top of page

Stugna-P: Ukrainsk Modstandskraft

Opdateret: 20. apr. 2022

Om Ukraines ATGM-systemer.


Anti-Tank Guided Missile [ATGM]. Den slags våbentype kommer i mange varianter, og monteres på alt fra fly, patruljebåde, helikoptere, Toyota'er, kampvogne, et par brede skuldre etc. Mod en fjende som har kampgrupper som Ruslands ret statiske formationer, er ATGM et helt afgørende del af arsenalet.


Eksempler på nogle af dem Ukraine har fået leveret til deres skuldre er: amerikanske Javelin, svensk/britiske NLAW, tyske Panzerfaust 3, spanske Alcotán-100, og franske MMP. Alle disse er håndbårne systemer, som en nogenlunde kvik soldat kan lære at håndtere på 30 minutter.


Ukraine har længe haft deres eget system, som er dødbringende, men tungt at slæbe på og kræver en forudindstillet position. Det er ikke velegnet til dynamisk krigsførelse, men er særdeles velegnet til baghold og overraskelsesangreb, hvis du ved hvor fjenden kommer fra og hvor de skal hen.


Systemet de bruger hedder Stugna-P, en opgraderet version af den klassiske Skif. Vejer over 100 kilo, bruger store runder og tager tid at sætte op. Det er denne her, vi skal se lidt nærmere på:

Jeg ville egentligt have ventet med dette her indlæg til om nogle uger. En af det store historier i dag er, at det er lykkedes ukrainske enheder fra 95th Air Assault Brigade at sænke en kamphelikopter af mærket KA-52. Det er sådan en rigtig ond smed som denne her:


Det har ukrainerne lykkedes før, men da det var med en Stugna Anti-Tank, er det på sin plads at tage indlægget nu:


Det er den tiende(!) KA-52 Rusland har mistet indtil videre. Det er ret mange kamphelikoptere af den type, på ret kort tid. Slaget om Donbas kan godt gå hen og blive en rigtig grim omgang for det russiske luftvåben og den russiske hær.


Og for de russiske kampvogne. For Stugna har evnen til ramme tårnet, og antænde ammunitionen inde i køretøjet:


Stugna kan ikke så mange ting, og har ikke en hit ratio på 98%. Men den gør ondt, når den rammer. Her ser vi en forbier, og en opfølger. Jeg var nok også løbet:


Stugna benyttes også mindre pansrede enheder eller kritisk materiel. Her ligner det et SAM og så endnu en kampvogn:


Denne her video, optaget af det ukrainske fjernsyn, har jeg vist nok tidligere vist.Den passer dog til lejligheden, og bemærk de mange afskudte runder og at de opererer med flere systemer samtidigt
Senere vil jeg uploade en video af hvad de fik ram på. Det gik vildt for sig, som det ses. En kolonne der ikke kan flytte sig, er nemme mål for denne type våben.

Stugna kan også bruges mod flådeenheder, som her, hvor vi også ser at et af skuddene mangler præcision i det afgørende øjeblik:


For at runde af, en video med det, dens forgænger Skif oprindeligt blev udviklet til: At modstå russiske T-72 tanks. Det kan Stugna også godt:

Med sådanne våben placeret strategisk mange steder i Ukraine, bør det begynde at være tydeligt for selv de største skeptikere, at russiske kolonner får prygl på den ukrainske veje.

bottom of page