proportionalt flest i deres kampvogne og AFV'er, og ikke blandt rene infanteriregimenter som sådan. Antallet af sårede ift. dræbte vil med al sandsynlighed stige, hvis russerne vælter ind i Kiyv, men lige nu er mit bud, at det er under de omtrent 3.7 sårede per dræbte som i andre store krige. I et moderne militær erklæres en enhed for ukampdygtig, når den har lidt omkring 25-35% tab. Deres omfattende tab er med til at forklare, hvorfor russernes offensiv i det store hele er gået totalt i stå. Deres hærs elendige tilstand dokumenteres yderligere af det faktum, at de har mistet over 40 SAM-systemer herunder de virkelig dyre, og på papiret virkelig effektive, Pantsir og TOR enheder. Det er totalt absurd at den russiske hær efter 25 dages krig slet ikke har kontrollen over luftrummet, og det er en gigantisk taktisk brøler at miste så mange SAM-systemer. Det er defensive våben, som skal beskytte dine egne tropper og fly, og de skal helst ikke indenfor fjendens rækkevide når du angriber.

Har i mødt Igor som napper et system til +21 millioner dollars? Det er ikke fordi russerne vader i den slags enheder, men her har de simpelthen bare efterladt et 9K330 Tor SAM. Det russiske militær har mange tanks, og meget artilleri, men det vader ikke ligefrem i højt specialiserede systemer som dette her.


Og sidst, men ikke mindst, så efterlader de sgu også nogle containerne som amerikanerne sandsynligvis allerede har fået nallerne i. Her er det en af deres mest avancerede mobile jammerenheder som er skabt til for eksempel at modvirke AWACS, og som angiveligt forsøger at jamme det Starlink som ukrainerne ellers effektivt benytter til at kommunikere og dirigere artilleri med. Tak for den.


Det er også værd at bemærke, at russerne i mange tilfælde ikke har været i stand til indtage helt centrale, men trods alt mindre stillinger. Endda så tæt på egen grænse som 25 kilometer væk. Efter 25 dage! Man skulle tro de slet ikke har planlagt andet end bare at smide tanks og soldater i kødhakkeren.
Før jeg slutter for i dag, var jeg lige ved at glemme et helt centralt eksempel på russernes mildest talt alternative taktik. I den følgende video ses en fremrykning i Mariupol.

En ukrainsk BTR-4, med hvad der ligner en omgang standard 30mm HE, gør kort proces på to russiske BMP´er. Bemærk, at bag ved den anden BMP står der 5-6 russiske soldater.


Der er et par ting ved denne korte video, som viser russernes problemer. Det er simpelthen for nemt for en erfaren skytte at slagte dem. Hvis ikke han rammer køretøjet, så rammer han soldaterne. Og omvendt. Han kan næsten ikke misse. Som det kan ses, er skytten erfaren. Han starter med at ryste køretøjet og give dem en solid mængde ild at tænke lidt over, så de ikke umiddelbart kan besvare den. Så drejer han linjen en smule ned så de højeksplosive skud rammer jorden bag ved, og gør kort proces med infanteriet. Derefter fokuserer skytten igen op på BMP´en som hurtigt tages ud. Det er køligt lavet. Men det er også helt absurd. Hvor er den russiske taktik mangelfuld. Hvor er for eksempel helikopteren der skal støtte fremrykningen? Hvor er dronen som har spottet fjenden? Hvorfor befinder soldaterne sig lige bag så stationært et mål? Hvorfor står de midt på en vej i en bykrig?


Som jeg vil forsøge at beskrive i kommende indlæg, vil denne form for krig blive et problem for de russiske kampgrupper, qua deres opbygning og formationer.

bottom of page