top of page

Wagner vs Shoigu. Angriber Rusland.

Så er Ruslands invasion af Ukraine officielt rykket ind i Rusland. Enheder fra Wagner angriber og er oscar-mike på russisk territorie og har allerede skudt russiske kamphelikoptere ned. Er det hele bare et show, eller er det en direkte udfordring af det russiske forsvarsministerium?


Det er ikke overraskende at æslerne bides når truget er tomt. I denne tråd samler jeg blot lidt op på begivenhederne. Som en slags læserservice til dig, min kære læser. Og fordi vi allesammen godt kan bruge et billigt grin. Der er folk der betaler gode penge for et grin, så man skal være et stort skarn for ikke lige at følge med her og få serveret nogle helt gratis grin.


Hvem kunne dog have forudsagt at det kan give problemer, sådan at lade en privat gangsterhær rekruttere titusindevis af hærdede kriminelle, udsætte dem for alverdens rædsler omkring Bkahmut og så være i den tro at de bare makker ret og tilmelder sig det system, der har forkastet dem? Hvad sker der? Er de plakatfulde? (Det sidste spørgsmål er blot retorisk, selvsagt).


Nåh, men jeg har som skrevet blot oprettet dette indlæg for at samle lidt op på det hele. Som du ved har en af ejerne af PMC Wagner, Yevgeny Prigozhin, brokket sig over det russiske angrebsministerium i snart et års tid. Hans frustrationer har taget til i takt med at hans soldater er blevet stablet op i sorte poser på rekordtid. Forleden udgav han så en 30 minutters lang skideballe, som bedst kan betegnes som en våd søndagsberlinger lige i sylten på alle de vatniks, der gik og troede på den russiske version af historien.


Fordi Prigozhin snakker enormt langsomt og fordi han er et stykke gustent afskum, så er denne video skruet lidt op i hastighed så den ikke er 30 minutter lang. Den er stadig lang, for det er fandenædemig lang tid at glo på et sygt æsel der skryder, men ikke desto mindre, er det ret interessant, det der kommer ud af Æslets mund. Se den, hvis du vil forstå baggrunden for det der udfolder sig lige nu:


1) Prigo revser både baggrunden for invasionen, oligarkernes grådighed, den russiske hærs korruption og inkompetence, samt generelt alt og alle. Som en god film:2) Den russiske statsanklager udsender senere fredag følgende officielle besked (oversat):

On June 23, 2023, the Investigation Department of the FSB initiated a criminal case against Prigozhin E.V. under Article 279 of the Criminal Code of the Russian Federation on the fact of organizing an armed rebellion3) Herefter sendes PMC Wagner tropper ind i byen Rostov-on-Don. Der bor knap 1.2 millioner mennesker her. Wagner indtager centrum og overtager kontrollen med det russiske forsvarsministeriums bygninger i byen:3) To topfolk fra den russiske hær 'besøger' Prigozjin. Bemærk hvem der er bevæbnet. Bemærk kropsproget. Og samtalen, selvfølgelig. De to gutter er hhv. Yunus-bek Yevkurov, som er Deputy Minister of Defence og ham til højre med den ret opgivende attitude mener jeg er general Vladimir Alekseyev, en højtstående gut der har ageret kontakt mellem Wagner og Kreml undervejs i forløbet:


4) Regulære russiske tropper overgiver sig til PMC Wagner:5) Prigozjin udsender følgende besked for et par timer siden:6) Skribenten pK er ved at få et adrenalinsus af en anden verden på grund af den nuværende udvikling. Hjertet hamrer. Munden er tør som Sahara. Om sommeren. Koldsveden trænger sig på. Tankerne går direkte til gutterne i skyttegravene som nu skal slås mod russiske soldater hvis moral er dalende. Samtidigt giver situationen et solidt og tiltrængt moralsk rygstød til de hårdt kæmpende ukrainske brigader. Usikkerhed er kimen til panik. Panik er kimen til gennembrud. pK håber på at de ukrainske artillerister sætter linjen under tungt pres i de næste 48 timer. Fjendtligt artilleri og uro på de indre linjer. Bombardement. Kammerater revet i stykker. Usikkerhed. Panik. Gennembrud. Husk dit håndklæde.


6) Wagner påstår at have skudt tre russiske helikoptere ned. Dette bekræftes nu af russiske myndigheder og civile kilder. Der er tale om to Mi-8MTPR-1 EW og en Mi-24 Hind ildstøtte. Herfra skal der lyde et rungende 'tak for hjælpen'. Vi er kun få timer inde i festen og der er allerede frit ved buffeten og baren. Kan det blive bedre? Ja, det kan du denondelynemig bide skeer på. Store skeer. Hårdt bid. Kom tilbage senere - vi følger trop.


Mi-24. Lad dem endelig slås internt. Det er noget nær det bedste der kunne ske.


7) Kl. 20 lokal tid. Wagner har sat hovedkvarter op i Rostov. En kæmpe by, så er er rigeligt med forsyninger til en lang kamp, såfremt det kommer dertil. Samtidigt rykker en kolonne af Wagnertropper og materiel mod Moskva. Ja, du læste rigtigt. De er omkring 300 km. fra centrum. Kadyrovs Akhmatbrigade er efter sigende på vej mod Rostov for at angribe Wagner. Det slipper de ikke godt fra. Russiske kilder melder at der nu er skudt seks helikoptere og et transportfly ned i dag. Masser af brændene fugle. En god dag. Mere video senere.


8) Jeg minder venligst om at vi ikke er tilhængere af Prigozjin. Husk på at han kritiserer Kreml for ikke at være dygtige nok til invadere Ukraine. Han er ikke én, der skal have magten. Vi er derimod overordentligt glade for at hans tropper er i kamp med den russiske hær. De får svært ved at stoppe ham, for den russiske hær sidder som bekendt fast i Ukraine. Man kan ikke både blæse og have mel i munden....


9) Mytteriet er afblæst. Cirkus og brød, min kære læser. Cirkus og brød. Og et gigantisak afbrudt samleje. Som et rekord-gangbang der bliver afbrudt lige før klimaks. ØV. Stilheden fra milliarder af tilskuere er mærkbar.


Til gengæld er sagaen ikke slut. Hvis man tror at man kan mønstre et mytteri (ikke et kup!) mod Kreml, for derefter blot at sige 'ok, det var en fejl, jeg tager til Belarus' så tager man altså en smule fejl. Tror jeg. Jeg kan simpelthen ikke forestille mig, at det slutter her. Putin holdt en tale hvor han kaldte Wagner for forræddere og lovet nationen at de ville blive ombragt. Så kan man ikke lige lynbørge fedte en eller anden lokumsaftale hjem og så er alt glemt. Jeg gemmer personligt et lager af popcorn til næste runde. Putin er svækket. Der er tydelige problemer med fundamentet. En akut K3'er om man vil. Uforudsigeligt, og spændende. Vi venter....


6 kommentarer
bottom of page